Oldalak: 1 ... 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 [40] 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 ... 69   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Így írunk mi...  (Megtekintve 162389 alkalommal)
U.Péter
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3461



« Új üzenet #585 Dátum: 2012. Június 30. - 20:49:01 »

Lajos!  Igen Emelem
Naplózva

"Az olvasás súlyosan károsíthatja a tudatlanságot!"
Sakac
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9915



« Új üzenet #586 Dátum: 2012. Június 30. - 21:04:49 »

Lajos  Igen Emelem
Naplózva

"Mindenkinek két élete van. De a második csak akkor kezdődik el, ha valaki rájön, hogy csak egy van"
Voldi
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9519


Piros betűs nagyokos...


« Új üzenet #587 Dátum: 2012. Június 30. - 21:25:16 »

Olvasom, és látom, igaz, a felét arc nélkül!  Igen Igen, igen, és igen!
Naplózva

-Voldi, ritka rusnya vagy alsógatyában...
-Levegyem?

-"Ha mindenki úgy tesz, ahogy tenni köll, akkor minden úgy lösz, ahogy lenni köll!"
Soma
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1531


« Új üzenet #588 Dátum: 2012. Július 01. - 07:19:05 »

Lajos!  Igen  Wave

Oszt semmi nótázás? Wave Wave  Röhög
Naplózva

Ha fogalmad sincs, merre mész, minden út oda vezet.
Pyrus
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 4584



« Új üzenet #589 Dátum: 2012. Július 01. - 12:01:36 »

Lajos!
Nagyon jó!  Igen
Nagy szerencsémnek tartom, hogy párszor megfordulhattam Nálad vadászvendégként.
Naplózva
J.vadász
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2890


« Új üzenet #590 Dátum: 2012. Július 01. - 12:29:14 »

Lajos!
Köszönjük szépen! Jó volt olvasni! Emelem
Üdv:J. vadász
Naplózva

" ...A megbízható embert még az ellensége is tiszteli...A többi szemét, amit elfúj a szél... " (Wass Albert)
Horrido
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 7947


Generalbakter


« Új üzenet #591 Dátum: 2012. Július 02. - 00:53:56 »

Lajos!!!
 Igen Igen Igen
Naplózva


A jó vasutasnak még a hetedik szomszédja is hülye...
csontmetsző
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3311


Vadász-Csontmetsző


WWW
« Új üzenet #592 Dátum: 2012. Július 05. - 18:02:09 »

Jaj, ez nagyon tetszett! Igen
Felüdülés volt olvasni ebből a szemszögből vadásztörténetet, micsoda remek írás!
Naplózva

" Majd ha a kép előtt állva szinte érzed a disznó szagát, akkor lesz jó a kép! "
- Csergezán Pál -
Sabbati
Igazhitű Effendi és Birodalmi Tasliosztogató
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 4799



« Új üzenet #593 Dátum: 2012. Július 05. - 18:21:44 »

Lehet, hogy misztifikálom, meg az is közrejátszik, hogy amilyen hülye vagyok, gondolkodás nélkül le szoktam írni az első benyomásaimat, de:

ehhez a hangulathoz hozzájárul a fenyves muzsikája, a pattogó tűz melege, a hó ropogása, az izgalom az eleinte még képzelt, de utána valóssá váló hangok hallatán, a mennyezet recsegése, a bor íze, az ebédelés mohósága...
Mindez hozzájárul.

De ami ehhez igazán kell, az egy valami:

Lajos.


 Emelem


Sabbati
Naplózva

"Ihre besondere Stärke ist die Praxis."
Jager74
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1686


« Új üzenet #594 Dátum: 2012. Augusztus 20. - 10:05:54 »

ISTVÁN a „király”


    A magyarok ősei Európában már évezredekkel ezelőtt vadásztak. Elsődleges céljuk volt az élelemszerzés,az ennivaló megteremtése a közösség számára. A honfoglalás korában a vadászat népünk életében harci gyakorlatnak is megfelelt. Katonáskodtak és vadásztak. Lóhátról íjjal és nyíllal hajtották a vadat,térben és időben korlátlanul. Az első komolyabb rendelkezés –írásos emlékek szerint-, I. István idejében lépett életbe,amely ünnepnapokon megtiltotta ezen ősi mesterség gyakorlását.
Államalapítónktól indult el ez a csodálatos folyamat,amelyben hosszú évszázadok alatt nemzedékek tanulták meg törvényes keretek között űzni a vadat és szeretni a fegyvert. Legyen az nemesi származású,nagybirtokos,vagy kispolgár. A természet kiszámíthatatlan szeszélye és a vadászat mindenkori izgalma egyaránt lázba hozza az ez iránt érdeklődőt.
Többek között egy magamfajta ifjú nimródot is. Pedig még csak egy negyed századot tudhatok magaménak,de úgy érzem életem legjobb vadkanjának trófeája már szobám falát díszíti,emléke ISTVÁN-t idézi.
   Az új törvény nekem is megengedte,hogy nagyvadas területen tag legyek. Községünkben egy szép tavasszal vadásztársaságot alakítottunk. Messzemenő képzeletemben már-már a meleg nyári vaddisznós éjszakák ragyogtak és szinte hallottam az új területünkön megszólaló szeptemberi első szarvasbikát.
Azonban,hogy az „Ember tervez,Isten végez” közmondás tényleg igaz,képzeletemből egy sorkatonai behívóparancs végleg kitántorított.
   Május közepe volt. Kicsit csepergős,olyan őzbak cserkelésre való. A természet már rég zöldbe öltözött. S most eljött az idő,hogy én is ezt tegyem. Kapuit szélesre tárva várt a laktanya.
 Bevonulásom napjától az én királyom ISTVÁN lett. Koronát ugyan nem viselt,azonban hatalma és akaratereje tekintélyt parancsolt minden katonának,ki megyénk paprikáról híres falujának „várát” védte. Királyi szigora,törvénye embert faragott minden elvadult suhancból. Rettegtünk tőle. Alezredes volt és szenvedélyes vadászember.
   A seregben kemény munkával teltek napjaink. Augusztusban már őrvezető voltam. A huszonnégyórás szolgálatokat a hajnali és esti kacsavadászatok távolról hallatszó sörétlövései tették számomra elviselhetőbbé. Sajnos csak a hangjuk,mert részese nem lehettem.
Ebben az évben otthon az erdőn nélkülem intett búcsút az ősz a nyárnak.
   Utolsó időszakos katona voltam,amikor beköszöntött a zord tél. Puha,fehér lepel borította a laktanyát és a környékbeli szántóföldeket. Nyúl-és fácánvadászat,vaddisznóhajtás hangulata izgatta a szögesdróton túli vadászcimborákat. Na meg persze titokban engem is. Azonban vadászatról szó sem lehetett.
Ám egy havas reggelen napi szolgálatom végeztével csoda történt. Parancsnokom magához hivatott és közölte,hogy: „A vadászat szent,és sérthetetlen” !  Ebben még a sorkatona sem szenvedhet hiányt. Őszinte együttérzésének köszönhetem,hogy ettől a pillanattól a hétvégi eltávozásaim fő programja a közös szenvedélyünk lehetett.
   Teltek-múltak a hetek,hónapok. Elfogyott a centi. A laktanya kapujában a leszerelés napján az alezredes ,nevéhez méltó tisztességgel megköszönte szolgálatomat és a civil vadászéletem csúcspontjául kapitális vadkant kívánva köszönt el volt katonájától.
Hazatérve első utam családomhoz vezetett,de a következő az erdőbe.
    Újból tavasz lett,s a tavasz után forró nyár. Cseperedtek a vadmalacok,gyenge lábú borjaikat vezetgették a szarvastehenek. Javában tartott az őzek násza is,amikor életem sokadik vaddisznólesére készültem.
Kisasszony havának első hete volt. A fiatal vadrécék már anyányiak voltak és a szarvasbikák erőtől duzzadva várták a hamarosan elérkező bőgés idejét.
A vadrózsa millió csipkebogyót rejtett szúrós karjai közé és már az öreg vackor is beérlelte fanyar gyümölcsét. Napnyugta előtt ültem fel kedvenc magaslesemre,mely előtt kukoricával terített szóró várta  a vaddisznók apraját-nagyját.
   Szép,teliholdas nyári este köszöntött rám. Jó ideig csak a szúnyogok voltak éhesek,szüntelenül szívták vadászvéremet. Később egy kölyökróka lopakodott ki hangtalanul az erdei színpadra,késői egérvacsora reményében. Pár perc múlva elosont,maga után hagyva újra a sűrű csendet.
Éjfél előtt pár perccel határozott ágroppanás,majd egyenletes lépkedések zaja dobogtatta meg nyugtalan szívemet. Szarvas? Vagy disznó? Óráknak tűnő másodpercek teltek el ezen titkok reményében. Pillanatnyi várakozás után hatalmas vaddisznó lépett ki a holdfényes tisztásra. Ezüstösen csillogott kopott,szürke csuhája.
Remegtem a vadászláztól. Tenyerem izzadt,szívem kalapált.A les sarkába állított golyósfegyvert hangtalan lassúsággal emeltem arcomhoz. A lövés robbanása darabokra törte az erdő éjszakai csendjét. A fejbe lőtt kan élettelenül rogyott össze.
Éjféli ravatal volt. Harangok helyett a vadgerlék búgtak. Az árvalányhaj harmattól könnyesen,sírva búcsúzott. A királyi vad mellett állva eszembe jutott egykori parancsnokom jókívánsága,amely most végre teljesült.
   A huszonegy centiméteres agyar és a megtestesült százhúsz kilogramm legalább olyan tiszteletreméltó és tekintélyt parancsoló,mint egy  ISTVÁN nevű laktanyaparancsnok,ki ha király nem is,de alezredes volt és szenvedélyes vadászember.

Naplózva
Jager74
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1686


« Új üzenet #595 Dátum: 2012. Augusztus 20. - 10:22:52 »

Íródott 1999.augusztus 20-án,Nimród irodalmi pályázatra  „Katonadolog” jeligével,de még visszaigazolást sem kaptam a szerkesztőktől...

Naplózva
Lacus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3936



« Új üzenet #596 Dátum: 2012. Augusztus 20. - 10:43:03 »

Jáger74  EmelemTaps Igen   Miért nem volt a pályázaton ez az írás ?  Fejvakarás  Emelem

Lajos  EmelemTaps Igen Remek akkor már írhatnád lassan a nyárit is amit majd a hideg télben olvasunk ,.  Igen Emelem
Naplózva

Üdv Lacus.

/ " Ifjaik majdnem mindennap vadászaton voltak; ezért aztán attól az időtől fogva mindmostanáig a magyarok jobb vadászok is, mint a többi nemzetek.  "  / Anonymus
Tomek
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1497



« Új üzenet #597 Dátum: 2012. Szeptember 29. - 19:09:00 »

Emlékezet


A kis erdei házban nagy lánggal lobogott a tűz. A félhomályban alig lehetett látni az arcokat, de nem is kellett. A tányérokon pirított vaddisznómáj illatozott, mellé jól csúszott a zamatos kékfrankos. A vadászok ettek.  Hangos szó el sem hangzott, csak odakint fütyült a szél, néha odavágva egy-egy marék havat az ablakhoz. A kis csapat már fel sem kapta fejét a hangok hallatán. Vaddisznóhajtáson voltak az eldugott zalai völgyben, de a hirtelen jött havazás itt szorította őket az erdő mélyén. Mégsem bánkódtak. Vacsora és bor gyorsan került, és ahogy a puha kenyérszeletek végképp felitatták a maradék szaftot, megoldódtak a nyelvek. Mindenki elégedett volt, néhányan még örültek is a hirtelen jött rossz időnek.
- Hanem azt a nagy kant jól körbelőttétek! – szólalt meg hirtelen Bandi, a társaság legidősebb tagja. – Minek a kezetekbe fegyver, mi? – nevetett, és hátba veregette Lalit, a fiatal vadászt, aki csak pirult a szavak hallatán. – No, nem baj, majd lősz máskor, előtted az egész élet, igaz, Nándi bátyám? – kérdezte az öreg vadőrt, aki a kandalló mellett kuporgott.
- Igaz – bólintott az öreg, aztán újra elmélyedt a cigaretta élvezetében.
Csend lett újra. A bor, az étellel együtt elnyomta az embereket, csak Bandi érezte úgy, hogy megtáltosodott, így hát Petihez fordult, aki nagy ásításokkal próbálta jelezni fáradtságát.
- Hol az a csodatávcsöved? – kérdezte. – Mert hogy nálad van, arra fogadni merek.
Peti kelletlenül kelt fel, és botorkált a ház egyik sarkában heverő hátizsákjához. Óvatosan bogozta ki a zsinórt, majd előhúzott belőle egy alig használt tokot. Féltve csúsztatta ki belőle nemrég vásárolt keresőjét, aztán Bandi kezébe nyomta.
- Tessék. De nehogy leejtsd nekem, mert … - csak a szeme villanásával jelezte, mire számíthat vadásztársa, ha a féltve őrzött kincset baleset éri.
- Ne sírjál. Vigyázok. – nyugtatta meg amaz, és értő szemmel forgatni kezdte a messzelátót. – Ez már döfi öregem, mondta, miközben fél kézzel méregette. – Szép is. Ez már távolságmérős, nem? – tudakolta, mire Peti csak bólintott.
- Az. És marha nagy fényereje van. A múltkor úgy nézegettem benne a disznókat, mintha csak éppen szürkülne odakint. Mondjuk jóval könnyebb is lett a pénztárcám utána…
Bandi az öreg vadőrhöz fordult.
- Maga is lecserélhetné már azt az orosz vackot. Alig hiszem, hogy lát vele valamit – és a Nándi bácsi nyakában lógó alkalmatosságra mutatott. – Nem is értem, miért hordja magán a házban is.
Nándi bácsi nem válaszolt azonnal. Halkan felállt, és az asztalhoz csoszogott. A fiatalok csak most nézték meg maguknak igazán. Nappal nem is vették észre, de itt a tűz fényében feltűnt az öregember hajlott háta, amit összenyomott a betegség, a csomók az ujjain, és a pipaszár vékonyságú lábak. Csendben leült, és töltött magának egy pohár bort.
- Akarod hallani, hogy miért nem? – kérdezte. A hangja határozott volt, bár öregesen remegett, mégis érezni lehetett benne az elszántságot. – Szívesen elmondom.
Bandi csak bólintott. Volt valami feddés az öreg szavaiban, valami olyan, ami önkéntelenül is arra késztette, hogy csak bólintson, majd hallgasson.
Nándi bácsi megköszörülte a torkát. Arcán sejtelmesen táncoltak lángok fényei, ahogy beszélni kezdett.
- Ti, fiúk – kezdte – még nagyon fiatalok vagytok. Némelyikteknek kétszer is az apja lehetnék. Szóval, Bandikám, régen kezdődött ez az egész. Még a múlt században. Tombolt a háború, véres szájjal acsarkodott minden nagyhatalom a másikra. Remegő szívvel vártuk Sándor öcsémmel a behívót. Ikrek voltunk, fiatalok, tizennyolc évesek alighogy múltunk. Anyánk minden reggel könnyes szemmel nézett ránk, mintha a halált várnánk folyamatosan. Egy nap aztán két hivatalos levél is jött, mehettünk a frontra mind a ketten.
Anyám olyan volt, mint egy élő halott, apám is megkeményedett arccal járkált a ház körül. Ami kis motyót magunkkal vihettünk, felpakoltuk a szekérre, és bevonultunk a városba. A kaszárnyaajtóból visszanéztem, akkor láttam utoljára élve mindkettejüket. Később az átvonuló ki tudja milyen hadtestek feldúlták a tanyát, mindkettejüket megölték… ezt csak akkor tudtam meg, mikor hazakerültem. – sóhajtott.
- A kiképzés nem tartott sokáig – kezdte újra rövid hallgatás után – fegyverkezelés, rövid útmutató a fronton való túlélésre. Aztán jöttek a vagonok, meg a szalma. Ordította mindenki a katonadalokat, én is, Sándor is. „Kárpátokban megfújták a trombitát…” azóta is, ha meghallom ezt a nótát, kiver a víz. Mert minden sora igaz lett annak… napokon át zötykölődtünk, mire valahol végre megállt a vonat. Ott aztán felfejlődtünk, és irány a front. Rengeteget gyalogoltunk, hátunkon a nehéz hátizsák, lábunkon az ormótlan bakancs, némelyek lábáról a bőrt is lenyúzta. A fejadag kevés volt. Ki mit talált, azt evett. Valahol a hegyek között aztán letáboroztunk. Innen már nem messzire volt az első vonal, folyamatos volt az ágyútűz, egymást érték a sebesülteket szállító teherautók. Gyakoroltunk tovább. Az a hír terjedt, hogy velünk fogják leváltani a többieket, akik eddig a tűzvonalban voltak. Éberen aludtunk, mindenki ideges volt. Sándor nem… vidáman járkált a bakák között, fújta a füstöt, mint egy gyárkémény, és vicceket mesélt. Nagy mókamester volt … - nevetett egyet.
Egyik napon este mellém csúszott. A zubbonya alatt kotorászott, aztán előszedett egy orosz tiszti távcsövet. – Ezt nézd, mit találtam. Biztos valamelyik előttünk átvonuló orosz csapat után maradt itt… - fülig ért a szája. Mindketten odavoltunk a vadászatért, hajtottuk a nyulat, a fácánt, kötésig tapostunk a sárban, csak hogy felugrasszuk a nyulakat. Akkor még gondolni sem mertünk vadászatra, nemhogy távcsőre… olyat csak az urak nyakában láttunk. Bottal, csúzlival vadásztunk, ha nem volt hajtás. Szedtük a madártojást, a gombát, ősszel áhítattal hallgattuk a bőgést.
Sándor őrizte a zsákmányt, mint a kincset. Állítom, hogy éjszaka ahhoz bújva szundított néha egy-két órát.
Hetekig hallgattuk az ágyúzást, aztán megjött a parancs az előrenyomulásra. Egy napig meneteltünk ismét, mire elértük a frontot. Fák sehol, a föld felszaggatva mindenfelé. Némán nézte mindenki a pusztítást. Tudtuk, hogy hova tartunk, de azt nem is reméltük, hogy ilyen borzalmas lesz. Hullák mindenfelé, és iszonyatos dögszag. Őszbe hajlott az idő, de nappal még meleg volt. Hajnalban érkeztünk. Egy napot a lövészárokban gubbasztottunk, Sándor a távcsővel kémlelte az ellenséges állásokat. Délután elterjedt, hogy naplemente után rohamozunk. Néhányan hisztériás rohamot kaptak. Én azt hittem, hogy nehezen fog telni az idő, de elrepült. Megindult a tüzérségi támogatás, mi pedig, mint aki részeg, átszellemülten kiugrottunk az árokból, és rohantunk. Kerepeltek a géppuskák, robbantak a gránátok… egy falumbéli fiút eltaláltak, elbukott… másokat gránát talált … félelmetes volt. Nem is tudom, hogy keveredtem vissza. Csodálatosképpen épen megúsztam. Mások nem voltak ilyen szerencsések. Rengeteg halottunk volt… Sándort kerestem egész másnap reggel, és meg is találtam. Félőrültnek tetszett… a vidám gyerekből magába forduló, emberi roncs lett. Mint később kiderült, legjobb barátját találat érte, és a karjai között halt meg. Elaludt a karjaimban. – az öreg kortyolt a borból. A többiek némán, átszellemülten hallgatták.
- Estefelé megébredt. A szeme csillogott. – Menjünk haza, bátyám. Menjünk haza, suttogta.
- Hogy képzeled? Dezertálásért azonnal kivégeznek. – mondtam neki, de hajthatatlan volt. – Mindent kigondoltam – felelte.
Este őrjáratba jelentkeztünk. Sándor addigra szerzett valahonnét egy pisztolyt, máig sem tudom, hogy honnan. Vigyázzba állt bennem még az a bizonyos is, annyira ideges voltam. Már nyakamon éreztem a kötelet, de csak mentem. Most sem hiszem el, hogy sikerült. A puskákat eldobtuk, Sándor csak a pisztolyt tartotta magánál, az nem volt annyira feltűnő. Meg a távcsövet… hiába mondtam neki, nem volt hajlandó megválni tőle.
-Éjjel mentünk, nappal meghúzódtunk valami sűrűben, és felváltva aludtunk. Ami kis vizet, meg kenyeret magunkkal hoztunk, fogyóban volt. Sándor szerint egy falu volt a közelben, legalábbis a magával hozott térkép szerint, oda gondolta éjjelre betérni valami élelmet szerezni. Lebeszéltem róla… ki tudja, kiben, mi lakik. Mentünk tovább, egy napig élelem, majd a másik napon már víz nélkül. A frontot magunk mögött hagytuk, de még élénk csapatmozgások voltak a nagyobb utak mentén.
- Aztán elértünk egy nagy széltörést. Mondom, ősz volt, nappal még kellemes meleg, de hajnalra a hegyek között, már dér csípte meg a fűszálakat. Fáztunk… de azért elaludtunk. Sándor egyszer csak megbökte az oldalam. – Nándi – súgta – bőg a bika alattunk… És tényleg. Mint egy rekedt kántor, nem is olyan messzire a vágásban egy jó hangú bika orgonált. Hallottunk már eleget gyerekkorunkban, tudtuk, hogy hangja alapján ez már erős bika lehet. Sándor elindult… Hová mész? – kérdeztem. – Itt a bika. Erről álmodtam, mióta az eszemet tudom, és van nálam egy pisztoly, és egy távcső. Szerinted hová megyek? – kérdezte átszellemülten. Azzal indult is. Utána csúsztam…
Az éjjeli sötétet lassan felváltotta a hajnali derengés. Csodálatos volt az őszi erdő, de a didergés rádöbbentett, most nem otthon vagyok, hanem háborúban, és az öcsém éppen szarvasbikát készül lőni, miközben szökésben vagyunk.  Felnevettem… annyira képtelen volt. De a bika rendületlenül bőgött. Sándor még felelgetett is neki két tenyerét szája elé tartva, nem is rosszul. Néha szeme elé emelte a távcsövet, aztán megint bőgött. Felé indultam, de ő rám sem nézett, csak kezével intett, hogy ne mozduljak, mert látja a bikát. Kivételes szerencséje volt, hogy abban a kefesűrű bozótban akármit is észrevett. Lassan elnyelte a bokros. Halkan haladt, csak abból hallottam, hogy merre jár, amikor bőgött egyet. A bika mérgesen válaszolgatott. Egy óra hossza körül feleselgettek egymásnak, amikor egyszer csak lövés dörrent, aztán óriási robajjal megindult a szarvas… Megvan! – üvöltött Sándor, és a bika után rohant. Felpattantam. Az izgalomtól lemerevedett a lábam, mozdulni sem tudtam. Kisvártatva még egy lövés dörrent, majd még egy. Biztos most adta meg a bikának a kegyelemlövést, gondoltam, és készültem rá, hogy utána menjek. A bokros szélén azonban belerúgtam valamibe. A távcső volt. Levette a nyakából, hogy ne akadályozza. – izgatottan gyújtott rá egy cigarettára, és mélyre szívta a füstöt.
- Utána indultam, de alig léptem kettőt katonai puska dörrent arról, amerre Sándor, és a bika távozott. Megállt a szívverésem is. Éreztem, hogy szegény Sándor öcsém nincs többé. De én is veszélyben vagyok. Rohantam, ahogy tudtam, amennyire csak a lábam bírta. Nem is tudom, mennyi idő múlva találtam egy megmászható fát, annak lombjai között vészeltem át egy napot, várva, hogy a csapatok tovavonuljanak. Mint később kiderült, Sándor túl közel került az úthoz, ahol felfigyeltek a lövésekre…
Napokig úgy vonultam előre, mint az űzött vad. Aztán megnyugodtam, és átgondoltam a helyzetemet… hogy hogyan kerültem haza, az már nem ide tartozik, azt majd máskor elmesélem nektek, fiúk.
- Szóval, vett nagy levegőt Nándi bácsi, ezért nem cserélem én le ezt a távcsövet.  A háború elvette tőlem a szüleimet, az öcsémet, a szülőházamat, ezt a messzelátót már nem veszi el tőlem senki. Semmiféle csillogó csodával nem tudnék úgy vadászni, mint ezzel. – emelkedetté, szinte ünnepélyessé vált a hangja.
- Van itt egy nagy fa, ami alatt sokat heverésztünk Sándorral egy-egy csibészség után. Ha lövök valamit, mindig kiviszem oda a töretet. Szertartás ez már nekem, a távcső pedig emlék, ugye értitek fiúk? – kérdezte csillogó szemekkel.
Bandi bólintott először, de fejét lesunyta, hogy ne látszódjanak benne a könnyek, amit így ismeretlenül is, Nándi bácsi öccse után ejtett.
- Értjük Nándi bátyám… - suttogta-,  hogyne értenénk.
Naplózva

"... nem is a lövés a vadászat. A puska elsütése csak kicsengése, emberállati kiélése a vadászatnak.
Mert a vadászat - áhítat." (Gr. Sz.Zs.)
Balkóbátya
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 11250


Lábonlőtt Akác törzsfőnök


« Új üzenet #598 Dátum: 2012. Szeptember 29. - 19:26:56 »

Tomek! Igen
Naplózva

„ Ha el tudnánk adni a tapasztalatainkat annyiért, amennyibe nekünk kerültek: milliomosok lennénk. ”

Abigail Van Buren
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9988



« Új üzenet #599 Dátum: 2012. Szeptember 30. - 13:55:36 »

Tamás, nagyon jó!
Naplózva

Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra,
Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva.  /Ady/
Oldalak: 1 ... 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 [40] 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 ... 69   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: