Oldalak: 1 ... 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 [52] 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Így írunk mi...  (Megtekintve 162337 alkalommal)
oceanwave
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1647



« Új üzenet #765 Dátum: 2017. Március 08. - 08:14:46 »

Csaba! Egyszerűen csak  Emelem
Naplózva

„Hallgass meg engem, édes jó Istenem!
Lám odaadtad angyaltársaimnak a jóságot, meg a szeretetet meg a békességet,
de ők bizony nem érnek velök semmit, amíg az emberek szíve zárva marad.
Add nekem az erdőket, és én majd megnyitom velök az emberek szívét!”
egyszeri vadász
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 100


« Új üzenet #766 Dátum: 2017. Március 19. - 12:38:59 »

Kedves Kollégák! Most, hogy kitavaszodott, az ember hajlamos elfeledni milyen is volt ezelőtt egy-két hónappal az idő. Hát én leírtam. Amolyan impresszionista módon. Íme:
                                                                                                                                                         
                                                                                                                                                            Téli képek

            Fhhh … hhhh... huúúhh ... - fújtatok fel a dombon nehezen , kissé meredek ez egy lapájon nőtt embernek. Pedig nem is nagy domb, csak egy szőllőhegy. “Hegy”. Ha a székely kollégám látná, felhúzná a szemöldökét, s huncut szemmel azt kérdené: “ ez nektek hegy?! ” . Halkan mondom csak, igaza volna, de hát nekünk már ez is hegy. Mindegy, mászok felfelé ezen az akárhogyishívják dombon, és törlöm a homlokomat a kalapot hátratolva: fúh, … de megöregedtem. Pedig nem is igaz, csak úgy érzem, … néha.
             Hani vidáman csóválja a farkát, keres , szimatol, kajtat-kutat a térdig érő gazosban,  ő fáradhatatlan, vagy legalábbis annak látszik, egyelőre. Neki nem is számít a hegymenet, igaz  nála állandóan be van kapcsolva a 4x4 - úgy könnyű. Na jó, megyek utánnad, ... csak várj meg. Állj hát meg , tee !!! … Aztakeserves!!! …  Már áll: ott valaminek lennie kell . Valami lapúl a szederbokorban. Vagy egy kakas, vagy egy nyúl, … vagy csak egy tyúkocska? Bíztatom kutyámat : Hopp ?! … Hani, hopp! ... na, hopp? ... Hopp már, Hoppp!! Ka-katt, ka-katt, Ka-BUMM – BUUMM ! …. A fene vigye el, ezt jól elhibáztam. Pedig állta. Megint elhamarkodtam. Ez az izgalom ára. Van, hogy minden mozdulat sikerűl - pontosan a vállgödörbe repűl a puska-agy, a célgömb pontosan az elmenő madárra mutat vagy gyorsított csővel kapok elé a srégen elhúzónak - s jól megy a lövés, de van olyan napom is, amikor szinte mindent elhibázok. Lehet, hogy a domb az oka? … Pedig nem, tudom, hogy nem az, hanem a mindenáron lőni akarás. A „majdénmegmutatom”, az „ügyesebbvagyoknálatok”, a „ villámkéz” , meg a hasonlók. Sajnos ez így nem működik. Már ideje lenne megtanúlnom, hogy a sörétlövés, akárcsak bármelyik más lősport – a nyugodt emberek sportja. Slussz.
          Felérek végre a tetőre. Egy pillanatra megállok, körűlnézek, kifújom magam. Hol lehetnek a többiek? Aztán, ahogy szemeim befogják a képet - ámulatba ejt a táj , most ér csak el a tudatomig a látvány: az északi oldalon az erdő felől  - fehér az egész hegy. Hófehér, pedig nem is hullott még hó. Napok óta nyirkos , ködös idő van, a hideg is olyan furcsa, olyan kabát alá mászós, nyakat csiklandozós, nedves kézzel hűvösen borzongatós, nem az az egészségesen csípős, orrcimpát összehúzós, arcot pirossítós, szemet könnyeztetős. Ez is mínusz tíz fokkal indúl reggelente, de mégsem az igazi tél. Ez a köd … ez valami más. Sejtelmes, cseppet sem kellemes, szinte veszélyes. Mintha nem is evilági lenne, hanem a föld alól küldenék valami gonosz manók, akik minden éjjel azon szorgoskodnak, hogy a titkos barlangjaikban rejtőző hatalmas ködgépeikkel a felszín felé tereljék láthatalan csatornákon ezt a testtelen, nyúlós, mindent átjáró, mindenhova befurakodó, nyálkás katyvaszt, ezt a  … nem is tudom micsodát, … ezt a lázas fertőzést, … ezt a rusnya … Ködöt.  A reggeli lágy friss széltől tisztára sepert nyugati oldalon felkaptatva szinte el is felejtettem, hogy milyen volt az elmúlt napok időjárása, de itt fenn a tetőn még nem olvadtak el a centiméteres, vagy annál hosszabb zúzmara-kristályok. Minnél közelebb vagyok az északi katlanban kezdődő erdőhöz, annál varázslatosabb a táj: csipkeszerű , fehér, szúrós, minden rezdülésre lehulló jéghideg tünemémy borít minden  bokrot, ágat,  rügyecskét, a szőllődrótokat, az oszlopokat, a gyümölcsfák csupasz koronáját, ... mindent. A völgyben a szomorúfűzfák hosszú, lehajló ágai olyanok mint egy tündér karjain lebegő fehér selyemköntös rojtjai. A pókhálókon leheletfinom csipkefüzér , gyöngyszemekből álló érzékeny láncolat. A csipkebogyók pirossa átsejlik az őket borító  jégtüskék között. Minden fűszál kristálykard, minden bokor egy csodálatos vár, üveg palota, tündérkastély. Az egész hegy  mindenestől egy  mesevilág, s  szinte fáj, hogy megzavarom, hogy lábam nyomán lehullanak a fagyott könnycseppek, érintésemre megtörik az ágakat körbefogó jéghideg, holt varázs . Hálás vagyok , hogy láthattam , aztán egy hosszú, mindent átfogó pillantás után búcsúzom , s hátat fordítva a hegynek, megyek a többiek után , elhagyva a Varázsvilágot, … vissza az emberek közé.
           
                                                                                                                                           ***
            Szárazon recseg az avar a lábam alatt. A zsák nyomja a vállamat, de nem bánom, tudom, hogy életet viszek benne. Ha prózai lennék, azt mondanám, hogy csöves tengeri van benne, de ez nem az. Ez bizony élet - túlélés, fűtőanyag az eljövendő hideg éjszakára. Aki eszik belőlle, az megérheti a reggelt, a holnapot. Ez a tengeri életet ment. Halkan zizegve hullanak a fagyott barnás levelekre az első szemek, zajosan robajlanak utánuk az egész, vagy félbetört csövek. A vadnak nem számít hogy csöves-e vagy szemes, az se baj, ha csuhás, ha szemetes, ha kicsit sáros is, … csak legyen. Aki nem elég kövér tél elején, aki nem lakik jól ha jönnek a nagy fagyok, akinek nem elég vastag a bundája , aki nem kaparja a fagyos földig a nyirkos avart,
2
hogy alvóteknőt készítsen magának egy éjszakára - az nem biztos , hogy holnap felébred. Lehet, hogy ez lesz az utolsó éjszakája.             
          Átjár a hideg, amikor visszaűlök a szekérre, dideregve burkolózom be a pokrócomba, magamra tekerve derékig, szinte mellig bebónyálkozom. A kocsis hajt tovább, még sok helyre el kell mennünk ma. Nem hagyhatjuk segítség nélkül az őzeket, a kocákat, süldőket, hiszen most következik a legnehezebb időszak az életükből. Az alig felcseperedett gidák még sohasem éltek át ilyen hideget amilyen most jön, de talán még a szüleik sem. Már az emberek is elszoktak az igazi téltől, pedig most belekóstolhatunk: az előrejelzés szerint mínusz húsz fok körűli éjszakák és mínusz tíz-tizenöt fokos nappalok következnek, viharos erejű északi széllel, helyenként jelentős havazással. Kell-e ennél több figyelmeztetés?
             A következő etetőhelynél kiszórunk négy zsák tengerit, aztán megbontunk egy bála lucernaszénát. Ahogy a kezem érinti a finom, selymesen roppanó, apró levelű szálakat, orrom beszívja a széna finom illatát,  egy pillanatra megáll az idő és gyermekkorom nyaralásai jutnak eszembe: valahol egy távoli, mezőségi kis faluban a „pajtahíjjába”-n aludtunk unokatestvéremmel, az estéli fejés utáni, fövetlen, habos meleg tej egyszusszra megivása után … Talán azóta sem aludtam olyan jókat, mint tízévesen az édes illatú nyári széna közt. Ki hallott még akkor a szénanátháról? Azt a szót, hogy „allergia” nem is ismertük, de ha hallottunk is volna rólla, azt mondtuk volna, hogy : „ez is valami afféle úri nyavalya, városi embernek való” …  Aztán felébredek álmomból és mértani pontossággal kettéosztom a bálát – felét ide, felét a következő etetőbe teszem. Kicsik az etetőim, de több van belőllük, az erdő őzek által látogatott legforgalmasabb helyein. Nem az emberek számára látványos helyeken, nem közel a széles léniákhoz, sem az egyéb okból forgalmas szekérutakhoz, nehogy valamelyik fuvarosnak eszébe jusson megkínálni a lovait. Ez az őzeké! Remélem.
         Még be kell járnunk a többi etetőhelyet is, mindenhol kiszórjuk az előre kiszámolt mennyiséget, ahol kell, pótoljuk a sót is, de a legtöbb helyt csak a tengerit tesszük ki, most arra van a legnagyobb szükség. Már délutánra hajlik az idő, mire visszatérünk. Gémberedve vacogok vékonynak bizonyúlt kabátomban a két erdő közti darab úton, pedig csak pár kilóméter. Odafelé még volt valahogy, de a visszaúton már kifutott minden meleg a pokróc alól. A köd is visszatért egy pár száz méteren, aztán feltámadt a szél. Metsző, jeges északi szél. Kezdődik.
                                                                                                                                       ***
                 „Vau – uíí, vauú – uíí, hauú – vaúú , nyiff-nyaff - hauú!!” - hallom a hajtókutyák hangját. Lűjjetek fel , … itt vannak a disznók előttünk a sűrűbe' … ! - recseg a rádió a zsebemben. Bumm!!! -  megy a válasz.  Aztán megint hallik a vonyítás, most már hátrébbról: visszatörnek! Futok visszafelé ahogy csak birok a sűrű karvastag fiatalosban, szederbokrot kerülök, tuskón ugrok át, leszágúldok a vízmosásba, már hallom ahogy közelednek a kutyák,  … valamit hajtanak! Hah ... ! Hejj – HEJJ !!! - kiabálok teli torokból … Bumm ! - sajnálom a drága töltényt, de mégiscsak fellövök még egyet, hátha visszariasztja a disznókat a vadászvonal felé. Odabent a katlan legsűrűbb, kefeszerű részen G. kollégám tartja a vonalat, vagyis csak próbálja, mert  olyan kavarodás van már, hogy azt se lehet tudni, ki van elől s ki lemaradva, hol az arcvonal, s legfőképpen - merre vannak a disznók? 
            Távolodik a csatazaj, aztán elhalkúl, … megyünk tovább előre. Visszatérek én is az embereimhez, nehogy szétszakadjon a vonal, tarjuk az irányt, bevárjuk a lemaradottakat. Azért csak kíváncsi vagyok, s belekérdezek a rádióba: Na mi vót a'?  - Egy kocát fogtak a kutyák, malacai vótak … Ilyenkor? - hisz' még csak január eleje van … Megyünk tovább. Lövöldözés itt-ott, ha a standon lőnek, válaszúl a hajtóvonalba plántált erdészek is pukkantóznak egyet-egyet, nehogy visszatörjön a vad.  Lassan kiér a hajtás a standokig, összeszedjük az embereket, kérdezősködünk, beszélünk a vadászokkal – már amennyire értjük egymás szavát, a különféle nemzetközi nyelveken.  A standvonalon esett egy termetes fiatal kan, meg egy jó süldő. A koca szerencsésen visszatört, de a malacai közűl egy kétöklömnyit megfojtottak a kutyák. Vajon hány veszett oda még látatlanúl, s hány éli túl ezt a napot?
                                                                                                                                       ***
            Űlök a lesen.  Hideg van, de nem olyan rossz mint a tegnap. Amikor azt a hosszú , nádas-sásos-rekettyés völgyet hajtottuk, az északi szél hátba kapott, szinte vízszintesen hordta nyakunkba a havat, nem csuda, hogy a vendég-vadászoknak is elegük lett a standban állásból, hiszen ők szembe kapták - már alig akartak visszajönni az ebédről. Mi meg csak toporogtunk, rájuk várva, átfázva, ránkhűlt, korábban megizzadt ruháinkban, mintha nekünk annyira nagy kedvünk lett volna folytatni … na de az a nap is elmúlt. Ma reggel még fújt elég jól , ki sem akartam mozdúlni a házból, de délutánra már csillapodott a szél, s aztán irányt is váltott, most már keletről fúj, s itt az erdő árnyékában ki lehet bírni. Győzött a kötelességtudat, meg a
3
vadászvér … hát itt vagyok. Várom a rókát. Hátha jön egy errefelé, mámma. Akkor majd megkínálom egy kis ólommal, ha elég közel jön. Derékig betekertem magam a bolyhos barna pokrócba, alatta vastag, bélelt nadrág, polár jégeralsóval. Felűl dupla polárkabát, alatta vékony, de vattás pufajka, s jó hosszú, leér a combom közepéig. A pufajka alatt báránybőr bekecske( magam varrtam), meg másik polár pulóver, vastag ing, flanellpóló. Annyi a rongy rajtam, hogy ha a medve megenne – egy hétig csak rongyot …(ugye értitek?)  - mondta a feleségem. Nem baj, csak bírjam majd a puskát vállba venni. Fejemen prémes füles sapka, kezemen polárkesztyű, lábamon bélelt hótaposó, két pár vastag gyapjú zoknival. Nem fázok egy cseppet sem. Jöhet a róka.
                Fél öt múlt öt perccel. Valami mozog ott a parlagföldön. De ez nem róka. Nagy feketés-barnás test, egy pillanat alatt tűnt fel, mintha csak a földből bújt volna elő, vagy legalábbis a derékig érő gurdin közűl állt volna fel. Egy disznó. Jó darab, lehet olyan mázsaforma, vagy kicsivel több. Komótosan túrkál jobbra – balra, kicsit lejjebb is jön a domboldalon. Nézem a távcsövön keresztűl: magányos kan lenne? … vagy tán koca? Inkább olyan kocaforma, hegyes az orra. Aztán kijön a gaz közűl s megáll az úton, pont keresztben. Lehet vagy százötven méterre, de stabilan áll pár másodpercig. Már lövöm is oldalba , kétszer-háromszor… a kis zsebbéli Canon-nal - 16x-os optikai zoom, jobb mint a 300-as Winchester Magnum. A koca  átvált az úton, … s nyomában két pöttömnyi kis csíkos malac fut át szaporán a másik oldali magas fűbe. Hát ennyien maradtatok kicsik ?! Még mindig jobban jártatok, mint annak a másik hatalmas kocának a malacai amelyiket a nádasból kergettek ki tegnap a kutyák, s a vendégvadász – talán mert kannak nézte – azonal meglőtte mielőtt az erdőbe felrúgtatott volna. A kutyák még percekig ott nyüszítettek a mellig érő sás közt, s lehet hogy egymás után fojtogatták a kilónyi malacokat, … amelyiket nem találtak meg, az pár óra alatt megfagyott. Ha az őszzel nem búgtak volna olyan hamar az öreg kocák, … ha ez a tél is olyan lenne mint a tavalyi, vagy az azelőtti , … De ez a tél más. Kegyetlen, fagyos, sokak számára halálos.  Olyan amilyen már rég nem volt, s csak egy esélyt ad mindenkinek. Csak a legerősebbek élik túl. Vagy talán a legszerencsésebbek ...
                                                                                                                                       ***
              Megint disznóra hajtunk. Már az ötödik csoport ebben a szezonban. Hát ezen a télen sem fogok elhízni, az biztos. Az idő megereszkedett egy kicsit, már csak mínusz tíz fok van éjszakánként. Egy újjabb front ért el minket, azt mondják „meleg”.  Ezt tessék relatíve érteni, mer' ugye a mínusz húsznál már csak melegebb, az igaz. De nem izzadunk, legalábbis nem a melegfronttól, hanem a dombmászástól esetleg.
              Reggel még nem fújt, de tíz óra körűl már rákezdte, s nem egyedűl jött. Ha nem is vízszintesen, de erőssen ferdén kezdte el hordani a havat, percről percre erőssebben. Fél óra alatt fehér lett a táj, a hullámos legelőn csak az itt-ott még görcsösen a keményre fagyott agyagba kapaszkodó csipkebokrok görbe csontvázai törték meg a fehér sivatag képét. Ugyan nem sokat láttunk belőlle, részint mert a szemünk-szánk teliment hóval, meg aztán már be is értünk az erdőbe. Százados , szálas cseresben haladunk, a nyugati oldaluk már csupa fehérség, a bokrok ágai is teli karokkal fogják fel a felhők ajándékát. Ahogy közéjük furakodom, magam is havas leszek, seprem is a ruhámról amíg meg nem unom, úgysincs értelme. Bosszúból bezavarom a hajtókat is a sűrű gyertyános sarjfoltokba, ne csak én legyek vizes! Még jó hogy elnézik, hogy a „ Ződ-főnök” bújik a bokrok közé !?! Üssétek a bokrokat, törjetek botot! -  ordítom rekedten (csak nehogy én is sorra kerűljek!)
             Lassan taposva megyek tovább. Felhőként kavarog körülöttem a hó. Megállok, s nézem. Már nem is érdekel a hajtás. Pillanatokig szinte csak a lassan libegő hatalmas pelyheket figyelem, egyet-egyet kiválasztva kísérem tekintetemmel amíg látható. Hosszúnak tűnő percig forgok körbe én is, megbabonázva mint egy kisgyerek, s táguló szemmel, ragyogó kipirosodott arccal nézem a hópelyheket, amint lassan szűkülő spirális pályán ereszkedve földet érnek, lerakódnak a fák törzsére, a bokrok ágaira, s legtöbbjük a lábam előtt vastagodó patyolattiszta paplanra. Kavarognak körülöttem, mintha milliónyi kis élőlény raja venne körbe, mintha mindegyiknek saját akarata lenne, saját döntése, hogy hova száll le. Aztán ők is beletörődnek sorsukba, elfogadják, hogy mégis egy felsőbb hatalom irányítja őket, s oda szállnak ahova a Szél viszi őket. De földet érés előtt még bemutatják szépségüket, röptük meglassúl, az utolsó métereken súlytalanúl lebegnek, mielőtt eggyé olvadnak pár perrcel idősebb testvéreik milliárdnyi tömegével. Megáll az idő ahogy nézem a pelyheket, s arra gondolok,  hogy olyanok mint a tavaszi meleg széltől hulló  cseresznyevirágok szirmai – mind tökéletesek.

                                                                                  Egyszeri vadász         
Naplózva
Abonyi
Vendég
« Új üzenet #767 Dátum: 2017. Március 19. - 14:24:17 »

 Jó olvasni az írásaidat!  Igen
 Emelem
Naplózva
egyszeri vadász
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 100


« Új üzenet #768 Dátum: 2017. Március 20. - 11:31:17 »

Köszönöm, örvendek ha másnak is tetszik. Egy idő után azt vettem észre, hogy  jó írni . Néha csak azért, hogy megorokitsek egy pillanatot , egy élményt , vagy egyszerűen azért, mert így marad valami az ember után . Tisztelettel B. Zoltàn
Naplózva
Stefi
Vendég
« Új üzenet #769 Dátum: 2017. Március 20. - 16:13:43 »


Írjál ! Szívesen olvassuk ! Én legalább is igen és elárulom hogy sok jó írás van a fórumon de a Te stílusod , hasonlataid , szemléletmódod a legjobbak között van és nem csodálnám ha valamikor könyvben látnám viszont őket .     Emelem
Naplózva
Abonyi
Vendég
« Új üzenet #770 Dátum: 2017. Március 20. - 22:19:12 »

Köszönöm, örvendek ha másnak is tetszik. Egy idő után azt vettem észre, hogy  jó írni . Néha csak azért, hogy megorokitsek egy pillanatot , egy élményt , vagy egyszerűen azért, mert így marad valami az ember után . Tisztelettel B. Zoltàn
Osztom a Stefi kollega véleményét!
Én konkrétan a  Fekete IstvánTéli berek hangoskönyvön szoktam esténként elaludni . A Yt-on bekapcsolom, Széles Tamás olvassa fel.
 Fekete István egy zseni volt szerintem, és Széles Tamás  előadása a következő  szintre emeli!  Igen
 A te írásaidat is mindig a Széles Tamás előadási stílusba helyettesítem be gondolatban. Hát .. jó úton haladsz a Fekete István féle írásmód felé,  legalább is  én így látom.
 Szívesen hallanám élőben is Széles Tamás olvasatában.
Jó Isten áldjon erővel és egészséggel, hogy sok ilyen írásod legyen , és hátha egyszer e titkos kívánságom is teljesül!
 Emelem
Naplózva
Tomek
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1497



« Új üzenet #771 Dátum: 2017. Március 21. - 16:57:13 »

Köszönöm, örvendek ha másnak is tetszik. Egy idő után azt vettem észre, hogy  jó írni . Néha csak azért, hogy megorokitsek egy pillanatot , egy élményt , vagy egyszerűen azért, mert így marad valami az ember után . Tisztelettel B. Zoltàn

Még, még, még...
Kinyomtattam, úgy jobban szeretek olvasni. Ezt is, és még a többi írásod is többször elolvastam.
Könyvben nem gondolkodsz? Lenne rá pár jelentkező, az biztos...
Naplózva

"... nem is a lövés a vadászat. A puska elsütése csak kicsengése, emberállati kiélése a vadászatnak.
Mert a vadászat - áhítat." (Gr. Sz.Zs.)
egyszeri vadász
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 100


« Új üzenet #772 Dátum: 2017. Március 21. - 21:51:39 »

  Nagyon köszönöm, urak. Ezért bátorkodtam nyilvánosság elé állni, hogy megmérettessek, egy szakértő közönség előtt. Nem akarok nagyképűnek tűnni, de tudnom kellett, hogy mi a véleményetek, nektek, akiknek íródott minden egyes darab. Vadászoknak írtam, vadász szemmel. Van még néhány, talán összejön majd egy könyv is egyszer, de még nem tudom kivitelezni. Anyagiak, ismeretség, meg miegymás. Meg hát, még nem értem meg rá. Csak lassan csiszolódom, mint mondottam. De remélem valami lesz belőllem, egyszer. Meg persze a műveimből. Legrosszabb esetben, majd a feleségem kiadatja ( már meghagytam neki) , ha idő előtt elcsapna egy kan, vagy egy vendégvadász golyóbisa. Itt egy másik téma:
                                                                                             
                                                                                                                  Eső után
   
            Még csepeg a fákról a víz, elég nagy eső volt az imént. Kicsit későn kaptam a hívást, nem is készűltem ma este kimenni. Tegnap este is vadkárelhárítás volt, csak éppen a Fenyves másik oldalán, a kopaszbúzát őríztem, ameddig tudtam. Aztán amikor eleredt, éppen hogy sikerűlt az autóig elfutni , csak egy pár cseppet kaptam. Jó egy zuhé volt! És micsoda fekete felleg! De akkor már magamra zártam a Faraday doboz ajtaját, azután jöhettek a villámok. Attól az egytől félek, nehogy belém csapjon egyszer. Mindíg számolom a másodperceket a fény és a dörgés közt, akkor kiderűl, hogy jön-e, vagy távolodik a vihar. Most hát itt vagyok megint. „ Hát, mennem kell ...hív a kötelesség ” -  mondtam otthon a nem túl hiszékenyen bólogató feleségemnek induláskor. „Persze, tudom , … Boborján meg az edzőterem ...” - morogta (na de az a fő, hogy elengedett) . Mikor kiszállok, akkor jön az első meglepetés: a hátizsák, az ülőpárnával a másik kocsiban maradt. Na akkor ülök a tarisznyára , ... és a kabátok közül is választanom kell, kettőt felesleges becipelnem. A viaszosvászon mellett döntök. Száz méter után már meg is bánom - surrog mint a nyavalya -  de nem fordulok vissza. Ha csak lehet kerülöm az ilyesmit, pedig elméletben nem vagyok babonás. De hát ki tudja? Persze a lámpa is otthonmaradt, pedig direkt kitettem az asztalra…
            Víz, éltető víz mindenütt. Nem is értem mikor az időjósok azt mondják : “holnaptól jó idő várható” – és jön a harminc (vagy majd'negyven) fok, szélmentes, felhőtlen napsütés. Ez nekik a jó idő? Próbáltak már valaha kapálni a napon, vagy erdőben dolgozni bőven plusz harminc fokban? Mikor megáll a levegő a fák alatt és megfő az ember álltó helyében, vagy ha kint dolgozik ropogósra sűl húsz perc alatt?! Személy szerint én inkább az ilyen húsz-huszonöt fokos nyarat választanám, meg az esős periódusokat. Ilyenkor nő az erdő, iszik minden növény, zöldell a természet, élet sarjad a sárból. De hát, ahogy a bölcs parasztember mondja: “Nem miránk van bízva”. Így csak a papírnak mondom el, hogy szeretem az esőt (persze ha nem én kell ázzak). Amúgy is évekre való csapadék hiányzik a földből, most hát pótlódik, valamennyi . Tocsogókká, miniatűr tavakká  váltak a mélyebb keréknyomok, nyirkosan fénylik a zsíros fekete föld a tengeri és napraforgó sorok közt, víz csepeg a fákról, a bokrokról, ezer csepp csillan a füvön. Vagyishogy csak csillanna, de nem süt rá a Nap, mert már erőssen alacsonyan jár, épp csak egy pillanatra mutatkozik néha szemközt, a felhők közűl. Micsoda fényképeket lehetne most készíteni! – de nem állok meg, fél kilenc is elmúlt, sietnem kell. Csak ez a kabát ne surrogna ennyire! Még bajt okozhat, ha majd a lesen kell mozdulni. Most már egy kicsit óvatosabban haladok. Itt,  ennél a kanyarnál , innen a napraforgóból ugrott vissza az erdőbe a múltkor az a bak. Most nem látok semmit. Még húsz lépés és ...  a fenébe már megint kint volt! – de szerencsére csak egy suta volt az és nem riasztott. A szelem jó, de hiába - ha nem vettem észre időben, már olyan nagy a napraforgó, hogy ki se látszott belőle.
           Néha mintha még szemerkélne is egy kicsit, de  lehet, hogy csak a fákról csepeg rám az erdőszélben. Kerűlgetem a hangosan csobbanó tócsákat, a sikamlós szélű, mély kátyúkat, próbálok csendesen menni, meg persze nem elcsúszni . Sietősen elhaladok a Nagyles mellett , nem állok meg, épp csak felnézek rá – most nem hiányzik egy deszka sem. Az utóbbi telet kibírta. A Kislest sajnos megfosztották az összes andráskötéstől, meg az alsó kereszt-összekötőkből is csak kettő maradt. Vagy két hete fel is borították.  Vajon kit szórakoztathat ez ? Káromkodtam egy jót, de aztán a múlt héten kimentünk a kicsi fiammal és rendbe hoztuk, most már használható. Még száz méter és ott vagyok. Most hallom ahogy jobboldalt egy vad elrobajlik, itt volt mellettem az erdőszélben,  pont most akart kijönni -  a fenébe ezzel a hülye kabáttal! Lehet, hogy egy bak volt, hamarabb kellett volna kijönnöm, de hát még esett! Most már mindegy, elment .
         Na, itt vagyok. Csak öt kapaszkodó és már fent is vagyok. A les tényleg kicsi, de egy embernek kényelmes. Kettőnek már szűk lenne, de ide pont elég. Végig látni az erdőszélt Kelet-re, úgy ötven méterre (amerről jöttem), utána az utat takarja egy bokor, de aztán a hajlást a Nagyles-ig látni megint. Észak-ra , meg vagy százötven méterig tiszta az út, az eperfa kilógó ágai alatt. Az eperfával szemben, az út bal oldalán széles búzaföld kíséri végig az erdőszélt. Onnan várom a jövevényeket, mármint az erdőből. Helyezkedek, hogy is lenne jobb ülni, először az északi utat veszem  szemközt, de a puskát felvéve próbálgatom a célzást – a Nagyles irányába nem lenne kényelmes, ha mégis kijönne az ami elrobajlott az előbb(és persze ha disznó volna) . Így inkább lovaglóülésben, arccal a keleti útnak foglalok helyet, innen – jobbkezes lévén - kényelmesen lőhetek a most már balfelé eső eperfa irányába is, meg vissza a Nagyles irányába is. Aztán a puskát visszatámasztom a les sarkába, kezdődhet a várakozás.
           Melegem van. Fene ezt az esőkabátot! Le is veszem ! Kissé hangosan csúszik a padlóra, de legalább ezután már nem fog surrogni. Most már csendben mozoghatok ha kell, így nyugodtan várhatok. Nézem az eget, s rajta a felhőket. Minden irányban fantasztikus formák, sohanemlátott alakzatok mutatkoznak. A  lenyugvó Nap utolsó sugarai szinte “túlvilági” fényt vetítenek a nyugati égboltra, aranyba, rózsaszínbe öltöztetik az alacsonyan úszó szürke felhők peremét . Dél-i irányból tömör sötét felhők mozognak lassan Kelet felé , sokasodnak, gyűlnek, mint hangtalan , fenyegető erejű fekete sereg. Ebből még baj lehet, jó lesz figyelni. Aztán csak nézem a tájat, a zöld vetéseket, az aranyló búzamező lágyan ringó kalászait , a fekete földet, a sötét , halkan susogó erdőt ... és megint a felhőket. Valahányszor felhőt látok, mindíg eszembe jut valaki, aki már soha többé nem jöhet el velem. Az egyetlen testvérem, aki nem láthatja ezt a csodaszép világot. Úgy érzem ő küldi nekem a felhőket, hogy értékelni tudjam mindazt a szépséget amit rejtenek, amit rejt a világ , az élet . Utoljára még megtanított, hogy élni jó. Hogy élni kell … és minden nap, minden áldott nap egy ajándék. Annak aki él, lélegzik, mozog, egészséges – ez fel sem tűnik. Mint ahogy hiányozni is akkor hiányzik igazán aki elmegy, amikor már nincs többé.
            Felhők. Csodálatos alkotásai a semminek. A levegőnek amit nem látunk, s a víznek mely nélkűl nem élhetünk . Születnek , növekednek,  élnek, tombolnak, harcolnak, … majd elmúlnak, elenyésznek, … eltűnnek. De amíg élnek! ... azok az állandóan változó , gomolygó, hömpölygő, egymásba torlódó, egymást felemésztő formák! S a színek: a fehérből  halvány kékesbe, szürkébe, hamuszínbe, ólomszínbe, sötét lilába - mélykékbe - feketébe játszó viharfelhők eszembe juttatják, hogy senki és semmi vagyok ebben az elképzelhetetlenűl hatalmas Mindenségben. Csak apró porszem vagyok, jelentéktelen atomocska, aki a pillanat törtrészéig létezik , s nyom nélkűl szűnik meg majd , hirtelen, ha eljön az idő. Az ember csak akkor érzi jelentéktelen mivoltát, csak akkor ébred tudatára önnön semmiségének  - amikor szembesül a természet erejével, amikor össze tudja mérni saját kis létét azokkal az óriási erőkkel, azokkal a hatalmas energiákkal amik a természeti jelenségekben dolgoznak. Ilyen viszonyítási rendszerben minden egyszerű, eggyügyű, naponta lejátszódó cselekedetünk, kicsinyes vitáink, vágyaink hajszolása, boldogságunk keresése, emberi kapcsolataink, legyenek azok jók vagy rosszak, minden amit teszünk csak semmiség , nem számít. Az Anyatermészet mindennél hatalmasabb, erőssebb, örök.
                Dörgés hallatszik. Távoli még, de az volt, biztosan. Körűlnézek - délről jöhetett, ott a legsötétebbek a felhők. Most villanást látok magasan, a felhőtömeg sötét méhében , s számolni kezdek: egymisziszipi, kétmisziszipi, hárommisziszipi, .... húszmisziszipi, huszonegy – most ér el hozzám a hang. Huszonegy szer háromszáz, az annyi mint hatezer háromszáz méter, bő hat kilóméter – az még jó messze van. Hátha nem jön erre ... Néha körbe nézek, mert sosem lehet tudni, mikor honnan jöhet valami. A hátam mögött jobbra van egy csík zab is, onnan is előbújhat a vad, vagy a széles búzából , balról is felállhat egy bak, bár azt csak megnézném. De azért jól megnézném, legalább. Újjra villám csap a földre, nem tudom leér-e, de számolok:   egymisziszipi, kétmisziszipi, hárommisziszipi,  ... , huszonkétmisziszipi, huszonhárom – az majdnem hét kilóméter, ez valahol ott foroghat a Lukácserdő felett, nem jött közelebb, egyelőre.
            Tekergetem a nyakam, s eszembe jut, hogy tavaly is űltem itt egyszer egy nyári estén, szintén disznóra várva. Még világosban ki is jött egy jókora süldő, nem is messze, vagy hatvan méterre, ott kicsivel az eperfán túl, s egy pillanatig megállt az úton. De mire ráeszméltem, hogy ez itt tényleg egy disznó és keresztbe áll itt nekem, mire felemeltem a puskát és célra tartottam ... volna – addigra már csak a farát láttam a méteres napraforgóba becsúszni. Utána aztán nem is bújt elő sötétedésig. Pásztázom hát szorgalmasan a két erdőszéli utat, mert bármikor, bárhol kijöhet valami. Erről is eszembe jut valami, azazhogy  valaki .  Volt egy legendás hírű vadászmesterünk az erdészetnél, aki már néhány éve nyugdíjba ment, de sok szép emléket hagyott maga után. Mindamellett, hogy jó szakember volt, szerette a vadat, jól gondozta a területet, volt még egy felejthetetlen kvalitása – a fantáziája. És tudott mesélni , olyanokat tudott mondanií , hogy huhúúú ... Egyik , a nevéhez köthető híres szállóige ami a környéken kering, a következő kis történetből ered : Egy német vadászvendéget kísért éppen, dámbikára, egy gyönyörű, nagy kiterjedésű , színes  őszi  lomberdő közepén. A magasles ahova felültek a vendéggel, két merőleges nyiladék kereszteződésében állt. Mikor elhelyezkedtek, sajátos, bánsági német tudásával elkezdte sorolni a vendégnek a lehetőségeket (az érthetőség kedvéért lefordítom) – “Álltalában szemből szokott jönni a bika. De néha jött már jobbról is. Azért van , hogy balról jön ... Esteleg, nagyon ritkán, de jöhet hátúlról is ...” – a mesélő ilyenkor esetenként még hozzá fűzi , hogy Laci bácsi már csak azt felejtette el mondani, hogy “nincs kizárva, hogy fentről is jöhet !”
              Villanás a fekete , sűrű , sebesen úszó felhőrengetegben. Egymisziszipi, kétmisziszipi, ..., huszonhárommisziszipi,huszonnégymiszsiszipi, huszonöt – a dörgés, morajlás most jut el  a fülemhez. Ez már hét és fél kilóméter, tehát nem jön erre, most már biztos. Azért csak szemmel tartom azt a felhőtömeget, meg közben nézek jobbra is, balra is, meg persze hátra is ... a búzába. Tekerem a nyakam balra amennyire tudom, majd testből is fordulok, ... mi lehet az ott? Mintha két kis fekete valami volna ott a halványsárga búzatenger tetején ... Hát persze! – a távcsőben már jól kirajzolódik a világos háttéren, két hegyes, szőrös,  fekete  disznófül. Hogy kerűlt ez ide?! És nincs is messze !! És közeledik !!!
              Már a céltávcsövön keresztűl nézem , jókora magányos disznó ! Egy kan lehet, ... micsináljak , micsináljak , micsináljak ?! Én bizony meglövöm, ha megáll, meglövöm! De nem áll meg, legalábbis nem annyi ideig, hogy biztonságosan meg tudnám célozni. Hiszen csak a feje teteje, meg a tarkója látszik ki a búzából. Mindíg lép egy párat, megáll egy pillanatra, szimatol, fülel, aztán megint lép. Ez így nem jó, várni kell, majdnem sötét van már, nem adhatok le lövést ilyen kicsi , mozgó, bizonytalan célpontra. Hátha kiér egy művelési nyomra és többet látnék belőlle? … Most ! De nem, ... megint elmozdúlt! … “Várj még, ki fog jönni az útra!” – hallom a hangot  a fejemben. Követem a célkereszttel, előrenyomom az elsütőt, most már be van gyorsítva, ... még pár lépés ... most! Kint áll, célzom a lapockáját  ... a szívem a torkomban dobog, kalapál,  szinte fojtogat ...                             Bummm!!!!
           Egy villanást láttam csak , meg azt, hogy a disznó eltűnt. Se becsapódási hang, se jelzés. De mintha pont lépett volna egyet a lövés pillanatában …  Vajon eltaláltam-e?
                                                                                           ***
           … Ülök a kis tó szélén. De nem is tó ez, hanem a strand. Körbe van kerítve, magas betonfallal. De mégis tó, mocsaras a széle. Körülötte hatalmas, lombnélküli nyárfák. Meg két sovány akácfa. Oda kellene a magaslest tenni. Az akácfákból mecsinálhatnám … Most jön ki a vízből egy fekete test. Egy disznó. Hatalmas. Egy kan.  De olyan furcsa feje van, mintha házi disznó lenne, … de mégsem , inkább olyan fekete, mangalica-vaddisznó keverék. De kopasz, … mégis fekete. Sáros. És húzza a lábát. A jobb hátsó lába el van törve. Meg kilóg a bele is a hasa alján! Sebesült! Meg kell lőni! … Nincs nálam puska!!!            - Két óra harmincegy perc. Visszahanyatlok az átizzadt párnára. Egy perc alatt megint elnyom az álom ...
           ... Szuszogásra ébredek (riadtan felülök, de senki, semmi … csak én voltam az), nehezen nyílik a szemem, csipától dagadt a szemhéjjam, alíg látok – négy óra három perc. Még visszafekszek. Ötkor fog csörögni az ébresztő ...
           ... Négy óra harmincnégy perc. Na, most már elég. Most már felkelek. Sötétben botorkálás, papucskeresés, fürdőszoba ajtó, villanykapcsoló. Túl sok ez a fény ide, most.  Csorgás, öblítés, mosakodás. Öltözök. A ruhák elő voltak készítve, csak a puskát cserélem. Most a sörétesnek több hasznát veszem. Egy marék brenekke a zsebbe, a többi cucc a kocsiban. Hani is felébredt, ha beszélhetne, megkérdezné, hogy mi ez a korai indulás? De mikor a ládáját pakolom az autóba, már ugrik is befelé a nyitott ajtón, nem kérdez semmit. Örűl, hogy jöhet velem.
              Boldogan rohangál a hajnali szürkületben, a búzában úgy szalad, hogy minden ugrásnál felágaskodik, hogy lásson is valamit. Előre hátra vágtat az erdőszélen, bele a pocsolyákba, fröcsög a sáros víz,  repűlnek a fűcsomók a karmai alól. Legalább egy kicsit kifárasztja magát, míg odaérünk.            Nézem a rálövés helyét. Az este a sötétben nem találtam semmit, csak a búzából kiváltó csapát (remélem az volt ), azt megjelöltem egy földbeszúrt ággal, ami a pár lépésre levő  erdő felé mutat. Még jó, hogy tegnap otthon hagytam azt a hülye kis fejlámpát, képes lettem volna bemenni, a fekete sűrűbe. A kan kicsivel mázsán felűli volt, hát nem lett volna túl okos dolog ...     Egy nyommal eltévesztettem. Két méterrel arrébb van a kiváltás. Bevágódó csülöknyomok, vér semmi. De mégis, ott a kis eperfahajtás tövén, a leveleken – pár csepp vér. Sötétpiros , kissé baszáradt, már eltelt hat és fél óra. Tehát biztosan eltaláltam. De vajon hol?
           A vizsla megindúl a nyomon. Bekapcsolom a fejlámpát és bújok utána. Semmi vér többé, csak nyomok, alagutak mindenütt. Csapák, kitaposott váltók. Az erdő alja olyan mint egy dzsungel, sűrű bokrok, tövises bozót, csalán, indák, folyondárok, szeder, iszalag. Víz csepeg a levelekről, a tegnapi eső maradéka. De nem mosta el a vérnyomot, hiszen akkor már nem esett, csak egyszerüen nincs. Vagy nem találom. Ki is kapcsolom a lámpát - zsebrevágom, haszontalan, már nélküle is látok.  A kutyára bízom magam. Keres, kutat, szimatol. Megindúl egy csapán, majd pár méter után vissazfordúl. Másik nyomon halad előttem, kiérünk egy kis bozótos szélű, belógó ágaktól szűk vakútra. Ezen megy jobbra pár métert, majd eltűnik balra a bokrok alatt. A puskacsővel hajlítom félre a csepegő, lombos ágakat, benézek, bemászok. A kutya nagyon szimatol. Tudja, hogy mit keresünk. Már volt dolga disznóval, de most sem fél. Még a télen megtalált egy kétmázsás, az előző napi hajtásban - vendég által sebzett kant. Dermedt volt, szerencsére. Most is ebben bízom, hogy dermedten találjuk. A kutya nagyon jelez egy bokornál – legugolok,benézek, körbelépem óvatosan, megint benézek, nincs benne. Lehet, hogy itt volt, sebágy lehetett, sötét van alatta, nem látok semmit. A fejlámpa eszembe se jutott. Megyünk tovább. Már elhagytuk a szélső lombos sávot, beértünk a valódi fenyves alá. Ez a tiszta dzsungel! Itt akár egy elefánt is feküdhetne, csak akkor látnám meg, ha belebotlanék. A görbe, vöröses törzsű, eredetileg sorban ületett , de régóta foghíjjasan álló vastag erdeifenyők csak imide-amoda vannak meg még , de az aljnövényzet mindent elborít. Akác , bodza és kései meggy többméteres, földig lombos sarjai közt bújkálunk, a kutya furakodik, én taposom félre az útból a szedert, a mellig érő csalánt. Lehetőleg csendben, hátha itt van a közelben, ... s hátha még él. Két jóféle brenekke várakozik türelmesen az ikercsövekben. Előttem néhány méterre áll a kutya. Most már nem vitézkedik. A tavasszal megszabta egy koca, ráadásúl egy háromlábú. Ha egészséges lett volna, talán ki sem engedte volna élve a szedervárból. Hét öltéssel kellett összevarrni a hasa-alját, a combján csak hátulról karcolta húsig a bőrt, pár helyen. Most áll a kutya, s balra néz, le van meredve. Ott kell lennie előtte, ott ahova néz. Lehajolok, legugolok, hajlongok, tekerem a derekam, nyújtom a nyakam, meresztem a szemem . Valami szürkéllik ott a csalántengerben ... egy sonka . Az oldalán fekszik . Megvan .
            Elönt a melegség, a kutyám iránt érzett hála és szeretet. Nem hagyta elveszni az első kanomat ! Semmi nem látszik a disznón, csak annyi, hogy nem él. Kis tisztást taposok körülötte, fordítom a másik oldalára, de nehezen megy, megint alábecsűltem a súlyát. Halk, folyamatos szusszanás   hallatszik, ahogy a gázok távoznak az eddig elzárt seben keresztűl – ceruzányi lyuk a jobb oldali bordák alján, az elsőláb  mögött öt centivel. Vékony piros kis erecske indúl, de csak pár cseppnyi, egy hájdarab eltömte a sebet. Hát kereshettem volna a vért, látástól vakulásig, ha nincs a kutya. Úgy hetven métert jöhetett el a rálövés helyétől, a lövés a májat érte, a vadat nem ütötte át, de hamar végzett vele. Legalább nem szenvedett, ebben is bíztam, titkon. Azért még nem tudok felszabadúltan örűlni, még nem tudom, hogy jó e a húsa. Volt vagy tizenöt fok az éjjel, még jó, hogy enyire is lehűlt, hála a tegnap jött hidegfrontnak.                 Az agyara törött. Mindakettő, a nagyok. A kicsiken két élezési sík látszik, de még csak alíg. Két és fél éves lehetett. Fájhatott is a foga szegénynek, a nyílt  száraz fogbél kilátszik.  De most már nem szenved többet. És nem veszett el, megvan. Most már az enyém. A miénk , Hani, érted?! – A MIÉNK !!!

                               Egyszeri vadász
Naplózva
Balkóbátya
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 11250


Lábonlőtt Akác törzsfőnök


« Új üzenet #773 Dátum: 2017. Március 21. - 22:44:44 »

 Igen Emelem
Naplózva

„ Ha el tudnánk adni a tapasztalatainkat annyiért, amennyibe nekünk kerültek: milliomosok lennénk. ”

Abigail Van Buren
Stefi
Vendég
« Új üzenet #774 Dátum: 2017. Március 26. - 11:49:58 »


                                                                                             
                                                                                                                  Eső után
   
           

    Igen Emelem
Naplózva
egyszeri vadász
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 100


« Új üzenet #775 Dátum: 2017. Március 27. - 16:37:37 »

Köszönöm újfent uraim , alkalom adtan majd még jelentkezem. Tisztelettel, Zoltàn.
Naplózva
Tomek
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1497



« Új üzenet #776 Dátum: 2017. április 28. - 18:40:30 »

Zsarátnok

A nap éppen eltűnt a fák koronája felett, amikor az öreg Gyuszka kezében megremegett a keresőtávcső.
- Ez meg honnan jöhetett? – gondolkodott magában. – Soha nem láttam… Úristen. Mekkora…
A tarló túloldalán elnyúló akácosból öreg, hatalmas agancsú bak váltott ki, felvágta fejét, és az öreg felé figyelt. Gyuszka nem mozdult. Szájában ott fityegett a síp, keze görcsösen markolta a keresőt. Szeme sarkából a mellette álló vadászra sandított. Másfelé figyelt. Vállain izzadtan lötyögött az ing, ahogy lassan körbefordult, hogy körülnézzen. Gyuszka újra az erdő felé fordult. A bak ugyanott állt. Az idős vadász izgatottan tekert volna még a távcső nagyításán, de az már a legnagyobb fokozaton állt. „Miért hagytam otthon a spektívet?” – mérgelődött. Kíváncsian méregette az őzet. Legalább hét éves, lecsorgó, vastag rózsák, gyönyörűen gyöngyözött, sötét agancs, jobb oldalt négy, bal oldalon három hegyesre fent ággal.
Izgatottan kezdett szuszogni. Erre már Ottó is felé fordult.
- Mi az? – kérdezte. – Remélem bak, mert kezdek megsülni. Ha nem jön semmi, menjünk, szeretném megérni a holnapot ép ésszel… - motyogta kedvetlenül.
Az öreg felemelte a tenyerét, aztán belefújt a sípba. Még látta, ahogyan a bak sunnyogva megindul, de többet nem. A hajlat, ami előttük állt eltakarta.
- Nagy bak. – szólt a vendéghez. – Felénk indul, de még bemehet a kukoricába is, hogy ott közelítsen. – intett a tőlük jobbra elterülő irdatlan tengerimező felé. Ottó szusszant egyet.
- Hiszem, ha látom – és arrafelé kezdett nézelődni, amerre az öregtől látta.
- Ezt elhiheti – suttogta keserűen az öreg, mert az együtt töltött két hajnal és egy délután egyáltalán nem kedveltette meg vele a vendéget. – Csak figyeljen, de főleg a kukorica felé, nem fog rohanni, öregnek néztem, legyünk résen…
Aztán elcsendesedtek. Feszülten figyeltek a dombélre, de nem mozdult semmi. Csak a szalmarendek felett vibrált a levegő. Teltek a percek, a várakozás Ottó számára lassan terhes lett.
- Ide figyeljen Öreg, tegye bolonddá az öreganyját. Nem jön itt semmi, nemhogy bak.
Gyuszka nem válaszolt. Helyette sípolt egyet. Erre a dombélen lassan feltolta fejét a hatalmas bak.
Ottónak egyszeriben kiesett kezéből a keresőtávcső.
- Húzza össze magát – suttogta az öreg. – Idejön, most már biztos. Meglövi?
- Mekkora? – jött a kérdés.
Az öreg lassan a bakra emelte ismét a távcsövet. Ugyanott állt.
- Legalább hétszáz gramm, de inkább több, hétszázötven-hetven lehet. Sose láttam… ekkora bak nálunk még nem esett… - lehelte a mellette kushadó vadász felé.
- Mennyi?
- Hétszázötven- hetven… - ismételt Gyuszka.
- Nem úgy értettem, euróban mennyi. – sziszegte Ottó.
Közben a bak kettőt lépett, és teljes nagyságában ott állt a horizonton. Gyuszka nem válaszolt azonnal.
- Legalább kilencezer… de ekkora bakra egyedi árat szoktunk adni. – tétovázott.
Ottó kicsit babrált a fegyver nyakával, majd az öreg felé fordult és még halkabban, mint eddig bármikor odasúgta.
- Fele a magáé, és meglövöm.
- Hogyan? – kapta fel fejét Gyuszka.
- Mondom. Négyezer-ötszáz a zsebébe, én meglövöm a bakot jó áron, és mindketten jól jártunk. De persze, ez a mi titkunk marad. Na? – vigyorgott. – Döntsön gyorsan.
Gyuszka fejében forogni kezdtek a gondolatok. Életében nem látott még ennyi pénzt egy rakáson. Azaz látott, a vadászházban elszámoláskor, de azt csak úgy odalökték elé mindig, hogy számolja meg. Az nem az övé volt… ez az lenne. Vehetne végre az asszonynak szép ruhát, elutazhatnának pihenni. Az elnök az Adrián, a vadászmester Pesten. Körbenézett. Nincs itt rajtuk kívül senki… egy pillanatig még tétovázott. Apját látta maga előtt… de aztán a biztosító kattanásával együtt a gondolat és Gyuszka tisztessége is semmivé vált.
- Csak akkor lőjön, ha szólok, különben ezt a bakot még egyszer nem látja.
Ottó bólintott. Gyuszka sípolt egyet, a bak pedig közeledett, mint az ígéret. A két ember lapult a derékig érő gazban, nem láthatta őket. Óvatosan, nyakát nyújtogatva húzott feléjük a kukorica szélében, keresve a hang forrását. Gyuszka igézve nézte. Az őz a kukorica sarkánál megállt, nem jött ki az útra.
Gyuszka várt még egy pillanatig, aztán odalehelte a mellette kuporgónak.
- Rásípolok, ha keresztbefordul, lője.
Ottó bólintott. A síp megszólalt, a bak tétovázott egy picit, aztán jobbra fordult, hogy közelítsen egy kicsit s szabadra tárta bal oldalát. Abban a pillanatban elcsattant a lövés. Az őzbak ugrott egyet, aztán fejét belefúrta tarló homokjába.
- No, ez megvan! – rikkantott Ottó. – Gyerünk, nézzük meg. – és hátba veregette az öreget. – Ugye, hogy nem olyan borzasztó? Sok ilyen pausál bakot lőttem már. – vigyorgott.
Gyuszka remegni kezdett. Hányingere lett.
Ahogy ott álltak a bak mellett nem tudott örülni. Látta, hogy a trófea gyönyörű, talán a környék, ha nem az idény legnagyobb bakja. De azt is tudta, hogy ez a bak azzal, hogy a duplafenekű csomagtartó aljára kerül, a vadászat számára örökre elveszett. Kikerül egy nappali falára, ahol senki nem kérdezi majd, hol teremnek ilyen gyönyörű bakok. „Múzeumba való” – gondolta még, majd arra eszmélt, hogy Ottó már nagy lendülettel a tarlóra tolat.
- Fogja meg a hátsó lábát! – szólt az öregre. A bak hangosat koppant a csomagtartó fenekén. Ottó gondosan helyezte rá a fedelet. – Így ni. Rókára lőttünk, de hát elugrott, eltűnt a kukoricában… - és sárgás fogait Gyuszkára villantotta. – No, jöjjön, itt az ára! – és kinyitotta a kocsi kesztyűtartóját.
Gyuszka nem is számolt amikor a bankók a tenyerébe kerültek.
A kocsi elporzott, mellette csak a bak oldalából kifreccsent vérfolt maradt, ami vádlón piroslott a tarlón. Nagy nyaláb szalmát dobott rá.
Hazafelé úton úgy érezte, égetik zsebét a pénzjegyek. A lövést beírta, aztán hazafelé kormányozta az autót.
Sokáig ült a garázsban. Szemei előtt megjelent az elnök, aki mindig jó volt hozzá, felesége, gyerekei, akik megbíztak benne, a családfőben. Végül megint apját látta. Megcsóválta a fejét.
- Nagy marhaságot csináltál most, Gyuszka! – suttogta, amikor kibotorkált a sötétbe boruló udvarra. Köpött egyet, aztán benyitott a szobába. Felesége a konyhában tett-vett. Tétovázott még egy kicsit az előszobában, majd határozott léptekkel a cserépkályha felé indult.
A fatárolóból gyújtóst kapart elő. A bankjegyeket összegyűrte, aztán csinos gúlát rakott, ahogy tanulta. A kis máglya nehezen gyulladt meg, de végül sárgás füst buggyant ki a fahasábok közül, és pattogva beszélgetni kezdett a fa.
- Megbolondultál? – sikoltott a feleség, ahogy a szobába toppant. – Begyújtani augusztusban?
A kályhában lobogott a tűz.
- Ne kérdezz semmit. – szólt rekedten Gyuszka. – Undorító dolgot találtam az udvaron… nem akartad látni. Gyere – nyújtotta ki a kezét, és magához ölelte az asszonyt.
Ültek a kályha előtt, mint mikor fiatalok voltak. Sokáig, némán, egymás karjaiban. A nő a régi dolgokra gondolt, Gyuszka a délutániakra.
A szobát még halványan megvilágította a kályha parazsa. A feleség arca kisimult, a nap gondjai elolvadtak benne, de Gyuszka arcáról is eltűntek a ráncok, amiket Ottó szántott bele.
Úgy érezte, hogy ott, a kályhában a mai nap tisztítótüze hamvadt el az imént.

Naplózva

"... nem is a lövés a vadászat. A puska elsütése csak kicsengése, emberállati kiélése a vadászatnak.
Mert a vadászat - áhítat." (Gr. Sz.Zs.)
J.vadász
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2890


« Új üzenet #777 Dátum: 2017. április 28. - 20:32:21 »

Zsarátnok



 Igen Igen
 Emelem
Naplózva

" ...A megbízható embert még az ellensége is tiszteli...A többi szemét, amit elfúj a szél... " (Wass Albert)
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14841



« Új üzenet #778 Dátum: 2017. április 28. - 20:43:26 »

Zsarátnok

A nap éppen eltűnt a fák koronája felett, .....


Jóóóóóóóóó! Köszi!
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
Abonyi
Vendég
« Új üzenet #779 Dátum: 2017. Május 01. - 18:34:30 »

Zsarátnok
 
Úgy érezte, hogy ott, a kályhában a mai nap tisztítótüze hamvadt el az imént.


  Nagyon jó írás! Igen
  Ismerem Gyuszkát is , meg sajnos Ottókat  is, meg azt is aki az Ottóktól és társaitól kapott pénzből Afrikába mentek vadászni.
Naplózva
Oldalak: 1 ... 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 [52] 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: