Oldalak: 1 ... 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 [43] 44 45 46 47 48 49   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: A borz és vadászata  (Megtekintve 184257 alkalommal)
CID
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3274



« Új üzenet #630 Dátum: 2014. Október 20. - 21:25:36 »

Bali!

Grat a borzhoz.  Igen Piál Emelem
Naplózva
Marksman
Aladdin
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 4220



« Új üzenet #631 Dátum: 2014. Október 21. - 23:21:38 »

Sziasztok!

Köszönöm a jó szavakat!
A történet hosszabb, mint hinnétek, de épp most kezdett el esni az eső, szóval... Mosolyog

Sok-sok éve történt, hogy egy telefonbeszélgetés során fény derült arra, hogy szeretett Unokabátyám vadászik. Nekem szegezve a kérdést: "lősz egy szép borzot?" nem is annyira a lehetőségen, mint azon kezdtem el agyalni, mi is az a borzvadászat. Persze, a históriákban, a vadászat iskolapadjában számtalan igaz történet szólt a csíkosfejű famíliáról, de valahogyan sehová sem tudtam tenni a dolgot. Mivel lövik? Mikor? Mi a trófea...? Félkézzel a vadászfelszerelést pakoltam, míg szabad tenyeremmel a könyveket tartottam, hogy emlékeim felfrissüljenek. Mire észbe kaptam, kezemben a sörétessel a "réti kotorék" felé tartottam a fenyveserdőben. Szinte fejembe égtek a mondatok: "töltsd be a puskát és nagyon csendben ülj. Még lehet, hogy fenn lesz a nap, mikor kibújik. Ha lehet, lap előtt lődd!". Szinte meseszerű volt az egész, de azt hiszem, a mesehős szerencséjét tudhattam aznap este magam mögött, mert miután elfoglaltam helyem, kisvártatva megjelent a lyukból a csíkosfejű, takarítandó avartól telehullott járatát. Hamarosan eldördült a dupla csövű, ágyúszóként hasítva ketté a fenyves csendjét - és előttem feküdt életem első elejtett erdei ragadozója. "Már nagyon kiokosodtam", mit tekinthetek trófeának, azonban a gereznáról máig érthetetlen okból lemondtam. Erre a hibára pár másodperccel később fény derült, mikor is vendéglátóm ismerőse lecsapott a soha vissza nem térő alkalomra... Természetesen a koponya máig trófeafalam díszíti, egy csodás este emlékét felidézve mindig, ha rá nézek.
Attól fogva vadászéletem egyik meghatározó vágya lett egy borzgerezna kézre kerítése, mely mint kiderült, nem is olyan egyszerű mutatvány, ha az embert Fortuna, Diana, Szent Hubertusz meg a fene tudja még ki szükséges létező vagy képzelt személy nem fogadja oltalmába...
Alig egy év múlva ugyanannál a borzvárnál hibáztam egy példányt, majd a közelgő télen a falu túlsó végén lévő kiterjedt kotorékrendszer mellett találtam magam a fagyos idő ellenére több este is. De a lakó nem volt hajlandó mutatkozni. Alighogy hazaértem, az egyik szórón disznót vártunk, de még nagyobb lett az örömöm, mikor egy csíkos fej bújt elő a bozótból. A mai napig nem tudom, a meglepettség, vagy a tapasztalatlanságom húzta balra vagy 5 centit azt a nyavalyás golyóbist, hosszában végigszakítva a borzgereznával takart álmokat... Egy újabb idény, új reményekkel - és a már-már szokásos augusztus végi les a réti kotoréknál kellett ahhoz, hogy újra a titokzatos erdei lakó birodalmába férkőzzek. Egy igen termetes kan volt a zsákmány, és bár ragyogó napsütésben ültünk lesbe, a másnap reggelre zuhogó eső garantálta, hogy a kerítésre száradni terített bőrrel még a szűcsig is kár legyen elballagni... A koponya egészen biztosan érmes lett volna, de a főzésnél sajnos teljesen szétesett - sajnos a sörétszemek tucatjai nem annyira az alkotórészek egyben tartására kerültek kifejlesztésre. Egy más alkalommal rendkívüli és érdekes tapasztalatokat nyújtó vadászat helyszíne volt a deréknyi fenyőfa töve, hiszen még javában fenn volt a nap, mikor egy egész család jelent meg a kotoréknál, azonban nem ki-, hanem épp bebújni készült a várba a família, miután sikeres menekülést tudhattak maguk mögött a juhászkutyák, juhászok és birkák övezte halálos forgatagból. A fékevesztett rohanásnak a jó félmaréknyi 8-as sörét vetett véget, mely egy ifjoncot marasztalt helyben. Szőre egészen a cserzőléig állta a sarat, majd úgy döntött, külön utakra indul.
Azóta számtalanszor ültem céltudatosan borzra kukoricás mellett, a vár bejáratánál vagy épp a váltója mentén, de a minap a zajokat jótékonyan elfedő szél, a tölgyes sötétje, a közelgő télidő és persze Diana segítsége csillantották meg a reménysugarat, egy hosszú koronaszőrű hibátlan gerezna formájában. A jövő a preparátor kezében van... Mosolyog



 Emelem S.Peti
Naplózva

"és hosszan kígyózó libasorban - útra kél a szafári"
Forend
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3728



« Új üzenet #632 Dátum: 2014. Október 22. - 12:28:38 »

Néha furcsa dolgok történnek, főleg ha nem jönnek a disznók. Vagyis jöttek csak későn, de ez nem ide tartozik.
Számomra kicsit hihetetlenül egymással "játszottak, kergetőztek, próbálgatták egymást", aztán elsőnek a róka feküdt az örök vadászmezőkre, de a kíváncsi borz is ismét kijött megnézni, hogy mi is történt.

 Emelem


Naplózva

Üdv End
Forend
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3728



« Új üzenet #633 Dátum: 2014. Október 22. - 12:29:08 »

Marksman!

 Igen Emelem
Naplózva

Üdv End
Fegbock
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1487


« Új üzenet #634 Dátum: 2014. Október 22. - 16:44:40 »

Balázs, Endre! Üdv a vadásznak!  Emelem  Piál  Wave
Naplózva

Minden lövésem, amely talál, azonnal öljön! De ha nem öl, akkor ne ejtsen sebet!
hadidoki
Rügy
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1


WWW
« Új üzenet #635 Dátum: 2014. November 01. - 15:58:17 »

Kedves Fórumozók!
Nem vagyok vadász, és azt hiszem, soha nem is fogok vadászni. De szeretem a természetet, és sokat járok a természetben.
Régebben olvastam valahol, hogy a borzok, ha veszélyt éreznek, gyakran tettetik magukat döglöttnek. A cikket ma már nem találom, de a való életben érdekes dolgot figyeltem meg. Az elmúlt 15 év alatt gyalog körbejártam az országot, sok állatot láttam, de döglötten csak a borzot. Kétszer is. Mindkét esetben frissnek látszott, semmilyen dögszaga nem volt, sőt a második esetben olyan megérzésem volt, mintha csak aludna.



Lehet, hogy igaz volt az a régi cikk, és valóban a borzok hajlamosak döglöttnek tettetni magukat veszély esetén? Végig kerestem már az internettet, de nem találok a kérdésemre választ. Talán Ti tudtok segíteni.
Előre is köszönettel: Feltser János - hadidoki
Borz
  
« Utoljára szerkesztve: 2014. November 01. - 16:57:42 írta Voldi » Naplózva

„…mint a lobogó erdei tűz, amely akkor mond legtöbbet, ha csak egy ember ül mellette.”
Fekete István: Vadászvizsga
m.ates
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 32



« Új üzenet #636 Dátum: 2014. November 03. - 21:00:44 »

Üdv Fórumtársak!

 Tegnap délután kimentem a kettes körzetbe. 15.30 körül értem a helyszinre. Egy nagyjából 20 méter széles fasor, jobbról-balról kukoricatarló, a lestől talán 40 méterre az erdősáv közepén szóró.
 Elhelyezkedtem, sok jóra nem lehetett számítani, mert egy juhász épp akkor hajtotta el a birkanyájat. Óbégatás, kutyaugatás...
Aztán lassan besötétedett, semmi mozgás. 18 óra körül zaj a bal oldali tarló felől, a holdvilágnál látom, hogy egy őzbak lépeget a levágott kukoricasorok között.
Néha cincogok egyet, hátha beugrik rá róka, de csak egy bagoly érdeklődik a hangra. Egész közel repül a leshez, majdnem leszáll mellém.
Este fél nyolc körül rágcsálás, zörgés a szóró felől... Mosolyog Na végre! Sajnos a fák árnyékot vetnek a holdfénynek, a szóró takarásban van. Lámpa fel, borz jobbra el.
Az  eset még kétszer megismétlődik, aztán már nem jön vissza. A hogy a fényképen látszik, mindjárt jobbra bokrok vannak, egyből el tud tűnni. Mindkét csőben 3.5mm-es sörétes lőszer volt, inkább nem lőttem. Sokalltam a távolságot. Szerdán ismét kimegyek, hátha...
 Idén nyáron kezdtem vadászni, nincs még sok tapasztalatom. Két szajkót és egy idei süldő rókát sikerült elejteni, a rókát kb 20 méterre sikerült becincogni.
Ilyen távolságról (40 méter) érdemes-e rálőni a borzra sörétessel? 16/70-es Izs 58 típusú fegyverem van.
Naplózva
Gewehr
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1405



« Új üzenet #637 Dátum: 2014. November 03. - 23:55:46 »


Ilyen távolságról (40 méter) érdemes-e rálőni a borzra sörétessel?

Nem kifejezetten. Érdemesebb beengedni közelebb, ha van rá lehetőség. Igen szívós vadunk a borz és fenemód bírja a sörétet, szóval úgy hiszem mindenképp helyesen tetted, hogy elengedted.  Igen
Naplózva

Verloren ist nur, wer sich selbst aufgibt!
galoscsabus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 6369


vadász


« Új üzenet #638 Dátum: 2014. November 04. - 05:27:51 »

Lámpa fel, borz jobbra el.
A jelenlegi magyar törvények két vadfaj esetében teszik lehetővé a lámpás vadászatot.
Azt is csak abban az esetben, ha az éves elejtési keretet határozatban jóváhagyó megyei hatóság abban ezt engedélyezi.
A borz nincs közöttük.... Stoel

(Tudom, hogy a törvény hézagos, mert  a borznak és az aranysakálnak is ott lenne a helye, de amíg ez az érvényes szabályozás, addig legalább ne írjuk ki nyílt fórumra a szabálytalanságot Wave)

És borzra söréttel 40 méterről nem tanácsos rálőni.
Nagy az esélye a sebzésnek.  Emelem
Naplózva

Vadász vagyok...így egyszerűen.
m.ates
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 32



« Új üzenet #639 Dátum: 2014. November 04. - 08:03:15 »

A szabály, az szabály...  Stoel  Végig olvastam a borz és vadászatra fórumot,és nem egy lámpás történet van benne... Holnap közelebb megyek a szóróhoz, és talán a Hold is jobban világít.  Emelem
Naplózva
m.ates
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 32



« Új üzenet #640 Dátum: 2014. November 04. - 08:15:26 »

Bocsánat a helyesírási hibáért, de táblagépről írok, és állandóan kijavítja a szótárában szereplő szavakra. A gépek lázadása.  Comput
Naplózva
Forend
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3728



« Új üzenet #641 Dátum: 2014. November 04. - 08:53:44 »

A szabály, az szabály...  Stoel  Végig olvastam a borz és vadászatra fórumot,és nem egy lámpás történet van benne... Holnap közelebb megyek a szóróhoz, és talán a Hold is jobban világít.  Emelem

Attól még, hogy vannak olyan emberek akik átmennek a piroson, neked nem kell...
Ez a szóró golyós távolságra van, közelebb kell menned, pl. a fa tövébe, takarásba. Több évig nekem is csak sörétesem volt, ezért nem tudtam mást tenni csak loptam a távolságot. Ha jó a szeled és nem mozog sűrűn, nem fog észrevenni a vad. Több esetben megfigyeltem, hogy csak a lest figyeli, mert úgy gondolja (jól) hogy ott az ellen.
Azóta több esetben is (bejött), leülök a földre ha van valami rutinos disznó ami ugyanígy viselkedik, és könnyeben meg lehet lőni. Persze kell hozzá szerencse is, meg nem szabad a váltóra ülni stb...

 Emelem Wave
Naplózva

Üdv End
m.ates
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 32



« Új üzenet #642 Dátum: 2014. November 04. - 10:14:55 »

Forend, köszönöm a segítséget! Emelem
Naplózva
mr.Hucul
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1101


« Új üzenet #643 Dátum: 2014. November 04. - 12:23:36 »

 Negyven méterről meg lehet azért 16-os sörétessel lőni a borzot, csak spéci patron kell hozzá. Olyan amilyet a rókás topikban leírtam csak a sörét legyen négynullás (ez 5 miliméteres, de nem tudom Magyarországon engedélyezett-e a használata). Meg kell várni, hogy az oldalát mutassa és 16-os esetében a jobb csővel kell lőni mert tapasztalatom szerint az izs 58-asnak a kevésbé szűkített csöve terítí jól ezeket a megymagokat.
Naplózva
manipulus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1179


Vadásztacskó vezető


WWW
« Új üzenet #644 Dátum: 2014. November 16. - 10:29:20 »




Sziasztok! Tegnap 6 órás kemény munkával hozruk terítékre ezt a közel 30 kg-os kukoricán hízott kan borzot. Kétszer is túljárt az eszünkön és csak harmadszorra sikerült terítékre hozni. Tisztelet a vadnak. Méltó ellenfél volt  Emelem
« Utoljára szerkesztve: 2014. November 16. - 11:42:44 írta Voldi » Naplózva

Nem láttam még vadat, mely szánná magát.
A madár fagyottan zuhan le az ágról,
de sosem gondolt rá, hogy sajnálja magát.

www.vadaszkutyaiskola.freewb.hu
http://manipulus.ewk.hu/
Oldalak: 1 ... 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 [43] 44 45 46 47 48 49   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: