Oldalak: 1 ... 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 [29] 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 ... 69   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Így írunk mi...  (Megtekintve 162481 alkalommal)
wetzlar
Vendég
« Új üzenet #420 Dátum: 2010. Február 10. - 16:03:49 »

                                                                      Sosem egyedül!


Némán, csendben ülök a jól ismert lesen.
A nap még fent virít, de muszáj volt már jönni, mert ennél a paradicsomi nyugalomnál és csendnél többet nemigazán érezhet sehol sem a szerencsét próbáló vadász.
Tudom korai még, a vadnak ilyenkor még nem nagy mozgása van, dehát nem is azért jöttem, hogy mindenáron elejtő legyek ma, hanem…hanem csakúgy, mert jó idekint.

Puskám ugyan a les oldalánál pihen, de érzem, ma nem lesz rá szükség.
Elmélázva, el-el gondolkodva ücsörgök a kezemben lévő Molnár Gábor könyvvel, közben pedig hallom, ahogy az apró madárnép serényen munkálkodik a hintőhely környékén.

Van itt jópár féle kismadár, de egy cinke az, aki nagyon serényen repked ide-oda, valahol a galagonya közt lehet apró rejtekhelye, oda cígöli a takarmányt rendíthetetlenül.
Ő kiváltképpen feltűnő, hiszen egyik oldali szárnyában fehérlik egy toll…így aztán „régi” ismerősöm ez a kis csibész.

Kopp…és mégegy kopp!

Nímmá, a kezemben nyugvó könyv 47. oldalára két hívatlan jövevények érkeztek…elég kemény koppanással jelezte jöttét a két bodobács.
Az egyik már talpra állt, a másik meg mint a rosseb úgy pörög a megsárgult papíron.
Na, emennek is sikerült végre, de nagyon tanácstalanok.
Az egyik a lap szélén ácsorog, a másik meg éppen egy amazonasi kígyóbefogó ládán áll…
…hej, ha igaziból ott állna, a kiváló gyűjtő-vadász Molnár Gábor, bízvást lecsapna rá egy alkalmatos edénnyel és spirituszban utazhatná át az egész Földet, mint „ismeretlen poloska”

…de most szerencséjük van, mert ugyan nagy lelkesedéssel olvasom az ilyetén témájú könyveket, de bíz a „bogárbefogósdi” nem tartozik a kedvenc foglalatoskodásaim közé.
Elegendő volt nekem tanulmányaim során a Sárhegy oldalában csúszni-mászni a különféle rovarok után…amely „rovarvadászat” persze túlnyomórészt a különféle csülkösvad lecsapázásában végződött.
…csak nem tágít, tetszik neki ez a kígyóbefogó, nekem meg pont nem aggat, úgyhogy egykomám rójuk a sorokat közösen.

…de apró neszezés hallik a les melletti avaron…lassan emelem fejem és pillantok jobb felemre, a nyiladékra…
Mitagadás, rendesen „kipucolta” ezt a fenyőt az erdőgazdaság, sok jóra nem számíthatok az elkövetkezendőkben, már ami a rőtt,- vagy sertevadat illeti, mert ilyen foghíjas fenyőben maximum átballag, de bele nem fekszik, az bizonyos.
Tavaly leltem benne egy vackot, de idéntől biztosan nem lesz malacóvoda ez a fenyőtag.

…áhám, már látom, jókora egér csúszik ki egy fenyőgally alól, valami ott van a szájában, de szabad szemmel ki nem tudom venni.
Óvatosan teszem magam mellé a könyvet – lapjain a „kígyóbefogó bodobáccsal” – és emelem szememhez a 10x-es gukkert.
A keservit, hát ezt meg hunnan szedted te?

A látcsövön jól látom, hogy egy jókora darab keksz van a szájában…alig bírta szegény, bizonyára ezért csapott egérlegény méretéhez képest ekkora zajt az avaron.
Tekerem a távcsövet és végre meglátom, ez bizony háztartási keksz a javából, látom a cirádát is az oldalán.
Biztosan a fakitermelők hagyták itt, annak a maradékát vitte haza a családnak ez a dolgos kis jószág…
Érdemes ilyenkor a gondos lesgazdának körülnézni, mert akad itt minden, olajos kanna, műanyag zacskó és miegymás.
Jobb esetben valahol az erdőben, rosszabb esetben pedig a hintőhelyen…nekem most szerencsém volt, csak egy rissz-rossz, szétszakadt kesztyűt találtam a minap, egyéb „emberi törődés” most nem került elő.
Kissé gunyorosan nézek a helyre ahol azt a fránya kesztyűt találtam…majd vissza a nyiladékra…de a kekszfutár már nincs ott…ígyhát egyet tehetek, jó étvágyat kívánok hozzá.

No, de térjünk vissza a könyvhöz, kíváncsian várom Molnár Gábor élelembeszerző útjának végét…persze tudom mi az eredmény, már legalább harmadjára olvasom ezt a könyvet, de akkoris…

Bodobácsom már a könyv sarkánál jár, fenemód tetszhet neki ez a revír, ilyet idáig még biztosan nem látott.
A könyv sarkát a lesdeszkához illesztem és egy elegáns bodicsekkel „ugrasztom” át az elszürkült nyárfa deszkára.
Tesz egy-két tétova lépést, majd hátsóját szinte a „földön” húzva eliszkol jól megszokott és komfortos helyére, a két sarki deszka közé, ahol a telet is átvészelte jóegynéhány komájával együtt.
Tavasszal amikor a les környékét rendbe teszem, szinte mint egy méhkas, úgy csimpaszkodik a piros bodobácsnép a les réseiben, ezrével, tízezrével, de százezrével is tán.



Lassan, komótosan haladok az olvasással, vissza-vissza olvasva egy-egy érdekesebb történést, vadbefogást, vadászatot.

Hej, ha csak egyszer eljuthatna a vadász ezekre a helyekre…amazonasi ősrengeteg, lápok, a nagy folyó, mellékágak csodás, irigylésre méltó állatvilága.
Álom ez már csak a magamfajta vadásznak, édes – és keserű – álom.

A kecses, pettyes „dzsungelszarvasokról” való elmélázásomból egy árny megjelenése hoz vissza.
Nem engedem el a könyvet, bal kezemmel fogom össze a legutóbbi történetnél, jobb kezemmel pedig a látcsövet emelem szememhez.
Óvatosan, lassan illesztem a gukker látómezejébe a vadat.
…igen, ő az, jól ismerem, láttam már párszor, egy kis villás bak jön megszokott estebédjét elfogyasztani.
Elég válogatós egy fajta, mert nem nagyon marad egyhelyben, keresi a takarmány javát, legalábbis amikor csak találkozunk, mindig így tesz.
…most is…
Ide szagol, oda szagol, elég finnyás módon áll a koszthoz, de hát őzéknél ez megszokott, pláne ha terülj asztalkám van előttük.
Van előtte most is miből válogatni, napraforgó ocsú, kukorica törtszem, és pár cső górékukorica is.
…de csak böködi a tokmányával, nem eszik a kis barkás agancsú jószág.
Nem is vagy éhes, te kis csavargó, kiabálnám oda, de az erdő hangjait „felülkiabálni” nagy vétek lenne.
…és ki tudja micsoda robajjal ugrana meg és törné össze ezt a kiváltképp ritka, télvégi, de mégis szinte nyári estét ez a válogatós kis bakocska.


Tudom jól, erre vezetett útja, ezért tért be, de az erdőszéli dús, búzavetésre vágyik, oda fog kiballagni amint megunta a dolgot idebent.
Úgy jár kel itt, mintha legalábbis ő lenne a terület ura, holott ezügyben biztosan vannak vetélytársai…na, majd rigyetéskor „összetrombitáljuk” a környék urait és meglátjuk ez a kis pernahajder mire jut.
…gondolom őznász idején nem lesz ilyen válogatós, mint mostanság koszt-kvártély ügyben…

Közben erőt vesz magán a sötétség és elnyomja a nap fényét, az égszínkékből „pír” fényűvé váló horizonton imitt-amott látni, ahogyan az ölyvek behúznak az erdőbe, ki jobban, ki kevésbé jobban megtömött böggyel…ezek ez erdő közti rissz-rossz gyöpek nem sok jót adnak a derék „pucokvadászoknak”.
Lassan-lassan „igazi” este lesz, teszek egy próbát, de már nem látom a könyv betűit, lassacskán a sorok is összemosdónak…lassan elfed itt is mindent az erdő sötétje.
Se nem amazonas-i, se nem őserdő, de erdő…kissé foghíjas, kissé művi, de legalább erdő.

Csendben nyitom ki tarisznyám és helyezem bele a könyvet.
Gonddal, igényességgel teszem mindezt, mert a könyv ami örök és nem titkolt vágyam, hogy megőrizvén ezeket, fiam és lányom is örököse legyen ezeknek az írásoknak.

Kissé akadozva csúszik helyére a könyv és meglepve tapasztalom ennek okát…a tarisznya másik felében egy ósdi Jim Corbett könyv is lapul…elmosolyodom…elfelejtettem kirakni az elmúlt „vadászat” alkalmával.
Szegény könyvet fillérekért vettem egy könyvtári kiárusításon…már akkor laphiányos és szakadozott volt, de remek egy írás a tigrisekről, előszeretettel forgatom, ha „külföldre” vágyom.

Nagyon jól megfér a két, méltán híres szerző itt és a tarisznya fedelének lezárásával elbúcsúztatom számukra a mai napot.

Körbepillantok, az eddig éles szélű, színes fák, növények mostmár kissé kontúrtalan, elszürkült képet mutatnak, egyre jobban teret hódít a sötét, amikor a nagyvad érzi, lassan indulni kell, mert a majd egyre rövidebb éccakák miatt kevesebb az idő a jó falatok bekebelezésére.

Én is így teszek, vállamra akasztom a kis karabélyt, távcső a nyakamba és csendben felállok…jóleső érzés az elgémberedett végtagoknak ez.
Állok vagy két percet ebben a síri csendben…jólesik.
A tarisznyát a másik vállamra vetem, majd óvatosan lépek ki a lajtorjára.
Mégegy utolsó pillantás a környékre, de nem fognak füleim neszt, vagy zörejt, ami nagyvad közeledését sejtetné.

Óvatosan lépek a lépcső fokain és ugyanilyen óvatossággal lépek az avarra.
Ahogyan megközelíteni, úgy elhagyni sem szeretem zajjal a leshelyet.

Kilépek a homokos nyiladékra, és mintha macska lennék oly csendben tudok haladni.
Az öreg fenyő beborul a nyiladék felett, a csillagok fénye sem szűrődik át a hatalmas „tűkoronán”, így mintha szurokba lépnék, úgy teszem meg azt a 150-200 lépést ebben az élő barlangban.
Menne ez már szinte bekötött szemmel is, annyiszor jöttem-mentem ezen az úton.

Mint egy alagút vége, úgy világlik a homokos nyiladék és a jótékony fenyőlomb alól kilépve újból kitárulkozik az erdő egy másik oldala.
Igen…itt lestünk egy cimborámmal azt a bakot, itt „metszette” az ágakat, de az agancsát nem akarta megmutatni, ígyhát elszöktünk tőle, mielőtt észrevehetett volna.
Párzásban azután ő sem tudott ellenállni, nemhogy nekünk kellett volna kajtatni utána, ő volt az aki derekasan, peckesen állt elénk a sutaszóra.
Sötét, csodásan gyöngyözött, fehér, tűhegyes ágvégű villás agancsa azóta díszes trófeaalátéten hirdeti barátom szobájában:
„Az első őzbak”…igazi mustrabak.

…hej, de szép egy hívás volt, vadászcimborám kocsonya módra remegett...
Éreztem, hogy időt kell adni, időt, hogy megnyugodjon és ne legyen elkapkodott vadászat, elkapkodott lövéssel.
Nem így lett, sőt!
Ölelkezés, kézfogás, a terítéken fekvő bak csodálása, csillogó szem…ezek jutnak eszembe arról a napról.
Ezzel újból a természet adott nekünk, és illő, hogy ezt viszonozzuk is neki…méltó módon megőrizve ezt az emléket.


No, már látom az öreg masinát a nyiladék végén, így zsebembe nyúlva kutakodok a kulcs után.
Apró csilingelő hang, ahogyan zsebemben a két kulcs összekoppan…mire mellettem tán 20 lépésre a jól ismert avarzörgést hallom meg.
Megállok, fülelek és jól hallom, ahogyan rőttvad ballag az erdőben.
Tán ha egy perccel korábban jövök, előttem pár lépésre ment volna át a nyiladékon.
Érzem semmihez sem hasonlítható „szagát”, szarvasszag ez a javából.
…mely szag a szarvas távolodtával egyre jobban szűnik, múlik…csakúgy mint a mai este.

Az ember azt hinné azért jön ki az erdőre, hogy egyedül legyen…talán időnként be is tudja beszéli magának mindezt…
…azonban bárhol egyedül érezheti magát az ember…de az erdőben?

Sosem egyedül!
Naplózva
Taser
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2149

"“ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ”"


« Új üzenet #421 Dátum: 2010. Február 10. - 16:06:43 »

Ugyan azt kérdezném amit Attila kérdezett Petitől

Miért nem..... Tasli

Egyébként meg jó volt olvasni. Olvas
Naplózva

A vadász legbiztosabb fegyvere a türelem.
Nem gondolkodunk. Nincs mivel. Lövünk. Van mivel.
S.Peti
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 6027



« Új üzenet #422 Dátum: 2010. Február 10. - 16:09:31 »

Ugyan azt kérdezném amit Attila kérdezett Petitől

Miért nem..... Tasli

Egyébként meg jó volt olvasni. Olvas
Én azt javasolnám, hogy az ideit hagyjuk ki...
Olyan írások kerültek fel névvel máshová, amik elég esélyesek lehettek volna.
Nem tudom, hogy miért nem az irodalmi topicKba küldték valamelyik GM-nak...
Naplózva

...forrókezű fiatal vadásztárs...
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14841



« Új üzenet #423 Dátum: 2010. Február 10. - 16:11:27 »

Wetzlar!
Gratulálok!  Igen Taps Emelem

Ez Neked is jár! Tasli Tasli Tasli
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
Taser
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2149

"“ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ”"


« Új üzenet #424 Dátum: 2010. Február 10. - 16:20:55 »

Szerintem meg ne hagyjuk ki. Van még idő a pályázat lezárásáig úgyhogy aki akar még alkothat név nélkül is jókat.Meg aztán a pályázatra küldöttek között is van jó néhány fajsúlyos darab. Illetve amik jelenleg ott vannak, véleményem szerint magasan verik a különböző vadászújságok irodalmi pályázataira beküldött és megjelentetett művek színvonalát ( az az egy Girgié csak erősíti a szabályt)
Úgy látom van még annyi történet és irodalmi véna a fórumozókban, hogy ez nem jelent problémát.

Mi az a GM-?
Naplózva

A vadász legbiztosabb fegyvere a türelem.
Nem gondolkodunk. Nincs mivel. Lövünk. Van mivel.
Jágerboy
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 344


« Új üzenet #425 Dátum: 2010. Február 10. - 16:23:29 »

 Globális Moderátor  szerintem  Mosolyog
Naplózva

Nem mindig lehet megtenni, amit kell, de mindig meg kell tenni, amit lehet.
Taser
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2149

"“ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ”"


« Új üzenet #426 Dátum: 2010. Február 10. - 16:28:54 »

Kösz már felvilágosítotak  Fejbever

Viszont a pályázatokat Voldinak kell küldeni ő meg nem GM hanem főfőatyaisten Admin szőrőslelkű barátjával (Boar) egyetemben. Vállat von Bion Bion Bion
Naplózva

A vadász legbiztosabb fegyvere a türelem.
Nem gondolkodunk. Nincs mivel. Lövünk. Van mivel.
wetzlar
Vendég
« Új üzenet #427 Dátum: 2010. Február 10. - 17:01:22 »

Köszönöm Urak!

Engedtessék azonban meg nekem, hogy mint olyan, aki már indultam egy ilyen kiíráson, ráadásul igen előkelő eredménnyel végezvén, most ezen alkalommal ettől eltekintsek.
Nem nagyzásból, nem szerénységből, nem is egyéb hátsó okokból, egyszerűen elvi okból.

...nos ezért ide tettem fel ezt az írást. Kacsint
Naplózva
Tomek
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1497



« Új üzenet #428 Dátum: 2010. Február 10. - 17:18:45 »

Péter, Wetzlar,  Éljen Éljen Emelem
Naplózva

"... nem is a lövés a vadászat. A puska elsütése csak kicsengése, emberállati kiélése a vadászatnak.
Mert a vadászat - áhítat." (Gr. Sz.Zs.)
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9988



« Új üzenet #429 Dátum: 2010. Február 10. - 19:17:55 »

Péter, Roli, szerintem jól sikerült mindkét írás.

Gergőéhez fűznék még néhány gondolatot, mert a múltkor csak szűkszavúan gratuláltam.
A legjobb írásodnak tartom azok közül, amit olvastam. Olyan mese, ami akár igaz is lehetne, jól felépített, hosszú, de egy pillanatra sem unalmas, lendületesen szalad a toll, mégsem érzem terjengősnek, átjön a természet szeretete minden felesleges ciráda nélkül. Mértékadó alkotásnak gondolom.
Érdemes lenne megpróbálkozni vele valamelyik folyóiratnál!

Naplózva

Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra,
Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva.  /Ady/
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14841



« Új üzenet #430 Dátum: 2010. Február 10. - 19:45:04 »

Köszönöm Urak!

Engedtessék azonban meg nekem, hogy mint olyan, aki már indultam egy ilyen kiíráson, ráadásul igen előkelő eredménnyel végezvén, most ezen alkalommal ettől eltekintsek.
Nem nagyzásból, nem szerénységből, nem is egyéb hátsó okokból, egyszerűen elvi okból.

...nos ezért ide tettem fel ezt az írást. Kacsint

Korrekt!
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
Urr Antal
Vendég
« Új üzenet #431 Dátum: 2010. Február 10. - 20:01:05 »

- Kinek lehet gratulálni?
És nagyon jólesik, hogy gazdám habozás nélkül válaszol:
- Bellának!

Valami belement a szemembe az írás közepe felé...

Péter!  Igen
Naplózva
Sziju
Vendég
« Új üzenet #432 Dátum: 2010. Február 10. - 20:09:59 »

Péter!
Roli!
Nagyon szép történetek! Taps
Naplózva
St.Girgesz
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #433 Dátum: 2010. Február 10. - 21:20:19 »

Roli- neked is Igen

Gergőéhez fűznék még néhány gondolatot, mert a múltkor csak szűkszavúan gratuláltam.
A legjobb írásodnak tartom azok közül, amit olvastam. Olyan mese, ami akár igaz is lehetne, jól felépített, hosszú, de egy pillanatra sem unalmas, lendületesen szalad a toll, mégsem érzem terjengősnek, átjön a természet szeretete minden felesleges ciráda nélkül. Mértékadó alkotásnak gondolom.
Érdemes lenne megpróbálkozni vele valamelyik folyóiratnál!

Lajos- még egyszer köszönöm!
Tudod, úgy vagyok ezzel, mint az egyszeri fiatalok a gyerekcsinálással: próbálkozom, próbálkozom, aztán egyszer csak összejön Bion
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
Urr Antal
Vendég
« Új üzenet #434 Dátum: 2010. Február 10. - 21:31:27 »

Gergő! A Te írásod is nagyon tetszett! Úgy van, ahogy azt Lajos írja!
Eszembe is jut sokszor, mert én is egy kant űzök már hetek óta!
Mindenen túl (sajtóban, stb.,  való megjelenés), szerencsések lesznek a gyermekeid, mert szép meséket fogsz tudni mesélni Nekik, ráadásul fejből!  Emelem Wave
Naplózva
Oldalak: 1 ... 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 [29] 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 ... 69   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: