Oldalak: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 ... 37   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Receptgyűjtemény  (Megtekintve 160140 alkalommal)
Kriszta
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 211


lady steve


« Új üzenet #45 Dátum: 2008. Május 15. - 18:47:57 »

Tejben sült hús

Hozzávalók:
1.5 kg mellfilé
30 dkg bacon
só, bors, tej

A mellet itt is felszeleteljük, és nagyon enyhén sózzuk, borsozzuk. A tepsit vékonyan kiolajozzuk, arra teszünk egy réteg csirkét, majd rá egy réteg bacont, hogy teljesen befedje, majd így haladunk, míg el nem fogynak a hozzávalók. Arra kell vigyázni, hogy nagy hely maradjon a tepsiben, véletlenül se tegyük csurig a húsos baconos sorral. Felöntjük annyi tejjel, amennyi bőven ellepi, de még mindig maradjon hely, mert sütés közben a tej kifuthat, majd befedjük, és közepes tűzön sütőben megsütjük. Ha esetleg elfőne a tej, és még nem lenne kész a hús, útközben nyugodtan pótolhatjuk.
Naplózva

...akié a gép, azé az ember...
Kriszta
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 211


lady steve


« Új üzenet #46 Dátum: 2008. Május 15. - 18:54:52 »

Tejszínes gombaszósz

2 üveg gomba
4 dl főzőtejszín
hagyma, só, bors, vegeta, kevés liszt

A hagymát nagyon vékony, apró darabokra felszecskázzuk, és kevés olajon megdinszteljük. A lecsepegtetett gombát hozzáadjuk, azt is kicsit megfuttatjuk az olajon, majd felöntjük vízzel, amennyi bőven ellepi, és főzzük, sózzuk, borsozzuk, vegetázzuk. Közben a tejszínt kevés vízzel felhígítjuk, és hozzákeverünk 2-3 evőkanál lisztet. (a liszt mennyisége a folyadék mennyiségétől függ, és hogy mennyire szeretjük sűrűre.) Amikor a gomba kész, hozzáadjuk a tejszínes keveréket, és nagyjából 5 percig együtt főzzük még. Ilyenkor még általában utána kell ízesíteni.
Sültekhez, rántott dolgokhoz kiváló.
Naplózva

...akié a gép, azé az ember...
Sabbati
Igazhitű Effendi és Birodalmi Tasliosztogató
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 4799



« Új üzenet #47 Dátum: 2008. Május 15. - 18:54:58 »

Én ezt a sajtos cicifilét úgy ismerem, hogy főtt spagettit, vagy makarónit is halmozok rá, úgy sütöm meg.
Fincsi.
Naplózva

"Ihre besondere Stärke ist die Praxis."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #48 Dátum: 2008. Május 16. - 11:51:49 »

"Tárkonyos vadragu"
(Soltész András, HÁGÓ Kft.)
ELŐKÉSZÜLETEK:
Főzőhely elfoglalása, kipakolás, fészekrakás, tűzrakás.
A Csapat felnőtt férfi tagjai a csapatszellem megerősítése céljából közös akarattal határozott, rövid mozdulattal magukévá tesznek egy-egy kupica kácsi szilvapálinkát. (A később érkező vendégeknek a fenti aktus nemre való tekintet nélkül kötelező!)
EZUTÁN LÁSSUNK A FŐZÉSHEZ.
Bográcsban apróra vágott szalonnát sütünk, bográcsot a tűzről levesszük, szalonnát a zsírból kiszedjük, friss puha kenyérrel megesszük. (Ezzel megalapozzuk a későbbi vörösbor felvételét.)
Bográcsot a tűzre visszatesszük és kevesebb piros paprikával egyéni ízlés szerint a szokásos vadpörkölt alapot készítünk. (alapanyag összetétele számos szakácskönyvben egyszerűen megtalálható.)
A kellően megtisztított és feldarabolt vadhúst a bográcsba rakjuk. Ehhez száraz kácsi vörösbort töltünk, ügyelve a bográcstartalom és a csapatagok optimális felvételi mennyiségére.
A készülő étel és az alábbi nyersanyagok főzési idejének figyelembe vételével a bográcsba rakunk:
- friss vegyes zöldséget
- zsenge zöldborsót
- ízletes kácsi vargányagombát
- friss tárkonylevelet
- "mama gyúrta" petrezselymes csipetkét
Készre fövéskor legírozzuk (azaz tejszínt és tojássárgáját elkeverve az étel levével fellangyosítjuk és egyszerre abba beleöntve, elkeverjük). Ízlés szerint tárkonyecettel, vagy citromlével savanyítjuk, azonnal tálaljuk.
Fáradságos munkánk gyümölcseként enyhén savanykás, pikáns ízű, de a vadjelleget megőrző ételt fogyaszthatunk.
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #49 Dátum: 2008. Május 19. - 11:41:22 »

Vadászpecsenye:

Hozzávalók: 4 db fácán vagy gyöngytyúk comb, 2 db mell, 4 dkg fokhagyma, fél tubus pirosarany vagy paprikakrém, 1 dkg törött bors, só, 5 dkg zsír, 1 teáskanál paradicsompüré, 2 szem borókabogyó, 1 csipet kakukkfű, 1 dl bor, pirospaprika.
Elkészítése: A megadott mennyiségű fokhagymából, paprikakrémből, paradicsompüréből, a fűszerekkel ízesítve, sűrű mártást keverünk. (Készíthetjük úgy is, hogy egy kevés zsírban megpirítjuk a paradicsompürét, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a többi ízesítő anyagot és kevés borral forralással besűrítjük.) A melleket és a combokat csontig bevagdaljuk, majd az így nyert nyílásokat megkenjük a mártással. Ezután átkötjük vagy hústűvel megtűzzük, forró zsírban megforgatjuk, majd kisebb lángon puhára pároljuk. A fenti mártással készíthetünk ugyanilyen módon sertéskarajt is egybesütve. Különleges rántott húst is készíthetünk úgy, hogy a mártással, melyhez egy kanál vegetát is keverünk előző este, bekenjük a sertéshúsdarabokat; így pácoljuk egy éjszakán át, majd másnap szokásosan panírozva kirántjuk.

(from freeweb)
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #50 Dátum: 2008. Május 20. - 09:22:42 »

A múltkori libamáj-elkészítések mellé még egy lehetőség:

Libamáj zsírjában:
Hozzávalók: 40 dkg libamáj, 2 tenyérnyi libaháj, 1 gerezd fokhagyma, só, bors
A libamájat ereitől megfosztjuk, majd egy órára jeges vízbe áztatjuk. A libaháj zsírját kiolvasztjuk, majd a zsírt leszűrjük. A májat lábosba tesszük, ráöntjük a libazsírt, és annyi vizet, hogy ellepje a májat. Beletesszük az összezúzott fokhagymát, borsot, és fedő alatt pároljuk. Ezután a fedőt levesszük, a vizet elpárologtatjuk, végül megpirítjuk, sózzuk. Hűtőbe tesszük, újhagymával, paradicsommal, zöldpaprikával, ropogós kenyérrel kínáljuk.
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #51 Dátum: 2008. Május 20. - 11:52:22 »

Hideg töltött fogas
Hozzávalók 5 személyre:

0,80 kg fogasfilé
egy kisebb vöröshagyma
1szál sárgarépa
1 szál petrezselyemgyökér
3db babérlevél
1 csomó petrezselyemzöld
5-6szem olívabogyó
3 db fürjtojás
1 mokkáskanál zselatin
1 db citrom
1 fej fejes saláta
1 mokkáskanál fehérbors
 fél mokkáskanál szerecsendió;

A fogasfiléket formázzuk, széleit egyformára vágjuk, besózzuk és a megtöltéséig félretesszük. A széleiből és a filézés során keletkezett halhús aprólékot aprólyukú darálón ledaráljuk és sóval, fehérborssal, szerecsendióval, finomra vágott petrezselyemmel fűszerezzük. Zselatint keverünk bele, majd a mozaikot adó anyagokat: a fürjtojást apró kockára, a garnélarákot, olívabogyót szintén összevágjuk, jól elkeverjük és a formázott fogasfilékre helyezzük, majd ezeket összetekerjük. Ezt követően alufóliába csavarjuk és zöldséges babérleveles páclében kb. 1 órán át főzzük. A főzőlevében kihűlni hagyjuk. A tálaláskor felszeleteljük és hozzáillő mártással tálaljuk.
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #52 Dátum: 2008. Május 20. - 11:59:14 »

Majsai szögelt mustos pecsenye, sajtos réti gombóccal
Hozzávalók 4 főre: 60 dkg szűzpecsenye, 8 dkg füstölt szalonna, 10 dkg csontvelő, 4 dkg zsír, 3 dl édes fehér must, 20 dkg kimagozott, húsos fehér szőlő szemek, 3 dkg liszt, 2 dkg cukor, citrom, só, bors. A szűzpecsenyét kis szeletekre vágjuk, megszögeljük(tűzdeljük) a szalonnával, sózzuk, borsozzuk, majd lisztbe mártva naturozzuk(natúrhús) és lábasba tesszük, ráöntjük a naturozó zsírt, a mustot felforraljuk, ráhelyezzük a karikára vágott velőt és a szőlőszemeket, majd készre pároljuk. Tálaljuk sajtos réti gombóccal: 4 db zsemlét tejben áztatunk, kinyomjuk és átdaráljuk, majd összekeverjük 5 dkg juhsajttal, sóval, 2 tojássárgájával, 2 tojás felvert habjával, valamint 3 dkg vajjal. Gombócokat formálunk belőle, kifőzzük és olvasztott vajba kiszedjük és tálaljuk. Ajánlott ital: Nyárlőrinci cserszegi fűszeres vagy Kiskunhalasi olaszrizling.

Girgesz:Na, emmá' döfi!
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
Kriszta
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 211


lady steve


« Új üzenet #53 Dátum: 2008. Május 21. - 18:11:39 »

Grillezett szárnyas-nyárs diós-tejszínes öntettel

80 dkg csirkemell
1 gerezd fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma
1 leveskocka
2 ek zsiradék
3 ek citromlé
bors
5 dkg apróra vágott dió
1.25 dl tejszín
1 tk mustár
1 ek petrezselyem
só, cukor
pár csepp worchester-szósz

A húst felcsíkozzuk, a hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát szétnyomjuk. Ezeket összekevrjük, majd ráöntjük a folyadékokat: az olajat és 2 ek citromlevet, szétnyorzsoljuk a leveskockát, és a borssal együtt beleforgatjuk. Míg a diót száraz edényben megpirítjuk, a tejszínt keményre verjük, és összekeverjük a mustárra, 1 ek citromlével, a w. szósszal, petrezselyemmel, sóval, kis cukorral, és beleforgatjuk a diót.
A húscsíkokat feltekerve nyársra fűzzük, és grillezzük, majd ha kész, leöntjük a tejszínes szósszal.
Naplózva

...akié a gép, azé az ember...
Kriszta
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 211


lady steve


« Új üzenet #54 Dátum: 2008. Május 21. - 18:23:32 »

Csárdai rablóhús

60 dkg sertés szűzpecsenye
40 dkg csirkemell
30 dkg bacon
10 dkg krémsajt
4 közepes savanyú uborka
3-4 vöröshagyma
20 dkg gomba
1 kisebb kígyóuborka
só, bors, mustár

A szűzpecsenyét és a csirkemellet felvágjuk, sózzuk, borsozzuk, és elkészítjük a tölteléket.
A gombát, savanyú uborkát, krémsajtot és a bacon egy részét összekeverjük, beletöltjük a szűzpecsenyébe, és feltekerjük, hogy egy roládot kapjunk.
A sót, borsot a mustárral összekeverjük, megforgatjuk benne a csirkedarabokat, baconbe tekerjük.
Majd ezeket szépen sorban nyársra húzzuk: hagyma, rolád, csirke baconben, és grillezzük.
Naplózva

...akié a gép, azé az ember...
Kriszta
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 211


lady steve


« Új üzenet #55 Dátum: 2008. Május 21. - 18:31:46 »

Túrótorta

0,5 kg túró
1 rama kockamargarin
20 dkg porcukor
1 cs vaníliáscukor
fél citrom leve
1 tojás
4 dl tej
2 cs zselatin
gyümölcs vagy befőtt

A margarint a cukorral, van. cukorral tojással, citromlével habosra kikeverjük, és hozzáadjuka  túrót. Az egyik csomag zselatint a tejjel felforrósítjuk, majd hozzáöntjük a túrós-margarinos masszához.
És innentől lehet kétféleképpen is csinálni.
Ha van friss gyümölcs, én azt a masszához adom, és úgy teszem a hűtőbe pár órára, hogy megdermedjen, és nem teszek a tetejére gyümölcskocsonyát.
A másik megoldás, hogy a masszát hűtőben megdermesztjük. A befőttet leszűrjük, és a levébe belekeverjük a másik csomag zselatint, és azzal hevítjük. a megdermedt túrómassza tetejét kirakjuk a befőttel, és ráöntjük a kihűlt, de még meg nem dermedt zselatint, és hűtőbe tesszük még pár órára.
Naplózva

...akié a gép, azé az ember...
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #56 Dátum: 2008. Május 22. - 10:57:59 »

Krisztának:
Mézes csirkemell zöldségágyon:
Hozzávalók
80 dkg  zöldségkeverék(mirelit, vagy saját teljesen mindegy: borsó, krumpli, kukorica, sárgarépa, brokkoli v. karfiol legyen benne)
60 dkg csirkemell
3 ek. méz
2 ek.  szójaszósz
10 dkg vaj
1 csokor petrezselyem
só, fehérbors, gyömbér

Az egész csirkemelleket bepácoljuk a mézbe és a szójaszószba, majd készre sütjük. A felolvasztott Royal zöldségkeveréket vajon megpároljuk, sóval, fehérborssal és gyömbérrel ízesítjük. Hozzáadjuk a fehérbort, és össszepároljuk. Tálaláskor a csirkemellet s zöldségragura tesszük. Burgonyakrokettel tálaljuk.
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #57 Dátum: 2008. Május 22. - 11:52:07 »

Vadkerti pincepörkölt:

3 fej, felkockázott vöröshagymát szalonnazsíron üvegesre pirítjuk, beletesszük a kockákra vágott, jól megmosott 2-3kg marhalábszárat. Sóval, borssal, fokhagymával ízesítjük, kevés Vadkerti Kékfrankossal felöntjük. Addig pároljuk fedő alatt, míg a leve be nem sűrűsödik. Ezután egy kis paprikakrémet, paradicsompürét és őrölt pirospaprikát teszünk bele(annyit, hogy szép színe legyen), öntünk hozzá még egy kevés Vadkerti Kékfrankost /nyáron friss paprika, paradicsom a krém és a püré helyett- még az elején a hagymával együtt beletéve és kicsit megpirítva/. Mielőtt levesszük a lángról, összerottyantjuk a sós vízben előfőzött, felkockázott sertésvelővel és egy db csípős paprikával(szárított vagy friss).

Zöldpaprika karikákkal, friss kenyérrel kínáljuk, kérésre sós burgonyát adunk mellé. Vadkerti Kékfrankos illik hozzá.
« Utoljára szerkesztve: 2008. Május 23. - 14:28:32 írta Boar » Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
Sabbati
Igazhitű Effendi és Birodalmi Tasliosztogató
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 4799



« Új üzenet #58 Dátum: 2008. Május 22. - 12:39:00 »

Nem tudom ki hogyan van vele....
Nalam a pinceporkolt cserepbograccsal kezdodik...

Bijony...
Egyébként az "Addig pároljuk fedő alatt," mondattöredék kétségessé is teszi a bogrács jelenlétét.
Naplózva

"Ihre besondere Stärke ist die Praxis."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #59 Dátum: 2008. Május 23. - 12:06:06 »

Tejfölös törpeharcsa diszkoszban
Hozzávalók 5 személyre:

1,50 kg törpeharcsa
0,15 kg liszt
0,04 kg só
0,30 l olaj
0,02 l tejföl
0,003 kg őrölt bors
0,01 kg kalocsai édes-nemes fűszerpaprika
1,50 g burgonya
A körethez:
0,20 kg húsos füstölt szalonna
0,10 kg zöldpaprika
0,10 kg paradicsom
1 csomó zellerzöld
0,20 kg makói hagyma
A törpeharcsát megtisztítjuk, sózzuk, és paprikás lisztben megforgatjuk, forró olajban elősütjük.
Köret: A húsos füstölt kolozsvári szalonnát kockára vágjuk, serpenyőben pirosra sütjük. A szalonnakockát kiszedjük, a zsíron elősütjük a vöröshagymát, majd a kockára vágott húsos zöldpaprikát és paradicsomot. A burgonyát szintén kockára vágjuk, és olajsütőben készre sütjük. Az elősütött anyagokat, szalonnát, burgonyát visszatesszük a serpenyőben lévő makói hagymára, paprikára, paradicsomra. Sóval, őrölt borssal és zellerzölddel fűszerezzük. Az egészet jól összekeverjük, és további munkafolyamatig félretesszük.
A diszkosz aljára elhelyezzük a köretet. A tetejére tesszük az elősütött törpeharcsát (itt borsot szórunk rá és tejföllel meglocsoljuk). Sütőben az egészet rövid ideig sütjük (5-6 perc), sütés után azonnal tálaljuk.
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
Oldalak: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 ... 37   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: