Oldalak: 1 ... 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 [29] 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: A borz és vadászata  (Megtekintve 184467 alkalommal)
pbence93
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 562



WWW
« Új üzenet #420 Dátum: 2011. November 25. - 18:19:16 »

Sziasztok!

Látom páran kóstoltátok már a borzot.
Receptet, ötletet tudtok mondani? Mihez hasonlít az íze? Én is tervezem, ha sikerül lőni megkóstolnám.

Bence  Emelem
Naplózva

optica2
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 318



« Új üzenet #421 Dátum: 2011. November 26. - 03:19:34 »

Sziasztok!

Látom páran kóstoltátok már a borzot.
Receptet, ötletet tudtok mondani? Mihez hasonlít az íze? Én is tervezem, ha sikerül lőni megkóstolnám.

Bence  Emelem

Udv!

A megnyúzott borz combját egy napig hideg vízben áztatjuk . A combot tepsibe tesszük, sóval, borssal, csomborral bedörzsöljük és a lestyánlevelével betakarjuk. Középmeleg sütõben kb. 1,5 óráig sütjük.
Az olívaolajat fölmelegítjük, és a megpucolt fokhagymagerezdeket (egészben) tíz perc alatt készre sütjük. Vörös borral felöntve pár percig még pároljuk. Jó étvágyat!
Naplózva
optica2
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 318



« Új üzenet #422 Dátum: 2011. November 26. - 03:27:48 »


Hozzávalók:
Borzderék (gerinc)1 db
Só 0,5 dkg
Szurokfû 0,02 dkg

Bazsalikom0,02 dkg
Borókaág1 csokor
Úrgomba 2 kg
Fejes káposzta1 fej
Aszaltszilva    50 dkg








   
A megnyúzott, megtisztított borzderekat sózzuk, bazsalikommal és borókaágakkal jól bedörzsöljük és egy fél napig pihentetjük. Ezután tepsibe téve a káposztalevelekkel jól betakarjuk és kb. 160 fokos sütõben lassan készre sütjük. Zsiradékot nem használunk hozzá csak a borz háját. Mielõtt még kész lenne, a megmosott és megtisztított gombát az aszaltszilvával együtt mellé tesszük, de ekkor már a káposztaleveleket kiszedjük a tepsibõl. Tökmagolajos savanyú káposztával ajánlom.
BÁTORSÁG és jó étvágyat.
Naplózva
pbence93
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 562



WWW
« Új üzenet #423 Dátum: 2011. November 26. - 17:50:12 »

Köszi szépen, ha lesz borz mindenképp megpróbálom.
Esetleg vannak még hasonló receptjeid?
Bence  Emelem
Naplózva

optica2
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 318



« Új üzenet #424 Dátum: 2011. November 26. - 21:56:50 »

Köszi szépen, ha lesz borz mindenképp megpróbálom.
Esetleg vannak még hasonló receptjeid?
Bence  Emelem

Borzrol?
Naplózva
pbence93
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 562



WWW
« Új üzenet #425 Dátum: 2011. November 27. - 10:24:58 »

Igen főként borzra gondoltam, de érdekelne mindenféle vad recept.
Anyukám most tanul bele a vad sütés-főzés tudományába, szóval neki se árt egy kis segítség

 Emelem Bence
Naplózva

optica2
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 318



« Új üzenet #426 Dátum: 2011. November 27. - 16:15:02 »

Igen főként borzra gondoltam, de érdekelne mindenféle vad recept.
Anyukám most tanul bele a vad sütés-főzés tudományába, szóval neki se árt egy kis segítség

 Emelem Bence

A receptek rovatban talalsz boven. De ha konkretan erdekel valamelyik vad receptje,szivesen teszek fel receptet,ha tudok.
Naplózva
vadász4444
Levél
**
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 13


« Új üzenet #427 Dátum: 2012. Március 11. - 15:14:14 »

Tisztelt Vadászok!

Már egyszer fordultam önökhöz kérdéssel, a borzkoponya kikészítésével kapcsolatban, de még van pár homályos rész. Nem tudom, hogy le szokták-e szedni főzés előtt a fejbőrt, illetve hogy a főzési időtartam a borz korától mennyire függ (annak idején 1.5 órát javasoltak) Válaszukat előre is köszönöm!   Üdvözlettel:  Vadász4444
Naplózva
pbence93
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 562



WWW
« Új üzenet #428 Dátum: 2012. Március 14. - 12:11:03 »

Tisztelt Vadászok!

Már egyszer fordultam önökhöz kérdéssel, a borzkoponya kikészítésével kapcsolatban, de még van pár homályos rész. Nem tudom, hogy le szokták-e szedni főzés előtt a fejbőrt, illetve hogy a főzési időtartam a borz korától mennyire függ (annak idején 1.5 órát javasoltak) Válaszukat előre is köszönöm!   Üdvözlettel:  Vadász4444

Borzot nem, viszont róka koponyát már főztem ki. Szívesen leírom, hogy én hogy csináltam, szerintem nagy különbség nincs a kettő között.
Először megnyúztam a fejet és ezt követően tettem csak bele a vízbe (most már utólag úgy gondolom, hogy a nagyobb húsdarabokat kicsit levághattam volnba, például a fej tetején, úgy szerintem előbb elkészült volna). Szabad tűzön főztem, így elég sokáig tartott a művelet. Néha kivettem, megvizsgálgattam, kicsit faragtam le a húsból, aztán mikor már a csontról is jól mállott le a főtt hús akkor kezdtem el tisztogatni (nem mertem tovább főzni nehogy szétessen, inkább többször visszaraktam, hogy újra felmelegedjen) a tisztítás aztán elég türelemjáték, én késsel, kefével csináltam, de állítólag a gőzborotva nagyon jó hozzá.
Remélem tudtam egy kicsit segíteni.

 Emelem Bence
Naplózva

Kama
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3606


« Új üzenet #429 Dátum: 2012. Március 14. - 13:02:23 »

állítólag a gőzborotva nagyon jó hozzá.

A hidegvizes magasnyomású mosó is elég.

(Ha megvárod, "mikor már a csontról is jól mállott le a főtt hús" állapoto, akkor már szét van főve. Előbb kell kivenni. Mikor az orr részről már le tudod kaparni a húsrészeket.)
Naplózva

"Hiszen ha csak úgy egyszerre agyon lehetne lőni mindent, venne-e puskát a kezébe valamirevaló ember?"
(Zsindely Ferenc)
galoscsabus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 6369


vadász


« Új üzenet #430 Dátum: 2012. Március 14. - 13:05:52 »

A hidegvizes magasnyomású mosó is elég.
Sőt, ahhoz még azt sem kell megvárni, hogy a hús könnyen legyen lefejthető a csontról, mert akkor a nagynyomású mosó úgy szétkapja a gyenge csontokat, mint a pi....nty Vigyorog
Naplózva

Vadász vagyok...így egyszerűen.
Silvestris
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 734



« Új üzenet #431 Dátum: 2012. Március 14. - 14:22:48 »

Öreg borz koponyáját nyugodtan lehet főzni, a fiatalnál kell jobban odafigyelni, de ez minden fajnál így van.

Én szeretem megnyúzni a fejet főzéskor, nagyvadnál is. Kicsit hideg vízben áztatni is célszerű. A rágóizmokból is jó levágni, amennyit lehet, hogy hamarabb puhuljon az a rész, ahol az inak tapadnak.
Ragadozóknál szoktam egy kicsit kb. 15-20%-os H2O2-os vízben főzni a kész megtisztított koponyát, nagyon szép fehér lesz tőle. De fiatal koponyánál itt nagyon oda kell figyelni.
Naplózva

Erdő az én templomom...
vadász4444
Levél
**
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 13


« Új üzenet #432 Dátum: 2012. Március 14. - 18:21:00 »

Köszönöm szépen az eddigi válaszokat!

  Akkor a fiatal borz koponyáját elég kb. 45-60 percig főzni, és inkább többször vegyem ki, ellenőrizem le.  Ha jól értettem.

                                                                                        Köszönettel:  vadász4444
Naplózva
Boar
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 16589



« Új üzenet #433 Dátum: 2012. Március 15. - 11:16:00 »



  Akkor a fiatal borz koponyáját elég kb. 45-60 percig főzni,

                                                                                     
De ne felejtsd el időben bezöldségelni mert kemény marad a krumpli... Ördög
Naplózva

Lassan lépked a fűben
a vak zenészek kara.
Mondjátok emberek,
ez már Európa?
Beregi Vadász
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 513



« Új üzenet #434 Dátum: 2012. április 05. - 18:26:30 »

Sziasztok!

Nem tudjátok véletlenül, hogy tavasszal vagy nyáron lőtt borz bőrét érdemes-e kikészíttetni? Tavaly nyáron kárelhárító vadászaton egy este alatt két hatalmas példányt is sikerült lőnöm. Úgy gondoltam, hogy nyár lévén biztos hullik a szőre, így nem foglalkoztam vele. Lehet hogy kár volt?
Naplózva

Csak azok véleményére adj, akikről tudod, hogy valóban szeretnek téged. S cserébe élj úgy, hogy ők látva azt boldogok legyenek.
Oldalak: 1 ... 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 [29] 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: