Oldalak: 1 ... 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 [27] 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 ... 69   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Így írunk mi...  (Megtekintve 162469 alkalommal)
Tomek
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1497



« Új üzenet #390 Dátum: 2009. December 20. - 17:07:30 »

Gergő, jó lett!  Emelem Éljen
Naplózva

"... nem is a lövés a vadászat. A puska elsütése csak kicsengése, emberállati kiélése a vadászatnak.
Mert a vadászat - áhítat." (Gr. Sz.Zs.)
Fegbock
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1487


« Új üzenet #391 Dátum: 2009. December 20. - 20:43:14 »

Ez szuper!  Emelem
Naplózva

Minden lövésem, amely talál, azonnal öljön! De ha nem öl, akkor ne ejtsen sebet!
Bandi
Vendég
« Új üzenet #392 Dátum: 2009. December 20. - 23:51:55 »

Sziju! Ez nagyon tetszett! Igen
Naplózva
nagysas
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 4145


TSP


« Új üzenet #393 Dátum: 2009. December 21. - 20:58:08 »

Emlék

Langyos december volt. A kukoricát – legalábbis, ami maradt belőle – levágták. A les a tarló szélén volt, mellette sűrű cirok. Az ifjú boldogan ült a szélén, puska a kézben, töltve, biztosítva.
-   Süldőt, malacot a pataktól várhajuk – mondta a kísérő, bár mindketten tudták, erre az esély egyre kevesebb.
Nem ez volt az első, hasonló feladat okán közösen eltöltött este. Süldőre, malacra terjedt ki a „kompetencia” ugyanis, melyet a család kért és kapni ígért vadkár fejében. Az ifjúnak a legkevésbé sem fűlött a foga a malaclövéshez, hiszen vadászhat, ami akkor sokkal többet jelentett neki egy-két zsák kukorica elégtételénél. Valami hasonlón morfondírozhatott a kísérő is, hiszen nem mutatott unalmat, kedvetlenséget néhány les okán, de hát miért is tette volna, vadászott. Erősen alkonyodott már. A horizonton egyszer csak feltűnt két sziluett. Egy kisebb, és egy valamivel nagyobb. Tehén, borjú.
-   Lőttél már szarvast?
Alkalmas helyet keresve már a cserkelésé lett a főszerep, ami a kukoricatarlón nem bizonyult a környék leghalkabb cselekményének, de a szél segített.
-   Ki vagy biztosítva?
A szálkereszt akkor már a borjút kísérte, várva az alkalmas pillanatot.
-   A tehenet lődd!
Felnézett az ifjú a célzásból.
-   Nem esett még az idén, a tagság meg mostanában nem nagyon jár ki.
A szálkereszt hártébb csúszott. A nehéz golyóbis taglóként vágta földhöz a tehenet.
-   Meglövöd a borjút is?
-   Nem mészárolunk. Majd hátrahúzta a závárt, az üres hüvely emlékként a zsebbe került.
Első szarvas volt, de nem örült az ifjú.
-   Ne aggódj a borjú miatt, beáll valamelyik rudlihoz.

Csontig tépte a fagyos szél az arcot, mikor megkondult a harang. Tette mindezt azzal az évszázadok óta neki rendelt céllal: egy lélek úton van. Az ifjú vadász nem fázott. A harangon kívül nem hallott, a koporsón kívül nem látott. Istenfélő ember lévén tudta, hogy a búcsú nem végleges, csak ebben a földi létben nem lesz többé találkozás.

Van a környéknek egy igazán szép kis része jó golyólövésnyire a falutól, mégis távol tőle. Egy nádas, füzes tófarok, ahol a kutya is jobbára akkor fordul elő, ha éppenséggel eltévedt, de ilyenre emberemlékezet óta még nem került sor. Igazi vadlakta kis birodalom, pedig az egész nem nagyobb pár hektárnál. Az ifjú gyerekkora óta sűrűn megfordult benne. Élete első vadászélménye is ehhez a helyhez fűződik. Lassan húsz éve annak, hogy a vele hasonló korú, erdőt kedvelő, és ugyanolyan nagy tapasztalattal bíró cimborájával elindultak agancsozni, mert hát a falubeliek is tették. Ez bőven elegendőnek szolgált a délutáni kimozdulás indítékául, csak hát több egyszerre felmerülő problémával kellett ott és akkor szembesülniük.
-   Hol keressük?
-   Hát ott benn.
-   Te csizmában jöttél?
Így utólag a kérdések értelmüket veszítették. Következésképpen ugyanis az ifjú ment elöl, a koma követte, hiszen a gázlómélység, melyet minden különösebb gond nélkül abszolválni tudtak egyelőre befelé ösztönözte őket. Aztán az ifjú egy pillanat múlva a hasán fekve találta magát. Azt nem tudta, miben sikerült teljes sikerrel hasra esnie, de mérhetetlenül megsértődött rá. Legalábbis addig, míg az egymáson keresztben fekvő agancspárt a koma valahogy ki nem cibálta a lábai alól. Hát innen eredt a hely szeretete.
A tavaszon aztán az ifjú menyasszonyával csalánszedőbe indult. A füzes szélén buja aljnövényzet volt.
-   Vigyázz hova lépsz Csillagom, nagyot eshetsz ebben a gazban. Ott egy váltó menjünk beljebb azon!
Ahogy rátértek a váltóra az ifjú szemöldöke hirtelen összeakadt. Sok pici, alig körömnyi nyomok, időnként pedig egy majd tenyérnyi. A nyomok frissek, még gyöngyözik a kocanyom oldala.
-   Mi a baj? Miért nem mész?
-   Innen csak egy út van, az pedig a „kifele”.

Csörrent a telefon.
-   Ismerem a srácot még régről, rendes ember, azt mondta, mivel tőled tudja a konda hírét, kivisz. Menj! Ideje kimozdulnod! – szólt az ifjú apja.
Nem volt puska a kezében a temetés óta. Kereste a helyét, melybe addig a puska, mint az élet elvevője a legkevésbé sem kapott szerepet.
A mocsár túlsó sarkán ültek. Egy hónapja már a csalánszedésnek, de a tag bizakodott. Sűrűn távcsövezve interjúvolta az ifjút a váltó pontos helyéről, a nyomok számáról. Az ifjú be sem töltött, pedig a lehetőség megint csak az övé volt.
-   Amott egy borjú! – mutatott balra a tag – de miért egyedül?
Az ifjú felemelte a keresőt. Egy szépen kigömbölyödött, lassan ünőforma tarvadat látott békésen, de magányában legelészni. A borjú aztán megindult befelé a vetésen, egyenest az akkor kiváltó őzrudli felé. Jó negyed órát figyelték, ahogy a borjú hozzácsapódva az őzekhez vacsorázni indul a lucernára.
-   Nagyra nőj, légy vezértehén!
Az ifjú – bár az időjárás hibátlan volt – férfiúi büszkeségétől leplezve bár, de kénytelen volt a lencséről letörölni azt az első gyászkönnyet, mely már oly régóta érlelődött benne. Megértette az Istent, megint tanult valamit: ilyen, ha elvesznek, ilyen, ha elveszel….
Naplózva

Ó Sunny... a tyúkok előtt mindig legyen víz!!
在我赤裸的身上牺牲一只山羊
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Elérhető Elérhető

Hozzászólások: 14841



« Új üzenet #394 Dátum: 2009. December 21. - 21:08:41 »

 Igen Emelem
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
Simi
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 270



« Új üzenet #395 Dátum: 2009. December 21. - 21:21:34 »

Ez nagyon szép!  Mosolyog
Naplózva

"Úgy tűnik, az emberek nem szeretik az igazságot, de én igen; szeretem, mert sokakat felidegesít.
Ha elég sokszor mutatsz rá, hogy az érveik faszságok, akkor talán egyszer valamelyik közülük azt mondja végre: várjunk csak egy kicsit, tényleg rosszul gondoltam!
Én ezért a pillanatért élek."
Tomek
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1497



« Új üzenet #396 Dátum: 2009. December 21. - 21:28:35 »

Nagysas, ez egy nagyon szép, és megindító írás...
Naplózva

"... nem is a lövés a vadászat. A puska elsütése csak kicsengése, emberállati kiélése a vadászatnak.
Mert a vadászat - áhítat." (Gr. Sz.Zs.)
S.Peti
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 6027



« Új üzenet #397 Dátum: 2009. December 21. - 21:31:14 »

 Igen



 :buba
Naplózva

...forrókezű fiatal vadásztárs...
Szik
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 838


« Új üzenet #398 Dátum: 2009. December 22. - 11:35:12 »

Az első hangra.


Egész délelőtt havat lapátoltam. A szomszéd és a mi házunk közé rakta le a szél a tetőről két napja. Gyönyörű napsütéses idő, szélcsend, délben -6 fok. Több köbméter hó ellapátolása után már szabad volt az út a kocsinak. Miután besóztam a frissen vett sonkákat és csülköket felhívtam Simit. Meg akartam kérdezni kijön-e velem délután vadászni. Háromszor hívtam, de csak a hangposta jelentkezett. Akkor egyedül megyek.
Háromkor indultam ki. Még a faluban jártam, amikor Zolika visszahívott. Gyakorlaton volt, ezért volt a telefonja lenémítva. Én már azt hittem, hogy téli szünet van. Nagyon sajnálkozott, hogy nem jöhet.
A bőrteleki erdőhöz akarnék kimenni ha, lehet. Területünk legnagyobb (15 ha) erdeje.





A hó nagy, a kocsim nem terepes, csak ott tudok közlekedni ahol el van takarítva az út.
Szerencsémre a bőrteleki üres sertéstelepig eltúrták az útról a havat. Itt hagyom a kocsit az út szélén. Innen még kb. hat-hétszáz méter az erdőszéli les. Idő közben beborult és a szél is gyengén lengedezni kezdett.
Csak a puskát, távcsövet a fényképezőt és egy pokrócot viszek magammal és pár lőszert a zsebben.
Nem az erdő mellett megyek végig, hanem átvágok a repce földön egyenesen neki a lesnek.
Az utolsó száz métert csak lassan és csendben teszem meg. Mindig így közelítem meg a leseket, mert sosem tudni, hogy mi van a közelben. Mire odaérek így is kimelegszem a nagy hóban.
A les deszkán és az alján vastag hóréteg. Megfordítom és a leterített pokrócra ülök. A jobb csőben nyolcas a balban hatos sörét. A puska mellettem letámasztva. Ha felmegyek a lesre, mindig várok pár percet, amíg megnyugszik a környezet, és az ember is kifújja magát egy kicsit.
Előttem sűrű sarjerdő mögötte a tölgyes. Balra fiatal és a les mellett elég hiányos akácos ide jól be lehet látni. Az akácosból öt szajkó száll felém. Húsz méterre szállnak be a sűrűbe. Bármelyiket meglőhetném, de eszem ágában sincs. Örülök, hogy itt vannak, sokszor jelezték már nekem az érkező rókát, most is erre számítok. A hátam mögött a tábla túlsó vége felől egy suta jön az erdősávból a gidájával.




Előveszem az öreg sípot és megszólaltatom. A kétségbeesett nyúlsírásra az egyik szajkó felül egy fiatal kőris hegyére. Vele egy időben miközben még fújom a sípot, a sűrű sarjasból egy róka fut be a les alá jobbra. Még, talán ha 15 másodpercet fújtam a sípot. Ilyen hamar még soha nem jött be róka a hívásra. Érdemes volt az utolsó száz méteren óvatoskodva jönni a lesre, mert ez a róka csak pár tíz méterre lehetett a lestől.
A sípot leteszem a puska óvatosan a kézben. A rókából a les résén látok valami vöröset alattam utána azt sem.
Kritikus helyzet, ilyenkor nagyon könnyű elszúrni a dolgot.  Villámként kavarognak a gondolatok az agyamban, hogy mit tegyek. Hátra nem merek fordulni, félek, hogy zajt csapok és észrevesz. Azt tudom, hogy a nyílt vetésre nem megy ki, így csak jobbra vagy balra mehet esetleg. Ha felállok, akkor meglátom, és akkor ugortában rálőhetek, mert akkor ő is észrevesz, mert valahol alattam van. Akkor viszont benne van a pakliban az is, hogy az esetleg cikázó rókát elhibázom. Mozdulatlan maradtam kibiztosított puskával a kézben csak a szemem jár jobbra, balra. Végtelen hosszúnak tűnő 15-20 másodperc után a nagy hóban ugrálva szalad visszafelé a sűrűben. Valamit észrevett vagy csak megsejtett ilyen közelről.
A sűrű sarjak között nem sok tiszta hely van lőni, de ilyenkor nem szabad variálni annyi sörét úgy is talál magának utat, amennyi kell. Mikor húsz méterre ér a jobb csővel meglövöm. A sarjakat veri a sörét, a róka belefúródik a hóba és nem mozdul.








Nem megyek le a lesről. Még tizenöt percet hívok, de nem jön más. Csinálok pár dokumentáló fotót a nyomairól is a les alatt és a rókáról is.






Még nincs négy óra és úgy döntök, hogy átmegyek a miklai lesre, a szik szélére. Erről lőttem ősszel a kant és akkor éjjel három róka is volt ott a kukoricatarlón.
Mire beérek fél öt elmúlt és erősen szürkül. Fél óráig sípolok eredmény nélkül. Közben a szél is megerősödik. Feladom, ide most nem jön semmi. Kibotorkálok a havas szántáson magamban szidva a traktorost, aki az utat is felszántotta. A juhászat felől ugatnak a kutyák, a szél is egyre erősebben fúj, három nap múlva szenteste.
Naplózva

"A tapasztalatot nem az évek súlyával mérik, hanem a megszerzett tudás hasznosításának a mértékével."
Jágerboy
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 344


« Új üzenet #399 Dátum: 2009. December 22. - 11:47:16 »

Gratulálok Szik  Emelem
Nagyon jó tőrténet !! Főleg hogy képekkel van ilusztrálva !!! Igen Igen Emelem Emelem
Naplózva

Nem mindig lehet megtenni, amit kell, de mindig meg kell tenni, amit lehet.
U.Péter
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3461



« Új üzenet #400 Dátum: 2009. December 22. - 11:51:44 »

Köszönöm Gyula! Igen jó volt olvasni és a képek is rendkívül hangulatosak. Igen Igen Igen
Naplózva

"Az olvasás súlyosan károsíthatja a tudatlanságot!"
Jágerboy
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 344


« Új üzenet #401 Dátum: 2009. December 22. - 11:54:22 »

Egyben szép és szomorú történet !  Igen
Engem megérintett !! Mosolyog
Naplózva

Nem mindig lehet megtenni, amit kell, de mindig meg kell tenni, amit lehet.
Tomek
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1497



« Új üzenet #402 Dátum: 2009. December 22. - 11:55:54 »

Szik, a rókához is, és a történethez is  Emelem Éljen
A képekkel tényleg nagyon hangulatos.
Naplózva

"... nem is a lövés a vadászat. A puska elsütése csak kicsengése, emberállati kiélése a vadászatnak.
Mert a vadászat - áhítat." (Gr. Sz.Zs.)
St.Girgesz
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #403 Dátum: 2009. December 22. - 13:00:36 »

Szik- Igen
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9988



« Új üzenet #404 Dátum: 2009. December 22. - 18:48:15 »

Az írás tetszik.
Azonban erről a borjú-rudli kérdésről ejtsünk pár szót a gím rovaton.
Naplózva

Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra,
Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva.  /Ady/
Oldalak: 1 ... 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 [27] 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 ... 69   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: