Oldalak: [1]   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: LR2  (Megtekintve 12236 alkalommal)
hlajos
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 571


LR2
« Dátum: 2010. április 02. - 21:49:12 »

Voldemort kérésére egészen röviden néhány észrevételzt tennék az Adobe Lightroom szoftverrel kapcsolatosan.
Az LR egy egészen egyszerű, de igen okos szoftver felhasználóbarát (könnyű kezelhetőségű) kezelőfelülettel, és igen praktikus tulajdonságokkal.
A digitális világban, így  a számítógépek és programok világában is az az egyik legszebb lehetőség, hogy szinte minden testre szabható. Mindenki kijárhatja a maga váltóit amin közlekedni fog ezután, mert neki éppen balra tetszik, a másiknak meg jobbra, de ez a végeredményt tekintve teljesen mellékes, ugyanis a végeredmény mindig tudás (a szoftver ismerete) és kreativitás függvénye.
Aki megtanult jó képet készíteni és megelégszik azzal, hogy ezeket a képeket minimális utómunkálatokkal tökéletessé tegye, annak az LR telitalálat.
Aki a kreatív fotózás irányába húz, és a minimálison kívül még több, és durvább beavatkozásokat kíván a képen elvégezni, annak kiindulásként jó a LR2, de mindenképpen szüksége lesz a Photoshop (vagy más, nagy tudású szoftver) további igénybevételére.

Digitális képeket a jobb gépek már több féle formátumban tudnak készíteni, és ezért örök vita, hogy melyiket érdemes használni.
A digitális képalkotási eljárás alapvetően különbözik a hagyományos (filmes) technikától, mert célja nem az, hogy jól exponált képet készítsen a fényképezőgéppel, hanem hogy minden olyan információt teljes egészében begyűjtsön, amit az optika rávetít az érzékelőre.
A formátumok közül két alaptípus a RAW és JPEG. Az előbbit nyers formátumnak is hívnak, mert a fenti kívánalomnak megfelelően m i n d e n  információt megőriz, és változtatás nélkül eltárol, amit az optika befogott. A JPEG ezzel szemben már a kamera processzora által előemésztésben és előtömörítésben részesített formátum, amely szemmel ugyan alig különböztethető meg az előbbitől, de a tömörítés és átalakítás során elvesztett már olyan részleteket, amikre esetleg a későbbi feldolgozás során  szükség lehetne.
A kettő összehasonlításáról előnyeiről és hátrányairól könyvet lehetne írni, de most nem akarok.
Nem akarok továbbá foglalkozni a LR2 szenzációs képkezelési, katalogizálási, visszakeresési, csoportos változtatási lehetőségeivel, a metadatokkal, a diaporáma és webes lehetőségekkel, az itt is felhasználható, külső plug-inokkal, kizárólag a képek kidolgozásával.

Én RAW-ban fotózom.
Egy RAW kép első látásra sokszor egy teljesen elcseszett képnek látszik, de ez csak a látszat, mert a felszín alatt ott bujkál a teljes lehetőségek izgalmas tárháza, és a kép lassan, a kezünk alatt bontakozik ki a homályból ,mondhatnám ez a mi 21 századi sötétkamránk, ahol este, mikor már mindenki elnyugodott (csak egy két őrült, vagy szerencsés flótás vadászik), szóval éjjel leülünk a monitorunkkal szemben, valami jó zenét keresünk a neten, és átadjuk magunkat az alkotás mással össze nem hasonlítható örömének.

A LR2 scak virtuálisan dolgozik a képeken, tehát vele elrontani az eredeti képet csak nagy nehézségek árán lehet.
A kezelőfelület úgy lett összeállítva, ahogyan a munkafolyamatok követik egymást, tehát a jobb oldalon, fentről lefelé kell egész egyszerűen haladnunk, és csak akkor tenni valamilyen beavatkozást a képen, ha arra valójában szükség van, vagy ha éppen erre vágyunk. Én azt javasolom, hogy mindenki fokozatos próbálkozások alapján tapasztalja ki a szoftvert, mire hogyan reagál, és így szép lassan a birtokába kerül minden fontos alapismeretnek.

Tehát:
1. A fényképezőgépünkről valahová el kell mentenünk az elkészített képeket.
2. A LR2-t megnyitjuk, majd a jobb felső sorban a Library gombra katt, erre bal alul megérkezik az Import gomb. Erre kattintva a szokásos módon megkeressük azt a mappát, ahová mentettük a képet, és dupla kattintással behívjuk. Érkezik egy kis ablak jobb oldalon, alul megerősítjük az Import gombbal a szándékunkat, a képet így behívtuk a programba. Ha dolgozni akarunk rajta, akkor jobb felül rákattintunk a Develope gombra. Megvárjuk, míg betölt, aztán indulhatunk a jobb oldalon, felülről lefelé.

Legfölül látjuk a kép hisztogramját, ez erre való: http://fenyertek.hu/2010/02/a-hisztogram/
Alatta a lehetséges beavatkozó eszközök (ecsetek), ezt most hagyjuk, kivéve a bal oldalon látható, szaggatott vonalú ikont, amire kattintva vághatjuk a képünket.
Még lejjebb a Basic fülön belül kezdődik az izgalom. Legfölül a színhőmérséklet állításának lehetőségét találjuk. Ez egy nagyon fontos gomb, mert a gépek nem mindig (általában) állítják pontosan a színhőmérsékletet, ezzel tehát ezt korrigálhatjuk. Ez különféle típusú világításnál, valamint napkelte és nyugta előtt/után érdekes lehet. Próbálni kell és látni lehet a különbséget. Ha a kezdő értéket megjegyezzük, mindent pontosan vissza lehet állítani. Ugyanez érhető el a bal fölső sor Edit / Undo.. parancsával is, ezt tehát érdemes megjegyezni. Ha valami teljesen elromlott és a programot minden további nélkül bezárod, az eredeti képnek semmi baja nem lesz, ez fontos.
Lejjebb az Exposure csúszkát találjuk, ez pont azt csinálja, amit jelent, de ez egy durva beavatkozás (néha kell).
Alatta a Recovery a beégett (túlexponált) felületekbe lehel némi életet, de hatása csak korlátozott. Jól kell exponálni.
Alatta a Fill light csúszka ennek ellenkezőjét, a bebukott (alexponált) tónusokat próbálja meg visszahozni.
Még lejjebb a Blacks csúszka, ami a feketék (vau!) elmozdítására szolgál. Húzogasd és nézd meg (utána Mosolyog ).
Alatta a Brightness / Contrast csúszkákat találod. Ezek igen fontosak, mert a kép karakterének beállításakor alapvető szerepük van.
Ezek alatt következik a színek telítettségének beállítási lehetősége. A Clarity a helyi kontrasztot növeli, a Vibrance "élővé" teszi a színeket, életet lehel beléjük, a Saturation hasonlót művel, csak nagykalapáccsal.
Ezek alatt van a tónusgörbe - nagyon fontos - és négy csúszka, amelyekkel a csúcsfények / Highlights, világos tónusok / Lights, sötét tónusok / Darks és árnyákok / Shadows mértéke, intenzitása változtatható. A kép tehát itt négy részre téphető és finomhangolható a valóságnak, vagy kinek-kinek igényei szerint.
A LR2 tónuskorrekciós titkos fegyvere a tónusgörbe bal felső sarkánál lapuló kicsi gomb, amire kattintva és a kurzort a kép bármely része fölé állítva, a kereszt szimbólum alatti pixelhez tartozó tónustartomány változtatható az egér felfelé és lefelé történő húzásával, értelemszerűen. Próbáld ki, csak végül ne felejtsd el kikapcsolni.

Ezután jönnek a színbeállítások. Nagyon fontos!
A HSL beállításon belül a Hue a színezetet állítja, a színek itt átkonvertálhatóak. Elmagyarázni hosszadalmas, próbálni kell, így egyszerűbb, és azonnal látható a hatása.
A Saturation a telítettséget, a Luminance a színek fényességét változtatja. A szenzációs itt az, hogy mindezt az alapszíneken külön-külön is el tudjuk végezni!
A Grayscale gombra kattintva dobunk egy hátast, mert ilyen fekete-fehér konverzió máshol nemigen van. Az összes színszűrő és effekt egy helyen. Próbáld, és ha rájössz az ízére, minden képet fekete-fehérré akarsz majd alakítani Mosolyog .
Van még sok egyéb, de ezzel most hadd ne foglalkozzunk.

A tónusok szétválasztását (Split Toning) ugorjuk át, és megérkeztünk a Details / részletekhez, ami alapvetően fontos, és a LR2 egyik nagy erőssége (volt a PS4 előtt).
A képek élesítésének lehetőségeiről, és még sok minden egyébről itt olvashatsz többet: http://digiretus.hu/cikksor.php?FAJTA=TIPP&PHPSESSID=d7433abb4f10ea32c4e9019151045b50
Hadd adjak egy tippet én is. Az Amount értéket tartsd 40 és 100 között, a Radius-t 1 alatt, a Detail-t max 40-ig,  a Masking-ot kb 15-ön, így kapsz egy egészen jó végeredményt. Az élesség állítása a digitális rendszerekben nagyon rafkós és tudományos, sokat kell olvasni róla, és akkor egy idő után kezd valamit sejteni az ember.

Jön végül a zajszűrés / Noise reduction, ezen belül a világossági / Luminance és színzaj / Color. Ezeket csak akkor kell használni, ha tényleg indokolt, mert használatukkal egy időben sok részletet is elvesztünk, törvényszerűen. Jobb egy kissé zajos kép, mint egy részlettelen.

A kromatikus aberrációval és vignettálással nem foglalkoznék, mert roppant egyszerűen használhatóak ezek az eszközök is, de sokkal egyszerűen csinálni, mint elmondani. Ezekre csak akkor van szükség, ha az optikánk indokolja, és reméljük, hogy nem így van.

Szumma szummarum egy jó képen alig kell valamit korrigálni, csak némi kontraszt, fényesség és Vibrance/ Saturation általában elég. Alapvetően fontos, hogy egy elrontott képből semmivel sem lehet jó képet csinálni.
Az izgalom az, hogy a tökéletességre törekedve némi egyediséget is leheljünk a fotóinkba.
Nem kell hozzá sok, néhány év intenzív tanulás talán elég.

Felteszek egy RAW-t és az ebből készített JPEG képet.
Ha bárkinek kérdése van, beszéljünk a témáról.
Üdv mindenkinek.
L.




Köszönjük.
« Utoljára szerkesztve: 2010. április 03. - 06:05:38 írta Erdojaro (Molnár Attila) » Naplózva
hlajos
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 571


« Új üzenet #1 Dátum: 2010. április 02. - 22:05:26 »

Több dolgot is elfelejtettem, de kettő igen fontos.
Sajnálom, hogy az írás ideje miatt a rendszer kidobott, és a javítatlan verziót tudtam csak visszalehelni, elnézést a sok íráshibáért.
Ez pedig kimaradt.
2. Az elkészült képeket a bal felső sarok File / Export menüponttal menthetjük el bárhová.
Itt állíthatjuk a kép pontos helyét, formátumát, minőségét, nagyságát, színterét, elnevezését, utómunkáit, és azt, mit tegyen a program az exportálást követően (pl. nyissa meg a képet PS4-ben). Ez egy hihetetlenül egyszerűen kezelhető és igen hasznos munkatér, én mindig ezt használom végleges mentésre, akkor is, ha photoshopban dolgozok. Végül csak annyit, hogy személy szerint a képeim TIFF formátumban mentem és tárolom, mert a RAW-hoz hasonlóan ez is egy tömörítetlen formátum, és így a kép sohasem sérül, bármilyen beavatkozás a későbbiekben semmit sem változtat rajta. Aztán, ha JPEG kell valahova, hát elmentem abban is A LR2 e pontját felhasználva.
Az általam használt munkafolyamat tehát az alábbi: RAW - LR2 - TIFF - PS4 - TIFF - LR2 - TIFF, vagy JPEG.
Naplózva
Sam6
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1732



WWW
« Új üzenet #2 Dátum: 2010. április 02. - 22:42:48 »

 OOO Meglepődött Fejvakarás Meghajol Köszönjük Lajos!  Vigyorog
Naplózva

"A vadászat számomra egy életre szóló ösztönös elhivatottság"
S.Peti
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 6027



« Új üzenet #3 Dátum: 2010. április 02. - 22:58:49 »

OOO Meglepődött Fejvakarás Meghajol Köszönjük Lajos!  Vigyorog
Kezdhetsz tanulni... Ördög
Naplózva

...forrókezű fiatal vadásztárs...
Voldi
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9514


Piros betűs nagyokos...


« Új üzenet #4 Dátum: 2010. április 02. - 23:07:21 »

Kezdhetsz tanulni... Ördög

Oszt van min gyakorolni Sam?  Fejvakarás
Naplózva

-Voldi, ritka rusnya vagy alsógatyában...
-Levegyem?

-"Ha mindenki úgy tesz, ahogy tenni köll, akkor minden úgy lösz, ahogy lenni köll!"
Sam6
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1732



WWW
« Új üzenet #5 Dátum: 2010. április 02. - 23:09:21 »

Oszt van min gyakorolni Sam?  Fejvakarás
Hát vóna éppen... :Mosolyog
Már csak azt kellene megtalálni, hogy mikor lenne rá időm, az amúgy, alig sem zsúfolt napjaimon... Ördög
Naplózva

"A vadászat számomra egy életre szóló ösztönös elhivatottság"
Voldi
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9514


Piros betűs nagyokos...


« Új üzenet #6 Dátum: 2010. április 02. - 23:21:23 »

Találtam én is valamit:

Adobe lightroom gyorstalpaló
A digitális fotózás elengedhetetlen részének számít a képek rendezése és bizonyos szempontok alapján történő szűrése. Azok számára, akik képeiket szeretnék valamilyen módon bemutatni, prezentálni, ezenfelül még a képek feldolgozása, retusálása, korrekciója is hozzáadódik ehhez a folyamathoz.

Az Adobe Photoshop Lightroom program kifejezetten ezt a jól követhető munkafolyamatot segíti piacvezető technológiák és megoldások együttesével, melynek köszönhetően mind az amatőr, mind a profi fotósok közkedvelt képfeldolgozó szoftverévé vált.

Ennek az oktató DVD-nek a célja, hogy a lehető legrövidebb idő alatt megismerkedjünk a Lightroom összes funkciójával és javasolt használatával, úgy hogy közben magáról a fotózásról és a digitális képek sajátosságairól is sok hasznosat tanulhassunk.
http://data.hu/get/2329485/adobe_lightroom_gyorstalpalo.part22.rar.html
http://data.hu/get/2329499/adobe_lightroom_gyorstalpalo.part23.rar.html
http://data.hu/get/2329469/adobe_lightroom_gyorstalpalo.part21.rar.html
http://data.hu/get/2329457/adobe_lightroom_gyorstalpalo.part20.rar.html
http://data.hu/get/2329450/adobe_lightroom_gyorstalpalo.part19.rar.html
http://data.hu/get/2329448/adobe_lightroom_gyorstalpalo.part18.rar.html
http://data.hu/get/2329445/adobe_lightroom_gyorstalpalo.part17.rar.html
http://data.hu/get/2329441/adobe_lightroom_gyorstalpalo.part16.rar.html
http://data.hu/get/2329444/adobe_lightroom_gyorstalpalo.part15.rar.html
http://data.hu/get/2329435/adobe_lightroom_gyorstalpalo.part15.rar.html
http://data.hu/get/2332646/adobe_lightroom_gyorstalpalo.part14.rar.html
http://data.hu/get/2329428/adobe_lightroom_gyorstalpalo.part13.rar.html
http://data.hu/get/2329426/adobe_lightroom_gyorstalpalo.part12.rar.html
http://data.hu/get/2329417/adobe_lightroom_gyorstalpalo.part12.rar.html
http://data.hu/get/2329409/adobe_lightroom_gyorstalpalo.part11.rar.html
http://data.hu/get/2329403/adobe_lightroom_gyorstalpalo.part10.rar.html
http://data.hu/get/2329390/adobe_lightroom_gyorstalpalo.part09.rar.html
http://data.hu/get/2332641/adobe_lightroom_gyorstalpalo.part08.rar.html
http://data.hu/get/2329372/adobe_lightroom_gyorstalpalo.part07.rar.html
http://data.hu/get/2332633/adobe_lightroom_gyorstalpalo.part06.rar.html
http://data.hu/get/2329362/adobe_lightroom_gyorstalpalo.part05.rar.html
http://data.hu/get/2329359/adobe_lightroom_gyorstalpalo.part04.rar.html
http://data.hu/get/2329350/adobe_lightroom_gyorstalpalo.part03.rar.html
http://data.hu/get/2329346/adobe_lightroom_gyorstalpalo.part02.rar.html
http://data.hu/get/2329343/adobe_lightroom_gyorstalpalo.part01.rar.html
Naplózva

-Voldi, ritka rusnya vagy alsógatyában...
-Levegyem?

-"Ha mindenki úgy tesz, ahogy tenni köll, akkor minden úgy lösz, ahogy lenni köll!"
hlajos
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 571


« Új üzenet #7 Dátum: 2010. Augusztus 23. - 15:24:18 »

Időközben kijött a szoftver új változata (Lightroom 3), ami elsősorban újszerű, az előzőnél jobb minőségű élesítést és zajszűrést tud a sok más egyéb mellett.
Kipróbáltam, nagyon jó!
Bővebben:
http://pixinfo.com/cikkek/adobe_photoshop_lightroom3

Üdv.
L.
Naplózva
Oldalak: [1]   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: