Oldalak: 1 ... 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 [485] 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 ... 545   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Tepsifüles magazin  (Megtekintve 644410 alkalommal)
Stefi
Vendég
« Új üzenet #7260 Dátum: 2016. December 26. - 07:06:46 »

Késelés nem lesz, de a hagyma előfőzése az már nem a bajai módi(amúgy meg felesleges buziskodás Ördög)
A halat lesózzuk, nagyjából mintha sütni akarnánk. Ha jól eltaláljuk, a lébe már nem kell só. A hagymát tehetségünk szerint a legapróbbra vágjuk, egy kiló halhoz egy fej hagyma dukál. Berakjuk a bográcsba, érdemes a hosszában kettévágott fejeket a csontos felükkel lefelé a bogrács aljára tenni mert az nehezen kap oda amikor még nem indult meg a forrás. Egy kiló halhoz egy liter víz kell. Paksi ismerősök hét decit emlegettek de abból már kilóg a hal. Ha nem akarunk méricskélni, lerakjuk a szeleteket a bográcsba majd addig töltjük vízzel, hogy a halra fektetett tenyerünket ellepje. Erős tűzön felforraljuk, itt szokott elszállni a dolog mert ha nagy a szél vagy egyéb okból nem tudunk elég erősen tüzelni alatta és soká forr fel, szétázik a hal. Ha leülepszik a habja(figyelem, ez nem tyúkhúsleves, nem merjük le a habot!), mehet bele a paprika, kiló halanként egy jó evőkanálnyi. Előbb nem érdemes paprikázni mert a hab kirakja a bogrács falára. Forrástól számítva fél óráig főzzük. Félfövésben valamivel savasítunk, hogy összekapja a halhúst, paradicsom vagy lottyintásnyi vörösbor mehet bele.
Fokhagyma nem illik bele de ha nagyon iszapízű volt a hal, egy gerezdel lehet tompítani. Aki borsot rak bele, annak ki kellene tépni a kezét és a hátába szúrni
A sós léről amit stefi emlegetett, nekem más a meglátásom, bele szoktam tenni a bográcsba illetve lehetőség szerint már eleve a bográcsba sózom a halat. Ha hideg halból dolgozunk, amúgy sem árt neki az az egy óra amíg a sóban áll, melegszik egy kicsit, könnyebben forr majd fel a lé.
Egy nem túl jó fotó egy elég jól sikerült halászléről, szerdán követtem el cca. tíz kiló halból:




Kezdőnek nem javaslom a sós lé beleöntését mert láttam már így elbaxni levet .  Szóval a halat nem lehet elsózni de a körítés levet ,  panírt ,stb nagyon is lehet.
A hagyma buzikérdése meg ízlés és szokás dolga . Ha elég apróra van türelmem vágni és olyan a csapat akkor nem kell előfőzni ha egyesek nem kedvelik a főtt hagymát, akkor jobb előbb feltenni.
Bogyiszlón például úgy dukál hogy a hagymásan megfőzött lé mellé az asztalra nem is túl apró kockára vágott nyers vörös vagy lila hagymát tesznek kistányéron és elég szépen meghintik vele a tésztás levet .  
« Utoljára szerkesztve: 2016. December 27. - 08:41:29 írta St.Girgesz » Naplózva
Ruger
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 918



« Új üzenet #7261 Dátum: 2016. December 26. - 07:47:02 »

Stefi,  Bogyiszlón inkább halas tésztát főznek mint halászlét Kacsint
Naplózva

"Mindennek ellen tudok állni, csak a kísértésnek nem!"
Stefi
Vendég
« Új üzenet #7262 Dátum: 2016. December 26. - 09:22:56 »

Stefi,  Bogyiszlón inkább halas tésztát főznek mint halászlét Kacsint

Én is sok tésztával szeretem ! Persze nem akármilyen tésztával .  Wave
« Utoljára szerkesztve: 2016. December 27. - 08:41:50 írta St.Girgesz » Naplózva
Ruger
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 918



« Új üzenet #7263 Dátum: 2016. December 26. - 11:19:15 »

Én is sok tésztával szeretem ! Persze nem akáűrmilyen tésztával .  Wave

Csatlakozom!! Hozzáteszem, hogy az anyukám 30 évig főzött a dunakömlődi halászcsárdában. Wave Főz
Naplózva

"Mindennek ellen tudok állni, csak a kísértésnek nem!"
Boar
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 16586



« Új üzenet #7264 Dátum: 2016. December 26. - 11:36:18 »

Kezdőnek nem javaslom a sós lé beleöntését mert láttam már így elbaxni levet .  Szóval a halat nem lehet elsózni de a körítést levet ,  panírt ,stb nagyon is lehet.
A hagyma buzikérdése meg ízlés és szokás dolga . Ha elég apróra van türelmem vágni és olyan a csapat akkor nem kell előfőzni ha egyesek nem kedveli a főtt hagymát akkor jobb előbb feltenni.
Bogyiszlón például úgy dukál hogy a hagymásan megfőzött lé mellé az asztalra nem is túl apró kockára vágott nyers vörös vagy lila hagymát tesznek kistányéron és elég szépen meghintik vele a tésztás levet . 
A bajai lé lényege szvsz. az egyszerűség. Az előfőzés, meg a külön sózás pont ezt veszi el, hogy egyszerre beleteszek mindent a bográcsba és had szóljon. Ezek már trükközések, arról nem is beszélve, hogy az a "sós lé" a són és a vízen kívül tartalmaz egy csomó egyebet is ami igencsak jó lenne a halászlébe.
Baján is láttam már külön tálalt nyers hagymát, próbáltam is de annyira nem fogott meg.
Naplózva

Lassan lépked a fűben
a vak zenészek kara.
Mondjátok emberek,
ez már Európa?
Stefi
Vendég
« Új üzenet #7265 Dátum: 2016. December 26. - 19:57:49 »


Baján is láttam már külön tálalt nyers hagymát, próbáltam is de annyira nem fogott meg.

Tudtam hogy csak a piárban vagy olyan kemény gyerek !     Ördög

Mint írtam a kezdőknek nem javaslom hogy csak úgy bezuttyantsák a halat a  FejvakarásFejvakarás a "finom sós nedvekkel" a bográcsba .   
Naplózva
Sakac
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9913



« Új üzenet #7266 Dátum: 2017. Január 08. - 12:05:55 »



Naplózva

"Mindenkinek két élete van. De a második csak akkor kezdődik el, ha valaki rájön, hogy csak egy van"
Boar
Adminisztrátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 16586



« Új üzenet #7267 Dátum: 2017. Január 08. - 12:17:01 »

Te, Sanyi, ilyenkor már hiába rakod alá a kukoricát, attól még tápos csirke marad... Ördög
Naplózva

Lassan lépked a fűben
a vak zenészek kara.
Mondjátok emberek,
ez már Európa?
Sakac
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9913



« Új üzenet #7268 Dátum: 2017. Január 08. - 12:22:54 »

Te, Sanyi, ilyenkor már hiába rakod alá a kukoricát, attól még tápos csirke marad... Ördög

Ez igaz  Ördög  Viszont ízre nem rossz. Kacsint
Naplózva

"Mindenkinek két élete van. De a második csak akkor kezdődik el, ha valaki rájön, hogy csak egy van"
Bütyök
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 773


« Új üzenet #7269 Dátum: 2017. Január 08. - 14:21:31 »

Sanyi !
Ez nagyon jól néz ki ,ügyes vagy .   Igen
Naplózva
Sakac
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9913



« Új üzenet #7270 Dátum: 2017. Január 14. - 16:45:07 »

Egy kis resztelt májat?

Naplózva

"Mindenkinek két élete van. De a második csak akkor kezdődik el, ha valaki rájön, hogy csak egy van"
vadasz75
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1813


« Új üzenet #7271 Dátum: 2017. Január 14. - 17:05:32 »

Egy kis resztelt májat?

Fájós seggel, hogyan jött össze? Ördög
Naplózva
Sakac
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9913



« Új üzenet #7272 Dátum: 2017. Január 14. - 17:07:12 »

Fájós seggel, hogyan jött össze? Ördög

 Röhög
Naplózva

"Mindenkinek két élete van. De a második csak akkor kezdődik el, ha valaki rájön, hogy csak egy van"
vadasz75
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1813


« Új üzenet #7273 Dátum: 2017. Január 14. - 17:07:28 »

Közel volt a sarki önki? Vadászfórumot meg gyalázó MÁJ? Röhög
Naplózva
Sakac
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9913



« Új üzenet #7274 Dátum: 2017. Január 14. - 17:10:31 »

Közel volt a sarki önki? Vadászfórumot meg gyalázó MÁJ? Röhög

Lidl-s csirkemaj... Kacsint
Allni tudok. :-)
Naplózva

"Mindenkinek két élete van. De a második csak akkor kezdődik el, ha valaki rájön, hogy csak egy van"
Oldalak: 1 ... 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 [485] 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 ... 545   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: