Oldalak: 1 ... 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 [563] 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 ... 933   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Szarvasbika  (Megtekintve 1925982 alkalommal)
Silvestris
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 734



« Új üzenet #8430 Dátum: 2013. Január 16. - 18:20:07 »

Börzsöny , - Nagyoroszi , - Makkos !  Vörösbor
Vörösbor   Emelem

Ez a bika úgy néz ki, mintha megcsúszott volna valamilyen hegyoldalban (esetleg verekedés közben), aztán jó nagyot esett/zuhant.

Én nagyon kiváncsi vagyok az elejtésének a történetére, szívesen olvasnék róla.

 Emelem
Naplózva

Erdő az én templomom...
Silvestris
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 734



« Új üzenet #8431 Dátum: 2013. Január 16. - 19:00:45 »

A "kedvencedet" már az első alkalommal annak ellenére,hogy nem dámosan ívelt az alsó szár,én a rokonai közé a megfelelő mappába tettem a képet.
.
.
Én is lövettem egy ilyen bikát,mert a német vendégem nagyon meg akarta lőni.Kikaptam érte,hogy ez mekkora fizetési súly veszteség,mert mechanikai sérült és jövőre majdnem a dupláját fizette volna.

Egy-egy bikát meg lehet nézni ebből a mappából?

A félszárú bikával kapcsolatban nem értem a volt főnököt. Először is egy lőhető bikával állunk szemben (vadászat közben, távcsővel legtöbbször nincs arra se lehetőség, se idő, hogy megállapítsa az ember, hogy az agancstő sérült -e? Más lenne a helyzet egy kimagasló bikával kapcsolatban, ahol esetleg ág van letörve, vagy magasabban van letörve a szár, és a kész agancs sérült. Az általam bemutatott bikánál szerintem az agancsszár még barkában sérülhetett igen korán, amikor még javában fejlődésben volt a szemág, így az több tápanyagot kapott, és jobban megnőtt.  Vállat von
Ennél a bikánál a hosszú nagy, másiktól eltérő ág akár agancstősérülésre is utalhat.

Ha a vendég meg szeretne lőni egy ilyen bikát, ami mondjuk megjelent egy nyiladékon, én is biztosan meglövetném!

A kedvenc bikámmal kapcsolatban. Azért ez a típus tud ám ennél még többet is, szárhosszban, körméretekben és súlyban is.

Nem egy zalai ágas-bogas, de azért életbikámnak elfogadnám... :Mosolyog

Különben egy ilyen (félszárú, nagy szemágú) bőgő bikához voltam legközelebb bőgésben életemben. Egy nyiladék szélébe ültem be bőgés elején tájékozódni akkor régen. Hallottam messzebbről többször, hogy egy bika ezen a nyiladékon vált át esténként (aztán meg vissza). Jó látási viszonyok között meg is jelent a várt irányból pár (5-6) tarvad, majd a nyomukban bőgve a bika. Ugyan így nézett ki, annyiban különbözött csak, hogy a csonka oldalon a hosszú ág előre és kissé lefelé mutatott, nem állt ilyen szép ívesen. A szelem jó volt, arra figyeltem, ezért is történhetett, hogy a bika miután átlépett a nyiladékon, a túlsó oldalon, ahol én gubbasztottam szorítva a távcsövet, szépen a nyiladékkal párhuzamosan sétálva bejött egészen mögém. Pár méterről néztem a szemébe, ott ordított mögöttem. Felejthetetlen élmény volt.
Párszor mentem rá később vendéggel, jó pár nap múlva. Addigra visszont már másfelé járt. Senki se látta többé...
Ígyhát én megúsztam a főnöki leb.szást!  Ördög

 Emelem
Naplózva

Erdő az én templomom...
svferi
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1265



« Új üzenet #8432 Dátum: 2013. Január 16. - 19:58:35 »

A koráról lehet tudni valamit?

8 évesre bírálták.
Naplózva

" Nemcsak a jó pap, de a jó vadász is holtig tanul..."
dnt
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 116


« Új üzenet #8433 Dátum: 2013. Január 16. - 21:19:09 »

Találtam egy képet én is. 2004-ben ejtette egy belga vendégvadász hosszas rábeszélés után. 8,2 kg volt a trófeasúly.

Naplózva
elaccc
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2817



« Új üzenet #8434 Dátum: 2013. Január 17. - 09:15:22 »



Ha megnézed Wildheger a két legnagyobb bikát, melyek egymás mellett vannak (ha minden igaz az első képen a hosszú sorozatból, bal oldali egy lombár bika), a jobb oldali pár deka híján 10 kiló. Ennek a bikának meg van a tavaly elhullajtott mindkét agancsszára...melyek 10 kilót nyomtak...Jó két kilót hanyatlott egy év alatt. Korát 13 évre határozta meg a bizottság.



Üdv.  Emelem

A 2 számú bikáról van szó?



Mert ha igen, érdekelne, hogy a bekarikázott ágvégek a hullott agancson is így néztek ki? Vagy hosszabbak, épek voltak? Láttad a hullott agancsait?



Naplózva

" There is good out there "
elaccc
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2817



« Új üzenet #8435 Dátum: 2013. Január 17. - 13:00:41 »

Elaccc, hidd el a kb. 30 év alatt volt idő és lehetőség szinte mindent kipróbálni (jó volt, amíg működött a hűtőház). Ismétlem, a középkorú és idős bikák kivételével szép számmal tudtunk itt tartani mindent, ezért többünknek az a véleménye, hogy nem táplálkozási, "zavartsági", "pihenési" okokat kell keresni, hanem valami mást. Hogy mit? Na ez a jó kérdés. Mi az, ami esetleg itt nincs, de a nem fiatal bikának az kell? Talán a tarvadtól való nyugalom?

Nem tudom magamban tartani ezt a dolgot ezért leírom... (ha nem ide, akkor hová Vállat von) egyszer volt, régen volt, de igaz volt...

Nem utalok semmire vagy senkire Pati, ez csak egy tapasztalat amit most leírok, a történetről mindenki gondoljon amit akar...

Van egy erdőrész egy hegyoldal, aminek a szélén egy tanya működött régen, már lassan összeomlik az egész épület, vagy 10 éve nincs gazdája, vagyis már nem az az illető a gazdája, aki évtizedekig ott legeltette a marháit, juhait, illetve orvvadászgatott. 
Ez a "gazda" nem volt vadász de a tanyájával szembeni hegyoldalon "vadászgatott"!  Türelmetlenül
Miből tudtam meg?

Gyermek koromban keveset jártam arra, de mikor komolyabban elkezdtem agancsozgatni, a bika nyomok arra a részre vezettek. Pár évig találtam is azon a környéken agancsokat. Később minden évben visszamentem a hegyoldalra de agancsot csak nem találtam, a bikák elkerülték azt a kb 1-2 hektáros hegyoldalt. Nem tudtam mire vélni a dolgot, de én mégis végigjártam a hegyoldalt agancs után kutatva, reménykedve... Az egyik évben nem agancsokat találtam, hanem egy hatalmas gödröt fedeztem fel a hegy oldalában lévő lapos területen. (A hollók minden évben jól érezték magukat azokon a részeken.) Szóval a gödörből a vaddisznó félig kihúzott egy szarvas "bundát". Aztán ahogyan vizsgálódtam, még három hatalmas gödröt találtam amiben szintén lenyúzott szarvas bőr, meg lábszárcsontok voltak elásva. A gazda közben elköltözött onnan, később az enyészeté lett a tanya, de a szarvasok azóta is nagyívben kikerülik azt a hegyoldalt!

http://www.budafok-teteny.hu/hirek/761

Azóta 15-20 év telt el, de a szarvasbika nem megy a hegy oldalára, de mégcsak át sem vált ott. Pedig előtte szeretett csemegézni a dús aljnövényzetből, kutyafás, vörösgyűrűs, sarjadékos rész...
A fiatalabb bikák talán nem is érzékenyek annyira, de az öregebb bikák, meg az erős középkorúak, már meggondolják, hogy hol alakítsák ki a váltóútjukat, vagy pihenőhelyüket...

Nem tudom jó a példa amit írok, de az mára már köztudott, hogy  az elefántok is, emberi füllel nem hallható mély (infra) hangokkal kommunikálnak párzáskor, de ezt sem régóta fedezték fel.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Afrikai_elef%C3%A1nt

Aztán a szüleimnél a fészer alatt kiraktam egérfogót és az első 5 egeret meg is fogtam, viszont később egyetlen egér sem ment az egérfogóba, nagy ívben kerülték. A vizeletet, vagy különböző illatanyagot hátrahagyják és figyelmeztetik társaikat, hogy veszélyes hely...

Aztán, hogy ezek a dolgok hogyan működnek a szarvasnál, vaddisznónál, vagy a többi vadfajunknál nem tudni, de szerintem az evolúció, a fennmaradás, szaporodás érdekében megköveteli a változást, fejlődést, alkalmazkodást szerintem....  Fejvakarás Ezért írtam múltkor, hogy tudok több olyan szórót, ahol csak mohó vadászat folyt, és évek óta kerüli a vad!



Naplózva

" There is good out there "
elaccc
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2817



« Új üzenet #8436 Dátum: 2013. Január 17. - 13:04:53 »


Később minden évben visszamentem a hegyoldalra de agancsot csak nem találtam, a bikák elkerülték azt a kb 1-2 hektáros hegyoldalt.


10-20 hektárt akartam írni...  Vigyorog Emelem
Naplózva

" There is good out there "
muflonka
Levél
**
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 10


« Új üzenet #8437 Dátum: 2013. Január 17. - 14:12:59 »

Szia elaccc!!!Irtam neked a hullajtottba!!  Wave
Naplózva
Silvestris
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 734



« Új üzenet #8438 Dátum: 2013. Január 18. - 16:41:01 »

A 2 számú bikáról van szó?Mert ha igen, érdekelne, hogy a bekarikázott ágvégek a hullott agancson is így néztek ki? Vagy hosszabbak, épek voltak? Láttad a hullott agancsait?

Üdv Elaccc!

Igen. Sajnos az előző évi hullajtott agancsait nem láttam.  Emelem
Naplózva

Erdő az én templomom...
elaccc
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2817



« Új üzenet #8439 Dátum: 2013. Január 18. - 18:10:05 »

Üdv Elaccc!

Igen. Sajnos az előző évi hullajtott agancsait nem láttam.  Emelem


Üdv.  Emelem

Ha már itt tettem fel a kérdést, akkor inkább itt válaszolok, hátha kitud valaki segíteni, tapasztalt valamit ezzel kapcsolatban...

Azért kérdezem, mert esett egy hegyvidéki bika, aminél a harántporc teljesen eltünt, elcsontosodott, homlokvarrat eltűnt, kopottak a  fogai, és amikor én először megláttam az agancsait egyből az az érzésem volt, hogy ez az ágvég lespórolás visszarakás. A vadőr barátom azt mondta rá ez egy 7-8 éves bika, mert vékony a rózsatő és az agancs, és tuti mechanikai sérülés az ágvég... Én nem értettem egyet vele, és most is azt gondolom visszarakás jelei. Az agancs gyöngyözöttsége, a többi ág tűhegyes végei is öregkorra utaltak... Kerítés durvább elváltozásokat okoz szerintem. Amit mutatok két koronaágban látható ez az elhagyott ágvég és ha mechanikai sérülés lenne, szerintem az összes koronaág végét levitte volna a kerítés drót, vagy hurok, így nem sérülhet... Amit Te mutatsz trófea, az egyértelműen visszarakott, ha 2 kilogrammal könnyebb az előző évi felrakástól és akkor ez egy bizonyíték is lehet az ilyen "típusú" visszarakásra... Persze mindez csak találgatás, de ha van valakinek tapasztalata, az megerősíthet vagy cáfolhat...  Emelem





Naplózva

" There is good out there "
Silvestris
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 734



« Új üzenet #8440 Dátum: 2013. Január 18. - 18:28:57 »

Érdekes, amit írsz Elacc!

Láttam pár ilyen bikát, mindig mechanikai sérülésnek gondoltuk, mert elejtése kertben, vagy erdősítésvédő kerítések útvesztőiben történt.

Teszek majd fel egy fotót holnap egy másik ilyen bikáról...az se mai gyerek....9 kiló körülire becsélték sokan, 7,5 lett...hanyatló bika...
Naplózva

Erdő az én templomom...
Silvestris
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 734



« Új üzenet #8441 Dátum: 2013. Január 18. - 18:32:16 »

Még annyi, hogy ezek után figyelni fogok erre én is... hogy vajon az ilyen jegyekkel rendelkező bikák milyen korúak és mit mutatnak kulmináció terén.
Mert ha fiatal és középkorú bikáknál is jelentkezik ez, akkor ugye téves a felvetés.
Naplózva

Erdő az én templomom...
elaccc
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2817



« Új üzenet #8442 Dátum: 2013. Január 18. - 18:43:43 »

Még annyi, hogy ezek után figyelni fogok erre én is... hogy vajon az ilyen jegyekkel rendelkező bikák milyen korúak és mit mutatnak kulmináció terén.
Mert ha fiatal és középkorú bikáknál is jelentkezik ez, akkor ugye téves a felvetés.

Persze egy kerítés drót is okozhat hasonló sérülést egy barkáson főleg alsó ágaknál, (((bár mikorra már teljesen kifejlődik a korona is, eléggé kemény már az egész agancs, inkább csak "lézerkard" vághat ilyen sebészi módon a koronából Ördög Vállat von))) de amit én mutatok azon eléggé valószínűtlenül hiányzik a két korona ágvég. Szóval szerintem visszarakási típus lehet. Főképpen amit Te tettél fel, ami 2 kilót hanyatlott az összes ágvég rendellenesnek látszik, mintha már visszafejlődne a korona is...  Fejvakarás Vállat von
Naplózva

" There is good out there "
dama
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2661


« Új üzenet #8443 Dátum: 2013. Január 18. - 18:53:09 »

http://www.funpic.hu/hu/kategoriak/allat-sag-ok/43454_meglepetes?mode=latest&position=114
Naplózva

Az áram alatt lévő alkatrész ugyan úgy néz ki mint ami nincs áram alatt,
csak más a fogása!
dama
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2661


« Új üzenet #8444 Dátum: 2013. Január 20. - 08:47:43 »

http://vadaszfilmek.blogspot.hu/2012/09/szarvasboges-panoramaval.html
Naplózva

Az áram alatt lévő alkatrész ugyan úgy néz ki mint ami nincs áram alatt,
csak más a fogása!
Oldalak: 1 ... 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 [563] 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 ... 933   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: