Erdojaro (Molnár Attila)
|
|
« Új üzenet #5310 Dátum: 2011. Június 16. - 21:48:38 » |
|
Soroksári úti malom mintaboltja??
|
|
|
Naplózva
|
A Vadászat olyan mint a NŐ! Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
|
|
|
Lacus
|
|
« Új üzenet #5311 Dátum: 2011. Június 16. - 21:56:42 » |
|
Attila az a bolt a sarkon megszűnt De talán a szomszéd ker. piacán , van egy bolt ahol árulnak . Kb . ilyen színe volt a nagymama saját búzából , kemencében készült kenyerének .
|
|
|
Naplózva
|
Üdv Lacus.
/ " Ifjaik majdnem mindennap vadászaton voltak; ezért aztán attól az időtől fogva mindmostanáig a magyarok jobb vadászok is, mint a többi nemzetek. " / Anonymus
|
|
|
Karácsony Károly
|
|
« Új üzenet #5312 Dátum: 2011. Június 16. - 22:17:05 » |
|
Kihűlés után szeleteljük.
Megkezdés előtt, a kés fokával keresztet húzunk az aljára ! Mint a nagymamáink...!
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Lacus
|
|
« Új üzenet #5313 Dátum: 2011. Június 16. - 22:22:25 » |
|
|
|
|
Naplózva
|
Üdv Lacus.
/ " Ifjaik majdnem mindennap vadászaton voltak; ezért aztán attól az időtől fogva mindmostanáig a magyarok jobb vadászok is, mint a többi nemzetek. " / Anonymus
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #5314 Dátum: 2011. Június 17. - 08:46:27 » |
|
Szia! Én a múlt héttől állta rá a kenyér sütésre. A kecskeméti Tescoban találtam BL 80-as lisztet(2 és 5 kg-os kiszerelésben) és teljes kiőrlésű kenyérlisztet is.
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #5315 Dátum: 2011. Június 17. - 09:09:06 » |
|
Egy kis esti hangulat tegnapról: Mivel az elmúlt hetekben korlátlanul élvezhettem a tagság előnyeit, így szinte minden szabadidőmet kint töltöttem a területen -nem is csodálkoztam, hogy a párom már szóvá tette, hogy "otthon is van élet" Emiatt tegnap délután úgy gondoltam, hogy nem megyek ki vadászni. Az eredménye: saját sütésű magvas rozskenyér libazsírral és friss paprikával, zöldhagymával vagy házi vajjal és saját szamócalekvárral, mellé saját készítésű koktél a szőlőlugas alatt, fáklya- és petróleumlámpa fényben. Igaz, hogy eredetileg kettesben terveztük, de a végére megszaporodott a csapat, mert átjöttek a szüleim is, így egy laza poharazgatás és egy kis nyáresti beszélgetés lett a vége. Nem bántam meg, hogy nem mentem ki vadászni, mert így is egy szép estével lettem gazdagabb. Soha rosszabbat!
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
CID
|
|
« Új üzenet #5316 Dátum: 2011. Június 17. - 09:16:13 » |
|
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Lacus
|
|
« Új üzenet #5317 Dátum: 2011. Június 17. - 09:19:02 » |
|
|
|
|
Naplózva
|
Üdv Lacus.
/ " Ifjaik majdnem mindennap vadászaton voltak; ezért aztán attól az időtől fogva mindmostanáig a magyarok jobb vadászok is, mint a többi nemzetek. " / Anonymus
|
|
|
manipulus
|
|
« Új üzenet #5318 Dátum: 2011. Június 17. - 09:20:34 » |
|
Hozzávalók 1 kg finomliszt + 5 dkg élesztő + 1 ek. só + víz + Minden hozzávaló a bevásárló listámra
Kenyér recept! Elkészítés 1Kovászt elkészítem: az élesztőt kevés langyos vízben felolvasztom, a liszt egyharmadát beleöntöm és összekeverem, annyi vizet öntök hozzá, hogy galuska sűrűségű, simára kidolgozott legyen. Letakarom ruhával, még egy párnát is teszek rá, minimum 6 órát pihentetem. Kenyér tészta készítése: kevés langyos vízbe beleteszem a sót és hozzáöntöm a kovászhoz, a kovászt széjjelszedem, hogy ne legyen egybe és hozzáöntöm a maradék lisztet. Összegyúrom és annyi langyos vizet öntök még hozzá, hogy a kelt tésztánál keményebb állagú legyen. Ha összeállítottam a tésztát nekilátok dagasztani, mindaddig dagasztjuk, míg a tészta a kezünktől és a táltól kezd elválni. Liszttel gyengén megszórjuk és letakarjuk, legalább 2 óráig kell meleg helyen keleszteni. Ha félig megkelt a tészta, begyújtunk a kemencében. Ha elégett a tűz, akkor szakajtóba ruhát teszek és megszórom liszttel, ebbe teszem a kiszakajtott cipókat, letakarom ruhával és még fél óráig kelni hagyjuk. Addig előkészítjük a kemencét, a parazsat kihúzzuk, a kemence alját kipemeteljük. A szakajtóból a kenyereket sütőlapátra tesszük, a tetejét bevágom, hogy sütés közben szépen kinyíljon, és gyorsan megmosdatom langyos vízben és a kemencében egymás mellé sorba berakom. A kemenceajtót és a huzatot elzárom, 1 órát sütöm. Ha megsült, kiszedem, az alját leseprem és megmosdatom vízzel. Kihűlés után szeleteljük. TIPP: A kovásznak nem szabad megfázni. Melegen ne szeleteljük mert a kenyér szalonnás lesz.
Hát, pék sem lennék. Minden tiszteletem annak aki ennek nekiáll. Nem is olyan drága a boltban a kenyér.....
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Voldi
Adminisztrátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9530
Piros betűs nagyokos...
|
|
« Új üzenet #5319 Dátum: 2011. Június 17. - 09:37:19 » |
|
Hát, pék sem lennék. Minden tiszteletem annak aki ennek nekiáll. Nem is olyan drága a boltban a kenyér..... Autentikus forrás: http://www.rastudio.net/lampis/index.html3. rész, Házi kenyérsütés
|
|
|
Naplózva
|
-Voldi, ritka rusnya vagy alsógatyában... -Levegyem?
-"Ha mindenki úgy tesz, ahogy tenni köll, akkor minden úgy lösz, ahogy lenni köll!"
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #5320 Dátum: 2011. Június 17. - 09:55:36 » |
|
Megtörtént. Nekem most a vajas-lekváros feltét jön be a legjobban hozzá
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
Kama
|
|
« Új üzenet #5321 Dátum: 2011. Június 17. - 10:04:31 » |
|
Azért ennél egy kicsit - gondolom - bonyolultabb a dolog. Olyan magátólértetődő természetességgel magyarázzák a filmen... Bár ők már évtizedek óta csinálják, így megvan hozzá a rutin. De azért a film alapján nem mernék nekiállni. Nem biztos, hogy kenyér lenne belőle...
|
|
|
Naplózva
|
"Hiszen ha csak úgy egyszerre agyon lehetne lőni mindent, venne-e puskát a kezébe valamirevaló ember?" (Zsindely Ferenc)
|
|
|
Voldi
Adminisztrátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9530
Piros betűs nagyokos...
|
|
« Új üzenet #5322 Dátum: 2011. Június 17. - 10:09:16 » |
|
Azért ennél egy kicsit - gondolom - bonyolultabb a dolog. Olyan magától értetődő természetességgel magyarázzák a filmen... Bár ők már évtizedek óta csinálják, így megvan hozzá a rutin. De azért a film alapján nem mernék nekiállni. Nem biztos, hogy kenyér lenne belőle... Mi anno ennél lényegesen kevesebb információval fogtunk neki Bodajkon a gyerekekkel egy kézműves táborban. A kemencét is saját kezűleg építettük, és a tábor végén a záró bulira abban sültek a kenyerek. A dagasztás volt a legjobb, két felnőtt fogta a teknő két végét, 40 gyerek meg dagasztott, váltásban, amennyi a teknőhöz fért. Egy kockás füzetből felolvasott recept alapján sütöttük a kenyeret, de életemben nem ettem olyan finomat.
|
|
« Utoljára szerkesztve: 2011. Június 17. - 10:12:07 írta St.Girgesz »
|
Naplózva
|
-Voldi, ritka rusnya vagy alsógatyában... -Levegyem?
-"Ha mindenki úgy tesz, ahogy tenni köll, akkor minden úgy lösz, ahogy lenni köll!"
|
|
|
Sanyooo
Vendég
|
|
« Új üzenet #5323 Dátum: 2011. Június 17. - 10:09:57 » |
|
Azért ennél egy kicsit - gondolom - bonyolultabb a dolog. Olyan magátólértetődő természetességgel magyarázzák a filmen... Bár ők már évtizedek óta csinálják, így megvan hozzá a rutin. De azért a film alapján nem mernék nekiállni. Nem biztos, hogy kenyér lenne belőle... Általában az első sikerülni szokott, a többi nem! Hangulata van a kenyérsütésnek, csak nehéz jó lisztet kapni, meg kemencéje sincs mindenkinek.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #5324 Dátum: 2011. Június 17. - 10:14:26 » |
|
Általában az első sikerülni szokott, a többi nem! Hangulata van a kenyérsütésnek, csak nehéz jó lisztet kapni, meg kemencéje sincs mindenkinek. Kitartás és egy kis idő múlva mind sikerülni fog! Lisztet nem is olyan nehéz kapni, csak szét kell nézni... Szinte minden nagyobb áruházban van több fajta kenyérliszt(és még kenyérkeverék is), de ha nem szeretsz multiba járni, akkor egy ügyes kisboltos is beszerzi. Kemence?-igaz, nem olyan tökéletes, de egy sima sütő is megteszi...
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
|