Troja
|
|
« Új üzenet #720 Dátum: 2013. Május 19. - 16:26:55 » |
|
A pincében rendrakás közben előkerült egy csomó régi lekvár,kb egy kannával, barack, szilva, eper,a fagyasztóból meg vagy tíz kiló régi gyümölcs, meggy és szilva. Mi lesz ezekből, vagyis milyen pálinka ha én összekeverem az egészet? Lesz belőle iható pálinka?
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
dama
|
|
« Új üzenet #721 Dátum: 2013. Május 19. - 17:01:10 » |
|
Naná, hogy lesz!!!!! Csak bátran tedd a cefrébe!!!!!!
|
|
|
Naplózva
|
Az áram alatt lévő alkatrész ugyan úgy néz ki mint ami nincs áram alatt, csak más a fogása!
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9997
|
|
« Új üzenet #722 Dátum: 2013. Május 19. - 20:11:56 » |
|
A lekvárok tetejéről szedd le a szalicilt (ha volt rajta) kicsit hígítsd meg csapi vízzel, egy kis fajélesztőt bele, aztán rotyogjon. Vélhetően vegyes pálinka lesz belőle a minőség majd a lefőzés után kiderül.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
dama
|
|
« Új üzenet #723 Dátum: 2013. Május 19. - 20:21:52 » |
|
|
|
|
Naplózva
|
Az áram alatt lévő alkatrész ugyan úgy néz ki mint ami nincs áram alatt, csak más a fogása!
|
|
|
Troja
|
|
« Új üzenet #724 Dátum: 2013. Május 20. - 09:30:52 » |
|
A lekvárok tetejéről szedd le a szalicilt (ha volt rajta) kicsit hígítsd meg csapi vízzel, egy kis fajélesztőt bele, aztán rotyogjon. Vélhetően vegyes pálinka lesz belőle a minőség majd a lefőzés után kiderül. A tetejüket mindenképpen leszedtem, mert többnél a penészt el kellett távolítani, szalicilt meg csak a két celofánréteg közé teszünk, úgy, hogy azzal nincsen gond , de pontosan így csináltam, víz+élesztő és már kutyorog is. A minőség meg majd kiderül, mert a baracklekvárban bőven van cukor, mondjuk a szilvalekvárt cukor nélkül készítjük, meg a fagyasztott gyümölcsök is javítanak az arányon.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
dama
|
|
« Új üzenet #725 Dátum: 2013. Május 20. - 09:37:26 » |
|
|
|
|
Naplózva
|
Az áram alatt lévő alkatrész ugyan úgy néz ki mint ami nincs áram alatt, csak más a fogása!
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9997
|
|
« Új üzenet #726 Dátum: 2013. Május 20. - 21:25:44 » |
|
A tetejüket mindenképpen leszedtem, mert többnél a penészt el kellett távolítani, szalicilt meg csak a két celofánréteg közé teszünk, úgy, hogy azzal nincsen gond , de pontosan így csináltam, víz+élesztő és már kutyorog is. A minőség meg majd kiderül, mert a baracklekvárban bőven van cukor, mondjuk a szilvalekvárt cukor nélkül készítjük, meg a fagyasztott gyümölcsök is javítanak az arányon.
Gyerekkoromban öreganyám kizárólag szilvalekvárból főzött pálinkát. Máig nem értem miért. Talán jobban ráért télen, vagy hidegben kevésbé terjengett a cefreszag az utcában, tényleg nem tudom, de így volt.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
Soma
|
|
« Új üzenet #727 Dátum: 2013. Május 20. - 21:39:22 » |
|
Gyerekkoromban öreganyám kizárólag szilvalekvárból főzött pálinkát. Máig nem értem miért. Talán jobban ráért télen, vagy hidegben kevésbé terjengett a cefreszag az utcában, tényleg nem tudom, de így volt.
Egyszerű a magyarázat Lajos! Nagyanyád hallotta a mondást "Amiből lekvárt lehet főzni, abból pálinkát is lehet főzni", de félreértette. "Amiből lekvárt főzöl, abból a lekvárból pálinkát is lehet főzni"
|
|
|
Naplózva
|
Ha fogalmad sincs, merre mész, minden út oda vezet.
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9997
|
|
« Új üzenet #728 Dátum: 2013. Május 20. - 21:57:14 » |
|
Egyszerű a magyarázat Lajos! Nagyanyád hallotta a mondást "Amiből lekvárt lehet főzni, abból pálinkát is lehet főzni", de félreértette. "Amiből lekvárt főzöl, abból a lekvárból pálinkát is lehet főzni"
Na, az volt az igazi egymenetes főző! Nagy fazék, bele a cefre, bele egy kis sámli arra egy kis lábos, a fazék tetejére rá a zománcos lavór, a lavór és a fazék találkozási pontja körbetekerve ruhával, a lavór tele hideg vízzel aztán fel az egész a sparheltre. Időnként vízcsere a lavórban, óránként lavór leemel, kis lábos kiönt, a házban 100 % alkoholgőz telítettség. Azt hiszem úgy voltam, mint a Moldova könyv vasutasa: akit a pálinka gőze megcsapott.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
|
Eb
|
|
« Új üzenet #730 Dátum: 2013. Május 21. - 13:15:55 » |
|
Na, az volt az igazi egymenetes főző! Nagy fazék, bele a cefre, bele egy kis sámli arra egy kis lábos, a fazék tetejére rá a zománcos lavór, a lavór és a fazék találkozási pontja körbetekerve ruhával, a lavór tele hideg vízzel aztán fel az egész a sparheltre. Időnként vízcsere a lavórban, óránként lavór leemel, kis lábos kiönt, a házban 100 % alkoholgőz telítettség. Azt hiszem úgy voltam, mint a Moldova könyv vasutasa: akit a pálinka gőze megcsapott.
Dédnagyanyám ugyanígy főzte, csak a spárgával kötötte le és szilvalekvárral tömített. ( lehet közel laktak egymáshoz )
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
dama
|
|
« Új üzenet #731 Dátum: 2013. Május 21. - 20:18:55 » |
|
Dédnagyanyám ugyanígy főzte, csak a spárgával kötötte le és szilvalekvárral tömített. ( lehet közel laktak egymáshoz ) Az nem biztos, hogy közel laktak, de valaha én is így főztem stikába. Üstház zománcozott üst alulavór ( szilvalekvárral tömítve - vagy csirrízzel ) középen rézcső a hűtőközegbe s csepeget a nedü. S ez mind kint a tanyán.
|
|
|
Naplózva
|
Az áram alatt lévő alkatrész ugyan úgy néz ki mint ami nincs áram alatt, csak más a fogása!
|
|
|
Balkóbátya
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 11260
Lábonlőtt Akác törzsfőnök
|
|
« Új üzenet #732 Dátum: 2013. Május 21. - 20:40:55 » |
|
Az nem biztos, hogy közel laktak, de valaha én is így főztem stikába. Üstház zománcozott üst alulavór ( szilvalekvárral tömítve - vagy csirrízzel ) középen rézcső a hűtőközegbe s csepeget a nedü. S ez mind kint a tanyán. Jó estét a NAV-tól vagyunk...
|
|
|
Naplózva
|
„ Ha el tudnánk adni a tapasztalatainkat annyiért, amennyibe nekünk kerültek: milliomosok lennénk. ”
Abigail Van Buren
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9997
|
|
« Új üzenet #733 Dátum: 2013. Május 21. - 21:34:56 » |
|
Az nem biztos, hogy közel laktak, de valaha én is így főztem stikába. Üstház zománcozott üst alulavór ( szilvalekvárral tömítve - vagy csirrízzel ) középen rézcső a hűtőközegbe s csepeget a nedü. S ez mind kint a tanyán. Ahol rézcső van és hűtőközeg, az egy teljesen más rendszer. Nálad az alulavór feneke szerintem felfelé nézett, vagyis púpjával felfele állt. Nagyanyámnál a lavór fordítva volt, és tele hideg vízzel. Ennek fenekén csapódott le a párlat, és ahogy csöpögött vissza a cefrébe, egy része a lábosba került, ami kissámlin állt a cefre közepén. De jó ez a cefrefolklór!
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
dama
|
|
« Új üzenet #734 Dátum: 2013. Május 25. - 15:15:06 » |
|
Lajos, pont úgy volt! A lavór pofával lefelé volt s a közepéről jött ki a rézcső és irány a spirál ami vízzel teli hordón volt átvezetve. És alul csepegett a égimanna...
|
|
|
Naplózva
|
Az áram alatt lévő alkatrész ugyan úgy néz ki mint ami nincs áram alatt, csak más a fogása!
|
|
|
|