Oldalak: 1 ... 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 [28] 29 30 31 32 33 34 35 36 37   Le
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Receptgyűjtemény  (Megtekintve 160183 alkalommal)
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #405 Dátum: 2010. November 28. - 22:00:25 »

A II.-nál a májat is le kell darálni, gondolom! Jól gondolom? Mosolyog
 Wave
Jól.
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #406 Dátum: 2010. December 06. - 09:28:08 »

Németh Lajos receptje a Tepsifüles rovatból:


No, szóval lesütött hús, kemencében.

A héten összefutottam egy kicsit túlsúlyos süldővel. A jó makktermést szépen felrakott szalonnával nyugtázta, amitől megszabadítottam és ezt üstben kisütöttük.
A húst néhány nemesebb rész kivételével (szűzpecsenye, két karajdarab) fél kézfejnyi darabokra aprítottuk, este alaposan besóztuk és másnap ezzel az alapanyaggal és némi folyékony italneművel megérkeztünk kedves kollégámhoz, akinek az udvarában egy nemrég rakott kemence áll.
Ő ekkorra már eltüzelt egy kosár fát a kemencében, úgyhogy a hőmérséklet odabent 350 fok körül volt.
A húsokat  tepsibe raktuk, tetejére alufólia, aztán vagy két óra hosszan pároltuk odabent. Ezután a fóliát levettük, majd még jó 3/4 óráig pirult az ekkorra 220 fokra lehűlt sütödében.
Két tepsi nem fért a kemencébe, ezeket odabenn a gáztűzhely sütőjében készítettük el, hasonló technológiával.
A végén összekóstoltuk, hát bizony a kemencés mutatvány sokkal jobbra sikeredett.
A kész sülthús darabokat jó szorosan egymás mellé raktuk egy zsírosbödönbe, majd a felmelegített zsírral nyakon öntöttük az egészet, hogy ellepje. Innentől nincs más dolga az éhes polgárnak, mint időnként beletúrni a zsírba, kimelegíteni, lecsöpögtetni a kivett finomságot és puha kenyér kíséretében benyomni a ködmönnyak mögé.
A bödönben maradó húst a guberálás után zsírral vissza kell takarni, így hónapokig eláll minőségromlás nélkül.
Ismétlem: egyetlen fűszer a só, de az bőven!
« Utoljára szerkesztve: 2010. December 06. - 14:33:05 írta Erdojaro (Molnár Attila) » Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #407 Dátum: 2010. December 20. - 12:11:06 »

Aktuális, így gondoltam felteszek két egyszerű mézeskalács receptet:
Mézeskalács 1
Hozzávalók:
•   50 dkg liszt
•   25 dkg cukor
•   1 csomag vaníliás cukor
•   3 egész tojás
•   4 nagy evőkanál méz
•   pici só
•   2 teáskanál szódabikarbóna
•   1 mézeskalács fűszerkeverék
•   A mázhoz:
•   1 tojásfehérje
•   pici só
•   6-7 közepes evőkanál porcukor
Elkészítés:
A lisztbe teszem a cukrot, a vaníliás cukrot, a pici sót, a szódabikarbónát és a mézes fűszerkeveréket, összekeverem. Beleütöm a tojásokat, hozzáadom a mézet, és az egészet kézzel összeállítom. Ha keménynek érezzük, ne tegyünk hozzá semmit, mert ahogy a méz felmelegszik benne, úgy fog lágyulni a tésztánk. Az összeállított tésztát berakom egy egész éjszakára a hűtőbe.

Másnap lisztezett deszkán csak az 1/3-át kinyújtom, jó vékonyra, a többit visszateszem a hűtőbe, hogy ne melegedjen. Ezután jön a babra munka, a kiszurkálás. Sütőpapírozott tepsibe rakom a kiszaggatott tésztákat, és csak ekkor gyújtom be a sütőmet 175 fokra.

A tészta másik felét is kettévágom, és csak ilyen adagokban nyújtom és szurkálom ki, mert ha a tészta felmelegszik, akkor nehéz vele dolgozni.

Ha a sütőm felmelegedett, akkor kezdem el őket sütni, de vigyázva, mert ha már elkezdenek barnulni, már szinte jók is. Az első tepsinek 8-9 perc, a többinek még annyi sem kell, mert már forró a sütő.

A tepsiben hagyom kihűlni (3 tepsi lesz), és csak másnap díszítem ki. A tojásfehérjét csipet sóval elkezdem felverni, és apránként hozzáadom a porcukrot. Éppen folyós, fehér, fénylő krémet kell kapni, és ezzel tetszés szerint lehet díszíteni.

Mézeskalács 2
Hozzávalók:
•   45 dkg liszt
•   25 dkg cukor
•   1 csomag vaníliás cukor
•   15 dkg méz
•   3 tojás
•   1 kávéskanál szódabikarbóna
•   mézeskalács fűszerkeverék
Elkészítés:
Először a száraz hozzávalókat keverjük össze, majd összedolgozzuk a folyékony anyagokkal. Egy éjszakát állni hagyjuk a tésztát. Lisztezett deszkán 2 mm vékonyra nyújtjuk, és formával kiszúrjuk. A tetejét tojássárgájával megkenjük. 175 fokra előmelegített sütőben 5-7 (!) perc alatt elkészül.


Tippek még:
 - ha a kész mézeskalácsokat egy dobozba helyezzük és melléjük teszünk egy félbevágott almát(de úgy, hogy az ne érjen a süteményekhez), akkor azok 1-2 nap alatt felpuhulnak.
 - a mézeskalács fűszerkeveréket forralt borhoz is használhatjuk, mert csak fűszerekből állnak-gyakorlatilag minden fűszer benne van, ami a forralt borhoz is kell-, semmi tartósítószer és kivonat nincs bennük, mint a forralt bor fűszerkeverékekben, és két kávéskanálnyi elég belőlük 7-8dl forralt bor elkészítéséhez.
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #408 Dátum: 2010. December 22. - 11:22:10 »

Hosszupuska hsz-a a "Vaddisznós élményeink" rovatból:
Látom van gasztro topik is, de a tegnapihoz kapcsolódik, ezért csak félOFF bocs Mosolyog
 
Végy egy fiatal sertevad májat,
vágd a legjobb késeddel 4mm- vékony szeletekre.
boritsd el egy tálkában 2dl tejjel amibe egy fokhagyma gerezdet nyomtál
pihentesd hütőben 2órát
egy marék lisztbe dobj egy kávéskanál borsot, keverd össze, forgasd bele a szeleteket
sekély, forró olajon piritsd mindkét oldalát 2-3percig (izlés szerint)
sózd!

Jó étvágyat!




Bocs az egyszerű teritékért, nem az volt a lényeg Vigyorog
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
feketeerdö
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1967



« Új üzenet #409 Dátum: 2010. December 25. - 19:07:43 »

Közkivánságra egy-két délnémet recept:

Egyszerű, de jó és nagyon laktató Nyihi
Kässpätzle:
Főzöl egészen kicsire tépett galuskát, leöntöd.
Ha jól lecsepegett, fogsz egy jénai vagy más tüzálló edényt és elkezded feltölteni egy ujjnyi réteg tészta, fél ujjnyi sajt (emmentáli vagy hasonló aromás sajt legyen, ne diétás , min 40% zsír)
ezt igy folytatod, míg tele a tál. Fedelet rá, 180°-200°-on bennhagyod a sütőben, amíg el nem kezd barnulni a felülete.
Porcióként a tányérra és leöntöd 3-4 evőkanál frissen kisütött karikára vágott hagymával.

Jó étvágyat!
Folytatása jön Ördög

« Utoljára szerkesztve: 2010. December 26. - 13:34:42 írta Németh Lajos » Naplózva

Don´t eat yellow snow
feketeerdö
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1967



« Új üzenet #410 Dátum: 2010. December 25. - 19:42:20 »

 
Schweizer Wurstsalat, nagyon jó nyári, hideg vacsorának, de mindig meg lehet enni Vigyorog

Felvágsz 50 dkg párizsi vagy hasonlót egész finomra, vastag gyufa méretü sreifnikre, két nagy fej hagymát szintén finomra vágsz és 20 deka emmentáli vagy hasonló sajtot is pálcikára vagdalsz.
Az egészet egy adag étolajjal és ecettel (nem a 90%-ossal ), talán valami bor vagy gyümölcsecet jobb) leöntöd, sóval, borssal és édesnemes porpaprikával füszerezed, legalább 3 órát hagyod hüvösön az egészt húzni, dekorálod hagymakarikával, friss kenyérrel és felnötteknek való mennyiségü sörrel tálalod.

U.i.:
Mind a két receptnél fontos, hogy az élettárs is egyen belöle, vagy dugja be az orrát Nyihi
Naplózva

Don´t eat yellow snow
feketeerdö
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1967



« Új üzenet #411 Dátum: 2010. December 28. - 19:26:02 »

Voldi, jön az özike Ördög


Özfilé diós és áfonyás mártásban

Egy özike hátfiléje
Só, bors, egy pici étolaj (6-7 evökanál )
1 üveg vadáfonya ( 30deka )
minimum 20 deka dió
6 evökanál Madéra, mi saját készitményü szölölikört használtunk.
3 evökanál Creme Fraiche.

A húst megszabaditod hártyáktól és inaktól, sózod, borsozod a forró olajban mindkét oldaláról röviden megsütöd  és kiveszed. A 200 fokra elörefütött sütöben 20-30 percig  benthagyod..
Kiveszed és alufóliába takarod.
A zsirban  az áfonyát és diót megdinszteled , a likörrel, creme fraiche-sel leöntöd, sózni , borsozni redukálod mig a mártás elég vastag lessz.

Üdv                    Gyuri
Jó étvágyat!

Naplózva

Don´t eat yellow snow
feketeerdö
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1967



« Új üzenet #412 Dátum: 2011. Január 06. - 17:33:44 »

Disznóhát-pecsenye tormás kabátban:

Egy konyhakész vaddisznóhát ( 2 kg )
Pár vaddisznócsont
15 dkg kockára vágott sárgarépa
15 dkg kockára vágott zeller
15 dkg apróra vágott hagyma
5 gerezd apritott fokhagyma
3 evökanál étolaj
3 babérlevél
1 teáskanál feketebors
3 deci fehérbor
10 dkg friss torma
10 dkg zsiros füstölt szalonna
só, bors
1 evökanál citromlé
10 dkg creme fraiche
5 dkg vaj


A csontokat és a zöldséget olajban 15 percig erösen megsütöd, megfüszerezed és felöntöd a borral, 15
Percig fedél nélkül fözöd.

1 l vizzel felöntöd, másfél óráig nyitva fözöd, csak gyengén forrjon.
Leszüröd leredukálod ca. fél literre és hagyod lehülni.

Ca. 4 dkg tormát apróra vágsz,hozzá a szalonnát, sóval borsal megpürirozod, ezzel a masszával a         
disznóhúst bekened és 12 órára hidegre teszed.

A sütöt 225°-ra elömelegíted. A húst a vajban fél óraig sütöd.

A lehült mártást felmelegited és a maradék tormát, 6 dkg belereszeled sóval, egy teáskanál cukorral,
Citromlével és a crème fraiche-el  belekevered.

A húst szeletelve tálalod, a mártást mellé adod.


Jó étvágyat!

Üdv                          Gyuri

Naplózva

Don´t eat yellow snow
feketeerdö
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1967



« Új üzenet #413 Dátum: 2011. Január 06. - 19:04:32 »

Zwibelkuchen ( hagymatorta)

25dkg liszt
5 dkg vaj

125 ml langyos tej
2 dkg élesztö
1,5 kg hagyma
20 dkg húsos füstölt szalonna
125 ml tejföl
4 tojás
2 evökanál köménymag
zsir a sütöpléhre

a lisztet, vajat és egy kis sót egy nagy,
 mély tálba adod, a tejet és az élesztöt  összekevered és az egészet dagasztod, mig jól el nem válik a táltól.
20 percig hagyod kelni.
A sütöt 200°-ra elömelegited.

A hagymát meghámozod és karikákra vágod, a szalonnát kis kockára vágod és az egészet dinszteled, mig a hagyma üveges lessz. Egy kicsit hagyod lehülni, aztán a tejfölt, a tojásokat ,pici sót és a köménymagot a szalonnás hagymával összekevered.

 A tésztát kinyujtod és egy pizzaformát kibélelsz vele. A hagymakeveréket szétkened rajta egyenletesen, letakarod és 20 percig hagyod megint kelni.
Az egészet utána a sütöben 225°-on 25 percig sütöd.

Legizletessebb melegen fogyasztva.

Az evése után a hálószobában nyilt lángot használni nem ajánlatos.

Üdv                     Gyuri
Naplózva

Don´t eat yellow snow
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #414 Dátum: 2011. Január 13. - 13:07:09 »

Faddi fokhagymás csuka
Hozzávalók:
1 kg csuka,
10 dkg füstölt szalonna,
2 gerezd fokhagyma,
egy fej közepes nagyságú vöröshagyma,
1 tojás,
só,
bors,
erős törött paprika ízlés szerint.

Elkészítés:
A szalonnát apróra vágva kisütjük, a tepertőjét kiszedjük és félrerakjuk. (A csipetke tetejére rakjuk) A szalonnazsíron megpirítjuk a karikára vágott vöröshagymát, majd amikor szalmasárga, egy késhegynyi erős törött paprikát keverünk hozzá, melyet azonnal felengedünk egy pohár vízzel. Az előzőleg megtisztított és feldarabolt csukát, amelyet megsóztunk, zúzott fokhagymával bekenünk és kb. 20 percen keresztül rázogatva, mindig zsírjára sütve (szükség szerint időnként felöntve) pirítjuk. 20 perc után 4 dl vízzel felengedjük és forralásig hevítjük.
Egy tojásból víz hozzáadása nélkül tésztát gyúrunk és csipetkét szaggatunk, melyet a forrásban lévő halhoz adunk. Ezt további 15 percig lassú tűzön főzzük, míg a tészta megfő és besűrűsödik a lé. A tészta hozzáadása után törött borssal ízesítjük.
(www.tutireceptek.hu)
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
feketeerdö
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 1967



« Új üzenet #415 Dátum: 2011. Január 15. - 18:43:08 »

A hozzám hasonló kibádogozottgyomrúaknak:

Pálpusztai saláta

10-15 dkg pálpusztait vékony lapokra vágsz (már amennyire a nyúlósága engedi), egy közepes fej hagymát karikára vágsz, olajjal, ecettel, de csak borecettel leöntöd, sóval, borssal és barna cukorral megfüszerezed és hagyod üveg vagy kerámia tálban letakarva pár órát szivni.

Friss kenyér és jó sör hozzá… , én nagyon szeretem, de csak ha a feleségem dolgozik. Ördög

Üdv                    Gyuri
Naplózva

Don´t eat yellow snow
dama
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2660


« Új üzenet #416 Dátum: 2011. Január 16. - 19:14:08 »

Márvány kuglóf.
35 dkg liszt
30 dkg cukor
4 tojás
1 cs. sütőpor
1 cs. van. cukor
1 dl olaj
1 dl langyos víz
1 csipet só
2 kanál kakaó a tészta felébe
és 1 citrom reszelt héja és a leve
Ezt mind össze keverni és kuglóf formába kiönteni
Gáz sütőben közepes lángon kb 30 perc, villanyosban 165 fok 35 perc
És utána jó étvágyat!!!!
Naplózva

Az áram alatt lévő alkatrész ugyan úgy néz ki mint ami nincs áram alatt,
csak más a fogása!
dama
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 2660


« Új üzenet #417 Dátum: 2011. Január 22. - 13:00:42 »

Citrom leves.
2 l víz
2,5 dl ciromlé
2,5 dl tej
2 cirom leve és a héja reszelve
22,5 dkg cukor
3 cs. van. cukor
10 dkg vaj vagy margarin
1 cs van. pudingpor
1 teáskanál só
3 tojás sárgája

Mindent össze kell főzni, ha ok akkor a 3 tojás sárgáját összekavarni és óvatosan a forró levest rámerni össze kavarni és ezt bele önteni a levesbe. Tovább nem kell főzni. a fehérjéből habot verni cukorral és vízbe kifőzni, majd rá tenni a levesre. Lehet hidegen és melegen is fogyasztani.
Jó étvégyat!

Naplózva

Az áram alatt lévő alkatrész ugyan úgy néz ki mint ami nincs áram alatt,
csak más a fogása!
St.Girgesz
Moderátor
Vadász
*
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 5762


A gasztroszent!


WWW
« Új üzenet #418 Dátum: 2011. Február 02. - 12:12:23 »

Felvidéki csavart felsál


(forrás: http://receptekide.fw.hu , Receptek Székelyföldről)
Naplózva

Üdv a vadásznak!
"Gazdagnak érezheti magát az a nép, amely ilyen hagyományokkal rendelkezik."(John Paget; 1839.)

"Amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad."
Kun Gábor (Gaben85)
Vadász
*****
Nem elérhető Nem elérhető

Hozzászólások: 806


« Új üzenet #419 Dátum: 2011. Február 03. - 18:40:18 »

Magvas chilis indiai csirke

Hozzávalók:
- habanero paprika
- zöld kardamon
- egész koriander
- fokhagyma
- egész bors
- babérlevél
- szegfűszeg
- római kömény
- egész fahéj
- gyömbér
- len mag
- szezámmag
- csirke

A fűszereket a felhevített vajban pattogtatom. Fűszerek mennyiségét illetően mindig érzésre dolgozok. Amikor úgy vélem, hogy a vaj már átvehette az összes fűszer ízét akkor beledobom a húst amit magas hőmérsékleten szépen átpirítok rajta. Mikor a húsnak már csak másodpercek vannak hátra akkor a kimagozott habanerot apró csíkokra vágom és rádobom az ételre (én ma kb negyed kg csirkéhez egy egész habanerot vágtam hozzá, izzasztó ám kellemes élmény volt). Átforgatom vele, hogy a hő hatására szépen kijöjjön az illata és ereje a paprikának, ekkor megszórom tetszőleges mennyiségű és fajtájú maggal. Ma én lent és szezámot használtam. A receptet még tovább lehet vinni azzal, hogy kókusz tejet öntünk alá vagy paradicsomot. Vagy mind a kettőt. De azt már currynak hívjuk.
Naplózva
Oldalak: 1 ... 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 [28] 29 30 31 32 33 34 35 36 37   Fel
  Nyomtatás  
 
Ugrás: