Oldalak: 1 ... 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 [35] 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 ... 122   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Vadászattal kapcsolatos hírek  (Megtekintve 213325 alkalommal)
bferi
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1024


« Új üzenet #510 Dátum: 2010. Március 11. - 13:17:54 »


http://www.bmhirlap.hu/index.php?apps=cikk&d=2010-03-11&r=1&c=781387
Naplózva

-Hát most mit csinálunk csendbiztos uram?
-Mi az anyánk keservit csinálhatnánk édes fiam? Veszünk egy nagyobb levegőt és visszamegyünk.
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14843



« Új üzenet #511 Dátum: 2010. Március 11. - 13:20:56 »

 Igen Taps
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
Sam6
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1732



WWW
« Új üzenet #512 Dátum: 2010. Március 12. - 10:27:31 »

http://propeller.hu/belfold/1041868-egy-sportlovesz-coming-out-ja

Húúú de nagyon igaz... Fejvakarás
Naplózva

"A vadászat számomra egy életre szóló ösztönös elhivatottság"
Sziju
Vendég
« Új üzenet #513 Dátum: 2010. Március 12. - 12:51:22 »

Az íjászok élete sem lett egyszerűbb. A Magyar Íjász Szövetségtől érkezett ez a hír.Nem az íjász topicba teszem fel. Az maradjon meg a szakmai kérdéseknek.

Tisztelt Vadászíjászok !
Sajnos a jog cifra dolog, de kétségtelen életünk kereteit jól ,rosszul meghatározza. A mai naptól a 1996. évi LV. törvény a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról az alábbi szöveggel hatályos :

64. § (1) A vadász
a) a vadászjegyet vagy a vadászati engedélyt (a továbbiakban együtt: engedély),
b) az egyéni lőjegyzéket,
c) az e törvényben írt vadfaj vadászata esetén az azonosítójelet, továbbá
d) a vadászlőfegyver-tartási engedélyt, vagy ragadozó madárral való vadászatra jogosító engedélyt
a vadászat alkalmával köteles állandóan magánál tartani, és azt a jogosult, a hivatásos vadász, a vadászati hatóság, a rendőri szerv, valamint a természetvédelmi hatóság felhívására bemutatni.
(2) Aki az (1) bekezdésben felsorolt dokumentumok bármelyikének hiányában vadászik, azt az ellenőrzésre jogosult személy a vadászatból azonnali hatállyal kizárja.
A vadvédelmi bírság
84. § (1) A vadászati hatóság határozata alapján vadvédelmi bírságot köteles fizetni:
a) a vadászterületnek minősülő föld használója, ha nem tesz eleget a vadállományban okozott kár megelőzésével kapcsolatos kötelezettségének;
b) a vadász, ha a vadászat rendjét neki felróhatóan megsérti;
c) aki a vadat szándékosan kínozza;
d) a vadász, ha az általa sebzett vagy az egyébként súlyosan beteg vad elejtése céljából nem teszi meg a szükséges intézkedéseket;
e) aki a vadat tiltott vadászati eszközzel, illetve módon fogja vagy pusztítja el;
f) aki a vadat tiltott módon zaklatja;
g) aki jogosulatlanul vadászik;
h) aki a jogszerű vadászati és vadgazdálkodási tevékenységet akadályozza;
i) a vadász, ha a vadászjegy, az egyéni lőjegyzék, a hivatásos vadász szolgálati naplója elvesztését, megsemmisülését vagy azok tőle való eltulajdonítását 5 munkanapon belül elmulasztja bejelenteni a vadászati hatóságnak;
j) aki a vadászkutya vezetőjeként a vadászat megkezdésekor a jogszabályban előírt megkülönböztető jelzéssel a vadászkutyát nem látja el.
(2) Az (1) bekezdés a)-f) és i)-j) pontjai esetében a vadvédelmi bírság mértéke legalább tízezer forint, legfeljebb kétszázezer forint lehet. A vadvédelmi bírság ismételten is kiszabható.
(3) Az (1) bekezdés g) és h) pontjai szerinti esetben a vadvédelmi bírság mértéke esetenként és a cselekmény súlyától függően legalább ötvenezer és legfeljebb egymillió forint lehet.
(4) A törvény alkalmazásában jogosulatlan vadászatnak minősül a 64. § (1) bekezdésében felsorolt igazolások hiányában történő, továbbá a jogosult hozzájárulása nélküli vadászat, valamint az, ha a vadász az általa elejtett vadat e törvénynek megfelelően nem jelöli meg.
85. § (1) A vadgazdálkodási, illetve a vadvédelmi bírságot (a továbbiakban együtt: bírság) a külön jogszabályban meghatározott számlára kell befizetni.
(2) A határidőre meg nem fizetett bírság adók módjára behajtandó köztartozás.


Sajnos vagy nem ezeket a szakaszokat nem lehet félre érteni , tartalmuk szerint a mai naptól jogszerűen vadászíjász akkor vadászhat ha rendelkezik többek között érvényes vadászlőfegyver-tartási engedéllyel, vagy ragadozó madárral való vadászatra jogosító engedéllyel.

Eddig a jogászi álláspont, azonban mint gyakorló vadászíjász sajnálattal kell megállapítsam , hogy a magyar íjásztársadalom egy kicsiny csoportjának tudatlanságból vagy csupán hozzá nem értésből adódóan sikerült vadászíjászokat hátrányos helyzetbe hozni, kiemelten azokat akik nem rendelkeznek vadászlőfegyver-tartási engedéllyel .
Ezen vadászíjászokra amennyiben folytatni szeretnék az íjas vadászatot súlyos költségek hosszas ügyintézésre vár és sok esetben ki kell mondani teljesen lehetetlen a tevékenységük folytatása az eddigi formában..
A MÍSZ megkereste a módosítás kapcsán a FVM –et jelezte az anomáliát, azonban érdemi döntésre csak a következő parlamenti ciklusban van remény .

Dr ZL
Naplózva
Urr Antal
Vendég
« Új üzenet #514 Dátum: 2010. Március 12. - 13:24:21 »

Ez hihetetlen, hogy nem lehet normálisan megfogalmazni a törvényben ezt az egyszerű dolgot!  Fej a falba

a vadászlőfegyver-tartási engedélyt, vagy ragadozó madárral való vadászatra jogosító engedélyt
a vadászat alkalmával köteles állandóan magánál tartani, és ....


Ide kellett volna csak betenni, hogy ...az állami vadászíjász vizsga oklevelét (vagy másolatát).../a hivatalos elnevezésekkel persze/.

Úgy látszik megfeledkeztek az íjászokról...Nem jó az az álcaruha!  Bion
Naplózva
bferi
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1024


« Új üzenet #515 Dátum: 2010. Március 13. - 14:44:04 »

http://www.beol.hu/bekes/kek-hirek-bulvar/kutyajaval-tartotta-sakkban-az-orvvadaszokat-a-korzeti-megbizott-292740
Naplózva

-Hát most mit csinálunk csendbiztos uram?
-Mi az anyánk keservit csinálhatnánk édes fiam? Veszünk egy nagyobb levegőt és visszamegyünk.
7,62
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 298


« Új üzenet #516 Dátum: 2010. Március 13. - 15:04:23 »

64. § (1) A vadász
a) a vadászjegyet vagy a vadászati engedélyt (a továbbiakban együtt: engedély),
b) az egyéni lőjegyzéket,
c) az e törvényben írt vadfaj vadászata esetén az azonosítójelet, továbbá
d) a vadászlőfegyver-tartási engedélyt, vagy ragadozó madárral való vadászatra jogosító engedélyt
a vadászat alkalmával köteles állandóan magánál tartani, és azt a jogosult, a hivatásos vadász, a vadászati hatóság, a rendőri szerv, valamint a természetvédelmi hatóság felhívására bemutatni.

Sziasztok!
Én ugyan nem vadászom sem ijjal, sem ragadozó madárral, de szerintem amióta "már nem kell vadászíjj tartási engedély" igy már jogszerüen lehetijjal vadászni.
Üdv. Varga Károly
Naplózva

Vadászüdvözlettel: Varga Károly
forsterh
Vendég
« Új üzenet #517 Dátum: 2010. Március 13. - 16:13:55 »

És hogy fogják ezt a vizsgálgatott elmagyarázni a hatvan esetleg hetven éves vadászoknak akik már negyven éve fegyvert tartanak és vadásznak. Voltak olyan tesztek is amik időre mentek logikai feladványok. Nem azt mondom hogy ők buták vagy lassúk de azért nem hiszem hogy úgy jár az agyuk mint egy húsz vagy harminc éves aktívan dolgozó fiatalnak.   

Nos nem nagyon akaródzott hozzászólni, mert ugye én már 6 éve nem vadászom, de ettől függetlenül és azóta is vannak tapasztalataim a vadászat terén......
Azért tudomásul kellene mindenkinek venni, hogy a mai világunkban egyre inkább eltünőben van az un. szolgalmi jog és bizonyos tevékenységek műveléséhez szükség van a megfelelő jogosítványok megszerzéséhez és az ehhez szükséges egészséges és mentális állapot időszakos orvosi és pszihológiai gyakorlati vizsgálaton alapuló ellenjegyzésére.
Én nem örülök neki, hogy a 72 éves jogosítvánnyal rendelkező úrvezető fordítva, menetiránnyal szemben hajt fel az autópályára, ott közel 40 km-t tesz meg, miután aztán balesetet okoz..... Én nem örültem annak sem, mikora fácánhajtás végeztével a 75 éves vadásztársasági alapító tagunk töretlen vadászfegyverének duplacsövét a hasamnak támasztva kérdezte meg, hogy "Na mit lőttél gyerek?" Amikor pedig szép halkan, hogy ne blamáljam a többiek előtt, a fogam között szűrve a szót mondtam neki, hogy "Jani bá! Törje meg azt a fegyvercsövet legyenszives!...." akkor Ő viszont egyáltalán nem törődve azzal hogy ki hallja szinte ordítva közölte velem: "B@szd meg, ha félsz, ne gyere vadászni!".......
Úgy hogy nem adok igazat....nem és nem..... igenis tessék végre már felnőni az elvárásokhoz, ha valaki felelősséggel fegyvert akar forgatni....és igenis szűrjék ki azokat akik nem a vadászok közé valók és nap mint nap az erdőn és a mezőn veszélyeztetik az ott előforduló, munkát végzők vagy kirándulók testi épségét, személyes biztonságát....... nem tüntetni kell kedves uraim, hanem nem kellene lelőni a kukoricaföldön szaró erdészt, az esti mindennapos kocogó edzését végző fiatal hölgyet, a ködben a fiával a lénián lévő magasleshez közelítő vendégvadász fiát, hogy a hajtásokon a kapzsiságból a vad helyett leküzdött vadásztársakról már ne is beszéljek.......
Én erdész vagyok és már régóta nem is vadászom, mégis kétévenként már a koromnál fogva is kötelező számomra a pszihológiai vizsgálaton való részvétel, mert az alkalmaztatásom feltétele. A szolgálati fegyverem pedig tokban otthon a lemezszekrényben, mert nincs rá szükségem, hogy vészhelyzetben kannarózsát csináljak valakiből is.... az életem és a családom biztonsága nem hasonlítható össze semmiféle veszéllyel amiért én ezt bevállalnám.... Igyekszem másképpen megvédeni magam és  az elmúlt 40 esztendő alatt a módszerem még nem vallott kudarcot.....
Tudom, hogy sokan nem fogtok a véleményemmel egyetérteni, nem is várom el, mert én már nagyon régen nem értek veletek egyet sok-sok dologban és ezért is nem vadászok.....
Naplózva
Taser
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2149

"“ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ”"


« Új üzenet #518 Dátum: 2010. Március 13. - 16:23:30 »

64. § (1) A vadász
a) a vadászjegyet vagy a vadászati engedélyt (a továbbiakban együtt: engedély),
b) az egyéni lőjegyzéket,
c) az e törvényben írt vadfaj vadászata esetén az azonosítójelet, továbbá
d) a vadászlőfegyver-tartási engedélyt, vagy ragadozó madárral való vadászatra jogosító engedélyt
a vadászat alkalmával köteles állandóan magánál tartani, és azt a jogosult, a hivatásos vadász, a vadászati hatóság, a rendőri szerv, valamint a természetvédelmi hatóság felhívására bemutatni.

Sziasztok!
Én ugyan nem vadászom sem ijjal, sem ragadozó madárral, de szerintem amióta "már nem kell vadászíjj tartási engedély" igy már jogszerüen lehetijjal vadászni.
Üdv. Varga Károly

Hali
  Idáig rendben is lenne de ennek a paragrafusnak van egy 2 bekezdése ami így szól.

2) Aki az (1) bekezdésben felsorolt dokumentumok bármelyikének hiányában vadászik, azt az ellenőrzésre jogosult személy a vadászatból azonnali hatállyal kizárja.
 
Plussz ott van a 84§ 4 bek,
(4) A törvény alkalmazásában jogosulatlan vadászatnak minősül a 64. § (1) bekezdésében felsorolt igazolások hiányában történő, továbbá a jogosult hozzájárulása nélküli vadászat, valamint az, ha a vadász az általa elejtett vadat e törvénynek megfelelően nem jelöli meg.

Hogy tovább növekedjen a zűrzavar az
59§ is ezt mondja
59. § Vadász az a személy lehet, aki rendelkezik vadászjeggyel vagy vadászati engedéllyel és
b) vagy az illetékes rendőrhatóság által kiállított vadászlőfegyver-tartási engedéllyel,
c) vagy a természetvédelmi hatóság által solymászati célra kiadott ragadozó madártartási engedéllyel
d) vagy állami vadászvizsgát kiegészítő íjász vizsgával.”

Tehát ha akarom úgy is értelmezhetem, hogy ha nincs nála lőfegyver tartási engedély akkor nem vadászhat.
Naplózva

A vadász legbiztosabb fegyvere a türelem.
Nem gondolkodunk. Nincs mivel. Lövünk. Van mivel.
7,62
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 298


« Új üzenet #519 Dátum: 2010. Március 13. - 16:51:34 »

2) Aki az (1) bekezdésben felsorolt dokumentumok bármelyikének hiányában vadászik, azt az ellenőrzésre jogosult személy a vadászatból azonnali hatállyal kizárja.

Szia Taser!
Nem értem miért "ragaszkodtok" a lőfegyver tarási engedély meglétéhez.
Talán akkor vadászhatnátok íjjal, ha lenne ragadozó madárral való vadász engedélyetek?
Vagy aki csak vadászlőfegyverrel vadászik annak is kellene ragadozó madárra engedély?

Magyarországon a jogszabály lehetővé teszi, hogy a vadászaton: engedély köteles és engedély nélküli ""eszközökket"" használjál. A vad elejtéséhez csak az alábbi eszközöket lehet jogszerüen használni:
Engedély szükséges a -vadászlőfegyver és a ragadozó madár tartáshoz.
Nem kell engedély a vadászíjjhoz.
Hol itt a probléma?
Naplózva

Vadászüdvözlettel: Varga Károly
Taser
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2149

"“ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ”"


« Új üzenet #520 Dátum: 2010. Március 13. - 16:55:58 »

Ragaszkodik hozzá a nyavalya nem mi.
Egész pontosan az ellenőrök ragaszkodnak hozzá meg a vadásztatók mert ők meg így értelmezik  a törvényt a módosítás után
Naplózva

A vadász legbiztosabb fegyvere a türelem.
Nem gondolkodunk. Nincs mivel. Lövünk. Van mivel.
7,62
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 298


« Új üzenet #521 Dátum: 2010. Március 13. - 17:00:09 »

Ragaszkodik hozzá a nyavalya nem mi.
Egész pontosan az ellenőrök ragaszkodnak hozzá meg a vadásztatók mert ők meg így értelmezik  a törvényt a módosítás után
Az ellenőrök amit megkövetelhetnek az a- vadászíjj kiegészítő vizsga, amit a vadászjeggyel tudtok igazolni.
A lőfegyverrel vadászó sem viszi magával a vadászvizsga bizonyítványt.
Naplózva

Vadászüdvözlettel: Varga Károly
Sanyooo
Vendég
« Új üzenet #522 Dátum: 2010. Március 13. - 17:00:29 »

Nos nem nagyon akaródzott hozzászólni, mert ugye én már 6 éve nem vadászom, de ettől függetlenül és azóta is vannak tapasztalataim a vadászat terén......
Azért tudomásul kellene mindenkinek venni, hogy a mai világunkban egyre inkább eltünőben van az un. szolgalmi jog és bizonyos tevékenységek műveléséhez szükség van a megfelelő jogosítványok megszerzéséhez és az ehhez szükséges egészséges és mentális állapot időszakos orvosi és pszihológiai gyakorlati vizsgálaton alapuló ellenjegyzésére.
Én nem örülök neki, hogy a 72 éves jogosítvánnyal rendelkező úrvezető fordítva, menetiránnyal szemben hajt fel az autópályára, ott közel 40 km-t tesz meg, miután aztán balesetet okoz..... Én nem örültem annak sem, mikora fácánhajtás végeztével a 75 éves vadásztársasági alapító tagunk töretlen vadászfegyverének duplacsövét a hasamnak támasztva kérdezte meg, hogy "Na mit lőttél gyerek?" Amikor pedig szép halkan, hogy ne blamáljam a többiek előtt, a fogam között szűrve a szót mondtam neki, hogy "Jani bá! Törje meg azt a fegyvercsövet legyenszives!...." akkor Ő viszont egyáltalán nem törődve azzal hogy ki hallja szinte ordítva közölte velem: "B@szd meg, ha félsz, ne gyere vadászni!".......
Úgy hogy nem adok igazat....nem és nem..... igenis tessék végre már felnőni az elvárásokhoz, ha valaki felelősséggel fegyvert akar forgatni....és igenis szűrjék ki azokat akik nem a vadászok közé valók és nap mint nap az erdőn és a mezőn veszélyeztetik az ott előforduló, munkát végzők vagy kirándulók testi épségét, személyes biztonságát....... nem tüntetni kell kedves uraim, hanem nem kellene lelőni a kukoricaföldön szaró erdészt, az esti mindennapos kocogó edzését végző fiatal hölgyet, a ködben a fiával a lénián lévő magasleshez közelítő vendégvadász fiát, hogy a hajtásokon a kapzsiságból a vad helyett leküzdött vadásztársakról már ne is beszéljek.......
Én erdész vagyok és már régóta nem is vadászom, mégis kétévenként már a koromnál fogva is kötelező számomra a pszihológiai vizsgálaton való részvétel, mert az alkalmaztatásom feltétele. A szolgálati fegyverem pedig tokban otthon a lemezszekrényben, mert nincs rá szükségem, hogy vészhelyzetben kannarózsát csináljak valakiből is.... az életem és a családom biztonsága nem hasonlítható össze semmiféle veszéllyel amiért én ezt bevállalnám.... Igyekszem másképpen megvédeni magam és  az elmúlt 40 esztendő alatt a módszerem még nem vallott kudarcot.....
Tudom, hogy sokan nem fogtok a véleményemmel egyetérteni, nem is várom el, mert én már nagyon régen nem értek veletek egyet sok-sok dologban és ezért is nem vadászok.....


Szia Forsterh!

Ebben is és mindenben igazad van, de! A pszihológiai vizsgálat ezeket a sajnálatos eseteket nem fogja megszüntetni, ritkítani sem, szerintem!
Tudom, hogy van OLYAN pszihológus, és van OLYAN vizsgálat, ami kiszűrné, de, SZERINTEM, ez nem olyan lesz!  Ez sima pénzfizettetés lesz, és minden marad a régiben! Szomorú Pszihológus és pszihológus között is van akkora különbség, mint vadász és vadász között, megint csak szerintem! Nem véletlen, hogy egyik szakembert "istenítik", a másikat fitymálják! Az is közismert, hogy rossz  "szakember"-ből van több! Egy barátomat 46 évesen vitt el az agyvérzés, 2 hét után került be a "stroke központba", ott mondták az özvegyének, ha rögtön ide kerül, meg tudták volna menteni! De már a "Lipót"-ot is bezárták! Szomorú  
(Akkor, ott a vadászatvezető miért nem vette el az öregúrtól a puskát, és törte össze egy görbe fűzfa törzsén? Na ugye?) Szomorú
Kérlek bocsáss meg, de így gondolom!  Wave
Naplózva
Taser
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2149

"“ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ”"


« Új üzenet #523 Dátum: 2010. Március 13. - 17:14:17 »

Az ellenőrök amit megkövetelhetnek az a- vadászíjj kiegészítő vizsga, amit a vadászjeggyel tudtok igazolni.
A lőfegyverrel vadászó sem viszi magával a vadászvizsga bizonyítványt.

A szöveg szerint a felsorolt bármelyik dokumentum hiányában is kizárható vagy a vadászatból. Van fegyver tartási ? Nincs. Köszönöm nem vadászhat. Megteheti mert az ő értelmezése is helyes lesz. Ez a gond. Fejvakarás
Naplózva

A vadász legbiztosabb fegyvere a türelem.
Nem gondolkodunk. Nincs mivel. Lövünk. Van mivel.
Taser
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2149

"“ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ”"


« Új üzenet #524 Dátum: 2010. Március 13. - 17:21:19 »

Ráadásul a  84§  még rá is erősít, hogy "jogosulatlan vadászatnak minősül a 64. § (1) bekezdésében felsorolt igazolások hiányában történő,"

Nem lenne ez a dolog egyébként veszélyes ( nekünk meg pláne nem mert van mind a két engedély) de egy vadászíjász srácot már a bíróságra is citáltak e miatt. az 59 § miatt.
Tehát az ügyészség is úgy értelmezte, hogy kell a fegyvertartási akkor is ha csak íjjal vadászol. Fejvakarás
Naplózva

A vadász legbiztosabb fegyvere a türelem.
Nem gondolkodunk. Nincs mivel. Lövünk. Van mivel.
Oldalak: 1 ... 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 [35] 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 ... 122   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: