Oldalak: 1 ... 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 [62] 63 64 65 66 67 68 69   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Így írunk mi...  (Megtekintve 162591 alkalommal)
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Elérhető Elérhető

Hozzászólások: 14841



« Új üzenet #915 Dátum: 2019. Február 09. - 12:31:58 »

Tisztelt Fórumozók! Ritkán ragadok tollat, de nemrég volt egy ilyen alkalom. Fogadjátok szeretettel.

Ritkán!  Pedig megerőltethetnéd a kezedet gyakrabban is, mert ez nagyon jó! Igen Taps Taps Taps
A bikához gratulálok! Igen Emelem
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
HunterDave
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 591



« Új üzenet #916 Dátum: 2019. Február 09. - 16:37:36 »

Tisztelt Fórumozók! Ritkán ragadok tollat, de nemrég volt egy ilyen alkalom. Fogadjátok szeretettel.


Szelek
Egy ideje más szelek fújnak…
Igen Taps Emelem
Naplózva
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Elérhető Elérhető

Hozzászólások: 14841



« Új üzenet #917 Dátum: 2019. Február 09. - 18:31:50 »

...........Tegnap a fiammal jártam a Fehova-n ,.......

Sajnálom, hogy nem találkoztunk!
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
egyszeri vadász
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 100


« Új üzenet #918 Dátum: 2019. Február 10. - 07:10:04 »

Köszönöm Attila, én is nézelődtem, hátha látok ismerőst, de nem jött össze. Majd talán egy másik alkalommal. Üdvözlettel az Egyszeri
Naplózva
Gaba77
Rügy
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2


« Új üzenet #919 Dátum: 2019. Február 11. - 10:41:06 »

Kedves barátom, Gaba! Engedd meg hogy ismeretlenül is barátomnak nevezzelek, megérintett az írásod. Tegnap a fiammal jártam a Fehova-n , elsétáltunk egy stand mellett ahol egy két méteres lobogó hirdette az éjjellátó készülék létjogosultságat. Na fiam, innen nem veszünk semmit- gondoltam, és mentünk tovább. Aztán ott volt a sok gyönyörű puska, tudod melyiket néztem meg? Egyiket sem. Otthon a szekrényben engem is várt az öreg Zkk- M, S csak azt kívánom, hogy majd az én fiam, az unokám is így nézzen rá, mint te a tiedre. A szelek meg csak hadd fújjanak, nem kell mindenkinek utánuk fordulni. Köszönöm még egyszer ! Üdvözlettel az Egyszerű ember, (a bikáert pedig fogadd őszinte irigységem😉!)

Köszönöm mindenkinek! Megtisztelsz egyszeri vadász, egyben örülök, hogy ennyire "átjöttek" neked a soraim. Üdv!
Naplózva
Makkmarci
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3149



« Új üzenet #920 Dátum: 2019. Május 30. - 18:59:46 »

Az Ördög maga

Múlt hét péntek este a barátommal már este 5-kor kiültünk egy bazi nagy kukoricatarlóra. Észak-déli irányban volt vagy 1,5 km, keresztben 3-400 m, az északi és déli fele középen kicsit elcsúsztatva egymáshoz képest. Majdnem minden részén erdő határolta, de tapasztalat szerint inkább a keleti oldalról volt várható a vad. Északi széllel engem felültetett a komám az északi csücsökbe, ő meg lement a déli részre. Az északi fél mindkét oldalán 2-2 les volt elszórva a szélén.

Sötétig csak az az őz jött ki csipegetni szemből, ami a lesre menet megbámult a tábla végében. Jó háromnegyed hold volt, kicsit túl világos is. Bár az öreg 7x50-es Zeissnek így gyerekjáték volt szép képet adni, de a vad legtöbbször nem rajong érte, persze minden előfordulhat. 10-ig egyetlen disznót hallottam a hátam mögötti erdőben felmenni északnak, reméltem, hogy majd a csücsökből kijön, de ő másképp gondolta.

10 körül hívott a komám, a gerince nem igen bír ennél hosszabb ülést, kénytelen hazamenni. Kérdezte, mi a helyzet itt, mondtam, egy egér nem sok, annyi sem mozdult. Kicsit dohogott, mert ez a les ritkán hagyja cserben azt, aki itt ül. Mondta, hogy innentől aztán főleg oda ülök, ahova jónak látom, mert ez egy aránylag messzi körzet volt, a környékére sem írta be magát senki, az öregebbek ha tehetnék, max. a kertjük végéig mennének ki.

Fél 11 körül meguntam a csendéletet, összepakoltam a bigyóimat, lemásztam a lesről, és lassan elsétálgattam az én oldalamon délnek, a túlsó oldal alsó lesének vonalán túlmenve, hogy ha netán kint volna valami, amit a tábla közepén levő gerinctől emerről nem látok, azt a táblán keresztülvágva szél alatt közelítsem meg. Bár a tarló nem épp vatta, de a párás levegőben nem recsegett vészesen, meg olyan világos volt, hogy ki lehetett kerülgetni a torzsákat, amiből egyébként sötétben 10-ből 9-be tutti belebotlik az ember osonás közben…

Ahogy a túloldal felé közeledtem, folyamatos ropogást hallottam az erdőből, nagy izgatottan mondtam is a komámnak, aki még felhívott a kocsiból hazafelé, hogy nagyon nagy a mozgás itt, megállok a tábla közepén a villanykaró melletti bokor árnyékában, hogy ne mozogjak. Kérdezte óvatosan: Nem a gesztenye potyog a fáról? Mondtam: Ááááá, ez nem gesztenye !!! 20 percet állhattam a túlsó oldaltól olyan 80 méterre, feszülő idegekkel, hüvelykujjam a biztosítón, mire rájöttem, hogy a gesztenye potyog a fáról…

Jót röhögtem magamon, majd elindultam mégis a lentebbi les felé. A föntiről végigfújta volna rólam a szél az erdő szélét. Emez egy erősen lejtős rész kezdeténél állt a tarlón, felmásztam, visszanézve már nem láttam az eredeti lesem meg az erdő alját a tábla közepén húzódó enyhe gerinctől.

Tovább hallgattam a gesztenyepotyogást, de közben azért egy két ág is elpattant, reméltem, hogy csak idő kérdése, hogy megtudjam, mitől. Időről időre körbenéztem az egész táblán, nehogy egy irányba fixálódva valami meglepjen a másik irányból. A lejtő legalján kijött két őz, elszöszmötöltek egy darabig, aztán dél felé fordulva csatlakoztak két másikhoz.

¾ 12 felé kezdtem egyre jobban álmosodni, győzködtem magam, hogy ha eddig nem jött ki semmi, akkor a világos miatt úgysem jön amíg fent van a Hold, reggel 4-ig meg nem szándékoztam kint bambulni, menjünk haza a p-ba. Már épp engedtem volna a kísértésnek, de azért „na még egyszer” alapon elnéztem észak felé. Bámulok a távcsőbe, egyszer csak látom, hogy tőlem jó 300 méterre egy „igen jól látható méretű” fekete folt elindul jobbról az erdőből, és megy keresztbe a táblán, de valami bődületes sebességgel! Hát mondom, ezt tán valami zavarja?... előtte nyugatról hallottam is kutyaugatást de most csend volt. Ilyen tempót hajtásban is ritkán láttam eddig disznótól.

Ha ottmaradtam volna az első lesen, ahhoz sem lett volna sokkal közelebb, mint ehhez, úgyhogy nem ezen idegeskedtem, ráadásul a folt már el is tűnt a tábla közepén lévő gerinc mögött. Na mondom, bazzeg még pont te hiányoztál így indulás előtt, eddig legalább nyugodtan aludtam volna, most majd egész éjjel forgolódhatok, hogy „mi lett volna, ha”!

Némi fogcsikorgatás után felemelem a távcsövet - ahogy az ember még egy darabig nézi legalább az üres sarkot, ahol eltűnt az új kedves az első randi után -, és látom, hogy a folt megint előjött a táblán feljebbről, mint ahol eltűnt, mintha „háromszor jobbra” fordulva csinált volna egy 270 fokos fordulót. Most száguldott lefelé a tábla közepén, de aztán megint elfordult a túlsó oldal felé, egy pillanatra szobormereven megállt, aztán továbbrohant és megint eltűnt a gerinc mögött.

Azt hittem, menten szítb*sz az ideg, hát mondom ilyen nincs, hogy ez mán mindenhol ott van, csak itt nincs. Kis szünet, távcső a szememnél, egyszer csak feltűnik a folt a gerinc mögött, még mindig kicsit feljebb a táblán, de már jóval közelebb hozzám, olyan jó 150 méterre, a bokros villanykaró irányában, ahol előbb azt hittem, száz szarvast hallok a gesztenyésből. Amikor megláttam, még tőlem balra tartott, de ahogy a távcsövet szorítva kezdett felugrani a pulzusom, látom ám, hogy kanyarodik felém, és mire letettem a távcsövet, már egy picit túl is fordult az én vonalamon, most már a les fölé mutató irányon jött. Még hogy jött?! Úgy vágtatott, mint egy versenyló, minden ugrásnál fújtatva-zihálva, picit néha jobbra-balra oldalazva, mint amikor a kutya keresi a légszimatot. Egy pillanatra esküszöm, az jutott eszembe, hogy már csak az hiányzott ahhoz, hogy maga legyen az Ördög, hogy pirosan izzon a szeme, meg lángot fújjon az orrán. Hihetetlen látvány volt, a hang csak még rátett, nem biztos, hogy ekkor jól éreztem volna magam a villanykaró tövében is, még ha esetleg ő ijedne meg jobban, akkor sem.

Persze ekkorra már rég felálltam a lesen, letettem a távcsövet, és épp vizet készültem facsarni a Tikkám markolatából, de azért gyorsan lefuttattam a „rendszerellenőrzést”: lőszer csövön, kibiztosítva, nagyítás kicsin, lencsevédő felhajtva, világítópont nem kell, picit áttettem jobbra az első lábamat, ha utána kell fordulni, ne legyen akadály. Ekkor ért oda a les mellett elvezető irányon hozzám legközelebbre, jó 60 méterre. Eddig a puska még a csípőmnél volt, most vállba kaptam, a távcső mellett elnéztem még egyszer az irány meg a tempó kedvéért, fejemet ráhajtottam az agyra, a távcsőben megláttam a fekete foltot a világos tarlón, picit mögötte voltam, „lassan” keresztülhúztam rajta a távcsövet, és mikor épp elhagytam az orrát, elhúztam a billentyűt.

Hatalmas dörrenés, torkolattűz, új lőszer a csőben, felnézek… síri csend, csak az ütőeremet hallom dobolni a nyakamban, a disznó sehol! Az erdőig még volt hátra jó 80 m, ha tovább szaladt volna, még bőven láttam volna, egyrészt sok volt hátra még odáig, meg ilyen világosban a torkolattűz sem vakít el. De akkor hova a gránátba tűnt?? Se egy nyikkanás, se biciklizés, SEMMI ! Első idegességemben rögvest felcsörögtem a barátomat, lihegem neki a telefonba:

- Hú, bazzeg, itt volt egy qrva nagy disznó, rálőttem, hang nélkül elűnt. Vagy elhibáztam, de akkor hova tűnt, vagy karikára lőttem!
- Megnézted már? -
- Még nem. –
- Hát akkor menj, oszt nézd meg – ( Röhög ezen azóta is mindig felröhögök)

Még egyszer megnéztem, van-e lőszer csövön, elővettem a LED-es lámpámat, és remegő lábakkal lemásztam a lesről. Elindultam a rálövés helyére, először nem láttam semmit, aztán egy keréknyomon átlépve a másik keréknyomban ez gazcsík mögött megláttam egy fekete foltot. "Odacullankodtam", ott feküdt a jól megtermett disznó, picit meglöktem lábbal, az egész teste végighullámzott, úgyhogy felugrani már biztos nem akart. Körülbelül hasonló méretűnek tűnt, mint a szilveszter előtt lőtt háromból a két nagyobb, amiről még a télen írtam ugyanitt. A feje abba az irányba mutatott, amerről jött, szóval tényleg karikára lőttem, de elsőre nem láttam a kimenetet a bal oldalán, az volt felül ugyanis. Átfordítottam a másik oldalra, és akkor láttam, hogy jobb oldalán a szeme alatt-mögött kb. két tenyérnyivel találtam el gyakorlatilag az állkapocs-csontját valamivel a forgáspont alatt, de a kemény Nosler Partition mag gond nélkül áttolta magát és távozott a másik oldalon, alig nagyobb lukon, mint befelé. Nem csoda, hogy egyet sem nyikkant a jószág.

Az adrenalin helyét kezdte átvenni az eufória, felhívtam a barátomat, hogy sorry, de mégis kellene a terepjáró. Megjátszott sértődöttséggel mondta, hogy mindjárt jön. Én ezalatt visszamentem a lesre a késért meg a kis csontfűrészért és nekiálltam zsigerelni. Mire végeztem, megjött a barátom, hál istennek hozott egy kisebb létrát, arra ráfordítottuk, feltettük a platóra, bevittük a vadászházhoz, a mérleg zsigerelve 111 kg-ot mutatott. A jobb oldali agyarából sajna hiányzott vagy 1,5 cm, viszont a felső kampói baromi nagyok, a komám jó 4-5 évesre saccolta a korát. Sajnos fényképezőt nem vittem – egy darabig babonából nem hordtam, bár múlt szilveszterkor fordult a dolog -, mire meg fényképezni tudtam volna másnap reggel, a Harcos már nem volt méltó állapotban a fényképhez, inkább hagytam pihenni.

Megint bebizonyosodott, milyen sok arca van a vadászatnak, gyakorlatilag 7 óra relatív unalom után jött kb. öt percnyi tömény adrenalin, amiért viszont bármikor hajlandó volnék megint 7 órát ülni.
Naplózva
St.Girgesz
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #921 Dátum: 2019. Július 19. - 07:54:07 »

Tisztelt Fórumozók! Ritkán ragadok tollat, de nemrég volt egy ilyen alkalom. Fogadjátok szeretettel.

 Taps
Nagyon jó volt olvasni! Gratulálok!   Emelem
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
Horrido
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 7947


Generalbakter


« Új üzenet #922 Dátum: 2019. Július 19. - 19:14:43 »

Az ördög maga...
Most olvastam, nagyon jóóó....
Te ilyet is tudsz? Nem egy mérnökember, ahogy megismertünk, aki bebizonyítja, hogy a duplabübel behajtási szöge kétszerese a szabványnak, amit csak ti ismertek és különben is...
Szuper! Jöjjön a következő!
Naplózva


A jó vasutasnak még a hetedik szomszédja is hülye...
galoscsabus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 6369


vadász


« Új üzenet #923 Dátum: 2019. Augusztus 14. - 09:37:29 »

A kis krampusz
Hosszú sora van annak, hogy miként is sodort össze minket a jó sorsunk Zsoltival. A lényeg az, hogy immár több, mint húsz éve vagyunk kapcsolatban, néha kicsit elveszve, majd újból egymásra találva. Engem is, őt is sodorta az élet vihara ide-oda, de ami a legfontosabb, hogy megmaradtunk Embernek. Ő legalább is feltétlen, rólam meg talán nyilatkozzon inkább más, ne magam állítsam ki a bizonyítványomat.
Még aktív hivatásos vadász időmben több alkalommal is vadásztunk együtt, ha minden igaz, én vagyok a „dám-keresztapja” is, de vagy három bikát is közösen sikerült becserkelnünk, majd neki szépen, tiszta fejjel, tiszta szándékkal, tiszta és egyenes lövéssel elejtenie…..mondhatnánk nem nagy dolog, de sajnos manapság, a való vadászvilágban ez már koránt sem természetes.
Annyit érdemes még tudni róla, hogy vérbeli halas- és víziember, lételeme, szenvedélye és hivatása a Balaton, de ha elszakad Pelso anyácskától, és kikapcsolódásra vágyik, akkor vagy távoli vizeket keres fel, vagy erdőben piheni ki a mindennapok küzdelmeinek fáradtságát.
Két éve vadásztunk együtt utoljára, akkor sajnos egy nyakatekert helyzetből leadott lövése egy fiatal dámbikára csak a havat találta el, lévén egy mélyútból ki-pipiskedve tudott csak célozni, és a döntő pillanatban megcsúszott a támasztó lába. Jellemző rá, hogy nem első sorban a hibázás miatt bosszankodott, hanem annak örült, hogy ha már a körülmények nem is tették lehetővé, hogy terítéket rakjunk az elejtett vadból, legalább az sebzés nélkül úszta meg a kalandot.
Idén újból elfogadta a meghívásomat (persze megpróbálkozott azzal, hogy biztosan van nála méltóbb ismerősöm is arra, hogy meglőhesse a „tagi” bakomat) de végül sikerült meggyőznöm arról, hogy nála méltóbb barátot nem tudok leakasztani a gombos szegről, így jobb híján vele kell beérnem.
A megbeszélt időpontban, óramű pontossággal gurult be udvarunkba. Gyorsan megállapítottuk egymásról, hogy az elmúlt két év után mindketten baromi jól nézünk ki, majd egy kávé mellett haditanácsot tartottunk. Abban hamar dűlőre jutottunk, hogy a vendégváró kakaspörköltre majd vadászat után, késő este térünk vissza, mert ugye első az egészséges táplálkozás.
Mivel az utóbbi hetekben elég sokat jártam a vadászterületünket egy német vadászbarátom oldalán, így volt a tarsolyomban pár kiszemelt bak, amik bármelyikével nem vallanánk szégyent, úgy gondoltam. Szigorú megkötések vonatkoznak nálunk a tagság bakvadászatára. A legfeljebb 250 gramm kiskoponyás tömegű trófea viselőjének lehetőleg fiatalnak kell lennie, és természetesen nem lehet ígéretes, a szégyenteljes „hibás, korai elejtés” szankciójával fenyegető példány sem. Egyetlen esetben van ez alól kivétel, ha a kiszemelt baknak legalább egyik oldalán teljesen ág nélküli, úgynevezett „gyilokos” agancsa van.
Itt szúrnám közbe, hogy a mára szinte egyedül elterjedt „gyilkos bak” megnevezés alapvetőn hibás. Mert a trófea alakulást nem a bak gyilkos szándéka alapján nevezte el a régi vadásznyelv, hanem annak „gyilok” formája alapján, ami a hegyes, hosszú nyársat jelentette. De a gyilkos szó hangulata jobban megtetszett a modern kor emberének, és mivel szeretünk állatokat emberi tulajdonságokkal felruházni, no meg abban van egy kis megborzongató áthallás, ami alapján nagyobb elégtétel egy veszedelmes gyilkossal végezni, így szegény ág nélküli bakokon megmaradt a becsmérlő jelző.
Mivel gyilokos bakot nem ismertem meg az elmúlt hetekben, de néhány igen kedvemre való, ághiányos, nyakatekert, minden jó vadász szívét megdobogtató érdekes agancsot hordó bak lakhelyét bevéstem a beépített navigációmba, így a tervem gyorsan összeállt. Egy délutánunk és egy reggelünk volt a vadászatra, nagyon bíztam benne, hogy jó kis vadászat után mondhatunk egymásnak búcsút másnap délelőtt.
Az első helyen mindjárt az a meglepetés ért, hogy a szél, mire odaértünk autóval, csupán 180°-ot fordult. Megpróbáltuk kihozni a lehető legjobbat a helyzetből, a kiszemelt jó ághiányos bak birodalmának szélére feltapadva végig cserkeltük azt, a nagy rét másik végéig, hogy majd onnan kezdünk visszafelé vadászni, itt-ott megállva buttolóval hívni a szerelmes őznépet.
Már út közben kiszúrtunk egy bakot, ami igencsak meredten figyelt egy irányba, majd nagy ugrásokkal menekült a Koppány patakot szegélyező bokrosba. Hamar kiderült, hogy a riadalom okozója egy traktor, ami bálázni jött a lekaszált réteket. Alapvetően egy mezőgazdasági gép megjelenése nem szokta nagyon felborítani a mező csendjét, de ez a masina hozzánk elég közel kezdett el csattogva, zuhogva hangoskodni, ami egy időre elvehette az óvatosabb őzek násztáncos kedvét. Legalább is nyomkodhattam én bármilyen áhítattal a gumi sípot, nagyon lanyha volt rá az érdeklődés.
Ugyan messziről láttunk egy bakot (alkalmasint ugyan az a bak váltott vissza a kukoricás tanyahelyére), egy fiatalka gyerekképű kis hatost be is hívtam könnyű lövésnyire, majd az autóhoz visszafelé menet még egy igen jó képességű magányos daliát sikerült felingerelni a suta panaszos hangjával, a puska csendes maradt. Egyik sem fért bele a szűkre szabott kereteink közé. De azért jó kedvvel indultunk át egy másik területrészre, mert szép élményeket okoztak a megélt pillanatok.
Út közben szépen láttunk mezei nyulat és a kiszemelt pagonyban egy fiatal kereső bak is kint kószált a tarlón, így reménnyel telve cserkeltünk be az általam kigondolt helyre.
Alattunk a völgyben egy náddal, jágerkenderrel, mindenféle gizgazzal és bokrokkal sűrűn benőtt dzsungel, mellettünk fiatalos akácerdő, a völgyig tarló. Ideális terep a hívásra. Beálltunk egy nagy, földig omló kökénybokor elé, hogy kontúrjaink belevesszenek annak lombjába, megvártam míg barátom kinyitogatta és beállította 4 lábú lőbotját, és leadtam egy sorozatot a gumidudából. Alig magyaráztam el, hogy a kiszemelt bakot a völgyből várjuk, mire vágyaim tárgya már ott is állt a tarló szélén, felemás és igen érdekes agancsát mutogatva és élénken figyelgetett felénk, azaz a hangforrás irányába, mert minket nem vett észre.
Kiadtam a „tűzparancsot”, miszerint amikor jól áll a bak, és Zsolti is úgy gondolja, hogy biztos lövést tud leadni, akkor hadd szóljon a 7x64-es. A bak pedig meg-megállva, jobbra és balra kanyarogva megindult felénk. Többször volt egy pillanatra többé-kevésbé lőhető pozícióban, de olyan igazán jó, tiszta helyzet csak nem kínálkozott az elejtésére. A távolság meg egyre csak fogyott közöttünk.
Közben arra lettem figyelmes (miközben a szívem már nekem is a halántékomnál akart kilépni a szabad térbe), hogy barátom igen szenved a lőbottal, ami olyan szerkezet, hogy 4 szára van, amik szétnyithatók, aztán két ponton jobbról-balról a földön támaszkodik, a tetején meg képződik két villa, amibe a puskát lehet belefektetni. Biztosan stabil lőpozíciót ad, csak arra alkalmatlan, hogy az oldalra mozgó vadat követni lehessen vele. Pakolgatta is szorgalmasan minden alkalommal odébb a botot, de a bak soha nem állt meg egy másodpercnél hosszabb időre.
Aztán egyszer csak, mint ha kissé hosszabb lett volna az állás-szünet, de ahogy szólt a puska, már a bak is lépett volna tovább. Alatta és messze mögötte nagy porfelhő jelent meg, a bak nagy ugrásokkal leszaladt vagy hatvan métert, ott megállt, néhányat riasztott, parádézott még egy kicsit a horizonton, ahová lőni nyilván már nem lehetett, jól láthatóan bemutatta mindkét sértetlen oldalát, és végül lekocogott, vissza a biztonságos birodalmába, ahol senki sem riogatja ilyen otrombán a békésen lakodalmazó őznépet.
Csalódott keserűség…keserű csalódás…mérgelődés…önvád… ezek tükröződtek barátom arcán, amit persze megértettem, de hát, a megtörténteken már egyik sem változtathat. Én is hibáztam, mert ha túllépek kicsit a saját izgalmamon, és felfogom időben, hogy abban a helyzetben az a lőbot teljességgel alkalmatlan a biztos, nyugodt lövés leadására, mert Zsolti egyfolytában azzal szenvedett, mint disznó a jégen, akkor csak ki kellett volna cserélnem a nálam lévő, felül bőrszíjjal ellátott kétlábú segédeszközre, és feltehetőleg már a teríték mellett állnánk…de hát a késő bánat ugye...
Hazafelé még rápróbáltunk egy lucernára, de a sűrű viharfelhők miatt nagyon hamar ránk zúdult az esti homály, így a rajta lévő őzeket már csak akkor vettem észre, amikor ők minket már rég kiszúrtak.
Itthon aztán (főként bánat oszlatási célzattal) elhelyeztünk a bélésben egy korty kajszi főzetet, megkóstoltuk a kakasból készült vacsorát, aztán került némi harmatos rozé és némi erdei gyümölcsös sütemény is az asztalra, a sok történet mellé, amikkel nagyon gyorsan elhajtottuk az óra kismutatóját a 12-es számhoz. Mivel reggel négyre tűztem ki az ébresztőt, és fél ötre az indulást, ezért hamar ágyba tértünk, hogy gyorsan és sokat aludhassunk a rendelkezésre álló, nyúlfarknyi idő alatt.
Az éjszaka úgy telt el, hogy letettem a fejem a párnára, aztán máris csörgött az ébresztő. Elnézve Zsolti arcát, azt láttam rajta, hogy nem telt valami nyugodtan az éjszakája. Az ébresztő kávé alatt is az esti történésen bánkódott. Igyekeztem némi önbizalmat önteni belé, ha már vadászat előtt a kajszi leve ugye szóba sem jöhet. De volt még érdekes bak a tarsolyban, és azt sem tartottam ördögtől valónak, hogy a reggel folyamán még visszalátogassunk a tegnapi bak tanyájához, mert nem ijedhetett meg annyira, hogy attól az egy hangos durranástól szerzetesi cölibátusba meneküljön. Ilyenkor jön igen jól, hogy vadászterületünkön, vadkár-megelőzési célzattal vagy fél tucat gázágyút üzemeltetünk szinte egész évben, a téli vadlibakáros területektől, a túrásokon át, a nyári rágáskárral fenyegetett táblákig. És bár a durrogás a vadkár ellen vajmi keveset ér, de egyrészt a gazdákat nyugtatja, másfelől a vad olyan szinten megszokja az állandó detonációt, hogy olyan nagyon nem veszi zokon, ha néha-néha akkor és ott is hallja, amikor és ahol nem számít rá.
A reggelre kiszemelt bakhoz kellett egy kis hegyet másznunk. Lakhelye egy öreg szőlőhegy, ahonnét már lassan minden eltűnik, amitől szőlőhegy egy szőlőhegy, pár gyümölcsfa itt-ott, mindenütt kisparcellás mezőgazdasági művelés, no meg a mindent elfoglaló akácos bokrosok. Az általam korábban már csak „kis krampusz” névre keresztelt bakocskának a lakhelye egy lucerna körüli kukorica és napraforgó volt, mellette akáccal és egy felcsírzott árpa tarlóval. Itt vadászni csak hajnaltájt szabad, később egészen estig nagy a jövés-menés. A régi présházakat néhányan még hétvégi tanyaként használók és a gazdák bármikor, bárhol előfordulhatnak, szinte lehetetlen jó érzéssel, egy igazán biztonságos lövést leadnia az itt vadászónak.
Ahogy felértünk a hegy sík platójára, elénk tárult a katlan formájú lucernaföld, hátunk mögött pedig a Kapos-Koppány völgyének pazar látványa, ahogyan a hajnali párában úsztak alább a mezők, rétek, magányos fűzfák….és a háttérben a Nap kezdte rőt vörösre festeni a horizontot. Nagyon szeretem a hajnali órákat, rengeteg szép emléket adtak már a Napkelte körüli percek, amiktől minden nap egy újjászületéssel ér fel annak, aki nem paplan alatt tölti ilyenkor idejét.
Az erősödő fény máris előcsalt a szemközti kukoricából két őzet. Suta a gidájával lépett a lucernába, és ott elkezdtek legelészni. De az éles szemű matróna csak kiszúrt minket, és szemlátomást nem lehettünk számára túl megnyerő látvány így kora reggel, mert idegesen topogott, és figyelt minket. Ráhívtam párat, de csak annyit értem el vele, hogy különösebb patália nélkül, néhány kötelező, ám erőtlen riasztás kíséretében elhagyták a színpadot, ráadásul a falu irányába távoztak, ahonnan nem igen várhattunk semmit, így megnyugodtam, hogy az esélyeink nem dőltek dugába. 
Negyed óra múltán, néhány strófa után úgy gondoltam, hogy odébb megnézzük a tarlót. Annak sarkán, a napraforgó mellé bevackolva is hívogattam szorgalmasan, de nem volt rá érdeklődő. Nagyon gyorsan kezdett melegedni az idő, a hajnali Nap már megcsorgatta a hátamon az izzadtságot, így elkezdtem tervezni a „hogyantovábbot”.
El is indultunk vissza a völgyben hagyott autóhoz, mert időben át szerettem volna érni egy nem túl extra, de mindenképp lőhető bak tanyájához, ami a jobbhíján kategóriát képviselte elképzeléseim között. De ahogy közeledtünk a lucernás katlanhoz, valami furcsa érzés lett úrrá rajtam.
Nem vagyok templomjáró ember, amiben én hiszek, ahhoz nem kell sem pap, sem kőépület. De úgy éreztem, hogy kérnem kell egy kis segítséget. És azt kívántam, hogy a keresett bak legyen már olyan jó, és tegye meg nekem azt a szívességet, hogy ott lesz a lucernán, ahonnan húsz perce ugyan reményt vesztve távoztunk, de azóta már annyi minden történhetett.
És ahogy lassan, centizve kilestem a tábla sarkán elvadult szőlővel befutott barackfa mögül, látom ám, hogy egy magányos, ám jól fejlett őzgida legelészik a lucernán. No, ezt jó jelnek tekintettem, mert ahol ilyenkor egyedüli gida van, ott biztosan a közelben zajlik a lakodalom szaftosabb része is, amiből az öregek a gyereket kihagyták.
És, hogy elméletem gyorsan be is igazolódjon, megjelent a suta is, mögötte a lelkesen udvarló bakkal, amiben azonnal felismertem a keresett kis krampuszt.
Zsolti már állította is fel a lőbotot, a puska is elhelyezkedett a villákban….a suta pedig, nyomában a feltüzelt bakkal, eltűnt a kukoricában….hogyaza… Hazudnék, ha azt állítanám, hogy megőriztem a hidegvéremet, kezdett sok lenni már az izgalmakból erre a két cserkelésnyi időre.
Elkezdtem a panaszos és félő gida hangját küldözgetni az éterbe, hátha a sutát meghatja a dolog, és felénk veszi az irányt, mögötte pedig ide csalja a hősszerelmes lovagját is. Ellenben pár strófa után nem a mama jelent meg a kukorica szélében, hanem a bak. És érdeklődve figyelt felénk. Pár métert közelített, ám hamar úgy döntött, hogy a fehérnép megvárja úgyis, inkább nekilátott friss, zöld lucernával pótolni az elveszett energiát.
De ekkor a szálkereszt már minden mozdulatát kísérte, és az első adódó alkalommal a száz méterről lapocka elején őt elérő lövedék csak beledöntötte a lucernába a kisherceget.
Mekkorát tud egy pillanat alatt változni a világ?!
Kis időt kivártunk, de csak inkább azért, hogy magunkat kicsit rendbe szedjük, és odasétáltunk hozzá. Közelről sem okozott csalódást az agancsa, mindent betartott abból, amit korábban, távolból látva ígért. Egy közeli, omladozó, szebb időket megélt présház előtt álló szilvafáról vettem töretnek valót, majd megadtuk az elejtettnek a tisztességet. Úgy láttam, hogy barátom szemeit kissé elhomályosította az öröm, de amikor visszafelé gyalogoltam az autóhoz, félúton én is megálltam egy percre, és köszönetet mondtam a bak életéért annak, akire ezek az ügyek tartoznak.
Visszagondolva erre a kurta, fél napot kitevő időre azt érzem, hogy olyan pecsétet nyomott ezzel ránk a sorsunk, ami soha el-nem múló nyomot hagy a lelkünkben.
Szép az Élet.
Naplózva

Vadász vagyok...így egyszerűen.
Makkmarci
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3149



« Új üzenet #924 Dátum: 2019. Augusztus 14. - 10:43:58 »

Az oszt igen !  Igen

Csak azért nem mondom, hogy írhatnál többször is, mert ahhoz ki tudja, miből kellene elvenned a szabadidőt. A vadászatra szánt idő meg ennél szentebb dolog...  Wave

Egyébként a négylábú lőbotról utóbb én is egyértelműen ki merem jelenteni, hogy kurva jó, de KIZÁRÓLAG "pontlövésre", ui. keresztben (izgő) mozgó vadat meglőni vele gyakorlatilag lehetetlen (ez alól talán csak az a négylábú bot a kivétel, aminek az elején nem villa van, hanem egy 10 cm széles "vályú", ami legalább minimális vízszintes követést lehetővé tesz, csak az épp 35e Ft a Decathlonban...). A sajátomat épp most akarom meghekkelni (ami OBI-s 2 m-es zöld virágtartó alumínium csövekből van, költsége mindösszesen kb. 3e Ft, amire fekete szivacs klíma szigetelést húztam, hogy ne csattogjon a kezemben összefogva járás közben), és egy ripsz szalagot szánok rá az elülső V tetején keresztbe...

Jutottam a fenti következtetésre az után, miután tavaly egy böszme nagy kant elcsesztem 80 m-ről, amelyik beszaladt a keréknyomban lévő kis dagonyára, megállt félspiccre ca. 4 másodpercre, aztán továbbsétált. Én meg a villás elejű, egyébként keresztirányban valóban satu szilárdságú támasztékot, mint egy földmérő körzőt, nem tudtam elég gyorsan utána fordítani...  Rííí

 Wave
Naplózva
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Elérhető Elérhető

Hozzászólások: 14841



« Új üzenet #925 Dátum: 2019. Augusztus 14. - 10:49:35 »

Csabus! Emelem

 Igen Igen Emelem
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
egyszeri vadász
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 100


« Új üzenet #926 Dátum: 2019. Augusztus 14. - 12:06:58 »

Szép az élet! Milyen igaz, köszönöm Csaba, jó történet. A lőbotra nekem is van pár sztorim, most csak egyet emlitek: vendéget vadásztattunk, főnökkel, sleppel, nagy felhajtás. Lőtt is egy jó kivenni való, mindkét száron szemág hiányos bakot, nagy volt az öröm. De még fiatal volt a reggel, mentünk tovább. Rövid fél óra múlva megláttunk egy fekvő bakot, szép magas vékony hatos, lőhető. Takarásban megáll a kocsi, visszacserkelunk ...de hol a lőbot? Ottmaradt az első bak tanyáján. Megoldjuk, gondoltam, a bak van vagy 150 m-re, fekszik, a suta mellette legel, nyugodtak. Sebtiben vágtam két fűzfa ágat (más nem volt) , igaz jó vastagok voltak, az egyiket villásra hagytam. Beletelt vagy öt percbe, bele is izzadtam, csendben kellett dolgozni. De mikor összefogta a fiatalember, olyan stabil lett az improvizáció, hogy pompásan meglőtte róla a (tíz perc múlva) felkelő bakot. Néha az ilyen is bejön. Üdvözlettel az Egyszeri vadász
Naplózva
Stefi
Vendég
« Új üzenet #927 Dátum: 2019. Augusztus 21. - 19:17:36 »

A kis krampusz

Szép az Élet.



   Igen Emelem
Naplózva
egyszeri vadász
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 100


« Új üzenet #928 Dátum: 2020. Január 20. - 19:30:58 »

Úgy látom időszerű:
                                                                                       Az árny

     A minap egy régi fénykép kerűlt a kezembe. Az elejtett vad mellett térdelő, megilletődött arcú vadászt ábrázol. Megsárgult, régen is csak fekete-fehér papírja, több évtizedes történetet őríz, amit apám mesélt, még gyerekkoromban. Ha nem volna ez a kép, azt hinném – t’án igaz sem volt.

        Hosszú volt a Nyár, s száraz. Aztán az Ősz ... gyönyörű, de ha lehet - még szárazabb. A máskor “áldott jó idő” – most kegyetlen kínzássá, fájdalmas szomjusággá vált az erdőlakók számára. A nagyobb testű vadak csak a Berettyó medrében találtak vizet, a patakok, csermelyek mind kiszáradtak. Egyetlen hely volt csak az erdőben, ahol még maradt egy kis posványos teknő – alíg szobányi fürösztő, mesterséges gáttal elrekesztett mély, évszázados vízmosás. Ide jártak éjnek idején az üzekedés után lesoványodott bakok, a mindíg rejtőzködő, szeptemberi nász végére megfáradt bikák, a régi nagy kondákból megmaradt maroknyi szívósabb disznó, s minden egyéb kissebb termetű jószág, amelyik inni akart a pocsolyás ízű zavaros sárléből. A vadak jól ismerték ezt a helyet, de az emberek is, hiszen egy kis lest is építettek a víztől vagy nyolcvan-száz méterre. A három derékvastag iker-cserfa közé emelt ülőke éveken keresztül szolgálta az erdészt-vadászt, akár egy disznót kellett lőni, akár az etetőhelyre járó vadat megfigyelni, akár ha csak a bikák bőgését akarták hallani. De az idén nem sok hallgatni való volt. Nem tudni miért? -de csak nagyritkán nyögött fel egy-egy bika, vagy csak mordult egyet, már jóval sötétedés után. Talán kevés a tehén, vagy a száraz meleg idő teszi, vagy a favágók nappali mozgása, vagy ... valami más.
                                                                                                                     ***
           Messzi innen született, már csak halvány emlékei voltak arról a másik erdőről. A szagokra emlékezett, s a fák vonalára - mások voltak mint az itteniek. Az erdő mindíg más, bárhol is járt, bárhová is vetette csavargó természete, kóborló vére. De mindenhol emlékek rögződtek benne, minden rejtő sűrű, fénytől tűzdelt lombú öreg szálas, vagy szakadékos vízmosás – eszébe juttatott egy-egy kalandot. Szép élete volt ... szép, de nehéz. Néha fájdalmasan nélkülöző, máskor javakban dúskáló napok, néha fagyosan dideregtető, vagy lustán sütkérező hetek-hónapok. Voltak erdők ahol akadt vad szépen , de nem hagyták nyugodni . Máshol, ember nem járta helyeken – vígan járhatott nappal is akár, de éhkoppon – hiába. Aztán elvetődött ide. Egyedűl jött, hajdani családja utolsó tagjaként. Bőviben dúskált a zsákmánynak, az őzek, disznók, szarvasok nagy számban lakták a tölgyeseket, gyertyánosokat, hársas, cseresznyés pagonyokat. Megerősödött, meghízott, nem volt ellenfele a vidéken. Tudta, hogy bárkivel akad is össze, fogaira mindíg számíthat. Hatalmas , villogóan fehér agyarai mindentől megvédték, mindennel elbánt. Csak , egyedül volt. Az asszonyi társaság hiányzott neki. Tavaly aztán ebben is szerencséje volt, pár került mellé. Ekkor igazán úgy érezte, hogy Ő az erdő ura.
                                                                                                                 ***
           A vadász a kis lesen ült. A három vastag cserfa közt, a víztől nem messze, az ezer hektáros erdő közepén. Nézte a cserek barnuló, az iharok, gyertyánok sárguló-hulló lombját, az elfáradt leveleket. Az esti csendben az egerek motoszkálása hangos, szinte irritáló zörgésnek hatott. “ Hiába – nagy a szárazság...”  Minden apró zaj messzire hallatszott, s minden kis zörej reményt keltett benne. A szürkület tompítja a szineket, de erőssíti a hangokat. Ilyenkor minden kis apró neszben a vadat hallja, azt várja, reméli közeledni, a vadász-szerencsét, Diána ajándékát. “ Vajon mit mutat ma este? ... T’án megjönnek a feketék a vízre? ... Vagy bár egy bikát ha látnék ... de ki tudja? Lehet, hogy ez is csak egy üress este lesz, mint oly sok másik  mostanában. A tavalyi nagy sertésvész után csak most kezd helyrejönni az állomány, még nincs annyi hogy dúskálhatna benne a vadász, jó ha mutatóba látunk disznót. De a nyomok szerint mégiscsak vannak, járnak a vízre, valahol lenniük kell. Talán lövök is majd egyet, nemsokára, de nem ma. Immár teljesen besötétedett.”
                                                                                                                    ***
          Elindúlt esti útjára. A gyomra korgott. Hol van már az a tegnapi nyulacska?! …csak fájdalmas üresség maradt a helyén. Azt is nagy szerencse volt, hogy elkapta – így sántán. Még nem gyógyúlt be a sebe, bal melső lábát  csuklóban vágta el az a valami, a csontig behasított. Megsérültek az inak, nem tudott ránehezedni, sokáig csak felemelve hordta mancsát, talpán a párnák közt a szőr is megnőtt. Mostanra már nem level a seb, de még nem forrt össze. Már rá tud állni, de még nem tud gyorsan futni. Pedig a jó idő nem tart örökké, s ha eljön a hideg, nem lesz olyan könnyű utolérni az őzeket, szarvasborjút, malacot. Visszaemlékezett az elmúlt télre – akkoriban rengeteg volt a hús, mindenfelé a sűrűkben elhullott disznót találtak, jól éltek. Meg is híztak, ő is és a párja is. Aztán egy nap, mikor már elfogyott a döghús, elvetődtek a nagy füvesen túl, a juhosgazda tanyájára. A kutyák őrjöngve ugattak, de Ő nem törődött velük, beugrott az alacsony karámba, s két harapás után már hozta is a vérző torkú kövér ürüt. Aztán csak vitték és futottak, az emberek meg kiabáltak, de mindhiába. A széles-nagy legelő közepén, ahol a legmélyebb a vízmosás, a legsűrűbb a galagonyás bozót – ott ették meg a birkát. Úgy belaktak, hogy két napig nem is kellett volna más. De a vízmosást el kellett hagyniuk. A juhász jött másnap, a nagy fehér kuvaszokkal kiszagoltatta a nyomot, megugrasztották őket legszebb álmukból. Majd, mikor újra kedvük támadt a birkára, megint arra jártak. A kutyák már messziről jelezték jöttüket, a juhász is éktelenűl kiabált, villogatta a lámpáját, de ők cselt vetettek. Párja elcsalta a kutyákat, s Ő megintcsak elvitt egy juhot. Azt már nem tudták megenni, mert a nagy kutyák rájuk rohantak, megkergették, marták őket ahol érték. Ő eleresztette a birkát s harcba szállt, kettőt meg is mart erőssen, de sokan voltak. A párja is súlyos sebeket kapott ... még egy hétig élt. Ott maradt a fiatal gyertyánosban egy fagyos reggelen, dermedve ... S most ez a seb, itt a lábán, az a valami elvágta, de nem sokat törődött vele, lassan megszokta, majd begyógyúl.
                                                                                           ***
            A vadász ma nem ment ki. Elfáradt, vagy nem volt kedve t’án, ki tudja? – annyi biztos, hogy barátjának mondta : “ha akarsz – mehetsz a Gát-hoz”. Az erdész nem volt rest, az estébe hajló délután már a kis lesen találta. Nézte az üress etetőhelyet – még nincs kirakva tengeri, hullik a makk, van még mit egyenek a disznók. Aztán a vízre is lenézett, felmérte a távolságot, tudta, hogy az a legbiztosabb hely ahol megjelenhetnek a disznók, ha egyáltalán idejönnek ma. Eszébe jutott a kollégája tavaszi esete – egy eső utáni este, a még szemerkélős szürkületben jött ide, a gáthoz egy akkora kan, de akkora… Hátha most is jön valami …
        Az este lassan elmosta a szineket. Sárgák és vörösek, barnák és zöldek – mind szürkék lettek. A fák törzse sötétebb, az avar világosabb, de szürke, minden szürke. Már nem sokáig látni. Aztán meghallotta a halknál is halkabb lépteket. A lábas erdő alatt, a szemközti domb aljában, a csonka, száraz tetejű gyertyánfa mellett látta meg először. Nem hitt a szemének. Azt hitte, hogy csak egy őz …de a kis 8x30-as a nyakában volt, s mikor abban látta egy pillanatra a hosszú szürke árnyat - libabőrös lett az izgalomtól. Aztán, az öreg ZB-t a mellvédre támasztva már csak azt leste, mikor pillanthatja meg újra …. “Ott van!” A bajor tüske a test lapockájára táncolt, s szinte azonnal eldördült a vén golyós. Egy halk vinnyogás, kis motoszkálás még, s az árny eltűnt a völgyhajlatban. Aztán semmi, csak csend. Egy hosszú perc, s az erdésznek lassan csitult a szívdobogása. Nem mert azonnal leszállni. Nem félt, ... de valahogy mégis. Nem akarta elhinni. Kis idő múlva, mégiscsak leszállt. Lassan mászott le a rövíd létrán, halkan lépett a száraz avaron, s ment oda, ahol utoljára látta. “Itt állt meg, ez alatt a cserfa alatt, mintha csak jelölni akarna… Itt a vér …Ott van! …nem ment többet, mint tíz lépés!”  Aztán csak leült a földre, s nézte a hatalmas fejet, a véres, domború mellkast, az erőss lábakat, azta a vastag nyakat, azokat a villogóan fehér agyarakat. Ekkor merte csak elhinni: ”Farkast lőttem ... “

                Így volt. Legalábbis így mesélte apám, mondom, még gyermekkoromban. Arra emlékszek még, hogy sokáig emlegette : “ ...két estével azelőtt én ültem ott. De akkor este, hogy miért nem?! Nem tudom… Erre odamegy ez a mázlista, és meglövi. Húsz év óta az első farkast. Hát lehet valakinek ekkora szerencséje?”
           Évek múltával jöttem csak rá, hogy nem az irígység mondatta vele, hiszen olyanok voltak mint két testvér. Vagyis mégis - az az egészséges vadászirígység. Nem az akkoriban még szokásos lőpénzt irigyelte, hanem a dicsőséget. De tudta, hogy barátja nagy veszélytől szabadította meg szeretett vadjaikat, s ezért örökké hálás maradt neki.
Naplózva
Forester73
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 209



« Új üzenet #929 Dátum: 2020. Január 20. - 20:10:46 »

 Emelem Emelem Emelem
Naplózva

" A 3006-t sohasem hiba választani !"
Oldalak: 1 ... 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 [62] 63 64 65 66 67 68 69   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: