Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 ... 90   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Pálinkás jó reggelt!  (Megtekintve 226313 alkalommal)
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14843



« Új üzenet #105 Dátum: 2011. Június 27. - 20:54:58 »

Köszönöm! Igen
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
Troja
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 906



« Új üzenet #106 Dátum: 2011. Június 27. - 23:48:13 »

Onnét, hogy megáll.
Belehallgatsz a hordóba és már nem pötyörög (pezseg).
Sokan "szuszogót" (mint a borászok) is használnak, hogy levegő ne juthasson a hordóba (egyszerű megoldása: lyuk a cefréshordó tetejére, bele sziloplaszttal egy arasznyi darab benzincső, aminek a végét belehajtod egy vizespohárba, ami félig van vízzel). Ezen meg pláne látszik, hogy mikor állt már meg: amíg rendszeresen bugyborékol, addig még forr.

Félig üres, vagy félig tele legyen az a pohár? Vállat von Stoel
Naplózva
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
*
Elérhető Elérhető

Hozzászólások: 9997



« Új üzenet #107 Dátum: 2011. Június 28. - 07:23:45 »

Onnét, hogy megáll.
Belehallgatsz a hordóba és már nem pötyörög (pezseg).
Sokan "szuszogót" (mint a borászok) is használnak, hogy levegő ne juthasson a hordóba (egyszerű megoldása: lyuk a cefréshordó tetejére, bele sziloplaszttal egy arasznyi darab benzincső, aminek a végét belehajtod egy vizespohárba, ami félig van vízzel). Ezen meg pláne látszik, hogy mikor állt már meg: amíg rendszeresen bugyborékol, addig még forr.

Pontosan így! Rászorítod a füledet a hordó oldalára második nap. Rotyog, mint a forrásban lévő víz. Amíg ezt a hangot hallod, addig dolgoznak az élesztőgombák.
Naplózva

Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra,
Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva.  /Ady/
Kama
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3607


« Új üzenet #108 Dátum: 2011. Június 28. - 07:24:53 »

Félig üres, vagy félig tele legyen az a pohár? Vállat von Stoel

Tetszés szerint.
Csak alul legyen a víz.  Nyihi
Naplózva

"Hiszen ha csak úgy egyszerre agyon lehetne lőni mindent, venne-e puskát a kezébe valamirevaló ember?"
(Zsindely Ferenc)
Wipe
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1308



« Új üzenet #109 Dátum: 2011. Július 01. - 18:04:20 »

Naplózva

A földet nem a szüleinktől örököltük, hanem az unokáinktól kaptuk kölcsön!
Sakac
Globális moderátor
Vadász
*
Elérhető Elérhető

Hozzászólások: 9923



« Új üzenet #110 Dátum: 2011. Július 01. - 18:22:22 »


Egy dobbozzal rendel!  Ördög
Naplózva

"Mindenkinek két élete van. De a második csak akkor kezdődik el, ha valaki rájön, hogy csak egy van"
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
*
Elérhető Elérhető

Hozzászólások: 9997



« Új üzenet #111 Dátum: 2011. Július 03. - 22:43:27 »

Rábasztam megint, mint kovács az ujjára, tanuljatok belőle.
Tavaly is elfutott a kajszicefrém, pedig csak a szokásos kétharmadig töltöttem a hordót. Azt okoltam, hogy nagyon meleg volt.
Idén hűvösebb helyre tettem, ugyanúgy kifutott.
Tehát: kajszival csak félig a hordót és minél gyakrabban megkeverni, az első két napon négyszer-ötször. Nem árt, ha teszünk a hordó alá valami nagyobb edényt, a családi békét megőrzendő.
Sűrű a cucc, szinte lekvárszerű, lehet hogy ezért nem tud belőle kibugyborékolni a széndioxid úgy, mint a levesebb gyümölcsökből. Egy biztos: habzik és dagad, mint a veszedelem. 
Naplózva

Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra,
Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva.  /Ady/
Troja
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 906



« Új üzenet #112 Dátum: 2011. Július 04. - 09:19:37 »

Hozzáértőktől kérdezem, hogy ebből a tartályból lehet-e pálinkafőzőt csinálni.
Azt mondják, hogy 300l-es 1,5 mm-es vörösréz.
 Egyenlőre permetezőként szolgál, még működőképes is állítólag!


Naplózva
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
*
Elérhető Elérhető

Hozzászólások: 9997



« Új üzenet #113 Dátum: 2011. Július 04. - 10:13:24 »

Nem vagyok hozzáértő, de nem kísérleteznék vele.
Ki tudja, hogy a hajlatokban az évek során milyen szermaradványok rakódtak le. Meg egy valag macera és költség, amire ebből főző lesz, akkor sem biztos, hogy megfelelően működik.

Végy egy jól megépített profi főzőt, egy emberöltőre megvan a lehetőséged, a minőségi pálesz előállítására. Olyasmi ez, mint három szar céltávcsővet kidobni a kukába, aztán megvenni a Zeisset. Ugyanoda jutsz, csak kétszer annyit költöttél rá.

http://www.google.hu/imgres?imgurl=http://www.addel.hu/store/termekfotok/532/kisarufotok/474588_arufoto.gif&imgrefurl=http://www.agro-depo.addel.hu/products.php%3Fprcategory%3D34111&usg=__YbkI4srqiIplq1-v6XhWj6z_kh0=&h=150&w=158&sz=12&hl=hu&start=6&zoom=1&um=1&itbs=1&tbnid=-O__Sack6TVItM:&tbnh=92&tbnw=97&prev=/search%3Fq%3Dp%25C3%25A1linkaf%25C5%2591z%25C5%2591%2Bberendez%25C3%25A9s%26um%3D1%26hl%3Dhu%26sa%3DN%26biw%3D1003%26bih%3D615%26tbm%3Disch&ei=X3MRTpHUJJHLsgawycT9Dg
Naplózva

Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra,
Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva.  /Ady/
Kama
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3607


« Új üzenet #114 Dátum: 2011. Július 04. - 10:45:21 »

Hááát  Fejvakarás

Itt azért elég húzós árak vannak...

Szerzel egy söröshordót (az ugye saválló és vastag falú) meg egy iparosembert, aki szerintem feleennyiből (max.!) kihozza a főzőt.
És akkor az nem 8 vagy 10 literes, hanem 50.

És szintén kiszolgál egy életet.

A permetezőt meg én is inkább elvinném valami múzeumnak, mert az elmúlt 70-100 évben (nem tudom milyen idős lehet  Vállat von) ki tudja milyen löttyök fordultak meg benne...
Naplózva

"Hiszen ha csak úgy egyszerre agyon lehetne lőni mindent, venne-e puskát a kezébe valamirevaló ember?"
(Zsindely Ferenc)
oregszabo
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 121



« Új üzenet #115 Dátum: 2011. Július 04. - 10:58:41 »

Pálinkafőzőt csináltatni csak nagyot, több száz litereset érdemes, annak kinek van akkora rézüstje.
A képen látható főzőt meg el kell felejteni! Arra senki sem gondol, hogy nem olyan egyszerű a pálinkafőzés, mint egy egyszerű kávé  Kávé
Aki nem ért hozzá, könnyen odaégeti, akik a környéken vettek ilyen egyszerű főzőket, beharangozták hogy nekik milyen pálinkájuk lesz, cukor nincs bent stb....lassan egy éve kussol mindegyik. Amióta kipróbálták a főzést. Röhög

Érdemes duplafalú főzőkészüléket 100 literest Rédics mellett lehet venni 1500 eu-ért. Ha valaki mindig sokat főz, akkor pár év alatt visszajön az ára, de a megbizható és nem eszetlen ismerősöknek bérbe is lehet adni  Táncol

20-30 liter cefrével akkor érdemes szutykolni, ha pl. annyi kökényt, vagy csipkebogyót szedtünk, vagy szedret stb. Tehát kis mennyiségű külenleges alapanyagokhoz. 
Több száz litert senki nem fog főzögetni olyan kicsiben, na meg ha kiszámoljuk annak az energiköltségét  Rííí olcsóbb az állami főzde.
Naplózva
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #116 Dátum: 2011. Július 04. - 11:13:45 »

Pálinkafőzőt csináltatni csak nagyot, több száz litereset érdemes, annak kinek van akkora rézüstje.
A képen látható főzőt meg el kell felejteni! Arra senki sem gondol, hogy nem olyan egyszerű a pálinkafőzés, mint egy egyszerű kávé  Kávé
Aki nem ért hozzá, könnyen odaégeti, akik a környéken vettek ilyen egyszerű főzőket, beharangozták hogy nekik milyen pálinkájuk lesz, cukor nincs bent stb....lassan egy éve kussol mindegyik. Amióta kipróbálták a főzést. Röhög

Érdemes duplafalú főzőkészüléket 100 literest Rédics mellett lehet venni 1500 eu-ért. Ha valaki mindig sokat főz, akkor pár év alatt visszajön az ára, de a megbizható és nem eszetlen ismerősöknek bérbe is lehet adni  Táncol

20-30 liter cefrével akkor érdemes szutykolni, ha pl. annyi kökényt, vagy csipkebogyót szedtünk, vagy szedret stb. Tehát kis mennyiségű külenleges alapanyagokhoz. 
Több száz litert senki nem fog főzögetni olyan kicsiben, na meg ha kiszámoljuk annak az energiköltségét  Rííí olcsóbb az állami főzde.

Azért egy 50 literes, dupla falú főzővel már érdemes szutykolni, mert ez már nem olyan kicsi, hogy túl sok idő menjen el a főzésre, másrészt, ha 100literes főzőben leégeted a 100liter cefrét az nagyobb gon,d mintha a 100litered 2 részletben főzöd és csak egyiket kapattad le. Szerintem a kezdőknek jobb, ha 40-50literes főzővel kezdik a pályafutást, aztán ha bejött az élet, max. áttérnek nagyobbra. Wave
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
*
Elérhető Elérhető

Hozzászólások: 9997



« Új üzenet #117 Dátum: 2011. Július 04. - 11:30:47 »

Még egyszerűbb bemenni a boltba, aztán a polcról levenni a kész pálinkát.
Csakhogy mi itt saját cefrézésről, saját főzésről, érlelésről beszélgetünk. Nem arról, hogy mi az egyszerűbb.
A vadhúst is egyszerűbb (többnyire olcsóbb is) megvenni a bolti fagyasztóládából, mint meglőni.

A szimplafalú főzőt egyáltalán nem kell elfelejteni. Lehet abban jó páleszt főzni, csak oda kell figyelni rá. Nem hajtatni és megakadályozni, hogy a sűrűje az aljára égjen. (platni, szűrő, ahogy alább már elmondtam) Nagyon sűrű alapanyagnál (pl. barack, vagy törköly) egy kis vizet a szűrő alá és nincs vele semmi probléma.

Hivatásos főző: van minimális mennyiség, ami alatt nem teszi fel. Ha nincs annyid, összekeverik valaki máséval. Onnéttól készíthettél te akármilyen jó cefrét, lehet, hogy moslék lesz belőle.
Akkor viheted, amikor van szabad kapacitás. Meg amikor te ráérsz. Meg amikor van fuvar. Meg amikor... Egy cefre, ha kiforrt, onnéttól percről percre romlik. Ezt a folyamatot csak lassítani lehet, megállítani nem. Szerintem a jó pálesz egyik legfőbb záloga, hogy akkor főzd, amikor a legjobb, ehhez pedig saját főző kell.
 
Naplózva

Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra,
Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva.  /Ady/
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
*
Elérhető Elérhető

Hozzászólások: 9997



« Új üzenet #118 Dátum: 2011. Július 09. - 08:37:24 »

Alább írtam a barackpezsgésről.
Nagyon bosszantott a dolog, elhatároztam, hogy a következő körnél kipróbálom a pektinbontót és a fajélesztőt.
Meg is tettem csütörtökön és csoda történt. A trópusi hőség ellenére alig dagadt a cefre, de rotyog, mint annak a rendje. Szóval kajszinál bevált a dolog, azt hiszem, ezt fogom használni a továbbiakban.

A múlt szombaton cefrézett kajszi már főzés alatt van, indulok is begyújtani a katlant. Tegnap éjfélig pöfögött, nem akarom elkiabálni, de elég ígéretes anyagnak tűnik. 
Naplózva

Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra,
Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva.  /Ady/
dama
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2661


« Új üzenet #119 Dátum: 2011. Július 09. - 14:34:49 »

Testvéreim az Úrban!
Ha a cefre kifórt, akkor le kell fújtani és akár másfél év múlva is ki lehet főzni. A cefrébe ne tegyetek élesztőt, fakérget,  háncsot jaaaaj Isten elleni vétek! Nagybátyám 32 évig volt szeszfőzdés higgyetek nékem. Igen Piál Emelem
Naplózva

Az áram alatt lévő alkatrész ugyan úgy néz ki mint ami nincs áram alatt,
csak más a fogása!
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 ... 90   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: