Oldalak: 1 ... 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 [48] 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 ... 74   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: A mezei nyúl és "kistestvére": a kinigli  (Megtekintve 540899 alkalommal)
RWS
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1124



« Új üzenet #705 Dátum: 2012. December 07. - 11:06:13 »

Gratulálok Nektek! Igen Emelem
Naplózva
Fomec
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1029


« Új üzenet #706 Dátum: 2012. December 07. - 12:38:10 »

Na jó, kiolvastunk pár könyvet előtte.
Gratulálok az újdonsült üregi vadászoknak!
Azaz állandó tudásszomj!  Ördög
Naplózva
Sam6
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1732



WWW
« Új üzenet #707 Dátum: 2012. December 07. - 14:39:31 »

    Új privát üzenete érkezett… fogadott kedden reggel az ismerős felírat itt a gép előtt, kinyitom, ennyi áll benne: „Nincs kedved pénteken üregizni?”
Pár levélváltás után átszerveztem a pénteket, bár mikor megtudtam mikorra kell odaérnem, hát igencsak vakarni kezdtem a kobakom…  Fejvakarás De mivel izgatott ezeknek a szőrmókoknak az elejtése, így eltökélt voltam. Gyors alvást követően, hajnal 2-kor ébredés, megszokott rituálék, pakolás, indulás, majd cca 10 perc után a szokásos hiányérzet, majd jön a felismerés…  se bakancs, se csizma. Egy jóképű sportcipő vigyorog a lábamon, ami igencsak kevés lesz, mivel esőt is mond, az a fránya meteorológia. Nem vagyok babonás (hittem ezt akkor) és elindultam vissza. Csizma be, újratervezés és irány a 3 órás autóút. Nem telt eseménytelenül, hisz hajszál híján most nem kopogtatom ezeket a sorokat, de valahol ott fent van egy őrangyalom és nagyon, de nagyon vigyáz rám. Hajnal fél öt lehetett, mikor kifordulván egy nagyívű kanyarból, előttem 80-ra, vízszintesen egymás mellett 4 lámpa világít a szemembe. Gyors felismerés után satufék, felenged, manőver a padkára, másodperc tört része alatt vagy 70-el suhan el mellettem egy kamion és az őt előző mikrobusz. Meg tudom fogni a kocsit, laza vissza mozdulat és mintha semmi sem történt volna, újra a megszokott tempóban koptatom a kilométereket. Megérkezés, gyors reggeli, még épp világosodni készül, már megyünk is a területre.

   Nem volt szerencsém még ezekhez a finombundájú, gyorsléptű üreglakókhoz. Nem igazán ismertem a viselkedésüket, szokásaikat, de ez a nap végére gyökeresen megváltozott. Bizakodtam benne, hogy sikerül elejtenem egyet, s bővül az avatópálcák száma, s ezzel a bizakodással indultunk neki a bokrosoknak, a lyukakkal teletűzdelt domboldalaknak. Pocok tanakodásának voltam fültanúja, melynek végén arra jutott, nem hoz aggatékot, nehogy elzavarja a szerencséjét. Hát mit ne mondjak, igen erősen beleült a hülyebogár a fülembe, mikor pár lyukas lövésemet követően, két lövés, majd egy szerény „dublét lőttem” hangzik el felőle. Látok pár nyulat a bokrok alatt, de a villámlábú kis szőrgombócok nem időznek sokat, a mezei nyúlhoz szokott alföldi szemem előtt és hiába várom, hogy kilépjen a takarásból, követem a puskával, ahogy tanulta az ember fia, de erre itt nincs idő. Annyi a lyuk és olyan fürgék, hogy kezdenek kétségeim adódni a felől, hogy én innen kinigli vadászként térek haza. Robi is meglövi az elsőt, már csak mi ballagunk Voldival, bízva Diana kegyeiben.
   Megmászatnak velem olyan meredek domboldalt, hogy ihaj, bújunk bokrok alatt, szemünk majd kigúvad, hogy hamarabb vegyük észre ezeket a kis szürke földönkívüli lényeket, mikor aztán Voldi mellettem lövés után örömujjongásba kezd. (Mondanom sem kell, menet közben levette az aggatékot.) Kezd kicsit frusztrálni az eredménytelenség, olyan szerencsétlen szituációkban jönnek ezek a kis szürke hobbitok, hogy vagy nem tudok lőni a bokrok takarása miatt, vagy mikor lőnék, már a lyukban van, ha meg lövök, akkor tuti már a bokor fogja fel a sörétrajt.  Vállat von Woest

Eltelik a délelőtt, bemegyünk szusszanni kicsit, majd másfél óra múlva, már újra a lyukakkal teletűzdelt domboldalakat faggatjuk. Indulás előtt könnyítek a felszerelésemen, aggaték le, egy pulcsi le. Mindenki azon van, hogy összejöjjön végre nekem is egy nyúlbukfenc, egyedül a nyulak nem tudják, hogy ennek így kell történnie. Robi is lő még egyet, majd még egyet.  Aztán szépen szemből ránk repül egy csapat gerle, persze hogy azt nem hibázom el. Egy bokros közepén lévő, alig két méter széles nyiladékra tuszkol maga elé Pocok, hátha végre ráakadok a rám váró lyukinyúlra. Jobbról mozgás előttem, kiugrik egy a nyiladék szélére, megtorpan, majd beléhasít a felismerés és fordul is sarkon, odadobok egy lövést, de nem látom felbukni. Mindenki kérdezi megvan-e? Nem tudok igennel felelni, csak bízva az eredményben, közelítek a bokorcsoporthoz, ahol láttam eltűnni.  Arcomra széles mosoly ül, mert ott van, ott fekszik az első kiniglim, igaz hogy ilyen kicsit ma még talán nem is láttam, igaz hogy már vagy 10 km-t sétáltam érte, de ez az „ovisnyúl” az enyém! Zoli válláról nagy kő esik le, hisz senki nem megy már haza avatatlanul. (ebben az aggatékos dologban csak lehet valami). Egy szajkót sikerül még jó messziről  leszólítanom, de szárnyazott lesz és mire odaérek, addig eléri a gazost és megbújik, nem sikerül felvennem. Sokkal könnyedebb így a séta az újabb bokorsorok között. Voldi hangjától és daliás termetétől fejvesztve menekülő üregi cimborát, szinte csővégről sikerül elcsípnem. Majd az utolsó fasorban a Pocok által felgyorsított kis szürke villámléptű, villogó fenekűvel zárom a sort.

Terítékkészítés, majd avatás, közben a nap is alábukik, s arcunkon mosoly jelzi, hogy egy szép, élményekkel teli vadásznap van mögöttünk.

Köszönöm!
 Emelem   Nyúl Fácánvadász
Naplózva

"A vadászat számomra egy életre szóló ösztönös elhivatottság"
zoli0627
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 77



« Új üzenet #708 Dátum: 2012. December 07. - 15:12:27 »

Szeretnék nektek még egyszer gratulálni örülök, hogy itt voltatok és vadászhattunk egy jót. Annyira bele jöttem az avatásba, hogy tegnap is avattam két embert természetesen üregi nyúlra. Minden nap el tudnám viselni. Ördög Emelem
Üdv Zoli!
Naplózva
mr.Hucul
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1101


« Új üzenet #709 Dátum: 2012. December 07. - 15:52:05 »

  Jaj urak, urak!
 Olyan aranyosan írtok ezekről a pattogó pemzlifarkúakról, hogy biz Isten nagy kedven lenne belekóstolni. Kár, hogy felém nem honosak, no de van nekem egy dömsödi jóbarátom akitől majd megpróbálom kiszemtelenkedni a lehetőséget. Még abba is belemegyek, hogy egy szál selyembugyogó legyen rajtam (noha az Efendivel nem állok rokonságban) avatáskor, ha egyszer végre sikerül szóba állni egy ilyen kis üreglakóval.
Naplózva
serg
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 384



« Új üzenet #710 Dátum: 2012. December 07. - 16:08:52 »

Üdvözlöm a csapatot!
 Emelem Gratulálok a lapinyulakhoz...
Naplózva
chris
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 873



« Új üzenet #711 Dátum: 2012. December 07. - 18:06:45 »

Gratulálok a csapatnak Emelem Örülök hogy részetek volt egy jó üregizésben  Nyúl.
Naplózva

Üdv Chris
dama
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2658


« Új üzenet #712 Dátum: 2012. December 07. - 18:18:33 »

Ej de vékonyak azok a pálcák... Fejvakarás
Egy nappal előbb kellett volna megejteni ezt az ügyet...
 Emelem

Ej ha mindíg az a verekedés Woest Elver
De szó se róla vékonyak a pálcikák! Ördög Emelem
Naplózva

Az áram alatt lévő alkatrész ugyan úgy néz ki mint ami nincs áram alatt,
csak más a fogása!
Voldi
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9514


Piros betűs nagyokos...


« Új üzenet #713 Dátum: 2012. December 07. - 18:20:49 »

Ej ha mindíg az a verekedés Woest Elver
De szó se róla vékonyak a pálcikák! Ördög Emelem

Nem keveritek össze az avatást a lapátnyél faragással?
Naplózva

-Voldi, ritka rusnya vagy alsógatyában...
-Levegyem?

-"Ha mindenki úgy tesz, ahogy tenni köll, akkor minden úgy lösz, ahogy lenni köll!"
dama
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2658


« Új üzenet #714 Dátum: 2012. December 07. - 18:24:37 »

ÁÁÁÁÁÁÁ de, hogy Kacsint Nyihi Emelem
Naplózva

Az áram alatt lévő alkatrész ugyan úgy néz ki mint ami nincs áram alatt,
csak más a fogása!
S.Peti
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 6027



« Új üzenet #715 Dátum: 2012. December 07. - 18:58:20 »

 Igen Emelem Piál


 S.Peti
Naplózva

...forrókezű fiatal vadásztárs...
toim9506
Rügy
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 8


« Új üzenet #716 Dátum: 2012. December 08. - 11:58:05 »

Tisztelt Fórumozók

Szeretném a véleményeteket kérni egy készülő előadásomhoz, hogy ti milyen módszerekkel állítanátok vissza az 1960-as évekbeli mezei nyúl állomány létszámát? Kérek mindenkit akinek van elképzelése írja le ide vagy üzenetben esetleg e-mailben (tomi9506@freemail.hu) a gondolatait.

Előre is köszönöm a segítséget üdvözlettel: F. Tamás.  Emelem
Naplózva
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14839



« Új üzenet #717 Dátum: 2012. December 08. - 13:50:19 »

Szervusz Toim9506! Emelem

Ha ezt bármelyikünk is tudná, talán nem itt fórumozna, hanem költené a millióit a déli tengerek partján! Röhög
Talán négy éve volt egy konferencia Szolnokon amelyiknek a témája a mezei nyúl volt. Ott hangzott el - szakemberek szájából - hogy harminc éven belül ez a faj is bekerül a "piros könyvbe"!

Ugyan itt beszéltek arról, hogy -ha jól emlékszem - több mint 3 000 000 kóbor kutya, ennek többszöröse a kóbor macska a területeken. Ehhez tedd hozzá a terjedőben lévő sakált, és az esztelen módon védett ragadozó madarakat, és már nem is kell nagyon gondolkodni azon, hogy hol a nyúl a területekről.
Más:  A négyteljesítményű, gyors mezőgazdasági gépek elől a vad nem tud elmenekülni. Amíg az MTZ mögött volt három eke, elől a vadriasztó lánc, addig volt esélye. Most a traktorok gyorsak, a vad meglapul mellette, és az oldalt húzott eke sokszor beszántja őket. Ezt Szalkszentmártonban bemutatták vagy húsz éve a vadászati vezetőknek!!!
Megint más: A nyúlnak is szüksége van folyadékra, amit a hajnali és esti harmatból fogyasztott. Egyre gyakoribbak azok az évek amikor egyáltalán nincs harmat! tehát kiszárad, szomjan pusztul. Fejvakarás
És akkor még itt van az un barna rothadás (vagy mi a bánat) a szúnyog, a kullancs által okozott betegségek, ami nagy számban viszi el a nyulakat, mesterségesen tenyészteni pedig nem nagyon lehet!

Hát ennyit a létszámnövelésről!

Vadászüdvözlettel: Attila
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
toim9506
Rügy
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 8


« Új üzenet #718 Dátum: 2012. December 08. - 15:59:07 »

Tisztelt  Erdojaro (Molnár Attila)

Köszönöm szépen a válasz nagyon hasznos volt számomra ezekre a tényekre nem is gondoltam. Ezeket az információkat ha nem bánja felhasználom.

Üdvözlettel: F. Tamás  Emelem
Naplózva
mr.Hucul
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1101


« Új üzenet #719 Dátum: 2012. December 08. - 16:02:29 »

 Erdőjáró!
  Veled csak egyetérteni lehet!!!!!
« Utoljára szerkesztve: 2012. December 08. - 16:06:06 írta Erdojaro (Molnár Attila) » Naplózva
Oldalak: 1 ... 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 [48] 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 ... 74   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: