Nálunk ugye törvény tiltja, hogy a borhoz-musthoz javító cukrot, szeszt, mustsűrítményt adjunk, aztán nemrég a tv-ben láttam (én nem értek a borhoz), hogy a portóit 20% tiszta szesszel keverik, és ezt szabad!
Emlékezetem szerint a bortörvény nálunk sem tiltja a mustsűrítmény használatát. Felvéve, hogy fajtaazonos az alapanyaggal. Megeshet persze, hogy elavult az információm.
A portói egy kuriózum, történelmi háttere van. A portugál hajós nép és a tengeren hánykódva, zötykölődve, időnként trópusi hőmérsékleten nincs bor, amely ne romlana meg nagyon gyorsan. Ezért emelték meg a szeszfokát, tudomásom szerint nem tiszta szesszel, hanem borpárlattal.
Abban egyetértek, hogy az így készült ital nem a klasszikus fogalmak szerinti bor, talán inkább borlikőrnek kéne nevezni.
Bár, ha elindulunk ezen a gondolatkörön, megkérdőjelezhetjük a tokaji aszú bor voltát is. Az meg talán desszertbor?