Oldalak: 1 ... 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 [25] 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 ... 49   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: A borz és vadászata  (Megtekintve 184501 alkalommal)
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14841



« Új üzenet #360 Dátum: 2011. Június 30. - 21:06:33 »

Erre való a puskacső! Vigyorog

Bocsánat Péter!  Stoel Stoel
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
Fegbock
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1487


« Új üzenet #361 Dátum: 2011. Június 30. - 21:19:36 »

Vagy húsz éve egy fiatal vadőrünkkel voltunk kint tarlón rókára.
János barátom meglőtt egy macskoszt, odavitte a bála mellé amin üldögélt, és letette a földre. Kb egy óra múlva mentem érte. Beült a kocsiba, és a lába mellé a szőnyegre tette a macskát. Egy jó negyed óra múlva elkezdett üvölteni, és rugdosta össze vissza a kocsit. Megálltam, János kiugrott a kocsiból, lehúzta a gumicsizmáját, és azzal együtt a földhöz verve verte agyon a macskát. Úgy átharapta a csizmát, hogy fogai Jancsi Achilles-ín-jában álltak meg! Röhög

Az egyik barátom régen egy kimúlt macskát akart felvenni, -amit már a kutyái megdolgoztak- de előtte nem piszkálta meg, mint Péter, így a macska fogai a kezébe mélyedtek! Ezután elküldték vizsgálatra, de szerencsére nem volt veszett!( A macska) A barátom keze pedig rettentően feldagadt és nagyon lassan gyógyult meg.
Egy vadászkoléga pedig  egyszer a csizmájával pöckölte meg az elejtett rókát és az bizony átharapta a csizmát! Ez nem is lett volna nagy baj, csak benne volt a lába is!!!
Már nem emlékszem pontosan, de szerencsére nem volt súlyos a sérülés.
Úgyhogy vigyázzatok!
Naplózva

Minden lövésem, amely talál, azonnal öljön! De ha nem öl, akkor ne ejtsen sebet!
Forend
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3728



« Új üzenet #362 Dátum: 2011. Július 05. - 09:39:54 »

Talán utolsó "macskavadászatom" alkalmával, egy tarlóhántáson (kb. 0,5 ha volt) annyi macskát láttunk, hogy nem volt mit tenni. Közel távol 4-5 km nem volt lakott tanya, sörétessel 8 macsekot lőttem meg, mind összeszakadt. Ezek után nekiláttunk összeszedni a macskákat, de csak 3-at találtunk meg. Másnap egy kutyás sráccal kimentem, de a második sebzett után feladtuk, mert csúnyán sérült a jaki...
Nagyon vigyázni kell velük mert borzasztóan sokat kibírnak, és nagyon komoly sérülést tudnak okozni, ami borzasztóan lassan gyógyul.
És bizony ez a többi ragadozóra is áll.

 Wave
 
Naplózva

Üdv End
Guszti
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 298


« Új üzenet #363 Dátum: 2011. Július 15. - 22:36:53 »


Tegnap este meglátogattam egy nagy borzvárat. A terület valamikor uradalmi pince volt, majd a TSZ vegyszerraktára. Ennek az oldalában van a kotorék.





Munka után  gyorsan összeszedtem a szükséges cuccot, beiratkozás, és 8 után nem sokkal már a lesen ültem. Ezt a lest kimondottan ide csináltam, mert földről nagyon nehéz itt vadászni. Évek óta járok ide, de még csak egy hibázásig jutottam. Fél 10 körül kijött egy idei kölyök borz, de mielőtt lőhettem volna, visszament. Majd kb. 10 perc mulva megjelent egy kifejlett borz, de rögtön vissza is fordult. A szelem tökéletes volt, a lest pedig takarásba állítottam.  Ez pár percenként megismétlődött, de egyre tovább maradtak kint, szerintem a hulló szilvát szedegették. Volt köztük egy nagyon nagy is. Persze közben elkapott a vadászláz rendesen, de nem akartam bizonytalan lövést tenni. 1/4 11 táján aztán az egyik kijjebb jött,  puska fel, de alig lehetett látni, eléggé holdárnyékos az a rész. Lámpát villantok, gyorsan célzok, és lövök. Összecsapja magát, de emelgeti a fejét, ezért még egyszer meglövöm. Elcsendesedik, belőlem viszont kitör az öröm, az elmúlt fél óra izgalma, a sok itt töltött eredménytelen óra utáni elégtétel, hogy most én győztem.
Tavalyi szuka volt egyébként, még nem voltak kölykei.



Fegyver: CZ 537 FS 222 Rem.
Lőszer: Hirtenberger Sierra
Naplózva

"Szorgalmasan gyűjtögessed a hajnalpír melegét, hogy életed hűvösödő alkonyára is elég legyen."
Wipe
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1308



« Új üzenet #364 Dátum: 2011. Július 16. - 09:47:49 »

Tegnap este kicsit körbeautóztam a területet, mivel ilyenkor napról-napra változik a határ, nem árt képben lenni hogy hova érdemes kiülni, hol van már tarló, hol botlok bele egy-egy rókacsaládba.
A tarlóra kijáró süldőrókák becserkelésére a kukorica vagy napraforgó szélében, no meg egy-egy esti les helyének meghatározására tökéletes ez a kis területmustra.
Az esti kocsikázás az egyik borzvár közelében ért véget, és egy kis cserkeléssel egybekötött leskelődéssel zárult.

Menet közben egy kis verekedést is sikerült megörökítenem:


A tegnapelőtt látott borzra akkor nem tudtam lövést tenni, mivel a golyós volt nálam csak, ami nem ideális arra,
hogy a csatorna oldalában a vékony ágak között 4-5 m-re motoszkáló borzfejre lőjek félhomályban.
Most nálam volt az öreg MC is, ami már sokkal inkább jó erre a célra.
Óvatosan közelítettem meg a várat, hogy a csíkos lovag észre ne vegyen ha esetleg már kint van.
Mivel a kotorékot sűrű védi az avatatlan szemek elől, így kb 4-5 m-ről kellett figyelnem ha látni is akartam valamit.
A csíkos lovag nem váratott meg nagyon, mivel néhány percnyi várakozás után már meg is jelent a feje a kotorék szájánál.
Mivel nem akartam hogy meglőve visszacsússzon a kotorékba, így meg kellett várnom míg teljesen kijön a kotorékból.
Ez kb a negyedik előbújás után történt meg, de akkor meg egy fa takarta a fejét.
Mivel egyébként is kezdett sötétedni, és a bokros, gazos csatornában a teste nem, csak a fején a fehér csíkok voltak láthatóak így várnom kellett amíg újra egyértelműen tudom hogy mire és hogy hova lövök.
Kerestem egy tiszta, világos hátteret, és eldöntöttem hogy csak akkor lövök ha a feje ott megjelenik.
A borz "jó fiú" volt, mert hamar megjelent azon a tiszta folton ahol lőni akartam.
Az esti les végére az akadozó, néha vacakoló, mégis szeretett öreg MC tett pontot, mire a borzom lecsúszott a csatorna aljába...






Naplózva

A földet nem a szüleinktől örököltük, hanem az unokáinktól kaptuk kölcsön!
Kovi Ádi
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 993



« Új üzenet #365 Dátum: 2011. Július 16. - 10:43:42 »

Gratulálok borzvadászok!  Emelem Emelem

Az elmúlt években, évente 1-2 borzot sikerült elejtenem, ez volt a tendencia. Ellenben az idei évben még nem is láttam. A véleményem szerint kevesebb borz van, mint szokott, legalábbis nálunk.

Mégegyszer az elejtőknek!  Emelem Igen Igen
Naplózva

A vadászat - "Ősi örökség ez, amit egyik ember örököl, a másik nem..." (Fekete István)
Fegbock
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1487


« Új üzenet #366 Dátum: 2011. Július 16. - 18:21:57 »

Gratulálok borzvadászok!  Emelem Emelem

Az elmúlt években, évente 1-2 borzot sikerült elejtenem, ez volt a tendencia. Ellenben az idei évben még nem is láttam. A véleményem szerint kevesebb borz van, mint szokott, legalábbis nálunk.

Mégegyszer az elejtőknek!  Emelem Igen Igen
Nálunk meg igen sok van! Az elmúlt hetekben szinte minden este láttam 1-2 db-ot mikor kint jártam.
Többször gondoltam, hogy elejtek egyet, de szinte mindig a 30-06-ost vittem disznóra várva, ezért többször nem lőttem. Aztán egyik este a repcetarló mellett cserkelve bejött egy elém 40 méterre, amit elejtettem! Alig haladtam el 100 métert, jött egy másik, majd kb. 300 méterre még egy és újabb pár száz méter után ismét átugrott egy előttem az úton! Úgyhogy van elég!
Naplózva

Minden lövésem, amely talál, azonnal öljön! De ha nem öl, akkor ne ejtsen sebet!
Turpi
Vendég
« Új üzenet #367 Dátum: 2011. Július 16. - 19:18:49 »

Két nappal ez előtt ismét ki jutottam az egyik barátom meghívásából kifolyólag vadászni! Amikor hivott a barátom közölte, hogy egy régi lest felújitott nekem egy pár hete  és lehetőleg az íjjat hozzam mert direkt olyan, hogy íjlőtávra van a szóró! Nagyon meglepődtem hisz mindig hitettlenül nézegette az íjat amikor nállam volt. Meg is érkeztem hozzá a megbeszélt időpontra és indultunk is egyből a területre. nagyából este félnyolcra ültünk fel a lesekre. A lesem egy körte fa oldalához volt megcsinálva olyan 4,5m magas volt egy ülőkével és csak térd magaságú oldalfalla hogy tudjam körbe használni az íjjat. nagyon tetszett olyan ötletesen volt megoldva. egy tölgyesés egy sarj akác határán állt és a sarj akác ban egy nagyából 25 méteres és 2-2,5m széles kis nyiladék volt ki alakítva annak a végében volt a szóro amin látszott hogy már errősen járják a vadak! csendben elhelyezkedtem a lesemen és várakoztam.lassan telt az idő csupán egy-egy fácán kakatolás törte meg az est csendjét. már errősen szürkült amikor őz riasztott tőlem 100-150 méterre. Egyből kézbe vettem az íjjat és álva vártam az érkezőtt közzben teljesen besötétedett de a telihold fénye miatt tisztán láttam a szórót.Egyszer csak mozgás kapta meg a tekintettem. Egy tavalyi borz jelent meg a szórón és nagy élvezettel kezdett el falatozni. megvártam hogy falatozás közben háttal legyen nekem, ekkor  bekapcsoltam a tüske megvilágitást, kifeszítettem az íjat és vártam a kedvező poziciót. Pár másodperc múlva keresztbe fordulva kutakodott tovább a szórón. megcéloztam a lapockája mögött és útjára engedttem a kérlelhetetlen halált vivő nyílveszőmet. Tompa becsapódás és egy felmordulás jelezte a találatot. Borzom amerről jött arra távozott sebtében. Jöhet a fél órás kényszer pihenő. Nagyon lassan múltak a percek és zavart hogy nem hallottam a borzot hörögni hisz akkor nem oda ment a veszőm ahova szántam. Letelt a várakozás és mivel mást nem hallottam közeledni leszáltam megnézni a rálövés helyét. Ahogy oda mentem a szóróhoz néhány perc alatt megtaláltam a vérnyomot ami sötét volt. Pár méterrel odébb megtaláltam a veszőt a borz nyomán és a vesző mellett a borz májának felét. Tehát lövésem hátra csúszott. A vérnyomon haladva nagyából 300méterre meglett a borzom, már nem élt. Hihetetlen volt számomra hogy még ennyit el tudott menni még akkor is ha nem a legjobb volt a lövés! közben a barátaim is telefonáltak hogy jönnek értem hogy menjünk haza.Észre sem vettem miközben kerestem a borzot hogy már 11 óra is elmúlt. Sajnos a fényképező gépem elromlott így képet most nem tudok mutatni nektek! Emelem
Naplózva
wetzlar
Vendég
« Új üzenet #368 Dátum: 2011. Július 16. - 19:19:50 »

Nálunk meg igen sok van! Az elmúlt hetekben szinte minden este láttam 1-2 db-ot mikor kint jártam.
Többször gondoltam, hogy elejtek egyet, de szinte mindig a 30-06-ost vittem disznóra várva, ezért többször nem lőttem. Aztán egyik este a repcetarló mellett cserkelve bejött egy elém 40 méterre, amit elejtettem! Alig haladtam el 100 métert, jött egy másik, majd kb. 300 méterre még egy és újabb pár száz méter után ismét átugrott egy előttem az úton! Úgyhogy van elég!

Nagyvadason jóval több mutatkozik, ott nem bántják.
Nálunk is lassan több van a felső részen, mint róka.
Naplózva
Kovi Ádi
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 993



« Új üzenet #369 Dátum: 2011. Július 16. - 19:51:58 »

Két nappal ez előtt ismét ki jutottam az egyik barátom meghívásából kifolyólag vadászni! Amikor hivott a barátom közölte, hogy egy régi lest felújitott nekem egy pár hete  és lehetőleg az íjjat hozzam mert direkt olyan, hogy íjlőtávra van a szóró! Nagyon meglepődtem hisz mindig hitettlenül nézegette az íjat amikor nállam volt. Meg is érkeztem hozzá a megbeszélt időpontra és indultunk is egyből a területre. nagyából este félnyolcra ültünk fel a lesekre. A lesem egy körte fa oldalához volt megcsinálva olyan 4,5m magas volt egy ülőkével és csak térd magaságú oldalfalla hogy tudjam körbe használni az íjjat. nagyon tetszett olyan ötletesen volt megoldva. egy tölgyesés egy sarj akác határán állt és a sarj akác ban egy nagyából 25 méteres és 2-2,5m széles kis nyiladék volt ki alakítva annak a végében volt a szóro amin látszott hogy már errősen járják a vadak! csendben elhelyezkedtem a lesemen és várakoztam.lassan telt az idő csupán egy-egy fácán kakatolás törte meg az est csendjét. már errősen szürkült amikor őz riasztott tőlem 100-150 méterre. Egyből kézbe vettem az íjjat és álva vártam az érkezőtt közzben teljesen besötétedett de a telihold fénye miatt tisztán láttam a szórót.Egyszer csak mozgás kapta meg a tekintettem. Egy tavalyi borz jelent meg a szórón és nagy élvezettel kezdett el falatozni. megvártam hogy falatozás közben háttal legyen nekem, ekkor  bekapcsoltam a tüske megvilágitást, kifeszítettem az íjat és vártam a kedvező poziciót. Pár másodperc múlva keresztbe fordulva kutakodott tovább a szórón. megcéloztam a lapockája mögött és útjára engedttem a kérlelhetetlen halált vivő nyílveszőmet. Tompa becsapódás és egy felmordulás jelezte a találatot. Borzom amerről jött arra távozott sebtében. Jöhet a fél órás kényszer pihenő. Nagyon lassan múltak a percek és zavart hogy nem hallottam a borzot hörögni hisz akkor nem oda ment a veszőm ahova szántam. Letelt a várakozás és mivel mást nem hallottam közeledni leszáltam megnézni a rálövés helyét. Ahogy oda mentem a szóróhoz néhány perc alatt megtaláltam a vérnyomot ami sötét volt. Pár méterrel odébb megtaláltam a veszőt a borz nyomán és a vesző mellett a borz májának felét. Tehát lövésem hátra csúszott. A vérnyomon haladva nagyából 300méterre meglett a borzom, már nem élt. Hihetetlen volt számomra hogy még ennyit el tudott menni még akkor is ha nem a legjobb volt a lövés! közben a barátaim is telefonáltak hogy jönnek értem hogy menjünk haza.Észre sem vettem miközben kerestem a borzot hogy már 11 óra is elmúlt. Sajnos a fényképező gépem elromlott így képet most nem tudok mutatni nektek! Emelem

 Emelem Emelem

Naplózva

A vadászat - "Ősi örökség ez, amit egyik ember örököl, a másik nem..." (Fekete István)
jan
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2626



« Új üzenet #370 Dátum: 2011. Július 16. - 22:25:48 »

Gratulálok borzvadászok!  Emelem Emelem

Az elmúlt években, évente 1-2 borzot sikerült elejtenem, ez volt a tendencia. Ellenben az idei évben még nem is láttam. A véleményem szerint kevesebb borz van, mint szokott, legalábbis nálunk.

Mégegyszer az elejtőknek!  Emelem Igen Igen

Engem megkért egy ismerősöm, hogy lőjek neki egyet, konyhára. Mondtam neki hogy semmiség, annyi van nálunk, hogy válogatni lehet... azt talán mondanom se kell, hogy azóta (két hónapja) egyet sem tudtam lőni. Úgy eltűntek, mintha sose lettek volna.  Vállat von
Naplózva
Horrido
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 7947


Generalbakter


« Új üzenet #371 Dátum: 2011. Július 16. - 22:39:12 »

Tegnap este kicsit körbeautóztam a területet, mivel ilyenkor napról-napra változik a határ, nem árt képben lenni hogy hova érdemes kiülni, hol van már tarló, hol botlok bele egy-egy rókacsaládba.

Péter!
Csak bizonyít az az MC! Igen
Naplózva


A jó vasutasnak még a hetedik szomszédja is hülye...
Marksman
Aladdin
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 4220



« Új üzenet #372 Dátum: 2011. Július 16. - 23:10:58 »

A csíkos lovag nem váratott meg nagyon, mivel néhány percnyi várakozás után már meg is jelent a feje a kotorék szájánál.

Peti, jó volt olvasni...  Igen Igen Emelem Kacsint
Naplózva

"és hosszan kígyózó libasorban - útra kél a szafári"
godena
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1519



« Új üzenet #373 Dátum: 2011. Július 17. - 12:17:15 »

Borzvadászok!
Minden elejtőnek:  Emelem
Naplózva

"A VADÁSZAT számomra egy életre szóló ösztönös elhivatottság.
Alázatos szolgálata erdőnek, vadnak egyaránt" - Bornemisza Péter
Dzsi
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 517


« Új üzenet #374 Dátum: 2011. Július 17. - 14:56:39 »

Sziasztok!

Na Ő viszont biztos nem a legújabb szaporulat! A súlya is megvolt rendesen!

Kan borz, fegyver a képen, lucerna tarló, lőtáv 65 méter, lőszer Norma 3,2g SP.


Gratulálok a többi borzvadásznak!  Emelem
Naplózva
Oldalak: 1 ... 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 [25] 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 ... 49   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: