vadasz75
|
|
« Új üzenet #810 Dátum: 2013. December 03. - 19:36:12 » |
|
Nem vagyok nagy pálinkás, de az Irsai szőlő nálam a top. Pláne eperfahordóban. Valami zseniális. Nekem a korai fagy mindent tönkretett önállóan be sem indult a szőlő cefre inkább kidobtam .
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Ruger
|
|
« Új üzenet #811 Dátum: 2013. December 04. - 09:56:26 » |
|
Nekem a korai fagy mindent tönkretett önállóan be sem indult a szőlő cefre inkább kidobtam .
Szia! Mit értesz az alatt, hogy, önállóan be sem indult? Mi köza volt hozzá a korai fagynak? Kint a szabadban volt a cefre?
|
|
|
Naplózva
|
"Mindennek ellen tudok állni, csak a kísértésnek nem!"
|
|
|
vadasz75
|
|
« Új üzenet #812 Dátum: 2013. December 04. - 18:30:36 » |
|
Szia! Mit értesz az alatt, hogy, önállóan be sem indult? Mi köza volt hozzá a korai fagynak? Kint a szabadban volt a cefre?
Szia! A korai fagy még mielőtt a szőlő beért volna lefagyott, nem indult be az erjedés mivel zéró cukor a gyümölcsben .Nem használok cukrot,élesztőt ,pektinbontót ,vizet.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Jager74
|
|
« Új üzenet #813 Dátum: 2013. December 04. - 18:37:04 » |
|
Szia! A korai fagy még mielőtt a szőlő beért volna lefagyott, nem indult be az erjedés mivel zéró cukor a gyümölcsben .Nem használok cukrot,élesztőt ,pektinbontót ,vizet.
Ugye nem az aug.végén érő Irsai szőlőd fagyott le? Jégborról hallottál már? Volt egy borász vadásztársam,aki András napkor szedte az Olaszrizlinget,Miklóskor meg a Hárslevelűt...na neki sem kellett akkor már mustot javítani!
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9994
|
|
« Új üzenet #814 Dátum: 2013. December 04. - 18:57:31 » |
|
Szia! A korai fagy még mielőtt a szőlő beért volna lefagyott, nem indult be az erjedés mivel zéró cukor a gyümölcsben .Nem használok cukrot,élesztőt ,pektinbontót ,vizet.
Pektinbontót, meg fajélesztőt nyugodtan használhatsz. Nem árt, inkább használ. Nem tiltja a pálinkatörvény sem. Víz minek is kéne a szőlőhöz? Szőlőpálinkához szerintem is felesleges a cukor. Jóval magasabb a szokásos cukortartalma alapból, mint a hagyományos gyümölcspálinka alapanyagoké.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
Ruger
|
|
« Új üzenet #815 Dátum: 2013. December 04. - 19:16:00 » |
|
Szia! A korai fagy még mielőtt a szőlő beért volna lefagyott, nem indult be az erjedés mivel zéró cukor a gyümölcsben .Nem használok cukrot,élesztőt ,pektinbontót ,vizet.
Ne érts félre, biztosan finom a pálinkád, de próbáld ki a pektinbontót, és a fajélesztőt is, A jó pálinka titka a jó cefre, és egy irányított erjesztéssel szerintem jobb lesz a ceféd, a pektinbontóval pedig jobb lesz a kihozatalod, és aromákat is előcsalogathat. Vizet a szőlőhöz tényleg nem kell adni, de vannak gyümölcsök, pl birs, vagy a vadgyümölcsök amiket nem lehet víz nélkül. És csak félve írom, vannak gyümölcsök amik cukrot is kívánnak, főleg ha nem tud valaki rögtön fözni, és tartani kell egy ideig a cefrét.
|
|
|
Naplózva
|
"Mindennek ellen tudok állni, csak a kísértésnek nem!"
|
|
|
vadasz75
|
|
« Új üzenet #816 Dátum: 2013. December 04. - 19:23:41 » |
|
Ugye nem az aug.végén érő Irsai szőlőd fagyott le? Jégborról hallottál már? Volt egy borász vadásztársam,aki András napkor szedte az Olaszrizlinget,Miklóskor meg a Hárslevelűt...na neki sem kellett akkor már mustot javítani!
A borhoz annyi a közöm,hogy ha édes szívesen fogyasztom,nem értek a bor készítéshez ,nem borvidéken lakom.Nálunk a szőlő árnyaló lugasként ismert ,csemege szőlőként fogyasztva,házi borral próbálkozva ,de én még nem ittam náluk készült fogyasztható bort(az ecet szerintem édes a mienkhez képest),ezért próbálkoztam a szőlő pálinkával. Pektinbontót, meg fajélesztőt nyugodtan használhatsz. Nem árt, inkább használ. Nem tiltja a pálinkatörvény sem. Víz minek is kéne a szőlőhöz? Szőlőpálinkához szerintem is felesleges a cukor. Jóval magasabb a szokásos cukortartalma alapból, mint a hagyományos gyümölcspálinka alapanyagoké.
Szerintem az a gyümölcs jó pálinkának amibe nem kell cukor mivel szerintem ez az alapja a jó cefrének.A pektin bontót,élesztőt nem használták apáink,nagyapáink mégis remek pélinkákat ittak ,mi meg a főzdés szemetet EDDIG ..
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Boar
Adminisztrátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 16603
|
|
« Új üzenet #817 Dátum: 2013. December 04. - 19:25:04 » |
|
Ugye nem az aug.végén érő Irsai szőlőd fagyott le? Jégborról hallottál már? Volt egy borász vadásztársam,aki András napkor szedte az Olaszrizlinget,Miklóskor meg a Hárslevelűt...na neki sem kellett akkor már mustot javítani!
Azért az idei, október eleji fagy nem csak a fűszerpaprikának baszott be...
|
|
|
Naplózva
|
Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, ez már Európa?
|
|
|
vadasz75
|
|
« Új üzenet #818 Dátum: 2013. December 04. - 19:31:03 » |
|
Ne érts félre, biztosan finom a pálinkád, de próbáld ki a pektinbontót, és a fajélesztőt is, A jó pálinka titka a jó cefre, és egy irányított erjesztéssel szerintem jobb lesz a ceféd, a pektinbontóval pedig jobb lesz a kihozatalod, és aromákat is előcsalogathat. Vizet a szőlőhöz tényleg nem kell adni, de vannak gyümölcsök, pl birs, vagy a vadgyümölcsök amiket nem lehet víz nélkül. És csak félve írom, vannak gyümölcsök amik cukrot is kívánnak, főleg ha nem tud valaki rögtön fözni, és tartani kell egy ideig a cefrét.
Nem értelek félre ,a birsalmát semleges jonatánnal "javítom" ,Az irányított erjesztés a cefre folyamatos ellenőrzése szemmel,hallással ,illattal .rögtön tudok főzni (saját cucc..).Szerinted mibe kell cukor (félelem nélkül ird le )
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Boar
Adminisztrátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 16603
|
|
« Új üzenet #819 Dátum: 2013. December 04. - 19:32:00 » |
|
.Szerinted mibe kell cukor (félelem nélkül ird le ) Nem tőlem kérdezted de pl. a kökénybe.
|
|
|
Naplózva
|
Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, ez már Európa?
|
|
|
Eb
|
|
« Új üzenet #820 Dátum: 2013. December 04. - 19:33:43 » |
|
Nem tőlem kérdezted de pl. a kökénybe.
Somba, almatörkölybe, meg még biztos van pár gyümölcs.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
vadasz75
|
|
« Új üzenet #821 Dátum: 2013. December 04. - 19:36:44 » |
|
Azért az idei, október eleji fagy nem csak a fűszerpaprikának baszott be... Abból még nem ittam pálinkát ,de kipróbálnám Nem tőlem kérdezted de pl. a kökénybe.
Az idén fogom kipróbálni,megosztom a tapasztalatot.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Boar
Adminisztrátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 16603
|
|
« Új üzenet #822 Dátum: 2013. December 04. - 19:39:48 » |
|
Abból még nem ittam pálinkát ,de kipróbálnám ;DAz idén fogom kipróbálni,megosztom a tapasztalatot.
Ne kicsinyeskedj. Igyál kaliforniai paprikából, abba több fér...
|
|
|
Naplózva
|
Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, ez már Európa?
|
|
|
Jager74
|
|
« Új üzenet #823 Dátum: 2013. December 04. - 19:40:32 » |
|
Azért az idei, október eleji fagy nem csak a fűszerpaprikának baszott be... A szőlőnek biztos nem...a mátrai borvidék cca. 8000 ha-ján senkitől sem hallottam emiatt károgást...olyan volt,hogy levél már nem volt a tőkén szüretkor,de a termésben nem tett kár az októberi -6 C...
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
vadasz75
|
|
« Új üzenet #824 Dátum: 2013. December 04. - 19:42:17 » |
|
Somba, almatörkölybe, meg még biztos van pár gyümölcs. Az almarörköly nálunk egy pépesített alma szalagpréssel kisajtolva nem főzük belöle pálinkát van alma dögivel. Som pálinkát ittam már cukor nélkül nekem izlett
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
|