Oldalak: 1 ... 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 [58] 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 ... 90   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Pálinkás jó reggelt!  (Megtekintve 219860 alkalommal)
vadasz75
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1813


« Új üzenet #855 Dátum: 2013. December 04. - 22:22:19 »

Télen könnyebb /18-20 fokos helyiségben tartom/, Nyáron egy csőspirált nyomok bele, amin hideg vizet áramoltatok, amíg be nem áll a hőmérséklet.
Na erre kellenek az ördögtől való dolgok és atöbbi ....
én rá érek kivárni..
Tapasztalatom szerint a szőlőcukrozott cefréből kevesem metilalkohol jön ki.
Mennyit dobsz ki az elejéből?
Attól még messze vagyok, hogy tanítani tudjam, mert ahhoz sokat kell felejtenem, mert ugye aki tudja az csinálja, aki meg nem tudja az tanítja.

Amiktől idegenkedsz /pektinbontó, cukor, élesztő, víz/ nem ördögtől valók, csak tudni kell, hogy mihez, miből, mikor és mennyit. Én az idén 16 féle gyümölcsből főztem pálinkát, de mindet másképp cefréztem.
Nagyon lényeges a cefre hőmérséklete és PH-ja ahhoz, hogy a főzőbe jó anyag kerüljön. Cukor /csak szőlő cukrot használok/ 1-5 kg között. hőmérséklet 15-22 fok között, PH 3-3,2 között. A legnehezebb szerintem sárgadinnyét cefrézni. Rendkívül cukor szegény és sav hiányos.

Mind a tizenhatot részletesen Bite ....
Naplózva
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
*
Elérhető Elérhető

Hozzászólások: 9979



« Új üzenet #856 Dátum: 2013. December 04. - 22:32:00 »

Télen könnyebb /18-20 fokos helyiségben tartom/, Nyáron egy csőspirált nyomok bele, amin hideg vizet áramoltatok, amíg be nem áll a hőmérséklet.

A hűtés megy végig, az erjedés időtartama alatt?

Én télen nem cefrézek, nyáron meg leteszem az erjesztő edényeket a szerelőaknába.
 
Naplózva

Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra,
Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva.  /Ady/
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
*
Elérhető Elérhető

Hozzászólások: 9979



« Új üzenet #857 Dátum: 2013. December 04. - 22:33:23 »

Na erre kellenek az ördögtől való dolgok és atöbbi ....
én rá érek kivárni..

Ezt nem értem. Mit vársz ki?
Naplózva

Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra,
Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva.  /Ady/
vadasz75
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1813


« Új üzenet #858 Dátum: 2013. December 04. - 22:35:53 »

Ezt nem értem. Mit vársz ki?
azt,hogy a cefre teljesen leáljon
nekem nem kell tervszerűen főznöm én akkor főzök mikor a cefre be érik ..
Naplózva
Ruger
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 918



« Új üzenet #859 Dátum: 2013. December 04. - 22:41:13 »

Tapasztalatom szerint a szőlőcukrozott cefréből kevesem metilalkohol jön ki.

Értem, köszönöm,  kipróbálom!  Wave
Naplózva

"Mindennek ellen tudok állni, csak a kísértésnek nem!"
vadasz75
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1813


« Új üzenet #860 Dátum: 2013. December 04. - 22:42:15 »

A főzés ,tapasztalat a továbbiakban is érdekel irjatok ,kérdezzetek
Jó éjt . Piál
Naplózva
Soma
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1531


« Új üzenet #861 Dátum: 2013. December 04. - 22:47:26 »

Figyelem a hőmérsékletét végig. Ha hűvös helyen tartom, akkor közben nem kell beavatkoznom, de amikor a 35-40 fokos málna vagy feketeribizli a hordóba kerül, érdemes gyorsan lehűteni.

Az elején 150ml-t kiöntök, majd 40 ml-ként szagolgatom és amikor nem érzem a szúrós szagot, akkor mehet a középpárlatba. Általában elég a 150 ml. 100 literes a főzőm.

Málna, feketeribizli, sárgadinnye, sárgabarack, őszibarack, som, vörös áfonya, bodzavirág, bodza, birs, szilva, körte, cseresznye, meggy, szőlő, naspolya/most forr/.
Naplózva

Ha fogalmad sincs, merre mész, minden út oda vezet.
Soma
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1531


« Új üzenet #862 Dátum: 2013. December 04. - 22:49:21 »

azt,hogy a cefre teljesen leáljon
nekem nem kell tervszerűen főznöm én akkor főzök mikor a cefre be érik ..

Azt én is kivárom. Attól, hogy hozzárakom a felsoroltakat, még nem forr ki gyorsabban
Naplózva

Ha fogalmad sincs, merre mész, minden út oda vezet.
vadasz75
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1813


« Új üzenet #863 Dátum: 2013. December 04. - 22:55:09 »

Azt én is kivárom. Attól, hogy hozzárakom a felsoroltakat, még nem forr ki gyorsabban
Na és megyek aludni.
Nem forr ki gyorsabban .ez én sem állitottam..
Én egy40 l essel küzdök ,de többet veszek el az elejéből és a savanyú ,fazekat nagyon figyelem ...
Naplózva
Soma
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1531


« Új üzenet #864 Dátum: 2013. December 05. - 07:09:52 »

Na és megyek aludni.
Nem forr ki gyorsabban .ez én sem állitottam..
Én egy40 l essel küzdök ,de többet veszek el az elejéből és a savanyú ,fazekat nagyon figyelem ...

Az egymenetes főzőnél azért kevesebb a "rézeleje", mert 78 fokon tartom a fej hőmérsékletét az elején és így nagyobb arányba jön a metilalkohol. Utána fölemelem 79-80 fokra a középpárlatnál. Ha utópárlatot is leszedem, azt 90-95 fokon  teszem.
Naplózva

Ha fogalmad sincs, merre mész, minden út oda vezet.
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
*
Elérhető Elérhető

Hozzászólások: 9979



« Új üzenet #865 Dátum: 2013. December 05. - 08:16:47 »

Figyelem a hőmérsékletét végig. Ha hűvös helyen tartom, akkor közben nem kell beavatkoznom, de amikor a 35-40 fokos málna vagy feketeribizli a hordóba kerül, érdemes gyorsan lehűteni.


Én ezt úgy szoktam megoldani (mondjuk csak a kajszinál merül fel), hogy egy aránylag hűvös helyiségben tartom egy éjszakára, és csak másnap cefrézem.
A késő nyári körte, meg a szilva már nem szokott átforrósodni.
Naplózva

Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra,
Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva.  /Ady/
Soma
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1531


« Új üzenet #866 Dátum: 2013. December 05. - 08:40:12 »

Én ezt úgy szoktam megoldani (mondjuk csak a kajszinál merül fel), hogy egy aránylag hűvös helyiségben tartom egy éjszakára, és csak másnap cefrézem.
A késő nyári körte, meg a szilva már nem szokott átforrósodni.

Kajszinál megoldható a másnapi, harmadnapi cefrézés, de a málnánál nem. Nagyatádról szoktam venni. Délután 5-6 órára szedik meg a szükséges mennyiséget, mire hazaérek vele már beindul. Volt olyan, amikor nem hűtöttem, hogy a félig öntött hordóból másnapra a negyede kifutott, és a maradék 3 nap alatt kiforrt.
Naplózva

Ha fogalmad sincs, merre mész, minden út oda vezet.
Ruger
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 918



« Új üzenet #867 Dátum: 2013. December 05. - 10:01:13 »

Az egymenetes főzőnél azért kevesebb a "rézeleje", mert 78 fokon tartom a fej hőmérsékletét az elején és így nagyobb arányba jön a metilalkohol. Utána fölemelem 79-80 fokra a középpárlatnál. Ha utópárlatot is leszedem, azt 90-95 fokon  teszem.

Az egymenetes főzés egy külön tudomány Vigyorog, azt hallottam, hogy ezzel a módszerrel illatosabb a pálinka. Ízben van eltérés a hagyományos kisüsti módszerrel párolt között? Bár gondolom ezt úgy lehetne igazán látni, ha ugyanabból a cefréből lenne főzve mindkét módszerrel.
Naplózva

"Mindennek ellen tudok állni, csak a kísértésnek nem!"
Ruger
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 918



« Új üzenet #868 Dátum: 2013. December 05. - 10:08:49 »

Én nyáron a szuterinban ( 20-22 C ) télen a kamrában ( 15- 17 C ) cefrézek. Igazán kényes gyümölcsöt, pl. málna még nem próbáltam, az idén földiepret főztem kicsit csalódás lett. Tavaly kökényt és csipkebogyót , mindkettő nagyon jó, csipke különösen! Piál Ezen kívül cserit, meggyet ( 2félét) , kajszit, almát, birset, szilvát ( 2 félét) Irsait, Mirabellt,
Naplózva

"Mindennek ellen tudok állni, csak a kísértésnek nem!"
vadasz75
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1813


« Új üzenet #869 Dátum: 2013. December 05. - 11:37:20 »

Az egymenetes főzőnél azért kevesebb a "rézeleje", mert 78 fokon tartom a fej hőmérsékletét az elején és így nagyobb arányba jön a metilalkohol. Utána fölemelem 79-80 fokra a középpárlatnál. Ha utópárlatot is leszedem, azt 90-95 fokon  teszem.
Nem tudtam,hogy egymenetben főzöl így egészen más a mennyiség.
Naplózva
Oldalak: 1 ... 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 [58] 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 ... 90   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: