Oldalak: 1 ... 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 [59]   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Így írunk mi...  (Megtekintve 84665 alkalommal)
J.vadász
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2131


« Új üzenet #870 Dátum: 2018. Március 11. - 15:20:40 »

Megint szültem egyet, még friss:

                                                                           

 Emelem Igen
Naplózva

"Mégsem veszítjük el reményünket, bizalmunkat a sötétségben sem és csak egy kis bágyadt holdfényre vagy homályos derengésre, csak a virradásnak egy kis látszatára van szükségünk, hogy örömünk teljék benne."  Nadler Herbert
Tomek
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1430« Új üzenet #871 Dátum: 2018. Március 12. - 16:06:43 »

Nagyon jó ismét. Folytatás?
Naplózva

"... nem is a lövés a vadászat. A puska elsütése csak kicsengése, emberállati kiélése a vadászatnak.
Mert a vadászat - áhítat." (Gr. Sz.Zs.)
BKRISZ
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 243« Új üzenet #872 Dátum: 2018. Március 12. - 19:59:35 »

...azok a betyár farkasok... Kacsint  Igen  Wave
Naplózva

...az igazi férfinak van puskája, kutyája, meg asszonya...
egyszeri vadász
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 43


« Új üzenet #873 Dátum: 2018. Március 13. - 11:50:12 »

Köszönöm szépen uraim. A folytatást másra bízom, én írtam már eleget mostanában. Üdvözlettel az Egyszeri
Naplózva
Plank Csaba
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 874« Új üzenet #874 Dátum: 2018. Március 14. - 15:14:51 »


 Köszönjük szépen Uraim!  Emelem  Taps

Köszönöm szépen uraim. A folytatást másra bízom, én írtam már eleget mostanában. Üdvözlettel az Egyszeri

 Egyszeri Kolléga! ...mi azért várjuk a folytatást!  Wave Nem mindenkit áldott meg a Teremtő ilyen írói - irodalmi vénával!  S.Peti  Meghajol ...mint személyeteket!
  Ugye, Druszám...!?  Ördög  Hááát  Stoel
Naplózva

"Az legyen a vadász nemes törekvése,hogy a vadat óvja,kímélje és védje,vadásszon ahogy a törvény és szokás kívánja,s teremtményeiben a teremtőt áldja"
egyszeri vadász
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 43


« Új üzenet #875 Dátum: 2018. Március 14. - 20:21:56 »

Köszönöm Csaba! Csak nem akartam túlzásba vinni a szereplést, nem akarom kisajátítani magamnak az aktuális Blaser Bozsó - címet. 😁 Ha mégis lesz valami érdekes (értelmes) írásom - majd jelentkezem. Addig is kérem a többiek is publikaljanak , mint mondottam én is szeretek olvasni!
Tisztelettel az Egyszeri kolléga
Naplózva
Plank Csaba
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 874« Új üzenet #876 Dátum: 2018. Március 18. - 22:28:10 »


 Egyszeri Kolléga!  Emelem ...úgy érzem nyilatkozhatom mindannyiunk nevében...  Stoel ...nem bánjuk ha "túlzásba"viszed a "szereplést"...!  Kacsint  Vigyorog  Emelem
 Tisztelettel! Csabi.
Naplózva

"Az legyen a vadász nemes törekvése,hogy a vadat óvja,kímélje és védje,vadásszon ahogy a törvény és szokás kívánja,s teremtményeiben a teremtőt áldja"
egyszeri vadász
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 43


« Új üzenet #877 Dátum: 2018. Március 19. - 11:33:41 »

Rendben van, meggyőztél. Akkor felteszek egy régebbit, most nincs friss. Nem túl hosszú, nem is túl irodalmi, de  (számomra) tanulságos volt a történet.

                                                  Egy csepp vér

              Csendes este van. A szellő is csendes, alíg érezni. Árnyat ad, szinte körülölel a vén cseresznyefa, a kis les úgy simúl halkan susogó karjai közé, mint fáradt gyermek bújik altatót dúdoló anyja ölébe. Szeretek itt lenni. Ha nincs más dolgom esténként, s ha jó a szél, itt bármikor szívesen elücsörgök. Csak nézem  a színes , virágos kaszálót, a galagonyabokrokat, az erdőt. Jólesik a szemnek a sok szép zöld. Mikor a Nap lehajlik a nyugati égbolton, itt már árnyék van, kellemesebb a levegő , pont olyan amilyen egy fáradt embernek kell.
             Eső után más a táj. A színek szelídebbek, a levegő tisztább, az illatok erőssebbek, a csend nagyobb. A vad is hamarabb mozdúl. De nem csak a vadász tudja ezt, hanem az a két kutya is nagyon jól tudta,  akik itt fekszenek a lestől nem messze. Ők már nem sietnek sehova. Már nem hajtja őket a farkasvér - menni, keresni, szagolni, kajtatni, hajtani, harapni, ölni, ... enni. Régóta kerestem már őket. Ötszáz méterről bejöttek az első sípra, a “sakál”, meg a farkas-korcs párja. Most hát sikerűlt. Megsimogatom öreg duplám agyát, gondolatban, még csókot is lehelek rá. Most már nyugodtabban hajthatják fejüket álomra a várandós sutamamák, az apró nyúlfiak, az ijjedős fácántyúkok. Most már én is indúlhatok hazafelé.
             Nem sok van az aszfaltig, ahol a kocsit hagytam, talán tíz percnyi gyalogút . De azért még figyelni kell, bármi történhet, bárhol mutatkozhat valami. Az öreg bakok szeretik az ilyen kései vacsorát, keveset mutatkoznak, azt is csak szürkületkor - kora hajnalban, s késő este. Körbetávcsövezek,  az erdő vonalát kutatom, aztán végig a búzákat, a friss tengerivetéseket, fel a dombélig, a repcéig , s megint a búzáig ... a búzá ... mi a fene? Tényleg ő volna az ? Nem lehetetlen, ... meg kell néznem közelebbről. Az enyhe esti  szél ami eddig segített, ami elibém hozta a két vadorzót, most ellenem dolgozik, pont a bak felé fúj. De hátha sikerűlne lopni a távolságból, legalább egy pár fotót készíthetnék róla, úgy már a főnök is elhiné. Hogy megvan a Nagy bak. Tavaly mennyit lestem, jártam utána, aztán egyszer egy szerencsés reggelen sikerűlt egy szép sorozatot készítenem róla. Amikor megjött a vadászvendég, csak egyszer látták, ő és a fővadász. De legalább látták, s elhitték. Aztán a bak úgy elbújt előlük, hogy csak az emléke maradt, nekem . Titkon még nem is bántam, hadd nőjjön még, hadd lássuk milyen lesz egy évvel öregebben. De hát a vendég mindíg nagy bakot keres, nem rajtam múlik, hogy meddig öregedhet egy jóképű legény. Ha tényleg ő az, az idén újra megpróbálhatjuk, megpróbálhatják .
                 Közeledek. Most már be tudom fogni a lencsébe, bár a Nap már rég lement, kevés a fény. Annyi a szerencsém, hogy a háttér tiszta, nemcsak a test de az agancs is kirajzolódik a nyugati égbolton. Valahogy mintha karcsúbb lenne. Az agancs magas, szép hatos, de valami nem stimmel, közelebb kell mennem. Lopakodok, görnyedve, a magas repce jó hátteret ad. Azon kívűl nincs más takarásom, csak abban bízok, hogy a ruhám színe nem üt el a háttértől. Lassan, lépésről lépésre. A bokor mellett felegyenesedhetek, jól esik fájós derekamnak. Most már nem merek közelebb menni, de Ő segít, elindúlt felém. Valami gyanús neki, rossz a szelem. Nem mozdulok. Már itt van a felettem levő búzában, talán ha száz méterre lehet. Utolsó fénynél még készítek két képet, de a bak már riaszt, már biztos benne, hogy jól érezte szagomat, már távolodik, tovább méltatlankodva. Megköszönöm neki, hogy mégis engedte magát képre venni. Nézem is gyorsan a kis képernyőt. Már nem vagyok biztos magamban. A tavaly szimetrikus volt, s vastagabbak voltak az ágai. Lehet, hogy ez mégsem ugyanaz a bak ?
                                                                                           ***
                  Még alíg van fény. Kicsit korán jöttünk, de inkább így, mint megkésve. Fent a tetőn megállunk. A vendég kiszáll, hátúl a raktérben foglalja el mozgó leshelyét, a fővadásszal. Olyan ez, mint régen a lovas barkácsolás, csak itt egy egész ménes van a gyeplő előtt. Én magam, nem szeretek így vadászni, de hát nekem van időm. Szinte egyebem sincs.
                   Indulunk tovább, lassan megy a kocsi, csúszik az út. Az éjjel is jó kis eső volt, de a fő adagot a tegnap délben kapta a föld, s az út . Épp etetni voltunk, szekérrel. Mondhatom nem ideális jármű erőss zivatarban. Mikor az első cseppet éreztem a nyakamon, mondom a kocsisnak én felvágok két zsákot, legalább a fejünk ne ázzon. Azt mondja már kezdheted is – de a bicska nem volt elég gyors, percek alatt ronggyá áztunk. Zsákkal vagy anélkül, ugyan mindegy lett volna. Még jó, hogy nem fáztunk meg.
               Kopognak a kocsi tetején. Kollégám fékez, de pár centit még csúszunk. Mit láthatnak a fentiek, merre lehet? Ott , balra, a búzában ! Csak a feje látszik, de épp elég, hogy tudjam, Ő az. Az idei Nagy bakom. Mielőtt elindúltunk, mondtam a fővadásznak, hogy ezt a bakot csak nagyon korán reggel, vagy nagyon későn este lehet lesz puska – vagy legalábbis távcsővégre kapni. Hát, nem mondom, még százötven métert sem jöttünk mióta felűltek ... Hátranézek, a vendég a puskát igazítja. A sofőr ablaka leeresztve, azon figyelünk, mozdúlni sem merünk. A jelzést majd nézi a fővadász. Hatalmasat dörren a csőszájfékes magnum , ami valahogy sehogy sem illik ehhez a gyönyörű gavallérpuskához, de hát - “kinek a pap,...”
              Nem jó. Valami nem jó. A bak elugrott. Milyen találatot kaphatott, ha egy ilyen erőss becsapódás után még elugrik. Tisztán hallottam. Még abban is volt valami gyanús, nem dübbenés, hanem inkább csattanás volt. Kiszállunk, most már négy szempár, négy távcső pásztázza a búzatengert. Semmi. A vadász és az egybeli kollégám , rövíd tanakodás után elindúlnak a búza széléig, hátha kivált a túloldalon. Mi pedig, a fővadásszal befelé megyünk, a művelési nyomon, amelyiken a bak állt. Száz métert sem tettünk meg, mikor hangosan súgja :  „ott van jobbra, előttünk! “ Most már én is látom, háttal áll, csak az agancsa látszik. Valami nem jó. Áll és nem mozdúl. Pedig rossz a szelünk, pont a bak felé fúj. Felettesem már indúlna, mondom, súgom - várjunk még, hadd betegedjen, hiszen látszik, hogy megkapta a golyót. De vajon hova? Pár másodperc csak a türelme, a fővadász indúl, s vele én is. Már csak harminc méterre van tőllünk a bak , mikor megemeli a fejét és hátrafordúl. Az állkapcsa ... ! A lehető legrosszabb sebzés ... S nincs nálam egy nyavalyás puska sem !
             Megindúl, lép, szalad, bukdácsolva ugrik. De megy, nem tudjuk utólérni. S nem a vadász felé megy, hanem át búzán, át a tengerin túl, a másik búzatengerbe. Most már nagyon nem jó.
            Visszamegyünk a kocsihoz. Tanakodunk. A fővadásznak ajánlom, hogy ha gyorsan hazavisznek, elhozom a kutyát meg a sörétest és megkeressük a bakot másik búzában. Nem látták onnan kimenni. Már indulunk is. A faluban, mikor pár perc múlva kiszállok, kollégám még búcsuzóul  azt mondja: „hívd fel G.-t, az is olyan fanatikus mint te, ketten többre mentek” – megköszönöm , s megfogadom a tanácsát. Csörög, kicsörög. “Hálló?!” – szól bele kissé morcosan kollégám. Elnézést kérek a korai ébresztőért, hiszen még csak hat óra van, s gyorsan elmondom mi történt. “Öltözök oszt megyek, hun tanálkozunk ? “ – több szó nem is kell.
               Hani boldogan ugrik a kocsiba emelt ládájába. Szegényt már régóta hanyagolom, nem volt mivel, s nem is volt időm kivinni. Na most majd sportolhat egy kicsit, a feleségem úgyis azt mondja róla , hogy:  “Olyan kövér ez a kutya mint egy sörösló” – pedig nem is … (esteleg mint egy soványabb póni). Gyorsan visszaérünk, a kocsit leállítom az aszfalt szélén, hiszen pont ide rúg ki a búza amiben a bakot reméljük megtalálni. Mondtam G.-nek, hozza mindkét puskáját, ki tudja melyikre lehet szükség. Már itt is van.  A tervem az, hogy ő majd leáll azon az oldalon ahol beváltott a bak, én meg a kutyával keresek, a művelési nyomokon, fel s le, hátha szelet kap s megmozdítja, vagy még jobb – megtalálja, esetleg lefogja a sebzettet. Mielőtt elindulunk azért még a G. kezébe nyomok és én is felveszek egy láthatósági mellényt – “nehogy ne lássuk egymást, ha úgy adódik” .
           Az első pár méter után rájöttem, hogy nem ússzuk meg szárazon, na de ez legyen a legkissebb gond, csak találjuk meg … Már a második oda-vissza utat járjuk a jó négyszáz méter hosszú, kétszáz méternél  szélesebb búzában, amikor barátom felhív – “nem kellene inkább megkeresni a beváltást, s ott megnézni a vérnyomot ?” Pont jókor jött az ötlete, mert már épp arra gondoltam, hogy ez így fenesokáig fog tartani . Már megy is lefelé a mezsgyén, pásztázás közben őt is figyelem, nemsokára int, hogy megvan a nyom. Már jön is befelé, kezében a sörétessel, hátán a golyóssal. Mi is szaporázzuk arrafelé a kutyával, hátha sikerűlne közrefogni a bakot ... de nem voltunk elég gyorsak. Felugrik, lövés csattan, fut tovább, aztán látom, hogy pont irányba lennék, G. vár, kiereszti, majd újra lő. A bak fut, rohan, előttem balra fog kiérni az útra. A jobb csőben brenekke, a balban ötös sörét – követem a puskával, s bár messzebb van mint száz méter  - odalövök mikor az útra ugrik. Nem éri, kidobom az üres patront, bevágok egy másik gyönygygolyót s még egyszer utánalövök, mielőtt eltűnik egy sövényben. Messze volt, túl messze. Elment.   
         Rohanok utána a sövényhez. Csörög a telefonom – “Látom, két búza közt áll !” … Most érünk a bokrokhoz, átugrunk a nyíláson a kutyával, “ hh… most már én is látom! ” – lihegek vissza a telefonba. Messze van , futunk utána. Az utolsó előtti brenekkét bevágom a jobb csőbe, már csorog a víz a csizmámba, teljesen elázott a bőrnadrág. Megállt, de csak egy pillanatra – még messze van – nem lövök. Aztán megindúl a repce felé. Ha oda bemegy, akkor nagyon nehéz lesz megtalálni . Neki már csak pár ugrás odáig , már a szélén áll - mikor jól látom – lövök. Mellé, vagy fél méterrel. Beugrott. Most már nagy a baj.
           Barátom is odaért már a repce túlsó széléhez,  telefonon értekezünk. Én megyek, végigkeresem a mezsgyét, ő a túlsó szélén vár, készenlétben. A kutya vidáman haladt a búzában, de a kefesűrű , összefonódott csövű repcébe nem akaródzik neki bemenni. Nincs is hogyan, csak ha utat taposunk magunknak. Reménytelen. Itt az őz sem tudna haladni. Hova bújhatott? Végigjárjuk a vélt beváltás környékét, semmi. Akkor ér vissza a terepjáró a vadásszal, fővadásszal. Épp G.-vel értekezek, mondom felhívom a többieket is, hogy elmondjam nekik a helyzetet. Csörög, csörög. Nem veszik fel, egyik sem. “Minek van nálatok az a k. TELEFON ?! ” Aztán átkiabálom nekik, hogy itt van a bak a repcében, készüljenek fel! Bemegyek. Betaposok. Elakadok, majdnem elesek. A kutya a nyomomban, az első művelési nyomon elindúl balra, majd vissza hozzám , s jobbra. Ő sem talál semmit. A repce mellig ér, helyenként nyakig. A csizmámban már langyosodik a víz. Most már a mellényem alsó zsebei is csurom vizesek, benne pénztárca, fényképezőgép. A töltényövem is a merülési vonal alatt van, remélem a töltények nem áztak el  ...
           Húsz méter után feladom, ez így nem vezet semmire, visszamegyek a búza szélire. A kocsi elment, maradtunk ketten G.-vel. Illetve, hárman, Hani még itt van. Most megint a mezsgyén indulok balra, az akácos felé. Hátha szagot fog ez a kutya ... Körbejárjuk a repce kiugró sarkát amit körűlvesz a búza. Semmi. Legalábbis mi nem találtunk semmit. Legalábbis Hani nem mondott semmit. Én meg nem láttam. G. felhív, mondja hogy menjünk ki az erdőszélig, hátha lesz kiváltó nyom. Ott találkozunk, az akácos sarkán. Nyom sehol. Akkor még bent kell lennie. Vagy kiment a búzában az aszfalt irányába. Mondja próbáljuk úgy, hogy én nézem a búza szélét, ő meg a repce s a búza közti mezsgyét, ahol mi már végigjártuk. Mondom - jó, még utoljára megpróbálhatjuk. Már feladtam, de még menjünk, most már vizesebb nem lehetek.
              Megyünk a búza szélén, az esőáztatta , alacsony tengerivetés tiszta földjén jól látszik minden nyom. Csakhogy nincs nyom. Halk fütty – barátom int. Átvágunk a búzán – épp egy művelési nyom kezdődik a repcében. “Látod, ott a sárga levélen?” – “ Mit?” – “Egy csepp vér” ...    Most már én is látom.
             Indulok befelé a kutyával , most már ő megy elől. G. a repce szélén a búzában áll, készenlétben. Valami mozdúl előttem a sűrű növényszövedék alatt, a kutyát nem látom, de ugat, nyüszít ... Itt van! Megvan ! Bumm!!! Nem érte  - dobom ki az üres sörétes patront, s újratöltöm a bal csövet. Akkor lőttem mikor felugrott, vagy tíz méterre, nyakra célozva, de úgy látszik teljesen mellé. A kutya tovább fogja –EEE ! – nyög a bak , szaladok, elesek, felállok, megint ugrik – Bumm! (ez volt az utolsó brenekkém)- a hátulját érte de még megy – megint lövök – Csett ...    sóbálvánnyá meredek - csütörtök. Ilyen még nem volt. Pedig rajta voltam. Kihajítom a két patron, meg sem nézve a csövet, s bevágok egy utolsó vastag sörétet a jobb csőbe. A kutya fogja, nyüszít, a bak nyög , a kutya vinnyog . Két ugrás és ottvagyok. A bak előttem vergődik, a kutya rajta, mögötte, nem lőhetek ... a bak hátravág, a kutya felvinnyog, aztán a bak  utolsó erejével nekem ugrik, hanyatt esem ... elfut. A kutya utánna, ... már rajta van, rohanok utánuk, ... már fogja, már nem tud felállni – Bumm ...     végre, nyaklövés, ...    Vége.

               Az erdő szélén állunk, töret a kézben, sebtöret s utolsó falat, szegény sokat szenvedett baknak . Egyetlen fényképre futja csak, a gép is lemerűlt. A töretet először én adom barátomnak, utána ő ad másikat nekem, de az elejtőnek is félretesszük az övét. Úgy érzem, mi is legalább annyira megérdemeljük, mint ő.
            A puskámat próbálom kinyitni, nehezen nyílik , nyomom, feszegetem a kulcsot – nyugi – mondja G. , most már nincs hova sietni. Apró, szemcsék, kis barna korongocskák hullanak a tűzfalra, a kezemre - lőpor. Nézek a bal csőbe, de nem látok át rajta. Mi lett volna, ha rátöltök, s avval is lövök egy utolsót?

                                                 Egyszeri vadász
Naplózva
Stefi
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 6805


Közvadász helyettes


« Új üzenet #878 Dátum: 2018. Március 19. - 14:17:24 »               Az erdő szélén állunk, töret a kézben, sebtöret s utolsó falat, szegény sokat szenvedett baknak . Egyetlen fényképre futja csak, a gép is lemerűlt. A töretet először én adom barátomnak, utána ő ad másikat nekem, de az elejtőnek is félretesszük az övét. Úgy érzem, mi is legalább annyira megérdemeljük, mint ő.
   

                                                 Egyszeri vadász

 Nagyon jó történet végigéltem az egészet olvasva is és a valóságban is (hasonlót) !   Volt egy kis pengeváltásunk egy más fórumon írt megjegyzésem miatt egy fórumtárssal (aki itt is fórumtárs) Szóval a lényeg az hogy az a "vadász" az sebző aki csapot papot ott hagy , nem érdekli , nem segít megkeríteni az általa megmocskolt vadat az a "sontagsjager" "síszer"  egy nulla és sajnos a pénzes fizetővendégek között elég gyakori jelenség .    Emelem

Naplózva

"Nem Pesten történt, amit hallotok.
Ott ily regényes dolgok nem történnek." (Petőfi)
Plank Csaba
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 874« Új üzenet #879 Dátum: 2018. Március 19. - 15:17:18 »


 Egyszeri Kolléga!  Emelem  Igen Nagyon jó történet!  Igen  Emelem
Naplózva

"Az legyen a vadász nemes törekvése,hogy a vadat óvja,kímélje és védje,vadásszon ahogy a törvény és szokás kívánja,s teremtményeiben a teremtőt áldja"
J.vadász
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2131


« Új üzenet #880 Dátum: 2018. Március 19. - 17:12:21 »

Akkor felteszek egy régebbit, most nincs friss.
                                                 

Nem baj, hogy nem friss, mi "régiket" is szívesen olvasunk Tőled! Igen
Jó és többszörösen tanulságos történet!
 Emelem
Naplózva

"Mégsem veszítjük el reményünket, bizalmunkat a sötétségben sem és csak egy kis bágyadt holdfényre vagy homályos derengésre, csak a virradásnak egy kis látszatára van szükségünk, hogy örömünk teljék benne."  Nadler Herbert
egyszeri vadász
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 43


« Új üzenet #881 Dátum: Tegnap - 05:42:47 »

Köszönöm barátaim! Tisztelettel az Egyszeri
Naplózva
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Elérhető Elérhető

Hozzászólások: 12944« Új üzenet #882 Dátum: Tegnap - 13:30:36 »


                                                  Egy csepp vér
 Igen Igen Igen Emelem

Lehet régebbi, mégsem éreztem, hogy megavasodott volna!  MosolyogNaplózva

Mindenütt jó, de legjobb vadászni!
Oldalak: 1 ... 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 [59]   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: