Stefi
Vendég
|
|
« Új üzenet #2700 Dátum: 2019. Augusztus 26. - 18:15:19 » |
|
Pedig a képen is látszik... Kicsit olyan "gulyásleveses" színe lesz a lének, nem az az egynemű, tűzpiros oldat ami kellene. Először sok évvel ezelőtt jártam meg a törpékkel. Volt vagy egy kilónyi. Nem akartam szétfőzni, gondoltam, az utolsó tíz percben dobom bele őket a lébe. Rittyentettem egy egész jó halászlevet, kóstolgattam, finom volt, jól is nézett ki...aztán beleborítottam a törpéket. Az íze "elment", a kinézete is megváltozott...a zsírpettyek persze megfogták a paprikát de amúgy inkább barnás, opálos lett a lé. Nem tudtam mire vélni, elmeséltem egy bajai ismerősnek aki aztán elmondta, hogy a törpe deríti a lét. Ez nem túl tudományos magyarázat de aztán azt is megkaptam, a harcsafélékben van egy enzim ami gátolja a paprika oldódását. Két éve egy ismerősöm szerzett egy rakás afrikai harcsát és megkért, főzzek belőle halászlét. Minden évben én főzöm nekik is a karácsonyi, nagypénteki és a "csak úgy megkívántam" halászleveket. Mondtam neki, hogy akkor ez külön fog főni, én a családom elé nem teszek ilyen csúfságot(a lányaim erősen kritikusak halászlé téren). Hogy legyen valami íze is, ponty fejből, gerincből, pár szeletből csináltam egy bajai jellegű lét aztán beletettem a harcsafejeket, bemutatandó, mi történik. Rövid időn belül ugyanúgy változott át a lé állaga mint anno a törpéktől. Ebbe a gusztustalanságba aztán belefőztem a harcsaszeleteket is és megeskettem a cimborát, senkinek nem mondja el, hogy ezt a "valamit" én főztem... Kedvencem a halászlébe főtt szürkeharcsa fej de azt is csak módjával szabad beletenni, két-három pecsenyeharcsa fej/bogrács...
Vannak akik vagyont fizetnek egy harcsahalászléért . Mondjuk én nem . A szürke harcsából is csak a max. az 5 kilóig szeretem sütve . Egyébként is nálunk halpazarlás a halászlé mert szinte mindenki a levet szedi tésztával és esetleg 1-1 szelet főtt hal . Persze hal nélkül meg s.art se ér a híg lé . Szerencsére van bőven halam . A sült és rántott hal meg jöhet ahogy a csövön kifér .
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Boar
Adminisztrátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 16606
|
|
« Új üzenet #2701 Dátum: 2019. Augusztus 26. - 20:21:59 » |
|
Vannak akik vagyont fizetnek egy harcsahalászléért . Mondjuk én nem . A szürke harcsából is csak a max. az 5 kilóig szeretem sütve . Egyébként is nálunk halpazarlás a halászlé mert szinte mindenki a levet szedi tésztával és esetleg 1-1 szelet főtt hal . Persze hal nélkül meg s.art se ér a híg lé . Szerencsére van bőven halam . A sült és rántott hal meg jöhet ahogy a csövön kifér . Nálunk ugyanez a helyzet. A főtt halat leginkább én eszem, a lányok a levet tésztával...de ha ponty bőre úszik a lében akkor "apa vedd ki"... Szerencsére én szeretem a főtt halat(is).
|
|
|
Naplózva
|
Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, ez már Európa?
|
|
|
vegeza
|
|
« Új üzenet #2702 Dátum: 2019. Augusztus 26. - 20:39:04 » |
|
Nálunk ugyanez a helyzet. A főtt halat leginkább én eszem, a lányok a levet tésztával...de ha ponty bőre úszik a lében akkor "apa vedd ki"... Szerencsére én szeretem a főtt halat(is).
Ez nálunk is így működött, mig a pontyba volt szálka. Mióta felénk már nincs, az ételhordósoknak csak többnyire lé marad.
|
|
|
Naplózva
|
"Sors bona, nihil aliud" Az optimista angolul tanul, a pesszimista héberül..... A realista meg lőni!
|
|
|
galoscsabus
|
|
« Új üzenet #2703 Dátum: 2019. Augusztus 26. - 20:44:41 » |
|
Nálunk ugyanez a helyzet. A főtt halat leginkább én eszem, a lányok a levet tésztával...de ha ponty bőre úszik a lében akkor "apa vedd ki"... Szerencsére én szeretem a főtt halat(is).
Nálunk is, jobbára csak nálam tűnik el a halászlében főtt ponty-patkó, mert a család nem kedveli a főtt halat...csak a sültet Ezért kitaláltam azt, hogy a papírtörlőn még melegen leszárított, hűtőben hagymaágyon pihentetett halat másnap paprikás kukoricalisztbe forgatom és bő forró zsírban roppanósra kérgezem. Azóta a macskák nem esznek java pontyhúst, csak ami a lé elejében már szétfőtt. A lében nálunk nagyon más, mint ponty, nem lehet. A törpével egyszer megjártam, olyan semmilyen lett tőle a lé...inkább nevezném paprikás hallevesnek. Feleség nemes egyszerűséggel csak annyit fűzött hozzá, hogy többé ilyen sz@rt ne tegyek a bográcsba Múlt héten kipiszkáltam woblerrel egy hatos pecsenyeharcsát, annak a filéképtelen alkatrészeit a hétvégén hozzácsaptam egy nagy bogrács balatoni tőpontyhoz. Azért nem rontotta el
|
|
|
Naplózva
|
Vadász vagyok...így egyszerűen.
|
|
|
Erdojaro (Molnár Attila)
|
|
« Új üzenet #2704 Dátum: 2019. Augusztus 26. - 20:45:23 » |
|
Ez nálunk is így működött, mig a pontyba volt szálka. Mióta felénk már nincs, az ételhordósoknak csak többnyire lé marad.
Én is kifilézem, sűrűn beirdalom, azóta elfogy mind. Magamnak "patkót" főzök, nekem úgy az igazi.
|
|
|
Naplózva
|
A Vadászat olyan mint a NŐ! Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
|
|
|
Boar
Adminisztrátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 16606
|
|
« Új üzenet #2705 Dátum: 2019. Augusztus 26. - 21:03:18 » |
|
Ez nálunk is így működött, mig a pontyba volt szálka. Mióta felénk már nincs, az ételhordósoknak csak többnyire lé marad.
Csernobil óta vannak furcsa dolgok de szálka nélküli pontyról még nem hallottam... Nálam sem szálkás a ponty mert irdalom, ha kell, filézem is de nem szeretik. Régen ették a halat(is) ezerrel de kezdenek válogatni, fene a bundájukat...
|
|
|
Naplózva
|
Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, ez már Európa?
|
|
|
Horrido
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 7953
Generalbakter
|
|
« Új üzenet #2706 Dátum: 2019. Augusztus 27. - 00:23:27 » |
|
Minden évben kétszer kapok egy jóbarátomtól nem kevés halászlevet. Vagyon nekik hobbiként halastavuk meg éttermük sok minden mellett. Két vödör lé, két vödörben pontypatkó, meg egy 4-es harcsa. Tradícionálisan mi is a patkókat hagymapác után rántjuk. A harekból nyilván paprikás lesz. A lé meg szépen elfogy levesnek, nagyon szeretjük. Magam negyednapján is megeszem a végét..
|
|
|
Naplózva
|
A jó vasutasnak még a hetedik szomszédja is hülye...
|
|
|
St.Girgesz
|
|
« Új üzenet #2707 Dátum: 2019. Augusztus 27. - 07:35:01 » |
|
Pedig a képen is látszik... Kicsit olyan "gulyásleveses" színe lesz a lének, nem az az egynemű, tűzpiros oldat ami kellene. Először sok évvel ezelőtt jártam meg a törpékkel. Volt vagy egy kilónyi. Nem akartam szétfőzni, gondoltam, az utolsó tíz percben dobom bele őket a lébe. Rittyentettem egy egész jó halászlevet, kóstolgattam, finom volt, jól is nézett ki...aztán beleborítottam a törpéket. Az íze "elment", a kinézete is megváltozott...a zsírpettyek persze megfogták a paprikát de amúgy inkább barnás, opálos lett a lé. Nem tudtam mire vélni, elmeséltem egy bajai ismerősnek aki aztán elmondta, hogy a törpe deríti a lét. Ez nem túl tudományos magyarázat de aztán azt is megkaptam, a harcsafélékben van egy enzim ami gátolja a paprika oldódását. Két éve egy ismerősöm szerzett egy rakás afrikai harcsát és megkért, főzzek belőle halászlét. Minden évben én főzöm nekik is a karácsonyi, nagypénteki és a "csak úgy megkívántam" halászleveket. Mondtam neki, hogy akkor ez külön fog főni, én a családom elé nem teszek ilyen csúfságot(a lányaim erősen kritikusak halászlé téren). Hogy legyen valami íze is, ponty fejből, gerincből, pár szeletből csináltam egy bajai jellegű lét aztán beletettem a harcsafejeket, bemutatandó, mi történik. Rövid időn belül ugyanúgy változott át a lé állaga mint anno a törpéktől. Ebbe a gusztustalanságba aztán belefőztem a harcsaszeleteket is és megeskettem a cimborát, senkinek nem mondja el, hogy ezt a "valamit" én főztem... Kedvencem a halászlébe főtt szürkeharcsa fej de azt is csak módjával szabad beletenni, két-három pecsenyeharcsa fej/bogrács...
Ha nem bajai halászlevet főzök, akkor nem rontja el annyira a törpe... Amúgy főleg sütve kerül az asztalra. Sült hagymakarikával, kovászos uborkával és friss kenyérrel.
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
Boar
Adminisztrátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 16606
|
|
« Új üzenet #2708 Dátum: 2019. Augusztus 27. - 09:19:59 » |
|
Ha nem bajai halászlevet főzök, akkor nem rontja el annyira a törpe...
Ja, a "nem bajai" halászlén minden csak javítani tud...
|
|
|
Naplózva
|
Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, ez már Európa?
|
|
|
Voldi
Adminisztrátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9530
Piros betűs nagyokos...
|
|
« Új üzenet #2709 Dátum: 2019. Augusztus 27. - 10:17:37 » |
|
Ja, a "nem bajai" halászlén minden csak javítani tud... Mondom ezt úgy, hogy évtizedekig én is mutymákolt levet föztem, (paszírozva, vagy csak áttörve villával, vagy csak leszűrve, de akkor is alaplével készült) Míg nem egyszer F. Barnabástól megtanultam azt a verziót, amit Kovács Feri főz az igazából, egy bezdáni lé, ma már csak ilyet csinálok. Ebben a videóban igazi információ tartalom nélkül van egyfajta a hitvallás a bajai lékultuszról:
|
|
|
Naplózva
|
-Voldi, ritka rusnya vagy alsógatyában... -Levegyem?
-"Ha mindenki úgy tesz, ahogy tenni köll, akkor minden úgy lösz, ahogy lenni köll!"
|
|
|
St.Girgesz
|
|
« Új üzenet #2710 Dátum: 2019. Augusztus 27. - 10:52:06 » |
|
Ja, a "nem bajai" halászlén minden csak javítani tud... Ne szidd a másét! Ízlések és pofonok különbözőek! (avagy miért eszik egy békéscsabai bajor kolbászt, ha szerintük a Csabai az igazi?Egy gyulainak meg a Gyulai?Egy sváb meg pont lesz×rja ezt a vitát... ) Szerintem mindenféle halászlé lehet jó, ha nekem ízlik!
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
Boar
Adminisztrátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 16606
|
|
« Új üzenet #2711 Dátum: 2019. Augusztus 27. - 11:03:07 » |
|
Ne szidd a másét! Ízlések és pofonok különbözőek! (avagy miért eszik egy békéscsabai bajor kolbászt, ha szerintük a Csabai az igazi?Egy gyulainak meg a Gyulai?Egy sváb meg pont lesz×rja ezt a vitát... ) Szerintem mindenféle halászlé lehet jó, ha nekem ízlik! Nem szidom csak nem szeretem. Azt sem, ha halászlének neveznek minden gyanús színű/állagú kotyvalékot amibe a sertészsírtól a feketeborsig, köménymagig minden van...
|
|
|
Naplózva
|
Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, ez már Európa?
|
|
|
Soma
|
|
« Új üzenet #2712 Dátum: 2019. Augusztus 27. - 12:23:02 » |
|
... ha halászlének neveznek minden gyanús színű/állagú kotyvalékot
Mint például a bajai halas tésztalevest.
|
|
|
Naplózva
|
Ha fogalmad sincs, merre mész, minden út oda vezet.
|
|
|
Voldi
Adminisztrátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9530
Piros betűs nagyokos...
|
|
« Új üzenet #2713 Dátum: 2019. Augusztus 27. - 12:43:36 » |
|
Mondom ezt úgy, hogy évtizedekig én is mutymákolt levet föztem, (paszírozva, vagy csak áttörve villával, vagy csak leszűrve, de akkor is alaplével készült) Míg nem egyszer F. Barnabástól megtanultam azt a verziót, amit Kovács Feri főz az igazából, egy bezdáni lé, ma már csak ilyet csinálok. Na itt aztán készül mindenféleképp, még reszelt krumplival is! Nagyjából 3:08-tól mondje el Tinusz Gábor, és főzi Kovács Feri, ahogy mostanság nálam készül:
|
|
|
Naplózva
|
-Voldi, ritka rusnya vagy alsógatyában... -Levegyem?
-"Ha mindenki úgy tesz, ahogy tenni köll, akkor minden úgy lösz, ahogy lenni köll!"
|
|
|
Boar
Adminisztrátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 16606
|
|
« Új üzenet #2714 Dátum: 2019. Augusztus 27. - 13:45:09 » |
|
|
|
|
Naplózva
|
Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, ez már Európa?
|
|
|
|