Oldalak: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Border Terrier  (Megtekintve 62505 alkalommal)
Stefi
Vendég
« Új üzenet #60 Dátum: 2011. November 24. - 07:59:02 »

Szia vacika! Igen két tacskóval voltam és beszélgettünk de én is Tolna - megyei vagyok. Nagyon profi volt a Mese én azt hittem hogy kölyök kora óta erre nevelted.
Úgy tudnám jellemezni ezt a fajt hogy a "nyugodt terrier" . Mérete és súlya kb. egy tacskóé így könnyen szállítható hosszabb lába miatt viszont alkalmasabb hajszára és havas vadászatokra. Még az érdekelne hogy vércsapára ,utánkeresésre  próbálta e már ?              Emelem
Naplózva
vacika
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 72


« Új üzenet #61 Dátum: 2011. November 24. - 09:30:14 »

Szia!
Igen, alapjáraton nagyon nyugodtak, aki nem ismeri a fajtát, el sem hiszi, hogy bármire is képesek az ücsörgésen kívül. Van még egy nagyon lényeges tulajdonságuk: szinte a végtelenségig türelmesek a gyerekekkel, mint egy nagytestű pásztorkutya! A kisebbik unokahúgom elég rakoncátlan volt kisebb korában, mindig oda kellett rá figyelni, hogy ne okozzon fájdalmat a kutyáknak, de azt kell mondjam, a borderem sokkal türelmesebb volt vele, mint a vizslám! Ha már nagyon unta, egyszerűen arrébb ment. Más borderesektől ugyanezt hallottam.
Mesterséges vércsapán próbálgattam, olyan "terrieres". Az öregebb csapán (12 óra) már sokkal szebben ment. Egy őznek a csapáján próbáltam egyszer, 60-70 méterrel arrébb feküdt az őz (a hivatásos kutyája kereste meg, de otthagyta egy kicsit nekünk), azon a friss (15 perces) csapán túl vehemens volt, nem koncentrált. Utána ráraktam a vizslámat is, akkor találkozott először ilyen feladattal, az meg vércseppről vércseppre ment, mutatta a vért...így úgy döntöttem, a vizslámmal fogok foglalkozni véren. (Persze azóta se...de ami késik, nem múlik.) De Szlovákiában és a skandináv országokban is úgy hallom, eredményesen használják őket utánkeresésre, persze a fajta korlátain belül. Amúgy szerintem ezen a téren nem veszi fel a versenyt a tacskóval.

Ha legközelebb találkozunk és nem ismerlek meg, ne haragudj, de nekem van a világon a legpocsékabb arcmemóriám, ezt azok a barátaim tanúsítják, akiknek már többször is bemutatkoztam  :Mosolyog

 Emelem
Naplózva
Stefi
Vendég
« Új üzenet #62 Dátum: 2011. November 24. - 11:57:13 »

Jó majd szólok !  Mosolyog 
Régebben sokszor vadásztam Dunaföldváron és sok vadászt ismerek a társaságból . Az utóbbi idők "történései" után kissé átrendeződtek ott a vonalak.  Emelem
Naplózva
vacika
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 72


« Új üzenet #63 Dátum: 2011. November 24. - 18:50:51 »

Jó majd szólok !  Mosolyog 
Régebben sokszor vadásztam Dunaföldváron és sok vadászt ismerek a társaságból . Az utóbbi idők "történései" után kissé átrendeződtek ott a vonalak.  Emelem

Hát igen. Szomorú
Ha objektív véleményt akarsz a kutyámról, Józsi vadőrt kérdezd, őróla beszéltem, ő látta a kutyámat élesben disznón több alkalommal. Náluk voltam hajtáson. A legelső alkalom előtt alig aludtam éjszaka, annyira aggódtam, de szerencsére alaptalanul. Nagyon fegyelmezett volt a hajtás, a profi hajtók pedig (a nevükre sajnos nem emlékszem, Cecéről jöttek talán, mindenféle kutyával, volt foxi, jagd, tacsi, airedale is) nagyon rendesek voltak, segítettek a kutyámnak kérés nélkül, mikor kellett.  Igen

 Emelem
Naplózva
Stefi
Vendég
« Új üzenet #64 Dátum: 2011. November 25. - 09:25:38 »

Ismerem a Józsit de nem érdeklődöm a vizsgán látottak alapján egész biztos hogy jól dolgozott ! Tudod mi erősít meg ebben ? Azt írtad hogy nem nagyon láttad a hajtás közben -gondolom csak néha mikor behívtad- az azért volt mert nem a lábadat taposta hanem oda ment ahol történtek az események és ahol vad volt. Én egyáltalán nem kotorékozom kutyával és nem is szeretem ezt a műfajt mert sajnálom mindkét felet. (Mindemellett elfogadom hogy valaki él hal érte.) Azon azért csodálkozom hogy ilyen kiállítási minőségű kutyát beengedsz kotorékba pláne borzra . Szörnyű sebeket szerezhet a fején. Azért  Emelem le a kalappal Mese előtt hogy megküzd egy ilyen ellenféllel ami súlyra is háromszor akkora nem is beszélve a testfelépítéséről. Gratulálok Mesének és Neked is !  Emelem
Naplózva
vacika
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 72


« Új üzenet #65 Dátum: 2011. November 27. - 22:30:00 »

Szia Stefi!
Én a hajtásokban jobban féltem a kutyámat.
Most voltam kinn Szlovákiában a hétvégén, meghívtak egy munkaversenyre, az első nap vadászat volt, hajtásban bírálták a kutyákat (már amennyit láttak belőlük a bírák). Sajnos nem volt túl sok vad, így a 12 kutyának nem volt nagyon lehetősége a bizonyításra. Vendéglátóm hozott a kutyámra GPS-t, így viszonylag nyugodt voltam, de akkor még mindig ott a lehetősége, hogy egy disznó felvágja, egy golyó eltalálja, és akkor az Aujeszky-betegségről még nem is beszéltünk, ami sajnos egyre gyakoribb!
Jó ez a GPS, mert utána meg lehet nézni, merre járt valójában a kutya. Hát, ahogy mondod, az enyém nem a lábamnál volt  Ördög tetszett is a bíróknak. Sajnos a második nap a vércsapán elvéreztünk. Így harmadik díjban fejeztük be a vizsgasorozatot. (Volt itt minden: helyben maradás, lábnál követés, viselkedés lőtt vadnál, viselkedés lőálláson, disznóskerti munka, stb. Hát igen, a vércsapát tavaly gyakoroltuk utoljára  Stoel de igazából azért mentem, hogy megnézzek egy ilyet, lássák élesben a kutyámat, illetve én is lássam a kiszemelt fedezőkant...nem csalódtam benne.)
Két kutya elveszett a hajtásban, két border, az egyik másnap bement egy tanyára, ahol a gazda megfogta és hívta a nyakörvön lévő telefonszámot, a másikat szintén másnap, délután, 25 kilométerrel arrébb láttuk, sérülten, bestresszelve egy főút mentén, nem lehetett megfogni, elrohant az erdőbe. Sajnos a gazda nem volt ott, neki lehet, bejött volna.  Szomorú  Szóval a hajtás is egy veszélyes műfaj sajnos.
Mese ésszel dolgozik a kotorékban, eddig mindig megúszta egy-két pofonnal, bízom benne, ez így is marad. Ja és mindig van rajta jeladó, anélkül nem engedem!
De szerintem a legszebb a rókaugrasztás. Remélem, lesz rá alkalmam minél több ebben a szezonban.

 Emelem
Naplózva
vacika
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 72


« Új üzenet #66 Dátum: 2011. November 27. - 22:34:09 »

Bocsánat, nem 12, hanem 13 kutya volt. Ebből nyolc border volt  Kacsint És a győztes is egy border lett!  Igen
Naplózva
izsitibi
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 40



WWW
« Új üzenet #67 Dátum: 2011. November 28. - 18:00:02 »

Sziasztok:Emel
Vacika ez a hajtásban használatos GPS-es nyakörv gondolom nem a kotorékozásnál lévő jeladós ugye? Nemrég téma volt valahol itt a terriereknél ez a fajta segédeszköz, bevallom nem rajongtam érte különösebben, de meggyőztek az ellenkezőjéről, ezért elkezdtem nézelődni... Érdekelne, hogy létezik e olyan szerkezet amit kombináltan lehet használni mindkét munkafázisban? Ha esetleg valaki erről a nyomkövetősről tudna szakirodalommal vagy használati tapasztalattal segíteni megköszönném.
 
Naplózva

"Hihetetlen vakmerőséggel telített, mintázni való kutyaszépség, s az élénk foxi szemekből kicsillanó magas fokú értelem - ez mindenképp első helyen áll a kutyafajták között." Kittenberger Kálmán
vacika
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 72


« Új üzenet #68 Dátum: 2011. November 28. - 21:15:03 »

Szia!
Így van, teljesen más a működési elvük.
A kotorékos adó-vevő az egy rádiótelemetriás rendszer, hasonló alapon működik, mint a solymászatban használtak. Itt Neked kell aktívan keresni a kutyát, a vevők általában távolságot illetve irányt mutatnak. Nekem Ortovox van, használtan vettem, én elégedett vagyok vele. Ez egyébként eredetileg hegymászóknak/síelőknek stb. készült, lavina esetére.
A GPS az GPS, a vevőn mindaddig látod a kutya helyét, amíg a műhold(ak) is látja. Én egy Garmin-t láttam most használatban, irányt is mutat, távolságot, illetve térkép nézetben a kutya pontos helyét. Hátránya, hogy viszonylag nagy a telemetriás cuccokhoz képest.
Itt egy kép róla a kutyán (ő egyébként Mese vőlegénye  Vigyorog ) :



Olyan, amit mindkét fázisban tudnál használni, egyelőre nem létezik.
A GPS-ről vérebeseket kérdezz, ők előszeretettel használják, nem véletlen. Azon kívül, hogy megmentheti a kutya életét, számos előnye van: látod, merre mozog vagy mozgott a kutya (ebből esetleg arra is következtethetsz, mit csinált), milyen hosszú utat tett meg, az adatokat elmentheted, tárolhatod, megjelölhetsz helyeket, pl. rálövés helye, vér, sebágy, stb. Meg még gondolom sok okosság, amit az utánkeresők tudnak elmondani...szóval őket faggasd!

 Emelem
Naplózva
Tatuska
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 136


Vadász


« Új üzenet #69 Dátum: 2011. November 28. - 22:45:09 »

Sziasztok!

Lehet butaság amit kérdezek,de azért megpróbálom.
Szóval Mokka kutyám kislány még,de egyszer nagy lány lesz. Sosem volt még lány kutyám, fogalmam sincs mivel jár a tüzelés, egyáltalán egy évben mikor és hányszor van, lakásban lakunk és ő is, pici babánk van,stb. Nem tudom célszerű-e sterilizáltatni vagy sem.
Érdekelne mik a tapasztalatok.
Úgy tudom hogy egy ilyen beavatkozás után megváltozhat a kutya hormonháztartása és nem pozitív irányba. Nem szeretném ha a kutya emiatt elhízna vagy ha esetleg agyban a kárára lenne.
Azért választottam lányt,mert munkában a lányok jobbak, tanítani is jobban lehet őket stb. Viszont sterilizálás után nem tudom mi van.
Segítségeteket előre is köszönöm....
Naplózva

"Én vagyok a természet lelke, ki életet ad az Univerzumnak - Luna (kelta HoldIstennő) "
Stefi
Vendég
« Új üzenet #70 Dátum: 2011. November 29. - 08:48:15 »

Vacika ! Kár hogy nem gyakoroltál vércsapán Mesével .Szerintem jól menne az is neki de legalább havonta kétszer kéne csapát fektetni. Szép ez a kiszemelt kan. Feltűnő hogy ez a fajta milyen egyöntetű , nehéz megkülönböztetni egyiket a másiktól.
Tatuska ! Az ivartalanítást még ivarérés előtt lett volna jó megcsinálni. Lehet hogy kihatással lesz a kutya alakjára (elhízás) és munkájára is. Az évi kétszeri tüzelés elég kellemetlen vérnyomokat hagy a lakásban.
Naplózva
Tatuska
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 136


Vadász


« Új üzenet #71 Dátum: 2011. November 29. - 08:52:22 »

Vacika ! Kár hogy nem gyakoroltál vércsapán Mesével .Szerintem jól menne az is neki de legalább havonta kétszer kéne csapát fektetni. Szép ez a kiszemelt kan. Feltűnő hogy ez a fajta milyen egyöntetű , nehéz megkülönböztetni egyiket a másiktól.
Tatuska ! Az ivartalanítást még ivarérés előtt lett volna jó megcsinálni. Lehet hogy kihatással lesz a kutya alakjára (elhízás) és munkájára is. Az évi kétszeri tüzelés elég kellemetlen vérnyomokat hagy a lakásban.

Még nem ivar érett...
Naplózva

"Én vagyok a természet lelke, ki életet ad az Univerzumnak - Luna (kelta HoldIstennő) "
izsitibi
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 40



WWW
« Új üzenet #72 Dátum: 2011. November 29. - 13:49:16 »

 Emelem
Köszönöm az értékes információkat! Vicces ez az apró eb ezzel a nagy bigyóval a nyakán  Vigyorog
Tatuska, létezik kutyára való "tüzelő-bugyi", kimondottan arra, hogy ne kenje össze a lakást. Gondolom hozzá kell szoktatni előtte, hogy ne tépje le magáról, de ha kitalálták biztosan használható. Bővebb infó: http://www.haziallat.hu/kutya/gondozas/szuka-kutya-tuzel-tuzelobugyi/2323/
Naplózva

"Hihetetlen vakmerőséggel telített, mintázni való kutyaszépség, s az élénk foxi szemekből kicsillanó magas fokú értelem - ez mindenképp első helyen áll a kutyafajták között." Kittenberger Kálmán
oceanwave
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1647



« Új üzenet #73 Dátum: 2011. November 29. - 14:18:30 »

Még nem ivar érett...

Szia! Nekem ivartalanítva vannak a szukáim, de semmilyen elváltozást nem tapasztaltam súlyban. Az igaz, hogy mindegyik a méretének megfelelő, normális minőségű tápot kap.
Naplózva

„Hallgass meg engem, édes jó Istenem!
Lám odaadtad angyaltársaimnak a jóságot, meg a szeretetet meg a békességet,
de ők bizony nem érnek velök semmit, amíg az emberek szíve zárva marad.
Add nekem az erdőket, és én majd megnyitom velök az emberek szívét!”
manipulus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1179


Vadásztacskó vezető


WWW
« Új üzenet #74 Dátum: 2011. November 29. - 19:33:26 »

Szia!
Így van, teljesen más a működési elvük.
A kotorékos adó-vevő az egy rádiótelemetriás rendszer, hasonló alapon működik, mint a solymászatban használtak. Itt Neked kell aktívan keresni a kutyát, a vevők általában távolságot illetve irányt mutatnak. Nekem Ortovox van, használtan vettem, én elégedett vagyok vele. Ez egyébként eredetileg hegymászóknak/síelőknek stb. készült, lavina esetére.
A GPS az GPS, a vevőn mindaddig látod a kutya helyét, amíg a műhold(ak) is látja. Én egy Garmin-t láttam most használatban, irányt is mutat, távolságot, illetve térkép nézetben a kutya pontos helyét. Hátránya, hogy viszonylag nagy a telemetriás cuccokhoz képest.
Itt egy kép róla a kutyán (ő egyébként Mese vőlegénye  Vigyorog ) :



Olyan, amit mindkét fázisban tudnál használni, egyelőre nem létezik.
A GPS-ről vérebeseket kérdezz, ők előszeretettel használják, nem véletlen. Azon kívül, hogy megmentheti a kutya életét, számos előnye van: látod, merre mozog vagy mozgott a kutya (ebből esetleg arra is következtethetsz, mit csinált), milyen hosszú utat tett meg, az adatokat elmentheted, tárolhatod, megjelölhetsz helyeket, pl. rálövés helye, vér, sebágy, stb. Meg még gondolom sok okosság, amit az utánkeresők tudnak elmondani...szóval őket faggasd!

 Emelem

Szia Vacika,

Lehet valami közelebbi tudni erről a kanról? Ki Ő? Meg a Meséről is? Mikorra tervezed az almot?

Naplózva

Nem láttam még vadat, mely szánná magát.
A madár fagyottan zuhan le az ágról,
de sosem gondolt rá, hogy sajnálja magát.

www.vadaszkutyaiskola.freewb.hu
http://manipulus.ewk.hu/
Oldalak: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: