Oldalak: 1 ... 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 [64] 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 ... 90   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Pálinkás jó reggelt!  (Megtekintve 221416 alkalommal)
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9988



« Új üzenet #945 Dátum: 2014. Február 26. - 10:29:17 »

A pirossal kiemelt érdekelne ! Te előbb megfőzöd és utána erjeszted ? Lehet hogy ez a titka hogy többet adott ?                           

Eléggé elterjedt módszer.
A pontos háttérfolyamatokat nem ismerem, de a hőkezelés hatására átalakuláson megy át, feltáródik a cukor.
Emlékszem, öreganyám, amikor birskompótot főzött, a nyersen szinte ehetetlenül fanyar birsből nagyon finom, édes kompót lett.  
Naplózva

Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra,
Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva.  /Ady/
CID
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3274



« Új üzenet #946 Dátum: 2014. Február 26. - 10:32:22 »

Állítólag a jó pálinkához (iil. cefréhez) nem szabad cukrot tenni, csak élesztőt meg pektinbontót, hogy a baktériumok az összes cukrot le tudják bontani a gyümölcsből.  Fejvakarás Vállat von
Naplózva
Stefi
Vendég
« Új üzenet #947 Dátum: 2014. Február 26. - 11:23:01 »

Állítólag a jó pálinkához (iil. cefréhez) nem szabad cukrot tenni, csak élesztőt meg pektinbontót, hogy a baktériumok az összes cukrot le tudják bontani a gyümölcsből.  Fejvakarás Vállat von

Nekem azt mondták hogy a birshez szinte kötelező valamennyi . A technológia része .     Emelem
Naplózva
Stefi
Vendég
« Új üzenet #948 Dátum: 2014. Február 26. - 11:32:35 »


Szerintetek mi a reális ára egy liter jó minőségű birs pálinkának ennyi macerával ? Én nem mosdattam meg a gyümölcsöt és nem is főztem elő de így is rengeteg meló volt vele . Cca 1,5-2 mázsából lett 7 liter . Én valahol 5.000 -7.000 ft/liter tenném az árát - DE NEM ELADÓ !
Naplózva
Boar
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 16589



« Új üzenet #949 Dátum: 2014. Február 26. - 12:41:40 »

Én nem mosdattam meg a gyümölcsöt
Sosem késő, a pálinkát még "megmoshatod"... Stoel
Jobb lesz a kihozatal. Ördög Ördög Ördög
Naplózva

Lassan lépked a fűben
a vak zenészek kara.
Mondjátok emberek,
ez már Európa?
Vinczelehel
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 761


« Új üzenet #950 Dátum: 2014. Február 26. - 17:08:09 »

Szerintetek mi a reális ára egy liter jó minőségű birs pálinkának ennyi macerával ? Én nem mosdattam meg a gyümölcsöt és nem is főztem elő de így is rengeteg meló volt vele . Cca 1,5-2 mázsából lett 7 liter . Én valahol 5.000 -7.000 ft/liter tenném az árát - DE NEM ELADÓ !

  Ha  ennyire félted , meg  reklámozod  muszáj  lesz elmenjek  arra , hogy  megkóstoljam és mennyiségi kárt  tegyek  benne.. Vigyorog Vigyorog  Piál Piál Piál Piál Piál  Ezt  nyugodtan  veheted  fenyegetésnek. Nyihi Nyihi Nyihi
  Úgy  is  tervezem  a nyárra , hogy  széjjelnézek  azon  a vidéken. Mosolyog
Naplózva

Erdész  vadász  üdvözlettel    Lehel
Tillmann Zoltán
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 26


« Új üzenet #951 Dátum: 2014. Február 26. - 21:52:15 »

Tényleg több cukor lett hozzáadva,de a nélkül eleve nagyon keveset ad ,és ha már ilyen sokat burcsázok vele legalább értelme legyen. Nyersen csak valami nagyon komoly darálóval lehet leaprítani.Addig szoktam főzni amíg a víz egyszer jól felforr.
Kihűlés után húsdarálóval darálom le( a kockakompótot a cefreszivattyú nem viszi,vödrözni kell ) mert  a feltárása is jobb .Másnap kapja az élesztőket és kisebb adagokban naponta  a cukorszirupot ( én a főzőlében oldom fel).Annyi lé legyen rajta ami ellepi az anyagot, illetve könnyű legyen kevergetni. Én az első hét után teszem rá a pektinbontót,de azt is írták  már ,hogy a cefre fordulása után . Nagyon nagy munka a felaprítás ,főzés ,darálás ( 240 liter cefrét ketten 2 napig csináltuk ),de az eredmény magáért beszél. Nagyon jól kivesézik a témát : network   birs pálinka tisztelők klubja , birsfórum ( regisztrálni kell ).A fa vagy bokrok fajtája sem mindegy, Én régi elhanyagolt szőlőkben ápolgatok elvadult  birseket,azokról szaporítok , mert azoknak jobb az aromatartalma és ellenállóbbak és későn érőként többet maradnak ki a napon ( cukor is több benne ,tovább is eláll nyersen ). Ja meg igy BIO is .Van faiskolás birskörtefám is hatalmas termésekkel , de az a szedés után hamar elkezd barnulni .Azt inkább sajtnak meg lekvárnak használjuk .
Naplózva
Stefi
Vendég
« Új üzenet #952 Dátum: 2014. Február 27. - 16:17:39 »

  Ha  ennyire félted , meg  reklámozod  muszáj  lesz elmenjek  arra , hogy  megkóstoljam és mennyiségi kárt  tegyek  benne.. Vigyorog Vigyorog  Piál Piál Piál Piál Piál  Ezt  nyugodtan  veheted  fenyegetésnek. Nyihi Nyihi Nyihi
  Úgy  is  tervezem  a nyárra , hogy  széjjelnézek  azon  a vidéken. Mosolyog

Úgy legyen !  Piál Nagyon megijedtem ! Valami olyat csiripeltek a verebek hogy ha nekiállsz (ülsz) a pálesznak akkor fogy is .    Stoel
Tényleg több cukor lett hozzáadva,de a nélkül eleve nagyon keveset ad ,és ha már ilyen sokat burcsázok vele legalább értelme legyen. Nyersen csak valami nagyon komoly darálóval lehet leaprítani.

El is törtem a kisebbik répadaráló tengelyét.    Emelem
Naplózva
Ruger
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 918



« Új üzenet #953 Dátum: 2014. Február 27. - 20:55:58 »

Másnap kapja az élesztőket és kisebb adagokban naponta  a cukorszirupot ( én a főzőlében oldom fel).Annyi lé legyen rajta ami ellepi az anyagot, illetve könnyű legyen kevergetni. Én az első hét után teszem rá a pektinbontót,de azt is írták  már ,hogy a cefre fordulása után .

Szia!
A pektinbontót miért egy hét elteltével teszed bele? Én rögtön beleteszem, minél több ideje legyen az élesztőknek  tenni a dolgukat.  Volt már nem egy cefrém, ami egy hét alatt készen volt, és főztem. Én az index pálinkás fórumán tanultam szinte mindent, ott is az azonnali pektinbontózást javasolják.
Naplózva

"Mindennek ellen tudok állni, csak a kísértésnek nem!"
S.Peti
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 6027



« Új üzenet #954 Dátum: 2014. Március 19. - 20:35:01 »

http://www.szon.hu/aranyat-ert-a-szatmari-szilva/2507801
Naplózva

...forrókezű fiatal vadásztárs...
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9988



« Új üzenet #955 Dátum: 2014. április 10. - 08:35:42 »

http://privatbankar.hu/agrar/iteletet-hirdet-az-europai-birsag-mi-lesz-a-palinkafozessel-267783
Naplózva

Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra,
Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva.  /Ady/
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9988



« Új üzenet #956 Dátum: 2014. április 10. - 14:21:39 »

Kihirdette.

http://www.napigazdasag.hu/cikk/9783/
Naplózva

Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra,
Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva.  /Ady/
Boar
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 16589



« Új üzenet #957 Dátum: 2014. április 10. - 17:56:31 »

Panem et circenses
Naplózva

Lassan lépked a fűben
a vak zenészek kara.
Mondjátok emberek,
ez már Európa?
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9988



« Új üzenet #958 Dátum: 2014. Május 29. - 22:34:43 »

Épp a választások eredményeit mondták be a tévén, ezt meghallva az addig a pulton békésen szunyókáló Töttős felébredt, és ennyit szólt: "Harminc százalék? Csak harminc? Mondtam, hogy rakjatok bele pektinbontót basszátok meg!" — itt: Humbákfalva.
Naplózva

Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra,
Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva.  /Ady/
Balkóbátya
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 11250


Lábonlőtt Akác törzsfőnök


« Új üzenet #959 Dátum: 2014. Október 21. - 21:56:59 »

http://index.hu/gazdasag/2014/10/21/200_helyett_csak_50_liter_palinkat_fozhetunk/
Naplózva

„ Ha el tudnánk adni a tapasztalatainkat annyiért, amennyibe nekünk kerültek: milliomosok lennénk. ”

Abigail Van Buren
Oldalak: 1 ... 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 [64] 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 ... 90   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: