Oldalak: 1 ... 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 [58] 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Így írunk mi...  (Megtekintve 162181 alkalommal)
Plank Csaba
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1343



« Új üzenet #855 Dátum: 2018. Február 23. - 16:44:53 »


 Köszönjük!  Emelem  Igen  Taps
Naplózva

"Az legyen a vadász nemes törekvése,hogy a vadat óvja,kímélje és védje,vadásszon ahogy a törvény és szokás kívánja,s teremtményeiben a teremtőt áldja"
Stefi
Vendég
« Új üzenet #856 Dátum: 2018. Február 23. - 19:51:50 »


 Igen A szokásos minőség !   Emelem
Naplózva
egyszeri vadász
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 100


« Új üzenet #857 Dátum: 2018. Március 07. - 09:54:43 »

Tisztelt vadásztársak, ha már más nem tesz fel semmit ide, akkor megint csak én próbállak szórakoztatni benneteket. De azért kérem a jövőben más is bátorkodjon ...

                                                      Tévedések végjátéka

               
                 - Főnök, befejeztük az etetést. Mindenhol elfogyott a múltheti adag, csak egy pár cső tengeri maradt a Vadas-ban, vagy két helyen. Most mindenhol szórtunk ki eleget, a góréból a maradékot meg beosztjuk az újig.
                       - Rendben. Majd meglátjuk mikor kapunk kombájnt. ….. Hallod, este kimegyünk bakozni.
                       - ( Juhééé!!! Végre! Hála az égnek …) Rendben, főnök, hányra jöjjek?
                                       …...........
            Tehát mégis! Hát van Isten! Pedig már lemondtam rólla. De hát ahogy mondani szokták: „ a tengerben trillió hal úszik, elől megy a tonhal, aztán a kardhal, majd a naphal ... és a Remény hal meg utoljára!”  Hát mégiscsak lessz az idén is lehetőségem bakot ejteni a „ sajátjaim” közűl! Csakhogy, most már k.va nehéz lessz ám! ( Már bocsánat a vulgaritásért, de hát olyan izgatott vagyok!) A határ tele kombájnnal, traktorral, a tarlókat sok helyütt birkák járják aratás óta, a bakok revírjei alíghanem felborúltak (sőt, minden bizonnyal összekutyulódtak). Az öreg bakok rejtőznek, a fiatalokat elkergették még üzekedéskor, tiszta lutri az egész! De hát annál nagyobb a kihívás! Végre elővehetem, leporolhatom az öreg golyóst, nem kell dologtalanúl ásítozzon a vas-szekrényben. Most majd meglátjuk mire képes az új lőszer! A belövésnél jól hordta, ezzel volt a legkissebb szórásképe és a neve is beszédes: Hammerhead – azaz kalapácsfej. Ami igaz az igaz, régebben is használtam már, amit ez jó-helyen megüt, az nem nagyon megy sehova, vagy ha igen akkor is csak pár lépést.
            Délután találkozó: ki merre menjen? Hárman vagyunk, lehetne három felé ( én kis naív!), de nem . A két tapasztalt „Öregvadász”  együtt megy a terepjáróval, én meg örülök, hogy elengednek egyedűl. Kiválasztottam magamnak egy csendes, nyugodt erdőszéli lest, ami előtt egy széles, learatott , letisztított, de a milliónyi elszórt magból újrasarjadt  repcetábla mászik az erdővel szemközti dombra. Csak annyi a bibi, hogy az én kis szerencsétlen kombimmal most nem nagyon lehet odajutni , csak igen nagy kerülővel, azt meg nem éri meg, kevés a benzin. Vagyis kevés a pénzem benzinre. De van lábam, kettő is! Úgyhogy lenthagyom a kocsit az erdészháznál és szépen felgyalogolok az erdei nyiladékokon a les feletti dombra, majd ki a szélre, a másik völgybe. Úgyis jó idő van ( végre!) , az avar megázott a napok óta tartó esőben, csendben lehet osonni és a színes októberi erdő ilyenkor is szép . A kocsinál felszerelkezem: puska, töltények, lőbot, fényképező, kés, telefon, óra, papírok és végűl egy öblös hátizsák ( ha mégis lőnék valamit). Indulás!
         A szelem szerencsére tökéletes, néha oldalról fúj -amikor a kisebb léniákon kaptatok, de a főirányomban haladva szemből kapom. Így könnyű lesz a lesig eljutni, észrevétlenűl. Legalábbis remélem.
                                   ….......................
                Már itt űlök egy ideje. Nem történik semmi. Sehol egy őz. De még egy nyúl se, fácán se, még egy árva, koszos róka se dugja ide az orrát! Talán rosszúl választottam volna? Pedig a kolléga látott itt őzeket a les előtt legelni, mikor valamelyik este lenézett a dombtetőről … meg hát ez a frissen sarjadt finom kis repce is hívogatóan zöldell itt előttem. „ Csak ülj és várj” - jut eszembe egy régi dakota közmondás ( vagy lakota ? ... mindeggy )  - amit az osztrák lélektestvéremtől tanúltam. Csak ülj és várj. Ma estére ez a taktikám. Jól van, barátom. Én tudok űlni. Van időm. Mi egyebet tehetnék amúgy is?
           Lassan telik az idő. De lehet, hogy egy kicsit túl korán jöttem ki. Na, nem baj, van időm, mint mondottam. A hátam megetti hallgatag erdő eltakarja a lemenő Napot, a levegő is érezhetően hűl. Lassan csak meg kell mozdúljanak. Valamik. (Bár egy egeret látnék?! …)
        Várunk. Csak várunk. Én és a les sarkába támasztott puskám. Az öreg puskában nincs semmi veszélyes. A puska nem bánt, nem öl meg semmit. Az csak egy darab vas, meg fa. Hideg és  … szép. Valljuk be, vannak ennél sokkal szebbek is, meg jobbak is. Újjabbak, drágábbak biztosan. Meg csicsásabbak, cizelláltak, mélyvésettek, frissen barnítottak vagy kékesen márványozottak. Vannak nevesebbek, márkásabbak, erőssebbek, … de egy sincs olyan drága mint ez. Tudjátok miért? Mert ez az enyém. Egy puska sincs a világon amelyik olyan élményekkel ajándékozott volna meg engem mint ez az öreg vasdarab. Szeretem és kész.
          Most már valami csak kéne mozdúljon. Már egy órája itt űlök. Lehet, hogy elég lett volna fél hatra jönnöm? Történjen már valami! ( Nem vagyok türelmetlen, nem vagyok türelmetlen, nem vagyok …)
Nicsak, egy őz! … Nézem a keresőben: suta. Csak most lépett ki az erdő szélére, vagy kétszáz méterre, de inkább többre, a les jobb oldalán. Több az mint kétszáz … az a kis akácfolt van kétszázra. Csak áll és figyel. Valamit vár, visszanéz. Hopp, ott egy másik: egy bak. Valami fiatal fickó lehet, olyan kölyök-képe van, meg a
nyaka is vékony. Vajon merre indúlnak meg?
         Nem erre. A suta elfelé áll, a bak követi. Hogy ezek a bakok micsoda papucsférjek?! Tee, hát nincs benned egy kis férfias öntudat? Hát nem tudsz a patádra állni, s kimondani, hogy : „Idefigyelj te asszony, én most nem akarok jobbra menni, hanem balra! Punktum.” - Hát nem. Ez csak oda megy ahova vezetik. Ki látott még ilyet? 
             Mintha mégsem csak kétéves volna? … egyéves nem lehet, az biztos. Talán kettő a vékony nyaka alapján, … de talán több. Ha csak kétéves, akkor az a vékony fehéres-sárgás hatos agancs már nagyon jónak számít! Mér' nincs nekem egy spektívem? ( Mer' drága, azér'. Na, fejezd be. Érd be azzal amid van. ) Igaz, az ősembernek se volt. De az is igaz, hogy neki nem kellett válogató vadászatot folytatnia. Örűlt szegény, ha kupáncsaphatott a szakócájával egy akármilyen őzet, vagy varacskos disznót, vadtulkot, mamutot, … vagy akármit. Nem volt szezon, sőt nem volt szezonvégi utolsó három nap sem. Nem volt kilövési terv, sem kímélnivaló korosztály, vagy értékes agancsú reményteljes fiatal bak. Neki igazán mindegy volt, hogy mit eszik, csak ne legyen túl büdöss. Valahol igaza volt.
            Na, most meg mi van? Mért néznek ezek meg errefelé? … Ahá, ott egy gida. Vagyis itt. Szinte a les mellett, vagy százhúsz méterre. Szép egészséges kis bakgida. Szép kerek az oldala. Ez nem lehet egyedűl … nem hát, itt a kishúga. Meg az anyukájuk is, most lépett ki a veresgyűrű-bokor takarásából. Tehát számoljunk csak: egy suta meg a bak, egy másik suta meg a két szép gidája – az öt. Na így már más. Így már lehet élvezni az előadást. Kár, hogy az a bak olyan fiatal. Vagy, csak egy gyenge középkorú lenne? Hátha közelebb jönne …
             Bár csak kívántam volna a lottóötöst (is) - valami delejes erőm lehet ma este. Már meg is indúltak. Elől a bak, mögötte a suta. Na végre hogy a sarkadra álltál komám! Gyere csak közelebb. Gyere szépen, hadd lássalak … Hát, nem tűnik sokkal öregebbnek. Pedig most már jó lenne, nincs több mint százötven méterre. Ha szépen feltámasztanám a les korlátjára a puskát, begyorsítanám az elsütőt, leszorítanám a könyökömet, a levegőt kifújnám, … jól becéloznám, és … Nem. Szerintem mégis csak két éves. Hagyjuk. De azért pár fotót megereszthetek. Na: most együtt a család -  sutamama és a két szép gyereke. Most besétál a háttérből a keresztanyjuk is meg a fiatal vőlegénye. Na, most együtt mind az öten, egy képen. Már ezért megérte kijönnöm. És milyen jó a fény! A Napocska egyik utolsó sugara még átvilágított az erdő lombján, vagyis majdnem – csak a felhők húzódtak széjjel, de nekem már ez is elég.
          Most mi a fenét csináljak? … Már itt van szinte a les alatt. Nincs több mint száz méterre. És az oldalát mutatja, elképesztő ez a nemtörődömség !?! Pedig ha tudná szegény, hogy itt ül a szürke deszkák mögött, ezen a masszív , vadszőllővel befutott létrás alkotmányon ez a zöldkalapos fickó, aki csak arra vár, hogy ujjának egyetlen piciny mozdulatával útjára engedje azt az alíg darázsnyi méretű kis rézbe burkolt ólomdarabot, ami … maga a Halál. Szegény bakocska nem tud semmit. Csak eszi a finom zsenge repcelevélkéket amik sohasem voltak vegyszerezve. Csak falja, nyeli, tömi a bendőjét, engedelmeskedik az egyetlen parancsnak, ami mindennél előbbrevaló: élni, … enni és élni. Hogy jövök én ahhoz, hogy rászabadítsam a Poklot, az elmúlást, a Sohatöbbénemlétet?
           Már célzom. De a céltávcsőben megjelenik a két kis gida is. Ott az a szép kis bakgida. Az is bak, csak gida … Neem. Azt már nem. Azt nem venném a lelkemre. Egy ilyen szép kis családot nem tudnék kettészakítani. Akkor inkább a bakot. Na de akkor ügyesen. Felállok, a puskát a kalaptakaró deszkára támasztom, célzok, levegőt be, majd lassan ki, rückstekker előre, tüdőm megint beszív, majd kifúj, lassan … Dü-Bummmm!!!
      Szinte előbb hallottam a becspódást mint a puska hangját. De lehet, hogy tévedek. A bak viszont megugrik, félkörben fut vagy tíz-tizenöt métert, … meginog, eldől, még rúg egy párat és … kész. Vége. Legalább jól és gyorsan vége lett. Jó puska. Öreg, de jó.
          Nem is nézek oda. Már láttam, eldőlt. Ott fekszik, az oldalán, ide fehérlik a hasa. Az orromat tapogatom. Orrbavágott a céltávcső, pont a nyergem közepén. Sajog … megérdemlem. Meg fog dagadni, pedig így is nagy. Na , ez van. Öltem, hát bűnhődök érte. A puska újratöltve, biztosítva,  a les bal sarkában várakozik. Most már megint ártalmatlan.
          Várok. Csak nem tudom mire. Talán egy második esélyre? ( mit gondolsz, hogy itt is kettessével fogod lőni a vadakat mint valahol, egy távoli vidéken?) Nem is tudom, igazából mire is várok. Egyszerűen félek
lemászni. Félek, hogy tévedtem és egy reményteljes fiatal bakot vettem ki az élők sorából. De ezt már nem lehet visszacsinálni. Akár tévedtem, akár nem, ez a bak már nem fog felkelni. Csak fekszik, mozdulatlanúl. Szinte vádlón, pedig nem is látom a szemét, az arcát. Csak fekszik. Lassan sötétedik. Le kéne másznom. Még
hátra van a munka. Meg a visszaút. Az sem lesz kellemesebb ha teljesen besötétedik. Van vagy másfél-két kilóméterre a kocsim. Hát akkor lemászok.
             Lassan közeledek hozzá. Aztán megkerülöm. Most látom az arcát … és:  Dübbb !!! - viszhangzik az erdő, ahogy a félmázsás kő legördűl a szívemről. ( Még jó hogy a lábomat félrehúztam!) Ez bizony nem kétéves, de nem is három. Legalább öt, ha nem több. Nézem a fogait: elől még nem koptak le, de hátúl – már csak fele magasság van meg. Az agancstő is vastag, a rózsák vízszintesen állnak, igaz vékonyak de összeérnek. Az orra szürke, a homloka is, … szürke az egész vad, megtévesztett ez a váltószőr. Meg a vékony nyak. Az üzekedés óta eltelt idő megváltoztatta a hormonháztartást, már nem dagadnak a nyakizmok, megereszkedett a bőr is. A nyári vörös bunda lekopott, a vastag téli még nem nőtt ki. Tévedtem. De jófelé, hála az égnek, … vagy akárkinek, aki illetékes .

                                                                                    ***
          Ma van az utolsó nap, az utolsó reggel. Jobban szeretek reggel vadászni, akkor a fény nekem dolgozik. Igaz, ügyesen kell kihasználni az időt, mert a vad sem marad fedetlen terepen a végtelenségig, ha melegszik a levegő - bevált, takarásba, biztonságba vonúl. Tegnap reggel viszont hiába fagyoskodtam már szinte  hajnalhasadástól a fonott kosarú lesen, nem láttam lőhető vadat. Legalábbis nem őzet. Csak egy nagyon szerencsés róka húzott át sebesen a bal oldali , ötven-hetven méter széles nyílt vetésen, majd tőllem százötven méterre megállt a mocsár szélén egy pillanatra, s mintha még intett is volna a farkával: Most kicseleztelek, te nagyokos vadász! (Most is …)
       De a szokásos őzeim nem mutatkoztak: sem a szép hatos a tiszta-kaszálón, sem az öreg villás, sem az a félagancsú fiatal, amelyiket három napja láttam. Még csak egy kis spíszer sem. Csak egy bátor sutika merészkedett ki a dombon lévő tengeriből, háromszor is mutatva magát, mind közelebb jőve ... Ezek tudják, hogy itt vagyok! Aztán egy órai gémberedés után lemásztam, mert már nagyon rámhűlt a bőrnadrág meg a gumicsizma - és jártam egyet. Persze a szél ezúttal nem lett a barátom, mert vagy kétszáz méter után már csak a róka farkát láttam az egyik kaszálón a fű közt, amint eltrappolt a nádas felé. Azért ennek is volt egy másodpercnyi ideje visszanézni, s mintha még gúnyosan el is mosolyodott volna … A puskát időm se volt vállról lekapni, meg hát rajta volt a lencsevédő, meg a lőbotot fel kellett volna támasztani, meg a kezemet felmelegíteni, … meg hát én nem tudok olyan jól lőni kapásból golyóval, mint a profik. Nekem idő kell, hogy lenyugodjak, hogy stabil pozíciót találjak, vagy legalább jól beledőljek a lőbotba. Na , majd máskor!
        Az este megint eltaktikáztam magam. Egy távoli lesre ültem, ahol a szél az erdő felől fújt, legalábbis eleinte. A les egy sárgaszilva-bokor takarásában, az erdőszéltől negyven méterre, egy elhanyagolt gazos parlagföldön lett felállítva. Eleinte büszke voltam erre a helyválasztásra: ami kijön az erdőből, azt azonnal el lehet bírálni, s akár célozni, lőni. Aztán rájöttem, hogy egy kicsit túl közel is van ez az erdőszél … A hátam mögötti lucernás csíkot meg felszántották, sőt fel azt a tízhektárnyi birkajárta tarlót is ami lehúzódik a völgybeli kaszálókig. Egy órányi ücsörgés kellett hozzá, hogy rájöjjek : nincs itt semi , ami az őzeket kihozná az erdőből. Nem is tudom mire vártam megint, talán a második rókára. Merthogy az első már a felűlésem utáni ötödik percben surrant - vissza az erdőbe, a les alól. Csak azt nem tudom, hogy kerűlt oda. Míg az államat szedtem össze a padlóról, addig szépen el is tűnt a bokrok közt. De legalább nem nézett vissza.
        Most tehát, reggel van. Új nap, új remény. Talán az utolsó, estére megint esőt jósolnak. Használjuk ki hát okosan ezt a lehetőséget! De a tervembe egy kis hiba csúszott, mert nem tudtam idejében kiérni. Családi ügyben késtem, mert ugye első a család. Azt szoktam néha mondani(persze csak magamban), hogy: mindennél jobban szeretek vadászni. De akkor eszembe jut, … az evés. Meg a fiaim, meg a feleségem ( és a főztje). Tehát, vegyük át még egyszer : első a család, aztán az evés, aztán a vadászat. Vagy néha összekeverem a sorrendet. Öregszem . (... a nőkről meg is feledkeztem ... meg a kártyáról … )
                               …..............
           Gurul a poros, koszos( egyesek szerint büdös) ütött-kopott öreg  kombim, hamarosan kiérünk az erdőből. Baloldalt az első dűlőn le is fordulok az aszfaltról, s gondolatban megtorpanok egy pillanatra: nem kéne előszedni a puskát, esetleg cső alá tölteni? Aztán meggondolom magam. Tervteljesítés ide vagy oda, én nem így vadászom. Abban nincs semmi maradandó élmény, hogy meglátok egy bakot, jó esetben kiszállok és oldalbalövöm. Neem, nem-nem,  ez nem az én stílusom. (Hát akkor mi, te … okoska?) Szóval úgy képzelem
el, hogy ha meglátok egy lőhető bakot, akkor tovább gurulok a következő takarásig és szépen gyalogosan visszacserkelek ( Na, így már más).
            Gurul a kocsi, lassan, csak egyes-kettesben,  a földút hepehupás, kanyargós. Meg féloldalas. Néha az utat nézem, néha meg a baloldali földeket, amik az erdőig nyúlnak. Legyünk őszinték, inkább a földeket nézem, sajnálom is szegény öszvéremet. Alíg megyek vagy háromszáz métert, s elérem a kis baloldali völgyben levő akácost. Vagyis csak a vízmosást ami oda lehúzódik. A vízmosás, úgy száz méternyi kanyargós ív után a földutamal párhuzamosan bokros sávban, majd a valódi, mintegy félhektárnyi akácosban folytatódik. Itt szokott tanyázni a fehér őz. De ő suta, úgyhogy most nem érdekel. Sokkal inkább odakapom a fejem mikor az akácoson túl, a kis völgyön is túl, ott ahol a fekete kurtafakú malac is néha túr, szóval : ott egy csapat őz!
          A belső tengeritarlón, a dombon legelnek, szemeznek, tallóznak. (Na, most jött el a te időd!) Már lassítok is, már állok is félre a külső tarlóra, mikor keresztben átfut előttem a fehér őz! Ennek is most kell itt az erdő felé futkorásznia?! De szerencsére jobbra kanyarodik és riasztás nélkűl eltűnik egy szedetlen tengeriben. Csak nyugi, most meg kell tervezni jól mindent. Ott van az a sok őz, köztetek a kis bokros-vízmosás, meg az akácos, takarásban vagy. Csak nyugalom. Lássuk honnan fúj  a szél? - Jobbról, az erdővel párhuzamosan. Akkor el kell menjek balra, a bokrok takarásában, egészen odáig ahol a vízmosás belép a völgyecskébe, ott majd átnézek a bokrok felett, vagy egy nyiladékon, hogy lássam milyenek is ezek az őzek? Egy baknak csak kell lennie köztük!
          Lassan, halkan osonok, a fejemet lehúzva, a bokorsor takarásában. A keskeny  akácoson is átmehettem volna, egyenesen le a völgybe, de melléérve hallottam az őzeket a túloldalról, amint a tengerileveleket zörgették . Ha én hallom őket, akkor nincs esélyem megközelíteni a túlsó erdőszélt. Tovább hát balra, a vízmosásig! Nyújtogatom a nyakam, de a bokrok felett nem látszik csak a baloldali csapat – négy tarvad – akik a nagyerdő szélén szemelgetnek, tőllem mintegy kétszáz méterre. Lecsúszok hát a bokrok közt az árokba, s kinézek egy galagonya és egy késeimeggy közűl: egy-kettő-három- … ott egy bak! Nézem a keresőben: félagancsú! Hú de jó lesz, egy jó kis fiatal selejtbak! Ezt meg kell lőni! Csakhogy ezek vannak itt vagy tizen, az húsz szem és húsz fül. Az sok. Nagyon óvatosnak kell lenni. Ne rontsuk el most a végén. A bal kezemben a puska, a jobban a lőbot, gugolva sompolygok tovább jobbra – széllel szemben, a vízmosásban lefelé. Az őzek felől gazos part takar, néhol bokrokkal, néhol csak letaposott gyeppel a tetején. Már mászok mint egy macska. Ragadozó vagyok. Elszánt, határozott, céltudatos. Kinézek az árok pereme felett : a bak még messzinek tűnik, de nyugodt. Oldalát mutatja, legel. Két suta figyel felém, mozdulatom megfagy, aztán pár pillanat és leteszik a fejüket. Én is visszahajolok és tovább kúszok, csúszok a tízméterre levő varádicsos részig. A mögött szándékozom majd a lőbotot felállítani. Aztán mégis tovább kúszok a varádicson túli bokorig. Annak a tövében , a gazos part egy  résén kinézek: ott vannak, nem neszeltek meg. Ott a bak is. Olyan furcsa a színe, az oldala még vöröslik, a nyaka szürke és vékony. Hm … ? De félagancsú. Meglövöm.
         A lőbotról már letettem. Az árokban fekszik. Eszembe jut egy tévéműsor ( természetesen a vadászcsatornáról): a kolléga hasrafeküdt a nyílt mezőn, a távcsövét a földre állította és arra támasztotta a puskát. És meglőtte a bakot, majd kétszázötven méterről. Ha ő meg tudta csinálni, akkor én is. És az én bakom nincs is olyan messze, nincs több mint százhúszra. Nekihasalok a partnak, felállítom a távcsövet, lencsevédők rajta, puska a tetején. Helyezkedem, fészkelődöm. A könyököm stabíl, puska vállban fekszik, rückstekker előre, balszem behunyva. Szálkereszt lap mögé , levegő ki … Bumm!
           Az őzek szétrebbentek, mint verébraj ha karvaly csap közéjük. De az egyik ottmaradt. Csak összeesett és meg se mozdúlt többet, mintha villám csapta volna agyon. Vagy kalapács. Vajon nem egy sutát lőttem meg?  Kigombolkózva lihegek fel a dombra, újratöltött puskával, pedig tudom, hogy nincs rá semmi szükség. Itt fekszik előttem. Érdekes egy bak ez. Nem is fiatal. Nagyon is öreg. Szürke a feje, széles az orra, visszarakott - rövídűlő ágú - gyöngyös - vastag rózsájú az agancsa. A jobb. Mert a bal az hiányzik, tőből. A helyén varasodás. Hát persze (csapok a homlokomra), - hiszen  már levetette! Ez az az öreg bak amit már kétszer láttam az idén, ugyanitt, ebben a völgyben. Hát megint tévedtem, de megint jófelé.
           Nyugodj békében öreg bak, szép életed,  szép családod , s gyors , tiszta halálod volt. Sutáid, nemzett gidáid megsiratnak majd. Talán még én is , egy kicsit, gondolatban.


                           üdvözlettel az Egyszeri kolléga
                                                                     
Naplózva
Stefi
Vendég
« Új üzenet #858 Dátum: 2018. Március 07. - 10:45:42 »

Tisztelt vadásztársak, ha már más nem tesz fel semmit ide, akkor megint csak én próbállak szórakoztatni benneteket. De azért kérem a jövőben más is bátorkodjon ...

                                                      Tévedések végjátéka

                                                                     


   Igen   Bizony csak irigyelni tudom azt aki ( leírásaiban ) 100% -os biztonsággal kijelenti a távcsőben látott vadról hogy ez és ez és ennyi megy ennyi idős ..........       Akinek meg a kísérő mondja meg hogy "Tessék lőni!" az ezt az érzést sosem éli át  . ( A kísérővadász annál inkább ! )   Emelem
Naplózva
J.vadász
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2890


« Új üzenet #859 Dátum: 2018. Március 07. - 18:47:13 »

Tisztelt vadásztársak, ha már más nem tesz fel semmit ide, akkor megint csak én próbállak szórakoztatni benneteket. De azért kérem a jövőben más is bátorkodjon ...

                                                     


Nagyon jó volt elolvasni! Igen Emelem

Én is "összegépeltem" Karácsony óta 104 oldalt, de nem hinném, hogy ennyire olvasmányos. Vigyorog
 Emelem
Naplózva

" ...A megbízható embert még az ellensége is tiszteli...A többi szemét, amit elfúj a szél... " (Wass Albert)
egyszeri vadász
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 100


« Új üzenet #860 Dátum: 2018. Március 07. - 19:33:19 »

Azért csak tégy közkinccsé te is valamit J., én imádok olvasni . Üdv. Egyszeri
Naplózva
Tomek
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1497



« Új üzenet #861 Dátum: 2018. Március 08. - 10:55:02 »

Szuper volt! Ismét...  Emelem
J. vadász, hajrá, én legalábbis szívesen olvasnék belőle néhány oldalt.  Wave
Naplózva

"... nem is a lövés a vadászat. A puska elsütése csak kicsengése, emberállati kiélése a vadászatnak.
Mert a vadászat - áhítat." (Gr. Sz.Zs.)
schpeter
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 854



« Új üzenet #862 Dátum: 2018. Március 08. - 20:06:30 »

Szuper volt! Ismét...  Emelem
J. vadász, hajrá, én legalábbis szívesen olvasnék belőle néhány oldalt.  Wave

Ha jól sejtem Zoli egy szakdolgozaton dolgozik...  Angyal

Persze az is lehet olvasmányos, tanulságos! Megtisztelő lenne olvasni, de majd az elkövető eldönti közkincs lesz-e belőle.

Ja! Boldog névnapot kívánok!  Koccint
Naplózva

"Azt mondják, az igazi vadásznak nagyobb és jobb szíve van, mint annak az embernek, akinek a vad csak hús, az erdő csak fa, a mező csak széna, és az erdőn-mezőn való bolyongás egyszerűen: naplopás.” (F. I.)
J.vadász
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2890


« Új üzenet #863 Dátum: 2018. Március 08. - 21:01:39 »

Ha jól sejtem Zoli egy szakdolgozaton dolgozik...  Angyal

Persze az is lehet olvasmányos, tanulságos! Megtisztelő lenne olvasni, de majd az elkövető eldönti közkincs lesz-e belőle.

Ja! Boldog névnapot kívánok!  Koccint

Szia Péter! Emelem
Hétfőn leadtam... Vigyorog Táncol
Most jön az államvizsga... OOO
Árvízvédelmi rendszer vizsgálata a téma, nem hinném, hogy a sok vízállás-vízhozam adatsor olvasmányos lenne. Ördög
Bár a konzulensem értékelése szerint " szakmailag alapos, olvasmányos".
Így 50 körül már elég "nehéz szülés volt", de kész van.
 Emelem
Naplózva

" ...A megbízható embert még az ellensége is tiszteli...A többi szemét, amit elfúj a szél... " (Wass Albert)
Balkóbátya
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 11248


Lábonlőtt Akác törzsfőnök


« Új üzenet #864 Dátum: 2018. Március 08. - 22:05:17 »

Szia Péter! Emelem
Hétfőn leadtam... Vigyorog Táncol
Most jön az államvizsga... OOO
Árvízvédelmi rendszer vizsgálata a téma, nem hinném, hogy a sok vízállás-vízhozam adatsor olvasmányos lenne. Ördög
Bár a konzulensem értékelése szerint " szakmailag alapos, olvasmányos".
Így 50 körül már elég "nehéz szülés volt", de kész van.
 Emelem
Olvasok én ennél nagyobb hülyeségeket is... Vigyorog Isten éltessen sokáig!
Naplózva

„ Ha el tudnánk adni a tapasztalatainkat annyiért, amennyibe nekünk kerültek: milliomosok lennénk. ”

Abigail Van Buren
egyszeri vadász
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 100


« Új üzenet #865 Dátum: 2018. Március 10. - 07:11:44 »

Látod csak, hogy sikerült feltenni az írást! Jó kezdet, de egy cím emelné a történet értékét. Ez is impresszionista  írás , ahogy látom, én is így írok mikor valami mély hatással van rám. Gyakorolj tovább szorgalmasan! Üdvözlettel az Egyszeri kolléga . ( U.i. azért a fiatal bakok kedvéért azt az öreget ki lehetett volna emelni, pusztán szakmai szempontból, de én is jártam már így mint te ... elengedtem.)
Naplózva
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14841



« Új üzenet #866 Dátum: 2018. Március 10. - 11:58:07 »

...halk, óvatos léptek...

Jóóóóóóóóóóó!  Gratulálok! Igen Emelem
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
egyszeri vadász
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 100


« Új üzenet #867 Dátum: 2018. Március 11. - 14:32:41 »

Megint szültem egyet, még friss:

                                                                             Farkasok

          A hajnali szürkületben a levegő még jobban lehűlt, de a lovas nem érezte. Előredőlt a nyeregben, aludt. A ló ment magától, lassan, lépésben, nem kellett hajtani, noszogatni. A férfi álmodott. Az elme játékaként újraélte az elmúlt napokat, de fáradt teste most nem érezte a gyötrelmeket, az éhséget, sebének sajgását, csak aludt, s álmodott.
                                 
       - Sokan vannak, ne menjünk rájok – súgta Ajtony, a bokrok közt mellette hasaló vezérnek.
       - Sokan, mint karámban  a juhok – morgott vissza Kende . A domb alján elterülő réten számos őrtüzet láttak, a holdtalan sötétben csak ezek világoltak, s fényük rávillant a sátrak oldalára. Ember nem mozdúlt odalent, csak a lovak halk prüszkölése, egy-két dobbanása hallatszot az éjjeli csendben.
       - Nem juhok ezek, harcosok - mint mink vagyunk.
       - Harcosok, azok, ... lehet. De mink farkasok vagyunk ! – sziszegte most már dühösen a vezér. Ajtony érezte, hogy nem tűr ellentmondást, már eltökélte magát. Kendét a bosszuvágy fűtötte, az sem érdekelte már, hogy a vesztébe rohan, s a pusztulásba viszi csapata maradékát is.
       - Hogyan akarod hát?
       - Pirkadat előtt, mikor legnagyobb a sötétség, két oldalról csóvát vetünk reájok. – szeme villant mint orvmadáré – S mikor fejvesztve rohannak, ütjük ahun írjük. Menj vissza a tizedekhez,  kíszüljetek.
                     
         A ló gödörbe lépett, a lovas felriadt. Marka görcsösen szorította a nyereg kápáját, s a hozzá fogott gyeplőt. Az oldala sajgott. Balról érte az ütés, a nagyját felfogta a bőrvért s a prémes szokmány, de a fejsze éle húsába vágott , a seb még levelt néha. Hány napja mán ? Három, ... vagy nígy is eltőtt. Azóta csak futok, csak búvok. Csak én, egyedűl ...csak én maradtam ... Azóta nem ettem ... csak egy marík száraz lepínt ... az első napon. Kell valami ... hús  kell ...
          Lassan világosodni kezdett az erdő. Kiegyenesedett a nyeregben, kicsit hátradőlt, a ló megállt. A füzes csendes volt, csak a patak csobogott halkan  pár lépésnyire a völgyben. A jég megroskadt már, de az észkas oldalon még látszott , hogy meddig ért a télen, jéglapok fagytak a füzek alsó ágaira, a fák tövére. Ajtony a hóban kutatott szemeivel, friss nyomokat keresett. Az ér partján sok volt a nyom, de közülük friss - kevéss. Az a nagy - gímé , vagy vadkané – több napos, mán olvadt ... Amoda - nyúlé , az íjjeli. S rókáé – a nyúlnyom mellett ... Az ott, őz! Az kell most nekem! Baljával a nyereg mellé nyúlt, s előhúzta a hosszú görbe, fűzős  bőrtokot. A leajzott íjj benne pihent – kihúzta, s a tok oldalzsebéből széthajtott ideg egyik fülét beakasztotta az alsó vágatba, majd átvetette bal lábát a nyergen s jobb combja alatt tartva a csontlemezes markolatot, bal lábfejére támasztva az alsó csapót, meghajlította a felső kart s felajzotta az íjjat. Az ideg halkan pendűlt mikor kihúzta csizmás lábát az íj húrja alól. Visszaemelte bal lábát a kápán keresztűl, s felszisszent, ahogy a sebe újra megsajdúlt. Már forr, de még vigyáznom kell. A kötés jól tart, majd megnízem kísőbb. Most vadásszunk. Megemelte az íjjat s lassan megfeszítette párszor, csak úgy nyíl nélkűl . A szaruval , innal bevont karok engedtek, a húr csikordúlt, az íjj alíg hallhatóan recseget, de kibírta. Erőss az ina, mint az enyim. Jobbjával a nyereg mögé kötözött puzdrához nyúlt, fedelét leemelte s kiválasztott egy nyilat – a szélesebbik hegyűt. Mán csak kettő van. A csata után, a maradíkbúl egyet a fejszésbe eresztettem, ... hármat meg a lovasokba, akik megfuttattak. Űk mán nem futnak többet sehuva.
        A nyomok a patak mentén haladtak egy ideig, aztán felkanyarodtak egy kis hajlatban a dombra. Tiszta volt az erdő arrafelé, messzire el lehetett látni alatta - a patak menti bokrosabb füzest fiatal  nyárliget, majd öreg tölgyes, aztán arrébb megint bokrosabb részek váltották . A ló óvatosan taposta a megcsikordúló fagyos havat, de így is messzire elhallatszott a zaj a reggeli csendben. Így nem vár meg semmi. De ha meglátom, ... tán beírhetem. A hó itt a dombon már csak szigetekben, foltokban maradt meg, a bokrost megkerűlve széles rét nyílt előttük. A nedves , nappalonta kiolvadó földön, az apró sás közt folytatódott a csapás. Itt már halkabban tudtak haladni, Ajtony a térdével irányította a lovat, baljában az íjjal, hüvelykével odafogva mellé a nyilat, s jobb kezét az idegen tarva figyelt mindenfelé. Apró mozgás, szürke test lódúlt meg előttük a rét túlsó szélén – Ott van! Fecske azonnal vágtába váltott, ahogy lovasa előrehajolt a nyeregben s két sarkát a vékonyába nyomta. Az őz beugrott egy kis erdőfoltba, de mire odaértek volna, már látták a kis liget másik oldalán kiszökni. A teljes iramban vágtázó Fecskét jobbra kanyarította, s a kengyelbe támaszkodva felágaskodott a nyeregben . Pár hosszú ugrás, pár pillanat még  - s amint az őzzel egyirányba értek, megfeszítette az íjjat . Ahogy arcához ért az ideg – pendűlt is abban a pillanatban. Repűlt a nyíl s eltűnt a bak testében, csak a fehér s fekete tolla látszott ki bordái közűl. A vad hatalmasat ugrott, halálos iramban rohant tovább egy futamodásnyit, de egyszerre inogni kezdett, keresztűl bucskázott a fején, s elterűlt. A mellé ért lovas megfékezte lovát, oda sem nézve dugta az íjjat  a nyereg mögött balfelől lógó íjjtegezbe, majd jobb lábát a nyergen átemelve ugrott a vad mellé. Kése egy mozdulattal metszette el a bak torkát, s a még vonagló vad maradék vérét a földre eresztette. Megvagy hát, köszönet néked életedért, ... s áldás Tengrinek. Keze végigsimított a bak nyakán, oldalán, megfogta barkás agancsát is, majd a kést egy marék száraz fűbe, aztán a bak csuhájába törölve megtisztította, s övén lógó tokjába tette. Tűz kell, elébb. Aztán megnyúzlak ...
                        ...............................................
          Fecske békésen legelt, megbéklyózva, nyereg nélkűl. Lovasa elaludt a “ lakoma” után, fejét a nyeregre támasztva, száraz fűből készűlt vackán, birkabőr bundába takarózva. Már nagyon kellett neki ez a hosszú álom, így a földön kinyújtózva, nem nyeregben bóbiskolni, csak perceket. A nap melegen sütött reá, dél volt már, mire megébredt. Teste még mindíg fáradt volt, de szinte csodákat művelt ez a pár óra, s a teli gyomor. Felűlt, szeméből kitörölte az álom maradékát is, körűlnézett, egyszemélyes táborán. Sóm még van, mos’mán húsom is, friss bűröm, faggyam. Tanálok torzsát, gyökeret, hagymát is. Megvagyok egy pár napig. Addig haza kell írnem. Vár Virág, s várnak a többiek. Várnak, hogy megvigyem a hírt ...
          Majd’félszázan indúltak el a portyára, vagy két hete. Csak a vének, s a csupasz képű suhancok maradtak otthon a férfinépből. Nem vittek magukkal sok élelmet, hiszen nem is volt miből. Kemény volt a tél, ezért is indúltak útnak ilyen hamar. A mogyoró , s a som még alíg kezdett rügyezni, barkát még csak itt-ott szedtek az asszonyok, de a harcosok nem várhattak tovább. Zsákmány kellett, élelem, jószág, kincs – bármi, amivel neki lehet indúlni a tavasznak. Farkasok tizedelték a nyájakat, gulyákat az elmúlt hónapokban, nagy volt a hó is a pusztán, sok jószág meg is fagyott. A jurtákban egymást melegítették az emberek, s ígyekeztek beosztani azt a keveset ami maradt.
        Azon a reggelen, amikor elindúlt a vitézek csapata a jurták körének közepéről - az otthon maradott vének múltba merengő szemmel, az asszonyok, lányok könnyesen, a suhancok sértődötten, csalódva álltak ... álltak s búcsút intettek az elmenőknek. Az emberek bizakodtak – lesz minden ha visszatérnek, lesz bőség, gazdagság. A lovak meghíznak majd a sarjadó legelőkön, az ürük, gödölyék kövérek lesznek, majd kicsattannak, s hátha még marhákat is hoznak majd ... Egy hétig mentek, keresztűl a Gyepüelvén, mindíg csak Napnyugotnak. De minnél jobban haladtak fel a dombok, s  hegyek közé annál kevessebb volt az élet körülöttük. Itt még keményen tartotta magát a tél, még csak vadat is alíg láttak, nemhogy gulyákat, nyájakat. Mintha elvonultak volna innen a frankok ... de hát nem csoda, hisz az óévben is reájok csaptak, jópárszor. A nyolcadik napon, az előfutár nem jött vissza időre. Bajt jelent – néztek össze a vezér, s tizedesei. Kiküldtek még két lovast, addig egy ligetben várakozott a csapat. De azok sem értek vissza . Kende híres volt hirtelen haragjáról – nem is várt tovább, megindúlt az egész csapattal, a felderítők nyomán.
-   Nézd, uram , előttünk ! – a völgyben sereg táborozott, nagyszámú vértes harcos. - Lovaik is vannak, meg íjászaik ...
-   Vitézek, kopjára, íjjra! Hujj-Hujj - Hajrá ! – kapta vágtára lovát az elvakúlt vezér .
Túl sokan vótak. Túl erőssek, vértesek, pajzsosak. A nyilak nem fogták űköt, a szablya nem írte, csak a csákány, meg a kopja ... De hiába ütöttük, vágtuk, túl számosak vótak ... A felünk ottmaradt... S aztán pirkadatkor, mán vártak minköt... csak én maradtam ...haza kell jutnom . Az a sereg ide kíszűlt, miránk akartak csapni.
             Ajtony felnyergelte a lovat, összeszedte kis batyuját, a bőrébe kötözött őzhúst a nyereg mögé szíjjazta, s miután a tűznél megszárította csizmáját – bekente a bak faggyával. Így mán bírja a havat is. Tovább kell mennyek. Majd még megállok, ha kell. Kéne még pár nyíl ... Tarsolyában, a tűzszerszámok mellett volt még hat nyílhegy, az őz adott kötöző inat, már csak vessző, s toll kellett hozzá. Egy nyila maradt csak épen, mert amit az őzbe lőtt – eltörött mikor a vad felbukott. Az íjj készenlétben - balfelől a tegezben, az utolsó nyíl - jobbról a puzdrában. Egy lúd kén’... vagy bár egy sas, ölyű ... tolla kell.
        Mentek tovább. A pihent ló is vidámabban haladt, az embernek is jobb kedve volt. Már a sebe sem fájt, a reggeli táborban levette a szakadt vértet, szokmányt, inget  - végre megnézhette. A gyolcs beleragadt, de a szoros kötés elállította a vérzést még a futás első napján. Most megindúlt egy kicsit amikor a rongyot letekerte, de már a seb mélye össze volt forrva. Megfordította a rongyot, hogy a tiszta oldalával kerűljön a sebre, s visszakötözte derekára. Aztán visszaöltözött, de a vértet már nem vette fel, itthoni földön. Kár, hogy nincs még egy lovam. Fecskének kell mindent vinnie. Erőss ű es, kibírja.
          Útjuk egy tölgyes szélén haladt , itt már kiszélesedett a fővölgy , ellankásodott.  A kikelet mind jobban mutatta fényes orcáját, a Nap mind erőssebben melegítette a földet. Itt már nem volt egy szem hó sem, a föld is kiolvadt, a lovas igyekezett a domb éle alatt haladni, ahol egy szárazabb vadcsapást lelt . Bokrok közt bújkált, s közben mindíg figyelt, minden irányba. Attól nem tartott, hogy idáig követik, hiszen az üldözőket már rég lehagyta, de veszély mindíg érheti. A patak gázlójánál farkasnyomokat látott. Megvan amit keresek. Hó, Fecske! – húzta meg a gyeplőt, s már le is csúszott a nyeregből. A mogyoróbokor ami mellett megállt – teli volt egyenes, fiatal hajtásokkal. Vágott vagy tíz vesszőt, lepucolta a kis gallyaktól, nagyjából méretre metszette és a majdnem üresen lötyögő puzdrába eresztette őket. Majd este, ha megállok, lekírgelem, tűz felett kiegyengetem s belérakom a hegyet . Hátha lesz toll is addigra.
              Hűlt a levegő, ahogy a Nap alacsonyra hajlott. Széles pusztán haladtak, bokrok már csak itt-ott voltak, a száraz fű kis csomókban állt még néhol, de a javát lenyomta a nemrég elolvadt hó. Néhol tocsogott a víz a Fecske patái alatt, kerűlgetniük kellett a kiöntéseket. Ajtony lőtt egy ludat az utolsó nyíllal, egy partmenti füzesnél. Van mán toll is, meg kéne álljak valahun. Felemelkedett a nyeregben , s körbekémlelt, táborhely után. Ekkor látta meg őket hátulról.
-   Híjj azanyátok! Gyííí Fecskee !!! – kurjantott nagyot, s vágtára kapta a lovat.
A hosszú szürke testek utánnuk lódúltak. Sebesen vágtázott a ló, hangtalanúl suhant utánna a falka. A nagy hím gyorsabb volt a többieknél, felkanyarodott a kis dombra a lapáj szélén. Be akarnak keríteni. Ne hagyd Fecske, fuss ! – de nem kellett biztatni a rémült állatot, rohant mintha szemét vették volna. A vezérkan már közel ért, gyorsabban vágtázott a száraz dombon, Ajtony kapta az íjjat, s az utolsó nyilat ráhúzta a jobbról közelítő farkasra. Nesze, te fíreg, hogy nyuvadnál meg! – a vad felvinnyogott, futása lassúlt, lemaradt, megállt. De a többiek jöttek a ló nyomában. Elég volt az a kis ritmusváltás amíg  lőtt, s a második leggyorsabb már elérte a lovat. A hátsó lábai után kapkodott, belémart a bal oldalon. A lovas fokost ragadott, s kihajolva csapta fejbe a ragdozót. A koponyáját szétütötte a felülről kanyarított fegyver, s mire visszaegyenesedett a nyeregben, már rajta volt a másik jobbról. Azt is leütötte a lóról, de Fecske már mindkét hátsó lábán vérzett. Ne hagyj el, testvérem, fuss! – hajolt az utolsó erejéig küzdő ló nyakára lovasa. Ajtony hátranézett, s ekkor érte az ütés. A jobb oldalon futó farkas ráugrott alóra, a lovas lábába mélyesztette karmait, de a lendület tovább vitte, s leverte a lovast a nyeregből. A lovasát vesztett Fecske halálos rémülettel szemében iramodott el, nyomában két farkassal. Ajtony a sárba hemperedett , fegyverét elvesztette, a farkas marta bal karját mit pajzsul emelt maga elé. Jobb kezével megragadta a farkas egyik fülét, hogy eltartsa magától,  térdével hasba rúgta a - karját , mellét marcangoló ragadozót, ráhemperedet, s lenyomta a farkas fejét a földre. Most bal karját ki tudta szabadítani a csattogó fogak közűl, avval nyomta le a farkas torkát s teljes súlyával ránehezedett ellenfelére. Szabad job kezével kirántotta kését és háromszor-négyszer a vad bordái közzé vágta. Dögölj meg, mocska! Pusztulj! A vinnyogó állat még vonaglott egy párat, aztán elhallgatott, nem kaffogott többet. Véged … Felült a megtépázott harcos, gyorsan körülnézett, de már messze járt az üldözött ló és az üldözői. Ajtony már alíg látta őket a sötétedő ég alatt. Felállt, megkereste fokosát, letörülte arcáról a vért, és elindúlt, kissé bicegve a ló után. Bal karjából csepegett a vér, kezét rászorította, sajgott, fájt. Meg kell keresnem a Fecskét. Haza kell jutnom … hogy hírt vigyek … jönnek a frankok …

                                         Egszeri vadász
Naplózva
J.vadász
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2890


« Új üzenet #868 Dátum: 2018. Március 11. - 15:20:40 »

Megint szültem egyet, még friss:

                                                                           

 Emelem Igen
Naplózva

" ...A megbízható embert még az ellensége is tiszteli...A többi szemét, amit elfúj a szél... " (Wass Albert)
Tomek
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1497



« Új üzenet #869 Dátum: 2018. Március 12. - 16:06:43 »

Nagyon jó ismét. Folytatás?
Naplózva

"... nem is a lövés a vadászat. A puska elsütése csak kicsengése, emberállati kiélése a vadászatnak.
Mert a vadászat - áhítat." (Gr. Sz.Zs.)
Oldalak: 1 ... 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 [58] 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: