Oldalak: 1 ... 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 [155] 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 ... 876   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Céltávcsövek  (Megtekintve 1471905 alkalommal)
Csk777
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 361



« Új üzenet #2310 Dátum: 2009. Június 20. - 19:46:27 »

Üdv Dzsi!

Na, ezért kérdezgetem körbe a fórumot. Ez ingyen van, még ha hülyének néznek is. Engem nem zavar, ha leírják a véleményeiket, főleg az, aki mondjuk szakíró, vagy lelkes céltávcső-cserélő, és nagy tapasztalattal rendelkezik céltávcső ügyben.
Nyolcadik éve vadászom, apróvadas területen. Nem kell nagy kutakodás ahhoz, hogy megtaláld, hol.
Viszont a szétszóródott évfolyamtársak által szerencsére egyre több lehetőségem van (lesz) nagyvadra vadászni. Jelenleg lehetőségem van egy komolyabb fegyver-céltávcső-szerelék vásárlására.
Jó keresgélést!  Wave
Naplózva

Ha örökké a lábam elé nézek, előbb-utóbb beverem a fejem.
Zolimester
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1411



« Új üzenet #2311 Dátum: 2009. Június 20. - 21:27:28 »

Szia Csk!

Mostanra összeszedtem a gondolataimat én is, remélem, hogy nem fog untatni!  Mosolyog

Amit én tudok a Benderről Klassik és Zenith-ügyben, a a különbség kb 10 év. Enny telt el kb. a két széria tervezése között. Hogy a helyzet "egyszerűbb" legyen, a 7x50-es Klassik, ami pluszban még "Germany" is, már a Zenith okulárjával van szerelve... A Hungáriásokat Budapesten rakják össze, a Germany-sok közül állítólag van olyan, amit nem Németországban.

A nyíltirányzékkal kapcsolatosan egy érdekeset próbáltunk ki, Ansch kolléga meg tud erősíteni. A tesztet igazolt sportlövők végezték, 50-100.000, esetenként többszázezer lövés rutinnal a hátuk mögött.  Vadász Légpuskával, leszerelt irányzékkal, 10 méterről a 10x10 cm-es lőlapot azért el tudták találni. Normál esetben ennek a lapnak a közepét 60-ből 50x eltalálják, ha fent van az irányzék. Ugyanezt 50 méterre, .22-essel is megpróbálták, az eredmény közel ugyanaz, vagyis a távolság miatti 5x-ös szorzót belevéve 50x50 centiméteres lapot azért el tudták találni...Azokkal a fagyverekkel, mondom még egyszer, amivel amúgy sok-sokezer lövést adtak már le! Tehát én lebeszélnélek arról, hogy nyílt irányzék nélküli golyósfegyverrel távcső nélkül próbálkozz, mert jó esetben is csak sebzés lesz a vége. Érdemes visszagondolni nagy vadászíróinkra, akik időnként írtak ilyen "távcső melletti célzásos" esetet. Hát nem mindig találtak, pedig kb. többet vadásztak nagyvadra, mint mi mindösszesen. Fejvakarás
De egyszerűbb példával élve a sörétessel is szoktunk hibázni, pedig ott nem is egy szem golyó repül ki. Szóval nem hülyeség a nyílt irányzék.

Hogy milyen nagyítást érdemes választani, azt jól körüljárták már előttem. Én a fix nagyítás híve vagyok, pedig lőttem vadat a 8x56-os Benderrel nem egyet, hogy olyan közel volt, hogy homályosan láttam, rókánál pedig bizony a gerince fölé céloztam, úgy lett lapockalövés, olyan közel volt, de lőttem 200-ról is rókát, hagyományos, 1-es szálkereszttel. Bevallom, hogy én nagy előnyét abban látom a fix nagyításnak, hogy ha megszokja az ember, hogy a keresője nagyításához képest milyen a céltávcsöve, (legjobb, ha kb. megegyezik), akkor célzás közben is kb. akkorának fogja látni a vadat, mint a keresőben, nem áll fent a veszélye, hogy pl. vegyes kondából mást lő ki a delikvens, mert mondjuk le/feltekerte a nagyítást, és "jajj, azt hittem, hogy ezt szemeltem ki"...A fix távcsővel jól lehet távolságot is becsülni, valamint ahhoz eléggé prémiumot kell venni, hogy nagyításváltoztatáskor a szálkereszt tuti ne mozduljon el lehelletnyit, plusz meghibásodási forrás, stb.
Ráadásul a varia távcsövek látómezeje azonos nagyításon sokszor kisebb, mint a fixeké.

Hirtelen most ennyi jut eszembe, de biztos lesz még pro/kontra vélemény.

Üdv: Zoli
 Emelem
Naplózva
Csk777
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 361



« Új üzenet #2312 Dátum: 2009. Június 20. - 21:53:29 »

Szia Zoli!

Köszönöm és várom további hozzászólásod!
A Zenith és a Klassik között ezek szerint még mindig nem tudom, hogy technikailag, közérthetően mi a különbség. Csak azt látom, hogy a két távcső között azonos nagyításnál 40 eFt különbség van. Gondolom, ez nem a 10 év többlettapasztalatot jelzi.
Úgy látom, hogy lavinát indítottam el. Sajnos összemostam a koronglövészetnél használt csupasz csövet a vadászatnál használt egyszerű célzókkal, valamint a golyós vadászatot. Mindezt tudatlanságom miatt. Eddig észérveket hallottam, amíg Te nem álltál elő gyakorlati magyarázattal. Az elmélet sosem volt erősségem. Bion
A fegyveren lesz irányzék, függetlenül attól, hogy fix, vagy oldható lesz a szerelék. Ez már biztos.
A Schmidt-Bender 3-12x50 Zenith, vagy Klassik már prémiumnak számít?
Mi a különbség az LMC, LM, LMS betűk között?

Kahleséknél mi a különbség a C, CSX, CBX között? Ez már prémiumnak számít?
Belefájdul a fejem ebbe a sok betűkombinációba. Meg abba is, hogy a gyártók honlapján vagy én nem találom, vagy nincs róla infó.
Naplózva

Ha örökké a lábam elé nézek, előbb-utóbb beverem a fejem.
Pyrus
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 4591



« Új üzenet #2313 Dátum: 2009. Június 20. - 22:23:29 »

Jó sokat írtatok, míg kinn voltam.

Nekem volt varia távcsövem, de sosem tekergettem.Ráállítottam 7-8 körüli nagyításra és nem nyúltam hozzá. Általában idő sincs rá, meg felesleges is.
10-15 m-en már éles a kép. Ha őzet vagy rókát hívsz, szerintem akkor is csak ritkán fordul elő, hogy 10 m alatti távra kell lőni.
A varia távcsöveket szerintem azért találták ki, hogy disznóhajtásokon és lesvadászaton is lehessen használni.

Fix nagyítású távcsövekkel jól lehet távolságot is becsülni. Pl. a 7x50-es Meoptánál 4A szálkeresztnél ha az őz teste a két vízszintes vastag szál közé fér be, akkor kb. 100 m-re van.

Szerintem a SB, Kahles, Kaps távcsöveket mindenki a prémium kategóriába sorolja.

Egyetértek az előttem szólókkal: az felejtsd el, hogy golyós puskával, távcső és nyilt irányzék nélkül, csak úgy a csövön végignézve pontos lövést tudsz leadni.
Naplózva
Csk777
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 361



« Új üzenet #2314 Dátum: 2009. Június 20. - 22:24:22 »

A Zenith és a Klassik között ezek szerint még mindig nem tudom, hogy technikailag, közérthetően mi a különbség.

Találtam némi információt, akit érdekel:
Zenith: Különbség a Klasszik távcsövekhez képest, hogy rövidebb és szembetűnő a lekerekített forma. A 180 fokos nagyításállítás a könnyen kezelhető bordázott gumigyűrűvel, egyetlen mozdulattal teszi lehetővé a váltást a legkisebbről a legnagyobb nagyításra. A szemlencse szemtávolsága az okullár lencsétől 90mm-re lett megnövelve. A látómező szélén is tiszta kép látható. Az áttekinthető Posicon szálkereszt-beállítással a fegyver könnyen belőhető, az állítógyűrűvel pedig minden beállítás könnyen megjelölhető. Valamennyi Zenith modellben, amelyben a szálkereszt megvilágítással rendelkezik, az oldalállító burkolatában egy tartalék elem is található.

Klasszik: A kiváló képet adó optika, megbízható működési mechanika és az eloxált felületű könnyűfém csőtest minden igényt kielégít. Ezek a távcsövek több ezerszer bizonyítottak a világ szigorú követelményeket támasztó vadászterületein és megalapozták a Schmidt & Bender világhírét. A magasság és oldalirányú állítás tornyain lévő kijelző fekete ponttal a fehér sávban mutatja a szálkereszt mindenkori pozícióját. Belövés előtt a fegyvermester egyetlen pillantással meggyőződhet arról, hogy a fekete pont az "M" betű (M-Mitte-Közép) alatt áll. Lehetőség szerint a szálkeresztet ne tekerjük túl az első fehér rovátkán.

Illetve: Zenithnél létezik egy "Flash-Dot" nevezetű szerkezet. Ennek lényege: A FlashDot technika különlegessége abban rejlik, hogy a vadász a fénypontot a vadászati szituációhoz alkalmazkodva be- vagy ki tudja kapcsolni. Gyakorlati előnye: rövid távolságon, vaddisznó hajtóvadászaton a fénypontot bekapcsoljuk, ami lényegesen javítja mozgó vadra a találatok arányát, mivel a vad sötét testén jobban látszik, mint a megvilágítás nélküli szálkereszt.
A fénypont kikapcsolásakor megmarad a normál, finom szálkereszt, így nagy távolságra is sikeresen lehet lövést leadni, mivel a precíz célzást nem zavarja a fekete pont.
Egy digitális chip alkalmazása hat óra elteltével az energiaellátást automatikusan kikapcsolja, így ha a vadász a világítópont kikapcsolásáról megfeledkezik, akkor is marad még energia a következő alkalmakra. Az oldalállító burkolat alatt egy tartalék elem található.
A FlashDot technikát a Schmidt & Bender valamennyi Zenith modellben kínálja.

Infók:http://www.peweb.hu/schmidtundbender/

Remélem, nem csak a Zenith támogatja a világítás kikapcsolását...
Naplózva

Ha örökké a lábam elé nézek, előbb-utóbb beverem a fejem.
Csk777
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 361



« Új üzenet #2315 Dátum: 2009. Június 20. - 22:25:49 »

Egyetértek az előttem szólókkal: az felejtsd el, hogy golyós puskával, távcső és nyilt irányzék nélkül, csak úgy a csövön végignézve pontos lövést tudsz leadni.

Már elfelejtettem. Mást nem kérek, hogy emlékeztessen rá.  Wave
Naplózva

Ha örökké a lábam elé nézek, előbb-utóbb beverem a fejem.
Labs Land
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 293



« Új üzenet #2316 Dátum: 2009. Június 21. - 09:57:06 »

Kedves Csk777!

Most olvastam végig amit írtál a S&B csövekről. Pár dologban szeretnék pontosítani. Jelen pillanatban két Zenith modellem van (50-56) és egy 7x50-es Klasszik L3 irányzójellel. Egy hónapja adtam el a 8x56-os Klasszikomat szintén L3-as volt.
A Klasszikoknál középen a pont a világítás kikapcsolásakor is ott "marad" ami bozony távolabbi lövéseknél zavaró lehet, illetve 200 méter fölött a róka testét szinte teljesen kitakarja. Tudom nem kell messze lőni. de sutázásnál bizony kell és én ezért vettem le az őzezőmről a 7x50-es csövet mert engem zavart a a kitakarás. Tettem rá egy Zenith 50-est aminél a szálkeresztek találkozása nagyon vékony vonalakból áll. A világító pontot rávilágítják a a szálkeresztre így ha nem használjuk nem látszik. Az FD 7-est javaslom mert itt sokkal kisebb a szálkereszt vastagabb része mint az FD4-nél. A nappali világítás hajtásban nagyon komoly segítség ami csak ugye a Zenith FD-nél van a Klassziknál nem. Ha egy csövet akarunk a fegyverünkre -lesre éjszaka, nappal cserkelni, távolabbi lövésre, hajtásra- akkor az 56-os Zenith szerintem jobb választás.
Sajnos rossz hírem van mert a Klassziknál a világítás nem kapcsol ki hat óra múlva, de szerintem ez nem probléma ha van a hátizsákban egy tartalék elem. Mosolyog
Az állításnál a Zenith szintén mutatja meddig állíthatunk csak mutatóval és zöld-piros mezővel. A látómező tisztább és érezhetően nagyobb a Zenithnél az én szememnek. A nagyobb betekintési távolság is jól jön ha kitekert testhelyzetben kell lőni
Számomra mindegyik kedves távcső mert a szenvedélyem gyakorlásában segítenek. Variábel vagy fix??? Ezt a kérdést soha nem lehet véglegesen eldönteni. Lőttem bikát a fix 8x56-al  25 méterről, máskor miközben hátráltam végig megcéloztam egy kocát aki 10-12 méterre vezette ki a malacait és végig láttam. Ettől függetlenül van létjogosultsága a variábelnek, hiszen nagyon sok helyzetben segíthet így nagyobb a felhasználható terület. Hogy ez pénzben mérhető??? Szerintem ezt mindenkinek magának kell eldöntenie. Nem tudhatjuk a másik nem akar e külföldön vadászni, milyen a terület, milyen vadászati módokat gyakorol szívesen és persze azt sem mennyi van a pénztárcában.

Ezek a tapasztalataim a két modell családról.


Vadászüdvözlettel

Labs Land
Naplózva
Csk777
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 361



« Új üzenet #2317 Dátum: 2009. Június 21. - 11:29:26 »

Kedves Labs Land!

 Meghajol Rendkívül sokat segítettél, köszönöm!
Ha Zenith, akkor a honlapokon lévő irányzójeleket böngészve én is az FD7-et néztem. Sajnálatos, hogy a Klassiknál ottmarad a pont. Így akkor véglegesen eldőlt (?) Bion hogy Zenith, ha a Schmidt Bendernél maradok. Most már az sem kérdés, hogy 50, vagy 56, mivel összefoglaltad helyettem a vadászataim formáit.
"hiszen nagyon sok helyzetben segíthet így nagyobb a felhasználható terület"
"Tudom nem kell messze lőni. de sutázásnál bizony kell" És nekem a sutázás a vadászat kb. 70%-a.
 Emelem
Naplózva

Ha örökké a lábam elé nézek, előbb-utóbb beverem a fejem.
Csk777
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 361



« Új üzenet #2318 Dátum: 2009. Június 21. - 14:54:04 »

http://magnumvadasz.hu/termek_adatlap.php?cikkszam=KACBX312X56
Erről a céltávcsőről mi a véleményetek? 4NP, vagy 4NK szálkereszttel.
A szálkeresztek:
(http://www.kahles.at/index.php?menu=26&sprache=1&product_id=14&product_option=deckmasse)

Ilyet használ valaki, vagy van róla infója?
(Lehetőség szerint olyasmi összefoglalóra lenne szükségem, mint amilyet a S&B-vel kapcsolatosan Labs Land adott: vil. pont vagy szálkereszt kikapcsolás esetén rajta marad-e a látómezőben, hogyan kapcsolható ki, mennyire zavar, stb.)
Naplózva

Ha örökké a lábam elé nézek, előbb-utóbb beverem a fejem.
wetzlar
Vendég
« Új üzenet #2319 Dátum: 2009. Június 21. - 17:28:09 »

Üdv Csk!

Nos a Zenith kontra Klassik dolgot tisztáztad.
Én azt kérdezem mire van pénzed?
Szerelék ügyben szintén így van.

Ha bírja a keret akkor venni kell egy jó minőségű oldható szereléket - EAW, Recknagel.
Ez akkor is előny, ha pl. műszakira, vagy egyéb javításra - tusa, fém - megy a puska.
Leveszed a drága céltávcsövet és el sem viszed.
A KAPS kiváló távcső.
Minden azon múlik mennyit szánsz rá.

üdv.
Naplózva
Csk777
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 361



« Új üzenet #2320 Dátum: 2009. Június 21. - 17:44:43 »

Üdv Csk!

Nos a Zenith kontra Klassik dolgot tisztáztad.
Én azt kérdezem mire van pénzed?
Szerelék ügyben szintén így van.

Ha bírja a keret akkor venni kell egy jó minőségű oldható szereléket - EAW, Recknagel.
Ez akkor is előny, ha pl. műszakira, vagy egyéb javításra - tusa, fém - megy a puska.
Leveszed a drága céltávcsövet és el sem viszed.
A KAPS kiváló távcső.
Minden azon múlik mennyit szánsz rá.

üdv.

Szia Wetzlar!

A csevegőben mutattam egy konstrukciót, de belinkelem ide is: http://magnumvadasz.hu/termek_adatlap.php?cikkszam=SM2
Nyílt irányzék még hiányzik róla. Így gondoltam a fegyvert. Az az igazság, hogy ez még így belefér. (Amit az alsó csíkban írnak, biztos nem a blablabla helyett blabla az ára...)
Gondolkodtam a nyílt irányzékos Steyr-Mannlicher 30-06 + eredeti Mannlicher/EAW/Recknagel oldható szerelék + a Kahles CBX 3-12x56/ Schmidt-Bender Zenith 2,5-10x56 céltávcsővel.

De ez így már jóval többe kerül.
Plusz nem tudom, hogy Kahles-éknél a betűkombinációk mit jelentenek, illetve a kikapcsolható szálkeresztvilágítás hogyan muzsikál kikapcsolás után.
Naplózva

Ha örökké a lábam elé nézek, előbb-utóbb beverem a fejem.
K_Matyi
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 120



« Új üzenet #2321 Dátum: 2009. Június 21. - 19:39:17 »

Szia Csk777!

Szerintem ne kapkodd el a vásárlást, mert a nagy választékban hajlamos az ember elveszteni a türelmét és gyorsan megvenni valamit! Szerintem ha ilyen kategóriákban gondolkodsz, akkor én a helyedben vennék újonnan egy valamivel olcsóbb golyóst, nem Mannlichert, hanem valami szintén jó minőségű, megbízható cseh puskát, vagy egy jó  Voere-t, vagy Tikkát, amik első golyósnak szintén ugyanolyan élményt adnak neked, csak nem kerülnek annyiba. Céltávcsőnek viszont keresnék egy alig használt prémium kategóriás távcsövet. Tele van az internet (pl. vadaszapro.hu) jobbnál jobb állapotú és jó árú csövekkel, amikből bőven lehet kifogni tényleg alig használt prémiumokat, és még alkudni is tudsz! pl. egy  S&B Kl. 1,5-6x42-es vadiúj cső már kb egy éve van fönn a vadaszapron, nem hiszem el hogy nem engedne belőle az eladó.. és ez csak egy példa arra, hogy szerintem ahogy mondtad Te is ha összeadod az új Mannlicher árát meg egy vadiúj Zenith árát kb majd egy milliót üt meg a vége... Ha kicsit körülnézel kb kevesebb mint feléből bőven nagyon jó felszerelést tudsz összeállítani. De ez csak az én véleményem..

Üdv: Matyi
Naplózva
Dzsi
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 517


« Új üzenet #2322 Dátum: 2009. Június 21. - 20:29:26 »

Szia CSK777!

Olvasva a fórumot, látom, hogy még mindig vívódsz a tuti fegyver tuti céltávcső kérdésben.
Egyetértek Matyival!
Még ha lehetőséged is van jelentős összeget áldozni a kombinációra, nem attól lesz jó a választásod, ha a teljes keretet kimeríted ( drága fegyver+drága távcső)!
Így sokáig fogsz vívódni és kérdezősködni a fórumon, azt várva, hogy a vadásztársak adják meg a választ helyetted.
A fegyver a CZ-ktől kezdve jó, a drágább Tikka is megfelelő! A távcsövek a Meoptától kezdődően okék.
Egy jó mester rakja össze, ha nem egyben veszed, lőjje be neked, a többi majd rajtad múlik. A fórumon említett nagyapád is gondolom lőtt mindent a régi ZKK-val. Nekem is ZKK-m van és eddig minden feküdt, néha hibáztam és az sem a fegyveren múlott.

Üdv: Dzsi
Naplózva
Sanyooo
Vendég
« Új üzenet #2323 Dátum: 2009. Június 21. - 20:35:59 »

Ha valaki felajánlaná nektek, hogy megajándékoz, érdemeitek elismeréséül, egy Steyr Mannlicherrel, Ti azt mondanátok, hogy "ÁÁÁ nem kell!", inkább vegyen egy kopott ZKK-t???  Fej a falba  Ez nem életszerű! Szomorú
Naplózva
wetzlar
Vendég
« Új üzenet #2324 Dátum: 2009. Június 21. - 20:37:55 »

Szevasz Csk!

Az első észrevételem egy nüansznyi dolog ezzel a SM-Kahles szettel kapcsolatban.
Nem tudom a magnumosok ilyen "komolytalanok"-e vagy sem, vagy ennyire nem érdekli őket, de ezen a SM-en egy Zeiss céltávcső van...
No erről csak ennyit.

Mit is mondjak erre, az árat látva ezek szerint nem kell spórolós tanácsot adni és ha jól csalódom újonnan szeretnél mindent megvenni.
A puska bizony nem rossz, habár a mostani SM-ek már nem nélkülözik a műanyagot sem.
Én az általad belinkelt szettért ennyi pénzt biztosan nem adnék.

Ha én új puskát vennék és az "csak" gyári puska lehetne, akkor anyagiakat figyelembe véve:

1. Mauser M03
2. Sako
3. Sauer 202 Forester

Távcső:

- Tök mindegy, akármelyik prémiummal jól jársz, én magam a SB. termékeit szeretem és használtam/használom, de nem vagyok elfogult, egy Zeiss-szel, egy Swarovski-val, KAPS-szal, Nickel-lel...stb. is életed végéig el fogsz tudni vadászni.

Szerelék:

- Ha az ára nem számít oldható minőségi szerelék.

Ha azonban rá tudnék szánni 700-800ezer Ft-ot egy komplett puskára, akkor:

Vennék egy tolózáras puskát, minél olcsóbban, lehet kilőtt csövű is.
Bele egy Walther cső olyan kaliberben ami a legjobban tetszik, felirányzékoltatnám egyedi ízlésemnek megfelelően, majd Telek-féle - kaukázusi dió - tust kapna, szintén méretre szabva.
Ezt követően kapna egy 1,5-6x42-es SB Zenith FD4-es irányzójelű céltávcsövet - belső sínes - fix szereléken.
Persze ez csak az én véleményem, de ha már sok pénzt tud(na) az ember erre költeni, miért ne lehetne az egy egyedileg, saját ízlésed és méreted szerint készített golyós...kompromisszumok nélkül. Kacsint
Naplózva
Oldalak: 1 ... 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 [155] 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 ... 876   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: