Soma
|
|
« Új üzenet #1200 Dátum: 2020. Január 30. - 10:02:43 » |
|
Kivonni a pálinkából azt a minimális rezet is, ami belekerülhet néha. És a réztől zöld, amit sikerül is kivonnia a párlatból.
A Rézangyalát! Erre nem is gondoltam.
|
|
|
Naplózva
|
Ha fogalmad sincs, merre mész, minden út oda vezet.
|
|
|
Soma
|
|
« Új üzenet #1201 Dátum: 2020. Január 30. - 10:04:26 » |
|
Az nem, de a mikroszűrő(vagy kávéfilter+vatta) kiveszi. És sajnos szintén tapasztalat, hogy hiába a desztvíz, néha azzal is opálos lesz. Hacsak nem a szeszfokot, de az meg tüneti kezelés, az opálosságot okozó anyag attól benne marad, csak oldott formában.
Szerintem, ha jól szeded le a középpárlatot és tisztán tartod a réz részeket, akkor ezek a hibák nem fordulhatnak elő.
|
|
|
Naplózva
|
Ha fogalmad sincs, merre mész, minden út oda vezet.
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #1202 Dátum: 2020. Január 30. - 10:08:21 » |
|
Szerintem, ha jól szeded le a középpárlatot és tisztán tartod a réz részeket, akkor ezek a hibák nem fordulhatnak elő.
Én is sokáig azt hittem...
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9988
|
|
« Új üzenet #1203 Dátum: 2020. Január 30. - 10:21:11 » |
|
A tisztázást egy teljesen vörösrézből készített főzőn végzem-a hűtő is ebből van.
Ez így nagyon jól van. Kivonni a pálinkából azt a minimális rezet is, ami belekerülhet néha. És a réztől zöld, amit sikerül is kivonnia a párlatból.
Gergő, én a kémiához hótt' ökör vagyok, a pálinka kémiájához is. Nálam okosabbaktól viszont azt hallottam, hogy nagyon kellenek azok a rézionok a párlatba, nem véletlen, hogy a jó főzők teljes egészében rézből készülnek. Az alumíniumból, rozsdamentes acélból készült főzőkkel készült párlatból jó pálinka sose lesz. Szóval én úgy tudom, hogy a rézionok segítségével kerekednek ki idővel azok a gyümölcsös ízek, amelyek birtokában igazi jó pálinkáról beszélhetünk, tehát ha a rezet valamiféle eljárással kivonod a párlatból, - sejtésem szerint - végső soron a minőség ellen dolgozol.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
Soma
|
|
« Új üzenet #1204 Dátum: 2020. Január 30. - 10:22:59 » |
|
Én is sokáig azt hittem...
Akkor valamit csak elb@szol. Biztos túl sok olaj kerül a párlatba.
|
|
|
Naplózva
|
Ha fogalmad sincs, merre mész, minden út oda vezet.
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #1205 Dátum: 2020. Január 30. - 10:40:54 » |
|
Ez így nagyon jól van.
Gergő, én a kémiához hótt' ökör vagyok, a pálinka kémiájához is. Nálam okosabbaktól viszont azt hallottam, hogy nagyon kellenek azok a rézionok a párlatba, nem véletlen, hogy a jó főzők teljes egészében rézből készülnek. Az alumíniumból, rozsdamentes acélból készült főzőkkel készült párlatból jó pálinka sose lesz. Szóval én úgy tudom, hogy a rézionok segítségével kerekednek ki idővel azok a gyümölcsös ízek, amelyek birtokában igazi jó pálinkáról beszélhetünk, tehát ha a rezet valamiféle eljárással kivonod a párlatból, - sejtésem szerint - végső soron a minőség ellen dolgozol.
Majdnem... a rézionok katalizátorként működnek: a kiválását segítik az alkoholnak és a ízeket okozó olajoknak, de ha a pálinkába kerülnek, akkor egyfajta karcosságot okoznak. És fejfájást!
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9988
|
|
« Új üzenet #1206 Dátum: 2020. Január 30. - 11:03:32 » |
|
Karcosságot én is tapasztalok mindig, de csak a főzés után úgy 4-6 hónapig. Februárra kisimul (szebben fogalmazva bársonyossá válik) a párlat.
Főzés után 6-8 hét érlelés hígítatlanul, harmadnyi légréssel az üvegballon tetején. Aztán hígítás. Ilyenkor megint összeborul minden, teljesen élvezhetetlen napokig. Aztán szép lassan kikerekedik a végső állapot. A szőlőpárlat például 1-2 hónap alatt kész lett. A szilva csak mostanra lett a csúcson.
Az is érdekes, hogy a felhígított pálesz meddig tartja magát. A Vilmoskörte pl. megkezdve, levegő hatására mintha veszítene a zamatából. Azt tehát igyekszem bontatlanul tartani ha már csúcsra ért, fejtem, mint a bort. A szilvának, tapasztalatom szerint inkább használ, minthogy ártana a levegőzés.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #1207 Dátum: 2020. Január 30. - 11:10:39 » |
|
Karcosságot én is tapasztalok mindig, de csak a főzés után úgy 4-6 hónapig. Februárra kisimul (szebben fogalmazva bársonyossá válik) a párlat.
Főzés után 6-8 hét érlelés hígítatlanul, harmadnyi légréssel az üvegballon tetején. Aztán hígítás. Ilyenkor megint összeborul minden, teljesen élvezhetetlen napokig. Aztán szép lassan kikerekedik a végső állapot. A szőlőpárlat például 1-2 hónap alatt kész lett. A szilva csak mostanra lett a csúcson.
Az is érdekes, hogy a felhígított pálesz meddig tartja magát. A Vilmoskörte pl. megkezdve, levegő hatására mintha veszítene a zamatából. Azt tehát igyekszem bontatlanul tartani ha már csúcsra ért, fejtem, mint a bort. A szilvának, tapasztalatom szerint inkább használ, minthogy ártana a levegőzés.
Na, ez a karcosság zavart engem is, aztán egy nálam sokkal nagyobb tudású főzőmester adta a tippet a műgyantás szűrőre. Igaza volt. A többiben hasonló a tapasztalatom! Sőt pl. a meggynél és a cseresznyénél az is érdekes, hogy meddig érlelem és milyen dekantálás mellett. Ugyanaz a párlat teljesen más ízt ad ki rövid érlelés, erősebb dekantálás mellett, mint fordítva. Mindkettő jó, de az egyik frissebb, gyümölcsösebb ízt ad, míg a másik nehezebb, de továbbtartó ízt eredményez.
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9988
|
|
« Új üzenet #1208 Dátum: 2020. Január 30. - 11:24:26 » |
|
Na, ez a karcosság zavart engem is, aztán egy nálam sokkal nagyobb tudású főzőmester adta a tippet a műgyantás szűrőre. Igaza volt.
Én úgy védekezem ez ellen, hogy februárig kihúzom az egy évvel korábbi pálinkával, akkorra meg eltűnik az újból is.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #1209 Dátum: 2020. Január 30. - 12:06:00 » |
|
Én úgy védekezem ez ellen, hogy februárig kihúzom az egy évvel korábbi pálinkával, akkorra meg eltűnik az újból is.
Mondtam: ahány ház, annyi szokás!
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
Harka Csaba
|
|
« Új üzenet #1210 Dátum: 2020. Január 30. - 16:08:23 » |
|
Ugyaninnen rendeltem én is, ugyanezt. Még nem próbáltam ki. Én is csupa jókat olvastam róla. A rezes törés nem főzési hiba. A savasabb cefrék oldják a rezet, és óhatatlanúl belekerűl a pálinkába. De nem csak erre jó mert a magnéziumot és a kálciumot és egyébb oldott ásványi anyagokat is megköti. Ioncserélt vizet is lehet vele előállítani, és nem kell aranyért megvenni a gyógyszertári desztvizet. Elméletileg regenerálás után nem szabadna zöldnek lennie. tömény sóoldatban kell áztatni 24 órát és utána kimosni. Így csináltad?
|
|
|
Naplózva
|
Jó szelet!
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #1211 Dátum: 2020. Január 30. - 19:15:00 » |
|
Ugyaninnen rendeltem én is, ugyanezt. Még nem próbáltam ki. Én is csupa jókat olvastam róla. A rezes törés nem főzési hiba. A savasabb cefrék oldják a rezet, és óhatatlanúl belekerűl a pálinkába. De nem csak erre jó mert a magnéziumot és a kálciumot és egyébb oldott ásványi anyagokat is megköti. Ioncserélt vizet is lehet vele előállítani, és nem kell aranyért megvenni a gyógyszertári desztvizet. Elméletileg regenerálás után nem szabadna zöldnek lennie. tömény sóoldatban kell áztatni 24 órát és utána kimosni. Így csináltad?
Szia! Igen, így csináltam, de zöld maradt. Nem bízom benne, hogy jó lesz, így rendeltem új töltetet a szűrőbe. WA
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
Harka Csaba
|
|
« Új üzenet #1212 Dátum: 2020. Január 30. - 21:29:07 » |
|
Szia!
Igen, így csináltam, de zöld maradt. Nem bízom benne, hogy jó lesz, így rendeltem új töltetet a szűrőbe. WA
Kiváncsi lezek rá. Még sajnos nem volt időm vele foglalkozni. Azt mondják az okosok, hogy a friss pálinkába rögtön végbemennek azok a folyamatok amik csak évek alatt következnének be. Bízom benne, hogy jó dolog.
|
|
|
Naplózva
|
Jó szelet!
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #1213 Dátum: 2020. Január 30. - 21:59:09 » |
|
Kiváncsi lezek rá. Még sajnos nem volt időm vele foglalkozni. Azt mondják az okosok, hogy a friss pálinkába rögtön végbemennek azok a folyamatok amik csak évek alatt következnének be. Bízom benne, hogy jó dolog.
Jó.
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
Soma
|
|
« Új üzenet #1214 Dátum: 2020. Január 31. - 08:26:56 » |
|
" Ioncserélt vizet is lehet vele előállítani, és nem kell aranyért megvenni a gyógyszertári desztvizet." [/quote] Azért az ion cserélt vizet ne keverjük a desztilált vízzel! Nem értem, hogy miért kell Gyógyszertárból venni a desztiláltvizet, amikor ott van a lepárló készüléketek?
|
|
|
Naplózva
|
Ha fogalmad sincs, merre mész, minden út oda vezet.
|
|
|
|