Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9997
|
|
« Új üzenet #795 Dátum: 2013. December 02. - 20:41:41 » |
|
Én az idén több mint 10 féle pálinkát főztem, mindig 46 fokosra higítok, de egyik sem opálos, még ha hűtöm akkor sem.
Egyre többen tekintik ezt a szeszfokot ideálisnak, azt mondják, itt jön elő legjobban a gyümölcsösség. Tavaly az egyik kollégának főztem barackot, én cefréztem, főztem, teljesen analóg módon a sajátommal. Ő is levitte 46-ra, valamilyen alacsony ásványi anyag tartalmú, szénsavmentes ásványvízzel, teljesen tükrös maradt.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
vadasz75
|
|
« Új üzenet #796 Dátum: 2013. December 02. - 20:47:10 » |
|
Egyre többen tekintik ezt a szeszfokot ideálisnak, azt mondják, itt jön elő legjobban a gyümölcsösség. Tavaly az egyik kollégának főztem barackot, én cefréztem, főztem, teljesen analóg módon a sajátommal. Ő is levitte 46-ra, valamilyen alacsony ásványi anyag tartalmú, szénsavmentes ásványvízzel, teljesen tükrös maradt.
ma 46 ra fokoltam x h[m;rs;kleten ami 2` cfokon 49,8 . n'latok h'nz celyiusy volt a p'linka<
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
vadasz75
|
|
« Új üzenet #797 Dátum: 2013. December 02. - 21:08:46 » |
|
ma 46 ra fokoltam x h[m;rs;kleten ami 2` cfokon 49,8 . n'latok h'nz celyiusy volt a p'linka<
Elnézést ,de a gyerek nem használ a gépnek. A mai pálinkámat 46 -ra fokoltam a pincében ,de ez szoba hőmérsékleten49,8. Én még üledékesedést ,utólag elmúló opálosodást nem tapasztaltam ami opálos volt 20 fokon az -20 on is az maradt és u.a. visszafelé is.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Ruger
|
|
« Új üzenet #798 Dátum: 2013. December 02. - 21:16:17 » |
|
Mivel szoktad hígítani?
Szia! Szénsavmentes Sz.....irályi ásványvízzel higítok.
|
|
|
Naplózva
|
"Mindennek ellen tudok állni, csak a kísértésnek nem!"
|
|
|
Ruger
|
|
« Új üzenet #799 Dátum: 2013. December 02. - 21:25:47 » |
|
Elnézést ,de a gyerek nem használ a gépnek. A mai pálinkámat 46 -ra fokoltam a pincében ,de ez szoba hőmérsékleten49,8. Én még üledékesedést ,utólag elmúló opálosodást nem tapasztaltam ami opálos volt 20 fokon az -20 on is az maradt és u.a. visszafelé is.
Nem használsz higításkor hőfokkorrekciós táblázatot? A 46 fokos pálinka az mindig 20 C -on 46 fokos. Pedig bizony előfordulhat, hogy egy pálinka hidegben opálos, melegben tiszta. Egy bizonyos alkohol fok alatt a kozmaolaj kiválik, magasabb szeszfoknál oldödik a pálinkában. Értelem szerűen hidegebb pálinka alacsonyabb melegebb magasabb alk. fok. Ezért teszik az pálos pálinkát hűtőbe, majd többször leszűrve kiszűrhető a kicsapódott kozmaolaj egy része.
|
|
|
Naplózva
|
"Mindennek ellen tudok állni, csak a kísértésnek nem!"
|
|
|
Ruger
|
|
« Új üzenet #800 Dátum: 2013. December 02. - 21:29:29 » |
|
Egyre többen tekintik ezt a szeszfokot ideálisnak, azt mondják, itt jön elő legjobban a gyümölcsösség. Tavaly az egyik kollégának főztem barackot, én cefréztem, főztem, teljesen analóg módon a sajátommal. Ő is levitte 46-ra, valamilyen alacsony ásványi anyag tartalmú, szénsavmentes ásványvízzel, teljesen tükrös maradt.
Lajos! A sózó körte nagyon finom pálinkát adott, nagyon ízes, illatos. Egy klasszissal jobb mint az előtte főzött Bosckobak .
|
|
|
Naplózva
|
"Mindennek ellen tudok állni, csak a kísértésnek nem!"
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9997
|
|
« Új üzenet #801 Dátum: 2013. December 02. - 22:00:31 » |
|
A hőfok igencsak meg tudja tréfálni az embert. Vagy táblázat, vagy vidd be hígítás előtt egy napra a konyhába.
A sózó körtéről saját tapasztalatom nincs, csak szájhagyományra hagyatkozhatok, az öregek legendásan jó alapanyagként emlegették.
Múlt hétvégén alföldi vendégeink voltak, többfélét kóstoltunk, nekem Szabó Laci bácsi Irsai törkölye ízlett a legjobban. Valami hihetetlen illat és ízvilág árad belőle. Jó, alapból is egy nagyon illatos, zamatos szőlő, nyersen enni szeretem, a borát nem annyira, azt egy kicsit "kölnisnek" tartom, de a törkölypálinkája szerintem nagyon finom.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
Ruger
|
|
« Új üzenet #802 Dátum: 2013. December 02. - 22:22:58 » |
|
Én is főztem az idén Irsait, sima szőlőpálinkát. Bogyózás után darálás majd cefrézés. Ez: is nagyon illa os az egyik kedvenc pálinkám.
|
|
|
Naplózva
|
"Mindennek ellen tudok állni, csak a kísértésnek nem!"
|
|
|
Balkóbátya
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 11260
Lábonlőtt Akác törzsfőnök
|
|
« Új üzenet #803 Dátum: 2013. December 02. - 23:21:41 » |
|
cfokon 49,8 . n'latok h'nz celyiusy volt a p'linka<
Megesküdtem volna,hogy lengyel... 120 liter cefrét adtam a kert végi körtefáról (dédnagyapám ültette,majd megnézem miféle) a 17 literessel bíbelődő barátomnak.Állítja,hogy igen jó.Majd elmondom ha hagy belőle...
|
|
|
Naplózva
|
„ Ha el tudnánk adni a tapasztalatainkat annyiért, amennyibe nekünk kerültek: milliomosok lennénk. ”
Abigail Van Buren
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9997
|
|
« Új üzenet #804 Dátum: 2013. December 03. - 05:46:54 » |
|
"A zsírok és olajok apoláris molekulákból állnak, azaz a molekulák töltéseloszlása szimmetrikus. Az apoláris anyagok apoláris oldószerekben (dietil-éter, benzin) jól oldódnak, poláris oldószerekben viszont (víz, alkohol) nem oldódnak."
Arra a következtetésre jutottam, hogy a lelki gátlások valószínűleg poláris molekulákból állnak, hiszen alkoholban jól oldódnak.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
nagysas
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 4147
TSP
|
|
« Új üzenet #805 Dátum: 2013. December 03. - 07:08:35 » |
|
Én is főztem az idén Irsait, sima szőlőpálinkát. Bogyózás után darálás majd cefrézés. Ez: is nagyon illa os az egyik kedvenc pálinkám.
Nem vagyok nagy pálinkás, de az Irsai szőlő nálam a top. Pláne eperfahordóban. Valami zseniális.
|
|
|
Naplózva
|
Ó Sunny... a tyúkok előtt mindig legyen víz!! 在我赤裸的身上牺牲一只山羊
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9997
|
|
« Új üzenet #806 Dátum: 2013. December 03. - 07:41:30 » |
|
Nem vagyok nagy pálinkás, de az Irsai szőlő nálam a top. Pláne eperfahordóban. Valami zseniális. Hasonlóan zamatos tud lenni az O. muskotály, ill. a Tramini törkölye. Utóbbinak a borát is nagyon szeretem.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
Ruger
|
|
« Új üzenet #807 Dátum: 2013. December 03. - 08:05:25 » |
|
Ha egyet kellene mondanom, nagy bajban lennék, de az ideiek közül talán a meggyet veszem le legtöbbször.
|
|
|
Naplózva
|
"Mindennek ellen tudok állni, csak a kísértésnek nem!"
|
|
|
Boar
Adminisztrátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 16606
|
|
« Új üzenet #808 Dátum: 2013. December 03. - 12:11:48 » |
|
Arra a következtetésre jutottam, hogy a lelki gátlások valószínűleg poláris molekulákból állnak, hiszen alkoholban jól oldódnak. Ezenfelül a tánctudást és az énekhangot is az alkohol tartalmazza...
|
|
|
Naplózva
|
Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, ez már Európa?
|
|
|
vadasz75
|
|
« Új üzenet #809 Dátum: 2013. December 03. - 19:27:39 » |
|
Megesküdtem volna,hogy lengyel... 120 liter cefrét adtam a kert végi körtefáról (dédnagyapám ültette,majd megnézem miféle) a 17 literessel bíbelődő barátomnak.Állítja,hogy igen jó.Majd elmondom ha hagy belőle... A szaporulat 1 és majdnem 4 simán mindent hazavágnak A párlat apám által ültetett jonatán és naményi jonatán 20-30 éves fák amik 15 éve semmilyen vegyszert ,kemikáliát nem láttak még metszőollót sem mivel a méhészetemet árnyalják(bio alma pálinka).
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
|