Oldalak: 1 ... 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 [29] 30 31 32 33 34 35 36 37   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Receptgyűjtemény  (Megtekintve 160196 alkalommal)
dama
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2660


« Új üzenet #420 Dátum: 2011. Február 09. - 10:41:42 »

Hájas kifli, házi szilva lekvárral!
1 kg liszt
40 dkg háj (hártya mentes ledarált)
4 db tojás
3 dl tej
1 pohár tejföl
1 cs élesztő (5 dkg)
só, cukor

Kis csészébe langyos tejbe felfuttatjuk az élesztőt, közbe a tálba 2 egész tojást és egy sárgáját elkavarjuk sóval cukorral
beltesszük a felfuttatot élesztőt és a maradék tejet lisztet tejfölt, jól kidolgozzuk a kapot tésztát.
3/4 órára pihentetjük utána ki nyújt juk és rákenjük a hájat összehajtkuk,
1/2 óra múlva újra nyújtjuk,
1/2 óra múlva ki nyújtjuk és három szögekre vágjuk és házi szilvalekvárral töltjuk kifliket formálunk belőle.
a negyedik tojást és egy kis tejet össze keverjük és sütés előtt meg kenjük a kifliket, és kisütjük.

Jó étvágyat!   Gyula
Naplózva

Az áram alatt lévő alkatrész ugyan úgy néz ki mint ami nincs áram alatt,
csak más a fogása!
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #421 Dátum: 2011. Február 25. - 13:57:05 »

Sonkás batyuk
Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta
kb. 1 kisebb vöröshagyma
1 csomag ízesebb sonka (lehetőleg ne pl. csirke- v. pulykamell sonka legyen)
olaj

bors
1 tojás
reszelt sajt
kevés liszt

A vöröshagymát nagyon apróra vágjuk, és kevés olajon megdinszteljük. Közben a sonkát szintén nagyon apróra vágjuk, és az üveges hagymához keverjük. Kicsit megpirítjuk, de csak óvatosan, egész kicsit, nehogy keményre süljön. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk (én frissen őrölt borssal szoktam), és félretoljuk. A tojást felverjük. A leveles tésztát nyújtódeszkán kitekerjük, és nagyobb, min. 7-8 cm széles téglalapokra vágjuk. Mindegyik téglalap egyik felébe teszünk egy-egy adagot a sonkás töltelékből, majd a tészta másik felét ráhajtva kis batyukat v. táskákat formázunk. A szélüket megkenjük kevés felvert tojással és kézzel alaposan összenyomkodjuk. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, kicsit belisztezzük, hogy a tészta ne ragadjon rá, és a sonkás batyukat egymástól kis távolságra beállítjuk. Tetejüket megkenjük tojással és megszórjuk reszelt sajttal. Alacsony hőfokon (kb. 150 fok) kb. negyed óra alatt készre sütjük.
http://fozosuli.blog.hu
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
Sakac
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9916



« Új üzenet #422 Dátum: 2011. Február 27. - 06:11:57 »

Szalonka és szalonka-bél.

A szalonka egyike a legkedveltebb vadmadaraknak; majd minden vidéken található, mert sok van. Kizárólag ősszel és tavasszal vadászszák. Egy tál pecsenyéhez sok kell belőle, mert apró és sülés közben nagyon össze esik. A szalonkákat tolluktól szépen tisztitsuk meg, forrázzuk le vizzel, minden legcsekélyebb tolltokot jól kiszedjünk belőle; de ugy, hogy a gyönge bőrét valamiképpen le ne rántsuk. A melle alatt vágjuk fel és a belét szedjük ki. A szalonka belét gondosan kezeljük, mert ezt sokan kitűnő ételnek tartják. Tehát ilyen formán járjunk el a készitésnél. A máját vegyük le a bélről; figyelemmel nézzük meg, hogy hol van a hosszu, vékony, kövér kinézésű fehér mája, amelyet szintén le kell szedni az élettartó bélről. A zuzát, máját, fehér máját mossuk jól meg és tegyük deszkára; a többi belét dobjuk el; a deszkán lévőt vagdaljuk jól össze, tegyünk bele igen kevés borsot, sót és vereshagymát. Egy kis lábasba tegyünk egy kávés-kanál zsirt, mely ha forró, a bél vagdalékot tegyük belé; pár perczig forraljuk fel, aztán tegyünk közé egy bádogkanál zsemlye morzsát; ezzel is melegitsük jól fel; végre tegyünk e keverékbe három kanál hus-levet, azután vegyük le a tüztől. Tálaláskor kenjük apró, zsirban piritott kenyér- vagy zsemlye-szeletekre. Miután a bél készitésével megvagyunk, a szalonkákat sózzuk meg s kötözzük be czérnával vékony, széles fehér szalonna szeletekkel, ugy, hogy a lehetőleg mindenütt belepje a madarat a szalonna-szelet. Tegyük tepsibe, öntsünk alá annyi kanál eczetet a hány a madár; továbbá nehány szemnyi fürtborsot, egy pár szemnyi tört szegfüszeget, kevés apróra vágott vereshagymát és ezekkel süssük meg; eközben többször forgassuk és a levével locsoljuk mindaddig, a mig gyönge piros lesz a madár. Ha készen van, szedjük le róla és vagdaljuk fel a madarakat; rakjuk hosszu tálba, a levet szürjük reá és a tál körül tegyük a belével megkent, piritott kenyereket és a szalonna-szeletkéket.

forrás:
ZILAHY ÁGNES: VALÓDI MAGYAR SZAKÁCSKÖNYV
Naplózva

"Mindenkinek két élete van. De a második csak akkor kezdődik el, ha valaki rájön, hogy csak egy van"
CID
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 3274



« Új üzenet #423 Dátum: 2011. április 24. - 20:20:54 »

Ahogy ígértem íme a recept. Sonka kenyértésztában
Hozzávalók:
1,2kg kötözött füstölt sonka
1-1 fej hagyma és fokhagyma, 1 babérlevél
A tésztához:
500g liszt, 1kk. cukor, 25g élesztő (én 7g-os instant élesztőt használtam), 1 ek. só, 2 tojás+ 1 tojássárgája, 80g vaj/margarin, 1/2-1/2 kk. szárított rozmaring, citromos kakukkfű és oregano, 1 ek. tej

Előző este beáztatjuk a sonkát langyos vízbe. Másnap a hagymával, fokhagymával és babérlevéllel ízesített bő vízben, fedő alatt, szelíd tűzön puhára főzzük. Saját levében hagyjuk kihűlni.
A tésztához a lisztet kelesztő tálba szitáljuk, hozzáadjuk az 1dl langyos, cukros vízben felfuttatott élesztőt, aztán még 1dl langyos, a sóval és 2 tojással elkevert vizet, végüla felolvasztott vajat/margarint, és hólyagosra dagasztjuk, a kétszeresére kelesztjük. Lehántjuk a zsineget a sonkáról, szárazra töröljük. Lisztezett munkalapon belegyúrjuk a zöldfűszereket a tésztába. Kinyúltjuk, a közepére fektetjük a sonkát, és ráhajtjuk a vízzel átkent széleket. 5-5cm-t meghagyva levágjuk a fölösleges tésztát a végekről, a csomag alá hajtjuk, és hajtott oldalával lefelé sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Konyharuvával letakarva 20 percig kelesztjük.
1 tojássárgáját elkeverünk a tejjel, és megkenjük vele a tésztát. A levágott tésztavégeket összegyúrjuk, 6-8 hosszú rudat sodrunk belőlük, berácsozzuk velük a tészta tetjét, és megkenjük a maradék tojássárgájával. 200C-os sütőben 40-45 percig sütjük. Az asztalra elhelyezve nekiesünk az elpusztításának.  Vigyorog

Ui: a foszlós tészta sütéséhez gőz kell, ezért a sütő aljára beteszünk egy vízzel félig telt fém edényt.

Jó étvágyat kívánok!  Emelem
Naplózva
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #424 Dátum: 2011. Június 15. - 09:21:33 »



Hamburger, ahogy én készítem (három-négy főre)

Hozzávalók:
Pogácsához
30 dkg darált marhahús
30 dkg darált sertéshús(fontos, hogy mindkét hús friss és viszonylag sovány legyen, mert a sülés közben kicsapódó húslé tartja össze a pogácsákat)
1 vöröshagyma
2 teáskanál mustár
1 teáskanál ketchup
1/2 teáskanál őrölt bors

Hambihoz:
4 hamburger-zsömle
4 salátalevél
1/2 lilahagyma
2 paradicsom
pár csemegeuborka
vaj
4 szelet sajt
ketchup
mustár

A hagymát megtisztítom, nagyon apróra kockázom, majd összegyúrom a darált húsokkal, ketchuppal, mustárral, ízlés szerint sózom, majd egy kicsit állni hagyom. Ezután felosztom négy egyenlő részre, amikből pogácsákat formázok(ha vékonyabbra csinálja valaki a pogácsát, akkor 5 pogi is készülhet az adagból). Ezután jön a sütés -nyáron grillen sütöm, télen vagy konyhai grillen, vagy olajon. Mivel nyáron kicsit bonyolítom a dolgot, így azt írom le: a zsemléket elfelezem, majd a belső felükkel a parázs felé egy kicsit megpirítom(közben sül  a hús), majd megkenem egy kevés vajjal(télen vaj helyett a serpenyőben kisülő fűszeres zsírt használom erre a célra). Utána jöhet a belevaló: egy salátalevél, paradicsom, lilahagyma, csemegeuborka hosszában felszeletelve, ketchup és mustár ízlés szerint. Ekkora már majdnem kész a húspogácsa is, így ráteszek egy-egy szelet sajtot, hogy a parázs fölött az még ráolvadjon, majd az egész mehet bele az előkészített zsömlékbe és kész is.

Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #425 Dátum: 2011. Június 17. - 08:48:45 »

Hozzávalók
1 kg finomliszt +
5 dkg élesztő +
1 ek. só +
víz +
Minden hozzávaló a bevásárló listámra

Kenyér recept!
Elkészítés
1Kovászt elkészítem: az élesztőt kevés langyos vízben felolvasztom, a liszt egyharmadát beleöntöm és összekeverem, annyi vizet öntök hozzá, hogy galuska sűrűségű, simára kidolgozott legyen. Letakarom ruhával, még egy párnát is teszek rá, minimum 6 órát pihentetem. Kenyér tészta készítése: kevés langyos vízbe beleteszem a sót és hozzáöntöm a kovászhoz, a kovászt széjjelszedem, hogy ne legyen egybe és hozzáöntöm a maradék lisztet. Összegyúrom és annyi langyos vizet öntök még hozzá, hogy a kelt tésztánál keményebb állagú legyen. Ha összeállítottam a tésztát nekilátok dagasztani, mindaddig dagasztjuk, míg a tészta a kezünktől és a táltól kezd elválni. Liszttel gyengén megszórjuk és letakarjuk, legalább 2 óráig kell meleg helyen keleszteni. Ha félig megkelt a tészta, begyújtunk a kemencében. Ha elégett a tűz, akkor szakajtóba ruhát teszek és megszórom liszttel, ebbe teszem a kiszakajtott cipókat, letakarom ruhával és még fél óráig kelni hagyjuk. Addig előkészítjük a kemencét, a parazsat kihúzzuk, a kemence alját kipemeteljük. A szakajtóból a kenyereket sütőlapátra tesszük, a tetejét bevágom, hogy sütés közben szépen kinyíljon, és gyorsan megmosdatom langyos vízben és a kemencében egymás mellé sorba berakom. A kemenceajtót és a huzatot elzárom, 1 órát sütöm. Ha megsült, kiszedem, az alját leseprem és megmosdatom vízzel. Kihűlés után szeleteljük. TIPP: A kovásznak nem szabad megfázni. Melegen ne szeleteljük mert a kenyér szalonnás lesz. 
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #426 Dátum: 2011. Június 17. - 09:54:40 »

Magvas rozskenyér-ahogy én készítem


Hozzávalók:
50dkg rozsliszt
20dkg teljes kiőrlésű kenyérliszt
5dkg sütőélesztő
egy késhegynyi szódabikarbóna
Ízlés szerint só és olajosmagvak(én lenmagvat, szezámmagot, hántolt tökmagot és napraforgót, esetleg egy apróra vágott kis fekete olívát szoktam beletenni kb. 1,5-2 evőkanállat magonként)
kb. 4 dl víz

Először összekeverem a 20dkg kenyérlisztet a 3,5 dl langyos vízzel, majd ebbe beledolgozom az élesztőt, letakarom és langyos helyen hagyom pihenni bő másfél órát. Azután hozzáadom a rozslisztet a sót és ha szükséges, akkor egy kis vizet is és addig dagasztom, gyúrom(keverőtálas mixer is jó hozzá, kipróbáltam azzal is), amíg a tészta el nem válik a táltól (mivel ez nem búzakenyér, így a tésztája egy kicsit puhább, és ragadósabb lesz(a kezünkhöz Nyihi) Mikor ez megvan, két felé vágom és hosszúkás cipókat formázok belőle és így hagyom kelni fél órát, majd sütőpapírral bélelt formába teszem és letakarva tovább kelesztem, míg az eredeti cipók kb. kétszeresére nem dagadnak.  Ekkor mehetnek be a sütőbe. Az első húsz percben a maximumra véve sütöm(kb. 200-220C fok), majd takarékra visszavéve(kb. 160-180C fok) készre sütöm 40-45perc alatt. A sütőből kivéve a tetejét vízbe mártott ecsettel végigkenem, kiveszem a formából és hagyom kihűlni. Ezután fogyasztható is.
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
dama
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2660


« Új üzenet #427 Dátum: 2011. Július 10. - 18:46:47 »

Húsos pizzás csiga.

Hozzávalók: a tésztához:
1 kg liszt
4 dkg élesztő
1 pohár tejföl
1 evőkanál cukor
2 dl víz
2 dl tej
2 dl olaj
1 evőkanál só.
A krémhez:
1 tubus pizzakrém
1 üveg ketchup
A feltéthez:
30 dkg csirkemell de lehet ( pulyka is)
1 szál kolbász
2 fej vöröshagyma

Elkészítés:
1. a tészta hozzávalói összedolgozzuk, meleg helyen másfél órán keresztül megdagasztjuk.
2. a tésztát öt egyenlő részbe vágjuk és egyenkét kinyújtjuk.
3. megkenjük pizzakrémmel, rátesszük az apróra vágott hagymát és a húsokat. Feltekerjük és 3 centis csíkokra vágjuk.
4. beletesszük a csigákat egy olajjal kikent tepsibe és 180 fokon előmelegített sütőben negyed óra alatt készre sütjük.

Jó étvágyat!
Ui.:mielőtt kész lettvolna  Angyal a tetejüket megszórta reszelt sajtal

Isteni volt!!!! Nyálcsorog Nyálcsorog Kajat Taps Táncol
Naplózva

Az áram alatt lévő alkatrész ugyan úgy néz ki mint ami nincs áram alatt,
csak más a fogása!
Erdojaro (Molnár Attila)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 14841



« Új üzenet #428 Dátum: 2011. Július 28. - 20:21:45 »

http://gastromania.hu/cassoulet-a-la-depardieu

Nagyon jónak tűnik!  Kajat   Kipróbálom pár nap múlva! Főz
Naplózva

A Vadászat olyan mint a NŐ!  Minél több időt töltesz vele, annál jobban rájössz, hogy nem tudsz róla semmit!
Sakac
Globális moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 9916



« Új üzenet #429 Dátum: 2011. Július 30. - 06:27:44 »

Milyen csiga ? Fejvakarás?
A csigát hogyan készitsem elő ? Vállat von

Simai mezei éti csiga...
Összegyüjtöd  őket hagyod pár napig  koplaltatod. A csiga házon kivüli részét levágod ezt használjuk fel,fözheted párolhatod vajban megsütheted sok recept van fenn. Bárányhoz hasonlítanám az ízét...

Ja véletlenül se házastól főzd mint én anno ritka zöld büdös lett a konyha  Röhög Röhög
Naplózva

"Mindenkinek két élete van. De a második csak akkor kezdődik el, ha valaki rájön, hogy csak egy van"
Kun Gábor (Gaben85)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 806


« Új üzenet #430 Dátum: 2011. Augusztus 07. - 14:29:01 »

Vajon megpirítottam a nagyon apróra vágott hagymát majd a fokhagymát. Rádobtam az ízletes vargányát és fűszereztem sóval, borssal, kakukkfűvel és picit viszkivel. Mikor elérkezettnek láttam az időt tejszínnel felengedtem óvatosan és hozzátettem a pirított diót és fenyőmagot. Tésztával ajánlom.
Naplózva
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #431 Dátum: 2011. Augusztus 09. - 14:23:58 »

Azt hiszem, ha idén sikerül pár fiatal örvöst elejteni, akkor kipróbálom ezt a most talált receptet:

Göcseji töltött galamb:
Hozzávalók 4 személyre:

- 2 db tojás
- 1 csokor petrezselyem zöld
- ízlés szerint őrölt bors
- 1 fej vöröshagyma
- 10 dkg zsír
- 5 dkg vaj
- 2 db zsemle
- 5 dkg gomba
- ízlés szerint só
- 10 dkg csirkemáj
- 4 db házi galamb
A finomra vágott, vajban megpárolt vöröshagymán kissé átpirítjuk az apró kockára vágott gombát, a galambok és a csirke máját. Vágott petrezselyem zöldjével megszórjuk.
Ha kihűlt, az áztatott zsemlékkel, a felvert tojásokkal, kevés sóval meg borssal finom tölteléket készítünk. A
jól megtisztított házi galambokat a nyaki bőrnél megtöltjük, bedörzsöljük kevés sóval és borssal. Tepsibe
tesszük, forró zsírral meglocsoljuk, kevés vizet öntünk alá, és tepsiben megsütjük. Sütés közben a zsírjával többször meglocsoljuk, és ha kell, kevés vizet öntünk alá. Gombás rizzsel, szalmaburgonyával és rántott petrezselyem
zöldjével tálaljuk. Ünnepekkor befőtt is kerül mellé.

(videkize.hu)

Szeretem ezt az újságot, egy csomó jó recept van benne, köztük jó néhány vadrecepttel is.
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
dama
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2660


« Új üzenet #432 Dátum: 2011. Szeptember 19. - 20:12:20 »

Házi rostos üdítő!

3 kg bármilyen gyümölcshús (héj nélkül) alma, körte, sárga ill. őszibarack, birsalma
3 liter víz
1 kg cukor
3 evőkanál citromsav
1 teáskanál nátrium benzoát
(1 teáskanál fahéj alma esetén)

8 liter vizet felforralom, a cukrot 1 liter vízzel szirupnak megfőzöm.
A gyümölcsöt annyi vízben megfőzöm amennyi ép ellepi, ha megfőtt összeturmixolom és az egészet összeöntöm.
Legalább 1/2 órán át főzöm tovább.
Üvegekbe töltöm és száraz dunsztban hagyom kihűlni.

Isteni finom Igen Nyálcsorog Nyálcsorog Emelem
Naplózva

Az áram alatt lévő alkatrész ugyan úgy néz ki mint ami nincs áram alatt,
csak más a fogása!
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #433 Dátum: 2011. Október 12. - 17:32:37 »

"Az mészárossal perseltessed meg, ha penig nem tudna hozzá, az erdeinek nagy az foga, vizes ruhával tekerkesd be, hogy meg ne pirítsa az perseléskor; mert ennek az fogai igen kedvesek az uraknál és fejedelmeknél; ennek az öregit még ezüstben is szokták foglalni; az perzselést ha elvégzi az mészáros, az nyakát egy arasznyére vágasd az fejére, ezt osztán, hogy kezedben veszed, az vizes ruhát hányd el az fogárul és tüzes vassal sütögesd az szőrit környülötte, egyebütt is mind elsütögessed az fején, mindenütt mennél fejérebben csinálhatod az bürit, ennek az orrát szépen felmessed, az füle felé egy arasznyéra, az álla bűrit nyúzd el az szerént az orrárul.

Az nyelvét igen szép egészen kivegyed, azt tegyed fel egy öreg kondérban, sós vízben hadd főjjön egy óráig, az sódora [sonka] is mellette legyen, mert azt is úgy kell főzni, ha külön főzöd is. Ezt osztán vedd ki, az tűzből szűrd el az levét, tölts hideg vizet reá, ezt abból az vízből igen szépen tisztéts ki, de az bűrit fel ne faragjad, meg más tiszta vízben tegyed fel, abban is főzzed másfél óráig. Másfél óra múlva azt az levet szűrd el rúla, tölts bort, eczetet reá, az mennyiben arányzod, hogy megfő, sályát [zsályát], fenyőmagot hányj bűvön reá. Ha valami oly főrend embernek főzöd, czigerben is megfőzhedd, s eczetben, szegény embernek sós vízben is jó.
Ezt jól megfőzzed, kivegyed szépen az levéből, az húsa el ne szakadozzon az csontjárul, savát is megadjad. Ha megfő, tedd ki, hadd hűljön meg. Az öreg fogait állából vond ki, és tedd az agyarának helyére, az agyarat ismég az helyére, az nyelvét is tisztétsd meg szépen, helyheztesd az orra czimpájában, az száját is tátsd fel, ha czitromod vagyon, azzal, ha nincs, egy szép öreg almával télben, ha megtanultad, egy szép zöld ágacskát is az homlokában, ha azt nem tudod, puspanggal is megrakhatod.
Ezután szóljunk az zöld ág csinálása felől is. Szép sályával is megrakhatod, ha leszen, ha egyebet semmit nem kaphatsz, azt mikor fel akarod adni, öreg tálban tegyed, az nyakára állassad hogy az tálban orrával, fogaival felálljon, ne feküdjék veszteg, ez alá penig borsot vess hideg eczetben, s úgy ősd alá, de felettébb sok az ne legyen, az oly kedves étek az fejedelmek előtt, láttam, hogy Rudolfus császárnak egy hétig mind felvitték az asztalra."


http://csombor.blog.hu/

Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
Lorka
Vendég
« Új üzenet #434 Dátum: 2011. November 03. - 20:55:21 »

Nem teljesen vad ételből készült de gondoltam megosztom egy korábbi szösszenetemet.
 :Mosolyog
Remélem nem lóg ki a sorból, nem tudom hogy jóü helyre rakom-e de akinek ízlik fogyassza egészséggel.

Ime:
"Mint köztudott dolog az evés audio-vizuális tevékenység. Hiszen testünk-lelkünk táplálkozik egy igazi lakoma során. Én szeretem a lakomát. Több alkalommal megfigyeltem hogy sokkal többet rakok ki az asztalra, mint amennyit meg szoktam enni. Ez vezérel az ételeim elkészítése során is, a tepsis kajánál ügyelek, arra hogy a megfelelő hangja és vizuális képessége legyen az éteknek.
Következőként szoktam eljárni, mindezt természetesen, azért hogy tudjátok: „Miről maradtatok le!”
A tepsi aljába vékony rétegben kolozsvári szalonnát helyezek. Ezt a felületet befedem 1 cm-es vastagságúra vágott krumpli-szeletekkel. Ezeket lágyan behintem sóval, hogy felkészítsem őket a szalonnával vívott közösülésre.
Itt jön wellness első része, a hagyma. Gondosan kiválogatott, kisebb tojásméretű hagymákat megvetkeztetek kérges, ámde ropogós kabátjuktól. Majd pedig eltántoríthatatlan határozottsággal motiválva, 1 cm-es szeleteket képzek belőlük, bármiként is fordulnak. Ezeket ráfektetem a krumpliszeletekre ügyelve az elérhető 100%-os területi lefedettségre. Ezen a részen figyelmet szentelünk a fűszereknek. Bátran használom ilyen esetekben a legkülönfélébb sós-fűszeres-rászórós-beleivódós preparátumokat. Ekkorra már javában megvolt az első petting, a krumpli hagyma szalonna között. Ekkor jön a wellness mestergerendája-persze gondosan ügyelve az „update 1”-re. Ilyen kereszthalálra csak a legelszántabb almák jöhetnek számításba. Ajánlható a Red és Golden delicious fajtakör. Ezekből, pedig szeleteket képzek magházuk eltávolítása mellett. Majdan pediglen ezeket is gondosan rákényszerítem a hagyma társaságára. Ekkor megmarkolom a kakukkfüves zacsit és belemarkolván-morzsolván rálöttyintek egy negyed maréknyit erre a nyugvó orgiára.
    Eközben már rábírtam a pulyka felső combját hogy gyufásdoboz méretűvé disszociálódjon, sózódjon majd pácolódjon szintén valami fűszerkeverékben. Ekkor bevetem az űrtechnikát. Előveszem a teflonlábasomat. Ebbe filmszerű zsírréteget képzek mangalicaszalonnából. Felforrósítom és belepacárolom az egész pulykás cuccost. Fedővel lefedve rábírom, hogy izzadjon egy kicsit, majd fehérjét megmutatva rugalmas burkába költözzön. Miután ez meglőn, ezt ráhelyezem a tepsi fokozódó fertőjéhez. Gátlástalanul ráöntöm a párolt hús levét is -reakcióközeget biztosítva mindezzel-. Ekkor már látható izgalom van az edényben. A maradék hézagokat borsóval kívánom eltömedékelni
Lefedem gondosan alufóliával és behelyezem a forró sütőbe.
Az első lépés hogy elszabaduljon az ördög tánca.
Számításaim szerint 25 perc kell neki, hogy a láncreakció elinduljon
Ekkor leülök a székre, töltök magamnak egy pohár bort a talpas borivó poharamba, és egy hanyag mozdulattal megiszom. Mindeközben a sercenő szalonna belehelyezi erejét az almás-hagymalevébe.
    A következő mutatványt csak a „felnőtt” pályán ajánljuk. Ide ember kell, sokat tapasztalt, sziklakemény éhező. A tepsit óvatosan, nem lötybölve kivesszük a sütőből és biztos szabad helyre rakjuk. Lágyan közelítve jobb kezünkkel az alufólia kiálló csücske irányába. Egy hirtelen, de erőteljes mozdulattal levesszük a tepsiről.
De. Ekkor következik be az, amitől óvva intek minden gyenge idegzetűt, ugyanis a kiáramló tömjénszerű gőzt be kell lélegezni rezzenéstelen arccal akárhány fokos legyen is az. Csak ebből tudjuk meg, hogy mit csinálunk voltaképp.
A látvány pokoli, a hagyma a krumpin… a krumpli meg az almával…de a hagyma meg a kakukk…füvet. Nem késlekedünk. Szemünkkel gyorsan eldöntjük mi legyen a mai eredmény. A szokásos mellett döntünk: gyorsan. A harmadára ribiszkelekvárt kenek lágyan elkenve. A középső részre sajtot reszelek. Legjobb, ha a füstöltet alulra és rásimítunk egy kis olvadóst. A kicsi harmadikra, pedig csípős paprikát teszünk és egy házi lecsóalapot, helyezünk a társaságba. Ha már szinte buzisan, pikánsak akarunk lenni, akkor beletuszkolunk egy macskapöcse paprikát a ribiszkés részbe, ha lehet a sarkába. Ezt az egészet csak a polgárpukkasztás kedvéért lefedjük 3 szelet szalonnával. Leginkább az erdélyit javasolnám. Bár az kunkorodik, így egyszerűbb, ha a kolozsvárit használjuk.
    Mint tudjuk az evés audio-vizuális tevékenység. Ezért szaftot is kell készítenünk. Ezt én a Norbira hivatkozva joghurttal de szigorúan csak a legmagasabb zsír százalékost. A két joghurtot egy edénybe öntve, fehérborsozva, fokhagymázva összekeverjük és ráöntjük a tepsi tartalmára. Ekkor már alufóliát csak lágyan ráterítve visszarakjuk a sütőbe egy újabb 15 percre. Maradék borunkat lehörpintve, töltünk magunknak egy kis házipálinkát ezt egy „Isten éltessen mindannyinkat!” -felkiáltással érvényesítem.
Asztalra tányér.
Megfelelő zenét.
Sok folyadékot.
Befőttet.
Puha kenyeret.

„Aki magyar addig eszik, míg a koporsóba teszik”

Elérkezet a végső egy forrongó tömeg, ami csak egy szikrára vár, hogy végső csapást mérjen az ízlelőbimbóinkra.
A látvány leírhatatlan
Most végy egy mély lélegzetet és nyelj egyet és egy teljes multikulturális együttéléssel, képzeld el, amit most leírok.
    Amint leemeled az alufóliát a tompa sercegő hang átvált sziszegésbe és halk duruzsolásba. Látod, ahogy a ribiszkelekvár végső kimerültségében rácsúszik a borsóra. A szalonna erőtlenül csüng két alma között. A kakukkfű és a többi fűszer: hagyma, fokhagyma, alma, szalonnaillat aljas módon hozza ki belőled az állatot, aki farkasszemet néz a gonosz chili paprikával. A sajt olvadt bőrösödő szurokként csurog le a hagyma öleibe. Azt veszed észre, hogy a szádban híg nyál gyűlt össze a nyelved alatt. Ezt lenyeled, majd vágsz egy igen vaskos szelet kenyeret, csak hogy ne kelljen kétszer vágni. A szalonnák egyikét kinézed és villádat belemélyesztve egy kis sajt, krumpli, alma társaságában a tányérodra helyezed, majd pedig beleeszel a tepsibe.
Egy cél vezérel, hogy megalkosd a tökéletes katonát. Egy olyan összetételt, amiben egyszerre érvényesül a borsó roppanása, a szalonna ruganyossága, a sajt foszlása, alma lágysága, a kenyér tisztasága, a hagyma aromája, pulykahússal lefojtva.
Ezt elérni természetesen nem lehet, hiszen éppen ezért kell megenni az egész tepsivel.
A kenyér belsejét kitéped, végighúzod azon a területen ahonnét gondosan, kietted ezt a poklot.
Legnagyobb Istenáldása a puhakenyér ropogós héja, amin legalább fél centi kenyérbél van ragadva, ugyanis ezzel lehet csak tisztára törölni a tepsit. Nyelved félve tekint a gőzölgő paprika felé majd egy hirtelen mozdulattal rátapad. Egy halk sercenést lehet hallani, ahogy a magok kiszakadnak őrlőid hatására és beszabadulnak a szádba. Gyors mozdulatokkal végeznek az őrlők a magmennyiséggel. Csőszerűvé marta a nyelved. Huhogások közepette beleiszol a borodba. A hideg szénsav és a bor mossa a terhet a szádból. Érzed, hogy nem mehet ez így sokáig, túl gyors vagy nem bírod, elhullassz. Hátadat kiegyenesítve, és egy nagy levegőt véve egy erőteljes üvöltésszerű böfögés hagyja el a szádat impulzus-szerű ütést mérve a környezetedre. Gyomrodban hely szabadult föl, ahova egy pulykahúst terveztél némi alma kíséretével. Megtörtént. Megfordul a fejedben, hogy sok lesz ez a negyed kiló kenyér és a fél tepsi kaja. Még a végén rosszul alszom.
Nem is tehetünk mást, abba kell hagynunk ezt a féktelen orgiát. Ellenben le kell szögezni, hogy azt a szalonnadarabot meg kell ennünk mindenféleképpen. És marad még egy fél sárgabarack is.
Egyetlen esélyünk van hirtelen, felugrunk és a borospoharat megmarkolva, bekószálunk a wc-re, megteszünk mindent, a belső homeosztázisunk helyreállítása végett.
Eddigre az egész lakáson elhíresült hogy mit csinált a fokhagyma a kakukkfűvel.
Fontos dolog, a megfelelő muzsikát találjunk az emésztéshez. Kellemes nyugtató zene kell, javasolnék egy kis De Phazz-t, Cafe Del Mar-t vagy Pink Floyd-ot alacsony hangerőn, végtelen lejátszáson. Kb. 2 órányi különböző muzsika, kell legalább.
Az ágyat megigazítjuk, egy erőtlen dobással, lefekszünk.
Hamutartó a közelbe,
Cigi meggyújt,
Magunk elé fújva, elábrándozva.
Csikket alaposan elnyomjuk annak ellenére, hogy szemünk majdnem leragad. Magunkmellé vesszük a szénsavas ásványvizet, és iszunk. Az ásványvíz harapós buborékjai után csak egy dolgot érzünk.
A szalonna izének filmszerű rétegét a szánkban.
Jó lenne egy kávé…."

Naplózva
Oldalak: 1 ... 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 [29] 30 31 32 33 34 35 36 37   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: