Oldalak: 1 ... 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 [61] 62 63 64 65 66 67 68 69   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Így írunk mi...  (Megtekintve 162465 alkalommal)
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14841



« Új üzenet #900 Dátum: 2018. Szeptember 06. - 19:30:34 »


Külhoni Kaland:
                                                          Vezeklés

 : Igen Taps Emelem
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
egyszeri vadász
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 100


« Új üzenet #901 Dátum: 2018. November 19. - 09:19:23 »

                                                            Aratás

        A vadőr kocsija végigporolt az úton, majd a nagy tengeritábla szélén, a gépek mellett, finoman megállt.
-   Jó napot emberek! – fogott kezet sorban a gépészekkel. Az időtől barázdált, napbarnított, egészséges falusi arcok foghíjjasan visszamosolyogtak, ahogy sorban kezet fogott a gazdáikkal. Utolsónak a fiatal kombájnos  nyújtotta olajos rongyal törlött kezét (s természetesen az egyik felső metszőfoga neki is hiányzott).
-   Lűttök mámma valamit, Lacikám? – kérdezte az egyik öreg traktorista.
-   Megpróbáljuk, Marci bácsi, megpróbáljuk. Az , hogy sikerűl is, az a disznóktúl is függ. Nem mind akarja meglövetni magát – Mondta vidáman a vadőr. Rövíd kacagás volt a felelet.
-   Osztán mi lesz a disznókkal vadász úr, ha meglüvik?- kérdezte egy másik gépész – nekünk nem jut belőlle egy kicsi?
-   Jut...na, de nem lehet. Tetszik tudni ... a pestis. Elősször mind megy a hűtőházba. Amikor megjön az eredmény, hogy negatív volt a minta, csak akkor lehet értékesíteni. Ez van.
Egy kicsit mindannyian elszomorodtak erre. Mindenki hallotta a szomszédos megyében levő három falu esetét, ahol az egész házidisznó-állományt kiirották – legfelsőbb utasításra – a vészt megakadályozni próbáló állategészségügyi hatóságok. Nincs mit tenni, el kell fogadni, így inkább mindenki ment a dolgára. A vadőr beállt kocsijával az erdőbe, a tengeri sarkával szembeni léniára, s várta a többieket. A gépészek pedig várták, hogy felszáradjon a harmat. A kombájnos tisztogatta a hatalmas zöld gépszörnyet – törölgetett, sepert, zsírozott, olajozott. A monstrum hálásan nyikorgott, felemelt oldallemezei alatt feltárultak mindenféle fogaskerekei, erőss láncai, vastag ékszíjjai. A vadőr elnézte a nagy kombájnnal foglalatoskodó apró embereket - Micsoda erő van ezekben a hatalmas gépekben?! … Hány ember munkáját képesek elvégezni egyetlen nap alatt !?…
         Közben sorra megjöttek az erdészkollégák, s beálltak ők is kocsijukkal a léniára, hogy biztonságos távolságra legyenek az erdőszéltől. A tarisznyákból elemózsia kerűlt elő, sebtében meg is terítettek az egyik motorháztetőn, s gyorsan haraptak egy pár falatot – kinek ebéd ez, kinek még csak a reggeli. Odakint a kombájn már felbúgott, s percek múlva nekikezdett a harminc hektáros táblának.
-   Menjünk emberek, ezek már kezdik, nehogy lemaradjunk a javáról! – sürgette az egyik a többieket.
-   Ne izgulj, úgyis csak az utolsó kerülésekkor fognak kiugrani – okoskodott a másik.
-   Ha egyáltalán van benne valami – így a harmadik.
-   Ha van, ha nincs, úgyis meg kell várjuk a végit – mondta a negyedik – még majd valaki beárul a főnöknek, hogy meglógtunk.
-   Na, akkor menjünk. Sanyi meg én itt maradunk az erdőszélen – mondta a vadőr - tik meg menjetek fel a felső végire Lajossal. Csak kifelé lövünk.
-   Mondtad a gépésznek , hogy vágjon itt nektek léniát? – kérdezte a köpcös István .
-   Mondtam hát. Körbevágja a felvetősorokat, lesz vagy húsz méterünk. Oda fogunk állni a tengeri szélire, miután körbevágta, s csak az erdő felé lövünk.
-   Oszt mindent, kant, kocát, malacot?
-   Mindent, ahogy jön. Nem lehet válogatni. Drasztikusan csökkenteni kell az állományt. Ez a parancs.
-   Akkor menjünk hát. Mink Lajossal felmegyünk kocsival a Halomig – vágódott be Pista a terepjáróba, miután kezet fogott az ittmaradókkal.
-   Egy kalappal ! – kiáltott utánnuk a túlméretezett Sándor meg a sovány vadőr .
      A novemberi Nap úgy sütött le a széles tengeritáblára, mintha tudomást sem venne a naptárról. Mintha csak augusztus vége , vagy legalábbis szeptember közepe lenne - gondolta Laci. Bolond ez az időjárás mostanában. Nem baj, csak ne álljunk itt hiába … Valójában nem is állt, mert magával hozta a kis kinyitható fémvázas székét, vászonteteje bőven megbírta sovány testét. A kollégának komolyabb alkotmányt kellett beszereznie – gondolt mosolyogva bal oldali társára, aki bőven meghaladta a száznegyven kilót. -De hát megvan hozzá a magossága is. Nem vagyunk egyformák. Most fel kellett állnia , s félrehúzódnia, megint közeledett a kombájn. Irtózatos gyorsan vágja ez a gép, szinte tízpercenként üríti a bunkert, az öt traktor váltásban hordja a szemet . Még így is alíg fogják győzni. Ha így haladnak, estére meglesz a fele … de legalábbis a harmada, az biztos.
           Telnek az órák, semi mozgás, csak a gépek. Laci csak űl, s gondolkodik. A szél az erdő felől lengedez, ez talán a kitörni készülő disznóknak kedvez, de ezeknél soh’se lehet tudni, hogy mere indulnak. Minden oldalon zajt hallanak, a traktorok a széleken, a kombájn hol itt, hol ott kap bele a nagy táblába, egymás után vágja a nyiladékokat sorhosszában. Sanyi és Laci is egy-egy ilyen hosszanti nyiladék erdő felőli szélén ülnek már, így van egy kis betekintésük a tábla belsejébe is. Igaz , nem látnak végig a sorokon, hisz azok hat-hétszáz méter hosszúak, de legalább az első dombig fel lehet látni, az is van vagy kétszáz méterre. A vadőr érzi, hogy nem sok esélye lesz ma disznót látni, hiszen olyan nagy a tábla, bárhol lehetnek benne, ha egyáltalán benne vannak. S még akkor is, oda fognak inkább menni a meghagyott részbe …Na, mindegy, űlünk amíg a gép itt van. Így nem is olyan élvezetes dolog a vadászat, nézni ahogy porolnak itt a gépek, forgolózik ez a szuperszónikus kombájn, meg ahogy mennek utánna a  traktorok – mint valami kis legó-játékok … meg ez a meleg, s még több por … kezd unalmassá válni… Mint annak idején a kiképzés a seregben, mikor a századosunk arra tanított, hogy a katona életének hetven százaléka várakozással telik el. Készenlét, éber figyelem… meg szomjúság - legalább egy kis vizet hoztam volna magamal, lehetett volna annyi eszem …. Hirtelen zümmögést hall, s kell pár másodperc, mire rájön, hogy ez a saját telefonja.
-   Laci, mennek feléd a disznók, egy nagy csapat! – hallja az izgatott hangot a telefonban, ami a tőlle százötven méterre álló bal oldali szomszédjától jön . – Szaladj feljebb a nyiladékon, mert vagy kétszázötven méterre vannak! Mennek jobbra! … Siess!
-   Köszi ! – válaszol röviden a vadőr, s már indúl is szaladva a levágott sorokon felfelé.
       Nem hiszem, hogy olyan messzire lennének, nem is lehet fellátni kétszázötven méterre … lassít lihegve, miután futott vagy százat. De lehet , hogy mégis feljebb voltak, s nem is láttam őket átcsúszni a nyiladékon, … Mindegy még fellépek a tetőig, onnan akár lőhetek is a hajlásba … S ekkor meglátta az első fejet a bal oldalon. Nagy, biztosan koca , de messze van – tekerte feljebb a céltávcső a nagyítását.  Pár másodperc és kilép a nyiladékra, a kocafej mögött - egy jókora süldő. Bumm!!! – lő automatikusan a vadőr, s még a becsapódást is hallja. A süldő viszont nem esik el, hanem visszaperdűl a baloldali sorokba. Laci ismétel, de lemarad a kiugró többiekről – Lehettek vagy hatan-nyócan! … hátha jön még egy , … És jön! - Bumm!!! Elhibáztam !  De a nagy koca (vagy talán kan?) tovább kocog, s mielőtt belépne a job oldali sorokba, Laci még egyszer rálő – s megint hallja a becsapódást. Most megkapta! Ez meg kell legyen! Sietve pótolja a tárban a lőszert, csőretölt s vár. Percekig vár, s egyre bizonytalanabb lesz. Talán nem jól hallottam? …Nem estek el, …egyik sem. Lehet, hogy mégis hibáztam? … Háromszor ?! … Igaz messzi vótak . Aztán már nem sokáig marad a nyiladékon, inkább visszatért a sor elejére, a vágatlan tengeri szélén hagyott székéhez.
-   Na mi vót az kolléga ? – kérdi a telefonban István.
-   Egy csapat disznó ment jobbra, azokra lűttem, de nem tudom, hogy találtam-e ... – válaszolt a vadőr.
-   Ide is kijött vagy két süldő, de ippen csak kifordúltak a repcére - észrevettek, oszt mán ugrottak is vissza, nem vót időm, hogy lűjjek.
-   Hátha még látjuk űket. Várunk.
-   Várunk hát. Legalább tudjuk, hogy itt vannak.
De hát hallottam a becsapódást ... kétszer is. – morfondírozik magában Laci. Meg kell, hogy legyenek. Valahol majd csak előkerűlnek … S várt, vártak a többiek is. A negyedórák,  félórák teltek, a levegő még mindíg melegen rezgett, a gépek nyomán száraz  levelek, csutkadarabok, s még több por szállt, s a vadászok még jobban érezték a szomjúságot. Ahogy könyökeivel a térdére támaszkodva pihentette gondterhelt fejét, közben a szembeni nyiladékot nézve, de  minduntalan jobbra-balra is pillantva – nehogy lemaradjon egy az erdő felé ugró fekete alakról  -  megint mozgást látott a dombélen. Disznók ! Újra feljebb szaladt a sorok közé vágott lénián, s még éppen elkapta az utolsó balra átváltó testesebb diszót.  Bumm!!! – Ez megugrott, de lehet, hogy elhibáztam. Ez is jóval messzebb volt mint száz méter … aztán már csak addig várt, míg meghallotta a bal oldali szomszédjának puskáját. Visszaérve az erdőszéli nyiladékra, felhívta kollégáját.
-   Na mi vót az , Sanyikám?
-   Három darab, két süldő, meg egy koca. Elhibáztam.
-   Akkor én is, itt is az a három ment balra. Messzi vótak, bű száz méterre ...
-   Nekem még többre...
-   Na akkor megúszták.
-   Tűllem balra még van vágatlan, lehet, hogy abban megállnak ...
-   Lehet . Majd meglátjuk a vígire. Ha kimentek ódalt, a gépészek láthatták űket. Több leálló kellett vóna.
-   Nincs több, csak mink. Na űljünk még egy kicsit, nekem is nemsokára mennem kell.
Közeledett az este, hűlt a levegő is végre. Utolsót fordúlt a kombájn, majd kieresztette az utolsó rakományt is a bunkeréből, a gépek hazaindúltak. Laciék is pakolásztak, mindenki elfáradt a nagy melegben. A disznók nem kerűltek elő, sem élve, sem holtan. Pedig egy órája – még jó napvilágnál -  már utánnajártak Pistával a Laci léniáján, de semmi jelét nem találták a lehetséges sebzéseknek. Nyom az volt mindenfelé, meg törés, pocséklás, de vér semmi. Talán mégis hibáztam. Úgy látszik ma nem vagyok jó formában. – pakolt Laci is autójába, követve a már korábban elhúzó Sanyit. Csak Pista maradt még, s felűlt a lesre, ami az erdőszélen állt, majdnem a megmaradt tengeritábla sarkával szemben. 
                                        ***
-   Na micsináltál az este, te mázlista?! – kérdezte tettetett mérgesen Sanyi a köpcös kollégáját.
-   Lűttem disznót. Mondtam, hogy maradjatok még - vigyorgott kajánúl Pista.
-   Oszt hányat lűttél, tee Mázlipista?! – kérdezett vissza az óriás.
-   Hármat. Ahány kijött. – kuncogott még kajánabbúl a kissebbik.
-   Oszt, hogy mersz te csak úgy, az én kerületembe’ ... – fortyant fel Sanyi, most mintha komolyabban ...
-   Míír?! Nem a te lesed ! Az erdíszeté’, a vadőr csinálta mindegyiket , oszt mindenki oda űl ahova akar , csak szóljon neki ...
-   Jól van mán’, hagyjátok mán abba! Fő, hogy van mán három, mindegy, hogy ki lűtte. – békíti őket a vadőr – Csak áruld mán el, hogy sikerűlt?
-   Ahogy elmentetek, tik is, a kombájn is, meg a traktorok is, nem hiszem, hogy kiírtetek az aszfaltos útig, egyszer csak csörtetíst hallok - mán ki is jött egy olyan nyócvankilós forma - a koca . Rátettem a piros pontot, odakentem neki, oszt csak felborúlt. Azut megint csörtetís – tíz perc se telt el - kijött egy malac. Meglövöm, elesik, de fel is áll oszt csak szalad az erdő felé. Ez elmegy – mondom – de osztán csak felbukott, itt ni az úton. Na akko’ leszálltam, hogy nízzem meg űket, mondom hozom a kocsit. Miko’ visszajöttem – há’ itt a másik malac, az is itt ténfergett az úton – há meglűttem azt is. Ennyi vót. – meséli tettetett szerénységgel Pista.
-   Még jó, hogy csak ennyi, tee ... éhes ! – irígykedik most már tiszta szívből Sándor.
-   Mon’tam, hogy maraggyál, neem?!! – vág vissza magabiztosan Pista megint.
-   Na, elíg mán, hagyjátok . Űljünk ki gyorsan mindenki a helyire, mer mingyán kezdi a kombájn megint – zárta le Laci az elfajúlni készülő vitát.
Minden a tegnapi forgatókönyv szerint ment. Vagyis majdnem minden. Szóval – volt a hiperűrsebességgel arató kombájn, voltak a hangyamód szorgalmas kis traktorok, voltak a türelmes vadászok ... és voltak a disznók ... valahol. De nem a tengeriben. Merthogy onnan nem jött ki egy sem. Őzeket még csak-csak láttak, néha még egy csapat fácán is kigyalogolt, vagy kirepűlt – ha nagyon sietős volt nekik , de a disznók ezúttal nem mutatkoztak. Ellenben a meleg ugyanolyan volt mint tegnap. Laci barátunk ezúttal okosabb volt és hozott magával vizet, így néha le tudta öblíteni torkán a gépek kavarta port. Így teltek el a délután hosszú unalmas órái, s megint kezdett estére hajlani az idő. A gépészek ma korábban befejezték, már öt előtt készülődtek abbahagyni, hiszen úgyis hátravolt még egy jó napi munka. Az erdészek egyenként jelentkeztek be a vadőrnél telefonon, hogy  - “Mára elíg vót ennyi, én megyek ”, meg  - „Na viszlát hó’nap, ha vágják megint” , vagy csak – „Na csá, én mentem ”... Jól van, menjetek csak – gondolta Laci – ma én űlök fel a lesre.
                Még el sem csendesedtek a párszáz méterre, a tábla másik sarkán morgó gépek – mikor a csemetésben megjelent az első disznó. Úgy meglepte Lacit, hogy még a puskát se volt ideje felemelni. A jókora fekete fej csak előbukkant a gaz közül, pont a lessel szemben a kis tisztáson. Jó ötlet volt oda kiszórni azt a pár zsák tengerit. Még a nyár végén döntött úgy a vadőr, hogy ide helyezi át az egyik szórót, a lestől és az erdőszéltől negyven-ötven méterre, a gazos bozótos ültetésbe. A kis tisztás alíg volt kétszer három méteres, már amennyi a lesről látszott belőlle, de arra pont elég volt, hogy a türelmes vadász észrevegye, megcélozza és jó esetben meg is lőjje rajta az arra érdemes disznót. A vadőr számított rá, hogy valaminek fel kell bukkannia, mert a favágók jelentették a kollégájának, hogy reggel láttak ide beváltani egy körülbelül harminc darabos kondát. Hát itt vannak. Nem zavarta el őket a szomszédos parcellabeli favágás zaja, sem az aratásé. Na gyertek csak, galambocskáim, gyertek csak – ahogy Dobó kapitány mondá’ egykoron a törököknek ... S láss csodát! – a tisztásra irányzott céltávcsőben meg is jelent a második disznó. Megvolt úgy ... legalább hat kiló ... ha nem nyolc. Ez még csíkos ... nem hargszom én a disznókra, még ha lőni is kell, inkább megvárok egy nagyobbacskát ... és leeresztette a puskát. A malac pedig hozzáfogott enni. Szorgalmasan rágcsálta a kiszórt kukoricacsöveket, szemezgette a szemest, szöszmötölt, forgolódzott, röfögött kis halk malachangján, élvezte a kiváltságot, hogy egyedűl ehet és nem bántja senki. Néha egy nagyobb test mozdította meg a csemeték, cserjék, bokrok közti  majd-teljesen összefüggő magas gazt – mintha egy feketésbarna , lábak és fej nélküli szőrös hát úszna a szürkére száradt varádicstengerben. Jöttek-mentek a disznók jobbra-balra, néha recsegve mozdúltak meg a bal oldali kései meggy-bokrok, vagy a távolabbi cseres sarjadék zördült nagyokat, ahogy a konda tagjai összezördültek benne. Rühetnek. Ezír’ ehet a kicsi nyugton. Na , hátha csak idekívánkozik egy másik is ...  Nem tudni mi okból, de az ima megint bevált, mert a kis vörösbarna malac egy pillanat alatt eltűnt a színpadról s megjelent helyette egy fekete orr. Balról jött, s egy pár másodpercnyi szünet elteltével - kihúzott maga után a bokorból egy hegyesfülű, óvatos fekete fejet, majd lassanként kijött a jókora kansüldő egész teste is. Ekkor a szálkereszt már ott szunnyadt a homlokán s egy irtózatos csattanás után – már a test is csak szunnyadni tudott a bokrok tövében, ahova leesett. Ez megvan. Hha ... ha-ha! ... nem fogják elhinni ... főleg Pista nem ... pedig mondtam neki, hogy maradjon ... hi-hi-hi...
         A vadász újratöltött és várt. A kombájnos most ürítette az utolsó bunkert. Az utolsó traktorral eggyütt fordúlt ki az aszfaltos út felé. A lövés után beállt csendben hallani lehetett a távolodó gépek zaját. Aztán megint csacsogni kezdtek a madarak, estéllni készülődtek a feketerigók, magasan fent egy csapat liba húzott nyugat felé halkan gi-gá-zva ... S megjelent a második disznó. Szemből jött, a megbarnult, félig lombjavesztett nagyerdő felől, az elgazlott úton. Felemelte a fejét, szaglálódott, eltűnt a gazban, majd pár méterrel errébb megint felbukkant, megállt. Bumm!!! – Megvan a második. Ezt is kupán lűttem. Hhha … ha-ha! … Nna , ezt aztán … még Sanyi se fogja elhinni! …mit szól majd ehez Mázlipista?! Hhe… hát akkor én mi vagyok, mi? Öt perc alatt kettő, egymástúl tíz méterre ... el se hinném ha nem én vónék ... s a vadőr keskeny mellén már úgy feszűlt a rongyos kis zöld mellény, hogy majd’ lepattogtak a gombjai ...
        De úgy alakúlt, hogy Sanyi csak harmadnapra tudta meg a hétvégi történéseket. Mert a pénteki két disznó után, Laci még szombat este is kiűlt. Hiába volt fáradt a délelőtti fácánozás, meg az egész heti munka (valljuk be nagy része vadászat volt annak is) után,  - azért csak furdalta az oldalát a kiváncsiság, hogy vajon kijön-e még valami az erdőből? Már a lesre menetkor, az erdőszélen lőtt egy bánatos rókát, amelyik fényes nappal kint flangált az úton, s nem volt hajlandó elugrani, csak miután oldalbalőtték a nagygolyóssal. A második rókát pedig a szórón lőtte, ahol az előző esteli disznónak kifolyt a vére. A csattanás után fél órával megmozdúltak a bokrok. A róka mellett öt méterre. Hát mégiscsak itt vannak. Pedig már azt hittem, hogy elijjesztettem űket – figyelt most már komolyabban a vadász. Néha már a kis tisztást kezdte célozgatni, mikor annak a szélén mozdúlt meg a magas gaz. De más nem, csak a gaz mozgott. Hallotta ugyan a disznókat szöszmötölni, morogni, röfögni ... de ki nem jött egy sem. Egészen addig, amíg majdnem teljesen besötétedett. Akkor a bal oldalon, jó százötven méterre kijött három-négy darab a levágott tarlóra, s elkzdtek szemezgetni. Az elsőnek , amelyik külön állt - az elejire tette a hatosra feltekert szálkeresztet, jól beletámaszkodott a puskába és -Bumm!!! A szép kerek disznó meg csak felborúlt . Nna. Jól muzsikál még ez az öreg puska. Egy este -két róka, meg egy disznó. Ez is valami... Méghogy Mázlipista ... hha ... ha-ha ...
            Sándor – az egyre kevésbbé barátságos óriás – már nagyon mérges volt mikor hétfőn reggel ezt a mesét is végig kellett hallgatnia, ámbár szerencsére, úriember módjára - nem mutatta (de azért mindenki tudta). Ezen már csak úgy lehetett segíteni, ha ő is lő valamit, mégpedig sürgősen. S, ha nem én mondanám, el se hinném, de még aznap este, ő is meglőtte a két süldőjét, ugyanarról a lesről, ugyancsak öt percen belűl. Ki látott még ilyen aratást ?!

                                                 Egyszeri vadász
Naplózva
ptomi
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 114


« Új üzenet #902 Dátum: 2018. November 21. - 08:40:10 »

                                                            Aratás

     
Igen Emelem
Naplózva
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14841



« Új üzenet #903 Dátum: 2018. November 21. - 10:27:36 »

Egyszeri vadász! Emelem

Jóóóóóóóóóóóóóó!   Igen Taps Emelem
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
egyszeri vadász
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 100


« Új üzenet #904 Dátum: 2018. November 21. - 12:28:35 »

Köszönöm uraim! Már azt hittem, hogy valami főbenjáró bűnt követtem el a témával. Pedig csak meg akartam örökíteni egy szerencsés sorozatot, egy lesről három koma 4 este 8 disznó(+1 róka). Nem sűrjen fordul elő ilyesmi errefelé. Üdvözlettel az Egyszerű ember.
Naplózva
Stefi
Vendég
« Új üzenet #905 Dátum: 2018. November 21. - 13:54:30 »

Köszönöm uraim! Már azt hittem, hogy valami főbenjáró bűnt követtem el a témával. Pedig csak meg akartam örökíteni egy szerencsés sorozatot, egy lesről három koma 4 este 8 disznó(+1 róka). Nem sűrjen fordul elő ilyesmi errefelé. Üdvözlettel az Egyszerű ember.

    Igen
Naplózva
Jager74
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1686


« Új üzenet #906 Dátum: 2018. December 04. - 07:58:49 »

Más tollával ékeskedem (Fehér János fedémesi kisnyugdíjas palóc szavakból összerakott történeténe),de nekem nagyon tetszik...bár szerintem már kevesen értik ebben a modern világban...

"Egyszál pendelyben tellegetett a nyoszolyó, hogy a bosznya tyúk át ne bújjék a pacsikon, pegy volt a kezeügyibe síkálló is meg kutács is, de az iromba csirke csak megcsalta: iszkirí beszaladt a rajcsúrozó malacok közé. De azoknak a filibojtját se zsenírozta, hogy az asszony meg összevissza majúkol a hidasba, mert épp felbukott a moslékosválló karimájába, hátyistó, medéncestő. Abba vitte a pectejet, a kompérlaskát, meg egy medénc csórét! Közbe a masinán kifutott az abállébő csinát magalevi, a platnyin füstölgni kezdett a kozma, amitől a szomszéd is hőkölt. Gyorsan kiszaladt a csinátútra, hogy megnézze, miszer ez az asszony, hogy ennyire marvog! A kutya is elkezdett vonyíkolni, de elhallgatott, mikor odasenderedett a szomszéd és a kapircsot utána hajítva ráförmedt, hogy hunííííí. Addig studírozott, hogy mitévő legyék, mit segítsen nyoszolyónak, hogy kénnyába elmajszolt egy görhét, csak úgy fog nélkül, mert a bótyifogát a hokedlin felejtette, mikor leszunnyadt a dikóra, libamelylyesztés után. Arra gondolt magába’, hogy ej nyoszolyó, bajban vagy te, siflijankó az urad, aki csak bűszlél állandóan, a csicsika után koslat, kajtat, mint a bagzómacska, de a peceri, az meg olyan, mint a lankattganca, hogy a paklincs marja ki a derekát!”

Naplózva
Dudás
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 142


Erdő hallgató


« Új üzenet #907 Dátum: 2018. December 04. - 09:20:25 »

Más tollával ékeskedem (Fehér János fedémesi kisnyugdíjas palóc szavakból összerakott történeténe),de nekem nagyon tetszik...bár szerintem már kevesen értik ebben a modern világban...

"Egyszál pendelyben tellegetett a nyoszolyó, hogy a bosznya tyúk át ne bújjék a pacsikon, pegy volt a kezeügyibe síkálló is meg kutács is, de az iromba csirke csak megcsalta: iszkirí beszaladt a rajcsúrozó malacok közé. De azoknak a filibojtját se zsenírozta, hogy az asszony meg összevissza majúkol a hidasba, mert épp felbukott a moslékosválló karimájába, hátyistó, medéncestő. Abba vitte a pectejet, a kompérlaskát, meg egy medénc csórét! Közbe a masinán kifutott az abállébő csinát magalevi, a platnyin füstölgni kezdett a kozma, amitől a szomszéd is hőkölt. Gyorsan kiszaladt a csinátútra, hogy megnézze, miszer ez az asszony, hogy ennyire marvog! A kutya is elkezdett vonyíkolni, de elhallgatott, mikor odasenderedett a szomszéd és a kapircsot utána hajítva ráförmedt, hogy hunííííí. Addig studírozott, hogy mitévő legyék, mit segítsen nyoszolyónak, hogy kénnyába elmajszolt egy görhét, csak úgy fog nélkül, mert a bótyifogát a hokedlin felejtette, mikor leszunnyadt a dikóra, libamelylyesztés után. Arra gondolt magába’, hogy ej nyoszolyó, bajban vagy te, siflijankó az urad, aki csak bűszlél állandóan, a csicsika után koslat, kajtat, mint a bagzómacska, de a peceri, az meg olyan, mint a lankattganca, hogy a paklincs marja ki a derekát!”



Állítólag Arany János használta a legtöbb magyar szót 25 ezret. Az átlag magyar már megelégszik 8-10 ezerrel. A fiataljaink megellgszenek kevesbvel is, de van "politikus" aki beéri néhánnya pl. cöf stb.
A päloc viszont sajnos legalább felét tekintve szótárt igényel.
Még akkor se értjük néha, ha nem réteg szavakat mond, hanem az irodalmit tájszólással...
Felvidéken a kollégiumban volt egy lyányka, akivel a dohányzóban ismerkedtem meg.
- Ogi vagyok! hadarta.
- Szia Olgi!
- Nem O.gi! Ogi!
- Olgi???
- Nem!!! Ogi!
Ezt pár percig játszottok, mire kiderült, hogy az Ágnest, Áginak becézve...
Naplózva

"Apának háta van!"
egyszeri vadász
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 100


« Új üzenet #908 Dátum: 2018. December 08. - 16:29:05 »

Kedves Kollégák! Mivel Yonas olvtárs megkért ... na nem pont engem, de hát tudjátok - a feltünési viszketegség ... szóval itt egy régi történet, még kezdő koromból( értendő itt mint kezdő vadőr , egyszersmind kezdő " író "). Csak azért teszem fel, mert lehet tanulni belőle ( valaki, valamit...), meg a humor kedvéért. Íme tehát az iromány:

                                               Disznós kaland

              Ma tudok először egyenesen állni, napok óta. A múlt hét derekán el kellett cipeljek egy nehéz szekrényt néhány másik szerencsétlen beosztottal eggyütt, egyik házból a másikba, akkor roppant meg előszőr a derekam.  Aztán szombaton az a nagy kosár tengeri csak betette az ajtót. Aznap este már alíg tudtam pisilni, annyira nem tudtam még csak egyenesen állni sem. Három napig úgy járkáltam, azt a keveset amit az ágyon kívűl töltöttem, mint egy kilencven éves csontritkulásos rőzsegyűjtő anyóka.  Ám van egy csodaszer ami hatott, a Dicolfenac. Krémben és tablettában egyaránt használtam, mikor melyiket. A tabletta elég veszélyes, mert gasztro-rezisztens, ez azt jelenti, hogy erőssen megterheli az emésztőrendszert. Rengeteg mellékhatása van, nem akarom taglalni, nálam szerencsére eddig nem mutatkozott semmi, legalábbis nem vettem észre. A lényeg az, hogy már tudok járni.
         Pont jókor, mert ma estére vendégem jön. Már a múlt hétre be volt ígérkezve, de szerencsére akkor nem ért rá. Jó is, mert kánikula volt, megint. Már ki tudja hanyadik hullám az idén. De ez nem volt olyan kegyetlen mint a nyáriak, végül is már szeptember közepén járunk.
                                                                                      ***
         A múlt héten , még mielőtt lebetegedtem, kinéztem a területre, hogy hova lenne érdemes kiűlni esti lesre. Olyan helyet kerestem, ahol rendszeresen jár ki a disznó, hogy ne csak találomra, vagy a szerencsére alapozva kelljen elindúlni. Az évnek ebben a szakában nem is olyan könnyű zavartalan területrészt találni. Most vágták le a napraforgók nagy részét, helyenként már a tengeribe is belefogtak. Éjjel-nappal nagy a forgalom a földeken, úgy az erdő mellett, mint a külsőbb völgyek környékén.
         Aztán egy kis szerencsével csak találtam egy meglehetősen ígéretesnek tűnő parcellát. A neve Tormás, ki tudja miért , régi elnevezés. Nem hiszem, hogy valaha is tormát termesztettek volna itt, hiszen minden környező falutól több kilóméterre van, nehéz lenne megőrízni. Na de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy ennek a szép dombos, erdő felé lejtő százhektáros parcellának az egyik sarkán van két tengerisáv amelyek még félig zöldek. Belenéztem a keskenyebbik sávba, az erdő felőli első ötven méteren alíg állt már lábon egy-két kóró, de felfelé a dombon is rendesen meg volt vámolva. A csövek lerángatva, a kórók letépve-taposva, igazi disznó-munka. Ezt kerestem. A baj csak annyi, hogy mindkét szomszédos magaslestől távol esik, nagyjából kétszázötven-háromszáz méterre van mindkettőtől, köztük félúton. Más taktika kell.
          Egyik este tettem egy próbát. Az erdő sarka egy rekettyés völgyű patakban folytatódik, ami beékelődik a Tormás és a Büdöstó szántó-parcellák közé. Ha a Büdöstó-i lesre ülnék, onnan belátnám a kiszemelt tengerimet, de rossz lenne a szelem, mert most pont nyugatról fúj, a les felől, aztán meg onnan túl messze is volna lőni, ha majd jön a vendég. Inkább azt választottam, hogy otthagyom a kocsit a tengeri felső, azaz Dél-i  végén és lesétálok a sorok közt annyira, hogy lássam ha valami kijön az erdő alatti rekettyésből. A szél így már nem fog zavarni, mert stabilan oldalról fúj. Vittem magammal egy polifoam párnát is, hogy ha le akarnék űlni - legyen mire. De aztán inkább az ácsorgást választottam, hiszen úgyis kevés ideig lesz fény. Héttől, maximum negyed kilencig állok, mert akkor már sötét lesz, később meg se látnám, ha valami kijönne.
                Szóval állok ott szépen két szál tengeri takarásában, mert két három méterenként volt csak lábon pár kóró, és figyelem az előttem lejtő parcella végét. Jobbra többszáz méterre ellátok, frissen feltárcsázott, sőt talán már repcével be is vetett nyári tarló. Annak a végében is van egy héthektáros tengeritábla, az is lenyúlik az erdőig, de azt a napokban szedték le, oda esetleg tallózni jöhetnek ki a disznók. Nem baj, ha világosban mégis kijönnének, a távcsővel megláthatnám őket. Balra százméterre tőllem kanyarodik  Dél-Délnyugat irányába, tehát hátra, a Büdöstó patak, melyről a szomszédos szántó és végső soron az erdő is a régi nevét kapta. Igaz , a gróf idejében már Vadas-nak hívták, egy része be is volt kerítve. Remélem ma is rászolgál az új nevére. A patakon túl emelkedik a másik domb, az erdő is felmászik rá egy százméternyi darabon, pont a felső saroknál van a les. Innen azt is látom, meg szinte az egész domboldalt. Balra csak lent a völgyet nem látom, az alattam hajló domb és a völgybéli bozótos miatt, de remélem hallani fogom ha ott mozognak a disznók, a szél is onnan fúj. Megegyeztem magamban, hogy nem várom meg amíg meg is látom a disznókat, nehogy ők is meglássanak engem és elrontsam az esélyeket a következő napokra. Úgy száz méterre lehettem a parcella alsó szélétől, a ritka tengeriben előre láthattam kb. hatvan métert. Az aljat már nem, mert a domb ott hajlott erőssebben.        Hét körűl értem ki, de már amikor a kocsit ott hagytam a felső végen egy kis húsz-áris akácos takarásában, megugrott tőllem egy őz. Valószínüleg az a szép négyszáz gramm feletti hatos bak amit már többször láttam az idén. Ott van a pihenőhelye. Legalább tudom, hogy még megvan.
         Már elmúlt fél nyolc, de egyelőre csend van. Állok egyik lábamról a másikra, bámuldozok a távcsővel jobbra balra, a dombokon még nem mutatkozik semmi. Aztán háromnegyed nyolc után pár perccel a baloldali dombon mintha egy kis mozgást látnék. Odakukkerolok, semmi. De csak van ott valami, ... egy sötétszürke tömb, a tengeri közt. Az a tábla is ritka, az alját jól belátni a bozót felett. Most megmozdúlt, ... disznó. Méghozzá tekintélyes méretű. Egyedűl van, legalábbis nem látok másikat.             Ahogy nézegetem a túloldalt , meghallom alattam-előttem a domb alján a mozgást. Mintha ez is disznó lenne. Mintha most húzott volna le egy szál tengerit. Aztán meghallok egy vissantást. Na így már jó, ezt akartam hallani, megvan a bizonyosság. Egy konda jött ki alattam. Nem is maradok tovább, szépen csendben visszavonulok, mielőtt még közelebb jönnének, nehogy meglássanak, vagy egy forduló fuvallat elárúljon. Visszafelé könnyű az utam, még van annyi fény, hogy megtaláljam az üres foltokat a tengeri közt, ahol nem keltenek zajt a lépéseim. Szerencsére az őzzel sem találkozom, nem hallom riasztását.
          Hazafelé az úton látok egy rókát a kocsi előtt egy sövény szélében, de csak egy pár métert futott előttem, utána beugrott egy lábonálló tengeribe. Ezúttal megúszta. Annál is inkább mert nincs is nálam puska. Meg amúgy sem lőnék ilyen közel a disznókhoz. Az erdőn keresztűl rövídítek, itt már kell a lámpa is. A fénypászmában előttem úgy ötven méterre átsétál bal felé egy malac, majd még egy. Mikor elhaladok mellettük, az oldalra szűrődő fényben látom a másik két tesójukat és a kis kocát is, az út mellett állnak pár méterre, egy ritka akácosban. Még jó, hogy nem egy vadorzó jár errefelé,  gyerekjáték lenne bármelyiket meglőni.
                                                                                ***
               Eljött hát az este. Már előre örülök, hogy ismét vadászni megyek, még ha csak kísérőként is. Felkészűltem, úgy nézek ki-  mint egy igazi vadőr. Most viselem először a bőrnadrágot amit az osztrák barátomtól kaptam. Kicsit be kellett venni belőle, mert én nem vagyok egy túlságosan nagytermetű egyén. Csak olyan átlagos, sőt, koromhoz képest inkább vékony. Faluhelyen azt mondják, hogy egy rendes ember száz kilónál kezdődik, na ahhoz még volna mit híznom. De jó nekem így is, könnyebben bírom magam. Szóval  bakancs, bőrnadrág, zöld felső, zöld sapka, kés, távcső, tarisznya egyéb apróságokkal. Még lőbotot is hoztam , hátha szükség lesz rá.
              Hét után pár perccel megérkezik a vendég is. Fiatal ember, nagyjából negyven-egynéhány éves, viszonylag sportos, magas, inkább sovány. Vezető beosztású, magabiztos egyén, a modora kissé lekezelő. Egy szinte vadonatúj luxus-szedán Audival jött, ami nem válik hasznunkra a terepen, úgyhogy berobbantom az öreg beteges Land Rovert. Folyton javítani kell valamit rajta, de eddig még nem hagyott cserben, jó sofőrrel mindenhonnan kimászik. Érthető, hogy az angolok miért használják és gyártják még mindíg ezt a már több mint ötven éves modellt. Bepakolunk gyorsan az öreg terepjáróba és már indulunk is. Minden perccel romlanak az esélyeink, hogy csendben el tudjuk foglalni a leshelyünket. A területre kiérve, ami csak pár perc autóval , a vendég kérdi, hogy ne tegyen-e töltényt a csőbe. Menet közben. Mondom magamban, evvel még vigyázni kell, de hangosan csak annyit, hogy ráérünk még , egy mosollyal megtoldva. Tudjátok, olyan pincérmosoly, személytelen, nem valódi.
               Elhaladunk egy kissebb akácos mellett, aminek az út felőli oldalán friss túrást keresek az elgazlott búzatarlón. Egyelőre semmi, de azért reménykedek, hogy csak lesz ma még szerencsénk disznóhoz. Egy kereszteződésnél leállítom a kocsit, hogy megnézzem a szelet. Ha keleti, akkor maradunk ezen az oldalon és már csak négyszáz métert kell lesétálni az enyhe lejtőn a büdöstói lesig. Ha a szél nyugati, akkor átmegyünk oda, ahol a múlt héten álltam. Ha déli akkor baj van, mert az pont befújna az erdőbe. A szél szerencsére keletről, a völgy felől fúj, habár nem egyenletesen, de azért bízom benne, hogy ez marad a domináns irány. Kiszállhat a vendég is, most már betárazhat, csőre tölthet. Azért még megkérdi, hogy hogyan is van biztosítva ez a puska? Mármint az ő puskája ... Na szépen vagyunk ! Azt mondja van több puskája is, nem mindig ugyanazt használja. Azért akkor is furcsa.
Magunkhoz veszünk minden szükségest és indulunk lefelé a szélső tengerisor mellet a lesig. A szélső sor valójában nem is olyan régóta szélső, mert már vagy két gépalj le van kombájnozva a táblából. Valószínüleg a hétvégén, még az eső előtt vághatták le. Mutatom a nyomokat, a letört, megcsócsált tengericsöveket, biztatóak a jelek. Látunk egy akkora kan-nyomot, hogy szarvasbikának is beillenék. A nyom láttán a még mindíg feszült vendég már majdnem elereszt egy félmosolyt. Még van vagy száz méter az erdőszélig, és egyben a lesig, amikor balra tőlünk, a még lábon álló tengeriben, megugranak a disznók. Minimum kettő, de lehet, hogy több is volt. Hát ezt nem kellett volna, vagyis mi vagyunk a hibásak, mert legalább fél órával hamarabb kellett volna jönnünk. Nem rajtam múlott. Azért még reménykedünk, legalábbis én. Bíztatom a vendéget, hogy vissza fognak jönni, vagy ezek, vagy másikok. Hiszi is meg nem is.
            Végre fent vagyunk a lesen. Felülről nyitott, a kalaptakaróra is kényelmesen fel lehet támasztani a puskát, ha lőni kell, ... csak legyen mire. Mondom , vagyis súgom a vendégnek, hogy üljön le, válasszon irányt, ő nézhet erre ahol megugrottak a disznók én meg nézem a völgyet másikfelől, vagy fordítva, ha akarja. Nem akar leűlni, nagyon be lehet sózva. „Na akkor álljál”... gondolom, de én űlök, mert még fáj a derekam. Pár percig várunk csak, amikor balkéz felől az erdőből hallatszik az első szöszmötölés. Hol egy ágroppanás, hol egy kis súrlódás, vagy egy nyikkanás. Mutatok a fülemre, majd be az erdőbe. Megnyugtat, hogy ő is hallja. Akkor jó, feszűlten figyelünk. Aztán egy fújást hallok. Na, kész ennyi volt, gondolom, a koca megérzett minket. Pedig már majdnem kijöttek. Vagy a szél fordúlt egy kicsit, vagy azt hallotta meg amikor a pulóvert a puska alá igazítottam a felső deszkán. Azért még mindíg biztatom a vendéget, hogy semmi baj, visszajöhetnek még. Nem túl meggyőző a bólintása. Lehet, hogy az én mesém sem volt az.
         Háromnegyed nyolc múlt, még maximum húsz perc a lővilág. A völgyben , a rekettyésben, ami alattunk van úgy száz méterre, most ágroppanás hallatszik. De jó lenne, ha tényleg kijönnének!   Oda is lehetne látni, ott jobbra kicsit, ott van az a tengeri amiben a múltkor láttam azt a nagy disznót. Ha mondjuk abban kijönne valami, akkor lenne esély egy távoli lövésre. Lehet vagy százharminc méterre az alja, ahol a tengeri lenyúlik a rekettyésig. Azt még én is vállanám, jól letámasztott puskával.
         Becsületére legyen mondva, a vendégnek egy szép, Ferlach-i manufaktúrában készűlt 7x64-es mausere van, régi Kahles-Helia távcsővel. Amikor az Audi-ból kiszállt, attól tartottam, hogy egy műanyagtusú milliós csili-vili csodapuskát szed elő, de ez meglepett. Igazán szép klasszikus fegyver. Nem is illik a kocsijához, még kevésbbé a modorához. A vendég kicsit ficánkol, hol erre, hol arra néz, felettem áll. Én meg csak mint a farkas, testből fordulok néha , de amióta hallom a neszeket a völgyből, már csak oda figyelek. Szerencsére én látom meg először a disznókat, végűl is én vagyok a vadőr. Először csak egyet, amint mozog a ritka tengeriben. Mutatok a szememre, majd a tengerire, mint az akciófilmekben a kommandósok. Nézi, ... mondom ott a disznó. Na , végre meg van, látja ő is. Mondom, ha tisztán látja, lőheti. Akkor látom csak, hogy nem egyedűl van a fekete koma. Hát persze, hiszen a hangok is kondára utaltak. Már három süldő mozog a szélső sorok közt. Még a végén ki is jönnek a szántásra ... Hát, ahogy ezt kigondoltam - mint a mesében - az egyik olyan hatvankilós-forma turkács ki is áll a szántás első barázdájára, szépen keresztbe , mint egy céltábla. Feljebb a dombon is kijön egy, de az szemben áll, meg mozog is. Felpillantok, látom, hogy a vendégem nagyon céloz, na erre befogom a fülem és csak szabad szemmel figyelek. Ez hiba volt, de féltettem az amúgy is kétes értékű hallásomat (A feleségem szerint néha süket hülye vagyok, vagy hülyére süket ... már nem emlékszem pontosan) . A puska pattanását hallom, látom, hogy a disznó megrogyik, és azonnal beugrik a pár méterre levő árokmenti rekettyebokorba, vele a másik kettő is.
            Meglessz ! Megkapta, bíztatom a vendéget, aki még nem mer mosolyogni. Még előre gratulálok is neki, annyira biztos voltam, hogy eltalálta. El kellett találnia , legalábbis a statisztika szerint. Egy ilyen puskával, letámasztva, egy ekkora keresztben álló disznót, százhúsz méterről  el kell találni. Feltéve, hogy a puska jól van belőve, meg a gazdáját sem ragadja el a vadászláz. Csakhogy nem voltam biztos a dolgomban. Nem hallottam a becsapódást, mert befogtam a fülem. Nem láttam a keresőtávcsőben a találatot, vagy esetleges hibázást, mert az a nyakmban lógott. Ennyit a profizmusról, jól lebőgtem. De azért nem mondtam el az aggályaimat, hadd maradjon meg a remény, meg persze a látszat. Szerencsére a vendég sem vetette a szemere, lehet, hogy észre sem vette a hibámat. Ekkor megint meglepő dolog történik : a tengeriben, mozgás támad, kiszalad a szántásra egy malac. Lehet úgy tíz-tizenöt kilós. A vendég kérdi lőjje-e? Mondom ha akarja lőjje, végűlis vadkár-elhárításon vagyunk. Aztán mégsem lő, azt mondja túl kicsi. Akkor jó, mondom kicsit megkönnyebbülve. Nincs lövés, nincs hibázás, sem sebzés. Aztán jön még egy malac, valamivel nagyobb mint az előző, majd még egy. Megint eljáttszuk a „lőjjem - ne lőjjem”-et, mire a malacok visszafutkorásznak szépen sorban a tengeribe. Mit mondjak erre, ha én lettem volna a vendég, az egyiket csak megpróbáltam volna, főleg, hogy jóval közelebb voltak mint a süldők.
         Pár perc várakozás után, mondom - most már le kéne menni, mert nemsokára teljesen besötétedik. Azt mondja várjunk még egy kicsit, hátha még él. Jó, akkor várunk. Közben a lőszerről kérdezem, Norma Oryx, 11 grammos. Az komoly lőszer, talán túl kemény is egy süldőhöz. Lehet, hogy csak átszúrja, átszalad rajta és nem gombásodik. Kérdem, hogy milyen hatása van a vad testében: azt mondja nem tudja. Akkor lehet, hogy még nem is lőtt vele semmit ... Aztán azt mondja, hogy nagy lyukat üt a kimenetelkor. Hát evvel sem győzött meg, a prospektusban is olvashatta. Megint pár perc után végre ő unja meg a várakozást , most már mehetünk nyomokat keresni. Lemászunk a lesről, elindulunk lefelé a dombocskán. Először egyenesen lefelé a parlagon maradt meredeken ami a les előtt ereszkedik az árokig, aztán keresztben átlépkedünk a parlag mellett húzódó szántás túlsó szélére, egészen a tengeriig, ahonnan kijöttek a disznók. Az aljban, alíg hat-nyolc méterre a rekettyebokortól ahova láttam beugrani, a szélső barázdában megtalálom az elugrás helyét. Semmi vér.
          Végig megyek a nyomon azt a pár lépést a bokrokig , nincs vér. Most meghalljuk a malacokat a jobb oldalunkon levő tengeriből - keresik a kondát. Aztán meghaljuk a rekettyésben, balról a kocát - keresi a malacokat. Pont köztük állunk, de nem látjuk őket, meg ők sem minket. Közben beszélgettünk, nem voltunk óvatosak és a disznónak köztudottan igen jó a hallása. A koca bizony nem jóságos anyaként csalogatta a malacait, hanem dühösen morgott, kissé félelmetes volt. Kezdett rendesen sötétedni is. A vendégem elkezd hátrálni , csőretöltött , tűzkész puskával a kezében.
-   Mi lesz , ha kijön? –kérdi,
-   Lője meg. – mondom nyugodtan.
-   De hátha nem tudom meglőni?
-   Próbálja meg.
-   Magának van kése?
-   Van. ( most már kezdtem magamban kuncogni...)
  Ehhez nagymértékben hozzájárult az is , hogy minden kérdésnél hátrébb lépett, hogy én legyek elől. Én meg mindíg az ő hátához léptem, hogy ne legyek lőirányban.
-   Mi lesz most? – kérdi.
-   Hát, úgy csináljuk, hogy hazamegyek a kutyámért, meg a sörétesért, és bemegyünk megkeresni.
-   Mármint mi?
-   Mármint én meg a kutya.
-   Akkor jó. Én addig mit csináljak?
-   Fel tetszik űlni a lesre és megvár amíg visszajövök. Oda-vissza húsz perc.
-   Jó, akkor menjünk fel... Nagyon csúnyán csinált az a koca.
-   Legalább mire visszajövök már elunja és elmegy.
    Ott is hagytam a lesnél, és indúltam szaporán a kocsihoz. Már amennyire fájós derékkal tudtam szaporázni a lépést. Mosolyogtam, amikor eszembe jutott a puskás jelenet, a csiki-csuki a kocahang után. Aztán féltávon már szinte hangosan röhögtem. Tudtam, hogy mire visszajövök már töksötét lesz, de most már csakazért is bemegyek a bozótba.
         Egész úton hazafelé röhécseltem. Otthon mondom a feleségemnek, hogy helyzet van és pár szóban elmeséltem a kalandunkat amíg előszedtem a puskát. Ő már korábbról ismerte a vendéget, egyszer volt vele egy természetvédelmi területet megnézni. Aztán amikor a városi inspektor megtudta, hogy az erdőben kullancsok is laknak, képes volt bugyira vetkőzni és végigkerestetni magát. Persze csak szemmel, de a feleségem akkor is jól szórakozott. Most rajtam a sor.
        Próbálom beimádkozni a kutyát a Roverbe, persze sehogy sem akar felugrani. Bezzeg amikor a kombiba teszem a ládáját, ahogy nyitom az ajtót már bent is van, Most meg emelgessem a negyven kilós vizslát a magas hástó küszöbig.
-   Na mi van, már nem fáj a derekad? – kacag az asszony,
-   Úgy néz ki, épp most gyógyúlt meg - vigyorgok vissza.
       Ahogy ígértem, időre visszaértünk. Habár nincs utánkereső kabátom, de a biztonság kedvéért egy narancsszínű mellényt felvettem, meg a kutyára is ráraktam a láthatósági nyakörvet. Betöltök két brenekkét, indulok lefelé. A vendég kérdi , hogy ő mit csináljon? Mondom - maradjon a lesen. Még egy fejlámpát is adtam neki, meg az enyémet is bekapcsoltam, hogy lássuk egymást. Kérdi, hogy lőjjön-e, ha kijön valami? Mondom - nem kell, már túl sötét van. Még csak az kéne, hogy ezután lövöldözzön. Féltettem a kutyát, meg magamat is.
           Aztán leértünk a rekettyebokorhoz. Sehol semmi vér, nincs mit mutassak a kutyának. Már keresett disznót, az elején ott se tudta mit akarok de hamar rájött. Remélem most is rájön, hogy miért hoztam ki ide éjszaka. Nem vagyok normális, gondoltam idefele jövet, de volt egy olyan előérzetem, hogy nem találunk semmit. Akkor meg megéri egy kis bújócska a bozótosban, csak hogy megmutassam ennek a félős városinak, hogy milyen egy igazi vadőr! Tökkelütött, mondaná a feleségem, ha nem olyan vidáman tálaltam volna neki az esetet.
                 Keresem a beugrás helyét, csak az a baj, hogy kefesűrű a bokor.  Két lehetőségem van: vagy alól bújok be ahol a disznó, vagy felűlről taposom át magam a szélső szedres védsávon. Fájós derékkal nem akarok hajlongani, így megyek felűlről. Legfeljebb rálépek valamire. De ha itt lenne, a kutya már jelezte volna, ő már rég bent van, hallom ahogy csapázik jobbra-balra. Látni csak annyit látok amennyit a ledes fejlámpa bevilágít. Sűrű rekettye-ágak , iszalag-indák, szeder, csalán, nád, kökénytüskék, meg fekvő fatörzsek. Olvastam egy könyvet Jim Corbett-ről, egy angol katonatisztről, aki az észak-indiai dzsungelekben vadászott emberevő tigrisekre a múlt század elején, többnyire egyedűl. Ahoz képest én most csak a flaszteren sétálok. De azért mégis csak lökött vagyok, itt bújkálni éjszaka !
             Hani-kutyám nem talált semmit, pedig, mentünk vagy hatvan-nyolcvan métert az erdő felé a patak mentén. Na akkor majd reggel visszajövünk napvilágnál. Ebben maradtunk a vendéggel is, megígértem neki, hogy majd telefonon értesítem az eredményről. Mindent összevetve a vendég elégedetten távozott, hiszen már az első kimenetelkor láttunk is vadat , lőtt is, és ámbár nagy valószínüséggel csak hibázott, de legalább nem sebzett, így nincs baj. Végűl is meg lehetek vele elégedve én is - úriemberként viselkedett és engem se lőtt meg.
          Reggel aztán még egyszer végigkerestük Hanival a völgyet, be a lábas-erdőig, de eredménytelenűl. Akkor láttam csak, hogy hova bújtam én az este. A rekettyés-kökényes belseje tele van csapásokkal, alagutakkal, disznófekvéssel. A patakmederben a szárazság idején gödröket ástak a disznók, most is csak azokban van némi víz. A kutya mellig süllyedt az egyikbe. Mi lett volna, ha az este cserben hagy a lámpám? Elég bajosan találtam volna ki a labirintusból. Visszafelé a beugrás helyéig még-egyszer átfésűltük a szélső nádas, csalános sávot. Aztán mentünk a beugrástól folyásirányt lefelé is, de a kutya nem talált semmit, én meg elakdtam az egyre sűrűbbé váló, iszalaggal , vadkomlóval átszőtt nádasban. Végűl fel kellett adnom a keresést és elkönyvelhettem a hibázást. Amit megrogyásnak láttam a lövés pillanatában, azt lehet, hogy csak a golyó közelsége miatti ijjedtségében produkálta a süldő.
                Azért csak jó volt, hogy az az estéli koca hamarabb megunta a játékot és eltűnt az éjszakában. Rosszabbúl is végződhetett volna ez a disznós kaland!   

                                            Tisztelettel , a Kezdő
Naplózva
Yonas
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 259


« Új üzenet #909 Dátum: 2018. December 10. - 11:03:58 »

Kedves Kollégák! Mivel Yonas olvtárs megkért ... na nem pont engem, de hát tudjátok - a feltünési viszketegség ... szóval itt egy régi történet, még kezdő koromból( értendő itt mint kezdő vadőr , egyszersmind kezdő " író "). Csak azért teszem fel, mert lehet tanulni belőle ( valaki, valamit...), meg a humor kedvéért. Íme tehát az iromány:

                                               Disznós kaland

             
                                            Tisztelettel , a Kezdő


Ismét nagyon jó volt olvasni, és csak bátran vedd magadra máskor is nagyon jók az írásaid.  Emelem
Naplózva

“Mond, miért hiszed, hogy nincs más csak az ember?
És értelmetlen, minthogy másként él,
Ha lábnyomába lépsz egy idegennek,
Látod azt, mit nem hittél, hogy nem hittél”
egyszeri vadász
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 100


« Új üzenet #910 Dátum: 2018. December 10. - 11:13:47 »

Köszönöm Yonas! Ez az írás még a gyakorló koromból való, szégyelltem is korábban feltenni, de egy próbát megért. Egyszer el kell kezdeni valahol, már akinek van hozzá vonzalma. Ajánlom mindenkinek, meg lehet szeretni az írást is , mint bármilyen más hobbit. Legalább ezt nem ellenzi a család - nem kerűl semmibe. Üdv. az Egyszeri Kolléga
Naplózva
Stefi
Vendég
« Új üzenet #911 Dátum: 2018. December 24. - 08:18:38 »


 Egyszer el kell kezdeni valahol, már akinek van hozzá vonzalma. Ajánlom mindenkinek, meg lehet szeretni az írást is , mint bármilyen más hobbit. Legalább ezt nem ellenzi a család - nem kerűl semmibe. Üdv. az Egyszeri Kolléga

Így igaz !  Csak remélem hogy néhány "jó tollú"  jó  íráskészséggel megáldott fórumtárs fel tesz néhány alkotást ide vagy az aktuális topikba . A puskák a szekrényben pihennek az unokák majd holnap fogják elárasztani a lakást  Ördög  az ünnepekbe jó lenne kicsit csemegézni .   Légyszi-légyszi -légyszi !       Emelem
« Utoljára szerkesztve: 2018. December 24. - 08:47:51 írta Boar » Naplózva
Gaba77
Rügy
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2


« Új üzenet #912 Dátum: 2019. Február 07. - 13:29:11 »

Tisztelt Fórumozók! Ritkán ragadok tollat, de nemrég volt egy ilyen alkalom. Fogadjátok szeretettel.


Szelek
Egy ideje más szelek fújnak… legfőképp más irányból… A magamfajta mezítlábas, egyszerű vadász örül, ha ő maga talpon, fegyvere pedig vállán maradhat ebben a nagy viharban... Aztán ha uram bocsá’, a flintát néha még le is veheti onnan, és vadra emelheti, akkor emberünk kiváltképp szerencsés. Magam is bele tartozom ebbe az egyre zsugorodó társaságba, amiért számos irányba tartozom köszönettel, így legyenek ezek a sorok, hálám sorai.
Az újév hozta a hírt, hogy szabad a vásár, a maradék néhány bikára immár bárki vadászhat. Lobbant is a tűz a téli hideg elől, a szoba melegébe menekült jágerekben, az éledő vadászösztöntől vezérelve mindenki a berekben leste a maga trófeáját. Mert a bika az bika. Az mutat a falon, azt nézve a vak is látja, hogy az elejtő az aztán érti a dolgát, előle még a koronás uraság sem menekülhet, mert ő egy igazi Jégermájszter! A magyar erdők legmutatósabb fali díszének bódító illatától, még a vakok is látni, a bénák is járni kezdtek, ellepték a puskás emberek az erdőt, és megindult a harc az idővel… Mert a kvóta gyorsan fogyott! Az északi hideg hirtelen össze rántotta az erdő népét- nomeg a magam fajta fagyos szenten is a kabátot - az etetők, szórók környékén hamar, és könnyedén talált áldozatot, aki nem volt finnyás a helyszín választással. Persze nincsen az ráírva a terítékfotóra, aztán emlékezni meg pár hét múlva már úgysem fog rá még ő maga sem, hiszen jön a következő, mert muszáj villantani akkor is valamit a közönségnek. Kell a netre a friss profilkép, a státuszt szimbolizálni. Új szelek, új divat …
Sokat kattogott az agyam ilyen, és hasonló dolgokon, miközben az erdőt jártam, de világot, vagy legalább vadászvilágot megváltó gondolatom nem született. Bár lehet, csak én látom fejjel lefelé a dolgokat, és nincs is itt semmi megoldásra váró feladat? Akár így akár úgy, minden bizonnyal nem én leszek az a próféta, aki új irányt mutat ebben a témakörben, maradok az elmélkedésnél. Néha túl mélyen merülhettem magamba, mert többször is már csak elugrás közben láttam vadad, ilyenkor mindig konstatálva, hogy már megint máshol járt az eszem, és hogy valószínűleg öregszem. Pedig engem is hajtott a vérem, rég vadászhattam bikára, és tisztában voltam vele, hogy soká’ fogok újra, ennek ellenére - vagy lehet inkább éppen ezért - meg akartam adni a módját. Ahogy már szó volt róla nem követem a divatot, nem szeretek sem éjjel látni, sem a fotón rögzített pontos időpontra, érkezni a fűtött lesre, ami elé minden nap automatikusan hullik a takarmány. Biztosan ezeknek is meg van a maguk varázsa, a lényeg úgyis az, hogy mindenki a saját vadászatában találja meg, amit ebben a szenvedélyben keres. Aki fentiekben leli örömét, tegye. Én – ígérem - igyekszem tolerálni, még ha elfogadni nem is igen fogom, mert az új trend aligha szab majd olyan inget, amit én magamra vennék. Pláne ily’ nemes vad esetében. Így hát maradva a hajdani vadászok, kitaposott gyalogútján, cserkelve szándékoztam elejteni vadászéletem negyedik szarvasbikáját. Egy olyan élményt elképzelve magamnak, ami beég az emlékezetembe, amire büszke lehetek én, és mindazok, akiknek a véleménye számít, és amit aztán a valóság sokszorosan túlszárnyalt...
Engedett a fagy, napok óta nem volt már olyan szigorú az idő, a hó is már csak az árnyékos oldalakon tartotta magát, mintegy jelezve azért az aktuális évszakot. Álmos hajnal volt, a felhők nehéz, sötét paplanként zuhantak a tájra, látszott ma nem húzták koraira az égi ébresztőt. Túl voltam már sok estén, és még több reggelen, élményből számtalan, sikerből vajmi kevés jutott, amit hol jobban, hol kevésbé bántam. Vágytam arra, hogy az elképzelt módon, birtokba vegyem az oly áhított vadat, de minden sikertelen alkalom, magában hordozta egy újabb vadásznap lehetőségét, tele ígérettel. Tudat alatt lehet inkább erre vágytam. A mai indulás más volt. Valami megfoghatatlan, különleges bizsergés volt bennem, amit vadásznak nem kell, nem vadásznak pedig kár magyarázni. Izgatottságom csak fokozta, hogy társam nagyapám régi fegyvere lesz - mely ráadásul manapság édesapám szolgálja. Sokat megélt, öreg szerszám, napjainkra lesajnált, talán el is felejtett kaliberben, mert széltibe’ pont hét, hosszába meg csupán három híján hatvan. Azonban több mint negyven éve, hiba nélkül teszi a dolgát ezen a vidéken. Talán most az én szerencsém kovácsa lesz. A Toyota monoton ketyegése mellett, lassan, komótosan fogynak a kilométerek, de nem is kell sietni, korán van. A tanya mellé érve két siheder legény – ketten talán megvannak páratlan tizenkettesek – ugrik át előttem, jelezve, jó az irány. Innen egy elég meredek kaptató következik, ami most fokozva az élvezetet még jeges is, de zökkenőmentesen feljutunk, bár konstatálom, hogy a kuplung már igencsak csere érett. Rutinos mozdulatokkal veszem magamhoz a felszerelést, a tárba könnyedén csúszik a három lőszer, feszesen kattan a biztosító, és már osonok is a kiszemelt fa mellé. Halkan próbálok haladni, de a fagyos földön ez nem egyszerű játék, néha jókora bakugrásokat kell bevetnem, hogy elkerüljem a recsegő, ropogó hófoltokat. Kívülről szemlélve bizonyára vicces, viszont annál hatékonyabb módszeremmel, rövid időn belül odaérek. Innen be fogom látni ezt a meredek hegyoldalon elterülő, fákkal tarkított legelőt, amin keresztül a visszaváltó szarvasokat várom. A takarásom éppen a méretem, bő derékvastagságú cser, vállmagaság alatt induló ágakkal, mint ha nekem tervezték volna. Sokat helyezkednem nem kell, a ZKK kéz alá támasztva, a kereső szememhez tapasztva, és már kémlelem is az induló pirkadatot. Mint mindig most is a feketerigók kelnek legkorábban, aztán szépen lassan, lépésről lépésre lesz egyre több apró zaj, egyre több fény, lesz egyre inkább ébren az erdő. Három jól elkülöníthető váltó rajzolódik ki elém, az eleinte lankásan, majd meredeken emelkedő domboldalban. A legközelebbi hetven, a középső olyan jó százhúsz, míg a távolabbi tán’ kétszázra is van, különösen így félhomályban. Már minden bokor mögé szarvast képzelek, de még egyedül vagyok, így megint van ideje az agyamnak kattogni. Különös módon nem a mindennapok nagy dolgai irányába kezdek kalandozni, valahogy a nosztalgia kerít hatalmába. Nézem az öreg puskát, és arra gondolok mi mindent látott már. Hány ilyen fa mellé támasztották? Járt erre nagyapámmal? Mennyi vadat is lőttünk vele apával? Mondják, a különleges tárgyaknak lelke van, de inkább a hozzájuk fűződő emlékek érintik meg az ember ott belül, és hoznak elő régi érzéseket, és számunkra ezért lesznek különlegesek. Gyerekként tátott szájjal csodáltam nagyapámat amint a vállán hordta, majd oly’ sokat izgultam apa mellett mikor ő forgatta, és most itt van velem. Akkor, alig néhány évesen, erre a pillanatra várva ilyennek képzeltem magam? A válaszon gondolkodom, mikor a horizont megelevenedik. Mire felocsúdom már két bika is átlép az ég és a föld között húzódó határsávon. Fiatalok, övék a jövő. Aztán egy nagyobb test emelkedik elém a látóhatáron, lassan emeli a fejét, amin egy jókora villa alatt, érdekesen megtörő száron, szép terpesztésű agancsot visel. Villás tizes, világos színű, gyöngyözetlen, igazi selejt. Máshol apróság, felénk azonban becsülendő, és ami a legfontosabb, számomra oly áhított trófea. Kisfiúként apával mindig lerajzoltuk mit látott a vadászaton, és én a szarvasra mindig agancsot, mégpedig villás tizest kértem. Tovább bírálni nem szükséges, mégis apró mosollyal a szám szegletében gusztálom. Csodás látvány, a méltóságteljes, hatalmas vad, amihez festői hátteret ad a felkelő nap sugaraitól vörösre festett égbolt. Bámulom és várom a pillanatot, amikor esélyem lehet. Az én bikám viszont lecövekelt, nyakát teljesen kitekerve réved a messzeségbe, mint ha csak a látványban gyönyörködne, mint ha minden villanását ki akarná élvezni élete utolsó napfelkeltéjének…Telnek, a percek közben tarvadak ballagnak ki a rétre, néhány jobban, de a java csak lépésben igyekszik az oltalmat nyújtó sűrű felé, közülük van, aki csak méterekre tőlem választott magának útvonalat. Amilyen komótosan mutatta meg magát az elején, olyan hirtelenséggel zuhant körém a világosság, teljes pompáját megmutatva a tájnak. Igyekszem láthatatlanná válni, simulok a fához, lábujjhegyen állva, az alsó ágak közül távcsövezem az előadást, szeretném minden jelenetét kiélvezni. A kiválasztott még mindig nincs olyan pozícióban, hogy nyúlnom kellene a puskáért, de nem is bánom. Húzom az időt! Elbírálom az agancsokat, minősítem a spíszereket, mustrálom a borjakat, próbálom párosítani melyik tehén melyiknek az anyja, és persze fél szemmel a domb tetején lévőkre koncentrálok. El is kél a figyelem, mert a legfelső váltón újabb agancsosok érkeznek, szép kis rudli alakul ki. Gúvad a szemem, mire kibogozom a nagy forgatagban, hol is van az a bizonyos. Az érkezők lendülete átragad a már ott lévőkre is, az nyugodt harmónia kezd egy vásári forgatagra hasonlítani, aminek színterét aranysárgára festi a hegygerincen átbukó napfény. De már nincs idő nézelődni, eljött a cselekvés ideje, mert hamarosan legördül a függöny, és bármennyire is szórakoztató volt eddig, egyszer ez a színdarab is véget ér. A kereső már a mellkasomon pihen, bal kezem óvatosan keresi a csövet, miközben minden erőmmel azon vagyok, hogy szem elől ne veszítsem Őt. Óvatosan hajlok a már a vállamban nyugvó pofadékra, bal szemem becsukva, már szinte látom, ahogy a jobb előtt táncot jár a vaskos, békebeli szálkereszt. De nem! Ma nem! Mert hiába kalapál a szív, szapora a lélegzet, izzad a tenyér, az apai intelmek nyugtatnak, egyik kezemet a derék cser, másikat pedig nagyapám emléke támasztja, a kép mozdulatlan. A komótosan ballagó bikák mindjárt elérik az erdőt, amikor Ő megáll. A tömeg néhány pillanat alatt elcsordogál mellette, egyedül marad. Méltóságteljesen kihúzza magát, fejét a völgy irányba fordítja, mintha ha csak tudná, hogy innen éri a végzet. A környék összerezzen a zajra, rohan, repül, bújik mindenki amerre lát, majd nyomasztó csend telepedik a tájra. Várok néhány percet, majd könnyektől csillogó, de boldog arccal indulok el a bikám felé. Közben talán fújnak, de nem érdekelnek a szelek….
Naplózva
Gyui69
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 72


« Új üzenet #913 Dátum: 2019. Február 07. - 18:37:19 »

 Bravó
Naplózva
egyszeri vadász
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 100


« Új üzenet #914 Dátum: 2019. Február 09. - 06:38:05 »

Kedves barátom, Gaba! Engedd meg hogy ismeretlenül is barátomnak nevezzelek, megérintett az írásod. Tegnap a fiammal jártam a Fehova-n , elsétáltunk egy stand mellett ahol egy két méteres lobogó hirdette az éjjellátó készülék létjogosultságat. Na fiam, innen nem veszünk semmit- gondoltam, és mentünk tovább. Aztán ott volt a sok gyönyörű puska, tudod melyiket néztem meg? Egyiket sem. Otthon a szekrényben engem is várt az öreg Zkk- M, S csak azt kívánom, hogy majd az én fiam, az unokám is így nézzen rá, mint te a tiedre. A szelek meg csak hadd fújjanak, nem kell mindenkinek utánuk fordulni. Köszönöm még egyszer ! Üdvözlettel az Egyszerű ember, (a bikáert pedig fogadd őszinte irigységem😉!)
Naplózva
Oldalak: 1 ... 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 [61] 62 63 64 65 66 67 68 69   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: