Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 ... 415   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: A róka és vadászata  (Megtekintve 725639 alkalommal)
Steve
Vendég
« Új üzenet #135 Dátum: 2008. Július 10. - 13:14:13 »

Tegnap Disznólesre indúltam ismét. Az előző nap befeletartó cimborám látott 3 süldőrókát játszani a tarló meletti kőúton.
Kifelemenet gyorsan el is döntöttem, hogy körbetávcsövezem a tarlót, és be is jött. A belső szegleténél már kint voltak süldő rókák.
A világos miatt, nem mentem rájuk kocsival, meg megmondom őszintén jobban is szeretek gyalogosan vadászni.
A bálák takarásában kb 200 m birtam hozzájuk oda menni, ekkora már csak egyet láttam, célzóbot le a bála mellé, és már cincogok is.
A koma kis fülelés utánn levágott egy 200-as sprintet és már azt hittem nekemszalad, mikor hirtelen észbekapot de anyira, hogy viszafelé is sprintelt kb 80 m bírtam megálítani természetesen egy laposabb részen úgy hogy csak a fejét és a hátát láttam, nem reagált inkább elfele oldalgott, ekkor kapta meg a kupánvágást szegény.
Persze a disznóval megint nem volt szerencsém , már 10 méteren próbálgattuk egymás idegeit mikor, jött a  rémség, és elkezdett forogni a szél. Nem nagyon volt félős a takarásban még vagy 20 percet örlődtünk egymással és olyan halkan lépett le mint, ami a lágynyomaiből útal rá... nem ma kezdte.
Perzse miután elment, megélénkült a szél és beált a jó irányba ismét.
 Bion Röhög

Legközelebb próbáld fordítva! Nyihi

A rudihoz gratula! Wave
Naplózva
P.Zoli
Vendég
« Új üzenet #136 Dátum: 2008. Július 10. - 13:19:51 »

Gratulálok a rókához és a jó lövéshez! Igen
Remélem valamelyik este végre egymás szemébe nézhettek ezzel a disznóval, szerintem már ő is kíváncsi rád! Bion
Naplózva
U.Péter
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3461



« Új üzenet #137 Dátum: 2008. Július 10. - 15:05:12 »

Kedden késő délután meglepődve látom, hogy az egyik árpatarlót (leendő kertünk végén) már zakatolva szántja a traktor. Akkor pedig este lesz rajta róka…
Telefon Norbinak, Szabolcsnak, és 9 óra előtt útnak is indulunk. Cél a Meggyes utca alsó harmadában az asztalosék, az ő kertjükön keresztül közelíthető meg legkönnyebben az a tarló, ahol a Rém garázdálkodik. Északi szelünk van, ebből az irányból tökéletes.
A szántást későbbre hagyjuk.

A házigazda, akinek néhány baromfija bánta már ennek a rókának a szemtelenségét (májusban, egyik délben innét zavartam el a csirkefogás közben), barátságosan fogad bennünket és biztosít róla, hogy csak közlekedjünk nyugodtan, őket nem zavarjuk.
Jópofa, bozontos kutyája kotnyeleskedése közben kísér bennünket a kertkapuig, ahol is villámként vág belém a felismerés, elfelejtettem kitörölni az olajat a puskacsőből. Hogy az a bánatos…..!
Visszamenni nincs idő, legfeljebb kicsit lejjebb célzok majd…
Magas, de szerencsére keskeny kukoricáson vágunk keresztül, aztán néhány lépés, és kint is vagyunk a tarló szélén. Elég hosszú, de meglehetősen keskeny volt itt a gabonaföld, tőlünk talán 50 lépésre már kezdődik is a következő kukoricás. Azt a felét a napokban fel is szántották már.
Elhelyezkedünk a tarló délnyugati sarkában, a kis akácerő alját benövő bodzabokrok takarásában. Mi Norbival egymás mellett (nála a Toz bock van), Szabolcs a keresőtávcsövemmel kicsit jobbra tőlünk, egy nyárfa alatt.  Így ki tudjuk küszöbölni a belógó ágak miatti holt tereket. Óvatosnak kell lennünk, a Meggyes utcai Rém nagy valószínűséggel a kukoricából jön majd keresztül a tarlón, be a Hársfa utca felé, a mi irányunkba, ahogy eddig sejtettük, és a múltkor láttuk is. Kérdéses, hogy hol bukkan fel, milyen közel lesz. Ezért hoztunk sörétes puskát is. Azzal gyorsan lehet reagálni…
Alig nézünk körül, Szabolcs már izgatottan suttogja:
- Ott a róka!
Tartásából azt veszem ki, hogy velünk párhuzamosan, felindulásából pedig azt, hogy ráadásul
meglehetősen közel lehet a koma. A bokrok széle miatt mi nem látjuk. Intek Norbinak, hogy készüljön a lövésre. Ő nem tudja, honnét várja, ezért részletesebb útmutatásért fordulunk Szabolcshoz.
- Ott van, a szántás szélében a villanyoszlop irányában!
Ja, ez már más. Akkor messzebb van.
Óvatosan felállunk, és a céltávcsőben már látom is a delikvenst. Ott bóklászik a felszántott tarlón vagy 120-130 méterre. Rögtön kitűnik, hogy nem a keresett Rém, hanem egy vékonyfarkú süldőróka. Mindegy, akkor ezt kell elkapni.
Kínálom a puskát Norbinak, de ő nem akar lőni. Nekiveselkedem.
A ravaszdi valamit keresgél a szántásban, nagyjából egy helyben forgolódik. Megáll, keresztbe fordul, ráteszem a szálkeresztet, de megint mozog. Aztán ismét megáll és a válla mögé alacsonyra célozva, elengedem a golyót.
Becsapódás – de nem túl nagy –, porfelhő a hasa alatt-mögött, és elesik a róka, aztán felkel, csetlik-botlik. Fene enné meg, oldalra dobta a golyót az olaj!
Újratöltök, most áll a róka, megpróbálom innét megadni a kegyelemlövést.
Elhibázom!
Mintha alá ment volna a lövés, de ez csak egy érzés. Hatalmas porfelhő, és a rudi meglepő gyorsasággal rohan be a kukoricásba. Na, ezt jól elszúrtam!
Norbi és Szabolcs itt maradnak, megkeresik a rálövés helyét, én pedig sietek haza Belláért. Csak vele van valamennyi reményünk, bár túl gyorsan futott a róka…

Bella bőszen nyomoz, egyre távolodik a zörgése, aztán teljesen elhalkul. Figyelünk, várunk, semmi. Ha élve találja meg a rókát, akkor ugatja, ha kimúlva, akkor talán meghozza, de ez nem biztos.
Végre, a kukorica sarkában megjelenik a kutya. Behívom, megnézem a száját, nem véres és nem is szőrös. Még egyszer keresni küldöm, de már csak a közelben matat, mintha azt mondaná:
- Nincs értelme, elment…

Bosszant a dolog nagyon, főleg a második lövés elhibázása. De az olajért is csak magamat okolhatom. Ráadásul eszembe sem jutott, hogy akár közelebb is lehetne cincogni a rókát, és akkor biztosabb a lövés, mert a Rém inkább menekül a cincogástól. Én pedig rá számítottam.

Megyünk tovább. Egy autós forduló, aztán pedig besétálunk a réten levő tarlóra, ahol a legutóbbit lőttem. Ismét, de ezúttal jóval távolabbról halljuk a kisbaglyok sipákolását.
Most üres a vékony csík a búza és a kukorica között, de a tömény rókaszag elárulja, hogy érdemes errefelé cserkészgetni, van itt még róka.
A csík csak 70-80 méter hosszú, utána jobbra hatalmas tarló következik. Végigsöpör rajta a lámpafény, nem messze tőlünk zöldes szempár csillan…
Norbi most sem akar lőni.
A céltávcsőben kis kölyökróka figyel a cincogás irányába, de a Szabolcs kezében levő lámpába bámul, és a tárcsázott földön elég rossz célt mutat, bundája színe beleolvad a háttérbe. Hívom közelebb. Lelapulva, izgatottan közeledik, már lassan lőhetnék…
Ekkor megszólal a zsebemben a telefon…
Az apróka lehasal, nem menekül, csak a fülét hegyezi, miközben engem csendben ütöget a guta. Ki a jó nyavalya telefonál este 10-kor? Kapkodok mindenhova, de egyik szemem a továbbra is értetlenül bámuló kölykön. Ki szeretném nyomni a telefont, ám a távcsővédő ott van felette a zsebemben, nem férek hozzá félkézzel. Mikor erre rájövök, inkább lőnék, gyorsan kihasználnám a helyzetet.
Sajnos idegességemben eléggé mozog a kezem és érzem is, hogy kicsit jobbra elhúzom a lövést. Még mindig akadós az elsütés…
Gabonaszálon csattan a golyó, ezt hallom, de mintha a róka is ott maradna… Nem látom biztosan, Norbi azt mondja, jobbra mozdult.
Most már mindegy. Megnézem a telefont, barátom, építési vállalkozóm hívott vissza, még délután kerestem. Jót nevet a rókás ügyön, ez eléggé rosszul esik, nem is rejtem véka alá.
Közben Szabolcsék a rálövés helyére indulnak. Mi még beszélünk pár szót, elmondom a legújabb fejleményeket a havernak, amiért hívtam, de egyre csalódottabban nézem, hogy Szabolcsék lámpájának fényében nem tűnik fel semmi, és csak mennek előre a fiúk…Pedig már látniuk kellene, ha eltaláltam volna…
Éppen leteszem a telefont, amikor észreveszem a furcsa „göröngyöt” előttük, aztán a „göröngy” elindul és nehézkes futással menekülni próbál, azonban Norbi lövése villámgyorsan végez vele. Huh…
Érdeklődve sietek oda. Macskányi kis kölyök, sajnálom szegényt. Bal vállát súrolta a golyó, ezért maradt helyben.
Kiviszem a kocsihoz, szinte súlya sincs. Két zsákba bugyolálva teszem a csomagtartóba, majd holnap elviszik az Állategészségügyi Intézetbe vizsgálatra.

Még egy-két kört megyünk. A felszántott táblán csillog egy szempár, de nagyon messze. Biztosan róka. Felfigyel a cincogásra, és belép a kukoricába. Aha, szóval ismerjük egymást!
Mindenesetre úgy döntünk, hogy a kertünkön keresztül kisétálunk a tábla szélére. Onnét belátjuk a másik felét is.
Óvatosan bújunk ki a bokrok közötti résen és a lámpafény pásztázza a szántást. Semmi, semmi, semmi.
Már mellénk ér a fény, amikor Szabolcs felszisszen, de már én is látom, velünk egyvonalban, a második kert végén, alig 50 méterre villan a szempár.
Bent ül a mély barázdában, kicsit takarja a föld is. A cincogásra nem mozdul, kénytelen vagyok szemből lőni. Ez most sikerül normálisan, összecsúszik a koma. A hátán kijövő golyó egész belsejét kifordította, nagyon csúnya látvány.
Ugyanakkora kis kölyök, mint a másik, akár testvérek is lehetnének, ha nem lenne közöttük 1,5 kilométer és két utca.

Még egy autós forduló, ami üres, és mára vége. Majd legközelebb…



Naplózva

"Az olvasás súlyosan károsíthatja a tudatlanságot!"
P.Zoli
Vendég
« Új üzenet #138 Dátum: 2008. Július 10. - 15:15:08 »

Gratulálok Peti! Igen
Mozgalmas estéitek vannak.
Nem szívesen lennék felétek róka. Bion
Az olaj a csőben, hát elég bosszantó, a telefon csörgés pont a leg rosszabkor, hát ez is bosszantó. Így a kettő már kiborító, de azért sikerült a végén egy szép, pontos lövéssel zárnod az estét.
Ügyesek vagytok. Wave
Naplózva
Marksman
Aladdin
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 4220



« Új üzenet #139 Dátum: 2008. Július 10. - 15:25:47 »

Majd legközelebb…

Gratulálok a szép élményhez! Egyszer már pár fotóval illusztrálhatnád igazán ezt a kis vadászterület-gyűrűt a falu körül, mert egyre inkább furdalja az oldalam a kíváncsiság  Vigyorog

 Igen Igen Igen
Naplózva

"és hosszan kígyózó libasorban - útra kél a szafári"
Forend
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3728



« Új üzenet #140 Dátum: 2008. Július 10. - 15:42:27 »



Még egy autós forduló, ami üres, és mára vége. Majd legközelebb…





Gratulálok Peti!

Mozgamasak ezek az esték... Táncol
Naplózva

Üdv End
U.Péter
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3461



« Új üzenet #141 Dátum: 2008. Július 10. - 15:57:33 »

Köszönöm!

Az olajjal én voltam béna és kicsit felelőtlen, amiért szégyenlem is magam. Ha tudtam volna, hogy nem csak felfelé mehet el a lövés, mindenképpen hazamegyek szárazra törölni a csövet.
50 méterről meg el kell találni a rókát, még ilyen előzmények után és akadós ravasszal is! Kötelező!

Balázs!

Majd megnézed személyesen, de ha elkészül a falu új honlapja, ott lesz kép dögivel.


Ez most mozgalmas este volt, a tegnapi meg teljesen üres. Kíváncsi vagyok búzaaratás után mi lesz. A ravaszt már megcsináltam, már jó!
Naplózva

"Az olvasás súlyosan károsíthatja a tudatlanságot!"
Forend
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3728



« Új üzenet #142 Dátum: 2008. Július 10. - 16:00:57 »

Én meg a rozs lekerülését várom de nagyon, mert abban van még egy két meglepi család, csak nincs melette olyan placcc amin el lehet kapni őket... Fejvakarás Bion
Naplózva

Üdv End
Tomek
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1497



« Új üzenet #143 Dátum: 2008. Július 10. - 17:00:59 »

Peti, ez is nagyon jó volt!  Éljen
Szépek az esték felétek!  Bion
Naplózva

"... nem is a lövés a vadászat. A puska elsütése csak kicsengése, emberállati kiélése a vadászatnak.
Mert a vadászat - áhítat." (Gr. Sz.Zs.)
Szilva
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1271


M 66


« Új üzenet #144 Dátum: 2008. Július 10. - 19:37:12 »

Még egy autós forduló, ami üres, és mára vége. Majd legközelebb…
[/quote]Peti jó kis írás, gratulálok. Nem akartam lőni..............igen, mivel ez a Te vadászrevíred, nagyon szívesen elmegyek Veled vadászni de lőni Neked kell, én csak az élményekben osztozok Veled, illetve segítek ha szükséges. Igen
Naplózva

Mit die Beste Waffe aller Waffen ist eine Mauser 66 !
Marksman
Aladdin
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 4220



« Új üzenet #145 Dátum: 2008. Július 10. - 21:44:01 »

Nem akartam lőni..............igen, mivel ez a Te vadászrevíred, nagyon szívesen elmegyek Veled vadászni de lőni Neked kell, én csak az élményekben osztozok Veled, illetve segítek ha szükséges. Igen

Úgy olvastam ki az írásból, hogy ennek ellenére nagyon szívesen átengedte volna Peti az elejtés lehetőségét  Igen Mosolyog

Nekem Peti történeteiben a következő mondatok a legtetszetősebbek:
"A házigazda, akinek néhány baromfija bánta már ennek a rókának a szemtelenségét (májusban, egyik délben innét zavartam el a csirkefogás közben), barátságosan fogad bennünket és biztosít róla, hogy csak közlekedjünk nyugodtan, őket nem zavarjuk."
Azokat a Nadler, Maderspach, és sok más, főleg falvak világában vadászó vadászíró által írt történeteket juttatja eszembe, amikor a vadászt még igencsak nagyra becsülték a falubeliek. Rá számítottak, ha lopta a nyest-róka-borz a házi szárnyasokat, ha a nyáj egy-egy tagját leütötte a medve, a hiúz... Nagyon jó lehetett akkoriban vadászni, Peti kicsit nosztalgikus hangulatot teremt bennem.

 Igen Igen
Naplózva

"és hosszan kígyózó libasorban - útra kél a szafári"
Wtomo
Levél
**
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 13


« Új üzenet #146 Dátum: 2008. Július 13. - 22:49:22 »

Péntek este 20:45 körül a csatornapart melletti nádszélen ültem. Ott esett ez a rókakoma.
Naplózva

Házat építhetsz, autót gyárthatsz, amennyi csak kell. De föld? Az csak annyi van amennyit az Isten kimért.
Marksman
Aladdin
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 4220



« Új üzenet #147 Dátum: 2008. Július 13. - 22:56:50 »

Péntek este 20:45 körül a csatornapart melletti nádszélen ültem. Ott esett ez a rókakoma.

 Igen Igen Igen
Naplózva

"és hosszan kígyózó libasorban - útra kél a szafári"
jan
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2626



« Új üzenet #148 Dátum: 2008. Július 13. - 22:57:57 »

Gratulálok az elejtőknek! Igen

Szóval még él a Rém... Bion Nem baj, előbb-utóbb ő is elhibázza a lépést.
Naplózva
Wtomo
Levél
**
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 13


« Új üzenet #149 Dátum: 2008. Július 14. - 00:53:29 »

Köszi
Naplózva

Házat építhetsz, autót gyárthatsz, amennyi csak kell. De föld? Az csak annyi van amennyit az Isten kimért.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 ... 415   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: