Fomec
|
|
« Új üzenet #45 Dátum: 2010. Október 02. - 10:14:26 » |
|
Elkészült az első adómentes pálinkám. Gála almából. Nagyon finom már így frissen is. Igazán gyümölcs illatú. Cukor nélkül 9%- lett a kihozatal. Most már csak ez maradt hátra:
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9997
|
|
« Új üzenet #46 Dátum: 2010. Október 02. - 12:17:45 » |
|
Elkészült az első adómentes pálinkám. Gála almából. Nagyon finom már így frissen is. Igazán gyümölcs illatú. Cukor nélkül 9%- lett a kihozatal. Most már csak ez maradt hátra: Jó édes lehetett az alma, hogy ilyen vastagon adta. Ha már most jó, nem árt egy kis önmérséklet, mert 3-4 hónap múlva lesz az igazi. Lekerekednek a sarkok, előbújnak a még rejtőzködő ízek, illatok, harmónikusabbá válik a nedü. Hétről hétre rá tudok csodálkozni, hogy mennyit képes változni. Főleg az ágyasok.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
Fomec
|
|
« Új üzenet #47 Dátum: 2010. Október 02. - 14:28:28 » |
|
Jó édes lehetett az alma, hogy ilyen vastagon adta. Ha már most jó, nem árt egy kis önmérséklet, mert 3-4 hónap múlva lesz az igazi. Lekerekednek a sarkok, előbújnak a még rejtőzködő ízek, illatok, harmónikusabbá válik a nedü. Hétről hétre rá tudok csodálkozni, hogy mennyit képes változni. Főleg az ágyasok.
Lajos, a második nevem az "önmérséklet"! Viccet félretéve, ez így igaz. A 2008-ban főzetett pálinkám utolsó cseppjeit épp most fogyasztjuk. Mindenképp pihentetni kell, hogy lágyabb legyen, jobban kiadja az aromáját, ahogy írtad. Nem tudom ismered-e a Gála almafajtát? Augusztus végén szeptember elején érik, nagyon édes, savakban gazdag alma. A kedvencem. Sokáig nem nagyon lehet eltartani, kivéve ULO-ban, mert nem téli alma, de már nem is nyári. Szerencsére hamar el tudjuk adni, nagyon kapós.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Erdojaro (Molnár Attila)
|
|
« Új üzenet #48 Dátum: 2010. Október 02. - 20:21:14 » |
|
".....a második nevem az "önmérséklet"! Ördög.....A 2008-ban főzetett pálinkám utolsó cseppjeit épp most fogyasztjuk." Ja! Több hektóból könnyű!
|
|
|
Naplózva
|
A Vadászat olyan mint a NŐ! Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
|
|
|
Fomec
|
|
« Új üzenet #49 Dátum: 2010. Október 02. - 21:08:56 » |
|
".....a második nevem az "önmérséklet"! Ördög.....A 2008-ban főzetett pálinkám utolsó cseppjeit épp most fogyasztjuk." Ja! Több hektóból könnyű! Attila, 2009-ben szinte semmit sem főzettem.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Guszti
|
|
« Új üzenet #50 Dátum: 2010. Október 02. - 21:12:24 » |
|
Attila, 2009-ben szinte semmit sem főzettem.
|
|
|
Naplózva
|
"Szorgalmasan gyűjtögessed a hajnalpír melegét, hogy életed hűvösödő alkonyára is elég legyen."
|
|
|
Guszti
|
|
« Új üzenet #51 Dátum: 2010. Október 02. - 21:14:45 » |
|
Biztos ami biztos.Hátha olvassák a fináncok is.
|
|
|
Naplózva
|
"Szorgalmasan gyűjtögessed a hajnalpír melegét, hogy életed hűvösödő alkonyára is elég legyen."
|
|
|
Fomec
|
|
« Új üzenet #52 Dátum: 2010. Október 02. - 21:45:05 » |
|
Biztos ami biztos.Hátha olvassák a fináncok is. Pontosan egy volt finánc üzemelteti a főzdét.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9997
|
|
« Új üzenet #53 Dátum: 2010. Október 28. - 11:16:25 » |
|
Sziasztok!
A múltkor egyik közeli ismerősömmel beszélgettünk pálinkákról. Törkölypálinka főzésre került a szó, mondja, hogy neki még a tavalyi szüretelésű szőlő törkölye nincs kifőzve, mostanában ejtik meg. Na - gondoltam magamban - abból is lesz valamilyen kerítésszaggató szutyok, ami lassan egy éve főzésre vár. Aztán a múlt héten hozott egy üveg kóstolót és láss csodát! Hét nyelven beszél az a pálinka! No, erre ráfordulunk, kivallattam, hogyan készíti.
Rendszeresített egy jókora saválló hordót erre a célra. A szőlőt szinte nem is préseli, sőt, inkább egy kevés mustot önt vissza a hordóba rakott törkölyre. A bornál használatos úszó "tutajt" nem használja, de a hordó tetejét egy széles gumiszalaggal rögzíti az oldalához, ezzel légmentesen zárja a tetőt. A tető közepére fúrt egy lyukat, abba tett egy borászathoz használt kotyogót. Ez hasonló elven működik, mint a vízöblítéses WC, a túlnyomás (mustgáz) a vízen keresztül távozik, de levegő nem jut vissza rajta.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
Tamás
|
|
« Új üzenet #54 Dátum: 2010. November 03. - 14:25:45 » |
|
Sziasztok!
A múltkor egyik közeli ismerősömmel beszélgettünk pálinkákról. Törkölypálinka főzésre került a szó, mondja, hogy neki még a tavalyi szüretelésű szőlő törkölye nincs kifőzve, mostanában ejtik meg. Na - gondoltam magamban - abból is lesz valamilyen kerítésszaggató szutyok, ami lassan egy éve főzésre vár. Aztán a múlt héten hozott egy üveg kóstolót és láss csodát! Hét nyelven beszél az a pálinka! No, erre ráfordulunk, kivallattam, hogyan készíti.
Rendszeresített egy jókora saválló hordót erre a célra. A szőlőt szinte nem is préseli, sőt, inkább egy kevés mustot önt vissza a hordóba rakott törkölyre. A bornál használatos úszó "tutajt" nem használja, de a hordó tetejét egy széles gumiszalaggal rögzíti az oldalához, ezzel légmentesen zárja a tetőt. A tető közepére fúrt egy lyukat, abba tett egy borászathoz használt kotyogót. Ez hasonló elven működik, mint a vízöblítéses WC, a túlnyomás (mustgáz) a vízen keresztül távozik, de levegő nem jut vissza rajta.
Pektinbontó? Fajélesztő? Tápsó? Semmi? A törkölynek erős a cefréje, sokáig eláll, ha nem kap oxigént!
|
|
|
Naplózva
|
"Nem az a lényeg, hogy hol vadászik az ember, hanem hogy kivel."
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9997
|
|
« Új üzenet #55 Dátum: 2010. November 03. - 21:55:47 » |
|
Pektinbontó? Fajélesztő? Tápsó? Semmi?
Ezt a részét nem kérdeztem, csak a minőség megőrzésének módjára voltam kiváncsi. Szerinted van értelme a pektinbontónak a törkölynél? Mit kéne bontani? Szerintem úgyis csak a mustban lévő cukor forr ki, az meg már a daráláskor elkülönül a héjtól, magtól. A héj illat és ízanyagai - gondolom én - bontás nélkül is átjönnek főzéskor. A fajélesztő hasznos dolog lehet. Igaz, eddig csak borászoktól hallottam hogy használják, én a gyümölcscefrénél sima sütőélesztőt oldok fel langyos vízben, 3-5 dkg-ot felhasználva egy mázsa gyümölcshöz. Ha ideális a hőmérséklet, élesztő nélkül is beindul másnapra a forrás. Az viszont kétségtelen, hogy élesztővel (azonos körülmények között) jóval intenzívebben dolgozik az anyag. A tápsóról fogalmam nincs, hogy micsoda.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
Tompi
|
|
« Új üzenet #56 Dátum: 2010. November 03. - 22:11:35 » |
|
Szia Lajos! Ami hordót rendszeresített a közeli ismerösöd, azt a borászok reduktív tartálynak hívják. Általábban ebben készitik a rose és reduktív fehérborokat ill. a pálinka "anyagokat"! Nekem speciel műanyag tartályaim vannak. Nagy előnyük, hogy könnyen tisztíthatóak, különböző méretben kaphatóak, könnyüek stb.
|
|
|
Naplózva
|
" Légy résen! "
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9997
|
|
« Új üzenet #57 Dátum: 2010. November 04. - 07:38:30 » |
|
Szia!
Én idén kipróbáltam mindkettőt, ugyanis a szilva nem fért bele a 60 literes műanyag hordóba, a másik ugyanekkorában még pöfögött a körte, ezért bevetettem az egyik saválló boroshordót. Van egy nagy műa. hordóm is, de nem szeretem. 60 literes a főző üstje is, így mehet bele egy az egyben, nincs bontott cefréshordó. Ezentúl tele is mozgatható, ha úgy hozza a helyzet, és nem utolsó szempont, hogy egy nap alatt egyedül nagyjából ennyi gyümölcsöt tudok összeszedni, kimagozni és lecefrézni. Nem jó az, ha már forrásban lévő cefrére friss gyümölcsöt öntözgetünk utólag.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
Tamás
|
|
« Új üzenet #58 Dátum: 2010. November 04. - 09:05:38 » |
|
Szia Lajos!
Borászok is használják a pektinbontót a héjban lévő cukor és ízanyagok hatékonyabb lebontására. Javul az íze és a jobb a kihozatal is ha teszel bele. Kb. a borkészítéshez ajánlott mennyiség háromszorosa kell. Ajánlott még alma és birs cefrézéséhez is.
A fajélesztő intenzívebb erjedést és jobb ízeket eredményez de figyelni kell hogy milyet vesz az ember, mert van amelyik nem bírja a hideget és nem dolgozik megfelelően.
Tamás.
|
|
|
Naplózva
|
"Nem az a lényeg, hogy hol vadászik az ember, hanem hogy kivel."
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9997
|
|
« Új üzenet #59 Dátum: 2010. November 08. - 21:11:41 » |
|
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
|