Oldalak: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: A mi véleményünk  (Megtekintve 27285 alkalommal)
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14841



« Új üzenet #60 Dátum: 2010. Március 17. - 19:02:43 »

Bárkiből lehet gyilkos

    * Zsolt Melinda

2010. március 16., kedd 16:08 | Frissítve: tegnap

Magyarországon a gondozókban 2-3 perc jut egy pszichiátriai betegre, a leterheltség a hatékonyság rovására mehet. A rendszerből adódik, hogy abból is beteget csinálnak, aki nem az. A pszichiáter eszközt adhat a kezükbe, de a környezet felelőssége, hogy észrevegye és segítsen, ha valakinek gondjai vannak. A tényői mészárlásnak is lehettek előjelei, amit a család feltehetően észre is vett, bár a vérengzésre nem következtethettek.
hirdetés

Hétfőn este négy vérbe fagyott holttestet [1] találtak egy tényői családi házban: a 36 éves apa végzett 5 és 8 éves lányaival, valamint 37 éves feleségével, végül saját életét is kioltotta.

A rendőrség keddi sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint először egy nagy méretű baltával kivégezte a két gyereket, az ő holttestüket a gyerekszobában találták meg, ezután következett az anya, akinek a holtteste a gyerekszoba ajtajában hevert. A férfi végül saját magával végzett: először elvágta az ereket a csuklóján, majd késsel a mellkasát szurkálta, ezekbe a sérülésekbe azonban nem halt bele. Ekkor lement a garázsba és egy motoros láncfűrésszel megsebesítette a fejét. Mivel még így sem szerzett halálos sebet, végül ugyanezzel az eszközzel elvágta a saját torkát.

A férfi hipochonder volt, a betegségtől és a haláltól való súlyos félelme mély depresszióba taszította, később ez vezetett ahhoz, hogy egy ilyen kegyetlen gyilkosságsorozatot hajtott végre.
05
Négyes gyilkosság Tényőn
Lehettek előjelek

Ilyen brutális cselekedet nem történik előjelek nélkül, nem lehetett derült égből villámcsapás, vélekedett Virág György, az Országos Kriminológiai Intézet igazgatója. Ha a tágabb környezet nem is, de a család feltehetően észlelt valamit abból a folyamatból, aminek a vége egy ilyen gát átszakadása lett. Kifejtette, hogy egy emberölés végrehajtásához nagyon stabil korlátokat kell lebontani, aminek még nagyobb a súlya, ha több emberről, ha családról, különösen ha gyerekekről van szó.

A kórós elmeműködésből adódóan a gátak felmondják a szolgálatot, amit egy banális apróság is okozhat, ennek következménye lehet egy indulat kisülése, amit egyszeri cselekmény követ, itt azonban súlyosabb lehetett a helyzet, hosszabb volt a folyamat, a férfi ámokfutó állapotba került.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ha a megbomlott elmeállapotnak még jelei is vannak, nem lehet feltétlenül sejteni előre, hogy valaki képes egy ilyen véres leszámolásra. Beszélt arról is, hogy az emberölések nagyjából háromnegyedének elkövetői az áldozatok ismerősei, illetve hogy a legtöbb gyilkosságot indulatból hajtják végre, aminek az előzménye általában egy hosszabb konfliktushelyzet.
A pszichiátria nem óv meg


Az utóbbi hónapokban további két brutális gyilkosság is történt Magyarországon: november végén egy elsőéves gyógyszerészhallgató lövöldözött a pécsi egyetemen [2], egy csoporttársát megölte, egy embert életveszélyesen, kettőt súlyosan megsebesített. December közepén egy férfi Salgótarján belvárosában bozótvágó késsel vágta ketté [3] volt barátnője fejét, kísérőjének pedig csuklóból vágta le az egyik kezét, a másikról az ujjakat metszette le. A férfi később, kórházba szállítása után meghalt.

A pécsi [4] és a salgótarjáni [5] elkövetőről is kiderült, hogy pszichiátriai kezelés alatt álltak. A tényői támadó szintén hetek, hónapok óta pszichiátriai kezelésben részesült [6].

Soltész Ágnes szociológus, a Soteria Alapítvány kuratóriumának elnöke szerint a bűncselekmények elkövetése szempontjából nem az számít, hogy valaki kap-e pszichiátriai kezelést, hiszen egy felnőtt ember maga felel a tetteiért. A pszichiátriai kezelés csak azt jelenti, hogy segítséget kért problémája megoldásához – ha nem kért volna, ugyanúgy követhetett volna el bűncselekményt.
02
Lövöldözés a pécsi egyetemen
Nincs biztosíték

Az élet veszélyes terep, soha nincs arra biztosíték, hogy pszichiátriai kezeléssel meg lehet-e előzni valamit. Az általánosítást viszont nagy hibának tartja, ez nagyon sok, egyébként is hátránnyal élő embert bélyegez meg. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) fejlett országokban végzett felmérése szerint minden negyedik ember élete során legalább egyszer kerül olyan élethelyzetbe, hogy mentális problémában érintett lesz, így a pszichiátriával is kapcsolatba kerülhet akár úgy, hogy besétál egy konzultációra. Arra hívta fel a figyelmet - bár tudomása szerint a témáról nem készült tudományos érvényű kutatás -, hogy ugyanakkor a pszichiátriában érintettek nagy többsége nem követ el sem erőszakot, sem bűncselekményt, épp fordítva, gyakran válik áldozattá.

Hangsúlyozta, hogy a pszichiátriai betegek viselkedése nagyban múlik azon, hogy miként bánnak velük, ettől is függ, hogy mutatnak-e ön- vagy közveszélyességet.
Szociális gyökerek hiánya

Megjegyezte, hogy a magyarországi ellátórendszerben kevés a szakember és hiányos a finanszírozás, így a gondozókban végzett kontrollokon 2-3 percet tud fordítani egy pszichiáter egy-egy betegre, ebbe pedig, bármilyen kompetens is a szakember, kódolva van, hogy a leterheltség a hatékonyság rovására mehet. Bebizonyosodott az is, hogy az egészségügyi ellátás jól működő kiegészítése a nappali és a közösségi pszichiátriai ellátás, ezekhez szociális intézményekben lehet hozzájutni, ezekből azonban szintén nincs elegendő.

A pszichiátriával érintettek szociális ellátásában szerzett 15 éves tapasztalatával Soltész Ágnes azt mondta, hogy az alapvető probléma a betegeknél általában az, hogy erős társadalmi kirekesztettségben élnek, nem tudnak közösségben lenni, nincs olyan hely, ahol biztonságban éreznék magukat, ahol nyíltan beszélhetnének problémáikról és kapcsolatot teremthetnek.


Hangsúlyozta, hogy a pszichiáterek feladata csak a zárt intézményékben az, hogy felügyeljék, ellenőrizzék a betegek cselekedeteit - általában azonban a pszichiátria nem tudja ellátni jelen körülmények között ezt az ellenőrző funkciót, amit nagyrészt társadalmi nyomásnak tulajdonítunk, vagyis, hogy a pszichiátria megvédje a társadalmat a veszélyes emberektől, így csak eszközt, vagyis inkább gyógyszert adnak a kezükbe. Az egymásra, illetve a betegekre való odafigyelés társadalmi feladat, a közvetlen környezetükben élőknek kell felfigyelniük arra, hogy ha valaki segítségre szorul, ennek egyértelmű tünetei vannak.

Magyarországon egyébként nem látja biztosítottnak a feltételeket a megfelelő gyógyuláshoz, hiszen a rendszer hibájából adódóan, ha valaki bekerül az ellátásba, élethosszig benne is marad, még akkor is, ha csak átmeneti segítségre lenne szüksége. Így abból is beteget csinálnak, aki valójában nem is az.



 Fejvakarás Fejvakarás Fejvakarás
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
zsolt65
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 365


« Új üzenet #61 Dátum: 2010. Március 17. - 19:38:39 »

Én hiszem, hogy a lőtereknek lenne nevelő hatása. Ha lenne elég és megfelelő ahol puskával is lehetne gyakorolni legalább 150 m-ig. Lehetne szituációkat kialakítani lehetne pl. szürkületbe gyakorolni távolságot becsülni alakokat felismerni, tapasztalt vadászoktól tanulni. Annak is látom értelmét, hogy a vizsgához meg kell lőni a kellő számú korongot.
A fokozatosság elvével is egyet értek de mivel kevés erre alkalmas lőtér van marad a terület sajnos, és a lőterek hiányát szigorításokkal pótolni szerintem nem lehet. Ha csak Igali Diána lőtér gondjaira vissza emlékszünk szerintem az elég. A régi honvédelmi lőterekkel mi lett? Az alap problémám még mindig az senki nem mondta hol mikor mire irányul a vizsgálat milyen időközönként mennyiért? Mért kell minden egyes fegyverhez külön hatósági eljárás mért tart sokáig a procedúra ha már van érvényes engedélyem? Ha megfelelek minden kritériumnak mért nem lehet maroklőfegyverem? Mi értelme annak, hogy más időpontig érvényes a fegyvertartásim és az orvosim?
 Ide tartozik de nem egészen ehhez a témához aki tud légyszíves válaszoljon van több vadászfegyverem szeretnék venni egy öntöltő .22-es puskát tudom nem lehet vadászfegyver nem is arra kellene vehetek én ilyet azt hogy írják be a fegyvertartásiba? Ha sportfegyvernek minősül akkor legyek valahol 3 évig klubtag és lőjem meg a II.  osztályú minősítést miközben ennél  sokkal  komolyabb fegyvereim vannak?       
Naplózva
7,62
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 298


« Új üzenet #62 Dátum: 2010. Március 17. - 19:43:59 »

 Ide tartozik de nem egészen ehhez a témához aki tud légyszíves válaszoljon van több vadászfegyverem szeretnék venni egy öntöltő .22-es puskát tudom nem lehet vadászfegyver nem is arra kellene vehetek én ilyet azt hogy írják be a fegyvertartásiba? Ha sportfegyvernek minősül akkor legyek valahol 3 évig klubtag és lőjem meg a II.  osztályú minősítést miközben ennél  sokkal  komolyabb fegyvereim vannak?        Szia!
Az utolsó mondatoddal meg is válaszoltad, a megoldást.
Naplózva

Vadászüdvözlettel: Varga Károly
zsolt65
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 365


« Új üzenet #63 Dátum: 2010. Március 17. - 19:48:35 »

Akkor lehet mégis valami gond a törvényeinkkel rendeleteinkkel?  Vagy csak én vagyok zokni?   
Naplózva
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14841



« Új üzenet #64 Dátum: 2010. Március 17. - 19:54:47 »

Akkor lehet mégis valami gond a törvényeinkkel rendeleteinkkel?  Vagy csak én vagyok zokni?  

Ha jól emlékszem, már leírtam egyszer.
Vadásztársam harminc valahány évig hivatásos katonatiszt volt. Nem irodai állományú! Ötven évesen nyugdíjba ment, és amikor rá egy évre fegyveres biztonsági őr állást vállalt, LE KELLETT vizsgáznia fegyverismeretből! Mondom vadásztársam, tehát vannak fegyverei is.  Hát ennyit a törvényeinkről!
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
7,62
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 298


« Új üzenet #65 Dátum: 2010. Március 17. - 20:08:14 »

Ha jól emlékszem, már leírtam egyszer.
Vadásztársam harminc valahány évig hivatásos katonatiszt volt. Nem irodai állományú! Ötven évesen nyugdíjba ment, és amikor rá egy évre fegyveres biztonsági őr állást vállalt, LE KELLETT vizsgáznia fegyverismeretből! Mondom vadásztársam, tehát vannak fegyverei is.  Hát ennyit a törvényeinkről!
2004-ig azok a hivatásos állományúak akik lőfegyvertartási engedéllyel rendelkeztek, és nem volt "civil képesítésük" pl. lövész -edző, -bíró, akkor a hivatásos jogviszony megszünését követő 2év múlva, 2004 után rögtön fegyverjártassági vizsgát kell tenniük.
Még annak az igrendesnek is aki addig vizsgáztatott.
Sőt: a puskaműves vézettségűeknek csak az elméleti részbe számítják be a végzettségüket, gyakorlati vizsgát kell (lövészet) tenniük:
Naplózva

Vadászüdvözlettel: Varga Károly
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14841



« Új üzenet #66 Dátum: 2010. Március 17. - 20:15:45 »

2004-ig azok a hivatásos állományúak akik lőfegyvertartási engedéllyel rendelkeztek, és nem volt "civil képesítésük" pl. lövész -edző, -bíró, akkor a hivatásos jogviszony megszünését követő 2év múlva, 2004 után rögtön fegyverjártassági vizsgát kell tenniük.
Még annak az igrendesnek is aki addig vizsgáztatott.
Sőt: a puskaműves vézettségűeknek csak az elméleti részbe számítják be a végzettségüket, gyakorlati vizsgát kell (lövészet) tenniük:


Maaargit! Nooormalis? ?
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
zsolt65
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 365


« Új üzenet #67 Dátum: 2010. Március 17. - 20:21:36 »

Szóval nem én vagyok zokni?
Naplózva
Sanyooo
Vendég
« Új üzenet #68 Dátum: 2010. Március 17. - 20:29:01 »

Szóval nem én vagyok zokni?

DE! Te is, meg mi mindannyian! Szomorú Sajnos ez nem vicc!  Szomorú
Naplózva
Steve
Vendég
« Új üzenet #69 Dátum: 2010. Március 17. - 20:38:08 »

DE! Te is, meg mi mindannyian! Szomorú Sajnos ez nem vicc!  Szomorú

Sanyi!

Ahogy mondod!
Ez nem vicc!
Még egy ilyen tehetségtelen csűrhét mint a magyar vadásztársadalom, érdekképviseletestől mindenestől nem hord a főld a hátán....
Na de a törvényalkotók se kispiskóták, meg azok szócsövei sem. Sajnos azt látom, hogy nem elég nekünk, hogy a törvényalkotók ott szívtnak bennünket ahol akarnak, még a kontrásaik is a sorainkba férközetek, hogy kellően hülyének tartsuk végre(!) magunkat. Szomorú Mosolyog
Naplózva
Taser
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2149

"“ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ”"


« Új üzenet #70 Dátum: 2010. Március 17. - 20:45:06 »

Szerintem a magyarországi pszichiátriai kezelés  megoldatlan helyzete és a fegyvertartók pszichológiai vizsgálatának sok köze nincs egymáshoz. Csak annyi, hogy a pszichiáterek és a szociális munkások most úgy érzik el kell mondaniuk, hogy az elmúlt időszak  bebizonyította, hogy a lipótmező típusu intézményekre szükség van.  Woest

[font=Verdana]Ilyen brutális cselekedet nem történik előjelek nélkül, nem lehetett derült égből villámcsapás, vélekedett Virág György, az Országos Kriminológiai Intézet igazgatója. Ha a tágabb környezet nem is, de a család feltehetően észlelt valamit abból a folyamatból, aminek a vége egy ilyen gát átszakadása lett. Kifejtette, hogy egy emberölés végrehajtásához nagyon stabil korlátokat kell lebontani, aminek még nagyobb a súlya, ha több emberről,[/font]


Ha ennek az embernek vadászpuskája lett volna az biztos, hogy nem baltával áll neki,  mert a fegyverrel ölni egyszerűbb ezt még hülyék is tudják. Aztán most lehetne kapaszkodni, hogy húha mi lesz akkor a fegyvert tartó normálisokkal.
Semmi, megmarad a fegyverük ha tényleg normálisak , ha meg nem akkor el kell venni tőlük. Ezen mi a furcsa.  Fejvakarás
Csak itt már megint arról van szó, hogy még semmi nem történt, de már megy az agyalgás, hogy a vizsgálat semmit nem ér azt hozzá nem értők fogják csinálni és különben is mindenkivel kivételezni fognak kivéve azt aki ezt állítja.
 Állítják olyanok akik életükben egy pszicho vizsgálatot nem végeztek el. Fogalmuk sincs, hogy egy pszicho  tesztből milyen következtetéseket lehet levonni. Személyes tapasztalatom szerint nagyon sokat.  Meglepődött
Jobb esetben csak vizsgáltak voltak, vagy még azok sem. Kb ennyi erővel a részecskegyorsítás gyakorlati alkalmazásáról is beszélhetnénk és kijelenthetnénk, hogy az semmit nem ér mert, nem hozzáértők csinálják, ...stb.
Ha azonban még az sem tiszta, hogy  mi a különbség a pszichológus és a pszichiáter között, akkor miről beszélünk?

A katonák, rendőrök ,tűzoltók miért nem kezdenek el balhézni, hogy az éves pszichológia  szűrővizsgálat az semmit nem ér, tessék azonnal megszüntetni, hiszen valamennyien normálisak vagyunk máskülönben nem maradhatnánk a szakmánkban. Lehetne balhézni azon is, hogy aki naponta cipeli a fegyvert az oldalán ( és nem csak havonta egyszer veszi ki a szekrényből) annak miért kell külön  civil lőtéren bizonyítani, hogy az önvédelmi fegyverével valóban tud  lőni.  Vagy aki az adófizetők pénzét költi az csak fogja be és örüljön, hogy kap valamit a semmiért cserébe. Fejvakarás

Ha az állam most lőterekre költené a pénzt, mindjárt lenne legalább ekkora felháborodás, hogy miért nem kórház óvoda út stb épül ebből a pénzből. Akkor viszont nem 50 ezer ember dühöngene, hanem legalább 1 millió. Woest


Naplózva

A vadász legbiztosabb fegyvere a türelem.
Nem gondolkodunk. Nincs mivel. Lövünk. Van mivel.
Sanyooo
Vendég
« Új üzenet #71 Dátum: 2010. Március 17. - 20:58:04 »

Én ugyan nem értek a pszihológiá-hoz (sem), de van egy távoli ismerősöm, aki jól ért hozzá, Ő mesélte, hogy felkérte őt egy főmufti, vizsgálná meg a személyi állományt. Mikor elolvasta a vizsgálatok eredményét, azt is letagadta a mufti, hogy ismeri a pszihológust! Nevet  És ezt nem az ujjamból szoptam! Nevet  Ezért (sem) hiszek a most elrendelt  "törvény"-ben! Szomorú  Nem a pszihológusok és a pszihológia komolyságát vitatom, de azt igenis vallom, hogy parancsra születnek "szak"-vélemények! Szomorú
Naplózva
Taser
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2149

"“ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ”"


« Új üzenet #72 Dátum: 2010. Március 17. - 21:00:07 »

http://www.hangtar.radio.hu/mrplayer.php?autoplay=1&hangtar=20100317_100421_1 Érdemes meghallgatni bár kicsit hosszú.
Naplózva

A vadász legbiztosabb fegyvere a türelem.
Nem gondolkodunk. Nincs mivel. Lövünk. Van mivel.
Sanyooo
Vendég
« Új üzenet #73 Dátum: 2010. Március 17. - 21:06:05 »

Sanyi!

Ahogy mondod!
Ez nem vicc!
Még egy ilyen tehetségtelen csűrhét mint a magyar vadásztársadalom, érdekképviseletestől mindenestől nem hord a főld a hátán....
Na de a törvényalkotók se kispiskóták, meg azok szócsövei sem. Sajnos azt látom, hogy nem elég nekünk, hogy a törvényalkotók ott szívtnak bennünket ahol akarnak, még a kontrásaik is a sorainkba férközetek, hogy kellően hülyének tartsuk végre(!) magunkat. Szomorú Mosolyog

Szia István!
Ez van! Szomorú Jól látod, de kevesen vagyunk, akik látják! Szomorú
Naplózva
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14841



« Új üzenet #74 Dátum: 2010. Március 17. - 22:36:06 »

Szia Sanyooo!

Nem hinném, hogy kevesen lennénk! Elég, ha csak itt elolvasod a fórumon a véleményeket! Én inkább azt gondolom, hogy nagyon (talán túlzottan is) meggondolunk minden lépést, mert az első amivel megtudnak b..ni minket, az a fegyver! Elég, ha rosszul nézel,vagy a szomszéd azt mondja, hogy megfenyegetted,  már bevonják! Aki pedig szeretne még vadászni, nagyon meggondolja! Ilyen országban élünk, és nekünk van mit félteni! Vállat von

Pl. Egy vadászbarátom nem tudott kiállni az udvarából, nem tudott időben munkába menni, mert egy barom beállt a kapuja elé. (elment vásárolni a piacra) Több mint egy órát várt rá, és még a ficsának állt feljebb, hogy menjen busszal, mert ő ott áll meg ahol van hely. A haveron úgy felhergelte magát, hogy belerúgott a kocsiba, és eltört a dísztárcsa. Ügy lett belőle, és kapott egy bírói figyelmeztetést.  Természetesen bevonták a fegyvereit az első érvényesítéskor két évre!
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
Oldalak: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: