Oldalak: 1 ... 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 [65] 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 ... 90   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Pálinkás jó reggelt!  (Megtekintve 221203 alkalommal)
Kama
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3605


« Új üzenet #960 Dátum: 2014. Október 28. - 13:10:22 »

Birsalma cefrézéséhez kérek tőletek tanácsot.

Mi kell ahhoz, hogy azt a f@sza birsaromát kiadja?

Valahol hallottam olyat, hogy meg kell előtte főzni.
A barna szöszmőjét leszedjem róla? Ha igen, hogyan?

Stb. - stb.
Naplózva

"Hiszen ha csak úgy egyszerre agyon lehetne lőni mindent, venne-e puskát a kezébe valamirevaló ember?"
(Zsindely Ferenc)
Voldi
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9517


Piros betűs nagyokos...


« Új üzenet #961 Dátum: 2014. Október 28. - 13:27:59 »

Birsalma cefrézéséhez kérek tőletek tanácsot.

Mi kell ahhoz, hogy azt a f@sza birsaromát kiadja?

Valahol hallottam olyat, hogy meg kell előtte főzni.
A barna szöszmőjét leszedjem róla? Ha igen, hogyan?

Stb. - stb.

Ezt írja a szakirodalom:

"A szőrzetét kefével kell eltávolítani, a cefréje vízigényes és pektinbontó enzim nélkül szinte elképzelhetetlen a cefrézése." , "A magházat felesleges kiszedni viszont a szőröket a felületéről minden képen el kell távolítani pl: körömkefével"

Pektinbontás: Alma, körte, birs esetén szinte elengedhetetlen!!
- pektinbontás sejtfal lebontását segíti - almatermésűek estén a kihozatal növelése, az erjedés jobb lezajlása végett javasolt a használata
Az egyes pektinbontó enzimek az alábbi tulajdonságokkal rendelkeznek:

pektinbontás, feltárás
pektinbontás, feltárás, több aroma
pektinbontás, erős aroma extrakció, több aroma
Naplózva

-Voldi, ritka rusnya vagy alsógatyában...
-Levegyem?

-"Ha mindenki úgy tesz, ahogy tenni köll, akkor minden úgy lösz, ahogy lenni köll!"
atiss8701
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 50


« Új üzenet #962 Dátum: 2014. Október 28. - 15:59:07 »

Birsalma cefrézéséhez kérek tőletek tanácsot.

Mi kell ahhoz, hogy azt a f@sza birsaromát kiadja?

Valahol hallottam olyat, hogy meg kell előtte főzni.
A barna szöszmőjét leszedjem róla? Ha igen, hogyan?

Stb. - stb.

Szia!
Többször készítettünk birsből pálinkát. Mi legalábbis semmi extra hadműveletet nem végeztünk vele. Egy-két tipp... Mindig megmostuk (nagy nyomással),hogy az általad nevezett "szöszméjét" eltávolítsuk. Ezt követően pedig almadarálón átengedtük. Általában 1000 l tartályban tároltuk zártan. Így várta az üst melegét. Semmit nem tettünk bele. Nagyon finom lett így is s az aromája is tökéletes maradt. Azonban ne várj tőle hatalmas lémennyiséget. Nehezen adja. Ennek érdekében hallottam olyat (s ittam is),hogy léalmával megbolondították, 70-30 %-os(birs-léalma) arányban. Így több a liter s az aromája is megmaradt. Jó főzőcskézést! Wave És még jobb pálinkát kívánok az iszogatáshoz!  Piál
Naplózva
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9985



« Új üzenet #963 Dátum: 2014. Október 28. - 18:13:32 »

Birsalma cefrézéséhez kérek tőletek tanácsot.

Mi kell ahhoz, hogy azt a f@sza birsaromát kiadja?

Valahol hallottam olyat, hogy meg kell előtte főzni.
A barna szöszmőjét leszedjem róla? Ha igen, hogyan?

Stb. - stb.

Olyan ez mint a cigány felesége az ágyban. Ki ezt mond, ki azt.
Én megpróbálnék egy főzetre valót megfőzni cefrézés előtt.
Abból indulok ki, hogy ha beleharapok a birsalmába, hát nem fenyeget a veszély, hogy székletvisszatartási problémáim lennének.
Öreganyám főzte birskompót viszonyt kellemesen édeskés volt, még cukrozás előtt is.
Van ennek valami biokémiája, ami meghaladja az én tudományomat, a lényeg, hogy hőkezeléssel feltáródik a cukor.
Szóval, ha van kedved kísérletezni, ugyanabból az anyagból egy üstre valót próbálj meg előfőzni, aztán jövőre a tapasztalatok birtokában már tudni fogod, hogy javult-e így a kihozatal.
Ha leírod, mi is.  Kacsint
Pektinbontó, fajélesztő mindenképpen kéne bele.
Hűvösödnek a napok, valami meleg helyen kéne erjeszteni, pl. kazánházban, pincében.
Muslincáktól feltétlenül zárd el, mihelyt kiforr, azonnal kerüljön üstbe.

 
Naplózva

Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra,
Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva.  /Ady/
Borzgróf
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 673


« Új üzenet #964 Dátum: 2014. Október 29. - 12:29:35 »

Van ennek valami biokémiája, ami meghaladja az én tudományomat, a lényeg, hogy hőkezeléssel feltáródik a cukor.
Egyszerű a kémiája a dolognak, ugyanaz mint a krumplinál illetve a gabona alapú pálinkáknál: az összetett cukrok (pl keményítő), amikben sokezer cukor "monomer" (alapegység) van, nem édesek, és nem erjednek meg alkohollá. Ha viszont hidratáljuk (kap meleget meg vizet) szét tud esni egyes és kettős cukrokra (mono- és diszacharidok), amikat konyhanyelven is mindenféle cukornak nevezünk (répacukor, krumplicukor, és barátaik). Innentől meg mehet az erjedés.
Valószínűleg valami hasonló történik a birsben is.  Emelem

(Ez eléggé pongyola leírása folyamatnak, ha valakit érdekel a dolog mélyebben olvasson utánna valaki olyannak a tollából, aki nem hagyta ott a kémiát húsz éve, mint én)
Naplózva
Voldi
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9517


Piros betűs nagyokos...


« Új üzenet #965 Dátum: 2014. Október 29. - 12:39:18 »

Egyszerű a kémiája a dolognak, ugyanaz mint a krumplinál illetve a gabona alapú pálinkáknál: az összetett cukrok (pl keményítő), amikben sokezer cukor "monomer" (alapegység) van, nem édesek, és nem erjednek meg alkohollá. Ha viszont hidratáljuk (kap meleget meg vizet) szét tud esni egyes és kettős cukrokra (mono- és diszacharidok), amikat konyhanyelven is mindenféle cukornak nevezünk (répacukor, krumplicukor, és barátaik). Innentől meg mehet az erjedés.
Valószínűleg valami hasonló történik a birsben is.  Emelem

(Ez eléggé pongyola leírása folyamatnak, ha valakit érdekel a dolog mélyebben olvasson utánna valaki olyannak a tollából, aki nem hagyta ott a kémiát húsz éve, mint én)

A fagy is használ a kemyényitő cukorrá alakításának, lásd csicsóka esete.

Persze főzni egyszerűbb, mint fagyasztani a birsalmát  Röhög
Naplózva

-Voldi, ritka rusnya vagy alsógatyában...
-Levegyem?

-"Ha mindenki úgy tesz, ahogy tenni köll, akkor minden úgy lösz, ahogy lenni köll!"
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9985



« Új üzenet #966 Dátum: 2014. Október 29. - 14:01:04 »

"monomer"  hidratáljuk (mono- és diszacharidok)

Na, én is pont ilyeneket akartam mondani.  Ördög
Naplózva

Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra,
Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva.  /Ady/
Kama
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3605


« Új üzenet #967 Dátum: 2014. Október 29. - 20:55:07 »

A következőről szólna a nóta:

Adott egy naspolyafa a ház előtt, ami - szokás szerint - dugig volt naspolyával.
Leszedtük, lassacskán szottyosodnak, és vándorolnak a hordóba.
Ez lesz mondjuk 30 kg.

Adott a naspolyafa melletti füge, amiről szintén kerül a hordóba 5-10 kg-nyi.

Namost:
A naspolyának olyan semmilyen pálinkája van, ezért gondoltam, hogy meg kéne bolondítani némi birssel. Merthogy ízre egyébként kb. rokonlelkek.
Pláne, hogy találtam a piacon szép birset (persze aranyáron).

Egyelőre 10 kg-ot vettem, de lehet, hogy hozok még egy tizest.

Kb. itt tartok most.  Vigyorog

 Stoel Az is lehet, hogy aszalok le a birsből, aztán azzal megágyazom a kész levet.  Vállat von  Stoel
Naplózva

"Hiszen ha csak úgy egyszerre agyon lehetne lőni mindent, venne-e puskát a kezébe valamirevaló ember?"
(Zsindely Ferenc)
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #968 Dátum: 2014. November 09. - 21:13:07 »

A következőről szólna a nóta:

Adott egy naspolyafa a ház előtt, ami - szokás szerint - dugig volt naspolyával.
Leszedtük, lassacskán szottyosodnak, és vándorolnak a hordóba.
Ez lesz mondjuk 30 kg.

Adott a naspolyafa melletti füge, amiről szintén kerül a hordóba 5-10 kg-nyi.

Namost:
A naspolyának olyan semmilyen pálinkája van, ezért gondoltam, hogy meg kéne bolondítani némi birssel. Merthogy ízre egyébként kb. rokonlelkek.
Pláne, hogy találtam a piacon szép birset (persze aranyáron).

Egyelőre 10 kg-ot vettem, de lehet, hogy hozok még egy tizest.

Kb. itt tartok most.  Vigyorog

 Stoel Az is lehet, hogy aszalok le a birsből, aztán azzal megágyazom a kész levet.  Vállat von  Stoel

Szia!

Nekem idén lett először annyi fügém, hogy abból érdemes volt készíteni egy kis koncentrátumot -érdekes lett az eredmény. Nagyon jellegzetes íze nincs, de kellemesen édes a kész nedű... Olyan konty alá való Bion
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
Stefi
Vendég
« Új üzenet #969 Dátum: 2014. November 21. - 09:05:59 »

Elkészült !   Nyálcsorog      Röhög

Nem is gondoltam hogy ebből a gyümölcsből ilyen sikeredik . Pont olyan íze van mint a "téli körtének" csak nem olyan kemény !   Röhög    Piál




































Naplózva
Ruger
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 918



« Új üzenet #970 Dátum: 2014. November 23. - 08:03:27 »

Pálinkás vadászok irány az erdő, az idén rengeteg a csipke, és isteni a pálinkája.
Naplózva

"Mindennek ellen tudok állni, csak a kísértésnek nem!"
Stefi
Vendég
« Új üzenet #971 Dátum: 2014. November 23. - 17:16:30 »

Pálinkás vadászok irány az erdő, az idén rengeteg a csipke, és isteni a pálinkája.



Hogyan kell ebből nedűt facsarni . Szerintem magában olyan száraz mint a puskapor .   Fejvakarás
Naplózva
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9985



« Új üzenet #972 Dátum: 2014. November 23. - 22:00:13 »


Hogyan kell ebből nedűt facsarni . Szerintem magában olyan száraz mint a puskapor .   Fejvakarás

Szerintem pálinkát aligha, legfeljebb likőrt.
Naplózva

Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra,
Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva.  /Ady/
Stefi
Vendég
« Új üzenet #973 Dátum: 2014. November 24. - 07:51:26 »

Szerintem pálinkát aligha, legfeljebb likőrt.

Akkor már nem is érdekel .  Sőt a tea se hoz lázba !     Ördög
Naplózva
Vinczelehel
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 761


« Új üzenet #974 Dátum: 2014. November 24. - 07:54:41 »

Szerintem pálinkát aligha, legfeljebb likőrt.

  Minden évben csinálok, csipkés ágyaspálinkát, azaz csipkén pihentetem a pálinkát legalább fél évig. Finom zamatokat old ki a szesz a csipkéből. Határozottan az aszú borra hajaz.
Naplózva

Erdész  vadász  üdvözlettel    Lehel
Oldalak: 1 ... 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 [65] 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 ... 90   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: