Balkóbátya
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 11250
Lábonlőtt Akác törzsfőnök
|
|
« Új üzenet #6960 Dátum: 2015. Június 15. - 09:06:48 » |
|
Feleségem szerettette meg velem a töltöttkáposztát - kárpátaljai licenc, ami ha komolyabb paratérekkel bír egy férfi hüvelykujjánál, ottan bajok vannak -, felénk a Dunántúlon nem divat, helyette a gombócos toroskáposzta dívik. Füstölthússal, itt-ott szőlő/ tormalevélbe csavart töltöttkáposzta tejföllel nagyon finom. Csinálgatunk otthon is - bár a kellő türelem híjján inkább öklömnyi méretűek keletkeznek - valahogy a felénk kapható káposztát nem is lehet kisebbre tölteni, szakad is, meg vastag húsos is a levele. Estére asszem meg is van a vacsora Nagy gyakorlatot igényel a megfelelő fejes káposzta kiválasztása és a levelek megfaragása is. Az én kedvencem a tormalevélbe töltött "káposzta"... Speciális tormás íz,ha még egy kis csípős paprika is akad a főzőlében... (pedig amúgy nem is vagyok káposztafan)
|
|
|
Naplózva
|
„ Ha el tudnánk adni a tapasztalatainkat annyiért, amennyibe nekünk kerültek: milliomosok lennénk. ”
Abigail Van Buren
|
|
|
Erdojaro (Molnár Attila)
|
|
« Új üzenet #6961 Dátum: 2015. Június 15. - 10:02:58 » |
|
Nagy gyakorlatot igényel a megfelelő fejes káposzta kiválasztása és a levelek megfaragása is. Az én kedvencem a tormalevélbe töltött "káposzta"... Speciális tormás íz,ha még egy kis csípős paprika is akad a főzőlében... (pedig amúgy nem is vagyok káposztafan) Ilyen tormalevélbe (vagy szőlőlevélbe) tekert ujjnyi tölteléket mi is szoktunk csinálni, de azt nem káposztával, hanem fűszeres paradicsomszószba forgatjuk meg. Ha jól tudom ez a szabolcsi tőtike. A töltött káposztát meg úgy szeretem, ha akkora a töltelék mint az öklöm, és van mellette sok füstölt csülök meg oldalas is!
|
|
|
Naplózva
|
A Vadászat olyan mint a NŐ! Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
|
|
|
Balkóbátya
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 11250
Lábonlőtt Akác törzsfőnök
|
|
« Új üzenet #6962 Dátum: 2015. Június 15. - 13:26:58 » |
|
Ilyen tormalevélbe (vagy szőlőlevélbe) tekert ujjnyi tölteléket mi is szoktunk csinálni, de azt nem káposztával, hanem fűszeres paradicsomszószba forgatjuk meg. Ha jól tudom ez a szabolcsi tőtike. A töltött káposztát meg úgy szeretem, ha akkora a töltelék mint az öklöm, és van mellette sok füstölt csülök meg oldalas is! A szomszéd faluban az öregek még mindig káposztát esznek vasárnaponként reggelire.Náluk lehet nagyon finom miniatűr,csípős paradicsomban főtt káposztát enni. Ha addig élünk és vadászunk,vagy 2-3 év múlva (hogy a dunántúliaknak legyen ideje felkészíteni magukat,családot,terepjárót khmmm... motort... ) a szomszéd faluba szervezek egy fórumtalálkozót. Az ottani kempingben a vaddisznóból igazán finom töltöttkáposztát tudnak készíteni...
|
|
|
Naplózva
|
„ Ha el tudnánk adni a tapasztalatainkat annyiért, amennyibe nekünk kerültek: milliomosok lennénk. ”
Abigail Van Buren
|
|
|
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 5762
A gasztroszent!
|
|
« Új üzenet #6963 Dátum: 2015. Június 15. - 13:53:21 » |
|
|
|
|
Naplózva
|
Üdv a vadásznak! "Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)
"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
|
|
|
ingerelt
|
|
« Új üzenet #6964 Dátum: 2015. Június 15. - 16:44:04 » |
|
Neha kelkaposztalevelbe toltom, vagdalt savanyakaposzta az adalek ..... ugy sem rossz A toltelek es az adott hus a meghatarozo az izet illetoen
|
|
|
Naplózva
|
Az élet szép, csak igyekezz kihasználni embertársaidnak!
|
|
|
bferi
|
|
« Új üzenet #6965 Dátum: 2015. Június 15. - 18:12:09 » |
|
Itt Szabolcsban az a jó káposzta ismérve,hogy minél kisebb,annál jobb. (Kisujjnyi káposztákat kell elképzelni.) Nálunk, Borsodban, ilyen öklömnyi káposzták is készültek. Szabolcsi lagziba voltam hivatalos, és mint ismert nagyevő,hozzám próbálták belőni az adagokat...Kérdezi a menyasszony: -Mennyi káposztát bírok megenni? Mondom: Vagy hármat,négyet... 3-4 káposztát???-csodálkozott. -Hát ÉÉÉÉÉN megeszek vagy kilencet!!! Mit mondjak??Mindketten csalódtunk a másik evőkéjében... A lagziban meg kiderült,hogy én a férfiökölnyi zempléni;ő meg a kisujjnyi szabolcsi káposztáról beszélt... Amikor a Nyírségbe vagyunk hivatalosak vadkárelhárító vadászatra, vadászcimboránk édesanyja mindig töltött káposztát készít nekünk. Három fajtát szokott, tán az egyikbe még hús sincsen, asszem az a kukoricadercés. És nem darálthússal készül, hanem szigorúan apróra kockázott hússal, és nem savanyú káposztába tekerik, hanem édeskáposzta levélbe. Ez a Bodrogközben is így van, feleségem nagyszülei odavalók. És valóban kicsik, de annál finomabbak. Felénk az öklömnyi méretek a divatosak, benne tojással összeállított darálthús, ami inkább vagdaltra emlékeztet. A Nyírségi vadásztúra nekem inkább kulináris élményekről szól, a vadászat már csak korona az egészre. Ha jön a meghívás, első kérdésem cimborámnak: Anyukád csinál töltött kápit?
|
|
|
Naplózva
|
-Hát most mit csinálunk csendbiztos uram? -Mi az anyánk keservit csinálhatnánk édes fiam? Veszünk egy nagyobb levegőt és visszamegyünk.
|
|
|
|
BODRI
Levél
Nem elérhető
Hozzászólások: 14
vadász?
|
|
« Új üzenet #6967 Dátum: 2015. Június 17. - 08:34:45 » |
|
Tárkonyos ragu leves és nyírségi gombócleves kereszteződése a VADRAGU LEVES MIT GESTITZ.
|
|
|
Naplózva
|
A nyugalom mindent pótol, de a nyugalmat nem pótolja semmi.
|
|
|
chris
|
|
« Új üzenet #6968 Dátum: 2015. Június 17. - 22:05:52 » |
|
Ha már a töltött leveleknél tartunk, mifelénk, azaz Nagyvárad környékén, ami nem káposztalevélben van töltve, az töltike. A töltikét lehet aztán tölteni padlutyka levélbe (más tájegységben nem nagyon ismert), szőlő, hárs, karalábé, sóska levélbe. A lényeg hogy a nem túl rizses töltelék tartalmazzon zsírosabb disznóhúst is, a töltike esetleg huvekuj nagyságú legyen, a savanyítás meg sóskával. A "főzése" sütőbe, vagy kemencében, akinek van. De a töltött káposzta is pöttöm kell legyen, akkor ízletes igazán, és persze hogy kemencében vagy sütőben készüljön. Mennyei íze van a pulykamell és a pulykabegy körüli zsírréteg (krapp) darált masszával töltött savanyú káposztalevél apró töltelékei, agyagedényben készítve, sütőben. De befejezem mert igaz hogy vacsora után vagyok, de kezdek megéhezni.
|
|
|
Naplózva
|
Üdv Chris
|
|
|
Bentshaft
|
|
« Új üzenet #6969 Dátum: 2015. Június 18. - 03:37:32 » |
|
Ha már a töltött leveleknél tartunk, mifelénk, azaz Nagyvárad környékén, ami nem káposztalevélben van töltve, az töltike. A töltikét lehet aztán tölteni padlutyka levélbe (más tájegységben nem nagyon ismert), szőlő, hárs, karalábé, sóska levélbe. A lényeg hogy a nem túl rizses töltelék tartalmazzon zsírosabb disznóhúst is, a töltike esetleg huvekuj nagyságú legyen, a savanyítás meg sóskával. A "főzése" sütőbe, vagy kemencében, akinek van. De a töltött káposzta is pöttöm kell legyen, akkor ízletes igazán, és persze hogy kemencében vagy sütőben készüljön. Mennyei íze van a pulykamell és a pulykabegy körüli zsírréteg (krapp) darált masszával töltött savanyú káposztalevél apró töltelékei, agyagedényben készítve, sütőben. De befejezem mert igaz hogy vacsora után vagyok, de kezdek megéhezni. Amugy meg milyen toltott kaposztara gondolsz, savanyu levelbe vagy edes (friss) kaposztalevelbe toltottrol? Nagy a kulonbseg. Szerintem akarmilyen "meretbe" finomak a toltelekek. Pl. a Szekelyfoldon az igazi toltott kaposzta mindig savanyu kaposztabol keszult es szigoruan fustolt holmival benne. "Csiki kaposztas fazekba" szoktak fozni (vagyis "cserepedenybe" ) A friss kaposzta levelbol keszitett toltott kaposzta (paradicsomosan) az olyan masodosztalyu forma volt nalunk fele. Akkor kezdtek olyant csinalni amikor a fustolt diszno koltseggel mar nagyon hadilabon alltak, nameg a hordos savanyu kaposzta utan a pincebe mar nagyon, nagyon melyre kellett hajolni a hordoba tavasszal (a gaz maszk sem artott ilyenkor ) A szololeveles toltike az balkan szarmazasu kulonben a romanok, gorogok, szerbek szeretik (en sem vetem meg, amugy eletembe legeloszor romanoknal ettem) akar a tokany, csorbak, zakuszka, a sult kikavart vinete.
|
|
|
Naplózva
|
I don't hunt in order to kill, I kill in order to have hunted.
|
|
|
chris
|
|
« Új üzenet #6970 Dátum: 2015. Június 18. - 06:09:24 » |
|
Hordós káposztára gondolok, de dunsztosüvegben, sós lében savanyított is megfelel. Mivel apám havasalföldi volt, az otthoni konyhánkban keveredtek a két náció kulináris produktumai. A töltikék, töltött káposzta, székelygulyás, sőt még a csorbát is cserépedényben, a sütőben készítem. Teljesen más íze van mint a tűzhelyen készültnek. Most a tényleges receptekbe, mármint húsféle, mennyiség, fűszerzés nem mélyednék el időhiány miatt, de ha érdekel szívesen megírom én hogy készítem a megnevezett étélt
|
|
|
Naplózva
|
Üdv Chris
|
|
|
bferi
|
|
« Új üzenet #6971 Dátum: 2015. Június 18. - 20:45:10 » |
|
Amugy meg milyen toltott kaposztara gondolsz, savanyu levelbe vagy edes (friss) kaposztalevelbe toltottrol? Nagy a kulonbseg. Szerintem akarmilyen "meretbe" finomak a toltelekek. Pl. a Szekelyfoldon az igazi toltott kaposzta mindig savanyu kaposztabol keszult es szigoruan fustolt holmival benne. "Csiki kaposztas fazekba" szoktak fozni (vagyis "cserepedenybe" ) A friss kaposzta levelbol keszitett toltott kaposzta (paradicsomosan) az olyan masodosztalyu forma volt nalunk fele. Akkor kezdtek olyant csinalni amikor a fustolt diszno koltseggel mar nagyon hadilabon alltak, nameg a hordos savanyu kaposzta utan a pincebe mar nagyon, nagyon melyre kellett hajolni a hordoba tavasszal (a gaz maszk sem artott ilyenkor ) A szololeveles toltike az balkan szarmazasu kulonben a romanok, gorogok, szerbek szeretik (en sem vetem meg, amugy eletembe legeloszor romanoknal ettem) akar a tokany, csorbak, zakuszka, a sult kikavart vinete. Ben! Szülőföldeden nem tettek csombort a töltött káposztába? A múltkor Arad megyében ettem ilyen csomboros töltött káposztát, amit románok főztek. Nem volt rossz, de az én ízvilágomtól messze áll. A sült kikavart vinete pedig a padlizsánkrém, ugye?
|
|
|
Naplózva
|
-Hát most mit csinálunk csendbiztos uram? -Mi az anyánk keservit csinálhatnánk édes fiam? Veszünk egy nagyobb levegőt és visszamegyünk.
|
|
|
Bentshaft
|
|
« Új üzenet #6972 Dátum: 2015. Június 18. - 22:08:43 » |
|
Ben! Szülőföldeden nem tettek csombort a töltött káposztába? A múltkor Arad megyében ettem ilyen csomboros töltött káposztát, amit románok főztek. Nem volt rossz, de az én ízvilágomtól messze áll. A sült kikavart vinete pedig a padlizsánkrém, ugye?
Csombort igen hasznalnak fejes kaposzta savanyitaskor a hordoba.....jo sokat, az egyik fo fuszer a kapor mellett. Sarvalt (gyalult) kaposzta keszitesekor is hasonlokeppen, maga "totott kaposzta" fozesekor mar nem emlekszem, hogy hasznalnak-e .....nem hinnem, mi itt nem szoktunk. Igen, a vinete az padlizsan. (Nem vagyok biztos a padlizsankrem ugyanaz-e....habar nagyon lehetseges)
|
|
|
Naplózva
|
I don't hunt in order to kill, I kill in order to have hunted.
|
|
|
Németh Lajos
Globális moderátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9988
|
|
« Új üzenet #6973 Dátum: 2015. Június 19. - 07:09:26 » |
|
Ha jól figyeltem meg, akkor a vinete az maga a tök, a kikevert krémet meg mintha úgy mondták volna, hogy vineta. Aztán lehet, hogy rosszul emlékszem, ha Lehel jár erre, majd kiigazít.
|
|
|
Naplózva
|
Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. /Ady/
|
|
|
Voldi
Adminisztrátor
Vadász
Nem elérhető
Hozzászólások: 9520
Piros betűs nagyokos...
|
|
« Új üzenet #6974 Dátum: 2015. Június 19. - 07:27:52 » |
|
Addig is:
|
|
|
Naplózva
|
-Voldi, ritka rusnya vagy alsógatyában... -Levegyem?
-"Ha mindenki úgy tesz, ahogy tenni köll, akkor minden úgy lösz, ahogy lenni köll!"
|
|
|
|