Soma
|
|
« Új üzenet #735 Dátum: 2013. Május 26. - 16:46:32 » |
|
Szia Fomec! Van már róla tapasztalat?
|
|
|
Naplózva
|
Ha fogalmad sincs, merre mész, minden út oda vezet.
|
|
|
Fomec
|
|
« Új üzenet #736 Dátum: 2013. Május 26. - 21:58:58 » |
|
Szia Fomec! Van már róla tapasztalat?
Szia Soma! Meghagytam akkor úgy 150 liter körüli cefrét, hogy majd kifőzöm a barátom főzőjével, de idő hiányában elmaradt a kísérlet. Aztán 2 hónap elteltével kifőzettem a szokott pálinkafőzdében. Vagy másfél literrel kevesebb lett a kihozatal. A minősége nem változott szerencsére. Talán ilyen főzőt szeretnél vásárolni?
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Soma
|
|
« Új üzenet #737 Dátum: 2013. Május 26. - 22:10:35 » |
|
Szia Soma!
Meghagytam akkor úgy 150 liter körüli cefrét, hogy majd kifőzöm a barátom főzőjével, de idő hiányában elmaradt a kísérlet. Aztán 2 hónap elteltével kifőzettem a szokott pálinkafőzdében. Vagy másfél literrel kevesebb lett a kihozatal. A minősége nem változott szerencsére. Talán ilyen főzőt szeretnél vásárolni?
Szia Fomec! Igen, ilyet néztem ki. Jövőhéten megyek megnézni, Dunaharasztiba. Előtte jó lenne egy pár infó a párlat minőségéről, és a berendezés kezelhetőségéről, esetleges hibáiról.
|
|
|
Naplózva
|
Ha fogalmad sincs, merre mész, minden út oda vezet.
|
|
|
Fomec
|
|
« Új üzenet #738 Dátum: 2013. Június 09. - 11:37:53 » |
|
Szia Fomec!
Igen, ilyet néztem ki. Jövőhéten megyek megnézni, Dunaharasztiba. Előtte jó lenne egy pár infó a párlat minőségéről, és a berendezés kezelhetőségéről, esetleges hibáiról.
Szia! Az a baj, hogy a párlat minőségét nem tudom megítélni, mert a barátom alkalmazottai szinte "mindent" beleraktak a cefrébe. Egy adalék csak a történethez: kérdi tőlem, hogy nem kell-e a társaságnak 800 kg alma, vagy nem akarom-e lecefrézni? Csak az a baja, hogy nagyon rothadt már. Mondtam neki, hogy köszönöm nem. Aztán mégis lecefréztette ő. Természetesen az ebből készült pálinka alapján nem lehet a főzőt megítélni. Ő vett hozzá réz katalizátort. Szerintem a készülék, így gépész szemmel, precízen legyártott holmi. Ha megvett, megveszed, akkor főzzél benne nagyon sok finom pálinkát! /Akár bitumenest is!/
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Fomec
|
|
« Új üzenet #739 Dátum: 2013. Június 09. - 11:47:30 » |
|
Viszont elkészült a darálóval cefrézett almapálinka. Hatszázötven liter lett a cefre, ebből 62,7 liter 50% párlat készült. Nagyon elégedett vagyok vele. Csak fajtaélesztőt adtam hozzá, pektinbontót nem. Természetesen "kaposvári napfényt" sem. /Ha jól tudom ott van már csak cukorgyárunk./ Nem tudom kinek milyen tapasztalata van, de én úgy vettem észre, ha a cefre 16-20 C°léghőmérsékleten erjed, nagyobb lesz a kihozatal.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Elérhető
Hozzászólások: 9986
|
|
« Új üzenet #740 Dátum: 2013. Június 10. - 09:06:23 » |
|
Szia Fomec!
Igen, ilyet néztem ki. Jövőhéten megyek megnézni, Dunaharasztiba. Előtte jó lenne egy pár infó a párlat minőségéről, és a berendezés kezelhetőségéről, esetleges hibáiról.
Nos, mi a helyzet főzőügyben?
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
Soma
|
|
« Új üzenet #741 Dátum: 2013. Június 10. - 12:17:45 » |
|
Nos, mi a helyzet főzőügyben?
Alakul az ügy. Azóta futottam pár kőrt, kihasználva a cefre mentes időszakot, alaposan körbe jártam a kérdést. Utána néztem a szerbiai lehetőségeknek is /Eb javaslatára/. Kint a helyszínen, kupuszinai barátaim segítségével, megtekintettem pár berendezést. Utána néztem a magyarországi gyártók berendezéseinek is. Ezek némelyikéről a helyszíni beszélgetések közben kiderült, hogy csak forgalmazók. A telefonba még a gyártók közé sorolták magukat, de amikor személyes találkozón egy-két változtatást kértem a berendezésen, minden áron le akartak beszélni róla, olyan fizikát meghazudtoló elméletekkel, hogy kihúztam őket a leendő eladók közül. Két olyan gyártóra akadtam végül, amelyik hajlandó változtatni egy-két apróságon. Az aprólékos körbejárás után vettem egy morfondírt, majd két napot használva, meghoztam a döntést és az egyik magyar gyártótól megrendeltem az egylépcsős készülékét. Három hét múlva szállítja az ígérete szerint. Az eredményről remélem a következő Fórumtalin hosszasan beszámolok, bemutatóval egybekötve.
|
|
|
Naplózva
|
Ha fogalmad sincs, merre mész, minden út oda vezet.
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Elérhető
Hozzászólások: 9986
|
|
« Új üzenet #742 Dátum: 2013. Június 10. - 13:00:20 » |
|
Nagyon kíváncsi vagyok az eredményre.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
Fomec
|
|
« Új üzenet #743 Dátum: 2013. Június 10. - 14:09:40 » |
|
Nagyon kíváncsi vagyok az eredményre.
Szia Lajos! Te főzöd vagy főzeted a pálinkáidat?
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Elérhető
Hozzászólások: 9986
|
|
« Új üzenet #744 Dátum: 2013. Június 11. - 08:30:28 » |
|
Szia Lajos! Te főzöd vagy főzeted a pálinkáidat?
Természetesen főzöm. Majdnem azt írtam, hogy hátulról. Volt ugyanis a k-i tsz-nek egy melléküzemága, ahol 24 órában gyártottak - mondjuk - műanyag Hápi kacsát. Szinte kizárólag asszonyok dolgoztak benne. Az éjjeli őr egyik éjszaka dörömbölt az ajtón. Egy asszony kinézett a zajra. - Mit akar? - Köllene egyet basznyi! - Hát hogyan gondolta ezt? - Természetesen hátulról! Ebből aztán szállóige lett, ha nagyobb társaságban valaki kiejtette a száját a "természesen" szót, a kórus rögtön rávágta: "hátulról". Szóval főzöm, két menetes, hagyományos kisüstön.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
Fomec
|
|
« Új üzenet #745 Dátum: 2013. Június 11. - 12:21:56 » |
|
Természetesen főzöm. Majdnem azt írtam, hogy hátulról. Volt ugyanis a k-i tsz-nek egy melléküzemága, ahol 24 órában gyártottak - mondjuk - műanyag Hápi kacsát. Szinte kizárólag asszonyok dolgoztak benne. Az éjjeli őr egyik éjszaka dörömbölt az ajtón. Egy asszony kinézett a zajra. - Mit akar? - Köllene egyet basznyi! - Hát hogyan gondolta ezt? - Természetesen hátulról! Ebből aztán szállóige lett, ha nagyobb társaságban valaki kiejtette a száját a "természesen" szót, a kórus rögtön rávágta: "hátulról". Szóval főzöm, két menetes, hagyományos kisüstön. És ez természetesen nem a két menetes főzésnek szól!
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Fomec
|
|
« Új üzenet #746 Dátum: 2013. Június 12. - 22:29:53 » |
|
Amiből lekvárt lehet főzni abból pálinkát is.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Troja
|
|
« Új üzenet #747 Dátum: 2013. Június 30. - 09:16:30 » |
|
Még nem késő elkészíteni!!
Dió pálinka recept: "Hozzávalók: -2 liter almapálinka, -30 szem zöld dió, -egy evôkanál kálmos gyökér, -fél szerecsen dió, -5 szem szegfûszeg, -egy k.k. ánizs, -egy k.k. fahéj, -egy k.k. kardamom , -fél kilogramm méz, -1 narancs héja feldarabolva. Elkészítése: a zöld diókat felszeleteljük, egy uborkásüvegbe tesszük és ráöntjük a pálinkát. A fûszereket kissé megtörve belérakjuk. Három hétig meleg helyen tartjuk, és naponta vagy kétnaponként megkavarjuk, majd leszûrjük. . A mézet 2-3dl vízzel felforraljuk, majd lehűtjük, és a leszûrt diókivonathoz keverjük. Ízlés szerint állítjuk be a szesz erôsségét.Üvegekbe szûrjük és legalább egy hónapig tovább érleljük, ha elállna, egy év után az igazi. Méz helyett a bátrabbak cukorral is csinálhatják, de juhar sziruppal is jó lehet. Elképzelheted, hogy milyen jó lehet ez a recept, ha ebből nem küldtem a fórum találkozóra. Ördög Piál"
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Soma
|
|
« Új üzenet #748 Dátum: 2013. Június 30. - 17:50:22 » |
|
Még nem késő elkészíteni!!
Dió pálinka recept: "Hozzávalók: -2 liter almapálinka, -30 szem zöld dió, -egy evôkanál kálmos gyökér, -fél szerecsen dió, -5 szem szegfûszeg, -egy k.k. ánizs, -egy k.k. fahéj, -egy k.k. kardamom , -fél kilogramm méz, -1 narancs héja feldarabolva. Elkészítése: a zöld diókat felszeleteljük, egy uborkásüvegbe tesszük és ráöntjük a pálinkát. A fûszereket kissé megtörve belérakjuk. Három hétig meleg helyen tartjuk, és naponta vagy kétnaponként megkavarjuk, majd leszûrjük. . A mézet 2-3dl vízzel felforraljuk, majd lehűtjük, és a leszûrt diókivonathoz keverjük. Ízlés szerint állítjuk be a szesz erôsségét.Üvegekbe szûrjük és legalább egy hónapig tovább érleljük, ha elállna, egy év után az igazi. Méz helyett a bátrabbak cukorral is csinálhatják, de juhar sziruppal is jó lehet. Elképzelheted, hogy milyen jó lehet ez a recept, ha ebből nem küldtem a fórum találkozóra. Ördög Piál"
vanília rúd?????????
|
|
|
Naplózva
|
Ha fogalmad sincs, merre mész, minden út oda vezet.
|
|
|
Erdojaro (Molnár Attila)
|
|
« Új üzenet #749 Dátum: 2013. Június 30. - 18:08:14 » |
|
Klasszikust csak pontosan!
|
|
|
Naplózva
|
A Vadászat olyan mint a NŐ! Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
|
|
|
|