Oldalak: 1 ... 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 [254] 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 ... 570   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Lőszer márkák, típusok, tapasztalatok  (Megtekintve 1149114 alkalommal)
Dobba
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 418



« Új üzenet #3795 Dátum: 2012. Január 07. - 19:28:23 »


Accubond: nekem is komoly fejtörést okozott, hogy egyaránt alkalmas-e kisebb és nagyobb vadakra egyaránt. Az elmélet mögötte szép – műanyag hegy, tehát biztos expanzió, és kötött mag-test megoldás, tehát nem szakad szanaszét nagyobb ellenállásnál, esetleg egy vastagabb lapocka csont, vagy gerinc találatnál, mint „kistestvére” a Ballistic tip.



Szia.

Én most gondolkodom, hogy 8x68-nál kipróbálom a 200 grain-s Accubondot.

Az érdekelne elsősorban, hogy tantestű vadnál mit produkált (vér mennyisége, menekülési táv) illetve, hogy átüti-e a vadat.

Üdv: Dávid
Naplózva
S.Peti
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 6027



« Új üzenet #3796 Dátum: 2012. Január 07. - 21:18:18 »


 Az elmélet mögötte szép – műanyag hegy, tehát biztos expanzió, és kötött mag-test megoldás, tehát nem szakad szanaszét nagyobb ellenállásnál, esetleg egy vastagabb lapocka csont, vagy gerinc találatnál, mint „kistestvére” a Ballistic tip.
Szóval összegezve: OK az Accubond, vagyis jó-jó, de van jobb, a Partition biztosan. Nosleréknek ezzel szerintem nem sikerült feltalálniuk a spanyolviaszt!

Az Accubond is BTip típusú mag.
De a Win új XP magja nagyon ott van. Szerintem nagyon jó lesz... Igen
Naplózva

...forrókezű fiatal vadásztárs...
huszlavika
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2791



« Új üzenet #3797 Dátum: 2012. Január 07. - 21:59:17 »

Szia.

Én most gondolkodom, hogy 8x68-nál kipróbálom a 200 grain-s Accubondot.

Az érdekelne elsősorban, hogy tantestű vadnál mit produkált (vér mennyisége, menekülési táv) illetve, hogy átüti-e a vadat.

Üdv: Dávid

Szia,

gondolom, nagy testű vadra gondolsz…….
Igazán nagy testű vadat ezzel (180 grain) még nem lőttem. A 200 graines mindent földhöz vágott (60-90 kg-os disznók, négy vagy öt esetben), egyet, azt, amelyiket szemből sikerült sajnos meglőni, és ebben az egyben benne maradt a lövedék, ez mintegy 60 méterre beszaladt a sűrűbe. Vér pedig semmi nem volt! Kutya nélkül, egy centis hóban a susnyásban is eltartott vagy 20 percig, mire ketten megtaláltuk. Hosszában teljesen átvitte a lövedék, a hátsó comb bőre alól bányásztuk ki.  (Tökéletesen olyan mint a reklámfilmben, de nem mértem meg a maradványtestet, valahol biztos megvan még… Annyi a különbség, hogy a földbe, agyagba lőtt lövedék, egészen a legvastagabb hátsó oldalfalig gombásodik, a vad hátsó combjából a bőr alól kiszedett pedig hosszabb, addig hajlottak a szirmok, amíg a vastag rész kezdődik.)
A könnyűvel eddig nagyon jó tapasztalatom nagyobb vad esetében nincs, egy kisebb kocát (80 kg?), süldőket helyben marasztotta, de két, jó mázsás kancsi óta nincs benne bizodalmam. Egyik jó szívlövéssel (kis csonkok a szív helyén) egy húsz méteres kört írt le, és csak pár csepp vér a szűz hóban….. ennyi! Ha nem láttam volna, jó holdban, és hóban, hogy nagyon betegen menekül, inkább a jó ismert tudatlan állapotú, és jellegzetes mozgású halál vágta, mint menekülés volt, istók-zicsi nagyon ideges lettem volna, ha beér az erdőbe. Ez nem is ütötte át, de annyira kanszaga volt, és leadásra ment, hogy nem akartam benne turkálni a maradványtest után. Hogy hol állt meg benne a lövedék, nem tudom, nagyon hideg volt, és el voltam fagyva ahhoz, hogy keresgéljek, a vadászcimbi, aki segíteni jött, pedig a felmenőimet emlegette, mikor megemlítettem. Hát nem mondom, hogy nem volt igaza. Tehát – összefoglalva - gyakorlatilag semmi vér!!!
Egy hasonló méretű kant pedig átütött, és semmi (értsd szó szerint, semmi!!!) vérrel, vagy 70-80 métert ment be az erdőbe a havon, és csak az összeesés helyén a kan alatt , volt egy kis, tányér nagyságú vértócsa hóban. Vért követve –mivel nem volt - akármit is találhattam volna este, így hóban a nyomán mentem el, kellően citerázó térdekkel és görény nagy szerencsével - meg bízva abban, hogy mintha nem is lett volna az a lövés talán annyira rossz??! – megtaláltam.
Tudom, hogy ez elég kevés számú eset, és talán nem is lehet belőle levonni komoly következtetést, van, aki két- három hét alatt lő itt ennyit. Csak hát nekem fontos a bizalom az eszközeim iránt, és ezért nem vagyok tőle elájulva, míg az NP- nél az első öt-hat évben azt sem tudtam, mi az a menekülési táv, kivéve, gímbika, és nagy testű antilopok, de ezeknél a menekülőknél minden esetben én „citeráztam” hátrébb a lövést, és akaratlanul, de ismét nagy szerencsével sikerült kiváló tüdőlövést produkálnom. Természetesen utólag megszakértettem, és tudatos, kidolgozott tüdőlövésnek állítottam be tán még magam számára is, ezeket az elbaltázott – nagy vadászírónktól plagizált szófordulattal - belehibázott lövéseket. Ettől függetlenül az NP-ben mindig bíztam, és mindig kihúzott a saját magam által kreált katyvaszból.
A Norma 11,7-es Accubondjához hozzá kell még tennem, hogy egy gombos dám bika és őzek esetében tűzberogyás, vagy maximum pár méter halál „botorkálás” az elvárható. Sajnos volt olyan lövés is, amelyik a jóízlés, és a vadászetika által elfogadott távolság határán túlra ment, ez a pontosságát dicséri – legalábbis az én fegyveremből – de nem a lövő megfontoltságát. Mintegy két éve ezeket nagyon elkerülöm, és maximum róka tarlón, vagy réten való meglövésére vállalom be a távolabbi lövéseket. Ezt csak azért írom, mert a fegyver-lőszer-lövedék összeállítás tudja a pontos, távoli lövéseket is, és Te most erre is kíváncsi vagy, gondolom.

Mindenképpen próbáld ki, mert Neked csak az lehet a fontos, hogy a Te puskádból mit tud a lőszer/lövedék, de szerény véleményem szerint a 8 millis kaliberben már sokat bizonyított 13 grammos Nosler Partition talán ebben is jobb (egy kicsit). Kacsint
Én a magam részéről kíváncsian várnék, és nagyon örülnék egy objektív tapasztalati beszámolónak Tőled (is) ebben a témában.

Üdv,
Naplózva
Dobba
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 418



« Új üzenet #3798 Dátum: 2012. Január 08. - 08:25:29 »

Szia,

gondolom, nagy testű vadra gondolsz…….
Igazán nagy testű vadat ezzel (180 grain) még nem lőttem.


Szia.

Nagyon köszönöm a részletes beszámolót.
Igen, én is a 13 g Nosler illetve a az Accubond közt gondolkodtam, de ezek után tegnap megrendeltem a Noslert. Mindenképp be fogok számolni róla...

Üdv
Naplózva
forester73
Vendég
« Új üzenet #3799 Dátum: 2012. Január 08. - 08:39:48 »

Bölcs döntés , nem fogsz csalódni az NP-ben . Mindent visz ,de nem csodaszer ez sem , ezzel is mint mindennel elsősorban megfontoltan és pontosan kell lőni a többit elvégzi a lőszer.

ÉN amihez csak lehet NP- használok , egyedűl a mag ólomhegye kíván nagyobb odafigyelést de ez is csak hosszabb lövéseknél érdekes.

Tisztelettel az OGRE
Naplózva
huszlavika
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2791



« Új üzenet #3800 Dátum: 2012. Január 08. - 12:06:32 »


Igen, én is a 13 g Nosler illetve a az Accubond közt gondolkodtam, de ezek után tegnap megrendeltem a Noslert. Mindenképp be fogok számolni róla...


Szia,

nem okoskodás, csak a pontosság kedvéért....... Az Accubond is Nosler. Kacsint
A Nosler cég a lövedék gyártója, ennek a cégnek vannak levédett lövedék típusai - az első, a hírnév megalapozója a Partition. Igazi egyszemélyes "garázscég"-ként indult a Nosler valamikor talán a negyvenes években.
Számtalan lövedéke van (azóta az idők szavának engedelmeskedve lőszert és fegyver is "gyárt"), itt Európában kevés az elterjedt. A zászlóshajó a Partition, szélesebb körben ismert még talán a Ballistic Tip, és esetleg a Combined Technology. Most meg talán az Accubond. De már van nekik bevonatos, bevonat nélküli, tömör tombak, műanyag heggyel is..... ez is olyan lesz előbb-utóbb, hogy vanittmindenmintabucsuban! Minden eladható, csak be kell jól csomagolni!  Vigyorog Vigyorog

Sokáig keveredett ez a Nosler/Partition dolog, emlékszem, vagy 15 éve még a Sako is a 222-eshez, vagy a 223-asához 3,6 grammos Partitionnal szerelt változatot írt. Akkor, amikor a lövedék gyártójának a palettáján még csak nem is volt sehol, tehát a .224 kaliberben nem is gyártott a Nosler Partitiont! Pláne nem 3,6 grammban (55 grain).  Vállat von Azóta is tudomásom szerint csak 60 graines van. Amit akkor beleültethetett a Sako, az csak a Solid Base (a Ball Tip elődje, vagyis a Ball Tip műanyag hegy és légzsák nélküli változata) lehetett. Innen is látszik, hogy a Partition már akkor egy jól csengő nevű prémium lövedék volt, komoly marketing értékkel.  Egy lövedék drágább volt .30 kaliberben, mint számtalan 30-06-os standard lőszer. Fejvakarás
Azóta van már a piacon nagyon sok gyártó prémium kategória lövedéke, lőszere, ami lehet, hogy jobb is talán, mint az NP, csak hát 60 valahány év „éles harci tapasztalatát” nehéz behozni, pláne űberelni. Mosolyog Mosolyog
 Egy biztos, aki ezt választja (és tud vigyázni a sérülékeny ólomhegyre), nagyon nem nyúl mellé!!!!!

Na nem szakértek többet,  :-Xbocs ezért is!!

Üdv,

Naplózva
Hunor
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 61



« Új üzenet #3801 Dátum: 2012. Január 08. - 12:21:27 »

Szia.

Én most gondolkodom, hogy 8x68-nál kipróbálom a 200 grain-s Accubondot.

Az érdekelne elsősorban, hogy tantestű vadnál mit produkált (vér mennyisége, menekülési táv) illetve, hogy átüti-e a vadat.

Üdv: Dávid
Szia!

Érdeklődni szeretnék,hogy a 8x68-hoz melyik gyár készít Accubond-al szerelt muníciót?A Nosler lövedékkel,még a Hirtenberger gyártott ehhez a kaliberhez,de ha jól tudom már leálltak a gyártással.

Köszönettel:Hunor
Naplózva
Dobba
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 418



« Új üzenet #3802 Dátum: 2012. Január 08. - 12:27:43 »

Igen, én is a 13 g Nosler illetve a az Accubond közt gondolkodtam, de ezek után tegnap megrendeltem a Noslert. Mindenképp be fogok számolni róla...


Szia,

nem okoskodás, csak a pontosság kedvéért....... Az Accubond is Nosler. Kacsint


Szia

Tudom, alapvetően nem sok lövedék van amit még nem próbáltam, mind közül eddig a Norma Oryx vált be leginkább, második helyen a Winchester Silvetip...sajna már nem gyártják!  Kemény lövedékek híve vagyok, üsse át a vadat, legyen az kicsi, vagy nagy. Vér nálam nem annyira szükséges, hiszen a cirkáló(szálkás tacsi) mindig velem van.
Naplózva
Dobba
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 418



« Új üzenet #3803 Dátum: 2012. Január 08. - 12:28:54 »

Szia!

Érdeklődni szeretnék,hogy a 8x68-hoz melyik gyár készít Accubond-al szerelt muníciót?A Nosler lövedékkel,még a Hirtenberger gyártott ehhez a kaliberhez,de ha jól tudom már leálltak a gyártással.

Köszönettel:Hunor


Dobba!  Töröltem! Kacsint
« Utoljára szerkesztve: 2012. Január 08. - 13:39:34 írta Erdojaro (Molnár Attila) » Naplózva
forester73
Vendég
« Új üzenet #3804 Dátum: 2012. Január 08. - 13:24:20 »

 Bármelyik lőszert nézzük is a lényeg , hogy hatásmechanizmusát tekintve - a humán tényezőt most vegyük 100%nak- a vadat a lehető leggyorsabban segítse át a máslétbe. Az NP ezt jól teszi de csak -és ez fontos - általános vadászati körülményeket figyelembe véve . Az átlagos vadász a legnagyobb megelégedéssel fogja használni . De sem hosszú , preciziós lövészetre sem vastagbőrüre sem varmint vadászatra és még lehetne sorolni  nem a legmegfelelőbb választás. Magyarországon szerintem nagyon jól teljesít .

Üdv az OGRE
Naplózva
huszlavika
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2791



« Új üzenet #3805 Dátum: 2012. Január 08. - 13:30:37 »

Szia

 második helyen a Winchester Silvetip...sajna már nem gyártják!  Kemény lövedékek híve vagyok, üsse át a vadat, legyen az kicsi, vagy nagy.

Üdv,

háááát, nem tudom.................

Az orrom előtt lőtte a legjobb barátom az impala bakját (max 70 kiló??!!), 375 H&H 300 graines Winchester Silverip lőszerrel, 120 méterről, és nem ütötte át a vadtestet! Mintegy 150-200 kilós gnú úgyszintén!! Húztam fülem farkam, mert én tanácsoltam neki ezt a kiváló patron vételt. A kísérő "gratulált", mert - elmondása szerint - ennél alkalmatlanabb lőszert hosszú kutakodást követően sem találhattunk volna vadászatra a 375-H@H höz. Nem volt kimenet soha, nagyobb állatokra nem engedett ezzel lőni, ő adott grátisz (mi van "grátisz" egy fizetős vadászaton??!!) RWS tele burkolatú lőszert pl bivalyra! Mondta ő is, hogy mi van, Mo-on nem lehet kapni Federal Premium Safari Nosler Partitiont, példának okáért?? Nagyon kussban voltunk.........

Lehet, hogy más kaliberben jó, de amit én láttam és hallottam róla, az siralmas volt!

A látottak alapján feltételezem, hogy itthon egy sötét szórón, egy sűrű galagonyásba való beváltásban - ha a tömeg és az energia mondjuk nem csapja agyon a vadat - kutya nélkül meg sem lehetne egy disznót találni a vérnyomon ezzel a lőszerrel?  Nem tudom......, de a bizalom nagyon odalett!!! (akkor még nem volt Oryx)

Üdv,

« Utoljára szerkesztve: 2012. Január 08. - 13:46:19 írta Boar » Naplózva
Dobba
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 418



« Új üzenet #3806 Dátum: 2012. Január 08. - 13:48:40 »

Hát érdekes, akikkel én beszéltem csakis pozitív tapasztalatai voltak a Silvertip-pel. Én 30-06-ból lőttem, olcsó volt, és hatásos. Lőttem vele bikát, kant, süldőket...soha nem volt rá panasz, talán annyit tudnék kiemelni, hogy kis testű vadat közelről átszúrt, azzaz expandáció nélkül ütötte át.

Véleményed az Oryx-ról?
Naplózva
Boar
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 16606



« Új üzenet #3807 Dátum: 2012. Január 08. - 13:49:44 »

Üdv,

háááát, nem tudom.................

Az orrom előtt lőtte a legjobb barátom az impala bakját (max 70 kiló??!!), 375 H&H 300 graines Winchester Silverip lőszerrel, 120 méterről, és nem ütötte át a vadtestet! Mintegy 150-200 kilós gnú úgyszintén!! Húztam fülem farkam, mert én tanácsoltam neki ezt a kiváló patron vételt. A kísérő "gratulált", mert - elmondása szerint - ennél alkalmatlanabb lőszert hosszú kutakodást követően sem találhattunk volna vadászatra a 375-H@H höz. Nem volt kimenet soha, nagyobb állatokra nem engedett ezzel lőni, ő adott grátisz (mi van "grátisz" egy fizetős vadászaton??!!) RWS tele burkolatú lőszert pl bivalyra! Mondta ő is, hogy mi van, Mo-on nem lehet kapni Federal Premium Safari Nosler Partitiont, példának okáért?? Nagyon kussban voltunk.........

Lehet, hogy más kaliberben jó, de amit én láttam és hallottam róla, az siralmas volt!

A látottak alapján feltételezem, hogy itthon egy sötét szórón, egy sűrű galagonyásba való beváltásban - ha a tömeg és az energia mondjuk nem csapja agyon a vadat - kutya nélkül meg sem lehetne egy disznót találni a vérnyomon ezzel a lőszerrel?  Nem tudom......, de a bizalom nagyon odalett!!! (akkor még nem volt Oryx)

Üdv,


375-ben nincs tapasztalatom, de 30-06-ban a 11,7-es Silvertip szépen átütötte a vadat, sokszor "túl szépen" vagyis elég kicsi volt a kimenet.
Valamikor létezett 14,3-as is a 30-06-hoz, arról nagyon jó véleményeket lehetett olvasni, épp csak beszerezni volt lehetetlen(itthon).
Naplózva

Lassan lépked a fűben
a vak zenészek kara.
Mondjátok emberek,
ez már Európa?
huszlavika
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2791



« Új üzenet #3808 Dátum: 2012. Január 08. - 14:43:00 »

Sziasztok,
először  is,  köszi a moderálást, valamit elbénáztam…
Biztosan igazatok van a 30-06-os lőszerek tekintetében, pláne olyan sok kilövés után sokkal objektívebb tapasztalat alakulhat ki, mint egy pár lövést követően. Engem inkább a hivatásos véleménye motivált, és ezért nem szavaztam neki bizalmat. A maradékot itthon ellődöztük, csak úgy.
Orix lövedékkel szerelt lőszerrel nincsen tapasztalatom, de csak azért nem próbáltam ki, mert egy nagy (átlag) sebességű lőszert a véleményem szerint inkább karcsú lövedékkel kell szerelni, különben teljesen felemésztődik a nagy légellenállás miatt a többletsebesség, és teljesen fölösleges olyan relatíve nagy sebességgel megindítani egy „lapos” orrú lövedéket. Viszont – gondolom -  e miatt alacsonyabb becsapódási sebességen és kisebb vadtest ellenállás is elegendő, hogy meginduljon az expanzió. Ez csak elméleti okoskodás, de a ballisztikai programot nézegetve soha sem értettem a nagy sebességű lőszer, bumszli orrú lövedék párosítást. Az Oryx a 300 magnumokba pedig szerintem ilyen.
Egy két kivételtől eltekintve, inkább „gyors” kalibereim voltak és vannak is, mint lassúak.

A 30-06- ba sokkal ésszerűbb választás lehet az Oryx. Egyik barátom a 30-06-ából a 13 grammos Mega lőszerre esküszik.

Üdvözlettel,
Naplózva
hosszupuska
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 320


« Új üzenet #3809 Dátum: 2012. Január 08. - 15:03:17 »

huszlavika!
Irtam neked pü-t Wave
Naplózva
Oldalak: 1 ... 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 [254] 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 ... 570   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: