Oldalak: 1 ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 [24] 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: A vadgazdálkodás helyzete, jövőképe.  (Megtekintve 89896 alkalommal)
Corbett
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 413


« Új üzenet #345 Dátum: 2021. Január 23. - 12:38:37 »


A vadásztársadalom meg hallgat. Biztos lehetsz benne, hogy a párthű "felsővezetés" üdvözölni fogja a szankciókat ha valahol megkérdezik őket...szépen felmondják a leckét, talán még papír sem kell hozzá. Előhúzzák a batyuból a vadkár kártyát meg az asp kártyát és onnantól az lesz a főgonosz aki fel meri emelni a hangját a vadirtás ellen.
Eközben az van, hogy amelyik társaság nem rendezi a vadkárokat azt előbb-utóbb de inkább előbb kicsinálják, eközben csányi röhögve zabáltatja a túltartott vadállományával a területén gazdálkodók

Hallgat? Az még a jobbik variáció.
Feri, nézd meg a Nimród facebook oldalát, majd 200 lájkolás a hírre vonatkozóan, semmi egyéb. Azon gondolkodtam, hogy aki ezt lájkolta, az elolvasta vajon, hogy miről szól a cikk vagy csak úgy megszokásból nyomott egy lájkot. Nem tudom melyik a rosszabb  Fejvakarás
Naplózva
jan
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2626



« Új üzenet #346 Dátum: 2021. Január 23. - 14:42:10 »

Mennyi érdeket?
Pártízezer vadász érdekeit? Azokból is csak a "köznép"-ét? Mert azt Te sem gondolod komolyan, hogy a pénztáros lőrinc vagy lázár és főleg csányi/csányiné bitorolta vadászterületeken bárki is számon fogja kérni a disznólétszámot? Majd hazudnak egy ordasat oszt jónapot...
Dupla haszon. A konkurenciát kicsinálják, náluk lehet majd disznóra vadászni ha lesz, aki megfizeti. Ezenkívül a bírságokkal a bevételkimaradás miatt amúgy is meggyengült vadásztársaságokat simán padlóra lehet lenni ha épp megtetszik a területük valamelyik fideszes hatalmasságnak. Ezt csinálják a gazdaság többi területén is csak ott az általuk létrehozott, pallosjoggal felruházott hivatalok a végrehajtók.
A vadásztársadalom meg hallgat. Biztos lehetsz benne, hogy a párthű "felsővezetés" üdvözölni fogja a szankciókat ha valahol megkérdezik őket...szépen felmondják a leckét, talán még papír sem kell hozzá. Előhúzzák a batyuból a vadkár kártyát meg az asp kártyát és onnantól az lesz a főgonosz aki fel meri emelni a hangját a vadirtás ellen.
Eközben az van, hogy amelyik társaság nem rendezi a vadkárokat azt előbb-utóbb de inkább előbb kicsinálják, eközben csányi röhögve zabáltatja a túltartott vadállományával a területén gazdálkodók terményeit és esze ágában sincs vadkárt fizetni... De pillanatok alatt lehet társadalmi támogatottságot szerezni a legeszementebb ötleteknek is mert gyűlöletkeltésben profi ez a tetves narancssárga banda és a vadászok amúgy sem tartoznak a társadalom kedveltjei közé-valljuk be, sokszor nem ok nélkül. A vadkár kérdés pedig sokkal több érdeket érint/sért mint a vaddisznó kiírtása.
Annak idején az a félhülye Rakk Tamás már előállt az ötlettel, hogy szabad területen ki kellene írtani a nagyvadállományt és kizárólag az erdőgazdaságok kertjeiben lehessen disznóra, szarvasra vadászni, a köznép meg kergesse a nyuszikat. Meglehet, meg is történik csak közben az erdőgazdaságokat is lenyúlják alapítványi tulajdonba helyezik fideszkéim...

Feltételezve hogy így marad, sok érdeket sért. Nem csak arról szól, hogy az egyszerű sportvadászoknak kevesebb lesz a szórakozási lehetőség, mert ez a legkevesebb. Hanem amivel kezdtem, komoly árbevétel kiesés - mindenkinek. Válogatás nélkül mindenkinek, aki disznós területen gazdálkodik. Plusz a vadfeldolgozóknak, vadászatszervező cégeknek, vadászboltoknak, stb, stb... ez nem csak azt a pár ezer embert érinti, akik konkrétan kimennek a lesre.

Másrészt tudjuk hogy van egy réteg, aki nagyon szeret társasvadászatra járni, elsütnek ilyen célra évi több tíz milliót, és bár létszámban nem olyan sok emberről van szó, mondjuk pár százról, de annak a pár száznak adott esetben erősebb a hangja, mint 30 ezer hozzánk hasonló átlag vadásznak. Ha elveszik a játékukat, majd meglátjuk mit szólnak.

Mernék fogadni, hogy 2025-re nem lesz leapasztva a vd létszám 0,5 egyed/100 Ha-ra.
Naplózva
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Elérhető Elérhető

Hozzászólások: 14841



« Új üzenet #347 Dátum: 2021. Január 23. - 15:50:58 »

Lesz rengeteg disznóskert, ahol majd aranyért lehet disznót lőni! Szomorú
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Elérhető Elérhető

Hozzászólások: 14841



« Új üzenet #348 Dátum: 2021. Január 23. - 17:18:17 »

Hosszú, de érdemes elolvasni!

Hunor VadászmagazinVadászat
6 ó.  ·
Nemzeti Akcióterv, avagy látjuk-e a fától az erdőt!
A napokban a NÉBIH oldalán megjelent közlemény igen nagy port kavart a vadászok háza táján! A Facebook mint elsődleges információ elosztó, alig bírta a sok különböző véleményt felvésni a virtuális „kőfalra”. Az akcióterv többszöri végig olvasása után is rengeteg kérdés maradt bennem is válasz nélkül, amit a mai napig nem sikerült senkinek megválaszolnia. Ezek a kérdések zömében az akciótervben leírt felmérések, végrehajtások, ellenőrzések gyakorlatba való átültetésén alapulnak. De talán mindenki látja, hogy ez a terv, azon túl, hogy minden EU-s tagállamnak kötelezően ajánlott volt elkészíteni, nem túl gyakorlatias, így biztos lesz benne változtatás jószerivel. Nem is feltétlenül ezzel szeretném rabolni a karaktert, hisz ez a legkisebb része a problémának. Leegyszerűsítve van egy (kettő) vadfajunk, aminek a magyarországi állományát (is) drasztikusan csökkenteni kell(ene). Hogy is jutottunk el idáig, illetve miket tettünk, avagy nem tettünk ezügyben. Erre szeretnék rávilágítani leginkább, hisz nem mindenki látja objektíven a problémát. E cikk megírása előtt egy fél napot töltöttem azzal, hogy az érintett szakágak egyes képviselőit, szakembereit megkérdeztem, megkértem az Ő álláspontjuk kifejtésére, tényszerű vázolására. Azt kell mondjam az én nézőpontom is változott a nap végére! Egy problémát megoldani csak akkor lehet, ha nem csak a mi szemüvegünkön keresztül nézzük a helyzetet.
Az ASP Európa szerte óriási károkat okoz a házi sertéstenyésztésben! Eddig közel 1,3 millió házi sertést kellett kiirtani miatta. A zárt téren tartott sertésállomány megfertőződése szinte kizárólag a vaddisznóval való közvetlen vagy közvetett kontakt után lehetséges. Így, mi vadászok lettünk a legnagyobb veszélyforrás az ágazat szemében. Nem kérdés tehát, hogy a megoldást is tőlünk várják. Itt jegyezném meg azt a nem elhanyagolható dolgot, hogy az állam tavaly 5 milliárd forintot fizetett ki a vadászatra jogosultaknak az ASP-s leadások után. Még emlékszünk, hogy válogatás nélkül napjában kétszer is púposra lőttük az ATEV-es gyűjtőkonténereket. Akkor hol voltak a „zigazvadászok”? Vagy abban az esetben beszolgáltatnánk az utolsó disznót is, ha anyagi hasznunk származna ilyen módon belőle!? Remélem nem csak nekem ellentmondásos a mostani nagy felháborodás ezen tények fényében!
Az ASP-n túl van még egy probléma, ami az agrárium területén jelentkezik. Az elmúlt években robbanásszerűen megnövekedett vaddisznóállomány, éves szinten több milliárd forint kárt okoz a növénytermesztésnek. Nem beszélve a már szinte mindennapossá vált lakott területeken okozott károkról. Ezek mentesítése elég komplikált feladat, hisz a vad fegyverrel történő elejtése ebben az esetben nem vállalható. A vaddisznó mellett a teljesség igénye érdekében muszáj megemlíteni a gímszarvas állományának szintén óriási növekedése miatt fellépő tetemes károkozást. A gímszarvas esetében sokszor nem is a táplálkozással okozott kár a jelentősebb, sokkal inkább a mozgásával okozott, úgynevezett taposási kár.  Hazánk főbb nagyvadas megyjében szinte tarthatatlan az állapot. Az állami erdészetek is ontják a nagyvadat, ami egy szomszédos, jellemzően kevés erdősültséggel rendelkező, főként mezőgazdasági kultúrákból álló vadásztársaságra nézve anyagi csőd. A vad az erdőben lakik, de enni, azaz károsítani a szomszédba jár. E két faj a Dunán innen sem ritka már. Békés megyében az elmúlt években stabil állománya van a vaddisznónak és a gímszarvas is feljövőben van. Az apróvadállomány abszolút elszenvedője a fent említett nagyvadfajok térhódításának. Pedig az Alföld tekintetében teljesen invazív fajokról beszélünk. Ezen tények tükrében nem kérdés, hogy kell-e tennünk valamit, valamit, ami most végre nem a púderen alapul.
Ezek a problémák, amiket elvitatni nem lehet… most jöjjön pár őszinte szó az ide vezető útról és általában rólunk, vadászokról.
A vaddisznó és gímszarvas állományának ilyen mértékű növekedéséhez jelentősen hozzájárult az a rengeteg kozmetikázott létszámbecslési adat a hosszú évek alatt, amit önös érdekből leadtunk, elhitettünk. Hozzájárult még mindkét faj tekintetében a nőivarú egyedek értelmetlen óvása. Itt van, mikor terjed a butaság és arra valahogy mindig sokkal több ember a vevő. Utódnevelési időszakban persze rendben van a kímélet, de ezen kívül nem tanácsos. A gímszarvasnál is csúsztak a tarvad kilövési tervek, vagy kozmetikázva lett az is, hisz a „tehénhez jön a bika” felkiáltással sehol nem lőtték meg az egy bika kilövésre jutó 4-5 tarvadat. Tehát nem akarok vészjósló lenni, de nem kell meglepődni ha jön egy nemzeti gímszarvas állomány csökkentési akcióterv is! Természetesen a vaddisznó esetében előírt 200 ha/1 egyed nem tudom mennyire reális. Egy biztos, hogy a vaddisznó jó csapdázható, a jelenlegi állomány drasztikus csökkentésre két év alatt végbemenne a szakemberek szerint is. Továbbá nem derülnek ki számunkra a zárt téri vaddisznótartásra vonatkozó előírások, illetve a fenti terv ellenőrzésére vonatkozó, illetve a terv nem teljesítése esetén fellépő szankciók mértéke sem!
Már egy pár éve rebesgetik, hogy a a vadásztársadalom jelenlegi szerkezete nem sokáig tartható fenn. Könnyen lehet, hogy a vaddisznó állományának ilyen mértékű csökkenése előbb előidézi a változást! Hisz ebben az esetben a vadászatra jogosultak zöme elveszíti bevételeinek egy részét, elmaradnak a terület/les bérlők, kiesnek a hajtások megszokott bevételei is, bár ezzel egyidejűleg a vadkár is nagyban visszaesik. A vadászat jelenleg egy igen felkapott hobbi, ami nagyon jól mérhető a vadásztanfolyamokra jelentkezők számával. Milyen érdekes azonban, hogy csak befelé érzünk törtetést, mihelyst területes taggá válnak, pár éven belül a tagok zöme inaktív lesz. Számtalan vadásztársaság számol be arról, hogy hiába a sokszor 30-40-es taglétszám, az aktívan vadászó tagok száma alig éri el a 10-et. A kilövési tervek teljesítése szinte kivétel nélkül rajtuk múlik. A „beugrón” túl az éves tagdíj mértéke ritka esetekben éri csak el a 120.000 forintot. Zömében jóval ez alatt van! A társasági tagok részére, a kedvezményes vásárlások és vadászrész kiadásával sok esetben ezek az összegek kamatostul térülnek meg. De akkor hol van a vadászat gyakorlásának értéke? Ma egy Vt. vezetése lehet csupa, a vadászathoz nem értő emberek gyülekezete. Ezen emberek irányítják aztán a szakembert. Ők mondják meg a vadgazdálkodási irányelveket, és mivel a hivatásos vadász a vadászatra jogosult alkalmazásában áll, így gúzsba kötött kézzel teszi, amit elvárnak tőle. Talán a szerkezeti változás egyik alappillére lehetne végre a hivatásos állomány állami alkalmazásba vétele! Az államnak nem kellene csak a munkáltatói jog gyakorlását átvenni, a hivatásos vadász bérét továbbra is fizethetné a vadászatra jogosult, de már az állam felé! Egyből megszűnnének az évek óta meglévő „papírvadőr” státuszok is és megannyi áldásos hatása is lenne a szakmai alapokon nyugvó vadgazdálkodásban. A fent említett állomány szabályozási előírást is csak ebben az esetben tudom elképzelni, független a végleges 100 ha/egyed darabszámtól.
A szerkezeti változás előtt, vagy ha úgy tetszik legkésőbb ezzel egyidejűleg egy szemléletváltás is időszerű lenne. Egy-egy ilyen szakmai hír felröppenése kapcsán érkező hozzászólásokból tökéletesen látszik, hogy a vadásztársadalom egy igen tetemes része elveszetten bolyong a sűrű sötét erdőben. Miért mondom ezt? Egyszerű szövegértési feladatok okoznak nehézséget, amit aztán feltevéssel, elméletek gyártásával csiszolunk sziklaszilárd meggyőződéssé! Az elmúlt időben számtalan helyen vívtunk ki ellenszenvet a nem vadászó társadalomtól a megjelenésünkkel, viselkedésünkkel, véleményünkkel és tetteinkkel. Természetesen ez a nem vadászó emberre is igaz, hisz zömében a világ változása hozza ezeket, de minket könnyebb csoportba tömöríteni, mint a társadalom nem vadászó részét. Magunkba kellene szállnunk, elfogadni, hogy vannak rajtunk kívül is emberek, kiknek esetleg ellentétes az érdekük a miénkkel, kikkel törekednünk kellene a kompromisszumos megoldásokra. Csak, hogy három példát említsek a közelmúltból, ami hűen tükrözi a vadásztársadalom jelenlegi erkölcsi és morális helyzetét:
Vehetjük tényként, hogy a fent említett akciótervet a mi rossz gazdálkodásunk miatt kell bevezetni. Mondom még egyszer, én csak a kivitelezését kifogásolom, a fontosságát nem.
Ott volt a szalonka monitoring amin gyönyörű szépen megbuktunk, így ne lepődjünk meg, ha pár év múlva az sem lesz! Tele volt a Facebook a szalonkás fotókkal, mert itt sem bírtunk magunkkal… csak pechünkre volt egy lelkes aktivista, aki nem állt bukásra matematikából és volt elég ideje is egy kis számoláshoz! Máris lehetett magyarázkodni az EU-nak a miértekről.
 A Covid járvánnyal kapcsolatos szankciókból gyakorlatilag egész jól jöttünk ki a többi „iparághoz” képest. A kezdeti pánik után csak megtarthattuk a vadászatainkat, a létszám korlátozása nélkül. Pár apróságot kértek tőlünk csupán cserébe! Tartsuk a védőtávolságot, szabad területen gyülekezzünk, autóban, terítéknél viseljük a maszkot. Ezzel szemben mi volt? Tele volt a Facebook az ölelkező, maszk nélküli vadászokkal, a közös szelfikkel, stb. Ha ez mégsem lenne elég, a kijárási tilalom se nagyon vonatkozik ránk… egy apró trükkel hivatalosan igazolt az este 20 h utáni kint tartózkodásunk. Mit szeretnénk még? Mikor éreznénk azt, hogy végre adnunk is kellene valamit vissza? Csak rázzuk az öklünket és folyamatosan kikérjük magunknak. Közben a vadászat, a szakma a velejétől rohad!
Természetesen nem jó ezeket a dolgokat leírni, de nem lehet elmenni mellette. A változás elkezdődött és sokkal erősebb elemek igazítják utunkat, amint azt mi most még sejtjük. Nem biztos, hogy csak a profitot termelő vadgazdálkodás az egyetlen járható út. A hobbi luxus, a luxus pénzbe kerül. A változás néha fáj, de attól még lehet jó!
Vadászbaráti üdvözlettel: Somogyi László
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
Balkóbátya
Globális moderátor
Vadász
*
Elérhető Elérhető

Hozzászólások: 11250


Lábonlőtt Akác törzsfőnök


« Új üzenet #349 Dátum: 2021. Január 23. - 17:38:47 »

Ez csak egy nézőpont,de az én véleményem szerint elég sok dologban igaza van.
Naplózva

„ Ha el tudnánk adni a tapasztalatainkat annyiért, amennyibe nekünk kerültek: milliomosok lennénk. ”

Abigail Van Buren
Boar
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 16591



« Új üzenet #350 Dátum: 2021. Január 23. - 18:18:41 »

Pont a napokban beszélgettünk egy vadászat után a Rakk-féle elképzelésről.
Lehet, hogy félhülye volt, "vagy tán egészen az", de valamit előre megérzett a jövőből.
Szerintem nem volt ő jövőbelátó csak a vágyait vetítette ki. Akkoriban is voltak önmagukat mindenki felett állónak tartó gazemberek, most meg ilyenek vannak hatalmon.
Naplózva

Lassan lépked a fűben
a vak zenészek kara.
Mondjátok emberek,
ez már Európa?
Boar
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 16591



« Új üzenet #351 Dátum: 2021. Január 23. - 18:23:44 »

Ez csak egy nézőpont,de az én véleményem szerint elég sok dologban igaza van.
Meglehet, pár dologban igaza van de úgy összességében az anyja picsáját... Nem
Naplózva

Lassan lépked a fűben
a vak zenészek kara.
Mondjátok emberek,
ez már Európa?
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Elérhető Elérhető

Hozzászólások: 14841



« Új üzenet #352 Dátum: 2021. Január 23. - 18:43:33 »

Pont a napokban beszélgettünk egy vadászat után a Rakk-féle elképzelésről.
Lehet, hogy félhülye volt, "vagy tán egészen az", de valamit előre megérzett a jövőből.

Pár napja azt írtam, hogy a következő "kiirtandó" lesz a szarvas, a dám,....
Lehet, hogy én is félhülye, vagy tán egészen az vagyok, vagy csak megéreztem valamit a jövőből?  Röhög

Bezzeg azt a qrva lottószámokat nem tudom megérezni!  Fejvakarás
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
Boar
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 16591



« Új üzenet #353 Dátum: 2021. Január 23. - 19:40:01 »

Hanem amivel kezdtem, komoly árbevétel kiesés - mindenkinek. Válogatás nélkül mindenkinek, aki disznós területen gazdálkodik. Plusz a vadfeldolgozóknak, vadászatszervező cégeknek, vadászboltoknak, stb, stb... ez nem csak azt a pár ezer embert érinti, akik konkrétan kimennek a lesre.


Ez a "mindenki" ez nagyjából egy nagyságrenddel kevesebb mint azok, akiket a vadkár/pestis zavar vagy érint. Az érdekérvényesítő képessége meg a töredéke.
Naplózva

Lassan lépked a fűben
a vak zenészek kara.
Mondjátok emberek,
ez már Európa?
S.Peti
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 6027



« Új üzenet #354 Dátum: 2021. Január 24. - 02:47:43 »

Megvették.
Ahogy megvehetted volna Te is, ha érdekelt volna és mentél volna utána.
A környékünkön a legnagyobb földtulajdonos egy méhész, aki soha az életben nem volt a TSZ-nek még a közelében sem. 70 év körüli, egész életében maszek méhész volt. De meglátta a lehetőséget.

Lajos!

Üdvözítő kivétel vagy a földtulajdonosok között.
Minden tiszteletem érte!
Sajnos errefelé kevesen vannak ilyenek...




 S.Peti
Naplózva

...forrókezű fiatal vadásztárs...
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9988



« Új üzenet #355 Dátum: 2021. Január 24. - 07:28:28 »


Hunor VadászmagazinVadászat
6 ó.  ·
Nemzeti Akcióterv, avagy látjuk-e a fától az erdőt!


Féligazságok, önkritikus jelmezbe csomagolva.
Naplózva

Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra,
Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva.  /Ady/
Balkóbátya
Globális moderátor
Vadász
*
Elérhető Elérhető

Hozzászólások: 11250


Lábonlőtt Akác törzsfőnök


« Új üzenet #356 Dátum: 2021. Január 24. - 10:33:42 »

Akkor én egy kicsit elemezném is,nem csak véleményezem:

 "az állam tavaly 5 milliárd forintot fizetett ki a vadászatra jogosultaknak az ASP-s leadások után. Még emlékszünk, hogy válogatás nélkül napjában kétszer is púposra lőttük az ATEV-es gyűjtőkonténereket. "

-Sajnos ez nem légből kapott gondolat.

"A vaddisznó és gímszarvas állományának ilyen mértékű növekedéséhez jelentősen hozzájárult az a rengeteg kozmetikázott létszámbecslési adat a hosszú évek alatt, amit önös érdekből leadtunk, elhitettünk. Hozzájárult még mindkét faj tekintetében a nőivarú egyedek értelmetlen óvása."

-Az általam ismert nagyvadas vadásztársaságok gazdálkodására inkább jellemző.

"Talán a szerkezeti változás egyik alappillére lehetne végre a hivatásos állomány állami alkalmazásba vétele! Az államnak nem kellene csak a munkáltatói jog gyakorlását átvenni, a hivatásos vadász bérét továbbra is fizethetné a vadászatra jogosult, de már az állam felé! "

-A mostani helyzet a társaságok nagyobb részében katasztrofális,valamit tenni kell,erről már itt is sokat vitáztunk.


"Számtalan vadásztársaság számol be arról, hogy hiába a sokszor 30-40-es taglétszám, az aktívan vadászó tagok száma alig éri el a 10-et. A kilövési tervek teljesítése szinte kivétel nélkül rajtuk múlik. A „beugrón” túl az éves tagdíj mértéke ritka esetekben éri csak el a 120.000 forintot."

-Ez is inkább jellemző.

"Egyszerű szövegértési feladatok okoznak nehézséget, amit aztán feltevéssel, elméletek gyártásával csiszolunk sziklaszilárd meggyőződéssé! Az elmúlt időben számtalan helyen vívtunk ki ellenszenvet a nem vadászó társadalomtól a megjelenésünkkel, viselkedésünkkel, véleményünkkel és tetteinkkel. Természetesen ez a nem vadászó emberre is igaz, hisz zömében a világ változása hozza ezeket, de minket könnyebb csoportba tömöríteni, mint a társadalom nem vadászó részét. Magunkba kellene szállnunk, elfogadni, hogy vannak rajtunk kívül is emberek, kiknek esetleg ellentétes az érdekük a miénkkel, kikkel törekednünk kellene a kompromisszumos megoldásokra."

-Összetett gondolatmenet : az elejével teljes mértékben egyetértek,a második felét pl. Lajos is gyakran dörgöli az orrunk alá.

"Ott volt a szalonka monitoring amin gyönyörű szépen megbuktunk, így ne lepődjünk meg, ha pár év múlva az sem lesz! Tele volt a Facebook a szalonkás fotókkal, mert itt sem bírtunk magunkkal… csak pechünkre volt egy lelkes aktivista, aki nem állt bukásra matematikából és volt elég ideje is egy kis számoláshoz! Máris lehetett magyarázkodni az EU-nak a miértekről.
 A Covid járvánnyal kapcsolatos szankciókból gyakorlatilag egész jól jöttünk ki a többi „iparághoz” képest. A kezdeti pánik után csak megtarthattuk a vadászatainkat, a létszám korlátozása nélkül. Pár apróságot kértek tőlünk csupán cserébe! Tartsuk a védőtávolságot, szabad területen gyülekezzünk, autóban, terítéknél viseljük a maszkot. Ezzel szemben mi volt? Tele volt a Facebook az ölelkező, maszk nélküli vadászokkal, a közös szelfikkel, stb. Ha ez mégsem lenne elég, a kijárási tilalom se nagyon vonatkozik ránk… egy apró trükkel hivatalosan igazolt az este 20 h utáni kint tartózkodásunk."

-Ebben sem látok markáns hazugságot. Sajnos-nagyon sajnos- a többségünk ilyen,így viselkedik.

Naplózva

„ Ha el tudnánk adni a tapasztalatainkat annyiért, amennyibe nekünk kerültek: milliomosok lennénk. ”

Abigail Van Buren
vegeza
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3061



« Új üzenet #357 Dátum: 2021. Január 24. - 12:33:04 »

Féligazságok, önkritikus jelmezbe csomagolva.
Nem féligazságok ezek, max az összes igazság fele.
Naplózva

"Sors bona, nihil aliud"
Az optimista angolul tanul, a pesszimista héberül.....
A realista meg lőni!
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9988



« Új üzenet #358 Dátum: 2021. Január 24. - 15:36:49 »

Lajos!

Üdvözítő kivétel vagy a földtulajdonosok között.
Minden tiszteletem érte!
Sajnos errefelé kevesen vannak ilyenek...


Tudod, erről azt gondolom, hogy nem csak az idő, hanem a földrajzi távolság is hajlamos megszépíteni a dolgokat.
Például nagyon könnyű az anyóst 200 kilométerről szeretni, de egészen más dolog minden reggel - hugyozni menvén - összefutni vele a fürdőszobában.

Valószínűleg egész más véleményeket hallanál rólam, ha megkérdeznéd azokat a vadásztársakat, akiktől a területük harmadát lehasítottam(tuk) 2017-ben.
Az ő olvasatukban nyilván a Te földtulajdonosaid a gáncs nélküli grál lovagok, és én vagyok a büdöslábú bunkó.

Életem során számtalan foglalkozási csoporttal dolgoztam együtt. A teljesség igénye nélkül: könyvvizsgálók, ügyvédek, bankárok, gazdálkodók, kereskedők, közigazgatás, rendőrök, építőipart, stb.
Nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy egyikben sem találkoztam kiemelkedően sok tisztességtelen emberrel. Mindenhol vannak, de kirívó számban sehol, a földtulajdonosok között sem, pedig személyesen ismerem a kb. 15000 hektár minden 2 hektár feletti tulajdonosát.
Talán egyedül a magyar néphadsereg volt az, ahol egyetértettem Hofi örökbecsű gondolatával, az egy főre jutó bunkók számáról.
Naplózva

Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra,
Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva.  /Ady/
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9988



« Új üzenet #359 Dátum: 2021. Január 24. - 16:38:11 »


 "az állam tavaly 5 milliárd forintot fizetett ki a vadászatra jogosultaknak az ASP-s leadások után. Még emlékszünk, hogy válogatás nélkül napjában kétszer is púposra lőttük az ATEV-es gyűjtőkonténereket. "

-Sajnos ez nem légből kapott gondolat.


Ezt a faszságot - mármint, hogy hónapokig csak a konténerbe kiszórt disznók után fizettek- nem mi találtuk ki, hanem a NÉBIH.
Nehogy már emiatt kelljen hamut szórnunk a fejünkre.


"A vaddisznó és gímszarvas állományának ilyen mértékű növekedéséhez jelentősen hozzájárult az a rengeteg kozmetikázott létszámbecslési adat a hosszú évek alatt, amit önös érdekből leadtunk, elhitettünk. Hozzájárult még mindkét faj tekintetében a nőivarú egyedek értelmetlen óvása."

-Az általam ismert nagyvadas vadásztársaságok gazdálkodására inkább jellemző.


Ne beszéljen senki fejedelmi többesben (kozmetikáztunk, elhitettünk), ne kenje szét a felelősséget a saját hazugságáért.


"Talán a szerkezeti változás egyik alappillére lehetne végre a hivatásos állomány állami alkalmazásba vétele! Az államnak nem kellene csak a munkáltatói jog gyakorlását átvenni, a hivatásos vadász bérét továbbra is fizethetné a vadászatra jogosult, de már az állam felé! "


És ez mit old meg? Fel lehetne venni még egy valag megyei, tájegységi, tököm tudja milyen fővadászt, aki gyakorolná a munkáltatói jogokat, milliós fizetésért, amit én most ellátok ingyen.


"Ott volt a szalonka monitoring amin gyönyörű szépen megbuktunk, így ne lepődjünk meg, ha pár év múlva az sem lesz!


Szabó Laci bácsitól idézek.

- Laci bácsi, hány szalonkát lőtt életében?
- Egyet sem.
- ?????
- Minek bántsam az a kis madarat? Húsa nincs, meg nem is árt senkinek.


 A Covid járvánnyal kapcsolatos szankciókból gyakorlatilag egész jól jöttünk ki a többi „iparághoz” képest.


Igen? Elmondanám, hogy a 30 lefoglalt gímbikás külföldi vendégünkből 7 ért ide.
Augusztus végén, a határzárt követő 2 napon belül 15 telefonon lemondta, elment Lengyelországba, meg Horvátországba.
Aztán a Vadászkamara kijárta, hogy mégis jöhetnek, a maradék egy része elindult, egy része átcsúszott a határon, egy részét meg visszafordította a határőrség, mert az ORFK belső utasítása szerint a vadászat az nem munka, hanem szórakozás.


 Ha ez mégsem lenne elég, a kijárási tilalom se nagyon vonatkozik ránk… egy apró trükkel hivatalosan igazolt az este 20 h utáni kint tartózkodásunk."


Milyen apró trükkel? Miért kell egy teljesen legális, területi tartózkodási engedélyben is a kiskaput sejtetni?
MI KÉSŐ ESTE VADÁSZUNK.
Nem kocsmába járunk, nem is diszkóba, vagy kupiba, a vaddisznóállományt próbáljuk apasztani.

Összefoglalva: az írás szerzője, ha valami miatt nem tiszta a lelkiismerete, menjen el gyónni. Egyes szám első személyben. ÉN vétkem....






Naplózva

Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra,
Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva.  /Ady/
Oldalak: 1 ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 [24] 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: