Oldalak: 1 ... 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 [432] 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 ... 534   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Őzbak  (Megtekintve 1011758 alkalommal)
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Elérhető Elérhető

Hozzászólások: 14841



« Új üzenet #6465 Dátum: 2016. Szeptember 14. - 14:10:21 »

Na. ehhez mit szóltok? Az előbb találtam. Friss hullajtás, még azt az elmondhatatlan szagot is erősen érezni rajta a levetési felületnél. Aki szagolt már frissen hullott agancsot az tudja miről beszélek.
Még csak szeptember 14 van.


Baromi kemény telünk lesz! Vagy nem!  Vigyorog
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
Stefi
Vendég
« Új üzenet #6466 Dátum: 2016. Szeptember 14. - 17:15:00 »

Baromi kemény telünk lesz! Vagy nem!  Vigyorog

Szerintem is !  A ....... már év eleje óta lopják a fát !    S.Peti
Naplózva
Balkóbátya
Globális moderátor
Vadász
*
Elérhető Elérhető

Hozzászólások: 11250


Lábonlőtt Akác törzsfőnök


« Új üzenet #6467 Dátum: 2016. Szeptember 14. - 17:24:58 »

Szerintem is !  A ....... már év eleje óta lopják a fát !    S.Peti
Ők azzal is főznek,így nyáron is kell nekik a tűzrevaló.
Naplózva

„ Ha el tudnánk adni a tapasztalatainkat annyiért, amennyibe nekünk kerültek: milliomosok lennénk. ”

Abigail Van Buren
U.Péter
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3461



« Új üzenet #6468 Dátum: 2016. Szeptember 14. - 19:27:30 »

Gratulálok a sikeres vadászoknak!  Igen Emelem Piál

Szik bakja meg nyilván véletlenül kettőt lapozott a naptárban, aztán még nem vette észre.  Ördög
Naplózva

"Az olvasás súlyosan károsíthatja a tudatlanságot!"
molnarzoli75
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 427


« Új üzenet #6469 Dátum: 2016. Szeptember 14. - 19:47:04 »

Július utolsó napja volt. Talán már beindult az üzekedés, reménykedtem. Egy bakra szólt a meghívás. Gyors ebéd, rövid beszélgetés, becuccolás a tanyára, majd indulás. Homokos, nyáras, akácos terület, tanyák mindenhol. Ebéd után nem látunk egy bakot sem - hívni próbálunk, ácsorgunk régi, elhagyott tanyehelyeken, vágyakozva szól a síp, de nem mozdul semmi. Egy helyen dámok ugranak el, lapátos és csapos bikák tűnnek el a fiatal, soros akácosban. Vagy ötször állunk meg hívni, egy szilvafa alatt frisss, tegnap esti, vagy hajnali disznótúrás, a másik helyen három kecske bóklászik, itt se fog jönni semmi. Kisvártatva jön a gazdájuk is, biciklije egy fának támasztva, fennhangon szólongatja a jószágokat. Továbbállunk. Sokáig bukdácsol a terepjáró a földutakon, de bak nem kerül elő. Kis pihenőre térünk vissza a tanyára, harapunk valamit, aztán vadászunk tovább. Ahogy kifordulunk a tanyáról kivezető útról, egy akácos egyik sorában ott fekszik egy őzbak. Szólok, az autó megáll, én kilépek. Lőhető, súgják bentről, én is céltávcsőre cserélem a keresőt, de inog kezemben a szálkereszt, inkább leguggolok, de onnan meg nem látom a bakot. Átlép a másik sorban, gyorsan utánamegyek én is, de ott meg gallyak vannak a lövedék útjában. Amíg tétovázom, a bak megunja a dolgot és elugrik. Továbbmegyünk. Aratják az árpát, megkérdezzük a kombájnost, nem látott e őzeket kimenni a táblából, az erdő felé mutat, amerről jöttünk. Pár száz méterre az aratógépektől őz áll az erdő szélén. Az autóból baknak tűnik, kiszállunk, és rácserkelünk. Közelebbről látjuk, suta két gidával, csak azok a magas gaztól az útról nem látszódtak, a magasra nőtt száraz kórók pedig messziről agancsnak tűntek. Keresztül-kasul járjuk a területet, találkozunk dámmal, számtalan sutával, de bakkal eggyel sem. Rátérünk ugyanarra az útra, amin már vagy hatszor végighaladtunk, de a végén most jobbra fordulunk. Balról tanya, fiatalos erdő, jobbról akácos. Nézelődünk, a sok telepített erdőtől már káprázik a szemem. Aztán végre, ott áll "A" bak. A kocsi továbbcsorog, kiszállunk. Visszacserkelünk, ott áll és néz minket. Kereső, majd gyorsan célzás, szemben, kissé félkeresztben áll. Nyaktőre teszem a szálkeresztet, majd lassan begörbítem az ujjam. A bak tűzben rogyott. Töret, gratuláció, zsigerelés, fényképek, kitörő öröm. Második bakom.

Lőtáv: Kb. 60 m
Lőszer: Norma Vulkan .308win 11.7 g
Izs-18/Schmidt-Bender 6x42.



Képért bocsánat, de jobb nem tudott készülni...


Gratulálok!  Emelem

Ugyanezzel a fegyver, céltávcső, kaliber összeállításal vadászom, kivétel a lőszer. Az S&B SP. Jó kis kompozíció!  Emelem
Naplózva

A vadászfegyvered ne gyilkossá, hanem a természetet tisztelő, a vadat szerető és védelmező bátor, edzett, de melegszívű, nemes lelkű emberré neveljen.
Forend
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3728



« Új üzenet #6470 Dátum: 2016. Szeptember 22. - 12:30:58 »

Na. ehhez mit szóltok? Az előbb találtam. Friss hullajtás, még azt az elmondhatatlan szagot is erősen érezni rajta a levetési felületnél. Aki szagolt már frissen hullott agancsot az tudja miről beszélek.
Még csak szeptember 14 van.







Hát eléggé érdekes volt a bőgés is... kicsit felborult minden a nagy természeteben.
Nem lehetséges, hogy egy sérülés miatt van ez a korai hullajtás???
 Wave
Naplózva

Üdv End
U.Péter
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3461



« Új üzenet #6471 Dátum: 2016. Szeptember 22. - 17:01:23 »


Nem lehetséges, hogy egy sérülés miatt van ez a korai hullajtás???


A sérülés említéséről eszembe jutott egy eset, még a gyerekkoromból. Egy vadásztársunkat vadásztatták apámék, akinek nem volt golyós puskája, és találkoztunk egy beteg bakkal. Alig ment arrébb az autótól, szerintem bőven 50 méteren belülről kapta a lövést. Ha jól emlékszem, sérülést nem találtunk rajta, de a zsigerelés közben levált az egyik, ha nem mindkét szár, pedig még elég messze volt az október is.

 Wave
Naplózva

"Az olvasás súlyosan károsíthatja a tudatlanságot!"
Horrido
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 7947


Generalbakter


« Új üzenet #6472 Dátum: 2016. Szeptember 26. - 03:53:02 »


Gyönyörű vadászterületen vadászhattam nyár végén egy kedves barátom jóvoltából. Őzbakra szólt a meghívás, persze a disznót se engedjem el. It már sokszor vadászhattam, nagyon jól ismerem a területet, így egyedül cserkészhettem és leselkedhettem a kijelölt körzetben. Elmúlt évben kerülgettem egy igen jó bakot ezen a területrészen. Visszarakott jó bak, hosszú vezérágakkal, semmi rekordvárományos, csak egy becsületes erdőszéli komoly bak.

Tavalyi cserkészeteimen többször láttam, de nem sikerült lövést tennem, hol a suta takarta, hol besötétedett mire lőtávolba került, szóval nem sikerült. Remélem, idén még megvan és síppal be is tudom csapni. Első esti les alkalmából egy jól álcázott lesen foglaltam állást, balra egy gazos szedres remíz – nem széles, olyan három méter, de jó hosszú – mögöttem szőlők, előttem sarjúrét, az mögött megy egy kezeletlen fiatalos, igazi vadbúvó. A lesen miután szétpakoltam, vártam vagy tíz percet és megpróbáltam hívni. Sutahangra semmi, vártam egy negyed órát és gidahanggal próbálkoztam. Néhány perc múltán a remíz alsó részén megjelent egy vörös folt, jól láthatóan közeledett, hirtelen felment a vércukrom, fogom a messzelátót és máris három vörös foltot látok, suta a két gidájával közeledik. Be is jönnek majdhogy a les alá, a suta magasra tartott fejjel keresi a gidát, vagy azt, ami nyomorgatja. Egy darabig elidőznek, majd eloldalognak amerről jöttek. Rohamosan szürkül, fújok még egy sutahangot, de semmi. Be is fejezem mára, összepakolok, kiveszem a töltényeket, amikor a fiatalos mellől elválik egy immár sötét alak. a messzelátó közel hozza és lám-lám az elmúlt évi bakomat vélem felfedezni. Villámgyorsan újratöltöm a kissebbik csövet, de nem lehet lőni, a bak szaporán húz keresztbe a réten és bevált a remízbe. Gyorsan lecsúszok a lesről, hátha átmegy a keskeny sávon és a másik oldalon még megláthatom. Várok vagy 10 percet, de eltűnt, nem mutatkozik emez az oldalon. Vagy bent szedeget a remízben, vagy mialatt én itt leselkedtem a másik oldalon visszaváltott a fiatalosba. Sebaj, majd holnap hajnalban.

Még teljesen sötétben a lesen ülök, de semmi mozgás nincsen, idefelé jövet sem ugrasztottam el semmit, legalábbis nem vettem észre, hogy így lett volna. Már kezdett pirkadni, amikor a sarjúrét alsó részét keresztező fenyvessávból éktelen visítást hallok! Disznók! Már látok is kettő süldőfélét a fenyves szélén mocorogni, tudok ott egy ringlófát, mintha azalatt szedegetnének. Rájuk mérek a messzelátóval, 287 méter! Ez így nem jó, innen messze vannak. Nosza le a lesről, a remíz takarásában pedig óvatosan lopom  a távolságot, nem is hozok mást csak a puskát, meg a lőbotot. Sajnos a szelem nem túl jó, félszél a disznók felé. Mégis sikerült vagy 150 métert közelebb csúszni. Mikor kinézek a remíz másik oldalán a fenyves felé, mindkét disznó felém áll és szimatolva figyel. Ajaj mondom magamban ez nem túl jó. Leszúrom a lőbotot és megcélzom a jobboldalit, lőni nem lehet, majd ha valamerre elfordul és nem ugranak el. Nem ezt teszik, hanem lassan elfordulva távolodni kezdenek, nem rohanva, de gyorsított lépésekkel. Lövésre szánom el magam, és a félsrégen távolodó hátsó süldőre teszek lövést. Kalkulálva a távolságot és a mozgását, kicsit elé célzok. Mégis keveset, mert a nagy golyó kissé hátul éri feltehetően a vesét is, mert éktelen visítás mellett elvágódik és dobálózik erősen. Lőnék a kisgolyóval is, de nem látom a magas fűben , sőt néhány pillanat alatt minden elcsendesedik. Elfutni nem láttam, most vagy ott  fekszik a rálövés helyén, vagy elosont a viszonylag magas fűben. Elszívom az ilyenkor obligát cigarettát és rámegyek a lövés vélt helyére, ahol ott is fekszik egy szépen fejlett kansüldő. A lövés kicsit hátul és magasan érte, vágta a gerincet is. Nem egy konyhalövés, de megvan!




Körbejárom, veszek egy töretet és visszasietek a lesre. Miután felmásztam és elfoglaltam a helyem körbetávcsövezek, de semmi. Küldök egy sms-t barátomnak, hogy egy disznó megvan. Ezt követően újratávcsövezek és megakad a szemem egy vörösesszürkés folton. Nincs még teljesen világos de jól látom, hogy keresett bakom áll a sarjúréten alig 50 méterre, veszem a puskát és a kisgolyóval oldalba lövöm, ugrik még hármat és eltűnik a magas fűben. Néhányszor még kiemeli a fejét, majd elcsendesedik. Ismét egy cigaretta, majd lemászok és megnézem a zsákmányomat. Valóban a tavaly és tegnap is látott keresett bakot sikerült meglőnöm. Hosszú vezérág, rövid hátsó ágak, lefolyó rózsák, érett erdei bak.






Ezután elrendezem mindkét vadat, szedek egy töretet a kalapomra és a baknak is. Csinálok néhány fotót, egymás mellé fektetem a reggeli vadászatom kárvallottjait, melléjük huppanok a fűbe és elszívok még egy cigarettát.




Gyönyörű napkelte búcsúztatja a bakot és a süldőt.
Üdv a vadásznak, köszönet Barátomnak.
Naplózva


A jó vasutasnak még a hetedik szomszédja is hülye...
Sakac
Globális moderátor
Vadász
*
Elérhető Elérhető

Hozzászólások: 9916



« Új üzenet #6473 Dátum: 2016. Szeptember 26. - 04:59:38 »




Gyönyörű napkelte búcsúztatja a bakot és a süldőt.
Üdv a vadásznak, köszönet Barátomnak.


 Emelem
Naplózva

"Mindenkinek két élete van. De a második csak akkor kezdődik el, ha valaki rájön, hogy csak egy van"
Balkóbátya
Globális moderátor
Vadász
*
Elérhető Elérhető

Hozzászólások: 11250


Lábonlőtt Akác törzsfőnök


« Új üzenet #6474 Dátum: 2016. Szeptember 26. - 07:12:57 »

 Igen Emelem
Naplózva

„ Ha el tudnánk adni a tapasztalatainkat annyiért, amennyibe nekünk kerültek: milliomosok lennénk. ”

Abigail Van Buren
Voldi
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9520


Piros betűs nagyokos...


« Új üzenet #6475 Dátum: 2016. Szeptember 26. - 07:21:15 »

Elszívom az ilyenkor obligát cigarettát és rámegyek a lövés vélt helyére,

Idézet
Ismét egy cigaretta, majd lemászok és megnézem a zsákmányomat. Valóban a tavaly és tegnap is látott keresett bakot sikerült meglőnöm.

Idézet
melléjük huppanok a fűbe és elszívok még egy cigarettát.

Sokat dohányzol!  Röhög

Gratulálok a bikához is Hansi!  Igen
Naplózva

-Voldi, ritka rusnya vagy alsógatyában...
-Levegyem?

-"Ha mindenki úgy tesz, ahogy tenni köll, akkor minden úgy lösz, ahogy lenni köll!"
Hegedűs Sándor
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1467


« Új üzenet #6476 Dátum: 2016. Szeptember 26. - 10:07:19 »

Szia Hansi.

Látod ezért mondják,hogy a vadászat káros az egészségre,ennyi stresz is cigi .

ettől függelneül gratulálok a sikeres vadászathoz, kiváló trófea öreg bak volt neki ideje megöregedni.
a kansüldő már csak bónusz ezért jó a nagylukasztó .

üdv:HSanyi
Naplózva
bird0
Tudásra éhes, tanuló Vadász
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 927



« Új üzenet #6477 Dátum: 2016. Szeptember 26. - 10:46:05 »

Hansi!
Ez Igen, Gratulálok!
Waidmanns heil!
Laci  Emelem
Naplózva

"..különleges nyelven szól a természet. Igazi csodáival nem bőkezűsködik,... Azokat inkább.., négyszemközti, bizalmas találkára tartogatja. Ezért van, hogy egyedül járó vadász találkozik leginkább az Úristennel is, aki –minden ellenkező híreszteléssel szemben– még manapság is gyakran járja az erdőt"
Forend
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3728



« Új üzenet #6478 Dátum: 2016. Szeptember 26. - 12:23:06 »

 Igen Igen Emelem Emelem Wave
Naplózva

Üdv End
J.vadász
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2891


« Új üzenet #6479 Dátum: 2016. Szeptember 26. - 19:15:17 »

Sokat dohányzol!  Röhög



Áááá...csak nem hagyja kialudni a cigit... Vigyorog









Hansi! Emelem
Gratulálok a remek bakhoz és a disznóhoz! Emelem
Szerintem sokunkban megfordult a gondolat: Veled vadásztunk! Igen
 Emelem Wave



Naplózva

" ...A megbízható embert még az ellensége is tiszteli...A többi szemét, amit elfúj a szél... " (Wass Albert)
Oldalak: 1 ... 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 [432] 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 ... 534   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: