Oldalak: 1 ... 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 [30] 31 32 33 34 35 36 37   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Receptgyűjtemény  (Megtekintve 160177 alkalommal)
optica2
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 318



« Új üzenet #435 Dátum: 2011. November 26. - 03:41:49 »


Ha mar annyi disznot lottok,itt egy jo kis recept hozza.

A vaddisznókarajt felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk, és forró olajon kétgesre sütjük. Megszórjuk borókabogyóval, és ezt is egy kicsit megpirítjuk. a húst meglocsoljuk mézzel, és 2dl száraz vörösborral. Előmelegített sütőbe tesszük, és kb 25 perc alatt megsütjük. Egy serpenyőben karamellizáljuk a barnacukrot, erre tesszük az áfonyát majd felöntjük kevés húsalaplével és 1dl vörösborral. Miután a lé felforrt , hozzáadjuk a török mogyorót, és további kb 10 percig főzzük, amíg a lé nagy része elfő. Ezután 5dk vajjal felforraljuk a mártást. Habzásig hevített vajon megpirítjuk a zöldborsót. Sózzuk, borsozzuk. Végül az egészet meglocsoljuk azáfonyás lekvárral.
Naplózva
optica2
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 318



« Új üzenet #436 Dátum: 2011. November 26. - 03:45:20 »

Egy facan recept,ha valakit erdekel.

1db fácán
50dk gesztenye
30dk füstölt szalonna
1 zsemle

majoranna
szerecsendió
1 tojás
kevés zsír.

A kicsavart zsemlét összegyúrjuk a megsütött gesztenyével, vagy sütéshez való 1db gesztenyemasszával, a tojással, a sóval, és az őrölt szerecsendióval, majd a fácán hasüregébe töltjük. A lábait hústű segítségével leszorítjuk, majd az egész fácánt füstölt szalonnaszeletekkel borítjuk be, végül szorosan alufóliába csomagoljuk. Kizsírozott tepsiben közepes hőfokon kb másfél óra alatt megsütjük.
Naplózva
optica2
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 318



« Új üzenet #437 Dátum: 2011. November 26. - 03:48:51 »

Es meg egy,a kacsavadaszoknak.

1 darab vadkacsa
10 darab zsályalevél
3-4 rozmaringág
4 kakukkfűág
4 ágacska tárkonyág
2 szem borókabogyó
2 tojásfehérje
4 gerezd fokhagyma
1 darab citrom
1,5-2 kg durva só

Készítsük elő a fűszeres sót: aprítsuk fel a fűszernövényeket. Törjük össze a borókát, majd minden fűszert keverjünk a sóhoz az enyhén felhabosított tojásfehérjével együtt. A só egy részét tegyük sütőpapírral bélelt és megolajozott sütőlapra. A fokhagymagerezdeket és a vékonyra szeletelt citromot tegyük az előkészített kacsa hasába. Fektessük a kacsát a sóágyra, és borítsuk be a maradék sóval. 180 C-os sütőben, a kacsa méretétől függően kb. 75 percig süssük. Hagyjuk hűlni 15 percig, aztán szedjük le róla a sópáncélt, és tálaljuk sült krumplival.
Naplózva
dama
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2660


« Új üzenet #438 Dátum: 2011. December 07. - 20:18:12 »

Képviselő fánk!
3 dl víz
15 dkg margarin
15 dkg finomliszt
csipet só
4-5 db tojás

Felforraljuk a vizet a margarinnal, öntsük hozzá folyamatosan kevergetve a lisztet. Kislángon főzzük sűrűre állandóan kevergetve, nehogy csomóssá váljon. Kihűlésig keverjük. Amikor már csak langyos akkor egyenként keverjük hozzá az egész tojásokat.
Kizsírozott (vagy sütőpapírral bélelt) tepsibe egymástól 6-7 cm-re dió nagyságú halmokat rakunk és egy órát pihentetjük.
Előmelegített sütőben, egyenletes hőmérsékleten sütjük. A sütő ajtaját 15 percig nem szabad kinyitni mert a tészta össze esik.
15-2 perc sütés után még 5 percig csendesebb tűznél ropogósra sütjük.

Vanília krémhez 4 dl tejet 10 dkg cukorral, 2 db vaníliás cukorral felforralunk. Közben 3 tojás sárgáját 5 evőkanál liszttel és 1 dl tejjel
 simára keverjük, majd a forrásban lévő tejhez adjuk. Majd felforraljuk és a forró krémhez keverjük a tojások felvert habját.

A kihűlt fánkok alját levágjuk és a hártyaszerű közepét kivájjuk és a vanília krémmel megtöltjük. Ráhelyezzük a tetejét és porcukorral megszórva tálaljuk. Kacsint

 Nyálcsorog Nyálcsorog Emelem
Naplózva

Az áram alatt lévő alkatrész ugyan úgy néz ki mint ami nincs áram alatt,
csak más a fogása!
optica2
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 318



« Új üzenet #439 Dátum: 2011. December 08. - 14:41:28 »




 Black grape vadkacsa

HOZZÁVALÓK:

4 db vadkacsa comb, só, oreganó, bazsalikom, 10 dkg vaj, 2 fürt fekete szõlõ , 4 szem gesztenye, vagy 1 evõkanál püré, 2-3 karika citrom, 2 dl vörös édes bor, 1 csokor friss citromfû, 2 kávéskanál ételkeményitõ, 1 kg vöröskáposzta, só, babérlevél, néhány szegfûszeg, õrölt kömény, 1 savanyú alma, 1 nagy lila hagyma, 1 dl olaj, 1 dl vörösbor, ecet, cukor, ízlés szerint.
   A kacsacombokat sózzuk, oreganóval és bazsalikommal alaposan bedörzsöljük. Sütõedénybe helyezzük, forró vajjal leöntjük. Az egyik fürt szõlõt leszemezve, a gesztenyét meghámozva, 2-3 karika citromot a hús mellé teszünk és 2 dl bort öntünk alá. Az egészet befedjük apróra vágott citromfüvel, letakarva puhára pároljuk. Elõzõ este elõkészítjük a káposztát.A vöröskáposztát lereszeljük vagy nagyon vékony szálasra vágjuk. Megsózzuk, ízesítjük babérlevéllel, szegfûszeggel, kevés örölt köménnyel. Jól összekeverjük és egy éjszakán át érleljük. Másnap az almát hozzáreszelve elkeverjük. Szálasra vágott hagymát olajon világosra pirítjuk. A kinyomott almás káposztát hozzáadva borral puhára pároljuk. Az elkészült combokat kivesszük a levébõl, melegen tartjuk. A levet kevés ételkeményítõvel sûrûre fõzzük. Átpaszírozzuk, beletesszük a másik fürt szemeit, ha szükséges vörösborral higítjuk, fûszerezzük. A párolt káposztát cukorral és ecettel ízesítjük.
Tálalásnál a káposztát tálra halmozzuk, mellé tesszük a sült combokat és sült burgonyával kínáljuk. A grape-mártást külön edényben adjuk asztalra.

 Forralt boros vadkacsa

HOZZÁVALÓK:

4-6 vadkacsacomb,0,5 l fehér bor, 2-3 szegfûszeg, néhány egész fahéj, 1 kis csokor citromfû, 10 dkg füstölt szalonna, só, bors, ízlés szerint, 5 dkg vaj, 1 evõkanál liszt.
    A megtisztított , megmosott kacsacombokat elõkészitjük. A zsíros bõrt bevagdaljuk, és gyengén besózzuk. A fehérbort a szegfûszeggel, fahéjjal , citromfûvel felforrósitjuk. Ezzel öntjük le az elõkészitett combokat és hagyjuk benne kihûlni. Kiemeljük a húst, megtûzdeljük a szalonnával és örölt borssal ízesítjük. Sütõedénybe tesszük és az olvasztott vajjal leöntjük. A fûszeres borból is öntünk alá egy keveset. Lefedjük és sütõben sütjük, közben a borral idõnként meglocsoljuk. Piros-ropogósra sütjük. A megsült húsdarabokat kiszedjük , melegen tartjuk. A levet egy kevés liszttel besûrítjük, átszûrjük és mártásnak forraljuk. A fûszeres borral még ízesítjük. Burgonya krokettel és párolt káposztával tálaljuk. A mártást külön edényben adjuk az asztalra.

Pasulé vadkacsával

HOZZÁVALÓK:

4 db vadkacsacomb, zsiradék, majoránna, 4x10 dkg-os lángolt kolbász, 10 dkg kacsazsír, 20 dkg császárszalonna, 3 gerezd fokhagyma, só, bors, 30 dkg friss paradicsom vagy püré, 1 csomag kakukkfû, néhány babérlevél, friss rozmaring, 30 dkg fehér bab ( elõre áztatva) vagy friss kifejtõbab, 5-6 dl fehér félédes bor.
   A vadkacsacombokat a szokásos módon zsiradékkal, sóval, borssal, majoránnával fûszerezve megsütjük, fólia alatt. A fokhagymás kolbászdarabokat is készre sütjük, minden oldalán piritva. Ezeket, miután elkészültek, melegen tartjuk. A kacsazsírt felhevítjük, beletesszük a kockára vágott húsos szalonnát és kiolvasztjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot vagy a pürét, aprított fokhagymát, sót, õrölt borsot és jól megdinszteljük. Utána hozzáadjuk a fehérbabot, felöntjük a fehér borral, a fûszerekkel ízesítjük. Babérlevél, kakukkfû, rozmaring. másfél órán át fõzzük. Ekkorra minden megpuhul. Ha kifejtõbabból készítjük kevesebb idõ is elég. Közben ellenõrizzük! A paradicsomos babhoz adjuk a sült kolbászt és a kacsacombokat. Pár percig még együtt forraljuk. Puha rozskenyérrel tálaljuk. A fõzéshez használt bort kínáljuk mellé. Tartalmas, nem diétás étel, de nagyon finom.


Hozzávalók:    3 fiatal vadkacsa (6 személy), 20 dkg vaj, 6 db birsalma, só, bors.

Elkészítés: A megtisztított vadkacsákat kívül-belül besózzuk, a belsejét megtöltjük meg­hámozott, gerezdekre vágott birsalmával. Lábasba tesszük, és olvasztott vajjal leöntve, mérsékelten meleg sütőben, többszöri locsolással 3/4 részig sütjük. Hozzátesszük a megmaradt birsalmaszeleteket, majd készre sütjük. Tálaláskor a vadkacsát feldaraboljuk, tálra rakjuk, birsalmával körítjük, és pecsenyelével körülöntjük. Külön vajas rizst adhatunk hozzá.

A fiatal vadkacsát süthetjük úgy is, mint a házi kacsát. Sütési ideje 20-22 perc.
Vadkacsacomb áfonyás szedermártásban

Hozzávalók: vadkacsacomb 5 db, sárgarépa 5 dkg, vöröshagyma 3 dkg, gyökér 5 dkg, egész bors 1 dkg, babérlevél 5 g, olaj fél dl, só 3 dkg, áfonyadzsem 5 dkg, szeder 10 dkg, liszt 25 dkg, vörösbor 2, 5 dl, burgonya 50 dkg, szerecsendió 1 dkg, élesztő 3 dkg, cukor 1 dkg, bors 1 dkg.

A vadkacsacombot páclében érleljük, utána sütőben zöldségekkel megsütjük. Szaftjából vörösborral, áfonyával és szederrel krémmártást készítünk. Tálalás előtt párolt szederrel díszítjük, bő zsírban sült burgonyafánkkal tálaljuk.
Vadkacsa elzászi módon (Canard á l'alsacienne)

Hozzávalók:   3 kg-os vadkacsa, 30 dkg császár szalonna, 25 dkg kolbász, 10 dkg vöröshagyma; 1,5 dl fehérbor, só, bors, 3 szegfűszeg, petrezselyem zöldje, fűszercsomó, 1 kg savanyú káposzta.

Elkészítés: A megtisztított vadkacsát besózzuk, és egész világosra félig elősütjük. A savanyú káposztát jól kimossuk, és a szalonnával feltesszük főni. Beletesszük a szegfű­szeggel megtűzdelt hagymát, felöntjük a borral, vízzel vagy levessel úgy, hogy ellepje. Megsózzuk, hozzátesszük a fűszercsomót, felforraljuk, és fedő alatt lassú forralással főzzük. Ha a szalonna félig megpuhult, hozzátesszük a kacsát, a kolbászt és rövid lében puhára pároljuk. Ha a kacsa és a szalonna megpuhult, kivesszük a kolbásszal együtt. A hagymát és a fűszercsomót eltávolítjuk. A káposztát összekeverjük, levének teljesen el kell főni, és utána ízesítjük. Tálalás előtt a kacsát kevés húskivonattal megfényezzük. A káposztát tálra tesszük, ízlésesen rárakjuk a feldarabolt kacsahúst, köré tesszük a felszeletelt húsos sza­lonnát, kolbászt és megkörítjük 5 db tojás nagyságúra formált főtt burgonyá­val. Saját zsíros levével meglocsoljuk és meghintjük finomra vágott petrezse­lyemzölddel. Libából hasonló módon készíthetjük).
Vadkacsa olasz módon

Elkészítés: A megtisztított, megsózott vadkacsát füstölt szalonnaszeletekbe göngyöljük, majd vörös bor- és ecetkeverékben puhára pároljuk kevés hagyma, sárgarépa, petrezselyem, babérlevél, kakukkfű és bors társaságában. Azután tepsibe tesszük, leöntjük tejföllel, és levével öntözgetve szépen megpirítjuk. Levét átpasszírozzuk s égetett cukorral, tejföllel, borral, egészen apróra vágott olaj-bogyóval, citromlével, csipet liszttel barna mártást készítünk belőle, újra átpasszírozzuk s a feldarabolt hús mellé tálaljuk.
Vadkacsa párolva 1.

Elkészítés: A szép fiatal vadkacsát megtisztítjuk, mellét citrommal bedörzsöljük, szalonnával jól megspékeljük, lábasba tesszük szalonnaszeletekkel és mindenféle zöldséggel, öntünk rá vagy háromnegyed liter vörösbort, és jól befödve puhára pároljuk. Ezután a kacsát kiszedjük, és melegen tartjuk. A levét átszűrjük, keverünk hozzá néhány kanál jó erős húslét és vagy negyed liter olajbogyót, melynek a magvát kiszedtük. Ezzel együtt főzzük újra vagy öt percig, és közben szedjük le a zsírját. Ezután a kacsát szépen fölszeleteljük, s ha nagyon finoman akarjuk tálalni, megfecskendezhetjük forró sherryvel, vagy madeirával. A mártásból keveset alája öntünk, a többit külön csészében tálaljuk, sós írósvajastésztából készített pogácsával körítjük.
Vadkacsa pácolva 2.

Hozzávalók: Vadkacsa 2 db, zsír 15 dkg, só 2 késh., tejföl 3 dl. Pác: mint a nyúlé.

A megtisztított kacsát bepácoljuk, és a páclevet naponta felforraljuk. A pácból kivesszük, és tepsibe, zsírba tesszük, kevés páclével puhára pároljuk, és pirosra sütjük. A tálalásnál zsírjába tejfölt tehetünk, vagy vadlével tálaljuk, mint a nyulat.
Vadkacsa sülve

Hozzávalók: Vadkacsa 2 db, szalonna 10 dkg, zsír 15 dkg, hagyma 1 db, babérlevél 2-3 db, bors 5 szem, só késh.

A megtisztított vadkacsát besózzuk, bőre alá vékony szalonnaszeleteket dugunk, zsírban kevés vízzel, babérlevéllel, néhány szem borssal, hagymával pároljuk, és pirosra sütjük.
Vadkacsa szalonnával (századeleji recept)

Tisztítsuk meg a vadkacsát, tegyük pácba pár napon át, aztán vegyük ki, csurgassuk le, sózzuk be, és a mellehúsát tűzdeljük ki vékony szalonnaszeletekkel, húzzuk nyársra és süssük meg. Sütés közben locsolgassuk sűrűn kevés tejfellel és páclével, eztán ha megsült, húzzuk le a nyársról, rakjuk tálra és a leszűrt mártást aláöntvén, adjuk fel.
Vadkacsa vadasan

Hozzávalók: 2 vadkacsa, 15 dkg zsír, 8 dkg vöröshagyma, 20 dkg sárgarépa, 10 dkg gyökér, 4 dkg liszt, 2 g őrölt bors, 1 tk. szemesbors, mustár, 2 babérlevél, 2 dl tejföl, 1 citrom, cukor, só, páclé

Elkészítés: A kacsát 3-4 napig páclében (lásd ott) pácolom. A zsírban megpirítom a karikákra vágott zöldséget, sóval, szemes borssal, hagymával, babérlevéllel, citromlével, hagymával felforralom, és ebben párolom meg a feldarabolt kacsát. Mikor a hús puha, kiveszem, és a zöldségeket a lével együtt áttöröm. 2 dkg zsírból és a lisztből cukorral barna rántást készítek, besűrítem vele a zöldséglevet, citromlével, mustárral ízesítem, tejfölözöm. Pár percig együtt forralom a hússal. Zsemlegombóccal tálalom.
Vadkacsa vörös borban párolva

Elkészítés: A vadkacsát többnyire pácban tarják néhány napig, aztán rendes vadas mártással készítik el. Ízletesebb ennél az itt következő készítési mód, amelyhez pácolásra nincs szükség: egy lábasba 1/2 liter vizet, 15 deka vajat vagy zsírt, egy fél fej kisebb vöröshagymát (zacskóba kötve), 15 deka gombát, 1 pohár vörös bort és sót teszünk. Beletesszük a megtisztított és feldarabolt vadkacsát, és fedő alatt pároljuk, míg megpuhul. Akkor hozzáöntünk még fél pohár vörösbort, kevés pirított cukorral együtt és még egyszer fölforraljuk. Levével együtt tálaljuk, de a hagymás zacskót természetesen kivesszük belőle.

Jo etvagyat!

Naplózva
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #440 Dátum: 2011. December 12. - 12:12:01 »

A közelmúltban két új vadételt kóstoltam. Az egyik saját recept, a másik egy barátomé.

Vadkacsa egyszerűen
Hozzávalók:
egy konyhakész vadkacsa feldarabolva
8-10 szelet füstölt szalonna
egy kg krumpli
negyed kg vöröshagyma
5-6 gerezd fokhagyma
ízlés szerint só, bors, köménymag és egy kevés vegeta

Elkészítése:
A húsdarabokat bedörzsöljük egy kevés ételízesítővel, borssal és köménymaggal, majd pár helyen megtűzdeljük félbevágott fokhagymagerezdekkel és állni hagyjuk pár órát. Ezután egy nagyobb jénai aljára fektetjük a szalonnacsíkokat, vegyesen rákarikázzuk a krumplit és a hagymát, majd ezek tetejére fektetjük a húsokat, végül az egészre ráöntjük a fűszeres levet,amit a hús engedett. Lefedjük, majd közepes lángos sütőben készre sütjük, mert mire a hús megpuhul, addigra a többi is átsül.(Nem rajongok az ételízesítőkért, de ez az étel finom volt és nagyon egyszerű!)

Sajtos fácánfalatok

Hozzávalók:
Egy egész fácán lebőrözve és kicsontozva, sörétszemektől megkönnyítve(a bőr és a csont mehet levesbe ízesítőnek, a sörét meghorgászólomnak Bion)
1 kávéskanál reszelt parmezán
két gerezd fokhagyma
egy közepes vöröshagyma
5dkg reszelt trapista
ízlés szerint só, fehérbors, tárkony, kakukkfű és egy csipet köménymag
zsemlemorzsa(ha valakinek ízlik, akkor ehhez egy kevés egész szezámmagot is hozzá lehet keverni).

Elkészítés:
A fácánhúst és a hagymákat ledaráljuk, hozzákeverjük a sajtokat és a fűszereket(én mennyiségben csökkenő sorrendben ezeket adtam hozzá: kakukkfű, tárkony, bors, só, köménymag), majd az egészet egynemű masszává gyúrjuk. Ezután vizes kézzel 2-3cm átmérőjű golyókat formázunk, amiket a szezámmagos zsemlemorzsában megforgatunk, majd bő olajban pirosra sütjük őket. Lecsöpögtetve, kihűlve, burgonya- vagy franciasalátával és fehérborral isteni! (És az is megkóstolhatja, akinek nem tetszik a fácán száraz húsa.)
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
Forma4
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 543


Szivacs


« Új üzenet #441 Dátum: 2012. Január 28. - 09:31:33 »

Ez a saját magazinom...vannak fent receptek...ahogy én készítem őket, nem vad, de azért ajánlom...

http://www.hotdog.hu/magazin/magazin.hot?m_id=40379&h_id=133163

http://www.hotdog.hu/magazin/magazin.hot?m_id=40379&h_id=133034

http://www.hotdog.hu/magazin/magazin.hot?m_id=40379&h_id=133035

jó étvágyat
Naplózva

A vadászvizsgám meg van,... nem azt jelenti, hogy vadász vagyok...csak a lehetőséget kaptam meg, hogy vadász...jó vadász válhassék belőlem !

...ha küzdesz, veszíthetsz...ha nem küzdesz, vesztettél !
galoscsabus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 6369


vadász


« Új üzenet #442 Dátum: 2012. Január 28. - 10:39:31 »

http://gyulajrt.hu/vad_es_hal_etelek

Ajánlom kipróbálásra a link alatt található "Harcsafilé Mesterhorgász módra" című műalkotást.
Szerénységem tiltja, hogy megnevezzem az alkotóját Vigyorog
Volt pár évem, amikor annyi harcsát fogtam pergetve, hogy szabadon szárnyalhatott a képzeletem a tűzhely körül.
Ez lett az egyik végtermék, amit azóta is nagyon szívesen fogyaszt az egész család. Van még egy tuti süllős receptúra is, de azt nem találom Fejvakarás...
Afrikaiból is kiváló!!
Jó étvágyat hozzá!
Naplózva

Vadász vagyok...így egyszerűen.
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #443 Dátum: 2012. Január 31. - 14:01:40 »

Sült liba gazdagon

Hozzávalók:
Egy egész liba (lehet vad is)
0,75kg krumpli
0,25kg vöröshagyma
2dl húsleves lé(vagy csontleves)
10dkg húsos füstölt szalonna
10dkg barna csiperke
4 gerezd fokhagyma
só, bors, őrölt kömény ízlés szerint.

Elkészítés:
A sütéshez kell egy jó nagy jénai vagy pataki tál, amibe minden egyszerre belefér. A libát feldaraboljuk, majd megszórjuk sóval, borssal, őrölt köménnyel és pihentetjük két órát.
Ezután a felszeletelt szalonna felét a tál aljára fektetjük, majd erre karikázzuk a krumplit és a hagymát vegyesen, miközben néha meg-megszórjuk sóval. A tetejére szeleteljük a gombát, majd erre még egy sor hagymát és az egészre ráfektetjük a húsokat és megszórjuk apróra metélt fokhagymával. Mikor ezzel megvagyunk, felcsíkozzuk a megmaradt szalonnát és megszórjuk vele a húst. A húslevest aláöntjük, majd rátesszük az edény fedelét és először nagy lángon sütjük 30 percet, majd takarékra véve puhára sütjük az egészet (amikor a hús megsült, akkor már biztos puha alatta a krumpli is!)
Ha maradt még egy kis pecsenyelé a tálban, akkor ezt leöntjük egy kis tálkába és tálaláskor külön kínálhatjuk a hús mellé.
Jól passzol hozzá az almakompót vagy a párolt alma, de párolt káposztával is fenséges!


Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #444 Dátum: 2012. Február 02. - 12:31:36 »

Sólet vadból, ahogy én csinálom

Hozzávalók:
Bő fél kiló apró szemű tarkabab (lehet fehér is, de akkor nem lesz olyan sűrű)
fél kg vadhús(én eddig vadlúd- és vadkacsamellből, valamint vaddisznó csülökből csináltam)
egy kb. 20cm-es füstöltkolbász-darab Bion
(ha vizivadból csináljuk, akkor nem árt egy darab füstölt vagy fagyasztott disznóbőr sem, mert ez is sűríti a szaftot)
két közepes fej vöröshagyma
négy gerezd fokhagyma
2dl hús- vagy csontleves
só, őrölt fekete bors, kömény, őrölt édespaprika

Elkészítés:
A babot az elkészítés előtt min. 2-3 órával lemossuk, langyos vízbe áztatjuk. Ezután egy tűzálló tálba tesszük a felét, rászórjuk a karikára vágott vöröshagymát és a fokhagymát, megszórjuk egy kevés sóval, borssal, köménnyel és paprikával(én úgy szoktam, hogy mindenhova jusson a tetejére, ne túl sok), majd ráhelyezzük a nagyobb darabokra vágott húst. Ha ezzel megvagyunk, akkor a hús tetejére öntjük a maradék babot, ugyanúgy megszórjuk fűszerekkel, mint az előbb és a tetejére tesszük a felkarikázott kolbászt. Ráöntjük a húslevest és annyi vízzel engedjük fel az egészet, hogy pont ellepje a babot. Mikor minden megvan, akkor rátesszük a tál fedelét, vagy alaposan befedjük alufóliával és kis lángon kb. 3-4 óra alatt készre pároljuk. Én olyan másfél óra után egyszer meg szoktam nézni és ha szükséges, akkor pótolom az elpárolgott vizet róla. Onnét lehet tudni, hogy elkészült, hogy a hús omlós, a bab pedig annyira puha, hogy nyelvvel szétnyomható, a szaftja pedig sűrű -ha csülökből csináltuk, vagy több bőrt is tettünk hozzá, akkor ragadós.
Igazi emberbe való étel, friss kenyérrel már csak az ebéd utáni szundi esik ennél jobban! Bion
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
Lacus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3936



« Új üzenet #445 Dátum: 2012. Február 02. - 13:14:08 »

  
  Lágy fehérkenyér !  

50 dkg. Bl. 80-s liszt /ha nincs akkor 50-s /
 25 g. élesztő /nem por /
 5 dkg zsiradék /pl. liga , vagy nem túl illatos disznó zsir /
 1 kávéskanál cukor
 3 kávéskanál só
 1 kávéskanál aszkorbinsav
 2.5 dl tej / legalább 2.8 % , 3.5 % /
 2.5 dl langyos víz
 
Langyos tejbe tegyük bele az élesztőt és a cukrot , had fusson fel .
A lisztet szitáljuk át , mehet bele a só és az aszkorbinsav ,.
A fel futtatót élesztőt és a picit felolvasztott zsiradékot hozzáadjuk az
előkészített liszthez , majd a langyos vizet . Miután jól össze dolgoztuk lehet keleszteni .
A kenyértészta legyen egy kicsit lágy , pl. ha kézbe vennénk lassan ereszkedne ki a kezünkből .
Ha esetleg nagyon lágy pici liszt még mehet hozzá .
Kb a háromszorosára kelesztve lisztezett nyújtó deszkára kiborítva , éppen csak formázzuk !
Nem gyúrjuk át , mert akkor lehet keleszteni megint ,. tapasztalatom szerint kemény lesz a kenyér és nem lágy .
Lapos tepsi sütőpapír . A tésztát középre teszem és egy picikét még formázom .
A sütő előmelegítve / gáz / 5-6 között , a hőfokot majd lemérem .
A legfelső helyre teszem a tepsit , a rács legalul grill fóliával betakarva / Kép később !
Így nem ég meg a kenyér , sütemény alja és szép világos barna lesz + puha  Igen
Kb, 25 perc után megfordítom a kenyeret , mert belül jobban sül  és még hagyom 5-10 percet sülni .
Mikor kész rögtön ki veszem és hagyom hűlni . Nem vizezem meg a tetejét , hogy ne legyen ropogós ,.
A zsiradékot azért teszem bele , mert tapasztalatom szerint akkor nem morzsálódik .
Jó kísérletezést ! + Vastag kolbászt , pörkölteket , Liba májat hozzá ,. !  Emelem
Naplózva

Üdv Lacus.

/ " Ifjaik majdnem mindennap vadászaton voltak; ezért aztán attól az időtől fogva mindmostanáig a magyarok jobb vadászok is, mint a többi nemzetek.  "  / Anonymus
Lacus
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3936



« Új üzenet #446 Dátum: 2012. Február 02. - 15:47:10 »

Bocsánat nem jól írtam ! Helyesen a tepsi felülről a második helyen van  Stoel  190°C  Igen  Stoel



Naplózva

Üdv Lacus.

/ " Ifjaik majdnem mindennap vadászaton voltak; ezért aztán attól az időtől fogva mindmostanáig a magyarok jobb vadászok is, mint a többi nemzetek.  "  / Anonymus
CID
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3274



« Új üzenet #447 Dátum: 2012. Február 08. - 19:19:04 »

No akkor az ígért recept a galambhoz!  Emelem

Örvös galamb tábortűzön sütve. (1 személyre)

275g burgonya
2 galambmell ( én sóval borssal, foghagymaporral és rozmaringgal fűszereztem be a sütés előtt)
1 evőkanál oliva olaj
75g felkarikázott füstölt kolbász
1 tojás
2 evőkanál lecsöpögtetett kapribogyó
tengeri só és őrölt bors

1. Egy fazék sós vizet forraljunk fel, tegyük bele a burgonyát, majd főzzük lassú tűzön. Mikor már majdnem megfőtt, szűrjük le, és hagyjuk kissé hűlni.
2. Amikor eléggé lehűlt ahhoz, hogy meg tudjuk fogni , tisztítsuk meg a burgonyát, s vágjuk apró kockákra. Ízesítsük sóval, borssal.
3. Forrósítsuk fel az olajat. Helyezzük bele a galambmellet, a bőrös oldalával lefelé. Süssük 1,5 percig, fordítsuk meg, majd ismét süssük 1,5 percig. Ezután vegyük ki a húst a serpenyőből.
4. Szórjuk a burgonyát a serpenyőbe, pirítsuk aranybarnára, ropogósra. Adjuk hozzá a felkarikázott kolbászt. Kevergetve süssük 3-5 percig, hogy a burgonyát alaposan átjárja a zamatos lé.
5. Míg a kolbász és a burgonya sül, a galambmellet éles késsel szeleteljük fel kissé átlósan. Fedjük le, és tegyük félre.
6. A burgonyát és a kolbászt húzzuk félre a serpenyő egyik felébe, majd óvatosan üssük bele a tojást, és süssük meg.
7. Ha a tojás megsült, adjuk a galambmellszeleteket a burgonyához, szórjuk meg kapribogyóval, és forgassuk össze.
8. A burgonyát és a galambmellet tegyük tányérra, s helyezzük  tetejére a tojást: de fogyaszthatjuk egyenesen a serpenyőből is.

Jó étvégyat kívánok hozzá!  Piál Wave

Naplózva
optica2
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 318



« Új üzenet #448 Dátum: 2012. Február 22. - 23:12:53 »

Jó halászlét csak nagy halból lehet főzni. A zöldpaprika és paradicsom szezonális jellege, romlandósága miatt nem alkotórésze a halászlének (a halászok tarisznyájában ez nem volt, régen nem voltak bevásárlóközpontok, ahol ezeket télen is megvehették volna), egyébként is ezek a lecsó alkatrészei. Na szóval: a halat megpucoljuk, a tükörpontyot lécre szegelt 2-3 db söröskupak érdes felével, a pikkelyes pontyot (ez az igazi!) filézőkéssel, az utolsó farki pikkely alatt benyúlva oldal irányban mozgatva a test mellett elvágjuk a pikkelytokokat (nem kell tőle megijedni, elég egyszerű), és leemeljük a kabátját. A hal bőre mindkét esetben a halon marad. A halat belezzük, ikrát/tejet, májat (vigyázzunk az epehólyagra) külön rakjuk. Fejet levágjuk, a halat kifilézzük. Kopoltyú, szem, keserűfog nem maradhat a halban. A lábosba alulra rakjuk a fölkarikázott jó makói hagymát (errefelé a talaj adottságai miatt jobb ízű a hagyma), majd a fejet (nem árt ha veszünk még vagy 3-4 db-ot), úszókat és a csontot. Felöntjük a megfelelő mennyiségű vízzel, és kb 5-6 órát lassú tűzön főzzük, míg a fej, a csontok teljesen szét nem esnek. Ahogy Matula bácsi is mondta: a halászlé akkor jó, ha ragad a gőze... Főzés vége előtt félórával csak az elpárolgott vizet pótoljuk. Ezután átpaszírozzuk (régen ezt nem csinálták, mivel a csont úgyis a bogrács aljában gyűlt össze). Ezután vizet beletölteni tilos. Az alaplevet kiforraljuk, belerakjuk az édesnemes házi paprikát (a bolti nem jó, mivel abba a csumát és a penészes paprikákat is beledarálták), olyan mennyiségben, hogy az alaplé szép piros színű legyen. Ezután belerakjuk az előzőleg besózott haldarabokat (nem irdaljuk, mivel a nagy pontyban a szálka is nagy, meg különben is nem sült keszeget készítünk), a belsőséget, és 10 percig főzzük. Kóstolás után sózzuk még, ha kell. A jó halászlé egyszer melegítve az igazi. Az erőspaprikát tálaláskor kínáljuk hozzá.
Naplózva
optica2
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 318



« Új üzenet #449 Dátum: 2012. Február 22. - 23:15:28 »

Ezpedig a Bajai halbol keszult husleves.


Legjobb, ha 1.30- 1.60 kg -os pontyokat veszünk.
Tisztítás után beirdaljuk, azaz 3-4 mm mélyen bemetszést végzünk a hal húsába fél cm-enként, majd 5-6 cm-es darabokra vágjuk.Besózzuk,2-3 órát álljon a sóban,kerüljön az irdalásokba is.Ha a sózás megfelelő alapossággal történt,főzés közben legfeljebb minimális sózásra lesz már szükség - izlésnek megfelelően.

Bogrács aljába szórjuk a felkockázott vöröshagymát, rátesszük a hal félbevágott fejét, /amelyből előzőleg kivettük a keserű csontját/, farkát,s a többi darabotis./A tejet, ikrát nem sózzuk,s később tesszük a lébe/
Kilogrammonként 1.3 l vízzel öntjük fel.
Amikor forrni kezd, kilónként 1-1 púpozott evőkanál ,jó minőségű !! paprikát szórunk rá.
25 percig főzzük, lobogó forrással.
Ha nem forr eléggé a lé, leül a paprika, és rontja a minőségét.

Keverni sosem szabad, hogy le ne égjen,időnként forgassuk a bográcsot.
A belsőséget a forrás kezdetét követően kb. 10 perc múlva tegyük a lébe.
Ekkor tehetünk bele 1 dl száraz vörösbort is, megakadályozza a halhús szétesését.
Legjobb szabad tűzön főzni, de ha erre nincs lehetőség, tűzhelyen is megoldható.
Legfontosabb,hogy tartsuk be az arányokat, ügyeljünk a minőségre a hal, és a paprika tekintetében.
A főzési időt ne lépjük túl, mert könnyen szétfőhet a hal húsa.
Aki szereti,csersznyepaprikát is tehet bele.

A levet leöntjük, sós vízben kifőzött gyufametélttel tálaljuk, a halszeleteket szépen tálra rendezve tegyük mellé
Ez valóban húsleves, a BAJAI HALÁSZLÉ nem így készül.
« Utoljára szerkesztve: 2012. Február 22. - 23:49:36 írta Boar » Naplózva
Oldalak: 1 ... 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 [30] 31 32 33 34 35 36 37   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: