Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9988
|
|
« Új üzenet #945 Dátum: 2014. Február 26. - 10:29:17 » |
|
A pirossal kiemelt érdekelne ! Te előbb megfőzöd és utána erjeszted ? Lehet hogy ez a titka hogy többet adott ?
Eléggé elterjedt módszer. A pontos háttérfolyamatokat nem ismerem, de a hőkezelés hatására átalakuláson megy át, feltáródik a cukor. Emlékszem, öreganyám, amikor birskompótot főzött, a nyersen szinte ehetetlenül fanyar birsből nagyon finom, édes kompót lett.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
|
Stefi
Vendég
|
|
« Új üzenet #947 Dátum: 2014. Február 26. - 11:23:01 » |
|
Állítólag a jó pálinkához (iil. cefréhez) nem szabad cukrot tenni, csak élesztőt meg pektinbontót, hogy a baktériumok az összes cukrot le tudják bontani a gyümölcsből. Nekem azt mondták hogy a birshez szinte kötelező valamennyi . A technológia része .
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Stefi
Vendég
|
|
« Új üzenet #948 Dátum: 2014. Február 26. - 11:32:35 » |
|
Szerintetek mi a reális ára egy liter jó minőségű birs pálinkának ennyi macerával ? Én nem mosdattam meg a gyümölcsöt és nem is főztem elő de így is rengeteg meló volt vele . Cca 1,5-2 mázsából lett 7 liter . Én valahol 5.000 -7.000 ft/liter tenném az árát - DE NEM ELADÓ !
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Boar
Adminisztrátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 16589
|
|
« Új üzenet #949 Dátum: 2014. Február 26. - 12:41:40 » |
|
Én nem mosdattam meg a gyümölcsöt
Sosem késő, a pálinkát még "megmoshatod"... Jobb lesz a kihozatal.
|
|
|
Naplózva
|
Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, ez már Európa?
|
|
|
Vinczelehel
|
|
« Új üzenet #950 Dátum: 2014. Február 26. - 17:08:09 » |
|
|
|
|
Naplózva
|
Erdész vadász üdvözlettel Lehel
|
|
|
Tillmann Zoltán
|
|
« Új üzenet #951 Dátum: 2014. Február 26. - 21:52:15 » |
|
Tényleg több cukor lett hozzáadva,de a nélkül eleve nagyon keveset ad ,és ha már ilyen sokat burcsázok vele legalább értelme legyen. Nyersen csak valami nagyon komoly darálóval lehet leaprítani.Addig szoktam főzni amíg a víz egyszer jól felforr. Kihűlés után húsdarálóval darálom le( a kockakompótot a cefreszivattyú nem viszi,vödrözni kell ) mert a feltárása is jobb .Másnap kapja az élesztőket és kisebb adagokban naponta a cukorszirupot ( én a főzőlében oldom fel).Annyi lé legyen rajta ami ellepi az anyagot, illetve könnyű legyen kevergetni. Én az első hét után teszem rá a pektinbontót,de azt is írták már ,hogy a cefre fordulása után . Nagyon nagy munka a felaprítás ,főzés ,darálás ( 240 liter cefrét ketten 2 napig csináltuk ),de az eredmény magáért beszél. Nagyon jól kivesézik a témát : network birs pálinka tisztelők klubja , birsfórum ( regisztrálni kell ).A fa vagy bokrok fajtája sem mindegy, Én régi elhanyagolt szőlőkben ápolgatok elvadult birseket,azokról szaporítok , mert azoknak jobb az aromatartalma és ellenállóbbak és későn érőként többet maradnak ki a napon ( cukor is több benne ,tovább is eláll nyersen ). Ja meg igy BIO is .Van faiskolás birskörtefám is hatalmas termésekkel , de az a szedés után hamar elkezd barnulni .Azt inkább sajtnak meg lekvárnak használjuk .
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Stefi
Vendég
|
|
« Új üzenet #952 Dátum: 2014. Február 27. - 16:17:39 » |
|
Úgy legyen ! Nagyon megijedtem ! Valami olyat csiripeltek a verebek hogy ha nekiállsz (ülsz) a pálesznak akkor fogy is . Tényleg több cukor lett hozzáadva,de a nélkül eleve nagyon keveset ad ,és ha már ilyen sokat burcsázok vele legalább értelme legyen. Nyersen csak valami nagyon komoly darálóval lehet leaprítani.
El is törtem a kisebbik répadaráló tengelyét.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Ruger
|
|
« Új üzenet #953 Dátum: 2014. Február 27. - 20:55:58 » |
|
Másnap kapja az élesztőket és kisebb adagokban naponta a cukorszirupot ( én a főzőlében oldom fel).Annyi lé legyen rajta ami ellepi az anyagot, illetve könnyű legyen kevergetni. Én az első hét után teszem rá a pektinbontót,de azt is írták már ,hogy a cefre fordulása után .
Szia! A pektinbontót miért egy hét elteltével teszed bele? Én rögtön beleteszem, minél több ideje legyen az élesztőknek tenni a dolgukat. Volt már nem egy cefrém, ami egy hét alatt készen volt, és főztem. Én az index pálinkás fórumán tanultam szinte mindent, ott is az azonnali pektinbontózást javasolják.
|
|
|
Naplózva
|
"Mindennek ellen tudok állni, csak a kísértésnek nem!"
|
|
|
S.Peti
|
|
« Új üzenet #954 Dátum: 2014. Március 19. - 20:35:01 » |
|
|
|
|
Naplózva
|
...forrókezű fiatal vadásztárs...
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9988
|
|
« Új üzenet #955 Dátum: 2014. április 10. - 08:35:42 » |
|
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9988
|
|
« Új üzenet #956 Dátum: 2014. április 10. - 14:21:39 » |
|
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
Boar
Adminisztrátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 16589
|
|
« Új üzenet #957 Dátum: 2014. április 10. - 17:56:31 » |
|
Panem et circenses
|
|
|
Naplózva
|
Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, ez már Európa?
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9988
|
|
« Új üzenet #958 Dátum: 2014. Május 29. - 22:34:43 » |
|
Épp a választások eredményeit mondták be a tévén, ezt meghallva az addig a pulton békésen szunyókáló Töttős felébredt, és ennyit szólt: "Harminc százalék? Csak harminc? Mondtam, hogy rakjatok bele pektinbontót basszátok meg!" — itt: Humbákfalva.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
Balkóbátya
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 11250
Lábonlőtt Akác törzsfőnök
|
|
« Új üzenet #959 Dátum: 2014. Október 21. - 21:56:59 » |
|
|
|
|
Naplózva
|
„ Ha el tudnánk adni a tapasztalatainkat annyiért, amennyibe nekünk kerültek: milliomosok lennénk. ”
Abigail Van Buren
|
|
|
|