Oldalak: [1] 2 3   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: A Beagle és a Basset hound  (Megtekintve 42782 alkalommal)
Virágkoszorú
Erdőkerülő
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 477



WWW
« Dátum: 2010. Május 01. - 14:12:01 »

    E két, egymással rokonságban álló vadászkutya hazai viszonyok közti alkalmazása a vadászok körében kevésbé elterjedt, mint más vadászebeké. Nem szabad azonban figyelmen kívül hagynunk a jelenlétüket, és használhatóságukat sem! Mindkét fajtát elsősorban családi kedvencként tarják az országban, kevesebb figyelmet kapnak az eredeti tenyésztési cél tükrében. Ebben a témában szeretném bemutatni a Kopó és vérebek fajtacsoportba tartozó, elsősorban hajtásra és után keresésre alkalmas kutyákat! A leírásokat, standardeket és a tapasztalatokat a következőkbe olvashatjátok!
 
 
Naplózva

"Az emberek többsége beszél az állatokhoz, de csak kevesen értik, mit is mondanak."
Virágkoszorú
Erdőkerülő
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 477



WWW
« Új üzenet #1 Dátum: 2010. Május 01. - 14:38:07 »

A Beagle általános leírás és fajtastandard-ja

 Származási hely: Nagy-Britannia
 Tenyésztési cél: Nyúl,-és hajtó vadászat
 Kialakulása: 17-18.század, de egyes kutatók szerint már az 1300-as években vagy a 15. században is jelen volt
 Marmagasság: 33-41 cm
 Testtömeg: 8-14 kg
 Természet: élénk, barátságos
 
   A beagle ősrégi hajtókutya. Zömök testű, közepesen hosszú lábú, szívós eb. Közvetlen elődje a harrier, azaz a nyulászó kopó, amit állítólag szegény polgárok tenyésztettek tovább tudatos kiválasztással. Elsősorban mezei nyúl és róka vadászatára alakították ki, erre higgadtsága, viszonylagos lassúsága és irányíthatósága miatt kiválóan alkalmas volt. A vadat falkában hajtotta, jellegzetessége a vonyítás, illetve a vadászkutyáknál ismert és megbecsült tutulás. Alacsony termetű, szilárd és erős testfelépítésű kutya, mégis mozgékony. Intelligens, jó idegzetű eb. Engedelmes, legendásan szelíd fajta, évszázadok során munkában edződött. Igénytelen, ellenálló, fajta-betegsége nincs. Ezen tulajdonságai miatt egyre kedveltebb a városi kutyatartók körében. Vidám, barátságos, jól kezelhető fajta, de mindenképpen határozottságot követel. Nem kedveli sem a magányt, sem a bezártságot. Két fajta beagle ismert: az egyik az angol beagle, mely szinte mindenki által jól ismert, bármelyik városban találkozni vele. A másik a francia beagle, teljes nevén a beagle harrier. Nem sokban különböznek egymástól utóbbi kissé magasabb, feje a pointerére emlékeztet, viszont mind a beagle mind a basset hound kialakításában szerepe volt.

Standard:


Általános megjelenés:
Erős, zömök felépítésű kopó. A minőség benyomását kelti durvaság nélkül.
Jellemzők:
Vidám természetű kopó, alapvető feladata a nyomkövető vadászat, elsődlegesen nyúlra.
Bátor, nagy aktivitással, életerővel, eltökéltséggel párosulva. Éber, intelligens és kiegyensúlyozott.
Temperamentum:
Barátságos és éber, nem agresszív, de nem is félénk.

Fej és Koponya:
Megfelelően hosszú, erőteljes, de nem durva. A szukák feje finomabb. Redőktől, ráncoktól mentes.
A koponya kissé domború, mérsékelten széles, enyhén csúcsosodó. A stopvonal kifejezett,a nyakszirt és az orrhegy közötti távolságot lehetőleg pontosan felezze. Az arcorri rész nem elhegyesedő, az  ajkak mérsékelten leffentyűsek.Az orrtükör széles, kívánatos a fekete szín, de világosabb színű kutyáknál gyengébb pigmentáció is megengedhető. Az orrlyukak tágak.
Szemek:
Sötétbarnák vagy mogyorószínűek, meglehetősen nagyok, de nem mélyen ülőek vagy dülledtek. Megfelelő távolság van közöttük, szelíd, esdeklő kifejezéssel.
Fülek:
Hosszúak lekerekített heggyel, előre húzva csaknem elérik az orr csúcsát.Alacsonyan tűzöttek, finom textúrájúak, a pofákhoz szorosan simulva kecsesen lógnak.
Száj:
Az állkapocs erős legyen, tökéletes, szabályos és teljes ollós harapással. Azaz a felső fogak szorosan átfedik az alsó fogakat és az állkapocsra merőlegesen helyezkednek el.
Nyak:
Elég hosszú ahhoz, hogy a kutya képes legyen könnyen lehajolni a nyomkövetéshez.Enyhén ívelt és kissé lebernyeges.
Elülső végtag:
A lapockák jó szögellésűek, nem terheltek. Az elülső lábak egyenesek, jól alátámasztják a testet, a mancsok felé nem keskenyednek el. A csontok szilárdak és keresztmetszetben kőr alakúak.A lábtő rövid, a könyökök zártak, nem fordulnak sem befelé, sem kifelé. A könyök magassága kb. a marmagasság fele legyen.
Test:
A hát feszes és egyenes. A mellkas a könyök alá ér. A bordák jól íveltek, megfelelően hátrafelé irányulnak.A kötés rövid, de jól kiegyensúlyozott. Az ágyék erőteljes és hajlékony, a has nem erősen felhúzódó (nem agárhas).
Hátulsó végtag:
A combok izmosak, a térdek jó szögelésűek. A csánkok szilárdak, mélyen helyezkednek el és párhuzamosak egymással
Mancsok:
Zártak és szilárdak. A mancsok boltozatosak, a talppárnák erőteljesek, nem nyúllábú és a körmök rövidek.
Farok:
Erős, mérsékelten hosszú. Magasan tűzött, élénken hordott, de nem görbül a hát fölé, sem tőből nem hajlik előrefelé. Jól szőrözött különösen az alsó oldalán.

Járás/Mozgás:
A hát mozgás közben egyenes, feszes, oldalirányú kilengést nem mutat. A lépés szabad, elől térölelő,magas akció nélkül. A hátsó lábak képviselik a hajtóerőt. A végtagok mozgása nem lehet hátul talajon szűk,elől lapátoló vagy keresztező.
Szőrzet:
Rövid, sűrű és az időjárásnak ellenálló
Szín:
A barnát kivéve minden kopószín megengedett, a farok vége fehér.
Méret:
Kívánatos legkisebb marmagasság 33 cm (13 inch). Kívánatos legnagyobb marmagasság 41 cm (16 inch).

Hibák:
Az előző pontoktól való bármilyen eltérés hibának tekintendő és az eltérés mértékétől függ a hiba súlyossága.
Megjegyzés:
A kanoknak a herezacskóban két normális heréjük legyen.

 
Naplózva

"Az emberek többsége beszél az állatokhoz, de csak kevesen értik, mit is mondanak."
Virágkoszorú
Erdőkerülő
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 477



WWW
« Új üzenet #2 Dátum: 2010. Május 01. - 15:13:31 »

A basset hound általános leírása és fajtastandard-ja

Származási hely: Nagy-Britannia
Tenyésztési cél: Nyúl vadászat, hajtás, után keresés
Kialakulás: 1800-as évek
Marmagasság: 33-38 cm
Testtömeg: 18-27 kg
Természet: önálló, mozgékony

Általános megjelenés: A Basset hound jelentős mértékben rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, melyek alkalmassá teszik nyomok követésére nehéz terepviszonyok között is. Egy rövidlábú, nehéz csontozatú, tekintélyes méretű fajtáról van szó, és mindeközben a mozgása megfontolt és nincs benne semmi esetlenség. A temperamentuma szelíd, soha nem heves vagy félénk. Hatalmas kitartása van terepen és különösen hűséges.
Jellemzői: régi vérvonalakból származó megbízható kopó, orral vadászik, falkakutya, hangja mély, melodikus, a trepen kitartó munkára képes.
Jelleme: higgadt, soha nem agresszív vagy félénk.

Fej: a koponya ívelt, enyhe stop, kiemelkedő nyakszirtcsont; a koponya a szemöldök tájékán közepes szélességű, ez a fang felé fokozatosan csökken. A fang általános megjelenése száraz, de nem hegyes. Az orrhát vonala majdnem párhuzamos a koponyáéval és csak csekély mértékben hosszabb, mint a stop és a nyakszirtcsont közötti távolság. A homlokon és pofán csak mérsékelt ráncképződés fordulhat elő. A fejbőrnek minden esetben annyira kell lazának lennie, hogy egyértelműen ráncolodjék amikor előrehúzódik, vagy amikor a fej lehajlik. A felső ajkak az alsókon jóval átlógnak. Az orrtükör teljesen fekete, kivéve a világos szinű kutyákat, amelyeknél lehet barna vagy májszínű. Nagyok és jól nyitottak az orrlyukak, amelyek kissé túlérnek az ajkakon.
Szem: rombusz alakú, nem kidülledő és nem is túl mélyen ülő. Sötét, de világos kutyáknál lehet különböző árnyalatú a közepes barnáig. Nyugodt, komoly tekintet, mely lágy és szomorú. A pislogóhártya rózsaszínje látható, de azért nem túlságosan. Világos vagy sárga szem nagyon nem kívánatos.
Fül: mélyen, pontosan a szem vonala alatt tűzött, hosszú, de azért nem túlságosan, jól elér egy korrekt fang végéig. Egész hosszában vékony és jól befelé csavarodik, nagyon hajlékony, finom és lágy minőségű, bársonyos tapintású. A magasan tűzött és lapos fül súlyos hiba.
Fogazat: erős állcsont-állkapocs, nagy ép és szabályos fogak. Tökéletes, szabályos és teljes ollós harapásban, amelynél a felső metszőfogsor köztes hézag nélkül nyúlik át az alsón és a fogak merőlegesen állnak az állcsont-állkapocsban.
Nyak: izmos, jól ívelt és meglehetősen hosszú, kifejezett, de semmiképpen sem túlzott nyaklebernyeg.
Mellső végtag: a lapocka jó dőlten felfekszik, nem túl nehéz vállak; rövid, erős elülső lábak erőteljes csontozattal; a könyökök sem befelé-, sem kifelé nem fordulnak, hanem szorosan a test oldalaihoz fekszenek. Az alkar felső része kissé a test alá állított, de nem oly módon, hogy szabad mozgása korlátozva legyen, vagy hogy a végtag akár állásban, akár mozgásban érintkezzen vele. Az elő mell elölről nézve az alkarok által képzett hajlatba illik. Az előrebukó lábtő nagyon nem kívánatos. Az elülső lábközépen bőrredők találhatók.
Test: hosszú és egészében mély. Kifejezett mellcsont, a mell nem keskeny és nem aránytalanúl mély. Jól kerekíteet és jól ívelt, messze visszanyúló, nem deformált bordák. Meglehetősen széles, egyenes hát, a mar és a csípőcsont körülbelül ugyanolyan magasságban, bár az ágyéktájék kissé ívelt lehet. A hát a mar és a csípő között ne legyen túl hosszú.
Hátulsó végtag: nagyon izmos és fejlett, hátulról nézve majdnem gömbölyű; nagyon jó szögellések. A csánk nagyon mélyen helyezkedik el, a hátulsó lábközép kissé aláállított, de sem befelé, sem kifelé nem fordulhat. A hátulsó lábközépen előfordulhat ráncképződés, éppúgy egy kis, a laza bőrből képződött zseb a csánkizület hátulsó részén.
Mancs: masszív, jó csontozatú, vastag talppárnákkal. Az elülső mancsok vagy egyenesen előre vagy kissé kifelé irányulnak. A kutya minden esetben akkor áll korekten, amikor a testsúlyt az ujjak és a talppárnák egyenlően viselik, úgy, hogy a mancsok egy nagy kutya lábnyomainak képét hagyják maguk után.
Farok: jól tűzött, meglehetősen hosszú, a tövénél erős, a hegye felé vékonyodik; alsó oldalán kis szálkás szőrzet található. Mozgásban kardalakban enyhén felfelé hordja, semmi esetre sem bepöndörödve vagy a hát fölé hajtva.

Mozgás: nagy jelentőségű. Puhán gördülékeny mozgás, elől messze kinyúló lépések és erőteljes tolóerő. A térd- és csánkizület mozgásban nem tűnhetenek merevnek, az ujjak soha nem súrolhatják a talajt.
Szőrzet: sima, rövid és sűrű, anélkül, hogy emellett túl, finom lenne. A körvonalak simák, zászlózottság nélkül. A hosszú, puha, zászlós szőrzeta legnagyobb mértékben hiba. A bőr laza és rugalmas.
Szín: a fekete-fehér-barna (háromszínű), vagy a citrom-fehér (kétszínű) a megszokottak, de minden más kopószín megengedett.

Hibák: minden, a fentiektől való eltérés hibának tekintendő, melynek értékelésének az eltérés mértékével pontosan arányban kell lennie.
Kizáró okok:
    * 38 cm-nél nagyobb marmagasság
    * lapos, pengeszerű vállak
    * túl bütykös elülső lábak
    * különösen hosszú szőr
    * törött farok
Megjegyzés: a kanoknak két, láthatóan normál fejlettségű, a herezacskóban elhelyezkedő herével kell rendelkezniük.
Naplózva

"Az emberek többsége beszél az állatokhoz, de csak kevesen értik, mit is mondanak."
Virágkoszorú
Erdőkerülő
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 477



WWW
« Új üzenet #3 Dátum: 2010. Május 20. - 22:44:36 »

 És végre megérkezett a családba az első basset hound! Hobó, előző nevén Mogyoró 10 hetesen került hozzánk az elmúlt hétvégén. Elég kalandosra és fárasztóra sikerültek első napjai a sok vonatozás és a 3 napos lakásban tartás miatt. Aztán végre kedd este hazaért! Azóta köszöni jól megvan, leugatja a szomszéd Marci vizslát, Dömper yorkit és a spánielt is, a másik szomszédbeli golden retrieverrel szépen megvannak. A vadász mivoltja már erősen látszik, fej a földön, farok az égnek és szimat! Kedvenc játéka egy fekete plüss maci madzagra kötve és húzva. De nem menekülnek a virágok sem, no és ha étel is van a közelbe, akkor azt nagyon magasra kell rakni. Hihetetlen milyen a szaglása, nem véletlenül mondják, hogy a véreb után a második legjobb - elvégre a véreb is benne volt a dologban! Néhány kép a mai napról:




Naplózva

"Az emberek többsége beszél az állatokhoz, de csak kevesen értik, mit is mondanak."
Urr Antal
Vendég
« Új üzenet #4 Dátum: 2010. Május 21. - 06:46:21 »

És végre megérkezett a családba az első basset hound!

Szia Virágkoszorú!

Aranyos a kis bőrös!

Majd számolj be a fejleményekről, biztos nem csak én vagyok rá kíváncsi.  Wave
Naplózva
U.Péter
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3461



« Új üzenet #5 Dátum: 2010. Május 21. - 07:58:30 »

Tündéri pofa! Igen
Naplózva

"Az olvasás súlyosan károsíthatja a tudatlanságot!"
Virágkoszorú
Erdőkerülő
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 477



WWW
« Új üzenet #6 Dátum: 2010. Május 21. - 08:39:26 »

 Vettem!  Vigyorog  Wave
Naplózva

"Az emberek többsége beszél az állatokhoz, de csak kevesen értik, mit is mondanak."
serg
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 384



« Új üzenet #7 Dátum: 2010. Május 21. - 11:26:41 »

Teljék benne sok örömöd és kívánnom,hogy nagyon hosszú időn át legyen a társad!!!
Imádnivaló jószág lehet. Nekem ezek a fajták a kedvenceim között vannak (a tacskók,a magyar vizslák,a vérebek és a tacskókopók mellett).
Én a hangjukért rajongok ezeknek kutyáknak,kész muzsika mikor megszólalnak!
Csak minden szépet és jót tudok Nektek kivánni!
 
Naplózva
Virágkoszorú
Erdőkerülő
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 477



WWW
« Új üzenet #8 Dátum: 2010. Május 21. - 13:28:39 »

 Köszönjük szépen a jó kívánságokat! Párom nagy álma volt egy ilyen sötét színű basset, hát most teljesült neki ! A hétvégén oltásra is visszük, hogy lehessen felnőtt kutyák közé vinni. Aztán ha jobb idő lesz már az erdőbe is kivisszük csak hogy ismerkedjen a területtel, a szagokkal, a vaddal. De addig is a beagle-mel tapasztaltakat taglalom, felváltva Hobo történeteivel Nevet
 Éljenek a vadászebek!
Naplózva

"Az emberek többsége beszél az állatokhoz, de csak kevesen értik, mit is mondanak."
Karácsony Károly
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3842



« Új üzenet #9 Dátum: 2010. Május 22. - 18:43:23 »

Ha mély orral keres a vércsapán, akkor rálép a fülére és nem tud tovább menni... Ördög
A füle meg belelóg a levesbe, mint nekem a szakállam ! Nyihi Nyihi
Ahogy elnézem a standard képet, a kanokkal még szántani is lehet...! Bion Bion
Bocs Fanni !!  Emelem
Naplózva
Virágkoszorú
Erdőkerülő
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 477



WWW
« Új üzenet #10 Dátum: 2010. Május 23. - 10:45:43 »

 Hát igen, a fülre taposás már most is megy, főleg ha futni próbál.  Párom azt szeretné, hogy ténylegesen is lehessen szántani Hobóval, de azt hiszem nem lenne túl jó ötlet végig ekézni az erdőt Nevet  Nyihi
Naplózva

"Az emberek többsége beszél az állatokhoz, de csak kevesen értik, mit is mondanak."
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9988



« Új üzenet #11 Dátum: 2010. Május 25. - 14:02:39 »

A szembe szomszédnak volt egy ilyen ebe, bár az anyakönyv szerinti neve Bohóc volt, a gyerekeim nemes egyszerűséggel csak kisvonatnak becézték.
Érdemes lesz neki egy oldalkocsit keresni ahhoz a csodaszép Pannóniához!
Naplózva

Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra,
Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva.  /Ady/
Virágkoszorú
Erdőkerülő
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 477



WWW
« Új üzenet #12 Dátum: 2010. Május 25. - 20:44:55 »

 Nevet Rátapintottál a lényegre! már erősen tervbe van az oldalkocsi, mert nem lesz egyszerű kicipelni az erdőre ölben!  Nyihi
Naplózva

"Az emberek többsége beszél az állatokhoz, de csak kevesen értik, mit is mondanak."
manipulus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1179


Vadásztacskó vezető


WWW
« Új üzenet #13 Dátum: 2010. Augusztus 11. - 11:42:50 »

Naplózva

Nem láttam még vadat, mely szánná magát.
A madár fagyottan zuhan le az ágról,
de sosem gondolt rá, hogy sajnálja magát.

www.vadaszkutyaiskola.freewb.hu
http://manipulus.ewk.hu/
Virágkoszorú
Erdőkerülő
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 477



WWW
« Új üzenet #14 Dátum: 2010. Augusztus 11. - 12:26:23 »

 Uh, de jó!! Kár, hogy messze van tőlünk... No ne baj megoldjuk majd mi is.
Lassan felkerül a többi anyag ide, de még csak most kezdek felszabadulni. Wave
Naplózva

"Az emberek többsége beszél az állatokhoz, de csak kevesen értik, mit is mondanak."
Oldalak: [1] 2 3   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: