Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 [20] 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 ... 69   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Így írunk mi...  (Megtekintve 162480 alkalommal)
St.Girgesz
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #285 Dátum: 2009. Február 18. - 15:30:56 »

Köszi mindenkinek.
Tudjátok az idő, na meg a lustaság az nagy úr.

Az időt nem tudod legyőzni (bár én folyamatosan küzdök vele -vagyis inkább a hiányával), de a lustaság igen  Bion Bion Wave
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
O.Laci
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 277



« Új üzenet #286 Dátum: 2009. Február 21. - 09:59:34 »

A sötétség teljes, a pirkadat nem szakította még fel az éjszakát.
Morog magában. Nem emlékezett rá, hogy kivette bakancsát a kocsiból. A félcipő, amiben vezetett, nem szereti a vizet, cuppog benne a lába. Már harmadszor lépett a sárba. Hallgatózik. Távolból vonatfütty töri meg a csendet. Amilyen hirtelen jött, úgy száguld tovább a hang. Tovább poroszkál. Hideg a lába, de nem zavarja, megszokta már...  valami mindig elmarad… mostanában rájár a rúd. Ballról elmarad az utat szegélyező bokros.  Figyelmét a tarlón levő fekete foltok keltik fel. Felemeli kopott távcsövét, majd le is engedi.  A lassan beköszöntő hajnal keltette párától nem lát semmit. Óvatosan visszalép a bokrok takarásába. Kutat zsebeiben valami törlőalkalmatosság után.
-   Persze hogy legbelül van – zsörtölődik tovább.
Előhalássza az agyonkopott bőrdarabot, és komótosan, de mindenre kiterjedően kipucolja a lencséket. Végeztével elmélkedik még egy kicsit a sokat látott bőrdarabon. Ez is az örökség része, ami apjától rá maradt. Nincs semmi, amiért megválna tőle.
-   Mit vacakolok még – tuszkolja zsebébe vissza a törlőt.
Körbenéz a már használható kukkerrel. A pirkadással jövő gyenge fény már elterelte a sötét foltokat. Eléri azt a mély árkot, aminek túloldalán levő tarlón este szarvasokat látott. Az árok mély, széles és sűrűn benőtte az akác.
-   Megkerülöm, teljesen kivilágosodik – morfondírozik.
Kicsit arrább vadváltó vezet át az árkon. Nem sokat gondolkodik, mellére veszi puskáját, és óvatosan ereszkedni kezd lefelé. Egy alámosott gyökérbe kapaszkodva megáll hallgatózni. A hajnali világ párát tolva maga előtt küzd az éj sötétjét legyőzni.
-   Igyekezni kell, erősen dereng már – és elengedi a fát.
A következő lépésnél a félcipő megbosszulja a csúfos használatot. A felázott vízmosásban a hátralevő pár lépést gatyaféken teszi meg. Mindene saras. Szitkozódást morzsol el a fogai között. Kalapja oldalvást fekszik a sárban, tapogatva keresi meg. Ő maga se néz ki jobban, mint egy megdagonyázott disznó. Az árok mélyét még a sötét uralja.
-   A francba – morog magában. Megtapogatja az öreg puskát, aztán a vállára akasztja.
Fel kell jutnia még az árok másik oldalán. Megindul a váltó nyomán felfelé az oldalban, de három lépés után visszacsúszik.
-   Na, ez szép – törli meg kezét a nadrág oldalába.
Lejjebb van egy fa az árokba ledőlve. Ara veszi az irány. A derengésben már körvonalazódnak az útjába eső akadályok, komótosan, csendben kerülgeti őket. Lágy fuvallat simogatja arcát. Néhány lépésre ott van előtte az bedőlt akác, már látja a sziluettjét. Egy ág roppan előtte… aztán még egy. Beélesednek az érzékei. Szinte süvít a fülében a csend…….. aztán megint reccsenés, és a némaságot fájóan zavaróan törik meg a puffanó lépések, és a sodródó kövek zaja. Összerezzen a hirtelen zajra, megkapaszkodik a mellette álló fába. Szinte eggyé válik vele. A zörgés forrása elválik a dőlt fa mögül, és nekivág az oldalnak. Jól megtermett tömegével elsőre nem veszi az akadályt, recsegéssel, cuppagással csúszik vissza. Tapasztalt, öreg jószág, nem is próbálkozik újra. Fúj egyet, aztán elindul az árokban. Moccanni sem mer, úgy figyeli a termetes disznót – Őt lesi már napok óta, a nyomát szinte mindig látta. Ím, itt van előtte alig tíz lépésre. Lövésre még halvány esélye sincs.
A disznó amilyen zajjal érkezett, oly csendben tűnik el.
-   No, ez van – gondolja – vár még pár percet.
Hallgatja az ébredező természet egyre erősödő hangjait. A fatörzsbe kapaszkodva kijut az árokból. A szélső termetes fa mellett megáll. Letámasztja puskáját, kezébe veszi távcsövét. Az előtte elnyúló tarlón szemlélődik. Mintegy száz méter széles sávon nem lát semmit. A hajnali párából lassan kibontakozik a tarlón túli kukoricás sötét tömege. A reggeli harmatos fű hamar átáztatja térdig azon részét, ami eddig még szárazon maradt. Végigszalad testén a remegés a hidegtől. Megmozgatja lábfejét a cipőben… teljesen áthűlt lábától még jobban remeg.
Valami láthatatlan erő húzza szemét a kukorica széléhez. A világosság még nem törte át teljesen az éj sötétjét. Ahova néz, nem látszik, csak a sötét. Újból felemeli távcsövét. Lassan kibontakozik két szarvas körvonala a háttérből. Kényelmesen haladnak az árok felé. Meg-megállnak, keresgélnek a tarló sarjadékai között.
Figyeli anyát és lányát. A látványtól elfelejti az átázott göncöt, a hideget, ami átjárta minden porcikáját.
A szarvasok hirtelen megállnak. Fejüket visszafelé, a kukorica irányába szegik…. figyelnek.
-   No, mi az? – fordul az irányba.
Végignéz egy rövid szakaszt. Sötét foltok jelennek meg távcsövében. Kettő, három, négy…. lassan kocognak srégen felé. A szarvasok csak nézik a kondát, amint azok szintén az árok felé haladnak.
Nyúl a fegyverért, belenéz a távcsőbe, és ezzel egy időben már tolja előre a biztosítót…. de nem lát semmit!
-   Mi a fene – nézi fegyverét. A távcső szemlencséje saras. Gyorsan letörli és emeli újra.
Az elmaszatolástól nem tiszta a kép, de látja a süldőt, amint leeresztett fejjel megáll turkálni. Már görbül az úja, mikor ismét valami ismeretlen erő nem engedi tovább a mozdulatot. A röfi elunva a keresgélést, utánaszalad a többi után be az árok védelmet adó sűrűjébe.
Leengedi fegyverét, remegni kezd a keze. Kiveszi a tárat, a csőből a töltényt. Kiveszi a zárdugattyút. A remegés vad rázkódássá válik, mikor belenéz a csőbe. Mint ha leöntenék, úgy veri ki a víz mikor végignéz a csövön. Leereszti a fegyvert és a távolba mered. Látja, amint a két szarvas megfordulva visszalépked a kukoricásba.
Otthon egy kis zacskóba teszi azt a körömnyi földet, amit a puskacsőből szedett ki. A falon a trófeák között néhány fénykép lóg. Egy fekete fehér képen példaképe, édesapja néz le, kezében az öreg sörétessel. A kis zacskót melléakasztja
-   Köszönöm – mormogja……………..


Naplózva
Sam6
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1732



WWW
« Új üzenet #287 Dátum: 2009. Február 21. - 10:05:41 »

 Emelem Taps
Naplózva

"A vadászat számomra egy életre szóló ösztönös elhivatottság"
Tomek
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1497



« Új üzenet #288 Dátum: 2009. Február 21. - 11:08:13 »

Laci, ez amilyen rövid, annyira gyönyörű!  Emelem Afro Éljen
Naplózva

"... nem is a lövés a vadászat. A puska elsütése csak kicsengése, emberállati kiélése a vadászatnak.
Mert a vadászat - áhítat." (Gr. Sz.Zs.)
P.Zoli
Vendég
« Új üzenet #289 Dátum: 2009. Február 21. - 12:05:09 »

Laci ez rövid, de nagyon jó történet. Emelem
Naplózva
Viktor
Vendég
« Új üzenet #290 Dátum: 2009. Február 21. - 12:22:08 »

 Emelem Taps
Naplózva
Sakac
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9916



« Új üzenet #291 Dátum: 2009. Február 21. - 13:28:49 »

 Igen

Valami hasonló velem is megtörtént anno
Naplózva

"Mindenkinek két élete van. De a második csak akkor kezdődik el, ha valaki rájön, hogy csak egy van"
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14841



« Új üzenet #292 Dátum: 2009. Február 21. - 13:43:20 »

Laci!

 Taps Taps Taps

Érdekes dolgok tudnak történni egy Apától örökölt puskával!

Két éve egy éjszakai vadkár elhárító vadászaton fél óráig néztem egy 60 méterre lévő disznót. Első látásra kocának tűnt, de minél tovább lestem, annál inkább kan lett belőle.
Úgy döntöttem meglövöm. A billentyű elhúzásakor csak egy csett volt. Mint kiderült, a csőbe nem volt töltény. A disznó megugrott, és a szomszéd magaslesen ülő helybéli vadász meglőtte. Koca volt! Vállat von
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
Horrido
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 7947


Generalbakter


« Új üzenet #293 Dátum: 2009. Február 21. - 23:48:51 »

Nagyon velős, Laci! Igen
És tanulságos is. Igen
Naplózva


A jó vasutasnak még a hetedik szomszédja is hülye...
Forend
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3728



« Új üzenet #294 Dátum: 2009. Február 23. - 11:26:12 »

 Igen Igen Emelem Wave
Naplózva

Üdv End
U.Péter
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3461



« Új üzenet #295 Dátum: 2009. Február 23. - 15:54:42 »

Laci!

Ez igen! Igen Emelem
Naplózva

"Az olvasás súlyosan károsíthatja a tudatlanságot!"
St.Girgesz
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #296 Dátum: 2009. Február 25. - 21:15:27 »

Hajnali szarkázások I.

A tavalyi vadászévadom elég silányra sikeredett, de aztán az év végén feléledt a remény, hogy egy kicsit javítsak a statisztikán. December elején összefutottam egy ismerősömmel, aki a szomszéd falu területén vadászik és elpanaszolta, hogy hiába jár ki állandóan hajnali szarka lesre, azok valahogy nem tudnak elfogyni. Sőt mi több, újabban egyre több dolmányos is feltűnik a hajnali lesek idején, valamint egy rókát is sikerült terítékre hoznia a közelmúltban. „Nocsak!-te vagy az én emberem!” -gondoltam magamban.”Nemcsak, hogy dúvadazik, de képes rendszeresen korán kelni, kimenni és fagyoskodni ...és még a sikertelenség sem riasztja el.”
-Attila, nem akarsz engem is kivinni párszor magaddal? -egyenes ember lévén,egyből a lényegre tértem- több szem többet lát, több puska többet tud lőni.
-Dehogynem bátyja. Szólsz, hogy mikor érsz rá, és már mehetünk is! -fogadta készséggel felajánlkozásom.
Hát így alakult, hogy december közepétől január végéig szinte minden hétvégén szarkákat űztem, lestem, és bizony volt mit tanulnom ezekről a madarakról.

December második hétvégéje;  december 14.; Advent második vasárnapja:
Előző napon disznóölés volt nálunk, így egy kicsit fáradtan, zsibbadtan dörzsölöm ki az álom utolsó morzsáit a szememből, majd a jóleső melegben felülök és még pár percig hallgatom a sötétségben, ahogy párom békésen szuszog mellettem. „Hát igen. Van, aki még csak kóstolgatja a vadászat ízét!” -gondolom, majd ahogy lassan életre kelek, felkapcsolom a lámpát a szobában, és öltözködni kezdek. Több nadrág, termo zokni, polár  pulóver, lesruha, kalap a fejbe, és két kortykávé közben jólesően nyugtázom édesapám jótékony gondoskodását, mert ahogy tekintetem a kandallóra téved, észreveszem, hogy friss hasábot nyalogatnak körbe a lángok. „Ezt csak pár perccel az ébresztőm előtt tehette rá az öreg.” De aztán eszembe jut, hogy ő most fekvő beteg, úgyhogy csak édesanyám lehetett. Miután lenyelem a keserű löttyöt  -amit a fene se tudja miért, de hidegen és cukor nélkül szeretek inni reggelente-, előveszem a puskát, felmarkolok egy tucat skeet töltényt és mivel a környéken sok róka szaladgál biztos ami biztos alapon elteszek pár 4mm-es sörétet is. Pár perc vezetés után oda is érek meghívómhoz, aki már szinte a kapuban várt rám. Beiratkozunk, majd egyből a kiszemelt területre megyünk. Jól ismerem a környéket, sokat jártam már itt. Két turján fekszik egymáshoz közel, mindkettőben hatalmas feketenyárfák állnak, mutatva, hogy itt egykor sokkal vizesebb volt a vidék. Attila, -a meghívóm- a kisebbik nádfolt bal oldalát célozza meg, engem átirányít a szomszédos zsombékhoz. A két turjnánt egy galagonyákkal és kökénnyel sűrűn benőtt árok köti össze. Én ennek az ároknak és a turján által bezárt háromszög csúcsába álltam, mert innét jól belátom az előttem elterülő terepet.
Egy darabig még hallgatom a téli éjszaka csöndjét, mely annyira különbözik a tavaszi-, nyári éjek vibráló zsongásától, mintha valaki egy toronyból nézi a karnevált, vagy ő is lent tolong a tömegben. Az egyik esetben csak hang és színfoszlányok tömege jut el hozzá és kívülállóként szemléli a csodát, a másikban ő maga a tömeg, együtt hullámzik annak minden hangjával, színével, illatával, lüktetésével. Az egyik kristályos képet fest a valóságról, a másik maga a valóság, amit át kell élni. Mint a fagyos téli hajnal, melyben még az égbolt is kristálykupolaként veszi körbe az embert, ami a nap első érintésére darabokra hullik és a várakozással teli tavaszi éjutó, mikor az embert elragadja az a fény és meleg utáni vágyakozás mely a hajnal első sugaraival érkezik és szerelemre lobbant minden élőlényt erdőn-mezőn.
Gondolataimba révedve alig hallom az első cserrenést, ami a hátam mögül érkezik, de amint eljut az agyamig, egyből egy gondolat fészkeli be magát a fejembe: lehet rossz helyen állok? Hiszen, ha jobban belegondolok, a szarka a sűrűt szereti, és van ennél bozótosabb kijárata is turjánnak. Nosza, gyorsan át az árok túlsó oldalára! Ahogy átverekszem magam a kökény és galagonya sűrű szövedékén, már hallom, hogy jó volt az elképzelésem. Erre tartanak a szarkák, miközben halkan csörögnek egymásnak. Várok, nézelődök. Szinte kívülállónak érzem magam ezen a reggelen. Kívülállónak, aki életet rabolni jön, a hideg által amúgy is megtépázott természetbe.
Aztán egy csörrenés tőlem balra, gyors duplázás és a szarka már esik is le a turjánba. „Hű, ez könnyen ment! Mit magyaráznak az öregek, hogy szarkát lőni nehéz?Csak tudni kell, hogy hova álljon az ember.” Bízom el magam azonnal, de a természet azonnal visszatromfol. Több madár nem jön felém, mind eloson a tőlem még vagy 60-70 méterre lévő másik árok szélén. Attila felől két durranás is hallatszik, de aztán ott is csend. Várok még, majd töltényt cserélek és  néha meg-megfújom a nyúlsíró sípom. Semmi. Se zörgés, se szuszogás, csak a fenyőrigók állandó zsivaja, mely olyan erős, hogy még este is azt hallom cseng vissza a fülembe.
Pár perc múlva megcsörren a telefonom:
-Még 10 perc, aztán vége. Ok?-halk suttogás, majd én is suttogva válaszolok:
-Rendben. Menj ki a turján szélére, ott felveszlek.
Suttogok, mert érzem, pusztán ottlétemmel sem illek bele a téli reggelbe, nemhogy még hangot is adjak.

Ahogy ott állok és próbálom minden részletét megjegyezni a tájnak, egyszer csak motoszkálást hallok tőlem jobbra, a kökényes túlsó felén. Odanézek, és meglepetésemre tőlem nagyjából 5 méterre egy rühes, sovány róka próbál átbújni a bozóton. Meglepetésemben azt sem tudom, hogy mit csináljak. „Sűrű a bozót, oda nem akarok belőni, meg hát igen közel is van...” tépelődöm, de aztán ahogy egy kicsit tisztább helyre ér a koma, emelem a puskám, mire ő is felfedez. Megtorpan, és talán ez a szerencséje, mert elé lövök. Ilyen közelre még nem terít a puska, pár cm átmérőjű lyukat vág a raj a földbe, ahogy becsapódik. Persze a vörös frakkosnak sem kell több, már perdül is meg és amíg az előbb csak lopódzott, addig most szinte villámként töri az utat a tüskés gallyak között. Ahogy odaér a nyíláshoz, amin átjöttem, szól a második cső is, de mintha egy kicsit  lemaradtam volna, mert nem látom jelét a találatnak. Sajnálom, hogy így elhibáztam, de hát mit csináljak?-ezen változtatni már nem lehet.
Elmegyek, keresgélem a szarkát a sűrűben, nem találom meg. Szomorúsággal vegyes nyugalommal megyek vissza az autóhoz, majd felveszem Attilát és miközben autózunk hazafelé, már meg is beszéljük, hogy a következő hétvégén újra kimegyünk.

December 20. szombat:
Előző este elégkésőn sikerült lefeküdnöm, de azért most is felébredtem az ébresztő első csipogására -mint mindig, ha valami fontos esemény vár. A ruháim kikészítve, nekem már csak bele kell bújnom. Hát igen. Jó érzés, ha valaki gondoskodik az emberről: Márti (a párom) tegnap este munka után még előkészítette a vadászöltözékem és a meleg zoknikat. Mivel elalvás előtt a sötétben még azzal köszöntünk el egymástól, hogy majd reggel eldönti, hogy jön-e,megpróbálom felébreszteni. Álmosan közli, hogy ő most inkább pihenne még, így nem is nyaggatom. Öltözés után, a konyhába menet még megpakolom a kandallót, majd egy hörpintéssel elintézem a reggeli kávét. Magamhoz veszem a puskám, a töltényeket és az elmaradhatatlan sípot, majd irány Tatárszentgyörgy. A hőmérő -9 fokot mutat, a hó pedig ropog a kocsi kerekei alatt, mikor félreállok Attiláék háza előtt. Mint a múltkor, meghívómra most sem kell sokat várni. Egy-két perc és már robogunk is ki a múltkori helyre. Ahogy lefordulok a kövesútról, lekapcsolom a fényszórót és a hajnali derengésben csodálom a téli tájat. Mindenfelé zúzmarás ágak, bokrok, nád, … csodás ez a sok fehér!
Attila kiszáll a múltkori helyénél, és elköszönünk. Én is is átmegyek a már jól ismert sarokhoz, és a bokorba beállva csodálom a téli napfelkeltét. Persze a rigók már itt zajonganak mögöttem, de most valahogy jól esik. Már nem érzem magam annyira idegennek ebben a tájban, mint a múltkor, de azért még ott motoszkál valami megfoghatatlan érzés a bensőmben. Mivel sehol egy csörgés vagy károgás,így megfújom a sípom. „Legalább róka jöjjön, ha már már nem akar megtisztelni.” Gondolom, de a sípra nem jelentkezik egy ravaszdi sem. Várok még egy kicsit, majd ránézek az órámra: hét múlt 5 perccel. „Hát igen -ilyenkor kellene egy normális embernek a másik oldalára fordulnia a párja mellett, nem pedig itt fagyoskodni.” zsörtölődök, de mintha csak el akarná  hessegetni az ilyen vadászhoz nem méltó gondolatokat, megcsörren mögöttem egy szarka. Figyelem-figyelem, de nem látok belőle semmit. Aztán még pár nyöszörgés szerű hang és újra csend.”Mi van itt? Hát nem felém kellene jönnötök?” mérgelődök, de aztán eszembe jut, hogy a múltkor is másfelé csorogtak ki a frakkosok a turjánból. Új terv körvonalazódik bennem: megpróbálom valahogy belopni a szarkák váltóját, hátha ott még elcsípem őket. Átbújok a bokorsoron -ott ahol a múltkor majdnem fellökött a rudi-, majd elfordulok jobbra és behúzódok egy nagyobb bokor mellé, annyira, mintha összenőttünk volna. Ahogy így nézelődöm, rókakaffogást hallok magam elől a turjánból, de mintha távolodna. Elő a nyúlsírót, de hiába fújom el a strófát és várok percekig, felőle akár oda is fagyhatok a bokorhoz -mással van most őkelme elfoglalva: a következő évekre próbálja összehozni a tyúktolvaj bandát. Lassan csordogálnak a percek, hogy aztán szinte megfagyjon a pillanat is, mikor kibukkan a nap a látóhatár mögül. Szinte mozdulatlannak tűnik a világ a hirtelen jött fényben, ami csak csillog, de meleget nem hoz, sőt!Hiába a több réteg ruha, bizony kiráz a hideg. Valahol a távolban elkárogja magát egy szürke, de olyan messze van, hogy az irányt is csak nagyjából tudom belőni. A turjánban semmi mozgás, se zörgés, semmi. Úgy látszik ma nem lesz szerencsém. Attila felől egy durranást hallok, remélem ő sikeresebb, mint én. Várok még, de aztán hiába vánszorog fagyott ólomlábakon az idő, csak eljön az indulás ideje. Megcsörren a telefon, Attila az: mehetek érte ha gondolom, mert nála semmi.
Mikor hozzáérek, megkérdezi, hogy volt-e valamik, de látva savanyú ábrázatom, nem kérdezősködik tovább. Persze én is rákérdezek az eredményére, mert felőle legalább a fegyver szólt. Egy szürkét próbált magához „édesgetni, de az olyan messze volt, hogy észre sem vette a puska hívó szavát”. Ezen muszáj volt nevetnem egy nagyot, mert hiába érződött egy kis csalódottság a hangján, legalább a jókedve megmaradt ennek a betyárnak!

(folyt. köv.)
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
Sam6
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1732



WWW
« Új üzenet #297 Dátum: 2009. Február 25. - 21:27:48 »

 Emelem Igen
Naplózva

"A vadászat számomra egy életre szóló ösztönös elhivatottság"
Tomek
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1497



« Új üzenet #298 Dátum: 2009. Február 25. - 21:36:34 »

Ez is vadászat.
 Éljen Emelem
Naplózva

"... nem is a lövés a vadászat. A puska elsütése csak kicsengése, emberállati kiélése a vadászatnak.
Mert a vadászat - áhítat." (Gr. Sz.Zs.)
Viktor
Vendég
« Új üzenet #299 Dátum: 2009. Február 25. - 23:58:07 »

Hajnali szarkázások I.


 Megsüvegelem! Igen Emelem
Naplózva
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 [20] 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 ... 69   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: