Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 [15] 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 ... 415   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: A róka és vadászata  (Megtekintve 725636 alkalommal)
Forend
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3728



« Új üzenet #210 Dátum: 2008. Augusztus 05. - 12:15:46 »

Gratulálok! Igen
Szegényeket lőjjétek, mert nagyon szenvedhetnek, na meg a fácánok és egyéb apróságok is tőlük.

Hát rendesen!!! Én is belegondoltam, csorikáim kikerülnek a kotorékból, vége a játéknak, legvágják felölük a rozsot, gabonát, átköltöznek megint, az étren is elég szegényes marad, és még a rüh is szenvedteti öket. Egészséges "vadászsággal" sajnálom őket, szar egy gyerekor, és ezek a télt nem élik túl az biztos...
Naplózva

Üdv End
U.Péter
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3461



« Új üzenet #211 Dátum: 2008. Augusztus 05. - 15:47:11 »

Gratulálok!

Nekem is van egy történetem péntekről:

Péntek délután néhány csepp körömlakkal beragasztottam az Izs első távcsőgyűrűjének talpcsavarját, aztán izgatottan készülődtem az esti vadászatra apámék területén. A fiatal hivatásossal először a lőtérre mentünk, ahol sikerült is belőni a puskát.
Utána a falun túli szőlőhegy szélében álltunk meg. A jelentések szerint a rókák elég sűrűn bejárnak, és dézsmálják a gyümölcsöt.
Előző este is látott kettőt a vadőr, de lövéshez nem jutott, viszont az erdőszélen elkapta a már sokat keresett, állandóan vadászó kóbor kutyát, aminek nagyon örült.
Szóval kisétáltunk egy tarlóra, és alapos terepszemlézés után a mellette, a szőlőheggyel párhuzamosan húzódó kukoricás szélén ültünk lesbe.
Jobbra-balra és a hátunk mögött a tarló, előttünk a kukorica, aminek a nyugati szélét végigláttam és mellette már tárcsázott, kopasz föld. Távolabb erdőfolt, a mögöttünk levő tarló túloldalán akácos. Ebből rögtön riasztott is egy őz, sajnos arra vitte a szagunkat a szél.
Halkan beszélgetve vártuk, hogy rókát láthassunk, mégis, a hangoskodó őz jelent meg legelőbb. Ezek szerint nem szelet kapott.
Középkorú, közepes agancsú, rövid ágakkal, talán nincs is meg mindegyik. Sajnos meghallja a fényképezőgép nyitását és méltatlankodva visszaugrik a fák közé. Még onnét is kiabál jó ideig.
Róka sehol. Pedig kezd szürkülni, igazán jöhetnének. Hatalmas területet belátok, semmi mozgás.
Végül Andris megunja, és elmegy, megnézi a kukorica keleti, szőlő felőli oldalát. Ott szintén van egy tarló.
Éppen azon gondolkozom, hogy meg kellett volna beszélnünk, hogy rámcsörög, ha lát valamit, amikor elkezd zizegni a telefonom.
- Itt a róka – suttogja, - de már észrevett engem. A szőlő felé van, kerülnöd kellene, hogy tudj lőni. Csak vigyázz, mert a púpon észrevesz.
Úgy döntök, inkább odaosonok hozzá, aztán kitaláljuk, mi legyen. Félúton találkozunk, javaslom, hozza a sörétesét, hátha ahhoz be tudom hívni. Udvariasan felajánlja, hogy én lőjek vele, de ezt nem fogadom el. Nekem a golyóst kell kipróbálni.
Valóban ott ül a kis süldő a szélső bokrok előtt, időnként felénk bámul, időnként vakarózik. Lehúzódunk, és cincogok, de persze nem jön, csak pár méterrel arrébb megy. Ott megint leül. Alig van 50-60 méterre. A terephajlat miatt legfeljebb csak a fejünket láthatja, azzal meg nem tud tisztába jönni.
Pár percig elszórakozunk vele, aztán rájövünk, hogy nincs mit tenni, egy félkörrel le kell mennem vele egyvonalba. Akkor jó lesz a háttér, lőhetek. Feltéve, ha olyan bolond, és megvárja.
Gyorsan megteszem azt a százegynéhány métert, és már látom is a kis vöröst, ahogy éppen engem bámul. Megcélozom, de vagy 80 méterről elég kicsi célt mutat. Szemben ül, és csak a feje, nyaktöve és szügyének felső része látszik a gazból. Még a célzóboton is mozog a kezem, önbizalmam gyakorlatilag nulla, ezt én innét most nem vállalom. A terep megengedi, hogy még közelebb menjek.
Pár lépés balra, és máris takarásban vagyok ismét. Közvetlenül a tarló szélében megyek előre, egy enyhe kanyar és némi gaz jótékonyan eltakar. Vagy 20-25 lépés után újra kilopakodom.
Innét már lőni lehet, és kell is, de mi van a róka mögött?
Jobban megnézem, hát egy szürke-fehér macska üldögél békésen alig pár méterrel a ravaszdi háta mögött. Még csak egymás felé sem néznek. A koma most engem bámul, a macska meg ellenkező irányba figyel.
Amikor megáll a szálkereszt a megfelelő helyen, elhúzom a ravaszt.
- Csett!
Ó, hogy az a bánatos…! Megint nem ment a helyére az alsókulcs.
A kölyök meghallja a csettenést, pár lépést előrejön, de a puska kinyitásának zajára ismét megtorpan és figyel.
Na, mégegyszer…
Most elsül az Izs. Rongycsomóként roskad össze a róka, a macska mellett pedig felporzik a föld,  ott ért talajt a lövedék. A cicus (úgy látom) inkább felháborodva, semmint ijedten, távozik.
Andris mosolyogva érkezik, még ő is hallotta az üres lövés csettenését.
Megnézzük a rókát, macskányi kis süldő, talán még rühes is. Jobb nyaktövén érte a golyó és a bal oldala közepén ment ki, de ott aztán olyan lyukat hagyott, amit még az öreg 30-06-os sem szégyellhetne.
Visszaülünk a leshelyünkre, ám a teljes sötétedésig hátralevő néhány perc teljesen eseménytelenül telik.
Az autónál eszembe jut, hogy állítólag bejárnak a rókák a szőlőbe. Van nálam keresőlámpa, végigautózunk tehát az úton és bevilágítgatunk az épületek, kertek közé. Sehol semmi.
A szőlők végén megfordulunk, irány hazafelé. Azért még egy-két helyre bevillantunk, persze, feleslegesen, de az utolsó tarlón, már egész közel a műúthoz (e mellett mentünk be a leshelyünkre és itt is jöttünk ki alig negyedórája, vörös szempár parázslik a fényben.
Fék, kapkodás.
Csak a sörétes van elöl, annak messze van, próbáljuk a hátsó ülésen levő tokból kiszabadítani a golyóst. Közben rávillantok a rókára, lassan megy keresztbe.
A puska előkerül, óvatosan megtöltöm, még egy villantás, kicsit távolabb, de még látom a komát. Mindjárt kész vagyok, Andris világít – és üres a tarló.
Várunk még kicsit, cincogok, de semmi. Ez kitolt velünk.

Hazafelé menet felhívom a barátnőmet, végigdumáljuk a pár perces utat. Befordulok a faluba, előveszem a lámpát, csak kíváncsiságból rávilágítok a sínek alatti tarlóra, ahol még magas rendekben fekszik a szalma.
Le is teszem a telefont rögtön, alig 60-70 méterre villan a vörös szem.
Gyorsan előkaparom a puskát, de már közben jár az agyam, hogyan tudok majd világítani és lőni egyszerre. Talán, ha a pulóveremet az ablakkeretre fektetem, arra az előagyat, akkor elég fél kézzel fogni a puskát…
Hát, fene tudja. Szépen látszik a távcsőben a gyanútlan koma, ahogy lelkesen egerészik, de nem ártana még kicsit hívni. Akkor biztosabb lenne.
A közeli (nincs 100 méter) presszó udvarából közben idehallatszik a hangos beszéd, nevetés, de ez a rókát a legkevésbé sem zavarja.
Leoltom a fényt és cincogok. Aztán világítok, de nincs mire, csak a sínek alatt érdeklődik egy fekete macska. Hol a róka?
Újra sötét és cincogás. A következő világításnál meglátom a ravaszdit, jóval messzebbről, a tábla széléről figyel. Miért ment el?
A presszóban egyre hangosabb a nevetés, sőt, valaki tapsolva fejezi ki tetszését, ám a róka ezzel egyáltalán nem törődik. Csak a kocsit nézi.
Újra cincogok, erre rémülten ugrik el, és a kukoricásig rohan. Onnét bámul vissza ijedten. Alighanem valami ismerős lehet. Ott is hagyom, majd legközelebb.

Én szoktam mondani, hogy jó helyzetnél jobbra nem kell várni, most kitoltam magammal.


Naplózva

"Az olvasás súlyosan károsíthatja a tudatlanságot!"
Forend
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3728



« Új üzenet #212 Dátum: 2008. Augusztus 05. - 16:22:24 »

 Igen Táncol Wave
Naplózva

Üdv End
jan
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2626



« Új üzenet #213 Dátum: 2008. Augusztus 05. - 17:38:02 »

Gratulálok! Igen

És mi van a Rémmel?  Bion
Naplózva
Marksman
Aladdin
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 4220



« Új üzenet #214 Dátum: 2008. Augusztus 05. - 21:32:59 »

End: gratulálok!

Peti: gratulálok és köszi a történetet! 

Igen Igen Wave
Naplózva

"és hosszan kígyózó libasorban - útra kél a szafári"
P.Zoli
Vendég
« Új üzenet #215 Dátum: 2008. Augusztus 06. - 08:09:47 »

Gratulálok Peti!
Nem hagynak nyugodni Téged ezek a vörösruhások! Bion
Naplózva
wetzlar
Vendég
« Új üzenet #216 Dátum: 2008. Augusztus 06. - 12:48:13 »

Tegnap a vendége befelé jövet már jó erős szürkületben lőtt egy rókát, cincogásra jött a ravasz.
10Ft-os nagyságú foltokban volt rajta a szőr...megváltás volt neki a 11,7 gr.
Naplózva
Horrido
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 7947


Generalbakter


« Új üzenet #217 Dátum: 2008. Augusztus 06. - 14:07:16 »

Szombaton őzbak figyelés közben a kívánt "vörös alak" róka formájában jelent meg előttünk. Talán Balázs (Marksman) szülinapi ajándékaként.
 

Gratulálok Zoli!
Naplózva


A jó vasutasnak még a hetedik szomszédja is hülye...
Horrido
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 7947


Generalbakter


« Új üzenet #218 Dátum: 2008. Augusztus 06. - 14:08:00 »

Sziasztok!

Tegnap mi is próbáltunk egy kicsit apasztani a róka létszámon, ugyanis a határszéleken megjelentek a süldőrókák, nem kis létszámban...

Az eredmény: láttunk 5 rókát, háromra ment lövés, egy hiba kettő találat.
Egy kép készült, de az is cenzorrral, mert amúgy se volt szép látvány, nehogy a találat utánn.
Érdekes számomra, hogy ezek a jövevények 80% rühössek.


Igen
Naplózva


A jó vasutasnak még a hetedik szomszédja is hülye...
U.Péter
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3461



« Új üzenet #219 Dátum: 2008. Augusztus 06. - 14:08:46 »

Köszönöm!

A Rém elvileg még jó egészségnek örvend, amíg bizonytalan volt a puskám, meg sem próbálkoztam vele. Talán majd valamelyik este kinézek arra...
Naplózva

"Az olvasás súlyosan károsíthatja a tudatlanságot!"
U.Péter
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3461



« Új üzenet #220 Dátum: 2008. Augusztus 06. - 14:09:32 »

Tegnap a vendége befelé jövet már jó erős szürkületben lőtt egy rókát, cincogásra jött a ravasz.
10Ft-os nagyságú foltokban volt rajta a szőr...megváltás volt neki a 11,7 gr.

 Igen
Naplózva

"Az olvasás súlyosan károsíthatja a tudatlanságot!"
Horrido
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 7947


Generalbakter


« Új üzenet #221 Dátum: 2008. Augusztus 06. - 14:10:48 »

Gratulálok!

Nekem is van egy történetem péntekről:



Csak sikerült helyretenni azt a puskát.  Igen
Meglátod, hogy most olyan időszak jön, amikor nem is tudsz vele hibázni.  Wave
Gratulálok!
Naplózva


A jó vasutasnak még a hetedik szomszédja is hülye...
U.Péter
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3461



« Új üzenet #222 Dátum: 2008. Augusztus 06. - 14:36:42 »

Gratulálok!

Nekem is van egy történetem péntekről:



Csak sikerült helyretenni azt a puskát.  Igen
Meglátod, hogy most olyan időszak jön, amikor nem is tudsz vele hibázni.  Wave
Gratulálok!

Köszönöm!
 :WAA próféta szóljon Belőled! Már nagyon itt lenne az ideje!
Naplózva

"Az olvasás súlyosan károsíthatja a tudatlanságot!"
P.Zoli
Vendég
« Új üzenet #223 Dátum: 2008. Augusztus 06. - 14:53:38 »

Szombaton őzbak figyelés közben a kívánt "vörös alak" róka formájában jelent meg előttünk. Talán Balázs (Marksman) szülinapi ajándékaként.
 

Gratulálok Zoli!

 Igen Wave
Naplózva
Forend
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3728



« Új üzenet #224 Dátum: 2008. Augusztus 08. - 12:24:07 »

Tegnap kimentem az egyik kukoricásunkhoz, disznót lesni, de tudttam, hogy pár rudi is van arafelé. Már induláskor eldöntöttem, hogy ha lesz lehetőségem ralőni akkor nem habozok.
Ez a süldőt sikerült becsapni cincogással. Sajnos az öregrókát nem sikerült meglőnöm mert későn jött és muszály volt rávilágítani, aztat meg nem sokáig szerette.

Naplózva

Üdv End
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 [15] 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 ... 415   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: