Akkor ahogy tegnap ígértem, három kép a lesütött hús készítéséről.
A féltenyérnyi-tenyérnyi darabokat nagyon alaposan, egyenként be kell sózni és egy-másfél napig hűvös helyen tárolni, hagyni, hogy a só átjárja.
Utána (ha sütőben készítjük el) először egy nagy lábasban födő alatt puhára kell párolni, majd tepsiben készre sütni.
Kemencében a párolás elmaradhat, ekkor a sütés első 2/3-ában, 3/4-ében fóliával letakarjuk a tepsiket. Időnként a fólia alá kukkantunk, villával megbökjük, hogy megpárolódott-e, ha igen, le a fólia és pirosodjon meg egy kicsit.
Nagyon fontos: a són kívül semmi más fűszer!!!
A kész hús mehet a bödönbe, lassan felöntjük olvasztott, jó minőségű disznózsírral, hogy teljesen ellepje, aztán már csak rá kell járni időnként. Ha kiveszünk belőle, mindig vissza kell takarni zsírral a húst, nem érheti levegő.
A sózott hús nagylábasban párolás előtt:
Mintegy 3-3.5 órával később, a párolás után:
Készre sütve: