Oldalak: 1 ... 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 [102] 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 ... 172   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Vizivad vadászata  (Megtekintve 658561 alkalommal)
godena
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1519



« Új üzenet #1515 Dátum: 2012. November 26. - 14:05:34 »

Aki korán, akarom mondani ködben kel, libákat lel. Gratulálok! Igen
Csodálatos magyar közmondás!  Nyihi  Nyihi  Nyihi Ez az egyik kedvencem...

Gyula, gratulálok!
 Emelem
Naplózva

"A VADÁSZAT számomra egy életre szóló ösztönös elhivatottság.
Alázatos szolgálata erdőnek, vadnak egyaránt" - Bornemisza Péter
godena
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1519



« Új üzenet #1516 Dátum: 2012. December 08. - 19:57:12 »

Végre megjött a récehozó hideg!
A szél ellenére szenzációs húzásban volt részem, sajnos a lőtudást otthon felejtettem.
Még a szürkület kezdetén megjelent egy szép, téli bundás szukaróka velem éppen átellenben, a patak gátján. Nem engedhettem el...  Vadász
Aztán kisvártatva megérkezett az első csapat tőkés, de túl  nagynak ítéltem a köztünk levő távolságot, így lövés sértetlenül hagytam őket tovarepülni. Utána akkora holtpontot produkáltam, amilyet nem kívánok senkinek. Egyik lövést a másik után eresztettem el a szinte folyamatosan érkező madarak felé, de az ijedségen kívül más kárt nem okoztam. Nagyon megnehezítette a dolgomat az is, hogy az igen komoly mennyiségben érkező csörgőrécékkel is számolni kellett.
Végre egy ötös csapatból kiemeltem egyet, majd az est utolsóként érkező kis csapatából egy újabb récéért kellett a labradoromnak a patakba gázolnia.
A vadászat végén még ránk hívták a rendőröket, akik előtt itt is megemelem a kalapomat, mert nagyon barátságosak, udvariasak és korrektek  voltak. Kiderült, hogy a "kutyamenhelyesek" riasztották őket. ( Megtréfálta őket a szélhordta lövések hangja. Az idézőjelnek megvan az oka, de ezzel nem terhelem a topicot. Azért bekaphatják... )
 Emelem
Naplózva

"A VADÁSZAT számomra egy életre szóló ösztönös elhivatottság.
Alázatos szolgálata erdőnek, vadnak egyaránt" - Bornemisza Péter
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14841



« Új üzenet #1517 Dátum: 2012. December 08. - 19:58:53 »

Gratulálok! Igen Emelem

Hát ilyenkor nekem is megdobban a szívem a makádi kőgátak után!  Rííí
« Utoljára szerkesztve: 2012. December 09. - 13:49:23 írta Erdojaro (Molnár Attila) » Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
Wipe
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1308



« Új üzenet #1518 Dátum: 2012. December 09. - 13:46:05 »

Még a szürkület kezdetén megjelent egy szép, téli bundás szukaróka velem éppen átellenben, a patak gátján. Nem engedhettem el...  Vadász
Végre egy ötös csapatból kiemeltem egyet, majd az est utolsóként érkező kis csapatából egy újabb récéért kellett a labradoromnak a patakba gázolnia.

Róka is, kacsa is...   Igen  Emelem

Naplózva

A földet nem a szüleinktől örököltük, hanem az unokáinktól kaptuk kölcsön!
Space Cowboy
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 290



« Új üzenet #1519 Dátum: 2012. December 10. - 07:22:36 »

Sziasztok!

A véleményetekre lennék kíváncsi. 3 barátommal minden évben eljárunk egy-két napot libázni, ami sohasem volt olcsó vadászat, de de az izgalom és a liba lesvadászatának szépsége miatt mindig bele szorítottuk a költségvetésbe. Éveken keresztül szép vadászataink voltak: jó időjárás esetén a 3-4 fős társaság tagjai mindig meg tudták lőni a maguk 2-3 libáját. A fizetés rendszere egyszerű volt: volt minimális standpénz, utána pedig per liba x összeget fizettünk.

Két éve változott a dolog. Tavaly 100 eurót kértek standpénznek, idén pedig 150 eurót, és nincs libánként fizetendő díj. Úgy tűnik ez a módi terjedőben van, mert egyre több társaság ad ilyen ajánlatot. Az összeg fizetendő akkor is, ha egyet sem lősz, akkor is ugyanennyit, ha fejenként 4-t. Ezzel elvben nem is lenne gond, de azóta sajnos azt érzem, hogy mivel a társaság így is-úgy is megkapja a pénzt, nem szolgáltat megfelelően. Tegnap például az öt fős társaság megérkezésekor az volt az első kérdés, hogy "Oszt műlibát hoztatok-e?".

Tudom, hogy a liba sikeres vadászata rendkívül sok külső tényezőtől függ (időjárás, vadász felkészültsége, vadásztató felkészültsége, vadásztató ismerete arról, hogy milyen körülmények, milyen széljárás, milyen hőmérsékletben merre megy ki a lúd.), de őszintén szólva kezd elegem lenni abból, hogy a vadászat MINDEN rizikóját a vendégvadász állja. Vagyis ha a vadásztató rosszul választja meg a leshelyet, akkor is a vadász fizet mint a katonatiszt. Idén többször hallottam a vadásztató szájából, ha valami gondra hívtuk fel a figyelmét, hogy "Az a ti bajotok...". Jellemzően: a reggeli húzás után felhívtuk emberünket, hogy átmennék egy másik lesre, mert nem jó a szél. Válasz: "Nekem mindegy, menjetek, ha  akartok.".

Félreértés ne essék: vadásztunk már úgy libát standpénzes rendszerben, úgy hogy jól éreztük magunkat, bár "csak" 1-1 db-ot lőttünk fejenként, mert az időjárás nem volt megfelelő. Viszont itt a társaság megtett minden tőle telhetőt a siker érdekében. Tegnap viszont keserű szájízzel mentek el barátaim, úgy, hogy kijelentették Magyarországra nem igazán jönnek majd vadászni a későbbiekben. Mindezt a társaság hozzáállása miatt, nem azért mert ideálisnak látszó, felhős, szeles időben még egyetlen rálövést sem tudtak tenni, nem hogy libát elejteni.

Jó-e szerintetek az a rendszer, hogy a standpénzes vadászat minden rizikóját a fizető vadász állja? Valóban annyi pénzt fektetnek a társaságok a libába, hogy a napi standpénznek 150 euróba kell kerülnie? Mi várható el egy társaságtól, mit kell megtennie a siker érdekében?

Köszönöm véleményeteket!

Üdv
SC
Naplózva
Forend
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3728



« Új üzenet #1520 Dátum: 2012. December 10. - 10:02:47 »

Az írásodba benne van a válasz. Stoel

Az a minimum ha valaki szolgáltatásért pénzt kér, akkor tegyen meg minden magától érthető dolgot, hogy megfelelő legyen az ügyfele elégedettség érzete.
Valahogyan így tanították az alapokat.
Sajnos itten sok inkább az átb@szos stb... vadászat terelés-hajtás stb..., és a többség általában nem gondol a jövőre.

 Wave
Naplózva

Üdv End
galoscsabus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 6369


vadász


« Új üzenet #1521 Dátum: 2012. December 10. - 11:14:20 »

Jó-e szerintetek az a rendszer, hogy a standpénzes vadászat minden rizikóját a fizető vadász állja? ..... Mi várható el egy társaságtól, mit kell megtennie a siker érdekében?
Ez a rendszer több sebből is vérzik, de nincs az a véreb, amelyik állóra tudná csaholni Stoel
Sajnos azt is lehet mondani, hogy maguk a vadászok alakíttatták ilyenné, akik (nagy tisztelet a ritka kivételnek) minden körülmények között és állandó jelleggel egyre kevesebb pénzért szeretnének legalább olyan jól szórakozni és annyit lőni, mint korábban.
Ez tetten érhető a "hatvanezres" hajtásokban, a pausálos csomagokban, a fix díjas magasles-bérletekben, a kiülési díjas vadkárelhárító vadászatokban, stb...stb...
Ezek mindegyike igen nagy kockázati faktort hordoz, úgy a vadásztató, mint a vadászi oldalra nézve.
A vadásztatói oldal viszont jobban tud koordinálni, ezzel a lehető legkisebbre csökkentve a bukta lehetőségét.
Így a vége az, hogy a mindenáron való költségcsökkentésnek előbb-utóbb a vadászat élménye, minősége látja kárát.

Természetesen nem helyes, hogy a vendéglátó a vadászvendégre akar átterhelni olyan kötelezettségeket, amik az ő kompetenciájába tartoznak.
De a gátlástalanság sok helyen tetten érhető, ilyen esetben nincsen más megoldás, mint jól faképnél hagyni őket.
Esetleg gondoskodni arról, hogy ne maradjon titokban, hová nem kell másoknak sem vadászni menni a jövőben.

Illetve, amit nem győzök hangoztatni: normális, minden részletre kiterjedő szerződés nélkül a jelenlegi erkölcsi állapotok között nem szabad vadászatot szervezni.
Sajnálatos tény, de nálunk a "Gentleman's Agreement" még az előtt kiment a divatból, mielőtt életbe lépett volna  Rííí.
És ez mindkét oldal esetében igaz....
Van olyan visszatérő német vadászvendégünk, aki nem is akart szerződést írni a 90 ezer eurós vadászatáról, mondván "De hát kezet fogtunk rá"...... na valahogyan idáig kellene eljutnunk.
 Wave
Naplózva

Vadász vagyok...így egyszerűen.
U.Péter
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3461



« Új üzenet #1522 Dátum: 2012. December 31. - 17:46:37 »

Ma, közvetlenül ebéd után tettem egy próbát az árkokkal. Néhány napja fagy van, gondoltam, hogy a tavak beállhattak, hátha a patakokon lesznek récék?  Fejvakarás Na meg amúgy is jólesett a ragyogó napsütésben sétálni egyet. Egy barátom is elkísért, aki már rég volt velem vadászni.

Az első területen még nem volt valami nagy sikerünk. Sokáig semmi a Kaposon, aztán láttunk a nádban őzeket, egy távolról pofátlanul bennünket figyelő rókát, és Bella felkeltett két fácántyúkot. A három szem réce kicsit odébb volt, mint ahol számítottam, így lőtávolon kívül elhúztak.

Átmentünk a második helyszínre, ahol már jó volt a taktika, előttem kelt egy kis csapat, és a leghátsó gácsér szépen visszaesett a patak szélébe. Még újra sem töltöttem, magányos tojó rebbent fel, ő a túlparton ért földet, Bella már inalt is érte. Miközben a kutya munkáját figyeltük, a nádból újabb tojó kelt, ezúttal az ellenkező irányba. Ezt csúnyán hibáztam, duplára!  Rííí
Miután Bella meghozta mindkét récét, még mentünk egy kicsit a patakparton, hogy hátha..., de természetesen már nem mozdult semmi. Tehát irány a harmadik árok!

A leeresztett halastó mellett kanyargó árok egyik felén (ahol nem szabad vadászni) már a kocsiból sok récét láttunk, sejtettem, hogy a túloldalon is lesznek... A tómeder fagyott iszapján lopakodtunk előre, volt egy szakasz, amit óvatosságból nem mertem megtávcsövezni, de ezt láttam, hogy előtte-utána nincs a vízen réce. Tehát maradt egy 40 méteres rész, amit közrefogtunk. Én előrementem, és intésemre társam  fellépett a töltésre. Egy pár kelt, elengedtem őket magam előtt, majd a gácsért meglőttem. Aztán gyorsan töltöttem a kilőtt csövet, számítva további récékre, de nem volt több.  Ördög  Így úszta meg a tojó, igazából nem is bántam.
Tovább osontunk, a kanyarnál én is felnéztem a töltésre, itt sem volt semmi, hát akkor csak tovább, előre!
20-at sem léphettünk, amikor mellettem ballagó kutyám hirtelen fokozott érdeklődést kezdett mutatni a tó külső szélében, a part alatt álló keskeny gyékényes iránt. Amikor pedig se lát, se hall tempóban (már amekkora sebesség kitelik tőle így a 11. éve küszöbén) be is fúrta magát közéjük, biztosan tudtam, hogy itt valami komolyabb dolog készül!
Én is szaporán előresiettem pár lépést és már ugrott is ki a nagy vörös róka a gyékényesből!
Egy pillanatnyi időm lett volna mintegy 10-12 méterről meglőni, de ezt elbambultam, illetve a biztosabb helyzetre vártam, így aztán azonnal eltakarta az ott heverő vastag fatörzs...  Woest Rííí Fej a falba

Két-három másodperc alatt aztán kikerült a takarásból, de, ahogy közben számítottam is, már vagy 30 méterre volt, félfarral futott és pillanatokon belül elérte volna a következő nádcsomót. Egyetlen lehetőség maradt, bízni a 10-es RC-t gorombán összehordó felső csőben, és ez be is jött. Hatalmas bukfenc követte a lövést, és a többször is átforduló róka még meg sem állapodott, amikor már kapta a másik csövet is.
Elmenni már nem tudott, de a gyorsan leadott újabb két lövésnek nem nagyon látszott hatása, míg aztán eszembe nem jutott végre, hogy az öv szélén van pár 8-as is, épp ilyen esetekre... És ez már azonnal elég volt.
Szép nagy, élénkvörös kanrókát sikerült zsákmányolni, örömömnél azt hiszem, csak Belláé volt nagyobb, amikor megtalálta...  Ördög Ördög Ördög Volt ám olyan rázás, ropogtatás percekig, hogy csak úgy kopogott a rudi a fagyott talajon!  Ördög

Mi közben társammal takarásba húzódtunk, mert a távolban a nagy háborúra felkelt vagy 40-50 réce, és várható volt, hogy esetleg "kapunk" belőlük. Mikor Bella nagysokára abbahagyta a róka gyimálását, jöttek is a récék, még 6 lövést sikerült leadnom.
Először csúnyán hibáztam, majd egy alacsonyan érkező párt ledupláztam, végül egy távoli gácsért megporoltam csak, de sajnos elment.

Ezzel aztán be is fejeztük, nem erőltettük tovább. Így is messze a várakozáson felül adott ez a szilveszteri délután...


« Utoljára szerkesztve: 2012. December 31. - 18:10:41 írta Pyrus » Naplózva

"Az olvasás súlyosan károsíthatja a tudatlanságot!"
godena
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1519



« Új üzenet #1523 Dátum: 2012. December 31. - 18:17:53 »

Péter! Le a kalappal!  Igen
Gratulálok!
 Emelem
Naplózva

"A VADÁSZAT számomra egy életre szóló ösztönös elhivatottság.
Alázatos szolgálata erdőnek, vadnak egyaránt" - Bornemisza Péter
CID
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3274



« Új üzenet #1524 Dátum: 2012. December 31. - 19:59:07 »

Péter!  Meglepődött   Piál Igen Emelem
Bammeg sárga vagyok, mint....  Ördög
Naplózva
J.vadász
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2891


« Új üzenet #1525 Dátum: 2012. December 31. - 20:11:50 »

Péter!
Gratulálok Neked is, meg Bellának is! Emelem
Szép évbúcsúztató egy ilyen sikeres vadászat! Igen
Üdv: J. vadász Emelem
Naplózva

" ...A megbízható embert még az ellensége is tiszteli...A többi szemét, amit elfúj a szél... " (Wass Albert)
Marksman
Aladdin
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 4220



« Új üzenet #1526 Dátum: 2012. December 31. - 22:36:51 »

Peti, szépen búcsúztattad az óévet Mosolyog  Igen Emelem Táncol
Naplózva

"és hosszan kígyózó libasorban - útra kél a szafári"
Balkóbátya
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 11250


Lábonlőtt Akác törzsfőnök


« Új üzenet #1527 Dátum: 2012. December 31. - 23:43:50 »

Ez igen!
Naplózva

„ Ha el tudnánk adni a tapasztalatainkat annyiért, amennyibe nekünk kerültek: milliomosok lennénk. ”

Abigail Van Buren
pnorbi
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1948

Majdnem vadász


« Új üzenet #1528 Dátum: 2013. Január 01. - 03:07:51 »

Peti! Gratulálok! Igen Emelem
Naplózva

Rohantok széles országútakon.
Én a hegyek ösvényeit szerettem.
Szépségek mellett futtok el vakon,
de ormok fényesedtek meg felettem.

                                 Áprily Lajos
U.Péter
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3461



« Új üzenet #1529 Dátum: 2013. Január 01. - 17:52:45 »

Köszönöm!  Emelem
Szerencsém volt, mert a lehetőségeket nagyjából ki tudtam használni. Piál
Naplózva

"Az olvasás súlyosan károsíthatja a tudatlanságot!"
Oldalak: 1 ... 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 [102] 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 ... 172   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: