pbence93
|
|
« Új üzenet #420 Dátum: 2011. November 25. - 18:19:16 » |
|
Sziasztok! Látom páran kóstoltátok már a borzot. Receptet, ötletet tudtok mondani? Mihez hasonlít az íze? Én is tervezem, ha sikerül lőni megkóstolnám. Bence
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
optica2
|
|
« Új üzenet #421 Dátum: 2011. November 26. - 03:19:34 » |
|
Sziasztok! Látom páran kóstoltátok már a borzot. Receptet, ötletet tudtok mondani? Mihez hasonlít az íze? Én is tervezem, ha sikerül lőni megkóstolnám. Bence Udv! A megnyúzott borz combját egy napig hideg vízben áztatjuk . A combot tepsibe tesszük, sóval, borssal, csomborral bedörzsöljük és a lestyánlevelével betakarjuk. Középmeleg sütõben kb. 1,5 óráig sütjük. Az olívaolajat fölmelegítjük, és a megpucolt fokhagymagerezdeket (egészben) tíz perc alatt készre sütjük. Vörös borral felöntve pár percig még pároljuk. Jó étvágyat!
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
optica2
|
|
« Új üzenet #422 Dátum: 2011. November 26. - 03:27:48 » |
|
Hozzávalók: Borzderék (gerinc)1 db Só 0,5 dkg Szurokfû 0,02 dkg
Bazsalikom0,02 dkg Borókaág1 csokor Úrgomba 2 kg Fejes káposzta1 fej Aszaltszilva 50 dkg
A megnyúzott, megtisztított borzderekat sózzuk, bazsalikommal és borókaágakkal jól bedörzsöljük és egy fél napig pihentetjük. Ezután tepsibe téve a káposztalevelekkel jól betakarjuk és kb. 160 fokos sütõben lassan készre sütjük. Zsiradékot nem használunk hozzá csak a borz háját. Mielõtt még kész lenne, a megmosott és megtisztított gombát az aszaltszilvával együtt mellé tesszük, de ekkor már a káposztaleveleket kiszedjük a tepsibõl. Tökmagolajos savanyú káposztával ajánlom. BÁTORSÁG és jó étvágyat.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
pbence93
|
|
« Új üzenet #423 Dátum: 2011. November 26. - 17:50:12 » |
|
Köszi szépen, ha lesz borz mindenképp megpróbálom. Esetleg vannak még hasonló receptjeid? Bence
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
optica2
|
|
« Új üzenet #424 Dátum: 2011. November 26. - 21:56:50 » |
|
Köszi szépen, ha lesz borz mindenképp megpróbálom. Esetleg vannak még hasonló receptjeid? Bence Borzrol?
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
pbence93
|
|
« Új üzenet #425 Dátum: 2011. November 27. - 10:24:58 » |
|
Igen főként borzra gondoltam, de érdekelne mindenféle vad recept. Anyukám most tanul bele a vad sütés-főzés tudományába, szóval neki se árt egy kis segítség Bence
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
optica2
|
|
« Új üzenet #426 Dátum: 2011. November 27. - 16:15:02 » |
|
Igen főként borzra gondoltam, de érdekelne mindenféle vad recept. Anyukám most tanul bele a vad sütés-főzés tudományába, szóval neki se árt egy kis segítség Bence A receptek rovatban talalsz boven. De ha konkretan erdekel valamelyik vad receptje,szivesen teszek fel receptet,ha tudok.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
vadász4444
Levél
Nem elérhető
Hozzászólások: 13
|
|
« Új üzenet #427 Dátum: 2012. Március 11. - 15:14:14 » |
|
Tisztelt Vadászok!
Már egyszer fordultam önökhöz kérdéssel, a borzkoponya kikészítésével kapcsolatban, de még van pár homályos rész. Nem tudom, hogy le szokták-e szedni főzés előtt a fejbőrt, illetve hogy a főzési időtartam a borz korától mennyire függ (annak idején 1.5 órát javasoltak) Válaszukat előre is köszönöm! Üdvözlettel: Vadász4444
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
pbence93
|
|
« Új üzenet #428 Dátum: 2012. Március 14. - 12:11:03 » |
|
Tisztelt Vadászok!
Már egyszer fordultam önökhöz kérdéssel, a borzkoponya kikészítésével kapcsolatban, de még van pár homályos rész. Nem tudom, hogy le szokták-e szedni főzés előtt a fejbőrt, illetve hogy a főzési időtartam a borz korától mennyire függ (annak idején 1.5 órát javasoltak) Válaszukat előre is köszönöm! Üdvözlettel: Vadász4444
Borzot nem, viszont róka koponyát már főztem ki. Szívesen leírom, hogy én hogy csináltam, szerintem nagy különbség nincs a kettő között. Először megnyúztam a fejet és ezt követően tettem csak bele a vízbe (most már utólag úgy gondolom, hogy a nagyobb húsdarabokat kicsit levághattam volnba, például a fej tetején, úgy szerintem előbb elkészült volna). Szabad tűzön főztem, így elég sokáig tartott a művelet. Néha kivettem, megvizsgálgattam, kicsit faragtam le a húsból, aztán mikor már a csontról is jól mállott le a főtt hús akkor kezdtem el tisztogatni (nem mertem tovább főzni nehogy szétessen, inkább többször visszaraktam, hogy újra felmelegedjen) a tisztítás aztán elég türelemjáték, én késsel, kefével csináltam, de állítólag a gőzborotva nagyon jó hozzá. Remélem tudtam egy kicsit segíteni. Bence
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Kama
|
|
« Új üzenet #429 Dátum: 2012. Március 14. - 13:02:23 » |
|
állítólag a gőzborotva nagyon jó hozzá.
A hidegvizes magasnyomású mosó is elég. (Ha megvárod, "mikor már a csontról is jól mállott le a főtt hús" állapoto, akkor már szét van főve. Előbb kell kivenni. Mikor az orr részről már le tudod kaparni a húsrészeket.)
|
|
|
Naplózva
|
"Hiszen ha csak úgy egyszerre agyon lehetne lőni mindent, venne-e puskát a kezébe valamirevaló ember?" (Zsindely Ferenc)
|
|
|
galoscsabus
|
|
« Új üzenet #430 Dátum: 2012. Március 14. - 13:05:52 » |
|
A hidegvizes magasnyomású mosó is elég.
Sőt, ahhoz még azt sem kell megvárni, hogy a hús könnyen legyen lefejthető a csontról, mert akkor a nagynyomású mosó úgy szétkapja a gyenge csontokat, mint a pi....nty
|
|
|
Naplózva
|
Vadász vagyok...így egyszerűen.
|
|
|
Silvestris
|
|
« Új üzenet #431 Dátum: 2012. Március 14. - 14:22:48 » |
|
Öreg borz koponyáját nyugodtan lehet főzni, a fiatalnál kell jobban odafigyelni, de ez minden fajnál így van.
Én szeretem megnyúzni a fejet főzéskor, nagyvadnál is. Kicsit hideg vízben áztatni is célszerű. A rágóizmokból is jó levágni, amennyit lehet, hogy hamarabb puhuljon az a rész, ahol az inak tapadnak. Ragadozóknál szoktam egy kicsit kb. 15-20%-os H2O2-os vízben főzni a kész megtisztított koponyát, nagyon szép fehér lesz tőle. De fiatal koponyánál itt nagyon oda kell figyelni.
|
|
|
Naplózva
|
Erdő az én templomom...
|
|
|
vadász4444
Levél
Nem elérhető
Hozzászólások: 13
|
|
« Új üzenet #432 Dátum: 2012. Március 14. - 18:21:00 » |
|
Köszönöm szépen az eddigi válaszokat!
Akkor a fiatal borz koponyáját elég kb. 45-60 percig főzni, és inkább többször vegyem ki, ellenőrizem le. Ha jól értettem.
Köszönettel: vadász4444
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Boar
Adminisztrátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 16606
|
|
« Új üzenet #433 Dátum: 2012. Március 15. - 11:16:00 » |
|
Akkor a fiatal borz koponyáját elég kb. 45-60 percig főzni,
De ne felejtsd el időben bezöldségelni mert kemény marad a krumpli...
|
|
|
Naplózva
|
Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, ez már Európa?
|
|
|
Beregi Vadász
|
|
« Új üzenet #434 Dátum: 2012. április 05. - 18:26:30 » |
|
Sziasztok!
Nem tudjátok véletlenül, hogy tavasszal vagy nyáron lőtt borz bőrét érdemes-e kikészíttetni? Tavaly nyáron kárelhárító vadászaton egy este alatt két hatalmas példányt is sikerült lőnöm. Úgy gondoltam, hogy nyár lévén biztos hullik a szőre, így nem foglalkoztam vele. Lehet hogy kár volt?
|
|
|
Naplózva
|
Csak azok véleményére adj, akikről tudod, hogy valóban szeretnek téged. S cserébe élj úgy, hogy ők látva azt boldogok legyenek.
|
|
|
|