St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #1185 Dátum: 2020. Január 29. - 22:43:37 » |
|
Használ valaki közületek kationcserélő műgyantát pálinkához? Akinek van ezzel kapcsolatban tapasztalata, az írja meg legyen szíves, hogy regenerálás után milyen színű lett neki? -visszanyerte az eredeti arany barna színét vagy zöldes maradt? Csak azért kérdezem, mert én most csináltam először ilyen regenerálást és bár mindent az előírásnak megfelelően végeztem, nekem bizony zöldes színű maradt a műgyanta...
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
Boar
Adminisztrátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 16590
|
|
« Új üzenet #1186 Dátum: 2020. Január 29. - 23:07:35 » |
|
nekem bizony zöldes színű maradt a műgyanta...
B+, már megtanulhattad volna Somától, hogy pálinkát csak fekete gumiból főzünk, traktorbelső, parasztcsizma stb. Te biztos menőztél és vadászcsizmából főzted
|
|
|
Naplózva
|
Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, ez már Európa?
|
|
|
Horrido
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 7947
Generalbakter
|
|
« Új üzenet #1187 Dátum: 2020. Január 29. - 23:16:33 » |
|
B+, már megtanulhattad volna Somától, hogy pálinkát csak fekete gumiból főzünk, traktorbelső, parasztcsizma stb. Te biztos menőztél és vadászcsizmából főzted Lösemóból főzi, az enyém is kilyukadt 17 év után, felajánlom, finom anyag....
|
|
|
Naplózva
|
A jó vasutasnak még a hetedik szomszédja is hülye...
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #1188 Dátum: 2020. Január 30. - 06:58:54 » |
|
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9988
|
|
« Új üzenet #1189 Dátum: 2020. Január 30. - 08:03:01 » |
|
Momentán azt sem tudom, mit kérdezel (pedig kétszer is elolvastam), nemhogy a választ.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
|
Soma
|
|
« Új üzenet #1191 Dátum: 2020. Január 30. - 09:07:33 » |
|
Momentán azt sem tudom, mit kérdezel (pedig kétszer is elolvastam), nemhogy a választ. Ezzel én is így vagyok! Már ötször elolvastam, de még mindig nem tudom, hogy minek kell visszanyerni a zöld szinét. A pálinkának a gyantának vagy az anyósának?
|
|
|
Naplózva
|
Ha fogalmad sincs, merre mész, minden út oda vezet.
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9988
|
|
« Új üzenet #1192 Dátum: 2020. Január 30. - 09:13:34 » |
|
Mi az a rezes-fémes törés?
Opálosodást én akkor tapasztaltam, ha túlhígítottam (mondjuk 45 fok alá) a cuccot, és-vagy csapi vizet használtam. Ha van még hígítatlan pálinka, akkor (első esetben) fel kell emelni a szeszfokot. Ha nincs, akkor újra lefőzni. Hígítani csakis patikai desztillált vízzel.
Egyszer történt ilyen, a sógorom kért meg, hogy segítsek neki felhígítani a barackpálinkáját. Fokolója van. Mérem, vastagon 60 fölött van a szeszfok. Fejszámolás, ennyit, meg ennyit elbír. Beleöntjük a desztillált vizet, beszürkül. Mérem, 48 fokos. Mi a rosseb lehet a baj? Beleteszem a saját fokolómat, még negyvenet sem mutat. Elcsúszott a fokolójában a skálás papír. Szerencsére volt még tömény anyag, visszahoztuk 48-ra, tükörfényes lett a cucc.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
Soma
|
|
« Új üzenet #1193 Dátum: 2020. Január 30. - 09:26:47 » |
|
Girgesz: Ez jó zöld lett b@zd+
|
|
|
Naplózva
|
Ha fogalmad sincs, merre mész, minden út oda vezet.
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #1194 Dátum: 2020. Január 30. - 09:45:33 » |
|
Ezzel én is így vagyok! Már ötször elolvastam, de még mindig nem tudom, hogy minek kell visszanyerni a zöld szinét. A pálinkának a gyantának vagy az anyósának? Lehet az én készülékemben van a hiba, de szerintem egyértelmű, hogy a műgyantáról van szó...
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #1195 Dátum: 2020. Január 30. - 09:55:15 » |
|
Mi az a rezes-fémes törés?
Opálosodást én akkor tapasztaltam, ha túlhígítottam (mondjuk 45 fok alá) a cuccot, és-vagy csapi vizet használtam. Ha van még hígítatlan pálinka, akkor (első esetben) fel kell emelni a szeszfokot. Ha nincs, akkor újra lefőzni. Hígítani csakis patikai desztillált vízzel.
Egyszer történt ilyen, a sógorom kért meg, hogy segítsek neki felhígítani a barackpálinkáját. Fokolója van. Mérem, vastagon 60 fölött van a szeszfok. Fejszámolás, ennyit, meg ennyit elbír. Beleöntjük a desztillált vizet, beszürkül. Mérem, 48 fokos. Mi a rosseb lehet a baj? Beleteszem a saját fokolómat, még negyvenet sem mutat. Elcsúszott a fokolójában a skálás papír. Szerencsére volt még tömény anyag, visszahoztuk 48-ra, tükörfényes lett a cucc.
A tisztázást egy teljesen vörösrézből készített főzőn végzem-a hűtő is ebből van. Nem sűrűn, de néha előfordult ez a bizonyos fémes törés (ami hígítás után jön elő), emiatt szereztem be ezt a gyantás szűrőt. De mivel valóban jó hatással van a nem fémes párlatokra is (kisimítja az ízeket... szerintem), így mára már minden pálinkámat átengedem rajta és bizony néha meglepő, hogy az a pálinka is elszínezi a műgyantát, amin nem érződik a rezes karcosság. A másik: az öregek azért IS hígítottak mindig 50fok fölé, mert sok pálinkahibát okozó olaj ezalatt csapódik ki, ami szintén opálosságot okozhat. Én ezért mindig 47-48fokra hígítom a párlatokat, mert HA kerül bele ezekből az olajokból, akkor kicsapódás után már ki lehet szűrni a pálinkából őket és ezek már nem befolyásolják az ízét az érlelés alatt. De ez az én véleményem, tapasztalatom, módszerem, mindenki úgy csinálja, ahogy szereti! - bölcsek köve nem nálam van, csak az elmúlt tizenX évben nekem ez vált be.
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
Soma
|
|
« Új üzenet #1196 Dátum: 2020. Január 30. - 09:56:14 » |
|
Lehet az én készülékemben van a hiba, de szerintem egyértelmű, hogy a műgyantáról van szó...
Értem én, hogy műgyanta, de mitől zöld? Szóval azt nem értem, hogy milyen célzattal engedted át a műgyantán?
|
|
|
Naplózva
|
Ha fogalmad sincs, merre mész, minden út oda vezet.
|
|
|
Soma
|
|
« Új üzenet #1197 Dátum: 2020. Január 30. - 09:58:41 » |
|
A tisztázást egy teljesen vörösrézből készített főzőn végzem-a hűtő is ebből van. Nem sűrűn, de néha előfordult ez a bizonyos fémes törés (ami hígítás után jön elő), emiatt szereztem be ezt a gyantás szűrőt. De mivel valóban jó hatással van a nem fémes párlatokra is (kisimítja az ízeket... szerintem), így mára már minden pálinkámat átengedem rajta és bizony néha meglepő, hogy az a pálinka is elszínezi a műgyantát, amin nem érződik a rezes karcosság. A másik: az öregek azért IS hígítottak mindig 50fok fölé, mert sok pálinkahibát okozó olaj ezalatt csapódik ki, ami szintén opálosságot okozhat. Én ezért mindig 47-48fokra hígítom a párlatokat, mert HA kerül bele ezekből az olajokból, akkor kicsapódás után már ki lehet szűrni a pálinkából őket és ezek már nem befolyásolják az ízét az érlelés alatt. De ez az én véleményem, tapasztalatom, módszerem, mindenki úgy csinálja, ahogy szereti! - bölcsek köve nem nálam van, csak az elmúlt tizenX évben nekem ez vált be. Ahogy Lajos is írta, desztilált vízzel kell hígítani és akkor nem kell a gyanta. Az opálosságot a gyanta egyébként meg nem tünteti el.
|
|
|
Naplózva
|
Ha fogalmad sincs, merre mész, minden út oda vezet.
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #1198 Dátum: 2020. Január 30. - 09:59:39 » |
|
Értem én, hogy műgyanta, de mitől zöld? Szóval azt nem értem, hogy milyen célzattal engedted át a műgyantán? Kivonni a pálinkából azt a minimális rezet is, ami belekerülhet néha. És a réztől zöld, amit sikerül is kivonnia a párlatból.
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #1199 Dátum: 2020. Január 30. - 10:01:57 » |
|
Ahogy Lajos is írta, desztilált vízzel kell hígítani és akkor nem kell a gyanta. Az opálosságot a gyanta egyébként meg nem tünteti el.
Az nem, de a mikroszűrő(vagy kávéfilter+vatta) kiveszi. És sajnos szintén tapasztalat, hogy hiába a desztvíz, néha azzal is opálos lesz. Hacsak nem a szeszfokot, de az meg tüneti kezelés, az opálosságot okozó anyag attól benne marad, csak oldott formában.
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
|