St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #45 Dátum: 2011. Július 14. - 10:26:03 » |
|
Ki ne dobd azt az iszákos diót!!! Jó lesz az még valamire
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9985
|
|
« Új üzenet #46 Dátum: 2011. Július 14. - 10:58:46 » |
|
Tegnapelőtt leszürtem és elkészítettem a diópálinkát Soma receptje alapján. Az első meglepetés akkor ért amikor megmértem a szezszfokát, a dióról leszűrt italnak. Az 52 fokos páleszből gyenge 30-as lett. Megitta a dió! Azt csináltam, hogy tettem hozzá annyit páleszt , hogy kb.40 fokos legyen, és akkor tettem hozzá a mézet.
Pont nálunk volt az anyós, és megkértem a kóstolásra. Furcsán nézte az érdekes illatú-színű folyadékot, de megnyugtattam, hogy ez az örök élet elixírje. Teljesen jónak találta, azt mondta, hogy arra a gömbölyű üvegben árult italra hasonlít, de ez jobb!
Hasonló eredményre jutottam tavaly én is, de nem csak a dióval, hanem valamennyi ágyaskísérlettel. Azt gyanítom, hogy valójában nem a szeszfok eshet ennyit, hanem a mérő csal. Szerintem megemelkedik a fajsúly a kioldott anyagoktól, amit a mérő (mivel a víz és az alkohol fajsúlykülönbségén alapul) nem tud mérni. A mérő nagyon érzékeny jószág, a tisztaszesz olyan 0,8 kp/dm3, a víz ugye kerek 1. Ezt a 20 %-nyi különbséget kell neki 0 és 100 között kalibrálnia, ezért akár a szesz hőfoka, akár egy kis mennyiségű, víznél nehezebb anyag bevitele (pl. a körtéből kioldódó cukor) igencsak becsaphatja a műszert és az alkimistát. Hozzáteszem, ez csak találgatás.
|
|
« Utoljára szerkesztve: 2011. Július 14. - 22:14:32 írta Németh Lajos »
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
Erdojaro (Molnár Attila)
|
|
« Új üzenet #47 Dátum: 2011. Július 14. - 11:53:35 » |
|
Na ne B+ !! Még a víz is levert! Ha valóban ez az örök élet elixírje inkább kiöntöm a francba, mint hogy az anyós megtalálja!
|
|
|
Naplózva
|
A Vadászat olyan mint a NŐ! Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
|
|
|
dama
|
|
« Új üzenet #48 Dátum: 2011. Július 14. - 16:53:39 » |
|
|
|
|
Naplózva
|
Az áram alatt lévő alkatrész ugyan úgy néz ki mint ami nincs áram alatt, csak más a fogása!
|
|
|
Troja
|
|
« Új üzenet #49 Dátum: 2011. Július 14. - 23:38:44 » |
|
Hasonló eredményre jutottam tavaly én is, de nem csak a dióval, hanem valamennyi ágyaskísérlettel. Azt gyanítom, hogy valójában nem a szeszfok eshet ennyit, hanem a mérő csal. Szerintem megemelkedik a fajsúly a kioldott anyagoktól, amit a mérő (mivel a víz és az alkohol fajsúlykülönbségén alapul) nem tud mérni. A mérő nagyon érzékeny jószág, a tisztaszesz olyan 0,8 kp/dm3, a víz ugye kerek 1. Ezt a 20 %-nyi különbséget kell neki 0 és 100 között kalibrálnia, ezért akár a szesz hőfoka, akár egy kis mennyiségű, víznél nehezebb anyag bevitele (pl. a körtéből kioldódó cukor) igencsak becsaphatja a műszert és az alkimistát. Hozzáteszem, ez csak találgatás.
Valahogy így lehet, mert amikor a mézet is hozzákevertem, akkor már a szeszfokoló nem merült el jobban mint a tiszta csapi vízben, pedig nem az vót!
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9985
|
|
« Új üzenet #50 Dátum: 2011. Július 15. - 19:42:56 » |
|
Valahogy így lehet, mert amikor a mézet is hozzákevertem, akkor már a szeszfokoló nem merült el jobban mint a tiszta csapi vízben, pedig nem az vót!
A méz, az jó másfeles.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
dama
|
|
« Új üzenet #51 Dátum: 2011. Július 19. - 20:45:16 » |
|
Testvéreim az Úrban! Jó kis könyv és hasznos!!!!! De PDF változatban is meg van. Pálinkafőzés Takarmányozás- és Konzervgyártás Írta DR Kopper Adolf Budapest 1918 Pátria Irodalmi vállalat és Nyomdai RT
Uraim sikerült megszereznem újra PDF vátozatban. Ha valakinek szüksége lenne rá szívesen eljuttatom.
|
|
|
Naplózva
|
Az áram alatt lévő alkatrész ugyan úgy néz ki mint ami nincs áram alatt, csak más a fogása!
|
|
|
Erdojaro (Molnár Attila)
|
|
« Új üzenet #52 Dátum: 2011. Július 19. - 20:46:41 » |
|
|
|
|
Naplózva
|
A Vadászat olyan mint a NŐ! Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #53 Dátum: 2011. Július 19. - 21:05:45 » |
|
Uraim sikerült megszereznem újra PDF vátozatban. Ha valakinek szüksége lenne rá szívesen eljuttatom.
Én is elkérhetem? Cserébe fel tudom ajánlani Békési-Csarnai: Házi pálinkafőzés c. könyvét pdf-ben.
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
Topi
|
|
« Új üzenet #54 Dátum: 2011. Július 20. - 12:14:33 » |
|
Én is elkérhetem? Cserébe fel tudom ajánlani Békési-Csarnai: Házi pálinkafőzés c. könyvét pdf-ben. Girgi ezt a pdf-et küld el nekem is légyszíves! Köszi! Topi
|
|
|
Naplózva
|
Szeretnék olyan jó ember lenni, mint amilyennek hisz a kutyám.........
|
|
|
Boar
Adminisztrátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 16586
|
|
« Új üzenet #55 Dátum: 2011. Július 20. - 13:28:22 » |
|
|
|
|
Naplózva
|
Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, ez már Európa?
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #56 Dátum: 2011. Július 20. - 14:24:26 » |
|
Betömörítettem minden szakirodalmat, amit csak összegyűjtöttem eddig a témában. Az alábbi linken elérhető .rar formátumban: http://data.hu/get/4050809/Dr._Solyom_Lajos_-_Palinkafozes_1986_palinkafozesi_praktikak.rar
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
dama
|
|
« Új üzenet #57 Dátum: 2011. Július 20. - 16:37:19 » |
|
Attila - St Girgesz - Gaben76 Lassan uton van a könyvecske a páleszfőzéshez! Csak roppant lassan töltődik fel de utána...
|
|
|
Naplózva
|
Az áram alatt lévő alkatrész ugyan úgy néz ki mint ami nincs áram alatt, csak más a fogása!
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #58 Dátum: 2011. Július 20. - 17:09:10 » |
|
Attila - St Girgesz - Gaben76 Lassan uton van a könyvecske a páleszfőzéshez! Csak roppant lassan töltődik fel de utána...
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
Voldi
Adminisztrátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9517
Piros betűs nagyokos...
|
|
« Új üzenet #59 Dátum: 2011. Július 20. - 18:51:40 » |
|
Mondjuk reggel 7.20 óta ott figyel a link a Pálinkás topikban. A figyelmes olvasás.... Re:Pálinkás jó reggelt! « Új üzenet #235 Dátum: Ma - 07:17:37 »
|
|
|
Naplózva
|
-Voldi, ritka rusnya vagy alsógatyában... -Levegyem?
-"Ha mindenki úgy tesz, ahogy tenni köll, akkor minden úgy lösz, ahogy lenni köll!"
|
|
|
|