Szervusz!
Le tudnád írni részletesen, hogy a Dremellel és a használt polírkoronggal hogyan végzed az élezést?
Csak ezt használod, vagy csak a pl. kerámiarúddal való élezés után végigmégy a koronggal a pengén?
Tudnál esetleg fényképet küldeni az Általad használt korongról?
Azért érdeklődök csak, mert én is szoktam használni a Dremelt, csak én agancsfaragáshoz. Viszont ha ezzel meg tudnám oldani a késélezést, nem nagyon vinném ezentúl köszörűshöz a késeimet.
Nem kevés kísérletezés, és mégtöbb türelem árába tellett, nem mondom, hogy profin megy, de tartósabb és jobb élt értem el az házikéseknél és a vadászkéseknél is eddig, mint bármivel.
A kísérletezés azért kell, hogy ráálljon az ember keze, nomeg a kés is, vagyis kialakuljon az az állandó élszög, ami a legkedvesebb a kéznek is, meg a késnek is.
Bricoban vettem gömbfejes makettsatut (talán 2000,- Ft), ebbe van vagy a nyelénél fogva, vagy a pengénél befogatva a kés.
- van amúgy a Dremelnek is hasonló relatíve nem horror áron - szerintem ebbe is be lehet fogni jól a kést.
Ha "vastag" az él, régen fent a kés (tompa az élszög), akkor az első a polírkő (polírkészletében is benne van, de külön is kapható):
Közepes fordulaton ujjadat letámasztod a késlapra /fokra, és óvatosan tolod az élnek mindkét oldalon. Forgásirányra illik odafigyelni, szembeforogva nem élezünk, mert ujjak is bánhatják. Szerintem ez is elég, de kékszínű polírpasztával (ez nagyon finom anyag, a sajátját még nem próbáltam) és a saját filcével, (akár szélesebb, ugyanilyen átmérőjű filccel is) tényleg borotvaélessé válik a szerszám. Ja és nem karcos